فهرست مطالب

مطالعات دین، معنویت و مدیریت - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد موسی خانی، امیر مانیان، بابک اخگر، مرتضی جوادی آملی، حسنعلی نعمتی شمس آباد صفحه 7
    ه طرح مسئله مورد نیاز در تمدن دینی با نام «مدیریت دانش دینی (دین بنیان)» است. در بیست سال اخیر، مطالعاتی با نام «مدیریت دانش» شکل گرفته و ظرفیت های نظری و عملی آن آشکار شده است. با معرفی این مسئله، در جستجوی پاسخی برای این سوال هستیم که آیا می توان به نحو مطلوب از تجربه های دانش مدیریت در تاسیس میان رشته های جدید، مانند مدیریت دانش برای تمدن دینی نیز بهره برداری کرد و رشته های نوین مدیریتی متناسب با نیازهای فرهنگی و تمدنی جامعه مسلمانان را تاسیس نمود؟ این مسئله با مسئله پیچیده دینی نمودن علوم پیوند می خورد. این گونه به نظر می رسد که طرح درست این مسئله، می تواند زمینه همکاری پژوهشگران حوزه مدیریت، به ویژه محققان مطالعات مدیریت دینی را فراهم آورد. مدیریت دانش و بازتعریفی از آن در تمدن دینی براساس مبادی و مبانی مورد نظر دین اسلام، و نیز سنت های دانشی دانشمندان جهان اسلام، می تواند سرآغاز نگرشی جدید در قلمرو مدیریت و تدبیر امور مسلمانان باشد و افق های جدیدی را بر روی عالمان و عاملان مدیریت بگشاید. در مقاله از الگوی روش شناختی شکل گیری مسائل و نظریه ها در یک تمدن استفاده شده است و از نظر محتوای تحلیلی و توصیفی بر مبنای مدل، سفرهای چهارگانه (اسفار اربعه) به عنوان مدل پایه تمدن دینی و براساس اصول و مبانی پانزده گانه این تمدن است. این اصول و مبانی از اندیشه های حضرت آیت الله جوادی آملی اقتباش شده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت، تمدن، دین (اسلام)، تمدن دینی (اسلامی)، مدیریت دینی (اسلامی)، دانش، مدیریت دانش، مدیریت دانش دینی (اسلامی)، مدیریت دانش دین بنیان
  • علی اصغر سعدآبادی، علی اصغر پورعزت، آرین قلی پور صفحه 43
    پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از مدل سه شاخگی، به بررسی توصیفی _ تحلیلی اهداف و شاخص های توسعه و تعالی در سه شاخه رفتاری، ساختاری و زمینه ای در پرتو رهنمودهای امام علی(ع) بپردازد. نوع پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و روش آن براساس نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، همه خبرگان و متخصصان علوم اسلامی، مدیریت دولتی، مطالعات سیاسی، مدیریت خط مشی گذاری، علوم اقتصادی، علوم زیست محیطی، مدیریت تطبیقی و توسعه هستند که در حیطه پژوهش، صاحب رای و نظرند. نمونه آماری پژوهش مشتمل بر 118 نفر از استادان مجرب و صاحب نظر در حیطه های یادشده بوده که به روش گلوله برفی انتخاب گردیده اند. در این پژوهش ابتدا به روش تحلیل مضمون، شاخص های پیشرفت و تعالی در پرتو رهنمودهای امام علی(ع) مورد شناسایی قرار گرفتند؛ سپس کدهای اولیه با استفاده از نرم افزار «MAXQDA» چندین بار تحلیل و بازبینی شده و 102 مولفه شناسایی گردیدند؛ سپس برای آزمون نتایج از تکنیک دلفی فازی استفاده شد و درنهایت 23 مضمون پایه توسعه و پیشرفت اقتصادی، 38 مضمون پایه توسعه و پیشرفت اداری و سیاسی، 24 مضمون پایه پیشرفت و تعالی انسانی و چهارده مضمون پایه توسعه محیط زیست، از مجموعه داده ها شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: توسعه، پیشرفت، تعالی، شاخص های پیشرفت
  • رسول عباسی، غلامرضا طالقانی، حسن عابدی جعفری، ابوالحسن فقیهی صفحه 79
    یکی از پرسش های همیشه مطرح در عملکرد مساجد محلی، چگونگی تعامل سازمان های محیطی با آنان است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عناصر الگوی تعاملی مسجد با سازمان های محیطی مرتبط صورت گرفته است. روش طراحی الگوی مفهومی در این پژوهش، مفهوم سازی عملی منفرد است. روش تحقیق نیز روشی ترکیبی است، مشتمل بر مصاحبه اکتشافی، مشاهده و نظرسنجی دلفی از خبرگان. گردآوری اطلاعات از منابع مختلف علمی و دینی انجام شده است. در این پژوهش، تعامل سازمان های محیطی با مسجد در سه بعد روابط حمایتی، نظارتی و اطلاعاتی پیشنهاد شده که در فرایند نظرخواهی از خبرگان هر سه بعد مورد تایید قرار گرفتند. در بخش پیشنهادهای تحقیق نیز با توجه به رتبه بالای بعد روابط حمایتی مهم ترین توصیه، پرهیز از متمرکز و دولتی نمودن امور مساجد، چه در سطح محلی و چه نهادی است؛ از این رو، پیشنهاد می شود مدیریت کارکردهای مساجد با محوریت و نظارت امامت مسجد به تیمی از فعالان مردمی واگذار گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، مدیریت مسجد، الگوی تعامل، سازمان های محیطی
  • سید ابراهیم جعفری، ستاره موسوی صفحه 95
    از مهم ترین مباحث جامعه اسلامی امروز، موضوع تعارض است. تعارض پدیده ای است که کم و بیش در اغلب جوامع وجود دارد. صرف نظر از عوامل تعارض، آنچه اهمیت دارد دیدگاه انسان ها نسبت به این موضوع است که آیا تعارض امری مطلوب است یا نامطلوب؟ اگر نامطلوب است چاره ای جز رفع و دفع آن نیست و اگر مطلوب است، چه مقدار از آن مطلوبیت دارد که ایجاد، یا تقویت گردد که این خود نیاز به مدیریت تعارض را آشکار می کند. مقاله، به بررسی عوامل زمینه ساز و سبک مدیریت تعارض در سیره عملی حضرت علی (ع)، در رویارویی با فتنه ها و کارشکنی ها، یا به طور کلی تعارض های اجتماعی منفی پرداخته است. تعارض های اجتماعی منفی که ماهیتی مخرب و فرساینده دارند معمولا در قالب مسائلی بروز می کنند که نظم و وحدت جامعه را به خطر می اندازند.
    روش تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی است. از دیدگاه نهج البلاغه، عوامل مختلفی زمینه ساز بروز این گونه تعارض های هستند که می توانند ناشی از عوامل فردی، میان گروهی، اجتماعی، مدیریتی، یا تلفیقی از آنها باشند. سبک مدیریت تعارض حضرت علی(ع) در مقابله با تعارض های اجتماعی دارای سه شیوه کلی است که شامل مدیریت ذهنی تعارض، مدیریت نرم تعارض و مدیریت سخت تعارض است. هر کدام از این سه تعارض در جایگاه خود و در مقابله با تعارض های یادشده دارای نقشی بسیار موثر، قابل اهمیت و ارزشمند هستند.
    کلیدواژگان: تعارض، مدیریت تعارض، تعارض های اجتماعی، فتنه و کارشکنی
  • هوشنگ نظامی وند چگینی، محمدرضا جلیلوند صفحه 123
    مدت هاست که استادان و کارشناسان کوشش های بسیاری برای توسعه تفکر مدیریت اسلامی به عمل آورده اند. این کوشش ها اکنون در قالب کتاب ها و مقالات عمده ای قابل دسترس اند، اما امروزه ثابت شده است که بدون طرح مبانی نظری متناسب با تئوری های علم مدیریت نمی توان سیستم های عملیاتی اداره سازمان ها را براساس مبانی اسلامی طرح ریزی مجدد کرد. برای این منظور، نیاز است تا ترکیب نگرش اسلامی با دیگر نگرش های حاکم بر تئوری های مدیریت مورد مداقه قرار گیرد. این مقاله بر آن است تا با طرح نوعی گروه بندی نگرش های حاکم بر تئوری های مدیریت نتایج حاصل از ادغام نگرش اسلامی با نگرش های خاص مدیریت را ارائه و معرفی کند. بدین ترتیب، از مقوله «اسلامی کردن مدیریت» که بیشتر جنبه دستوری دارد، فاصله گرفته، به طرح وجوه اثباتی مدیریت اسلامی پرداخته می شود. نگرش اسلامی کمک می کند تا محور توجه مدیران به توسعه ارزش های اخلاقی برای تکامل نیروی انسانی سازمان تغییر یافته و نیز هدف فعالیت های سازمان رضایت الهی، یا تقرب به بالاترین حد کمال تعیین شود. بدین ترتیب، ویژگی هایی برای فرایند مدیریت (شامل برنامه ریزی، پاداش و کنترل) یا ارکان سازمان (مانند مدیران و کارمندان) تعیین می شود که چارچوب مدیریت اسلامی را شکل می دهند.
    کلیدواژگان: نگرش های خاص، نگرش های عمومی، فرایند مدیریت، گروه های انسانی سازمان
  • طالب حاجیان، مهدی کریمی، تقی آقاحسینی، هاجر شریفی بهشتی صفحه 141
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ابعاد مدیریت اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نیم سال اول 931392 صورت پذیرفت. روش پژوهش توصیفی (همبستگی) بود و جامعه مورد مطالعه شامل401 نفر از کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند، که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، هشتاد نفر از آنان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه بود. پرسشنامه مدیریت اسلامی مساح و همکاران (1390) با 43 سوال و رفتار شهروندی سازمانی نتمبر (1997) با دوازده سوال که با مقیاس پنج درجه ای لیکرت ساخته شده اند، استفاده گردید. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ برای پرسشنامه مدیریت اسلامی 81/0 و رفتار شهروندی سازمانی 72/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب رگرسیون با استفاده از نرم افزار «spss20» به آزمون فرضیه پژوهش پرداخته شد. نتایج ضریب همبستگی چندگانه نشان دادند که بعد هیجانی مدیریت اسلامی با ضریب همبستگی 399/0 و سطح معناداری 001/0 می تواند 159/0 رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی کند. دیگر ابعاد مدیریت اسلامی رابطه معناداری را با رفتار شهروندی سازمان نشان ندادند.
    کلیدواژگان: ابعاد مدیریت اسلامی، رفتار شهروندی سازمانی و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی
  • مسلم محمدی، مهدی گل وردی صفحه 161
    در عصر ارتباطات و تکنولوژی که هر پدیده ای در حال تغییر است، نیاز توجه کردن به ارزش های اخلاقی در تعاملات انسانی و سازمانی، بیش از گذشته احساس می شود. اخلاق حرفه ای از حوزه هایی است که با مبانی ارزشی و اعتقادی، ارتباطی وثیق دارد. انسان عامل بنیادی حرکت و تحول در سازمان است و توجه به این عامل استراتژیک در محیط کار و فعالیت، تعالی و رشد مجموعه را به دنبال خواهد داشت. از این رو، اخلاق حرفه ای با توجه به ارائه راهکارهای سالم سازی ارتباطات درون سازمانی، نقشی مهم در این مورد ایفا خواهد نمود. در این پژوهش ابتدا، گذری به تبارشناسی واژه های مرتبط شده است، سپس مهم ترین مولفه های اخلاق حرفه ای سازمان، مبتنی بر نظام ارزشی اسلام در دو قالب تفصیلی و نموداری استخراج و ارائه گردیده است. همچنین در پایان جهت فراهم سازی تحقیقات مشابه، مولفه های اخلاق حرفه ای، از دیدگاه قرآن، سیره نبوی، سیره علوی و آموزه های مهدوی مورد تبیین قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، سازمان، مولفه های اخلاقی، مبانی دینی
  • خلیل زامل عطشان صفحه 181
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    مهدی غلامی صفحه 3
|
  • Mohammad Mousa Khani, Amir Manian, Babak Akhgar, Morteza Javadi Amoli, Hassan Ali Neemati Shamsabad Page 7
    The purpose of this paper is to discuss the issue necessary for religious civilization called religious knowledge management (religion based). In the last twenty years, some studies under the title of knowledge management have been performed and the theoretical and practical potentials of these studies have revealed. Raising this issue we tried to answer this question that whether it is possible to use effectively from the knowledge of management to establish the new interdisciplinary studies such as knowledge management for religious civilization so that modern management courses which meet the needs of Muslim society in the field of culture and civilization can be founded. This issue linked with the complex problem of making sciences religious. So it seems that the proper presentation of the issue can provide the cooperation of management scholars and researchers especially the researchers of religious studies of the management. Knowledge management and its redefinition in religious civilization based on the foundations and principles presumed by Islam and knowledge traditions of Islamic world's scholars can prelude a new approach in the management of Muslim affairs and opens new horizons on scholars and practitioners of management. In this paper the methodological pattern required for formation of problems and theories in a civilization have been used. From the viewpoint of descriptive and analytical content, four journeys of the intellect (asfar al-‘aqliyya al-arba‘a) was the basic model of religious civilization including fifteen principles of such a civilization. These principles have been adapted from the ideas of Ayatollah Javadi Amoli.
    Keywords: management, civilization, religion (Islam), religious civilization (islamic), religious management (Islamic), knowledge, knowledge management, religious knowledge management (Islamic), religion based knowledge management
  • Ali Asghar Sadabadi , Ali Asghar Pourezat , Arian Gholipour Page 43
    This present study aims to investigate descriptively and analytically the goals and standards of development and promotion in three fields of behavioral, structural and contextual with the help of 3C's Model in the light of Imam Ali's guidance. The purpose of study is applied and the methodology based on the way of collecting data is descriptive-survey. The population consists of all experts and scientists of Islamic sciences including public management, political studies, policy-making management, economic sciences, environmental sciences, and comparative management and development. By snowball sampling, 118 experienced experts were selected as the sample. In this research first via content analysis, the standards of development and promotion were determined in the light of Imam Ali's guidance and then the initial codes were analyzed and reviewed for several times by MAXQDA software and 102 attributes were determined. Using Fuzzy-Delphi technique, finally from the total attributes, 23 basic attributes of economic development and advancement, 38 basic attributes of administrational and political development, 24 basic attributes of human advancement andpromotion and 14 basic attributes of environmental development were identified.
    Keywords: development, advancement, promotion, standards of advancement
  • Dr. Rasool Abbasi, Dr. Gholamreza Talighani, Dr. Hassan Abedi Jaafari, Dr. Abolhassan Faghihi Page 79
    One of the questions has always been aroused about the performance of local mosques was focused on the interaction of these mosques with local organizations. This study aimed to identify the elements of a model for the interaction of the mosque and local organizations. The method for designing a conceptual model in this study was single practical conceptualization. The research method was a hybrid one consisted of explanatory interviews, observation and a Delphi survey of expert's views. The required information was collected from various religious and scientific sources. According to this study the interaction of local organizations with mosques was considered in three aspects including supporting, monitoring and exchanging information. These three aspects were confirmed by the experts. Considering the top rating of supportive aspect avoiding the concentration and assigning of mosque's affairs to the governments in the local and institutional levels was emphasized. Hence, it is suggested that the management and monitoring of mosque's performances being assigned to a grassroots activists under the supervision of mosque's Imams.
    Keywords: Islamic management, mosque's management, Interaction model, Local organizations
  • Dr. Seyyed Ebrahim Jaafari, Setareh Mousavi Page 95
    The most important issues of the Islamic community today are the issue of conflict. Conflict is a phenomenon exists more or less in most communities. Regardless of the factors influencing conflict the human perspective to this issue i.e., whether the conflict is desirable or undesirable is very important? If it is undesirable there is no choice but to remove it. If desired, how much it is desirable to establish or strengthen so that it reveals the need to manage conflict. This paper examined the underlying factors and the styles of conflict management in practical conduct of Imam Ali (A.S) when facing intrigues and sabotages and negative social conflicts generally. Negative social conflicts that have disruptive and degenerative nature usually occur in the form of issues which threaten the order and unity of the society. This study has both descriptive and analytical methods. There are several factors behind the occurrence of such conflicts that can be caused by personal factors, intergroup factors, social and managerial ones, or a combination of them. Conflict management style of Imam Ali (A.S) in tackling social conflicts includes three general
    Methods
    Mental conflict management, soft conflict management and hard conflict management. Each of these three conflicts is very important, effective and valuable in their place and in dealing with the conflicts mentioned above.
    Keywords: conflict, conflict management, social conflicts, intrigue, sabotage
  • Dr. Hooshang Nezamivand Chegini, Mohammad Reza Jalilvand Page 123
    Over many years professors and experts have been done many efforts for the development of Islamic management thought. These efforts are available in the form of books and articles. But it has been proved that without establishment of theoretical bases consistent with the theories of management re-designing practical systems of managing organizations based on Islamic principles is not possible. For this purpose combination and examination of Islamic approaches with the prevailing point of views of management theories is necessary. This article by classification of the prevailing approaches of management theories aimed to show the results of the combination of Islamic approaches with specific management approaches. Thus, we left behind the concept of Islamization of management that is mostly normative and the positive aspects of Islamic management were discussed. Islamic approaches help managers to change their focus toward the development of moral values and the evolution of manpower in organizations. Also God's consent and achievement of highest degree of perfection should be determined as the goal of organization. Thus, some features for the management processes (including planning, reward and control) and the elements of the organization (consist of managers and employees) were pointed out that form the framework of Islamic management.
    Keywords: specific approach, public approach, management process, human groups of organization
  • Taleb Hajian, Mehdi Karimi, Taghi Agha Hoseini, Seyyed Javad Mousavizadeh** Page 141
    This study examined the relationship between aspects of Islamic management and organizational citizenship behavior of employees of Isfahan University of medical sciences in the midterms of 2013-2014. Research method was descriptive, correlational too. The study population included 401 faculty and staff of Isfahan University of medical sciences that were sampled randomly, stratified and eighty of them were elected. Data collection consisted of two questionnaires: Massah and colleague's questionnaire of Islamic management (2011) including 43 questions and organizational-citizenship behavior questionnaire (1997) including 12 questions, both were designed by five point Likert scale, used in this study. The reliability coefficient using Cronbach's alpha for Islamic management questionnaire and organizationalcitizenship questionnaire were %81 and %72 respectively. To test the hypothesis and to analyze the data of research the regression coefficient was used via SPSS 20. Results showed that the emotional aspect of Islamic management with coefficient correlation of 0/399 and significance level of 0/001 can predict 0/159 of organizationalcitizenship behavior. Other aspects of Islamic management did not show a significant relationship with organizational citizenship behavior.
    Keywords: aspects of Islamic management, organizational, citizenship behavior, employees of university of medical sciences
  • Dr. Moslem Mohammadi, Mahdi Golverdi Page 161
    In the era of communication and technology which everything else is changing, need to pay attention to the moral values in human and organizational interactions is greater than ever before. Professional ethics includes areas that are deeply connected with the foundations of values and belief. Human is the fundamental cause of movement and change in organization. Considering this strategic factor in the work environment leads to the growth and excellence of organization. Hence professional ethics plays an important role in this case as it puts forward solutions for modification of organizational communications. In this study, first the genealogy of the related words were investigated and then the main components of professional ethics in organization based on the value system of Islam were extracted and presented both in detailed and schematic forms. Also at the end, to provide the grounds for similar researches the components of professional ethics from the viewpoints of Quran, Islamic Prophet behavior, Alavi conduct and Mahdavi teachings were explained.
    Keywords: morality, professional ethics, organization, moral components, religious