فهرست مطالب

مطالعات دین، معنویت و مدیریت - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد آقامحمدی* صفحات 7-26
    هدف پژوهش حاضر بررسی توجه به جایگاه شاخصه های مدیریت اسلامی در انتخاب مدیران مدارس شهرستان دیواندره است. روش پژوهش در محدوده روش های توصیفی−پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر همه دبیران و معلمان مقاطع مختلف تحصیلی اند و نمونه آماری تعداد 278 نفر از ایشان هستند که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری تحقیق، به جز منابع کتابخانه ای از پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش نظرها استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها به دو صورت توصیفی و استنباطی (t) بوده است. مبنای نظری تحقیق مبتنی بر آیات و روایات و سند ارزشمند نهج البلاغه می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهند که در انتخاب مدیران مدارس به شاخصه های ارزش مداری، حسن شهرت، مهارت و تخصص مدیران کمتر توجه شده است و دبیران و معلمان آنها را در حد نامطلوبی ارزیابی کرده اند. این در حالی است که از دید آنان مدیران مدارس از شاخصه های برجسته ای چون وجدان کاری و انضباط اداری، اجتماعی و اقتصادی برخوردارند و در انتخاب مدیران مدارس به این مولفه ها توجه کافی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت اسلامی، مولفه های مدیریت اسلامی، مدیران مدارس
  • علی اصغر سعدآبادی* صفحات 27-52
    سازمان ها بسیاری از صفات و ویژگی های خود را وام دار صفات و ویژگی های انسانی هستند؛ در این میان، انگاره سازمان تقوا محور، با بهره گیری از مبانی اعتقادی متفاوت از سازمان های روزمره کنونی، می تواند در جامعه نقش برجسته ای ایفا کند و جامعه انسانی را در دستیابی به اهداف اصیل خود یاری رساند. آن چیزی که وجه تمایز سازمان های تقوا محور از سازمان های دیگر است، نوع هستی شناسی و جهان بینی حاکم بر آنهاست. با توجه به ویژگی های تصویر شده سازمان های تقوا محور و پیامدهای مطلوب مادی و معنوی آن، به نظر می آید که می توان این انگاره را به عنوان سازمان های مطلوب در فرهنگ های توحیدی پذیرفت و با توجه به پست مدرنیسم حاکم بر فضای علمی، آن را به عنوان نظریه ای فرازمانی و فرامکانی ترویج داد؛ چراکه این پژوهش با اعتقاد بر این گزاره صورت گرفته است که بیان و ترویج انگاره سازمان تقوا محور، به توسعه معنویت و اخلاق در فضای بین سازمانی جامعه کمک می کند. بر این اساس، تلاش شده است تا در ابتدا با کاربست سطح تحلیل سازمان در جامعه انسانی، کژکارکردهای سازمان بیان شود و سپس با بهره گیری از تفکر سازمانی، ضمن تبیین مفروضات بنیادین سازمان های متمایل به تقوامحوری با تکنیک دلفی فازی و روش توصیفی−تحلیلی از نوع تحلیل محتوا، کارکردها و ویژگی های منحصر به فرد آنها در قالب مدل آسیب شناسی سه شاخگی در سه شاخه محتوایی، ساختاری و زمینه ای نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تقوا، سازمان، رفتار های فرانقش، دلفی فازی، عقلانیت ابزاری، عقلانیت جوهری
  • علی اصغر شیره پز آرانی *، میرزا حسن حسینی، محمد محمودی میمندی، محمدتقی امینی صفحات 53-87
    بسیاری از پژوهش های مدیریتی به اهمیت قابلیت تفکر استراتژیک برای مدیران اشاره کرده اند؛ اما موضوعی که کمترین توجه بدان شده، حلقه ارتباطی تفکر استراتژیک و ارزش هاست، حلقه ای که ارزش های اخلاقی را با منطق تجاری پیوند می دهد. هدف از نگارش مقاله حاضر ترسیم و تعریف چارچوب مفهومی برای تبیین ارتباط اصول اخلاقی و تفکر استراتژیک است. این پژوهش با روش تحلیل محتوا به بررسی و تحلیل مفاهیم همسو با کسب و کار در نهج البلاغه و دریافت نکات مهم و میزان اهمیت و تنوع آنها راهنمای ما در درک ارتباط اخلاق و تفکر استراتژیک خواهد بود. در مدل مستخرج از نهج البلاغه، حضرت علیj مبتنی بر رویکردی متعالی به کسب و کار، افزون بر نگرش مادی، نگرشی الهی به کسب و کار بخشیده است. در این مدل مبتنی بر ارزش های بنیادین کسب و کار، شاخص های اخلاقی موثر بر کسب و کار ارائه می شود و سرانجام مولفه های تفکر در کسب و کار بر مبنای نهج البلاغه ارائه شده است. اثربخشی تفکر استراتژیک، نیازمند ارائه الگویی است که مولفه های تفکر استراتژیک را در تعامل کامل با ارزش های اخلاقی ارائه کند و افزون بر فرایند، محتوای اخلاقی نیز داشته باشد.
    کلیدواژگان: امام علی، اخلاق، تفکر استراتژیک، نهج البلاغه
  • روح ا تولایی_حسین رجب دری* صفحات 89-109
    کایزن یا بهبود مستمر کارها، از الگوهای مدیریتی ایجاد شده از سوی ژاپنی هاست که با هدف تلاش بی وقفه و مستمر طراحی شده است. مقاله پیش رو با بررسی ابعاد اسلامی مستتر در مدیریت کایزن در زمینه پیشرفت مداوم و منع درجا زدن، دستور العمل های ارائه شده در روایات پیامبرn و امامان معصومb و الگو برداری از رفتار ایشان در این زمینه را مورد بررسی قرار می دهد. تحقیق حاضر از نظر هدف توسعه ای بوده و با روش توصیفی−تحلیلی انجام شده است. به منظور گردآوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانه ای از ابزار فیش برداری و طبقه بندی گزاره ها استفاده شده است. در این مقاله تلاش شده است تا حد امکان اصول کایزن در منابع اسلامی بررسی شود و منابع مرتبط با این مفهوم استخراج و تحلیل شود تا بتوان افزون بر فهم دقیق تر و کامل تر آن، دیدگاه منابع اسلامی در این زمینه را تبیین کرد و به کار بست. با این حال، کایزن نمونه اجرا شده ای از یک دستورالعمل اسلامی است. دقت در این موضوع اثبات می کند که دانشمندان علوم اسلامی باید توجه ویژه ای به دستورالعمل های ظریف اسلام برای به کارگیری آن در سطوح مختلف مدیریتی بنمایند و با حضور پر رنگ تر در حوزه های مختلف، برای استخراج علوم از مباحث اسلامی، برنامه ریزی و تلاش نمایند.
    کلیدواژگان: کایزن، بهبود مستمر، منابع اسلامی، مدیریت اسلامی
  • افشین میری*، پروانه ولوی، مریم شیخ آزادی صفحات 111-138
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مفهوم تعارض و مدیریت آن از منظر اسلام و سایر مکاتب از یک سو و دیدگاه های مختلف مدیریت و یافتن وجوه اشتراک و افتراق آنها با دیدگاه اسلامی از سوی دیگر است. روش تحقیق حاضر به صورت کتابخانه ای با بهره برداری از منابع گوناگون در این زمینه و به شیوه عقلی و نقلی انجام یافته است. نتایج پژوهش پیش رو به شرح ذیل می باشد: سه نگرش عمده، درباره تعارض میان مکتب های مختلف وجود دارد. دیدگاه اول، سنتی و بر این باور است که تعارض در آغاز امری مخرب بوده است و باید از آن اجتناب کرد؛ دیدگاه دوم، به مکتب روابط انسانی تعلق دارد و معتقد است، تعارض امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است و دیدگاه آخر، به صورت تعاملی دو نوع تعارض کارکردی و غیرکارکردی (مثبت ومنفی) دارد و حتی در موقعیت هایی نیاز است که مدیران نسبت به ایجاد تعارض اقدام کنند. در واقع هر کدام از دیدگاه های یادشده، در مقاطعی دچار افراط و تفریط در زمینه تعارض شده اند. مکتب اسلام دیدگاه متعادلی نسبت به پدیده تعارض بیان داشته است و با وجود اعتقاد به دو نوع نگرش مثبت و منفی در این زمینه، تاکید می کند که مرز بین تعارض های مثبت و منفی به عواملی همچون نیت افراد، توانایی اشخاص، نوع موضوع و مهم تر از همه موقعیت تعارض بستگی دارد.
    کلیدواژگان: تعارض، مدیریت تعارض، مدیریت اسلامی
  • مهدی محمدی *، قاسم سلیمی، زینب پیروی نژاد صفحات 139-162
    پژوهش حاضر با هدف تدوین نظریه معنویت سازمانی از منظر نهج البلاغه، با استفاده از استراتژی پژوهشی نظریه داده بنیاد متنی به انجام رسید. بدین منظور، خطبه ها، نامه ها و حکمت های کتاب ارزشمند نهج البلاغه بررسی و نمونه عبارت های در ارتباط با مبحث معنویت سازمانی از نهج البلاغه استخراج شدند. پس از بررسی و دقت نظر در این عبارت ها، با محور قرار دادن مشخصه های مشترک بین آنها، مضمون های پژوهش در 21 عنوان گردآوری شدند. در نهایت با
    در نظر گرفتن این مضمون ها و زیر شاخه هریک، به تدوین نظریه معنویت سازمانی از دیدگاه نهج البلاغه براساس مدل طرح نظام مند نظریه داده بنیاد، مشتمل بر مقوله کانونی (خدامحوری)، عوامل علی (اعتقاد، عمل و خودشناسی)، راهبردها و تعاملات (راهبردهای آموزش و بهسازی، نظارت و مشاوره)، زمینه یا بستر (قانون مداری)، شرایط مداخله گر (خودسازی و توان مدیریتی)
    و پیامدها (تعهد، تعامل سازنده، عدالت سازمانی و عدالت اجتماعی)، پرداخته شد. با توجه به اهمیت بومی سازی نظریه ها و گفتمان های مدیریت و تاکید بر مدیریت اسلامی جهت جلوگیری از بروز تضاد و تعارض در مبانی اعتقادی و عملی مدیران و کارکنان سازمانی، یافته های حاصل از این پژوهش می تواند افزون بر توسعه دانش نظری و بومی موجود، به روش های گوناگون، مبنایی برای سنجش معنویت و کاربرد آن در سازمان ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، معنویت سازمانی، نهج البلاغه، نظریه داده بنیاد
  • جواد رحمانی*، محمد تقی پیربابایی، مرتضی شجاری صفحات 163-180
    مفهوم مشارکت در مدیریت شهری از مباحث مهم و پر چالش شهرسازی است. مدیریت شهری ایران در ارتباط متقابل و ارگانیک با برنامه ریزی شهری نیست. متاسفانه در کشور ما بیشتر اقدام های مدیریت شهری، از بالا و از بیرون انجام شده که اکنون نیاز به حرکتی از پایین و از درون، برای بومی شدن آنهاست. با توجه به پتانسیل ها و همچنین چالش های پیش روی مشارکت مردم در ایران و وجود اشخاصی همچون علامه طباطباییe که در این زمینه اظهار نظر جامع و کاملی دارند؛ می توان از وجود چنین افرادی برای بومی سازی مفهوم مشارکت در ایران بهره جست.
    به همین منظور در پژوهش حاضر ابتدا به تحلیل و بررسی نقش مشارکت در مدیریت شهری پرداخته ایم و در ادامه با استفاده از نظریه ادراکات اعتباری علامه طباطباییe (استخدام، اجتماع و عدالت؛ ملک اجتماعی؛ شورا؛ رئالیسم تعاملی و ولایت جامعه اسلامی) به تبیین نظریه های علامه طباطباییe در مورد مشارکت شهروندان و نقش آنان در حکومت از نظر علامه طباطباییe اشاره کرده ایم. سپس نقش حکومت در جامعه اسلامی را بیان نموده ایم و به این نتیجه رسیدیم که از دیدگاه علامه طباطباییe، مشارکت شهروندان در مدیریت شهر امری اجتناب ناپذیر است و مدیر شهر نمی تواند بدون مشورت گرفتن از گروه های ذی نفع و صاحب نفوذ که اصلی ترین آنها مردم و شهروندان هستند، اقدام به تصمیم گیری، قانونگذاری و اجرا کند و حتی خود بر کار خودش نظارت داشته باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت شهری، اسلامی، علامه طباطبایی
|
  • Javad Aghamohammadi * Pages 7-26
    The purpose of this study is evaluation of considering indices of Islamic management in selecting and appointing school managers of Divandarreh city of Iran. The method of this research is a kind of descriptive survey method. The statistical population of this research consisted of all teachers of different levels of education at Divandarreh and the sample group was 278 of teachers selected by using stratified random method. Measuring instruments of research were library resources and a questionnaire prepared by the researcher. The theoretical bases of the research were Quran verses, infallible Shia Imams narratives (Hadiths) and the noteworthy Nahjolbalagheh. Research findings show that in selecting school principals indices such as valuism, reputation and expertise of managers have not been paid enough attention and teachers have found them undesirable. However, they evaluate managers in exceptional indices like as work ethic, social, economic and administrative disciplines satisfactory and agreed that in selecting and appointing school principals these indices were taken into consideration.
    Keywords: Management, Islamic Management, Indices of Islamic Management, School Principals
  • Ali Asghar Saadabadi * Pages 27-52
    Many organizations owe their characteristics to human features. Of these, the idea of Taqwa (virtue) based organizations by benefitting from different ideological principles of today's organizations can play an outstanding role in current societies and it helps human society to achieve its original aims. What differentiates Taqwa (virtue) based organization from other type of this phenomenon is the kind of their prevailing ontology and ideology. As regards the illustrated characteristics of Taqwa (virtue) based organizations and their ideal material and spiritual outcomes, accepting this idea as favorable model of organization in monotheistic cultures seems reasonable. Considering the postmodernism governing scientific atmosphere, this idea can be encouraged and spread as a theory beyond the time and place. This research was an attempt to confirm the belief to this presupposition that expressing and distributing the idea of Taqwa (virtue) based organization enable the spread of spirituality and morality in the inter organizational interactions of the society. In this research, primarily, according to this problematic phenomenon, it is tried to explain the concept of Taqwa and next some organizational malfunctions are presented by emphasizing on pragmatics of organizational analysis in human society. Then by conducting organizational thinking, basic assumptions of Taqwa-oriented organizations are explained through Fuzzy-Delphi technique and descriptive – analytical method of content analysis, and at last unique functions and features of these kinds of organizations are investigated in terms of threefold pathology model consisting of content, structure and context.
    Keywords: Taqwa (virtue), Organization, Beyond Role Behaviors, Fuzzy Delphi Method, Instrumental Rationality, Substantive Rationality
  • Aliasghar Shirepaz*, Mirza Hassan Husseini, Mohammad Mahmoudi Meymand, Mohammadtaghi Amini Pages 53-87
    Numerous management papers emphasizes the importance of strategic thinking among managers, but the issue that has been paid less attention is the link between strategic thinking and values. This link connects moralities with business logic. This paper aims at illustrating and defining conceptual framework for the explanation of connection between ethics and strategic thinking. Based on content analysis method, this research paper examines concepts concerning business in Nahjolbalagheh. It attempts to extract central ideas implied in that noteworthy Islamic source. By evaluating their significance and frequency, these ideas will be our guide for understanding the connection between ethic and strategic thinking. In the model derived from the Nahjolbalagheh, Imam Ali (A.S.) based on a transcendental attitude gives business divine approach along with materialistic one. The model presents ethical indices influencing business by focusing on basic indices of business. It demonstrates thinking criteria in business according to the Nahjolbalagheh. Efficiency of strategic thinking requires presentation of the model that shows the criteria of business strategic in a perfect interaction with moral values and includes ethical content associates with a well-defined process.
    Keywords: Imam Ali (A.S.), Ethics, Strategic Thinking, Nahjolbalagheh
  • Rohollah Tavallaee, Hossein Rajabdoory* Pages 89-109
    Kaizen is the practice of continuous improvement. Kaizen was originally introduced to the West by Japan. Today Kaizen is recognized worldwide as an important pillar of an organization’s long-term competitive strategy. Kaizen is continuous improvement that is based on certain guiding principles. Kaizen or continuous improvement of tasks is a model of management aims at encouraging persistent endless perseverance and diligence. This paper, by reviewing the Islamic aspects and implications implicit in Kaizen model of management concerning incessant improvement and prohibition of laziness, investigates the instructions provided in the narratives of the infallible Shia Imams and scrutinizes the possibility of modeling their conducts in this field. The present study is developmental in terms of purpose and is conducted by analytical descriptive method. To collect the required data, library method of study, note taking and classification of statements have been used. In this paper, firstly, as much as possible it has been tried to derive Kaizen principles implied in Islamic sources and then related sources associated with this concept have been identified and analyzed. In addition to finding more exact understanding of this concept, Islamic view relating Kaizen implied in these sources can be explained and applied in this field. However, Kaizen is the implementation of a certain Islamic instruction. Scrutinizing this issue proves that Islamic scholars should pay special attention to the sophisticated instructions of Islam for using Kaizen at different levels of management. And they are recommended to carry on for a striking noteworthy presence in different areas of science and persist to extract scientific discussions of Islamic sources.
    Keywords: Kaizen, Continuous Improvement, Islamic Sources, Islamic Management
  • Afshin Miri *, Parvaneh Valavi, Maryam S. Heikh Azadi Pages 111-138
    This paper examines the concept of conflict and conflict management in the view of Islam and other management schools and investigates this concept in different views of management and attempts to find the similarities and differences between Islamic approaches and the views proposed by scientific schools. The research method of this paper is library method of study using various sources in this field based on rational and narrative methods. The results of this study are as follows: for different related scientific trends there are three major attitudes about conflict. The first one which is recognized traditional view among other three present attitudes believes that conflict is primarily destructive and should be avoided. The second view belongs to the human relations school of management and supposes that conflict is natural and inevitable. The third and last view in an interactive way assumes both functional and non-functional conflict (i.e.; positive and negative conflict) and confirms that in some special situations managers are recommended to create conflict when needed. In fact, each of the above mentioned views go to extremes about conflict at times. Islam states clearly a balanced view on this phenomenon. Despite the belief in both positive and negative attitudes in this regard emphasizes that drawing a borderline between positive and negative conflicts depends on factors such as individuals’ intentions, personal ability, subject matter and especially conflict situations.
    Keywords: Conflict, Conflict Management, Islamic Management
  • Mahdi Mohammadi *, Ghasem Salimi, Zeinab Peyravinejad Pages 139-162
    The purpose of this research was development of an organizational spirituality theory from the perspective of Nahjolbalagheh. For this, first the Sermons, Letters and Sayings of Nahjolbalagheh and the key points related to the concept of organizational spirituality were investigated and extracted. Next, scrutinizing these ideas and arguments and by focusing on the common characteristics between them, the themes of research were compiled in 21 phrases. Finally, by considering these themes and their subject matters, an organizational spirituality theory was developed from the perspective of Nahjolbalagheh based on systematic design of grounded theory. This theory included central category (God-centered), causal factors (belief, action and self-scrutiny), strategies and interactions (training and improvement, supervision and consultation), context (law-abiding), intervening conditions (self-progress and managerial power) and outcomes (commitment, useful interaction, organizational justice and social justice). Regarding the importance of nationalization of management theories and issues and with an emphasis on Islamic management in order to prevention from occurrence of conflict in ideological and administrative foundations of managers and employees, results of this research helps present national theoretical knowledge improve. Findings can also be used as a basis for evaluation of spirituality and its application in organizations.
    Keywords: Islamic Management, Organizational Spirituality, Nahjolbalagheh, Grounded Theory
  • Javad Rahmani *, Mohammad Taghi Pirbabaei, Morteza Shajari Pages 163-180
    The concept of participation in urban management is one of the most important and challenging issues in the field of urban development. Numerous theories and different approaches have been proposed until now in the international level while every view expressed for a particular society and a specific condition. Urban management in Iran is not in an organic interaction with urban planning. However, these must be in a constant connection and direct influence. Unfortunately, most of proceedings concerning urban management and urban planning in Iran need to be nationalized. They are typically organized in an up to bottom attempt while it is expected to be vice – versa. Now, considering the potentials and challenges facing public participation in Iran and by referring to significant contribution of great scholars such as Allameh Tabatabai who have comprehensive and noteworthy views on this important issue, the concept of participation can be locally nationalized. For this purpose, in this paper we first try to investigate the concept of participation in urban management. Second, by citing to the Allameh Tabatabai theory about the “conventional perceptions” (edrakat-e etebari) (including recruitment, community and justice, social property; council; interactive realism; guardianship of the Islamic community), his views on citizens’ participation and their role in the government are explained. Then we describe the role of government in the Muslim society and finally conclude that based on Allameh Tabatabai’s views, citizens’ participation in city management is inevitable and managers of these cities cannot make any decision or enact legislation or organize to implement their plans and projects and monitor their own work without consulting the principal beneficiary interested competent groups who the most important are people and citizens.
    Keywords: Participation, Urban Management, Islamic, Allameh Tabatabai