فهرست مطالب

مطالعات دین، معنویت و مدیریت - پیاپی 8-9 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 8-9 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید صدرالدین حسینی مشهدی، محمد مهدی حسین زاده صفحات 5-28
    مدیریت اسلامی واجد معانی، مفاهیم و تعاریف گوناگونی است که هر محققی از ظن خود بخشی از آن را روشن ساخته است. آنچه به طور غالب در تحقیقات مرسوم مغفول مانده، بررسی این دانش از حیث موضوع، هدف و روش است. در این مقاله پس از بررسی معنای مدیریت، اسلام، علم و دانش، لزوم ارتباط اسلام و مدیریت از دو منظر انتظار از دین و دانش مدیریت بررسی شد و سپس براساس تعریف برگزیده مدیریت اسلامی، ماهیت میان رشته ای آن تبیین گردید. نتیجه بررسی ها گویای آن است که این دانش از سویی متکی بر دانش عقلایی و از سوی دیگر برآمده از علم تجربی است، موضوع آن سازمان است و هدف آن بهره وری سازمان در طول هدف خلقت و روش آن در دیالیکتیک میان دانش و علم تجربی هویت می یابد، مدیریت ژاپنی نمونه ای موفق از تبدیل گزاره های یک مکتب فکری و فرهنگی به گزاره های علمی و تجربه پذیر است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سبک ها و روش های مبتنی بر مکتب، سازنده اصول نظری کاربردی دانش مدیریت اسلامی است و برای دستیابی به آن باید از مکتب مدیریت اسلامی (جنبه ذهنی) به علم مدیریت اسلامی (جنبه عینی) در رفت و برگشت بود. مجموعه ای که در نهایت از این سیر حاصل می شود را می توان دانش مدیریت اسلامی نامید. از این رو مقاله پیش رو در مجموع تبیینی است از طرح کلی دانش مدیریت اسلامی که از منظر دانش، علم و مکتب مورد تدقیق قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت، اسلام، دانش مدیریت اسلامی، مدیریت تطبیقی، تحقق عملی، تحقق نظری
  • کمیل رودی، علی نقی امیری، رضا برنجکار، علی اصغر پورعزت صفحات 29-50
    تقریرهای متفاوتی از مدیریت اسلامی، به عنوان جلوه ای از تولید علم دینی شده است. مدیریت اسلامی ترکیبی از مدیریت (به عنوان علم) و اسلام (به عنوان دین) را شکل می دهد که هر کدام، پشتوانه ای به وسعت یک کتابخانه از موضوعات و نظریه ها دارند. در این مقاله تلاش شده است از دیدگاهی نو، پنجره ای جدید به موضوع رابطه اسلام و مدیریت پرداخته شود. در این دیدگاه، گزاره های دین و علم، از لحاظ کشفی و اعتباری بودن مورد بررسی قرار می گیرد و سپس چگونگی ارتباط آنها تبیین می شود. نتیجه اینکه در حوزه گزاره های کشفی، دستاوردهای یقینی بشری و دستاوردهای دینی تعارضی ندارد. عقل خود یکی از منابع دین است و آنچه عقل بدان می رسد، دینی است. از سوی دیگر، از آنجا که وحی، دانشی یقینی است بر دستاوردهای عقلی بشری – که خطا در آن راه دارد- سلطه دارد. در حوزه گزاره های اعتباری، اخلاق و فقه (گزاره های اعتباری دین) به عنوان قانون رفتار و اقدام فردی و اجتماعی بر گزاره های اعتباری دانش مدیریت و یک مدیر حاکم است. چارچوب گزاره های اعتباری اسلام منطقه موجه ی را شکل می دهد که مدیر می تواند در آن منطقه مسیرهای متفاوتی را برگزیند. بهینگی گزاره اعتبار شده، بر آمده از سایر متغیرهایی است که مدیر در پردازش خود برای تدوین گزاره اعتباری در نظر می گیرد. نتیجه این دیدگاه آن است که مدیریت اسلامی، مدیریتی مبتنی بر حقیقت (گزاره های کشفی اسلام) و در چارچوب شریعت (گزاره های اعتباری اسلام) است.
    کلیدواژگان: گزاره های کشفی، گزاره های اعتباری، اسلام، مدیریت
  • ابراهیم رجب پور، سعید شاکری صفحات 51-74
    سرعت فزآینده انتقال اطلاعات و محیط متلاطم کنونی اهمیت مدیریت اطلاعات در سازمان ها را دوچندان کرده است. از این رو، هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین سبک رهبری کریمانه و یادگیری سازمانی با تاکید بر فراموشی هدفمند می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شرکت نفت و گاز پارس می باشد که حجم نمونه 210 نفر و روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه 32 سوالی محقق ساخته می باشد. روایی پرسشنامه از نظر صوری و محتوایی مورد بررسی قرار گرفته و پایایی آن نیز با اجرای آزمایشی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، برابر با 88/0 بدست آمده است. برای سنجش فرضیه ها و تاثیر مفاهیم مورد بررسی از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند، که مولفه نرمش و رفق رهبری کریمانه نسبت به مولفه شدت عمل آن، تاثیر بیشتری بر یادگیری سازمانی دارد. همچنین نتایج بیانگر آن است که فرضیه های پژوهش (رابطه بین رهبری کریمانه و فراموشی سازمانی هدفمند؛ رابطه بین رهبری کریمانه و یادگیری سازمانی؛ رابطه بین فراموشی سازمانی هدفمند و یادگیری سازمانی) مورد تایید قرار گرفت و این روابط مستقیم و معنادار می باشند.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری کریمانه، فراموشی سازمانی هدفمند، یادگیری سازمانی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • جعفر ترک زاده، زینب پیروی نژاد صفحات 75-102
    در محیط متنوع، پیچیده و متغیر امروزی که از سازمان‏ها به عنوان سیستم‏های پیچیده سازوارشونده یاد می‏شود، اهمیت بومی‏ سازی نظریه ها و گفتمان های مدیریت سازمان، برای مواجهه با عناصر و کنشگرهای متعدد و متکثر محیطی و غلبه بر آنها با کشف قوانینی که نیازمند صرف کمترین هزینه و دستیابی به بیشترین اثربخشی باشد، به مراتب بیشتر احساس می‏‏شود. برای پیشبرد چنین رویکردی، تاکید بر قواعد لایزال الهی، دست آویز مستحکمی جهت تحقق هدف به شمار می‏رود. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف کشف قواعد ساده رفتاری مدیریت در سازمان‏ها از منظر قرآن کریم، به مداقه و کاوش در آیات سوره مبارکه بقره با بهره‏گیری از روش تحلیل محتوای کیفی و جستجوی ادات شرط، ادات تعلیل، ادات رجاء و ادات تفریع پرداخت. براین اساس، نگارندگان به 8 قاعده رفتاری ساده مشتمل بر قواعد «هدایت»، «پیروی»، «مجازات»، «ظلم ستیزی»، «لطف»، «پاداش»، «سپاس و قدردانی» و «وضع قوانین و تابعیت دستورات الهی» دست یافتند. در نهایت، با به کارگیری مضامین نهفته در هر آیه، به بیان دلالت‏های کاربردی آن‏ها در سازمان‏ها پرداخته شد. این پژوهش می‏تواند علاوه بر توسعه دانش نظری موجود، نقش موثری در راستای اسلامی ‏شدن سازمان‏ها و متناسب ‏سازی با فضای بومی کشور ایفا نماید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مدیریت اسلامی، رفتار سازمانی، قواعد رفتاری، سیستم پیچیده سازوارشونده
  • علی آقا پیروز صفحات 103-132
    آیا ورود به مدیریت های کلان برای زنان جایز است یا خیر؟ برخی فقهاء ورود زنان را به سطوح کلان مدیریتی جایز ندانسته و منکر ولایت زنان هستند یکی از دلایل آنها ، روایات نقصان عقل زنان است آیا این روایات ظرفیت کاربست برای منع زنان از پذیرش مدیریت های کلان را دارد یا خیر؟آیا با استناد به این روایات می توان شایستگی زنان را برای مدیریت های کلان زیر سوال برد؟ بابهره گیری از روش اجتهاد مشخص می شود که این روایات تماما مشکل سندی دارند و به لحاظ دلالی نیز حامل دیدگاه های متعددی درباره نقصان هستند، برخی دلالت روایت را محدود به زنان خاصی دانسته، و برخی نیز پدیده نقصان را مربوط به شرایط خاص اجتماعی زمان صدور حدیث می دانند برخی مراد از عقل را عقل نظری و برخی نیز عقل عملی می دانند و برخی عقل تجربی را متعلق نقصان گرفته و برخی متعلق نقصان را عقل ذاتی در اداره شئون خانوادگی و اجتماعی گرفته اند، عده ای متعلق نقصان را تعقل دانسته و برخی در معنای روایات توقف کرده و برخی نیز روایات را جدلی دانسته اند و... باید از نگاه تک بعدی به این موضوع پرهیز کرد و روایات نقصان را در دایره وسیع تر و پازل بزرگتری به صورت نظام مند مورد توجه قرار داد و با توجه به روایات منع اطاعت از زنان، منع مشورت با زنان، قوامیت مردان، لزوم اذن پدر یا پدر بزرگ در ازدواج دختر و... نقصان عقل را تفسیر کرد بر این اساس نقصان عقل ذاتی یعنی زنان غالبا در تعارض میان عقل با عواطف و احساسات، مغلوب احساسات واقع می شوند و این معنا از نقص نمی تواند مانع مدیریت های زنان شود، حداکثر می توان ادعا کرد که این ویژگی برای برخی از تصمیم گیری ها در مدیریت نامطلوب است و این کاستی می تواند از طریق لزوم مشاوره جبران شود.
    کلیدواژگان: نقصان عقل، تعقل زنان، عقل تدبیری، مدیریت زنان
  • احسان رحیمی خورزوقی، اسدالله گنجعلی صفحات 133-160
    این مقاله در صدد تحلیل مبانی انسان شناختی پارادایم های جامعه شناختی سازمان و مدیریت براساس نظریات علامه طباطبایی(ره) و نقش آن در راستای شکل گیری پارادایم مدیریت اسلامی است. داده های این تحقیق با روش کتابخانه ای جمع آوری و با روش تحلیل مضمون بررسی شده اند. پس از ارائه گزاره های انسان شناسانه پارادایم های جامعه شناختی براساس تقسیم بندی بوریل و مورگان، گزاره های استنباط شده از اندیشه های علامه طباطبایی(ره) پیرامون انسان، در قالب دو زاویه تحلیلی «وجودی» و «ماهوی»: ارائه شده است. در انتها، گزاره های استنباط شده از اندیشه های علامه طباطبایی(ره) در چهار دسته با گزاره های انسان شناختی پارادایم های جامعه شناختی سازمان و مدیریت نسبت سنجی شده که عبارتنداز:1- گزاره های تاسیسی بدیع 2- گزاره های تاییدکننده 3- گزاره های تاسیسی متضاد4- گزاره های تکمیل کننده. در انتها مبانی انسان شناسی پارادایم های چهارگانه از منظر انسان شناسی حاصل از بررسی های انجام شده از منظر علامه طباطبایی(ره) مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که از منظر انسان شناسی علامه طباطبایی(ره) نگاه پارادایم های جامعه شناختی سازمان و مدیریت اولا از زاویه تحلیل ماهوی بوده و ثانیا از ساحت طبیعت مادی انسان فراتر نرفته است. در نتیجه زاویه تحلیل وجودی و نیز بعد اول و سوم از زاویه تحلیل ماهوی انسان، دارای قابلیت ممتازی برای شکل گیری پارادایم مدیریت اسلامی می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت، علامه طباطبایی (ره)، انسان شناسی، پارادایم، اسلام
  • مجید زین الدینی، علی فرهی، محمدرضا سلطانی صفحات 161-180
    معیار کارآمدی درجه صلابت و استحکام مدیریتی سازمان ها را به نمایش می گذارد. کم و کیف عیار این شاخص پیامدهای گسترده ای را در داخل و خارج از قوه قضائیه به همراه خواهد داشت. مقاله حاضر در پی آن است که با استفاده از روش نظریه داده بنیاد به تجزیه و تحلیل گفتمان های امام خمینیe و امام خامنه ای (مد ظله العالی) بپردازد و پیامدهای کارآمدی را از منظر این دو بزرگوار به تصویر کشد. بر این اساس، رهنمودهای این بزرگواران به صورت تمام خوانی مطالعه و با روش نمونه گیری باز متون منتخب از شیوه کدگذاری باز، به شکل تحلیل جزء به جزء، تعداد 637 کد، 77 زیرمفهوم، 47 مفهوم و 5 مقوله شناسایی شد. نتایج تحقیق، گویای آن است که عمده ترین پیامدهای کارآمدی قوه قضائیه از دیدگاه امام راحلe و مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) شامل؛ پیشگیری از جرم، احساس امنیت، اعتماد مردم، توسعه و تعالی قوه قضائیه و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
    کلیدواژگان: کارآمدی، پیامدهای کارآمدی، قوه قضائیه، نظریه پردازی داده بنیاد
  • محمد شتابدرا صفحات 181-202
    نیاز جامعه در دوره گذر به سمت فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی، فتح بابی مهم برای مقوله تبادل اطلاعات است، که در انتقال علم به منظور تولید، توزیع و نهادینه سازی علم در دنیای نامتوازن امروز، ضرورتی لازم به نظر می رسد.
    فناوری های جدید اطلاعاتی و دگرگونی های ناشی از آن به میزان زیادی سطح خدمات فرهنگی، مذهبی، سیاسی و اقتصادی را گسترش داده است. این انقلاب اخیر چالش های زیادی را در پی دارد، و قلمرو شکل-گیری امور انسانی را عمیقا تغییر می دهد.
    با استفاده از ابزارهای علم آینده پژوهی (مطالعات آینده)، می توان الگوهایی که اسلام در این زمینه ارائه می دهد را بیان گر نمونه کاملی از تعالی در ارتباطات اجتماعی دانست، و برنامه ریزی های لازم را برای نیل به این الگوها انجام داد، که در این پژوهش با رویکردی تحلیلی و مبتنی بر چشم انداز پردازی با روش استقرای تام، فرضیه استقلال یا وابستگی آموزه های دین مبین اسلام و آینده تبادل اطلاعات و تاثیر این دو بر یکدیگر مورد آزمون قرار گرفته است؛ برای این منظور نمونه ای به حجم 117 نفر از مدیران و کارکنان شاغل در محیط های مختلف کاری و با سطح تحصیلات متفاوت در نظر گرفته شد، و داده ها مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    در نهایت وابستگی دو متغیر آموزه های دینی و تبادل اطلاعات در سطح اطمینان 99% به طرفیت تاثیر آموزه های اسلام بر تبادل اطلاعات، تایید شد. لذا پیشنهاد می گردد با توجه به آینده پیش رو، که نمایش گر دنیایی جدید است، آموزه های دین مبین در تمام سطوح و لایه های خرد و کلان سازمانی، اجتماعی و فضای مجازی مورد عنایت جدی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلام، تبادل اطلاعات، چشم انداز پردازی، آینده پژوهی
  • یدالله محمدیان، محمد ابراهیم سنجقی، محمدرضا سلطانی صفحات 203-232
    یکی از ویژگی های برجسته نهادهای انقلاب اسلامی برخورداری از فرهنگ انسان محور است. فرهنگ انسان محور مجموعه ای از سرمایه فکری و ارزشی است که در رفتار اجتماعی اثر می گذارد. هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی الگوی فرهنگ انسان محور یکی از نهادهای انقلاب اسلامی است.
    روش تحقیق توصیفی از نوع کیفی و کمی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران عالی سازمان در حوزه فرهنگ سازمانی است و نمونه به تعداد 14 نفر به روش هدفمند انتخاب شده اند. ابزار تحقیق پرسش نامه (محقق ساخته) طی چهار مرحله به روش فازی دلفی با استفاده از آزمون های آماری شاخص یابی و سپس اعتباریابی شد. سپس اعتبار الگو با استفاده از نظر خبرگان بررسی و تایید شد و پایایی آن با استفاده از انحراف معیار0.392 به دست آمد. الگوی فرهنگ انسان محور متناظر با بعد رفتاری در چهار مولفه: الف- شاکله وجودی(4.50)، ب- آموزش و توانمندسازی(4.58)، ج- روابط انسانی (4.64) د- رهبری و هدایت گری (4.49)، مورد شناسایی قرار گرفت.
    یافته ها ی فرهنگ انسان محور با میانگین ضریب 53/4 از 5 بدست آمده است و روابط انسانی با ضریب اهمیت 64/4 از میان مولفه ها فرهنگ انسان محور، رتبه اول دارد. رفتار سازمانی به موضوع چگونگی عمل افراد در هنگام کار می پردازد. این یافته بر این نکته تاکید دارد که انسان محور بودن فرهنگ یکی از نقاط قوت نهاد است. این ویژگی معلول حاکمیت روابط صمیمی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ انسان محور، روابط انسانی، نهاد انقلاب اسلامی
|
  • Sadroddin Hoseini, Mohammadmahdi Hoseinzadeh Pages 5-28
    Islamic management represents different notions, concepts, and definitions; each researcher has approached the issue from his own perspective. What have been neglected in these studies are the issues, aims, and methodology. This article tries to investigate the issue in terms of definition of management, Islam, science and knowledge, the necessity of the relation between Islam and management from the two perspectives of expectations of the religion and management science. Moreover, based on the selected definition of Islamic management the interdisciplinary nature of the issue is elucidated. The findings revealed that this knowledge, on the one hand, is based on rational knowledge, and on the other, is taken from experimental science. The focus of the issue is on the organization and the aim is productivity in the course of creation and the methodology is identified in the dialectics between knowledge and experimental science. Japanese management is a successful model of implementation of the proposition of a cultural and thinking doctrine into experimental and scientific propositions. The results revealed that styles and methods which are based on school can construct theoretical, applied principles of Islamic management and achieving such identity requires reciprocating from the Islamic management school (subjective aspect) to Islamic management science(objective aspect) . The collection acquired in this reciprocity can be called Islamic management science. This paper, therefore, is, generally, an elucidation of the Islamic management science which has been deeply considered from the perspective of science, knowledge, and the school.
    Keywords: Management, Islam, science of Islamic management, comparative
  • Komeil Roudi, Ali Naqi Amiri, Reza Brekjkar, Ali Asghar Pourezzat Pages 29-50
    Various interpretations of Islamic Management, as one manifestation of Religious Science production, are cited. Islamic Management is formed of Management (as a science) and Islam (as a religion) that have each of them a support of library of themes and theories. With a new look, we have tried in this article a new way to address the issue of relation between Islam and Management. In this view, the statements of religion and science from the point of descriptive and prescriptive aspects are being scrutinized and elucidated how they relate. The result is that in the scope of descriptive statements, human certain achievements and religious achievements have no conflict. Wisdom is one of the Religion source and what it reaches is religious. On the other hand, the revelation as a certain science on the achievements of human wisdom, which may be in error, dominates. In the area of prescriptive statements, Ethics and Jurisprudence (the prescriptive statements of religion) as the law of individual and social action and behavior, rules the prescriptive statements of Management. Framework of the prescriptive statements of Islam has formed a justified area from which manager can select different ways in it. The optimality of prescriptive statement is derived from the processing of other variables that the director considers to develop prescriptive statements. The result of this sight is that Islamic Management, is a truth-based (descriptive statements of Islam) management and within the framework of Sharia (Islamic prescriptive statements).
    Keywords: Descriptive Statements, Prescriptive Statements, Islam, Management
  • Ebrahim Rajabpour, Saeed Shakeri Pages 51-74
    The increasing speed of information transmission and the current turbulent environment has double the importance of information management in organizations. Hence, The main purpose this research, was to investigate the relationship between generously Leadership On the Organizational learning With emphasis on purposeful organizational forgetting. The research based on objective is implicated and based on Data collection methods is survey. The research population Pars Oil and Gas Company employees, among whom 210 subjects were randomly selected. To collect data, Researcher made is questionnaire with 32 questions. Face and content validity was used to evaluate questionnaires Validity. Also, Cronbach's alpha was used to establish the reliability of instruments 0.88. The test hypotheses and concepts studied use of structural equation modeling. Research findings show that variables of softened and generously leadership are more effective than force on organizational learning. The results also indicate that the hypothesis of the study (the relationship between generously leadership and purposeful organizational forgetting, the relationship between generously leadership and organizational learning, the relationship between purposeful organizational forgetting and organizational learning) was approved and these relationships direct and significant.
    Keywords: leadership, generously leadership, purposeful organizational forgetting, organizational learning, Structural equation modeling
  • Jafar Torkzade, Zeynab Peyravi Nezhad Pages 75-102
    In Today's variable, complex and diverse environment, organizations being recognized as adoptive complex systems, it is important that organizational management theories and conversations localize in order to confront with multiple and diverse environmental elements and overcome them or to discover laws that require spending the least expenses and achieving the utmost effectiveness. For this purpose, emphasis on divine eternal rules is considered as an important factor. In this regard, the current study aimed to extract simple rules of behavior for managers in organizations from the perspective of Holy Quran. Thus, we investigated verses of Baqara Sura using thematic analysis method and search proviso, argue, hope and result particles. Accordingly, we attained 8 rules included "leadership", "following", "punishment", "Anti-oppression", "kindness", "reward and Appreciation" and "ordain laws and allegiance of God's laws". Eventually, using hidden concepts in every verse, implications of each rule in organizations were expressed. This article can develop existing theoretical knowledge and also play an effective role in islamization of organizations and fitting with our country's native environment.
    Keywords: Holy Quran, Islamic management, Organizational behavior, Behavioral rules, Adoptive complex system
  • Pages 103-132
    Are ladies qualified enough to enter macro-management? Some jurisconsults do not allow the entering of ladies in management and reject their Vellayah. One of their reasons is the narrations regarding the deficiency of their wisdom. Does such narration have the capability of application in forbidding the ladies in macro-management? Does the resort to such narrations can question the potential of the women in macro-management? Using exegesis, one can find that all these narrations are referentially weak and carry different notions of deficiency; some believe that just some of the women are excluded, some others believe in certain conditions of the element of time, some refer to theoretical wisdom, and some others refer to experimental wisdom, some refer to thoughtfulness, some has stopped at the meaning of the narrations, and some have referred to narrations as argumentative; the one-sided look at the issue should be avoided, but it has to be considered in a wider circle; the deficiency-of-wisdom narrations should be interpreted with regard to forbidding of following women, avoiding consulting women, superiority of men, the necessity of father/ grandfather permit for marriage of girls. Therefore, innate deficiency of wisdom in women lies in the contradiction of wisdom and emotions in emotional situations; such notion of deficiency cannot disqualify women form management. Maximally, it can be claimed that such feature is undesirable in decision making but such deficiency can be solved through consultation.
    Keywords: deficiency of wisdom, women thoughtfulness, contriving wisdom, women management, women Vellayah
  • Pages 133-160
    This article seeks to analyze the anthropological foundations of sociological paradigms and management organization based on the ideas of Allameh Tabatabai (RA) and its role in the formation of Islamic management paradigm. The data collected by libraries and content analysis have been studied. After giving statements anthropological and sociological paradigms based on the division Bvryl Morgan, propositions drawn from the thoughts of Allama Tabatabai (ra) about the man, in the form of two analytical angle "existential" and "substantive": presented. Finally, propositions drawn from the thoughts of Allama Tabatabai (RA) in the four categories of sociological paradigms of anthropological propositions organization and management of the survey are: 1. Establish a unique proposition 3. Proposition 2. The statements confirming Mtzad4- established complementary propositions. In the end, the four paradigms of anthropological principles derived from surveys conducted from the perspective of anthropology from the viewpoint of Allameh Tabatabai (RA) is analyzed. The findings show that from the perspective of anthropology at Allameh Tabatabai look at sociological paradigms organization and management from the angle firstly and secondly the substantive analysis of the material aspects of human nature is not exceeded. As a result, analytic angle and the angle of the first and third of human nature, has an excellent ability to form a management paradigm Islam.
    Keywords: Management, Allameh Tabatabai (RA), anthropology, the paradigm of Islam
  • Pages 161-180
    The efficiency index shows the degree of strength, firmness and solidity of administration and management of organizations. Both quality and quantity of this index have wide-range consequences in internal and external levels of the judicial system. The present paper attempts to investigate the related discourses of the Imam Khomeini (RA) and Imam Khamenei (May God Lengthen His Life) based on the grounded theory methodology and then demonstrates the efficiency outcomes and contingent implications from their viewpoint. Accordingly, the guidelines proposed by these two Grand Ayatollah were recognized via meta reading and open sampling the selected texts through open coding method along with component analysis (637 codes, 47 concepts and 77 sub-concepts and 5 categories were identified). Results of the study indicates that the most essential consequences of the efficiency of the judiciary from the perspective of the Imam Khomeini and the Supreme Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Khamenei are crime prevention, sense of security, attracting people's trust, development and excellence of the judiciary and the Islamic Republic of Iran's sacred system.
    Keywords: Efficiency, Consequences of Efficacy, the Judiciary, Grounded Theory
  • Pages 181-202
    The Move to Community Needs in Information and Communications Technologies, an Important Beginning for This Information Exchange the Transfer of Knowledge to the Production, Distribution and Heterogeneous Institutional of Science in the World Today Seems to be Necessary.
    New Information Technologies and the Transformation of its High Level of Service, Cultural, Religious, Political and Economic has Development. The Recent Revolution, the Challenges are in the Realm of Human Affairs, Profoundly Changed the Formation.
    Using the Tools of Futures Study, the Patterns Can be Represented Islam in This Area Offers the Perfect Example of the Social Relationships that Promote and Programs Necessary to Achieve These Patterns. In This Paper an Analytical Approach Based on Vision Processing with Tom Induction Hypothesis Islamic Doctrine has been Tested on Future Data Information Exchange for This purpose, a Sample Size of 117 Cases of Managers and Employees Working in Different Environments and with Different Levels of Education were Considered the Data was Analyzed.
    Finally, Two Variables Islamic Doctrine and Information Exchange was Confirmed in 99% Confidence Level. It is Suggested That the Next Display is the New World, Islamic Doctrine at all Levels and Layers of Micro and Macro Organizational, Social and Virtual Space is a Serious Consideration in This Study as Heuristic Depth Explanation is Religious.
    Keywords: Islamic Doctrine, Information Exchange, Vision Processing, Futures Study
  • Yadollah Mohammadian Pages 203-232
    One of the features of the institutions of the Islamic Revolution is anthropocentric culture of its and identification of human-centered fundamental is a basic problem for the managers. The main objective of this study is to design human-centered culture is one of the institutions of the Islamic Revolution.
    The method of investigation is qualitative of descriptive study. The population, experts & culture of inside and outside of the organization, , and samples of 14 patients were selected using purposive sampling. A questionnaire survey instrument (self-made) in four phases using the Delphi technique was observed. then The validity of the model was confirmed by the experts and its reliability was achieved using a standard deviation of 0.392.
    Human-centered culture behavioral pattern corresponding to the following four components: (a) existing configuration (4:50), (b) Education and Empowerment (4.58), (c) human relations (4.64) (d) leading and guiding (4.49), was identified.
    The findings of humanistic culture with an average ratio of 5 obtained 4/53 and human relationships with importance coefficient of 4/64 between the components by a factor of humanistic culture, is ranked first. Organizational behavior processes issue of how of act of people at the moment of work. this finding suggests that the human-centered culture is one of its strengths. This feature is disabled by sovereignty of intimate relationship.
    Keywords: culture, Human-centered culture, human relations, the institute of Islamic Revolution