فهرست مطالب

علوم و فنون بسته بندی - پیاپی 20 (زمستان 1393)

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 20 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن صراف*، حسین قنبریان صفحه 6
    علائم و نمادهای بسته بندی در محصولات نظامی به عنوان یک ضرورت کلیدی در لجستیک برای مصرف بهتر این اقلام محسوب می-شود. در بسته بندی نظامی با انتخاب روش بهتر و استفاده از استانداردها در نشانه گذاری و علامت گذاری، نتایج قابل ملاحظه ای در بهبود چرخه لجستیک و رضایت نیروهای مسلح به وجود خواهد آمد.
    در این مقاله سعی شده است، اهمیت و شاخص های نشانه گذاری محصولات نظامی بیان شود. سپس انواع روش های نشانه گذاری و نمونه-هایی از نمادهای متداول در این بخش ارائه گردیده است. در جمع بندی مقاله، برنامه پیاده-سازی فرآیند علامت گذاری و نشانه گذاری نظامی بیان شده است.
    کلیدواژگان: نشانه گذاری، نمادها، علائم، سطوح بسته بندی، محصولات نظامی و لجستیک
  • احمد نصرالله زاده*، سید مهدی جعفری، احسان اکبری صفحه 18
    زعفران یک محصول صادراتی راهبردی برای کشور بوده و ایران به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده و صادر کننده این محصول در جهان شناخته شده است. از شایع ترین عوامل بر کاهش سهم ایران در صادرات زعفران، می توان به سامانه های بسته بندی ضعیف این محصول اشاره نمود. به کارگیری روش های نوین بسته بندی نظیر فناوری هردل می تواند تا حد زیادی سبب حفظ کیفیت زعفران گردد. علی رغم پیشرفت-هایی که در زمینه بسته بندی زعفران و در زمینه های دیگر صورت گرفته، ولی با این وجود، به دلیل مسائل و مشکلاتی نظیر، سامانه-های بسته بندی ضعیف، رعایت نکردن بهداشت و استانداردها و سطح کیفی پایین، هنوز این محصول با ارزش افزوده بالا، جایگاه واقعی خود را با نام ایران در جهان پیدا نکرده است، لذا ضروری است که با اجرای برنامه هایی نظیر: تولید فرآورده های جدید، استفاده از فناوری های نوین در بسته بندی و بهبود استانداردهای بهداشتی و کیفی، ضمن حفظ جایگاه زعفران ایرانی در جهان، راندمان و بهره وری تولید آن را نیز افزایش داد. در این پژوهش، ضمن بیان کلیاتی در مورد زعفران و خواص آن به بررسی مشکلات اساسی بسته بندی صادراتی زعفران پرداخته شده و در پایان فناوری های نوین نگهداری زعفران از جمله بسته بندی اتمسفر اصلاح شده، فناوری نانو و پرتو-دهی معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: زعفران، بسته بندی، فناوری هردل، پرتودهی و فناوری نانو
  • مهناز شایسته فر*، رضوان خزایی صفحه 30
    بسته بندی تولیدات و آثار صنایع دستی و هنرهای سنتی، راه گشای حل بسیاری از مشکلات این عرصه خواهد بود، چرا که بسته بندی مطلوب و استاندارد، وسیله ارتباط ذهنی خریدار و فروشنده بوده و موجب افزایش رغبت مشتریان برای خرید خواهد شد و این امر، رونق فروش صنایع دستی در بازارهای داخلی، خارجی، اشتغال زایی و درآمدزایی آن را در پی خواهد داشت. شناسایی اقلام و تولیدات صنایع دستی پرفروش برای بسته بندی، نظارت بر تولید صنایع دستی به منظور تامین کیفیت مطلوب، حمایت از دست اندرکاران و تولیدکنندگان صنایع دستی، آسیب شناسی، درجه بندی و طبقه-بندی هنرمندان بر اساس کیفیت آثار تولیدی، ترویج فرهنگ خرید اقلام و محصولات صنایع دستی و ورود این محصولات به سبد خرید خانوارها، از دیگر مباحث مطرح شده در این خصوص می باشد. این تحقیق از نوع تحلیلی – توصیفی می باشد و روش گردآوری اطلاعات میدانی – کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: بسته بندی، آسیب شناسی، صنایع دستی و تجاری، سازی
  • مهشید رهبری *، مینا داوودی، معصومه حق زاد صفحه 40
    بسته بندی یکی از مهم ترین بخش های صنایع غذایی می باشد که با امنیت غذایی در ارتباط است و محافظی است که سلامت کالای محتوی خود را پس از تولید تا مرحله مصرف حفظ می-نماید. بسته بندی محصول تنها وسیله ارتباطی در فروشگاه است که در آن ظاهر محصول توجه مصرف کنندگان را در میان گزینه های مختلف به خود جذب می کند. از بسته بندی به عنوان فروشنده خاموش یاد شده است، به این معنا که محصول را در قفسه های خرده فروشی به فروش می رساند. بسته بندی، ابزاری ضروری در فعالیت های بازاریابی جدید برای کالاهای مصرفی از جمله در صنایع غذایی، محسوب می شود. با بسته-بندی مواد غذایی می توان در پی راه-حل های بهتر برای مشکلات بازاریابی یا حمل و-نقل در زنجیره تولید بود. هدف از این مقاله، مرور و بررسی نقش مهم بسته بندی به عنوان ابزار ارتباطی مهم در شناساندن محصول به مصرف کننده می باشد و ویژگی های طراحی بسته بندی مواد غذایی را شرح داده است.
    کلیدواژگان: بسته بندی، طراحی، فراورده غذایی و بازاریابی
  • ناصر صداقت *، مریم قربانی، الناز میلانی صفحه 48
    دوره رسیدن و مصرف میوه های تازه از جمله انار نسبتا کوتاه است. به علاوه مصرف انار عمدتا به دلیل خارج کردن سخت دانه ها چندان متداول نمی باشد. از این رو، میوه انار با حداقل فرآوری شده (دانه های انار آماده مصرف) بجای میوه کامل، محصول جذاب تری به مصرف کنندگان ارائه و چشم انداز تولید و مصرف انار را افزایش می دهد. در سال های اخیر، دانه های انار آماده مصرف به علت سهولت مصرف، ارزش تغذیه ای بالا و خصوصیات حسی منحصر به فرد، عامه پسند شده اند. با توجه به ارزش تغذیه ای انار، دانه های انار با حداقل فرآوری و بسته بندی شده تحت اتمسفر اصلاح یافته راه جدیدی برای استفاده بهینه از میوه درجه پایین با نقص های سطحی پوست مانند ترک، شکاف و آفتاب سوختگی را ارائه می دهد. میوه ها و سبزیجات با حداقل فرآیند، به علت افزایش فرآیندهای آنزیمی درون زا و سرعت تنفس، مستعد افزایش افت کیفی و آلودگی میکروبی می گردند. فناوری بسته بندی در اتمسفر اصلاح شده، امکان به تاخیر انداختن میزان تنفس و افزایش مدت ماندگاری محصولات تازه را فراهم می کند. پوشش های خوراکی نیز به عنوان مانعی در برابر مهاجرت رطوبت و گاز عمل می کنند و برخی مانند کیتوزان خاصیت ضدمیکروبی و ضدقارچی نیز دارند. استفاده از اسانس های روغنی در پوشش خوراکی نیز به بهبود خاصیت ضدمیکروبی آن کمک می نماید. پوشش دهی دانه های انار با ژل آلوئه ورا و عسل نیز موجب حفظ خصوصیات کیفی آن می گردد.
    کلیدواژگان: دانه های انار، پوشش دهی، کیتوزان، ژل آلوئه ورا، اسانس روغنی، اتمسفر اصلاح شده و ماندگاری
  • مجتبی آذری آنپار*، ناصر سلطانی تهرانی صفحه 62
    با توجه به اهمیت عصاره های گیاهی و قرارگیری آن ها در لیست GRAS بودن آن ها، اختلاط آن ها در بسته بندی های از جنس پلی-مرهای زیستی رژیمی اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. پلی ساکاریدها(مانند کیتوزان، آلژینات) و پروتئین ها(مانند ایزوله پروتئین سویا و آب پنیر، ژلاتین و زئین)، به عنوان بستر پلی مر خوراکی هستند که از آن ها برای انتقال انواع عصاره های زیست فعال شامل عصاره چای سبز، هسته انگور، زغال اخته و قره قاط استفاده می شود. علاوه بر این اثبات شده که عصاره های گیاهی باعث بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی و زیست فعالی بسته بندی شده و به این ترتیب می توانند کاربردهای کلی آن ها اعم از خصوصیات فیزیکی، ظرفیت آنتی اکسیدانی و فعالیت ضد میکروبی را در مواد غذایی افزایش دهند و به طور خلاصه شاخص های مختلف محصولات نهایی شامل رنگ، بو، مزه و سایر خصوصیات را تعیین می کنند. شاخص های اصلی شامل منشا عصاره ها و بستر زیست پلی-مر(مثلا فیلم حاصل از پروتئین یا پلی ساکارید که به عنوان بستر برای عصاره ها استفاده می شود)، ترکیب بسترهای پلی مری و عصاره ها و فرآوری مواد تشکیل دهنده مورد استفاده می باشند. فعل و انفعالات میان بسترهای پلی مری و عصاره ها به خوبی شناخته شده اند. علاوه بر آن مشخص شده که پلی فنول ها به عنوان یکی از ترکیبات کلیدی زیست فعال می باشند که می توانند در پیوند های هیدروژنی احتمالی که در این فعل و انفعالات نقش بسزایی را ایفا می کنند، شرکت نمایند. به هر حال مطالعات کمی در رابطه با ویژگی های ساختاری میان ترکیبات پلی فنولی خاص و بسترهای پلی مری صورت گرفته است است. در این اینجا نیز سعی شده است که اثر عصاره های گیاهی روی بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی زیست پلی-مر ها(خصوصیات مکانیکی و حسی)، بسترها و همچنین تاثیر عملکرد عصاره(به ویژه ظرفیت آنتی اکسیدانی و فعالیت ضد میکروبی) روی مواد حاصل مورد بازنگری قرار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زیست پلی مر، بسته بندی، مواد غذایی، پلی فنول و عصاره های گیاهی
  • لاله جاوید، الهام کشمیری زاد*، احمد جهان لتیباری، بهنام حافظی صفحه 76
    مصرف روزافزون آب و کمبود منابع آب تازه در دسترس، استفاده مجدد از پساب در صنایع برای تامین بخشی از آب مورد نیاز صنعت را به موضوعی اجتناب ناپذیر تبدیل کرده است. تولید روز افزون محصولات کاغذی به خصوص مصرف روز افزون کاغذ در صنایع بسته-بندی از خمیر چوب و همچنین بازیافت محصولات مصرف شده آن ها که پیامد آن ورود بخش دیگری از آلاینده ها به محیط زیست است، افزایش نگرانی ها را در رابطه با محیط زیست در پی داشته است. بدین منظور در پژوهش حاضر، پساب صنایع خمیر و کاغذ (مطالعه موردی: واحد حوضچه هضم پساب یک کارخانه کاغذ بسته بندی) با بهره گیری از روش الکتروشیمیایی(EC) مورد ارزیابی و تیمار قرار گرفت. در روش تیمار الکتروشیمایی، نمونه برداری از حوضچه هضم پساب مطابق کتاب روش های استاندارد آزمایش های آب و فاضلاب انجام شد و تاثیر عوامل مختلف از جمله مقادیر COD، TDS و TSS و هدایت الکتریکی پساب بررسی گردید. نتایج نشان داد که در مدت زمان 30 دقیقه، مقدار COD باقی مانده در حجم 500 میلی لیتر پساب، از 985 به 240 میلی گرم در لیتر کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: روش الکتروشیمیایی (EC)، تیمار پساب و خمیر کاغذ
  • معرفی استانداردهای جهانی بسته بندی
    صفحه 86
  • نمایه مقالات بسته بندی
    صفحه 88
|
  • Nasrollahzadeh.Ahmad*, Jafari, Seid Mahdi, Akbari. Ehsan Page 18
    Saffron is a strategic exporting crop in our country and Iran is known as the greatest producer and exporter of it in the world. Deficient packaging systems can be the most common reasons of the decline in the Iran's share in exporting saffron. Appling the modern methods of packaging such as Hurdle technology can greatly maintain the quality of saffron. Despite developments in saffron packaging and other fields, problems such as poor packaging systems and low hygiene and quality standards, Iran couldnt find it's original place in the world as the manufacturer of this product with high added value yet. Therefore, it is necessary to implement strategies and action plans, such as the production of new and diverse products, using novel technologies in packaging and improvements in hygiene and quality standards to maintain the position of Iranian saffron in the world while improving its production efficiency. In this study, in addition to a general overview on saffron and its properties, the main problems in saffron exporting packaging and novel technologies in preserving saffron such as modified atmosphere packaging, nanotechnology and irradiation has been described.
    Keywords: Saffron, Hurdle technology, irradiation, nanotechnology
  • Shayestehfar. Mahnaz*, Khazaee.Rezvan Page 30
    The packaging of handicrafts and traditional artworks is a definite solution to the problems of this industry. Because a standard and ideal package will create a link between the customer's imagination and retailer and will ultimately have a high influence on the customer's interest to purchase the item. This will have a great impact on the overall handicraft's sale in national and international markets, a rise in job opportunities and total income. Other topics dwelled upon in this paper include: identifying bestseller handicrafts for packaging, monitoring handicraft workshops for quality enhancement, supporting handicraft artists and manufacturers, pathological efforts, classifying and organizing artists based on their productions, promoting the purchase of handicrafts and its entrance in the lives of people. This research is conducted via an analytic and descriptive method and data is gathered by library and observation methods.
    Keywords: Packaging, pathology, handicrafts, commercialization
  • Rahbari. Mahshid*, Davoudi. Mina, Haghzad. Masoumeh Page 40
    Packaging is one of the most important parts of the food industry that is related to food security and it acts as a preserver that maintains the health of its content. Product's packaging is the only mean of communication that absorb the attention of consumers in the store among other choices. The packaging is referred to as the silent salesman which means that it sells the product on retail shelves. Packaging is as an essential tool in new marketing activities for consumable goods such as foodstuffs. By packing foods we can seek better solutions for marketing or transportation problems in the production chain. The present review aims to evaluate the role of packaging as an important communication tool for introducing the product to the customer and describing the food packaging design features.
    Keywords: Packaging, designing, food product, marketin
  • Sedaghat.Naser*, Ghorbani. Maryam, Milani. Elnaz Page 48
    Maturity period and consumption of fresh fruits such as pomegranate are relatively short. In addition, the consumption of pomegranates is not very widespread mainly due to the difficulty of extracting the arils. Hence, minimally processed pomegranate fruit (ready-to-eat arils), presents a more appealing product to consumers than whole fruit and increases the prospect of production and consumption of pomegranate. In recent years, minimally processed “ready-to-eat” pomegranate arils have become popular due to their convenience, high nutritional value, unique sensory characteristics. According to nutritional value of pomegranate, modified atmosphere packaging of minimally processed pomegranate arils offers innovative tool for optimal use of lower grade fruit with superficial peel defects such as cracks, splits, and sun burnt. Minimally processed fruit and vegetables are susceptible to increased deterioration in quality and microbial infestation due to increase in endogenous enzymatic processes and respiration rate. Modified atmosphere packaging (MAP) technology offers the possibility to retard product respiration rate and extend the shelf life of fresh product. Edible coatings also act as a barrier to gas and moisture migration and some of them such as chitosan, have antibacterial and antifungal properties. Incorporation of essential oils into edible coating also helps to improve it’s antimicrobial properties. Coating of pomegranate arils with Aloe vera gel and honey also maintain it’s quality.
    Keywords: Pomegranate arils, coating, chitosan, aloe vera gel, essentional oil, modified atmosphere, shelf life
  • Javid.Laleh, Keshmirizade.Elham*, Jahan Latibari. Ahmad, Hafezi.Behnam Page 76
    Growing the water consuming and shortage of available fresh water resources, make “effluent reuse” an unavoidable issue in industry for supplying a part of needs for required water. On the other hand, increment in the production of paper products from wood and recycling their consumed products which release pollutants to the environment has increased the environmental concerns. Thus, in present study pulp and paper mill effluent (Case study: digestion pool unit of a tissue paper mill, located in Hashtgerd, Karaj, Iran) was examined and treated by electrochemical method. In electrochemical method, the effect of various parameters such as chemical oxygen demand (COD), total dissolved solids (TDS), total suspended solids (TSS), and conductivity was investigated. Results revealed that in 30 minutes, COD value decreased from 985 mg/L to 240 mg/L in 500 mL of effluent.
    Keywords: Electrochemical method (EC), effluent treatment, paper pulp