فهرست مطالب

علوم و فنون بسته بندی - پیاپی 23 (پاییز 1394)

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 23 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علیرضا سوخته سرایی*، رامید فروزانفر، احمد رضا زاهدی طبرستانی، الهام نوروزی صفحه 6
    مقوای کنگره ای از جمله مهم ترین مواد اولیه در صنعت بسته بندی محسوب می شود که با توجه به روند توسعه روزافزون صنایع مختلف، اخیرا میزان تقاضای این کالا به شدت افزایش یافته است. در این راستا، جهت تامین بخشی از نیاز کشور، در ایران کارخانجات زیادی به منظور تولید انواع کاغذهای فلوتینگ و روزنامه راه اندازی گردید، اما ظاهرا این میزان تولید نیز پاسخگوی نیاز داخل نبوده است. در این تحقیق، علاوه بر امکان سنجی افزایش ظرفیت تولید کاغذ کنگره ای با استفاده از خط کاغذسازی شماره 1 و خواص کیفی کاغذ کنگره ای حاصله نیز در مقایسه با کاغذ تولید شده با ماشین شماره 2 مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی خمیر کاغذ(کاغذ دست ساز) و کاغذ پس از ماشین کاغذ نیز اندازه گیری شد. نتایج حاصله نشان داد که ویژگی های مکانیکی کاغذ حاصل از خط تولید شماره 1 به ویژه در شاخص کشش، پارگی، ترکیدن، تاشدگی، سفتی، مقاومت به له شدن در حالت حلقه و کنگره ای و مقاومت به خرد شدن در حالت کنگره ای نسبت به خط تولید شماره 2 برتری دارد که در سطح 95 درصد تمام ویژگی ها به جز شاخص پارگی معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: بسته بندی، کاغذ فلوتینگ، شاخص پارگی، شاخص کشش، شاخص ترکیدن، RCT و CCT
  • صالح قهرمانی*، سحاب حجازی، سعید مهدوی صفحه 14
    عوامل متغیر پخت کرافت شامل: سولفیدیته، قلیا و درجه حرارت و مدت زمان هر کدام در سه سطح و نسبت مایع پخت به ماده چوبی 4 به 1 بود. پخت بهینه با شرایط شامل: سولفیدیته 23%، قلیای فعال 18%، زمان 180 دقیقه و دمای 170 درجه سانتی گراد انتخاب شد که منجر به تولید خمیر کاغذی با عدد کاپای 2/ 17 و بازده 94/ 53 درصد شد. سپس این خمیر کاغذ برای دستیابی به درجه روانی 333 میلی لیتر درجه کانادایی پالایش گردد و از آن کاغذهای دست ساز با وزن پایه 127 گرم بر سانتی متر مربع ساخته شد و همچنین مقاومت های فیزیکی و مکانیکی آن نیز اندازه گیری گردید. نتایج کلی، حاکی از تاثیر مثبت خمیر کاغذ کرافت صنوبر دلتوئیدس، در بهبود مقاومت های کاغذ کرافت بکر جهت مصارف بسته بندی می باشد.
    کلیدواژگان: کرافت، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی، صنوبر دلتوئیدس، کاغذ، بسته بندی
  • علی شجاع سنگچولی، سید مهدی سجادی فر صفحه 26
    بسته بندی به علت تاثیر مستقیم بر عملیات ذخیره سازی و آماده سازی یکی از دغدغه های اصلی مدیران مربوطه محسوب می شود. بسته بندی اگرچه در نگاه اول سهولت حمل کالاها را برای انسان در ذهن تداعی می نماید؛ اما در کنکاش عمیق تر متوجه خواهید شد که اهداف و مقاصد بسیاری وجود دارد که به دنبال آن جابه جایی راحت و حمل آسان کالا باعث خواهد شد که به کالا در حین نقل و انتقال، ضربات و صدمات کمتری وارد گردد. متاسفانه کشور ما از لحاظ توجه به هزینه های پشتیبانی در رتبه پایینی قرار دارد. مسئله بسته بندی کالای ناهمگون سه بعدی کاربردهای زیادی در زنجیره تامین کالا دارد و توجه به آن می تواند در کاهش هزینه های حمل و نقل تاثیر قابل توجهی داشته باشد و موجب ارتقاء جایگاه کشور در این صنعت شود. بدین منظور در این مقاله، به این مسئله و کاربردهای آن پرداخته می شود و روش های حل مسئله موجود معرفی خواهد شد. در انتهای مقاله نیز نرم افزار تهیه شده معرفی و تشریح خواهد شد.
    کلیدواژگان: بسته بندی اقلام ناهمگون سه بعدی، لجستیک، حمل ونقل، بسته بندی
  • بهاره احمدی، بهجت تاج الدین، حسین احمدی چناربن صفحه 34
    بسته بندی با اتمسفر تغییر یافته، نوعی از فناوری است که با کمک کنترل دما، به منظور نگهداری و حفظ کیفیت مواد غذایی فاسد شدنی پایه گذاری شده است. تنوع زیاد مواد غذایی و عدم تطابق بین نیازهای آن ها با ویژگی های فیلم مورد استفاده در بسته بندی این محصولات، اغلب منجر به عدم دستیابی به اهداف این روش بسته بندی می شود. بنابراین نکته کلیدی برای بهره مندی از فواید ارزشمند این روش، پس از شناخت دقیق نیازهای ماده غذایی مورد نظر، انتخاب یک فیلم بسته بندی مناسب است. پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سنگین، پلی پروپیلن، پلی وینیل کلراید، پلی استر، پلی اتیلن ترفتالات و پلی آمید (نایلون)، برخی از متداول ترین فیلم های پلاستیکی مورد استفاده در بسته بندی به روش اتمسفر تغییر یافته هستند. ویژگی های فیلم بسته بندی که می تواند بر تغییر اتمسفر درون بسته اثرگذار باشد و باید به دقت انتخاب شود شامل: نفوذپذیری فیلم بسته بندی نسبت به اکسیژن، دی اکسید کربن و بخار آب، ضخامت فیلم، مساحت سطح و فضای خالی داخل بسته است. برخی از این ویژگی ها با ترکیب کردن این فیلم ها با هم و یا با مواد دیگری نظیر کاغذ و آلومینیوم طی فرآیندهای کواکستروژن، پوشش دار کردن، لامینه کردن و متالایز کردن قابل تغییر و اصلاح می باشد. همچنین فناوری های جدید نیز مانند متالوسن، منفذدار کردن و به کارگیری نانوکامپوزیت ها در روش بسته بندی با اتمسفر تغییریافته، امکان تولیدفیلم هایی با ویژگی های مورد نیاز برای دامنه وسیعی از مواد غذایی را ایجاد کرده است. بنابراین توسعه فرصت های جدید برای بهره مندی بیشتر از مزایای این روش و در نتیجه گسترش بیش از پیش آن، اهمیت شناخت هرچه بیشتر این فیلم ها و فناوری ها را برای انتخاب و به کارگیری صحیح ضروری ساخته است. در این مطالعه، ضمن معرفی انواع فیلم های پلاستیکی، بر مطالعات انجام شده در زمینه کاربرد این پوشش ها در بسته بندی به روش اتمسفر تغییر یافته مروری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: اتمسفر تغییر یافته، بسته بندی، فیلم های پلاستیکی
  • مینا احمدی جوزانی، مجید جوانمرد داخلی، مریم عراقی صفحه 52
    امروزه مطالعات بسیاری به منظور استفاده از عصاره های طبیعی برای افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی صورت پذیرفته است. توت فرنگی میوه ای با ارزش غذایی و تقاضای مصرف بالا و قابلیت ماندگاری پایین است. در این مطالعه، به منظور اثر ترکیبات طبیعی در طول دوره نگهداری انبارداری، از عصاره دارچین برای پوشش دادن روی درب ظروف استفاده گردید. نمونه های توت فرنگی درون ظروف بسته بندی فعال، در غلظت های (ppm (250-500-1000-1500-2000 از عصاره دارچین آماده و به عنوان عامل ضد میکروبی بسته بندی شده در دمای 4 درجه سانتی گراد و رطوبت 95 درصد نگهداری شد. خصوصیات ماندگاری میوه توت فرنگی در طی دوره انبارمانی 10، 6، 3 روزه با آزمون های فیزیکوشیمیایی که شامل(افت وزن – مواد جامد محلول- اسیدیته قابل تیتراسیون) و میکروبی (شمارش کپکی) اندازه گیری شد. بررسی تیمارهای مختلف نشان داد که عصاره دارچین در غلظت 500ppm علاوه بر تاخیر در فساد قارچی میوه، سبب بهبود شاخص های کیفی آن نیز می شود به طوری که در مقایسه با نمونه شاهد، استحکام بافت افزایش و میزان افت وزن، شدت تنفس و درصد خرابی کاهش می یابد و همچنین درصد مواد جامد محلول و اسیدیته نیز حفظ می شود. استفاده از ترکیبات طبیعی و تعیین غلظت موثر آن می تواند بر میزان انبارمانی میوه توت فرنگی موثر باشد که علاوه بر پاسخ به فشار مصرف کننده در خصوص کاهش افزودنی های شیمیایی به محصولات باغی، موجب بهبود شرایط تجاری در این محصول نیز می شود.
    کلیدواژگان: عصاره، توت فرنگی، دارچین، بسته بندی فعال
  • مریم چایچی، مهدی فرهودی صفحه 60
    زمان مندی فیزیکی یک پدیده رایج در مواد جامد آمورف است که در طول زمان، در طی قرار گرفتن این مواد در زیر دمای انتقال شیشه ای اتفاق می افتد و از این حقیقت ناشی می شود که این مواد در دمای پایین تر از این دما در حالت خارج از تعادل ترمودینامیکی هستند. بنابراین، مواد تحت فرآیند های آرامی قرار می گیرند تا به حالت تعادل برسند. این حرکت تدریجی به سمت حالت تعادل به عنوان زمان مندی فیزیکی شناخته می شود. قرار گرفتن در زمان های طولانی در زیر دمای انتقال شیشه ای باعث تغییرات فیزیکی در ساختار مولکولی پلیمرها می شود. بنابراین مطالعه پدیده زمان مندی فیزیکی به هنگام کاربرد طولانی مدت مواد جامد آمورف و یا نیمه کریستالی ضروری است، زیرا زمان مندی فیزیکی، منجر به تغییر در خواص مکانیکی و فیزیکی مثل افزایش چگالی، افزایش مدول الاستیک، تنش تسلیم، شکنندگی و کاهش میرایی، کاهش سرعت خزش و آسودگی از تنش و همچنین کاهش نفوذپذیری می شود. در این مقاله، ابتدا مفهوم پدیده زمان مندی فیزیکی شرح داده شده و سپس تاثیر آن بر روی خواص مکانیکی، نفوذپذیری و خواص حرارتی بسته بندی های پلاستیکی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: زمان مندی فیزیکی، حجم آزاد، دمای انتقال شیشه ای، خواص مکانیکی، نفوذپذیری به گاز، خواص حرارتی
  • زهرا جعفری، سونیا طاهری، آتنا سادات مظلوم صفحه 68
    فیلم های خوراکی با دو مشخصه اساسی تعریف می شوند. نخست: خوراکی بودن که بیان کننده آن است که فیلم و تمام اجزای آن، باید برای خوردن امن بوده یا به طور کلی هر میزان مصرف آن برای بدن عارضه ایجاد نکند یعنی مطابق با تعریف سازمان غذا و داروی آمریکا باشند. دوم، ماده تشکیل دهنده فیلم های خوارکی، معمولا باید یک هیدروکلوئید یا پلیمر حلال در آب باشند. به علاوه، این فیلم ها باید با تجهیزات و امکاناتی مناسب فرآیند تولید محصولات خوراکی، تولید شوند. پوشش خوراکی بکار رفته در میوه ها، سبزیجات، گوشت و سایر محصولات خوراکی که برای محافظت یا بهبود ظاهر آن ها استفاده می شود اغلب فیلم های خوراکی نامیده می شوند. فیلم های خوراکی را می توان مستقیما مصرف کرد(مثل فیلم خوشبو کننده دهان) یا می توان برای پوشاندن محصولات خوراکی استفاده نمود که در این صورت، لفافه ای یا لایه ای را بر روی سایر محصولات خوراکی تشکیل می دهند. در بیشتر موارد، این فیلم ها قابل حل در آب هستند و به سرعت در آب یا دهان حل می شوند. با این حال، برخی مولفه های فیلم های خوراکی(مثل لاک یا پروتئین سویا) می توانند غیرقابل حل در آب باشند؛ اما در صورت مصرف، هضم می شوند. فیلم های خوراکی به روش های مختلفی تولید می شود از قبیل روش پوشش دهی تیغه ای قابل تنظیم، پوشش دهی میله ای، پوشش دهی تیغه ای و پوشش دهی اکستروژنی شیاردار که در این مقاله به آن ها اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، بسته بندی، پوشش دهی، خشک کردن
  • نمایه مقالات بسته بندی
    صفحه 82
  • واژه ها و اصطلاحات بسته بندی(بسته های چوبی)
    صفحه 86
  • معرفی کتاب های روز بسته بندی
    صفحه 88
|
  • Alireza Sukhtesaraie*, Ramid Froozanfar, Ahmadreza Zahedi, Elham Noroozi Page 6
    Fluting paper is one of the most important paper grades in packaging industries. Demand of paper products has increased dramatically in recent years because of population growth and increasing development of different industries. In the past decades, Considerable volume of annual consumption of packaging paper from other countries were provided, So in this regard to provide part of the country's need, many factories were contemplated in order to compensate a part of paperboard needs by fluting paper and newspaper production. But apparently, this is not the rate of production needs. Therefore, in this research, in addition to evaluating the feasibility of increasing production capacity of Fluting paper by paper machine number one and Qualitative properties of the resulting paper Fluting paper in comparison to paper machine number two, Physical characteristics and mechanical pulp (hand sheet paper) and paper after paper machine were measured. The results show that the mechanical properties of paper from paper machine 1 particularly in the Tensile index, Tear index, Burst index, Folding, Stiffness, RCT, CCT, CMT are superior to that of paper from paper machine 2. The Results also show that there are significant differences between the paper properties of two lines in 95 percent level except tear index.
    Keywords: Fluting Paper, Packaging Tear Index, Tensile Index, Burst Index, RCT, CCT
  • Saleh Ghahramani*, Sahab Hedjazi, Saeed Mahdavi Page 14
    Variable factors of Kraft pulping including solidity, active alkali, temperature and time, were applied in three levels and liquor to wood ratio was 4 to 1. Optimum conditions of Kraft cooking were selected at 23% solidity, 18% active alkali, temperature 170 °C, and 180 minutes time, respectively. The pulping yield and kappa number of control pulp were measured at 53.94% and 17.2, respectively. Then, the pulp was refined to achieve freeness degree of 385 ml. CSF and hand sheets were made with gram mage of 127 g/cm2, and also physical and mechanical Properties of papers were mastered. The overall results indicated positive effects on high yield Kraft pulp produced from P.deltoides to improving mechanical and physical properties of virgin Kraft paper for packaging purposes.
    Keywords: High Yield Kraft, Physical, Mechanical Properties, P.Deltoides, Paper, Packaging