فهرست مطالب

علوم و فنون بسته بندی - پیاپی 32 (زمستان 1396)

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • معصومه حسین زاده شهری، طیبه قناتی صفحه 6
    عناصر دیداری بسته بندی، نظیر رنگ، گرافیک، شکل، اندازه و تصاویر روی بسته بندی مواد بوده همچنین عناصر کلامی شامل اطلاعات مربوط به محصول، تولیدکننده، کشور مبدا و نام تجاری می باشند. در این پژوهش تاثیر عناصر دیداری و کلامی بسته بندی بر تجربه نشان تجاری با نقش تعدیل کنندگی حساسیت قیمت شکلات بررسی شده است. پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و بر مبنای روش توصیفیt از نوع همبستگی است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده، که از 380 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس جمع آوری شده است. فرضیه های پژوهش با استفاده از روش معادلات ساختاری با نرم افزار PLS آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد که عناصر دیداری و کلامی بسته بندی تاثیر مثبت و معناداری بر تجربه نشان تجاری دارد، همچنین حساسیت قیمت بر تجربه نشان تجاری تاثیر معکوس و معناداری دارد در حالی که حساسیت قیمت، تاثیر عناصر دیداری و کلامی بسته بندی بر تجربه نشان تجاری را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: بسته بندی، عناصر دیداری، عناصر کلامی، تجربه نشان تجاری، حساسیت قیمت مصرف کننده
  • هرمز مهرانی، منصوره صادقی صفحه 18
    در دهه های اخیر، به تدریج بسته بندی های مصرف کننده و کاربرد آن مورد توجه قرار گرفتند و امروزه بسته بندی عاملی اساسی برای فروش محصول است و شرکت های مختلف برای افزایش توان رقابت خود بر آن تمرکز می کنند. معمولا اولین عاملی که مصرف کنندگان هنگام خرید مشاهده می کنند، بسته بندی محصول است، لذا عنصر زیربنایی موفقیت یک محصول در بازار بسته بندی است. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر عناصر تصویری بسته بندی با تصویر ذهنی نشان تجاری در میان مشتریان یکی از شرکت های فرآورده های لبنی شهر گرگان می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است و جامعه آماری آن، کلیه مشتریان محصولات شرکت فرآورده های لبنی در سطح گرگان که تعداد آنان به علت نامعین بودن، نامحدود در نظر گرفته شده است. تعداد نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 384 نفر می باشد. روش نمونه گیری تصادفی ساده و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است که ضریب آلفای کرونباخ همه سوالات پرسشنامه بالای 7/0 بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل معادلات ساختاری مبتنی بر نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که فرضیه اصلی این پژوهش یعنی تاثیر عناصر تصویری بسته بندی بر تصویر ذهنی نشان تجاری تایید شد. فرضیات دیگر این پژوهش یعنی تاثیر شکل بسته بندی بر شخصیت نشان تجاری، تاثیر رنگ بسته بندی بر شخصیت نشان تجاری، تاثیر رنگ بسته بندی بر باور به نشان تجاری تایید شدند؛ اما فرضیه فرعی شکل بسته-بندی بر باور به نشان تجاری تایید نشد.
    کلیدواژگان: بسته بندی، تصویر ذهنی نشان تجاری، شکل بسته بندی، رنگ بسته بندی، شخصیت نشان تجاری، باورها در مورد نشان تجاری
  • داریوش زارعی، حسین وظیفه دوست، وحید رضا میرابی صفحه 38
    هدف این مقاله، شناسایی و بررسی عوامل اثر گذار در طراحی خلاق بسته بندی محصولات غذایی، به طور کلی، و نیز محصولات کنسرو شده و به طور خاص خرده فروشی این محصولات می باشد. برای شناسایی و دسته بندی عوامل موثر در طراحی خلاق بسته بندی محصولات غذایی و خرده فروشی این محصولات، از روش ترکیب یافته-های قبلی و اکتشافی استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق، نشان می دهد که عوامل مهم اثر گذار در طراحی بسته بندی مواد غذایی را می توان در قالب دو دوسته عوامل تقسیم بندی نمود: عوامل کلی طراحی عبارتند از: داخلی یا بین المللی بودن بازار هدف، عوامل محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، قوانین و مقررات دولتی و صنفی، عرف بازار و رقبای بازار. عوامل فنی در طراحی بسته بندی شامل: ماده بسته بندی، فناوری، فناوری چاپ و بسته بندی، نیازهای مصرف کننده، نیازهای خرده فروش و انبار، الگوی هندسی، فرایند تولید، ملاحظات لجستیکی، حمل ونقل، شبکه های توزیع و فروش، ملاحظات زیست محیطی و عامل سلامت و بهداشت، ایمنی و حفاظت. برای تجزیه و تحلیل و بررسی اثر گذاری عوامل شناسایی شده در فروش، جامعه آماری مورد مطالعه، تعداد 300 پرسشنامه تهیه شده از عوامل در فروشگاه های رفاه، شهرستان میناب، رودان، سیریک و بندر جاسک، توزیع و 290 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری گردید و برای مدل سازی و بررسی ارتباط میان متغیرها از روش حداقل مربعات جزئی با نرم افزار اسمارت پی.ال.اس برای تحلیل معنا دار بودن روابط مدل از ضرایب معنا دار بودن آماره تی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل فنی طراحی با ضریب مسیر571/. در مدل و آماره آزمون تی 758/12 بیشترین تاثیر را بر روی فروش محصولات کنسروی دارد.
    کلیدواژگان: طراحی خلاق بسته بندی، خرده فروشی، مواد غذایی کنسرو شده، محصولات غذایی
  • غلامرضا مصباحی صفحه 50
    میوه ها و سبزی های تازه، قسمت اصلی یک رژیم غذایی سالم را تشکیل می دهند. نگهداری میوه ها و سبزی های تازه با کیفیت بالا برای مدت طولانی کار پیچیده ای است. در سال های اخیر، گروه های پژوهشی، بسته بندی خوراکی را به عنوان جایگزین مناسبی برای روش های بسته بندی سنتی مورد تایید قرار داده اند. در این مقاله مروری، فیلم ها و پوشش های خوراکی و کاربردهای جدید آنها به عنوان بسته بندی های خوراکی برای میوه ها و سبزی های تازه بررسی می شود. همچنین، این مقاله، قابلیت فیلم ها و پوشش های خوراکی را به عنوان حامل مواد فعال، مورد بحث قرار می-دهد. اضافه نمودن برخی از مواد افزودنی یا ترکیبات فعال مانند: مواد ضد میکروبی، بهبود دهنده های بافت، مواد ضد قهوه ای شدن، مواد رنگ دهنده، بهبود دهنده های عطر و طعم، مواد ضد اکسیدان و مواد مغذی به فیلم ها و پوشش های خوراکی می تواند موجب ثبات در برابر میکروب ها ، حفظ کیفیت حسی و ارزش تغذیه ای میوه ها و سبزی های پوشش داده شده گردد.
    کلیدواژگان: بسته بندی خوراکی، حامل، مواد ضد میکروبی، ضد اکسیدان ها، ارزش تغذیه ای
  • مصطفی امام پور، رضا پورزند، سعیده حشمتی صفحه 66
    اکثر کارتن های کنگره دار به وسیله پالت ها نگهداری و حمل می شوند. فاصله (شکاف) بین تخته روی کف پالت تاثیر نامطلوبی بر استحکام جعبه دارد و باعث کاهش مقاومت فشاری در جعبه می شود. از این رو؛ برای تنظیم مقاومت فشاری جعبه از عواملی به نام تنظیم و اصلاح استفاده می شود. و عامل تنظیم و اصلاح فقط در بررسی فاصله بین تخته کف، اندازه جعبه و جهت جعبه کاربرد دارد و این امر بیان کننده محدودیت در عامل تنظیم و اصلاح می باشد. علاوه بر این، هیچ یک از مدل های پیشنهادی نمی توانند بر اساس اندازه جعبه و شکاف، میزان کاهش مقاومت فشاری جعبه ها را برآورد کنند. هدف اصلی این مقاله؛ بررسی تاثیر فاصله (شکاف) بین تخته کف پالت بر کاهش مقاومت فشاری تولید شده که با استفاده از داده های تجربی به دست آمده از طریق بررسی دو جعبه با اندازه های متفاوت می باشد. نتایج به دست آمده از این مقاله، نشان داد؛ به علت افزایش فاصله بین تخته کف پالت ها، مقاومت فشاری کاهش می یابد. شکاف ها به مراتب تاثیر کمتری بر روی استحکام جعبه های بزرگ تر (به عرضی معادل mm305) نسبت به جعبه های کوچک تر می گذارند. با توجه به تحقیقاتی که در این مطالعه انجام شد؛ اگر mm10 از هر گوشه کارتن روی شکاف ها قرار گیرد و یا اینکه یک شکاف بزرگ را به دو شکاف کوچک تر و مساوی تقسیم کرد، استحکام جعبه کاهش می یابد. در این راستا، مک کی معادله ای مطرح کرد و با تجزیه و تحلیل های انجام شده؛ دریافت که این معادله، قادر به پیش بینی کاهش مقاومت فشاری تولید شده توسط شکاف بین تخته کف پالت می باشد. دقت پیش بینی در معادله مک کی توسط تغییرات ذاتی کارتن کنگره ای محدود می-شود.
    کلیدواژگان: پالت، کارتن کنگره دار، جعبه، مقاومت فشاری، تخته کف، شکاف، بسته بندی، بار واحد
  • گیسو ملکی، ناصر صداقت، مهدی فرهودی، محبت محبی صفحه 78
    یکی از مشکلات نگهداری میوه هایی نظیر خیار، آسیب سرمایی آن است که در طول نگهداری منجر به تغییر ترکیبات و در نتیجه افت کیفیت آن می شود. هدف از اجرای این تحقیق، بررسی اثر بسته بندی اتمسفر اصلاح شده روی کیفیت خیار رقم رویال طی مدت نگهداری می باشد. مقایسه کیفیت خیارهای نگهدای شده در دمای 4 درجه سلسیوس در سه نوع بسته بندی: A: هوای معمولی و بسته منفذ دار در تعادل با هوای محیط؛ B: هوای معمولی و بسته بدون منفذ؛ C: 10% O2 + 5%CO2 انجام شد. تنفس خیارها (برحسب میزان CO2 تولیدی)، سرمازدگی، میزان تغییر گلوکز، فروکتوز و اسید مالیک طی زمان بررسی شدند. بسته بندی های اتمسفر اصلاح شدهMAP کیفیت خیارها را بهتر از نگهداری سردخانه در دمای 4 درجه حفظ کرده و افزایش میزان CO2 (5%) و کاهش میزان O2 (10%) نیز باعث افزایش مقاومت خیارها شد. محتوای قندها از جمله فروکتوز، گلوکز و اسیدهای ارگانیک به خصوص اسید مالیک در سطوح بالاتری در خیارهای نگهداری شده در بسته C نسبت به نمونه های نگهداری شده در دو بسته دیگر حفظ شد. نرخ تنفس (تابعی از تولید CO2) میوه خیار در طول نگهداری در 4 درجه سانتی گراد به طور قابل توجهی تحت شرایط اتمسفر اصلاح شده MAP متوقف شد که در این مورد بسته C موثرتر بود. در نهایت مشخص شد که استفاده از اتمسفر اصلاح شده با میزان اکسیژن کمتر (10% O2 + 5% CO2) در کاهش صدمات سرمایشی و حفظ کیفیت خیار سودمند بوده و می توان از این روش به عنوان روش مناسب پس از برداشت بهره مند شد.
    کلیدواژگان: اتمسفر اصلاح شده MAP، بسته بندی، سرمازدگی، خیار
  • نمایه مقالات روز بسته بندی
    صفحه 86
  • معرفی کتاب های روز بسته بندی
    صفحه 91
|
  • Masoumwh Hosseinzadeh Shahri, Tayebe Ghanati Page 6
    The visual elements of the packaging are such as color, graphics, shape, size and images on packaging of materials; also the verbal elements include product, manufacturer, origin and brand information. In this research, the effect of visual and verbal elements of packaging on brand experience with the role of moderating the price sensitivity of chocolate has been investigated. This study is an applied research and its methodology is based on the descriptive method of t-correlation. The data collection tool was a questionnaire, which was collected from 380 people by non-probabilistic sampling method. The research hypotheses were tested using the structural equation method with PLS software. The results of the study showed that visual and verbal elements of packaging have a positive and significant effect on the brand experience; also price sensitivity has a reverse and significant effect on the brand experience, while price sensitivity moderates the effect of the visual and verbal elements of packaging on brand experience.
    Keywords: Packaging, Visual Elements, Verbal Elements, Brand Experience, Consumer Price Sensitivity
  • Hormoz Mehrani, Mansoureh Sadeghi Page 18
    In recent decades, consumer packaging and its applications have gradually been taken into consideration, today packaging is a key factor in product sales, and companies focus on increasing their competitive edge. Usually the first factor that consumers see during shopping is the product packaging, so the underlying element is the success of a product in the marketplace. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of pictorial packaging elements with the mental image of the brand among the customers of one of the dairy companies in Gorgan city. The research method in this descriptive-survey research is a correlation type. The statistical population of this study is all customers of dairy products company in Gorgan, whose number is considered unlimited due to its uncertainty. The number of samples according to Krejcie and Morgan's tables were 384 people. A simple random sampling method was used and a data gathering tool was a questionnaire. The Cronbach's alpha coefficient of all questions in the questionnaire was higher than 0.7. Structural equation modeling based on Lisrel software has been used to analyze the data. The results showed that the primary hypothesis of this study, namely the effect of pictorial packaging elements on the mental image of the brand, was confirmed. The secondary hypothesis of this research including the effect of the packaging form, packaging color and belief in the brand on the brand identity, were confirmed, but the hypothesis of the packaging form was not confirmed by the belief in the brand.
    Keywords: Packaging, Mental image of the brand, Packaging form, Packaging color, Brand identity, Belief in the brand
  • Dariush Zarei, Hossein Vazifeh Dost, Vahid Reza Mirabi Page 38
    The purpose of this paper is to identify and investigate the effective factors in the creative design of food packaging, in general, and canned goods, in particular on the sale of these products in retail stores and supermarkets. The method of combining previous findings and exploration has been used to identify and categorize the factors influencing the design and creativity of packaging food products and selling them in supermarkets. The results of the research show that the important factors influencing the creative design of food packaging can be categorized in the form of two factors. General design factors are domestic or international target of the market, environmental factors, Economic, social and cultural, government and trade regulations, market conventions and market competitors. Technical features in packaging design including packaging material, technology, printing and packaging technology, consumer needs, retail and warehouse needs, geometric pattern, production process, logistic considerations, transportation, distribution and sales networks, environmental considerations, health, safety and protection factors. In order to analyze and investigate the effects of identified factors on sales, 300 questionnaires were prepared and distributed in well-being stores, Minab, Roodan, Siriik and Bandar Jask, and 290 questionnaires were completed and collected. To model and check the relationship between variables, the least squares method with Smart PLS software was used. For meaningful analysis of model relationships, t-value coefficients have been used. The results of the research show that the technical design factors with a path coefficient of 0.571 in the T-12.758 model and test, it has the most impact on the sale of canned goods.
    Keywords: Creative Packaging Design, Retail Stores, Canned Food, Food Products
  • Gholamreza Mesbahi Page 50
    Fresh fruits and vegetables form an essential part of a healthy diet. Maintaining fresh fruits and vegetables with high quality for long periods of time is complicated. In recent years, research groups have recognized edible packaging as a suitable alternative to conventional packaging methods. In this review article, edible films and coatings and their new applications as edible packaging for fresh fruits and vegetables are investigated. Also, this article discusses the capabilities of edible films and coatings as carriers for active agents. Incorporation of some additives or active agents such as antimicrobial agents, texture enhancers, anti - browning agents, coloring agents, flavor enhancers, antioxidants and nutrients to edible films and coatings can improve the microbial stability and preserve sensorial quality and nutritional value of coated fruits and vegetables.
    Keywords: Edible Packaging, Carrier, Antimicrobial Agents, Antioxidants, Nutritional Value
  • Mostafa Emampour, Reza Pourzand, Saeede Heshmati Page 66
    The majority of corrugated boxes are transported and stored on pallets where the reduced support area due to deckboard gaps has an adverse effect on the strength of the corrugated boxes. Therefore, an adjustment factor is used to adjust the box compression strength to account for the lack of support, but these factors were developed for a limited range of deckboard gaps, box sizes, and box orientations. In addition. There is no predictive model that can estimate the reduction in compression strength based on the size of the box and the size of the gap. The main objective of this study was to investigate and predict the loss in compression strength produced by top deckboards with a wide range of gaps between them using empirical data from two different corrugated box sizes. Results indicated that corrugated box compression strength decreased as the gap between the pallet deckboards increased. Larger boxes(305 mm wide) were far less susceptible to the effect of gaps than the smaller boxes. A decrease in strength was observed when the location of the gap was relocated within 10 mm of the box corner. Gaps were found to produce the same reduction in compression strength when subdivided found the equation to be capable of predicting the loss in compression strength produced by gaps. The predictive accuracy was similar to the original McKee equation, and thus equally limited by the inherently large variation in corrugated boxes.
    Keywords: Pallet, Corrugated, Box, Compression, Package, Unit, Load
  • Gisoo Maleki, Naser Sedaghat, Mehdi Farhoodi, Mohebbat Mohebbi Page 78
    One of the problems in storage of fruits such as cucumber, is chilling injury which results in change of ingredients and its quality loss. The objective of this study was evaluating the effect of MAP on the quality of cucumber (Royal Cultivar) during storage. Comparing cucumbers’ quality stored at 4˚C under three different packaging conditions: A: atmospheric air and package with holes in equilibrium with environmental air; B: atmospheric air and closed without vents; and C: 10% O2 5% CO2 done. Respiration of cucumbers (based on the amount of CO2 production), chilling injury, changes in glucose, fructose, and malic acid content were evaluated along time. Modified atmosphere packaging (MAP) preserved cucumbers quality better than conventional refrigerated storage at 4 °C. Increase in CO2 level (5%) and decrease in O2 level (10%) resulted in greater stability of cucumbers against chilling. The Sugar content including fructose and glucose, and organic acids content particularly malic acid were at higher levels in cucumbers stored in package C comparing samples stored in two other packages. The respiration rate (as a function of CO2 production) of cucumber during storage at 4 °C was notably suppressed under MAP conditions which was significant in package C. Finally, modified atmosphere packaging with less oxygen content (10% O2 5% CO2) was found to be beneficial in reducing chilling injury and maintaining cucumber quality and this method can be used as a suitable post-harvest method.
    Keywords: Modified Atmosphere, Packaging, Chilling Injury, Cucumber