فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 34 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا رضایی *، سوسن سامانی فر ، سودابه سامانی فر صفحه 6
    بهبود عملکرد تجاری محصولات تولیدی تنها با پیوستن به اصول پایداری در ارائه محصول نهایی امکان پذیر خواهد بود که این جنبه از طریق بسته بندی تجسم می یابد. توسعه و ملاحظات اجتماعی از مهم ترین جنبه های بسته بندی پایدار است که اغلب نادیده گرفته می شوند و این امر، موجب ضعف در بسته بندی محصولات عرضه شده در بازار مصرف می شود. دستیابی به این هدف، ارتباط مستقیمی با میزان آگاهی و دانش زیست محیطی مصرف کنندگان دارد. از این رو، شناخت و بینش مصرف کنندگان به عنوان داور نهایی در پایداری در اولویت و اهمیت قرار می گیرد؛ اما با وجود اینکه در میان سازمان ها و شرکت ها، پایداری یک مفهوم شناخته شده است، بسیاری از شرکت ها تنها اقدامات و ابتکارات نسبتا کمی در مورد بینش مصرف کنندگان از پایداری بسته بندی و حفظ آن به عنوان یک هدف اصلی انجام داده اند. از این رو، پژوهش حاضر با توجه به اهمیت موضوع به منظور شناسایی میزان آشنایی و توجه مصرف کنندگان به بسته بندی پایدار به بررسی ادبیات موجود درباره ادراک مصرف کنندگان در مورد بسته بندی پایدار و ادراکات آن ها از تاثیر بسته بندی بر محیط زیست نیز می پردازد. هدف از بررسی، شناسایی نقش درک مصرف کنندگان از بسته بندی پایدار و تاثیر آن بر رفتار زیست محیطی افراد و عوامل بازدارنده در این زمینه است. پژوهش به روش پیمایشی و با توزیع پرسشنامه مشتمل بر شناسایی میزان آگاهی مصرف کننده درباره بسته بندی پایدار محصولات در میان 250 نفر از مصرف کنندگان شهر اصفهان انجام شده است. پس از تحلیل نتایج، مشخص گردید که اگرچه افراد تمایل زیادی به رفتار زیست محیطی دارند؛ اما به دلیل ضعف دانش و عدم آشنایی با بسته بندی پایدار، قادر به شناسایی و استفاده از آن ها به عنوان عاملی در تصمیم گیری خود برای خرید نیستند و این مسئله بیانگر درک اهمیت بعد اجتماعی بسته بندی پایدار و نقش آن در حمایت از تلاش برای بهبود عمل پایداری در بسته بندی می باشد.
    کلیدواژگان: بسته بندی پایدار، جنبه اجتماعی، مصرف کننده، زیست محیطی
  • آمنه مالمیر *، حاجیه رجبی فرجاد، مرتضی چگینی صفحه 18
    ایران، همانند بسیاری از کشورهای دنیا از سطح بالای آلودگی هوا، کیفیت پایین آب، حجم بالای آلودگی های صوتی ناشی از ترافیک، مشکلات مربوط به میزان زیاد زباله های دفع نشدنی و کاهش سریع منابع انرژی رنج می-برد. مشکلات زیست محیطی عمدتا به واسطه مصرف گرایی ناهنجار و فعالیت های ناپایدار ایجاد می شود. هدف از این پژوهش، قصد خرید محصولات بسته بندی شده سازگار با محیط زیست در میان مصرف کنندگان (مردم شهرستان اراک) بوده است. این تحقیق از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و در دسته تحقیق های دارای دلیل و علت قرار دارد. جامعه آماری مورد پژوهش شامل مردم شهرستان اراک می باشد که سابقه استفاده از محصولات با بسته بندی سبز را داشته اند. بدین منظور، پرسش نامه به صورت خوشه ایبین مردم شهرستان اراک توزیع شد که برای سنجش وضعیت موجود، از پرسشنامه استفاده شد که پس از تایید روایی و پایایی جهت جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق برای بررسی روابط بین اجزاء مدل از معادلات ساختاری استفاده شده است. از نرم افزار لیزرل برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها استفاده شده است. با توجه به تجزیه و تحلیل داده ها، نتایج حاکی از آن بوده است که بینش، نگرانی های زیست محیطی، هنجارهای شخصی و تمایل مصرف کنندگان بر قصد آن ها برای خرید محصولات بسته بندی سازگار با محیط زیست تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: قصد خرید، دغدغه های زیست محیطی، مصرف گرایی ناهنجار، سازگاری با محیط زیست
  • حمید جهانگیر اصفهانی*، ایمان شهابی قهفرخی صفحه 32
    امروزه بخش مهمی از مواد مورد استفاده در صنعت بسته بندی مواد غذایی، از مشتقات نفتی است. این مسئله باعث آلودگی های زیستمحیطی فراوانی در جهان شده است. یکی از راهکارهای پیشنهادی برای مقابله با این مشکل، استفاده از فیلمهای خوراکی و زیستتخریبپذیر، بهعنوان جایگزین مناسبی برای پلیمرهای غیرقابل تجزیه نفتی است. در میان منابع طبیعی مورد استفاده در صنعت بستهبندی مواد غذایی،نشاسته بهعنوان ماده دوستدار محیطزیست شناخته میشود. نشاسته به علت قابلیت تشکیل فیلم، دسترسی آسان، تجدیدپذیری و قیمت مناسب سبب شده تا بهعنوان یک بیوپلیمر زیستی مورد پژوهش قرار گیرد؛ اما معایبی همچون، خاصیت آبدوستی شدید و خواص مکانیکی ضعیف، استفاده صنعتی از این ماده باارزش را محدود ساخته است. وجود گروه های هیدروکسیل در سطح زنجیره های نشاسته، موجب ایجاد پیوند هیدروژنی بین این پلیساکارید و آب شده است. همچنین وجود فضای خالی زیاد، در میان زنجیره های نشاسته سبب شده است تا مولکولهای آب بتوانند بهراحتی از این فضا عبور کنند. امروزه تحقیقات گسترده ای جهت کاهش خاصیت آبدوستی نشاسته انجامشده است؛ که میتوان به اصلاح ژنتیکی، آنزیمی، شیمیایی (استریفیکاسیون، استیلاسیون، فسفریلاسیون) ، استفاده از نانوذرات در ماتریس پلیمر، ترکیب نشاسته با لیپیدها و سایر بیوپلیمرها اشاره کرد. اساسکار اغلب روش های آبگریزکننده، مهارکردن گروه های هیدروکسیل نشاسته به شیوه های مختلف است. از جمله روش های مهار کردن گروه های آب دوست نشاسته میتوان به تشکیل پیوندهای استری بین زنجیره های نشاسته و مواد آب-گریزکننده، تشکیل امولسیون توسط اسید چرب و پرکردن خلل و فرج موجود در شبکه پلیساکاریدی توسط نانو ذرات را نام برد.
    کلیدواژگان: نشاسته، آبگریزی، بستهبندی، نفوذپذیری نسبت به بخارآب، زیست تخریب پذیر
  • شیما فرید *، بهروز اکبری آدرگانی صفحه 46
    صنعت داروسازی تاکنون از طریق فناوری نانو به دستاورهای چشمگیری رسیده است. در حال حاضر به دلیل استفاده از فناوری های نانو، صدها و گاها هزاران نانو محصول در بازار برای استفاده انسانی وجود دارد، اما هنوز اطلاعات کمی در رابطه با خطرات و ریسک های سلامتی و داده های مربوط به سلامت یا پروفایل های سمیت آن ها وجود دارد. در بسیاری از کشورها بخصوص ایران، به دلیل عدم قطعیت در وجود سیاست ها و مقررات موجود، هیچگونه اقدامی در راستای ارائه الگوی مشخص برای فرآورده های حاصل از فرآیند نانو فناوری به ویژه در صنعت بسته بندی صورت نگرفته است.  
    کلیدواژگان: نانو فناوری، صنایع دارویی، الزامات و استانداردهای بین المللی
  • آزاده رشیدی مهر صفحه 54
    کلمه " نانوسلولز" عموما به مواد سلولزی با ابعادی در محدوده نانومتری اشاره دارد. بر اساس ابعاد، عملکرد و روش های آماده سازی، نانوسلولزها به سه زیر شاخه اصلی طبقه بندی می شوند که عبارتند از: سلولز نانوکریستال، سلولز میکرو فیبریله شده و نانو سلولزهای باکتریایی. مطالعات نشان می دهند که با استفاده از مواد خام ارزان قیمت و قابل تجدید، امکان تولید پوشش هایی با کارایی بالا برای مواد معمول بسته بندی، از مواد خام ارزان قیمت و قابل تجدید وجود دارد. سلولز نانوکریستال ها، که به راحتی از چوب سخت حاصل می شوند، قادر هستند در قالب یک پوشش نازک روی فیلم ها، به میزان قابل ملاحظه ای مانع دی اکسید کربن و اکسیژن شوند. با وجود این مزایا، ویژگی های جالبی مثل ویژگی های مکانیکی و نوری نیز از آن ها شناخته شده است که می توانند به صورت فعالیت های مختلف مانند مواد آنتی اکسیدانی یا ضد میکروبی به مواد بسته بندی اضافه شوند و در موارد خاصی نیز در تولید پوشش های فیلم پلاستیکی به کار روند.  
    کلیدواژگان: نانوکریستال، سلولز، بسته بندی
  • یاسر امانی *، عباس محمدی ، حسین رئوفی راد صفحه 64
    مقاله حاضر به مطالعه فیلم های پلیمری فعال با قابلیت محافظت خوردگی پرداخته است. این مواد به دلیل واکنش پذیری جزء فعالشان در ترکیب با عوامل خورنده، پلیمرهای فعال نامیده می شوند. ساختار این ترکیبات، متشکل از یک بستر پلیمری (نظیر پلی اتیلن، پلی پروپیلن و یا پلی استایرن) حاوی نانوذرات مس می باشد که در اثر واکنش و خنثی سازی گازهای خورنده، مانع از نفوذ عوامل نامطلوب به داخل بسته بندی می گردد. نانوکامپوزیت های حاوی مس منجر به آلودگی قطعه محافظت شده نمی گردد. از مهم ترین ویژگی این فیلم ها، می توان به قابلیت حذف و خنثی سازی گازهای خورنده محبوس در اتمسفر بسته بندی اشاره نمود. همچنین، این ترکیبات به صورت هم زمان و تنها با استفاده از یک فیلم تک لایه، قابلیت حفاظت از خوردگی، رطوبت و خطرات ناشی از تجمع بار الکتریکی ساکن را در یک دوره نسبتا طولانی (بیش از 7 سال) دارا می باشند. با وجود امکان استفاده از روش های تولید متداول، امروزه تلاش هایی به منظور توسعه روش های تولید جهت کاربرد ساده تر این فیلم ها در صنایع مختلف در حال اجرا می باشد. در مقاله حاضر، به تشریح مفاهیم، کاربردها، روش های تولید، خواص محافظت خوردگی و الکتریکی و همچنین مکانیزم حاکم بر عملکرد فیلم های حاوی نانوذرات مس پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نانوذرات مس، خوردگی، فیلم های پلیمری فعال، بسته بندی، نانوکامپوزیت پلیمری
  • جعفر محمد‏زاده میلانی، محمدنبی داودی صفحه 72

    اصطلاح مهاجرت، به انتشار مواد از یک محیط با غلظت بیشتر (لایه در تماس با مواد غذایی) به یک محیط با غلظت کمتر (معمولا در سطح مواد غذایی) اشاره دارد. انتشار مواد شیمیایی از پلیمرها، یک فرایند بسیار پیچیده است که به چندین شاخص وابسته می باشد، این شاخص ها عبارتند از: غلظت مواد در فیلم بسته‏بندی و ماده‏ غذایی، ماهیت غذا، دما، و مدت زمان تماس. زمانی که یک پلاستیک در معرض دمای بالای فرایند قرار می‏گیرد یا زمانی که غذا برای مدت طولانی ذخیره می‏شود، احتمال مهاجرت مونومر ودیمرها افزایش می‏یابد. انتقال ترکیبات شیمیایی از پلاستیک به درون غذا باعث افزایش نگرانی‏ها در خصوص تاثیرات نامطلوب محصولات‏ غذایی بر سلامت انسان شده است. نیاز به روش‏های تحلیلی مناسب برای تعیین مهاجرت از بسته‏بندی پلاستیک به مواد غذایی حس می‏شود. آژانس‏های تنظیم کننده روش‏های تحلیلی را برای برخی از مواد مهاجر مشخص کرده‏اند. تعدادی از روش‏های کروماتوگرافی گازی برای پلاستیسایزرهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. قدم اول در آنالیز مهاجرت آنتی‏اکسیدان، تعیین سطح آنتی‏اکسیدان های اولیه و ثانویه در پلاستیک است. کروماتوگرافی مایع با فشار بالا3 با یک آشکار ساز با دیود حساس به نور4 برای آنالیز آنتی‏اکسیدان‏ها استفاده شده است. تعیین مونومر استایرن در مواد غذایی و شبیه‏سازهای غذایی با استفاده از روش‏های کروماتوگرافی گازی رایج است. به‏ عنوان مثال، در یک مطالعه، یک ستون HP-FFAPبرای استایرن و ستون Rtx-5 برای الیگومرها استفاده شد. این مطالعه، مروری جامع بر روش‏های کروماتوگرافی برای تشخیص مواد مهاجر از بسته بندی‏های پلیمر می‏باشد.

    کلیدواژگان: بسته‏ بندی، پلاستیک، روش‏ های کروماتوگرافی، مقررات ایمنی
|
  • Ali reza Rezaei *, SousanSamanifar, Soudabeh Samanifar Page 6
    Improving the commercial performance of the products will only be possible by integrating into the sustainability principles in the presentation of the finished product, which is embodied in packaging. Development and social considerations are the most important aspects of sustainable packaging that are often overlooked, which weakens the packaging of products. Achieving this goal is directly related to the level of awareness and environmental knowledge of consumers. Therefore, the recognition and insight of consumers as the final referee in the field of sustainability is of paramount importance. But despite the fact that amongst organizations and companies , sustainability is a well-known concept, many companies have only made relatively few initiatives about consumer insights on packaging sustainability and preservation as a major goal. Therefore, the present study, considering the importance of the issue in order to identify the level of familiarity and attention of consumers to the sustainable packaging, examines the literature on consumer perceptions of sustainable packaging and their perceptions of the impact of packaging on the environment. The purpose of this survey is to identify the role of consumers' perception of sustainable packaging and its impact on the environmental behavior and deterrent factors in this area. The research was conducted by survey method and by distributing a questionnaire including identification of consumer awareness about the sustainable packaging of products among 250 consumers in Isfahan. After analyzing the results, it was pointed out that although individuals tend to be environmentally friendly, they were not able to identify and use them as a factor in their decision making for purchase due to lack of knowledge and lack of familiarity with sustainable packaging. This implies understanding the importance of the social dimension of sustainable packaging and its role in supporting efforts to improve sustainability in packaging.
    Keywords: Sustainable Packaging, Social Aspect, Consumer, Environmental
  • Ameneh Malmir *, Hajia Rajabi Farjad, Morteza Chegini Page 18
    Iran, like many other countries, suffers from high levels of air pollution, low water quality, high volumes of traffic-induced noise pollution, problems with excessive waste disposal and a rapid decline in energy resources. Environmental concerns are mainly due to abnormal consumerism and unstable activities. The purpose of this study was to purchase environmentally friendly packaging products among consumers (Arak people). This present applied research is in the category of causal research. The statistical population of the study consisted of the people of Arak who had a history of using green packaging products. A cluster questionnaire was distributed among the people of Arak city, after confirmation of validity and reliability, data collection was used. In this research, structural equations are used to examine the relationships between the components of the model. Laser software has been used to analyze the hypotheses. According to the data analysis, the results indicate that attitudes, environmental concerns, personal norms and consumers' inclination have an impact on their intention to purchase environmentally friendly packaging products.
    Keywords: Intention to Purchase, Environmental Concerns, Abnormal Consumerism, Environmental Compatibility.
  • Hamid Jahangir Esfahani *, Iman Shahabi, Ghahfarrokhi Page 32
    Today, an important part of the materials used in the food packaging industry is oil derivatives. This has caused much environmental pollution in the world. One of the proposed solutions to tackle this problem is the use of edible and biodegradable films as a good alternative to nondegradable polymers. Starch is being studied for its ability to form film, availability, renewability and low cost as a bio-polymer, but disadvantages such as high hydrophilic properties and poor mechanical properties limit the industrial use of this highly valued material. The presence of hydroxyl groups in the starch chains creates a hydrogen bond between the polysaccharide and water. Also, there is a lot of free space in the starch chains, so that molecules of water can easily pass through this space. Today, many researches has been done to reduce hydrophilic properties of starch using genetically modification, enzymatic, chemical (esterification, acetylation, phosphorylation) the use of nanoparticles in the polymer matrix, starch composition with lipids, and other biopolymers. Most of the methods are based on inhibition of starch hydroxyl groups in various ways. One of the methods for inhibiting the starch hydrophilic groups is the esterification of starch chains with hydrophobic agents, the formation of emulsions by fatty acids, and the filling of pores in the polysaccharide network by nanoparticles.
    Keywords: Starch, Hydrophobicity, Water Vapor Permeability, Packaging, Biodegradable
  • Shima Farid *, Behrouz Akbari Page 46
    The pharmaceutical industry has achieved significant gains through nanotechnology. Nowadays, due to the use of nanotechnology, there are thousands of nano-products on the market for human use, but there is still little information about health hazards and health data or toxicity profiles. In many countries, especially Iran, due to the uncertainty in existing policies and regulations, no action has been taken to provide a specific pattern for nanotechnology process products, especially in the packaging industry.
    Keywords: Nanotechnology, Pharmaceutical Industry, International Standard andLegistalations.
  • Azadeh Rashidimehr * Page 54
    The term “Nano cellulose” generally refers to cellulosic material in the nanometer dimensions. Based on dimensions, performance and preparation methods, Nano celluloses are classified into three main groups: Nano crystalline cellulose (NCC), micro fibrillated cellulose (MFC) and bacterial Nano cellulose (BNC). Studies show that with the use of cheap and renewable raw materials, it is possible to produce high-performance coatings for common packaging materials. NCCs, which is easily obtained from hardwood, are capable of significantly inhibiting carbon dioxide and oxygen in the form of a thin coating on the films. Despite these advantages, interesting features such as mechanical and optical properties are also known that can be added to various packaging materials, such as antioxidant or antimicrobial agents. In certain cases, it has been used in the production of plastic film coatings.
    Keywords: Nanocrystal, Cellulose, Packaging
  • Yaser Amani *, Abbas Mohammadi , Hosein Raofi Rad Page 64
    The present paper seeks to study the active polymeric film with corrosion protection capability. Due to the reactivity of their active component with corrosive gaseous agents, these materials are called active polymers. The structure of these compounds consists of a polymeric substrate (such as polyethylene, polypropylene or polystyrene) containing copper nanoparticles (Cunanoparticles) that, by reacting and neutralizing corrosive gases, prevent the penetration of undesirable agents into the packaging. Cu-nanocomposites do not contaminate the protected parts. The most important feature of these films is the ability to remove and neutralize the corrosive gases in the packaging atmosphere. Also, these compounds simultaneously, using a single film, have the ability to protect against corrosion, moisture and the dangers of static electricity accumulation over a relatively long period (more than 7 years). Despite the possibility of using conventional manufacturing methods, today efforts are being made to develop production methods for easier application of these films in various industries. In this work, basic concepts, applications, production techniques, anticorrosion and electrical properties, as well as the governing mechanism on the performance of films containing copper nanoparticles are described.
    Keywords: Cu nanoparticles, Corrosion, Active Polymeric Films, Packaging, Polymeric NanoComposite.
  • Jafar mohammadzadeh Milani, Mohammadnabi Davoodi Page 72

    The term “migration” refers to the diffusion of substances from a zone of higher concentration (the food-contact layer) to one of a lower concentration (usually the food surface). Diffusion of chemical substances from polymers is a very complex process, and is dependent on several parameters, such as concentration of substances in the packaging film and food, the nature of the food, temperature, and the time period over which duration of contact occurs. The likelihood of monomer and oligomer migration increases when a plastic is exposed to high temperatures during thermal processing or when food is stored for extended periods. Transfer of chemical compounds from plastics to food has raised concerns about the potentially adverse effects of food products on human health. Appropriate analytical methods are needed to determine migration from plastic packaging into food. Regulatory agencies have specified analytical methods for some migrant materials. A number of gas chromatography methods have been used for various plasticizers. The first step in analyzing the antioxidant migration is to determine the level of primary and secondary antioxidants in the plastic. High pressure liquid chromatography with a light-sensitive diode detector was used to analyze the antioxidants. Determination of styrene monomer in food and food simulators using common gas chromatography methods. For example, in one study, an HP-FFAP column for Styrene and a Rtx-5 column for oligomers were used. This study is a comprehensive review of chromatographic methods for the detection of polymer materials from migratory materials.

    Keywords: Packaging, Plastic, Chromatographic Methods, Safety Provisions