فهرست مطالب

مدیریت بیابان - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

مجله مدیریت بیابان
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • سجاد باباخانی*، حمیدرضا کریم زاده صفحه 1
    فرسایش بادی از مهمترین عوامل تخریب و هدر رفت خاک در مناطق خشک و نیمه خشک است. برای حفاظت خاک در مقابل فرسایش بادی، علاوه بر پوشش گیاهی می توان از پوشش های مصنوعی بهره برد. سرباره یک فرآورده جنبی صنایع فولاد است که در حال حاضر بدون استفاده مانده است. در صورت بهره برداری از این مواد در طرح های بیابان زدایی علاوه بر کنترل بیابان ها می توان از هزینه های نگهداری آنها کاست در این پژوهش، به بررسی امکان کاربرد سرباره فولادسازی در تثبیت خاک های فرسایش پذیر منطقه هرند اصفهان پرداخته شد؛ به علاوه مناسب ترین ترکیب درصد سطح پوشش، دانه بندی و ضخامت مالچ سرباره مورد بررسی قرار گرفت. در پژوهش حاضر تیمارهای آزمایش شامل ضخامت در دو سطح، 1 و 2 لایه، پوشش در چهار سطح 25، 50، 75 و 100درصد و دانه بندی در سه سطح 30-15، 45-30 و 60-45 میلی متر و اثرات متقابل آنها در نظر گرفته شد. آزمایش در 4 تکرار به روش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و داده ها با بهره گیری از تجزیه واریانس و آزمون دانکن مورد تجزیه تحلیل قرارگرفتند. نتایج نشان داد که مالچ سرباره، زبری را افزایش داده و بنابراین می تواند فرسایش بادی را کنترل کند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان استفاده از مالچ سرباره با تراکم 50%، دانه بندی 45-30 میلی متر به صورت یک لایه را برای کنترل فرسایش بادی پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: تجمع رسوبات بادی، فرسایش بادی، مالچ سرباره، منطقه هرند
  • اصغر توکلی فرد، علی اکبر نظری سامانی*، هدی قاسمیه، ناصر مشهدی صفحه 13
    ارگ ریگ بلند کاشان، یکی از معدود مجموعه های ماسه ای مهم ایران به شمار می آید. به منظور تعیین همگنی ویژگی های تپه های ماسه ای مختلف در ارگ کاشان، ابتدا با استفاده از پایگاه Google earth، عکس های هوایی و نیز بازدیدهای میدانی، نقشه مرفولوژی منطقه ی مورد مطالعه تهیه شد. سپس به منظور تعیین متغیرهای آماری مختلف انواع تپه های ماسه ای، نمونه برداری از رسوبات بادی در اشکال مختلف تپه های ماسه ای صورت گرفت. بررسی شاخص های دانه بندی (گرانولومتری) نمونه ها براساس روش الک خشک انجام گرفت و با استفاده از نرم افزار Gradistat پارامترهای آماری از قبیل قطر میانگین، جورشدگی، کج شدگی، کشیدگی،d10 و d90 تعیین و مهم ترین متغیرهای موثر در گروه بندی تپه ها براساس ویژگی های دانه بندی بر مبنای شاخص های لامبدا و ضرایب کانونیک تعیین شد. نتایج نشان داد که تنها دو متغیر جورشدگی و کشیدگی از نظر آماری توانایی جداسازی تپه های مختلف را دارند (با دقت حدود 57 %). بنابراین با توجه به دو شاخص جورشدگی و کشیدگی طبقه بندی همگنی تپه ها به روش تحلیل خوشه ایانجام شد. نتایج نشان داد که تپه های ماسه ای تثبیت شده (بارخانی) در گروه مجزا قرار می گیرند. این مسئله به دلیل تاثیر شرایط ناشی از استقرار پوشش گیاهی از یک سو و توانایی باد در حمل ذرات ریز دانه تر و به جای ماندن ذرات درشت دانه بیشتر در این مناطق است. همچنین به منظور بررسی همگنی تپه های ماسه ای به روش آنالیز دو متغیره، نمودارهای بایوپلات ترسیم و مشخص شد شاخص هایی همچون d10 وd90 نیز به طور گرافیکی و بصری قابلیت تفکیک را دارا هستند ولی از نظر آماری چنین نیست. نتایج نشان دهنده قابلیت روش های چند متغیره در طبقه بندی تپه های ماسه ای است. آنچه مسلم است استفاده از روش های چند متغیره می تواند به طور کمی تپه های ماسه ای را طبقه بندی کرد و نظرات کارشناسی را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: تپه های ماسه ای، مورفومتری، ارگ کاشان، فرسایش بادی، تحلیل چندمتغیره
  • ناهید شوقی بدر*، ریحانه مسعودی صفحه 27
    امروزه ارزیابی پروژه های منابع طبیعی از بنیادی ترین مسائلی است که در کشورها به منظور برنامه ریزی های آینده، در رابطه با طرح های اجرایی و مدیریت در این عرصه انجام می گیرد. در این پژوهش، ارزیابی عملیات آبخیزداری در حوزه آبخیز توچال با بهره گیری از مطالعات اولیه و تلفیق آنها، انجام شد. علاوه بر عملیات آبخیزداری، عملیات بیولوژیک در منطقه مطالعاتی نیز بررسی شده است. با توجه به آمار چاه های پیزومتری در منطقه مطالعاتی در قبل و بعد از اجرای عملیات، تاثیر این عملیات در بهبود منابع آب منطقه مورد ارزیابی، قرار داده شده است. در ابتدا، وضعیت سازه ها از طریق بررسی میدانی مورد بازبینی قرار گرفت و درصد کارایی برای هر یک از سازه ها محاسبه شد. هدف از اجرای عملیات بیولوژیک علاوه بر کاهش تولید رسوب، افزایش مقدار نفوذپذیری در پشت سازه های احداثی بوده است. درسطح عملیات بیولوژیک، فعالیت هایی مانند قلمه کاری، نهال کاری، بذرپاشی، بذرکاری و قرق پیشنهاد شده است، که از این عملیات 10 هکتار نهال کاری، 1000 هکتار کپه کاری، 700 هکتار بذر پاشی و 500 هکتار قرق اجرا شده است. عملیات بیولوژیک در منطقه مطالعاتی برای کنترل فرسایش و حفاظت خاک صورت گرفته است. نتایج بررسی ها نشان داد که درصد کارایی سازه های گابیونی و سنگ و سیمان و خشکه چین به ترتیب 75%، 66% و 8/14% است. در پایان با در نظر گرفتن شاخص متغیر اقلیمی، SPI طی دوره آماری هیدروگراف آب زیرزمینی رسم شد و مقدار عملکرد عملیات بیولوژیک و سازه ها در افزایش سطح آب زیرزمینی بررسی شد. متوسط دبی پس از اجرای عملیات 30. 36 لیتر بر ثانیه افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کنترل رسوب، پوشش گیاهی، آب زیرزمینی
  • سید مهرداد طباطبایی فر*، غلامرضا زهتابیان، محمد رحیمی، حسن خسروی، شیما نیکو صفحه 39
    نخستین گام در بیابان زدایی، جلوگیری از گسترش بیابان می باشد؛ که این مسئله باید متکی بر شناخت پدیده هایی است که با کنش واندرکنش با یکدیگر در یک ناحیه تغییراتی را به وجود می آورند و منجر به بیابان زایی می شوند. در این پژوهش با استفاده از روش ایرانی IMDPA شدت بیابان زایی دشت گرمسار در 4 دوره زمانی 75-1373، 81-1375، 88-1381 و 90-1388 مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از بررسی و ارزیابی های اولیه دو معیار اقلیم و آب به عنوان مهم ترین معیارهای موثر در بیابان زایی منطقه در نظر گرفته شد. برای معیار اقلیم 3 شاخص خشکی ترانسو، بارش سالانه و شاخص خشکسالی و برای معیار آب 3 شاخص افت آب زیرزمینی، هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم درنظر گرفته شد. سپس براساس مدل مذکور به هر شاخص امتیاز ددهی شدو با میانگین هندسی نقشه های وضعیت بیابان زایی در نرم افزار ARCGIS9.3برای 4 دوره زمانی تهیه شد؛ سپس با تلفیق نقشه معیارها به روش متوسط هندسی، نقشه وضعیت بیابان زایی برای 4 دوره به دست آمد. از بین شاخص های بررسی شده در این دوره، چهار شاخص خشکی ترانسو، افت آب زیرزمینی، هدایت الکتریکی آب و شاخص بارش سالانه به ترتیب با ارزش عددی 81/3، 17/3، 11/3 و 09/3 بیشترین تاثیر و دو شاخص نسبت جذب سدیم، شاخص خشکسالی به ترتیب با ارزش عددی 17/1 و 63/1 کمترین تاثیر را در بیابان زایی دشت گرمسار دارند. تجزیه و تحلیل معیارهای بیابان زایی در منطقه گرمسار نشان داد که در میان معیارهای مورد بررسی، معیار آب بیشترین اثر را بر روی تخریب زمین و بیابان زایی از سال 1373 داشته است.
    کلیدواژگان: شدت بیابان زایی، آب و اقلیم، شاخص، IMDPA، گرمسار
  • فروغ کامرانی، علی طویلی، محمد جعفری، ناصر باغستانی میبدی* صفحه 49
    با توجه به اهمیت تاغزارها در تثبیت خاک به ویژه ماسه های روان و نیز هزینه های فراوان صورت گرفته برای توسعه بیولوژیک، این پژوهش به بررسی برخی عوامل موثر بر خشکیدگی تاغ های دست کاشت منطقه اشکذر استان یزد متمرکز شد. برای انجام این پژوهش از منطقه تاغ کاریشده، مکانی (سایت) همسال انتخاب و از آن به تعداد 5 پایه شاداب، 5 پایه نیمه شاداب و 5 پایه پژمرده بر پایه نمود ظاهری گیاهان در مکان مطالعاتی انتخاب شد. برای هر کدام از پایه های تاغ انتخاب شده، نسبت برگ به ساقه به عنوان شاخص شادابی اندازه گیری شد. همچنین تعداد 15 نمونه اندام هوایی و 15 نمونه ریشه برای انجام آزمایش های شیمیایی برداشت شد و بوسیله روش های استاندارد مقدار یون های سدیم، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر در آزمایشگاه اندازه گیری شد. تاثیر یون های اندازه گیری شده در گیاهان بر شاخص شادابی با روش تجزیه واریانس تک متغیره بررسی شد. بنابر نتایج به دست آمده نقش فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در اندام هوایی گیاهان موجب تاثیر کاهنده معنی داری (منیزیم ((meq/100gr90کاهش، کلسیم (meq/100gr) 21.2 کاهش، فسفر 0.8% کاهش، پتاسیم (mg/kg)255 کاهش) برروی شاخص شادابی گیاه داشته است. به نظر می رسد در بین این عناصر پتاسیم مهمترین نقش را داشته است.
    کلیدواژگان: شاداب، تاغ زار، شوری، اشکذر
  • اصغر مصلح آرانی*، محمد علی حکیم زاده، رمضان قبادپور صفحه 59
    در این پژوهش تغییر پرولین، قند های محلول و یون های سدیم، پتاسیم و نیتروژن سه گونه شور پسند آتریپلکس(Atriplex lentiformis)، سنبله نمکی (Halostachys belangeriana)و گز (Tamarix ramosissima) طی فصل های زمستان (بهمن) و تابستان (تیر) در شرایط طبیعی مورد بررسی قرار گرفت. پنج پایه گیاهی با اندازه و شرایط زیستی - شکلی همانند در منطقه چاه افضل اردکان واقع دراستان یزد انتخاب و شاخص های مذکور اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد بیشترین مقدار پرولین در گونه سنبله نمکی و بیشترین مقدار قند های محلول در گونه آتریپلکس (9/5 میلی گرم بر گرم ماده خشک) است. مقدار پرولین در فصل تابستان به طور معنی داری در هر سه گونه مورد بررسی بیشتر از فصل زمستان بود. بیشترین مقدار پرولین در فصل تابستان به مقدار 2/3 میلی گرم بر گرم وزن تر در گونه سنبله نمکی به دست آمد. قند های محلول در دو گونه گز و آتریپلکس در فصل تابستان به طور معنی داری بیشتر از فصل زمستان بود؛ به طوری که بیشترین مقدار آن در گونه آتریپلکس به مقدار 8/6 میلی گرم بر گرم وزن خشک در فصل تابستان اندازه گیری شد. در سنبله نمکی مقدار قند های محلول بر خلاف دو گونه دیگر در فصل زمستان بیشتر از فصل تابستان بود. تفاوت معنی داری بین مقدار ازت و پتاسیم در بین گونه های مورد مطالعه مشاهده نشد، اما مقدار سدیم در گونه سنبله نمکی به طور معنی داری بیشتر از دو گونه دیگر بود و گونه گز کمترین مقدار سدیم را در اندام ای هوایی خود داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که این گیاهان شور پسند، سازوکارهای متفاوتی برای مقابله با شوری و خشکی دارند.
    کلیدواژگان: آتریپلکس، پرولین، سنبله نمکی، شوری، گز
|
  • Sajjad Babakhani*, Hamid Reza Karimzadeh Page 1
    Wind erosion and sedimentation include detachment, transportation and deposition of soil particles by wind. To increase stability of soil surface and for soil conservation against wind erosion, artificial covers can be used, along with vegetation cover. Among artificial covers, one can use industrial residuals. Steel slag is a by-product of iron and steel industries which is produced in massive amount in Isfahan and contains valuable combinations and material. The study area is Harand plain in east of Isfahan which is one of the most critical erosion sites in Isfahan province. The experiment treatments included thicknesses at 2 levels (1 & 2 layers), cover percentage at 4 levels (25, 50, 75 and 100 percent), graining at 3 diameter levels (15-30, 30-45& 45-60 mm), wind velocity at 7 levels and their reciprocal effects. Test took place with 4 factorial replications and by completely random design, and then data got analyzed with Duncan & ANOVA tests in SPSS 15 and Excel. The results showed that steel slag increased the surface coarseness and therefore can control the erosion. Increasing area cover, size and graining of mulch, decline the soil loss. However there was no significant difference between the numbers of applied layers. It is citable that simultaneous increase in area percentage, size and diameter of slag decline the soil loss as well. According to the results, slag mulch can be used for erodible sediments control with 50% density, 30-45 mm graining and in one layer.
    Keywords: Wind deposits accumulation, Wind erosion, Steel Slag mulch, Harand area
  • Asghar Tavakkoli Fard, Ali Akbar Nazari Samani*, Hoda Ghasemieh, Nasser Mashhadi Page 13
    Kashan Erg is one of the most important sand seacomplexes in Iran. The Current research tried to determine the homogeneity of Kashan Erg through multivariate data analysis. Data was extracted by interpretation of aerial photographs, Google earth, field observations and morphologic map of the study area. Moreover, different statistical variables of aeolian sediment samples were conducted in different sand dunes. The granulometric parameters were also calculated based on the dry sieve analysis while mean diameter, sorting, skewness, kurtosis, d10, and d90 indices were calculated using GRADISTAT software. Wilks’ lambda and canonic coefficients results indicated that, among granulomtric data, skewness and kurtosis could distinguish different sand dunes types (accuracy of 57%). According to the above mentioned indices, the classification was performed using Hierarchical Cluster analysis. The results showed that the stabilized dunes were located in the separate group which related to the effect of vegetation establishment and ability of wind in transporting of fine particles of these areas. Also, bivariate plots used for evaluating the homogeneity of the sand dunes which indicated d10 and d90 parameters as a discriminant factors for graphical and visually separation, but not statistically. Findings revealed that by using quantitative multivariate methods for sand dunes classification, less experimental insights can affect the results.
    Keywords: Sand dunes, Morphometry, Kashan Erg, Wind erosion, Multivariate analysis
  • Nahid Shoghi Badr*, Reyhaneh Masoudi Page 27
    Assessment of natural resources projects is one of the most basic problems that are done to program the upcoming applied plans and management of these fields in different countries. In this study, the assessment of watershed operation in Tochal watershed basin was carried out through some primary studies and then integrating them together. In addition to watershed operation, was studied biological operation in study region. According to pizometric statistics wells in studied area, was appraised to improvement of water resources in before and after of Implementation of operation. At first, the efficiency percentage was determined for each of the applied structures by evaluating the condition of structures through field study. The aim of the execution of biological operation has been increase of the rate of permeability in construction operation, in addition of consolidation of sediment in area. The result of reviews show, the efficiency percentage of gabion, stone – cement, and the other structures were 75, 66, and 14. 8 respectively. In biological operation, some activities are offered, for example, nothing Spades, working Plant, seeding, drilling and protection. that among of this the proposed operation is executed: 10 hectare for working plant,1000 hectare for drilling, 700 hectare for seeding and 500 hectare for protection. The biological operation has just done for erosion controlling and soil conservation the volume of the precipitation behind the structures was calculated as 49775. 3 m3 and most of the structure capacity to control precipitation was for sediment control. Also with considering climatic parameters, SPI index statistical period was drawn. With drawing underground water hydrograph, the performance of biological and structural operation was considered in increasing of underground water level. The average of discharge has increased 30.36 liter/second.
    Keywords: assessment, vegetation cover, sediment control, ground water
  • Seyed Mehrdad Tabatabaeefar*, Gholam Reza Zehtabian, Mohammad Rahimi, Hassan Khosravi, Shima Nikoo Page 39
    Desertification consists of land degradation in arid, semi-arid and dry sub-humid areas induced by climate change and human activities. For evaluation and mapping of desertification many research have been conducted leading to regional and local models. In this research, among different existing methods, IMDPA‌ model was selected and desertification intensity of Garmsar plain was evaluated based on 2 criteria and 6 indices including: climate (precipitation, drought and aridity index) and water (groundwater table depletion, electrical conductivity, sodium absorption ratio) over four periods; 1995-1997, 1997-2003, 2003-2009 and 2010-2012. Each criterion was assessed based on the selected indices resulted in qualitative mapping of each criterion based on geometric average of the indices. Finally, desertification map of the region was extracted using geometric average of criteria for each period. Thematic databases, with a 1:50000 scale resolutions were integrated and elaborated in ArcGIS9.3. The results showed that during the periods, four indices including groundwater table depletion, electrical conductivity, aridity index and precipitation index have the most significant effects on desertification with the values of 3.81, 3.17, 3.11 and 3.09, respectively. Also two indices including Sodium absorption ratio and drought have the least effect on desertification with the values of 1.17, 1.63 of the Plain, respectively. Also, analysis of desertification criteria in Garmsar region showed that among studied criteria, water criteria have had the most effect on land degradation and desertification since 1994.
    Keywords: Desertification intensity, Water, climate criteria, Index, IMDPA, Garmsar
  • Forough Kamrani, Ali Tavili, Mohammad Jafari, Nasser Baghestani Maybodi* Page 49
    This study deal with investigation of the effect factors on dryness of planted Haloxylon considering the importance of its role in soil stabilization especially mobile sands and also enormous costs were done for biological developments. For this research one peer site from planted Haloxylon area, 5 vigor Haloxylon sets, 5 semi-vigor Haloxylon set and 5 wilted Haloxylon sets were chosen based on plants appearance in the study site. Haloxylon shrubs were cut from the ground and the leaves were separated, then ratio of leaf to stem, therefore this ratio become an indicator of given vegetation. From 15 total selected Haloxylon sets, 15 samples of shots and 15 samples of roots were taken for conducting chemical tests and value of sodium, calcium, magnesium, potassium, and phosphorus were determined in the laboratory based on the standard methods. The effects of measured factors on plant vitality index were evaluated by univariate analysis of variance. The results suggest that with regards to the important role of phosphorus, potassium, calcium and magnesium in plants, their shortage in shoots reduce vigor index.
    Keywords: Ashkezar, Haloxylon planting, Salinity, Wilting
  • Asghar Mosleh Arany*, Mohammad Ali Hakimzadeh, Ramezan Ghobadpour Page 59
    This study investigated the changes of proline, soluble sugar, Na, K and N in Atriplex lentiformis, Halostachys belangeriana and Tamarix rammossma over two seasons (winter and summer) in the field conditions. Five plants all in the same sizes and forms from each species in Chahafzal area of Yazd province were collected and the above mentioned indices were measured. Results showed that the highest amount of proline and sugar were found in Halostachys belangeriana and Atriplex lentiformis, respectively. Meanwhile, the amount of proline in all plant over summer was significantly more than winter. The amount of proline in summer in Halostchys belengeriana was also equal to 3.2 mg/gfw. In Atriplex lentiformis and Tamarix rammossma, the amount of sugar in summer was significantly more than winter. The highest amount of sugar was found in Atriplex in summer measurement which was equal to 6.8 mg/gdw. In contrast to two mentioned species, sugar content of Halostchys belengeriana in winter was more than summer. The amount of N and K were not significant in any of the species. Na in Halostchys belengeriana was significantly high compared with two other species. It is concluded that these halophyte species tolerate with different mechanisms to cope with salinity and drought stresses.
    Keywords: Atriplex lentiformis, Proline, Halostchys belengeriana, Salinity, Tamarix rammosisima