فهرست مطالب

مدیریت بیابان - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

مجله مدیریت بیابان
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات علمی و پژوهشی
  • اسماعیل حیدری علمدارلو، سحر نسب پور *، حمیدرضا کشتکار صفحات 1-14
    خشکسالی در سال های اخیر خسارات زیادی به کشور وارد ساخته است که باید تلاش کرد تا با استفاده از مدیریت منطقی، حتی الامکان خسارات ناشی از آن را کاهش داد. بدین منظور لازم است تا مناطق متاثر از این بلا مقایسه شوند و در اولویت اقدامات مدیریتی قرار گیرند. هدف از انجام این مطالعه تهیه نقشه شاخص خطر خشکسالی ایران است. در این تحقیق داده های بارش ماهانه 46 ایستگاه انتخاب شدند. به منظور تهیه نقشه شاخص DHI ابتدا اقدام به محاسبه درصد احتمال وقوع خشکسالی با استفاده از داده های SPI در دو گام زمانی 6 و 12 ماهه گردید. در مرحله بعد با استفاده از روش IDW احتمال وقوع طبقات مختلف خشک سالی پهنه بندی شد. سپس به هر طبقه خشک سالی وزن داده شد. بدین صورت که به طبقه خشکسالی نرمال وزن یک و به خشکسالی خیلی شدید که بیشترین خطر را هنگام وقوع ایجاد می کند وزن چهار داده شد. همچنین برای رتبه بندی هریک از طبقات خشکسالی از روش شکست طبیعی در محیط GIS استفاده گردید. درنهایت مجموع حاصل ضرب نقشه رتبه بندی شده در وزن هریک از طبقات، شاخص خطر خشکسالی محاسبه شد. نتایج نشان داد که به ترتیب برای خشکسالی شش ماهه بیشترین درصد مساحت مربوط به کلاس خطر زیاد و کمترین نیز مربوط به کلاس خطر متوسط می باشد. برای خشکسالی 12 ماهه تقریبا نیمی از کشور در کلاس خطر خیلی زیاد قرار می گیرد کمترین درصد مساحت نیز مربوط به کلاس خطر کم است. به طور کلی بررسی احتمال وقوع خشکسالی در این تحقیق نشان داد که با افزایش شدت خشکسالی احتمال وقوع آن کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص بارش استاندارد شده، شاخص خطر خشکسالی، روش شکست طبیعی، روش معکوس وزنی فاصله
  • مهسا میردشتوان، آرش ملکیان*، محسن محسنی ساروی صفحات 15-30
    افزایش گازهای گلخانه ای در چند دهه گذشته موجب بر هم خوردن تعادل اقلیمی کره زمین شده است که از آن تحت عنوان «تغییر اقلیم» نام برده می شود. بررسی ها و مطالعات گوناگون نشان می دهند که تغییرات اقلیمی دارای اثراتی بر سیستم های مختلف طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است. با توجه به اهمیت و ضرورت بررسی پدیده مذکور، « حوزه آبخیز دریاچه ارومیه » برای مطالعه پدیده تغییر اقلیم انتخاب گردید. در پژوهش حاضر کوچک مقیاس کردن خروجی های بزرگ مقیاس مدل گردش عمومی جو HadCM3 با استفاده از مدل چندگانه خطی SDSM، و سناریوهای انتشار A2 و B2 متعلق به دوره زمانی 2041 تا 2070 میلادی انجام شد. بر پایهنتایج پژوهش حاضر، بارندگی روزانه در دوره سناریوسازی دارای نوسانات متفاوتی است. کاربرد مدل HadCM3 نشان داد که مقدار بارندگی در دهه 2050 میلادی به مقدار 1/0 میلی متر در روز تحت سناریوی A2 کاهش خواهد یافت و برای سناریوی B2 دارای افزایشی معادل 03/0 میلی متر خواهد بود. همچنین مقدار بارندگی تحت هر دو سناریوی انتشار مورد بررسی در فصول زمستان و بهار کاهش و در فصول تابستان و پاییز افزایش خواهد یافت. کاربرد مدل HadCM3 در حوضه نشان داد که مقدار درجه حرارت در دوره 2070- 2041 میلادی، به مقدار 2/1 و 1/1 درجه سانتی گراد به ترتیب تحت سناریوهای A2 و B2 افزایش خواهد یافت؛ همچنین بیش ترین افزایش دما طی فصل زمستان سناریوی A2به مقدار 5/1 درجه سانتی گراد و با سناریوی B2 در فصل تابستان به مقدار 4/1 درجه سانتی گراد خواهد بود. از یافته های پژوهش حاضر می تواند برای برآورد تغییرات در منابع آب سطحی و زیرزمینی حوضه، تغییرات در عملکرد محصولات کشاورزی و مرتعی و وضعیت پدیده های حدی اقلیمی نظیر خشکسالی ها و سیلاب ها در آینده به کاربرده شود.
    کلیدواژگان: ریز مقیاس سازی، گازهای گلخانه ای، دریاچه ارومیه، AOGCM، HadCM3، SDSM
  • اسماعیل سهیلی، حسین ملکی نژاد *، محمدرضا اختصاصی صفحات 31-45
    بررسی شرایط بیابانزایی ناشی از خشکسالی ها در مناطق خشک و نیمه خشک که با مشکلات جدی محدودیت منابع آب روبرو هستند، حائز اهمیت فراوان است. حوزه سد درودزن در شمال استان فارس یکی از مناطق استراتژیک در تولید محصولات کشاورزی در کشور است، که با معضل برداشت بی رویه از منابع آب، تخریب سرزمین و افزایش بیابانزایی روبرو می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی روند تغییرات خشکسالی در این منطقه در طی چهار دهه اخیر انجام شد. از شاخص خشکسالی هواشناسی بارش استاندارد شده SPI و شاخص خشکسالی هیدرولوژیک جریان رودخانه SDI و همچنین آزمون ناپارامتری من-کندال اصلاح شده جهت بررسی و تحلیل روند خشکسالی استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که هر دو خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی روند افزایشی داشته اند؛ این روند افزایشی در ارتباط با SDI در همه سری ها و درموردSPI در سری های بلند مدت 9، 12، 18 ماهه در سطح 5 درصد معنی دار است. مقایسه میانگین آماره Zمن-کندال شاخص های مورد بررسی نشان داد که SDI بیش از 3 برابر از SPI در طی دوره آماری فزونی داشته است که حاکی از شدت بیشتر خشکسالی هیدرولوژیک نسبت به هواشناسی در سطح حوزه است. از سوی دیگر روند افزایشی شاخص خشکسالی هیدرولوژیکی در ایستگاهای میانبند حوزه، که متاثر از فعالیت های انسانی و تغییر کاربری است، به مراتب بیشتر و نزدیک به 4 برابر از ایستگاه های مناطق سرشاخه و یا خروجی حوزه می باشد. لذا پیشنهاد می گردد به منظور مدیریت و کاهش شدت بیابانزائی در بخش های میانی حوزه با مدیریت بهینه آب ها اثرات خشکسالی تعدیل و تنظیم گردد.
    کلیدواژگان: آزمون روند، شاخص بارش استاندارد شده SPI، شاخص خشکسالی جریان رودخانه SDI، حوزه درودزن، من-کندال
  • مریم باقری، مهرداد نیک نامی*، حسین شعبانعلی فمی صفحات 46-57
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش ترویج کشاورزی پیرامون میزان بکارگیری عملیات مدیریت خشکسالی شهرستان تفرش بود. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از نظر امکان کنترل متغیرها از نوع تحقیقات غیر آزمایشی، از نظر روش شناسی تحقیق از نوع توصیفی - استنباطی و از لحاظ پردازش داده ها از نوع علی ارتباطی است. جامعه آماری در تحقیق حاضر شامل کلیه کشاورزان شهرستان تفرش که تعداد آن ها 9061 نفر بودند. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه حدود 300 نفر برآورد گردید. ابزار تحقیق پرسش نامه بود که از طریق مصاحبه تکمیل گردید.پایایی مقیاس به کار رفته در این تحقیق با مقدار میانگین کلی آلفای کرونباخ 832/0 و روایی پرسش نامه نیز با توجه به نظر کارشناسان فن مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که چهار متغیر میزان اثربخشی تماس با کارشناسان کشاورزی، میزان اثر بخشی استفاده از نشریات ترویجی، میزان اثربخشی شرکت در بازدیدهای ترویجی و میزان اثربخشی شرکت در کلاس های آموزشی - ترویجی به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر متغیر وابسته تحقیق یعنی میزان بکارگیری عملیات مدیریت خشکسالی داشتند.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، مدیریت خشکسالی، خشکسالی، شهرستان تفرش
  • علیرضا عرب عامری*، غلامرضا مقامی مقیم، خلیل رضایی، کورش شیرانی، امیرحسین حلبیان صفحات 58-73
    یکی از مهم ترین معضلات محیطی منطقه طرود هجوم ماسه های روان به سازه های انسانی و مناطق مسکونی می باشد که نیازمند بررسی دقیق و ارائه راه حل اصولی و کاربردی می باشد. بدین منظور در مقاله حاضر با استفاده از دو روش تصمیم گیری چند معیاره شامل روش های AHP و GAHP به انتخاب بهترین گونه گیاهی پیکان ماسه ای در ریگ نجار آباد واقع در جنوب شرقی شهرستان شاهرود پرداخته شد. بدین منظور، پس از مشخص کردن منطقه مورد مطالعه با استفاده از تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی، بررسی های میدانی آغاز شده و با استفاده از ترانسکت بر اساس روش تک بعدی و واحد نمونه برداری طولی، 4 نوع پیکان ماسه ای شامل گونه های گیاهی الحاجی مانیفرا (A. Mannifera) ، سیدلیتزیا فلوریدا S. Florida)) ، ریوماریا تورکستانیکا R. Turcestanica)) و زیگوفیلوم یوریپتروم Z. Eurypterum)) مشخص و خصوصیات مرفومتریک آنها شامل طول پیکان ماسه ای، حجم پیکان ماسه ای، حداکثر عرض پیکان ماسه ای، قطر تاج پوشش و ارتفاع گیاه اندازه گیری گردید، درگام بعد اقدام به انتخاب بهترین گونه با استفاده از روش های AHP و GAHP گردید. نتایج پژوهش حاضر بیانگر این نکته است که روش GAHP کارایی بالاتری را نسبت به روش AHP در تعیین گونه های مناسب از خود نشان داده است. گونه Z.Eurypterum در روش GAHP با کسب (57/0 امتیاز) و در روش AHP با کسب (47/0 امتیاز) بیشترین تاثیر را در تثبیت ماسه های روان در منطقه مطالعاتی داشته است. بر اساس نتایج، برای اجرای طرح های تثبیت ماسه های متحرک در منطقه مورد مطالعه، در درجه اول توسعه پیکان های ماسه ای گونه Z.Eurypterum و در مرحله دوم پیکان های ماسه ای گونه A.Mannifera بیشترین اهمیت را دارند و در صورت توسعه و اجرای آن بالاترین بهره وری را خواهند داشت. نتایج حاصل از مقاله حاضر در زمینه طرح های تثبیت ماسه های روان می تواند مورد استفاده برنامه ریزان محیطی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، ترانسکت، مدیریت بیابان، جنوب شرق شاهرود
  • محمد امین اسدی زارچ * صفحات 74-90
    کمبود آب، تغییر اقلیم یا گرمایش جهانی و گسترش بیابان ها سه چالش بزرگ زیست محیطی پبش روی بشر است. همه این مشکلات دارای اثرات متقابل بر یکدیگرند. برای مثال، در بسیاری از مناطق، پدیده تغییر اقلیم موجب بروز خشکسالی های متناوب و در نتیجه کاهش منابع آبی شده که در صورت تداوم موجب بیابانی شدن مناطق می گردد. استان یزد با قرار گرفتن در مرکز ایران یکی از خشک ترین استان های کشور محسوب می شود. مناطق خشک به دلیل اکوسیستم شکننده خود در برابر اثرات پدیده تغییر اقلیم حساس ترند. در این مطالعه به منظور بررسی چگونگی اثرگذاری پدیده تغییر اقلیم بر وقوع خشکسالی ها در استان یزد، روند وقوع خشکسالی در ایستگاه یزد بین سال های 2009-1966 مورد بررسی قرار گرفت. خشکسالی با استفاده از شاخص RDI (Reconnaissance Drought Index) به عنوان پدیده ای که نتیجه کاهش رطوبت ورودی یا بارش و یا افزایش رطوبت خروجی یا تبخیر و تعرق پتانسیل و یا وقوع هر دو این حالات است، در نظر گرفته شد. سری های زمانی 3، 6، 9، 12، 18 و 24 ماهه برای این مطالعه به کار رفت. نتایج نشان داد که وقوع خشکسالی در یزد در دوره آماری مورد نظر روند افزایشی داشته که ناشی از روند کاهشی بارش و افزایش تبخیر و تعرق پتانسیل، بوده است. نتایج نشان داد علیرغم روند کلی افزایش وقوع خشکسالی در دوره 2009-1966، بازه زمانی 1995-1975 به صورت قابل توجهی ترسال بود که به دلیل کاهش زیاد تبخیر و تعرق پتانسیل در این دوره بوده است. بررسی متغیرهای موثر بر تبخیر و تعرق نشان داد، علی رغم روند افزایشی دما و ساعات آفتابی در دوره 1995-1975، کاهش سرعت باد و افزایش رطوبت نسبی در این بازه زمانی نسبت به مابقی دوره آماری موجب کاهش تبخیر و تعرق و در نتیجه مرطوب شدن نسبی یا کاهش خشکسالی در این دوره (1995-1975) شده است. بنابراین در مطالعه خشکسالی اقلیمی، علاوه بر دما و بارش، سایر متغیرها نیز موثر است و حتی گاهی ممکن است بر اثرات دما و بارش غلبه کند.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، بیابان زایی، بارش، تبخیر و تعرق پتانسیل، فائو، پنمن، مانتیث
  • سرور داوری، علیرضا راشکی، مرتضی اکبری *، علی اصغر طالبان فرد صفحات 92-109
    بیابان زایی، خطر و تهدیدی جدی برای محیط طبیعی است و ارزیابی ریسک به عنوان ابزاری کاربردی، امکان برنامه ریزی و مدیریت، در دوره های زمانی مختلف را برای مقابله و کاهش خطر آن فراهم می کند. این پژوهش با هدف ارزیابی شدت خطر و ریسک بیابان زایی و ارائه برنامه های مدیریتی در منطقه بیابانی دشت قاسم آباد بجستان استان خراسان رضوی انجام شد. شدت بیابان زایی، با استفاده از مدل ایرانی IMDPA به دست آمد. ریسک بیابان زایی منطقه نیز با استفاده از نقشه شدت، ارزیابی عناصر در معرض خطر و آسیب پذیری محیطی تهیه شد. نتایج نشان داد شدت خطر بیابان زایی منطقه براساس مدلIMPDA در دو طبقه متوسط 25/22 درصد و شدید 75/77 درصد بوده و از بین عوامل موثر؛ معیارهای فرسایش بادی، پوشش گیاهی، خاک و آب زیرزمینی به ترتیب با ارزش متوسط وزنی 57/3، 24/3، 3/3، 87/2 بیشترین تاثیر را در شدت بیابان زایی منطقه داشته اند. نتایج ارزیابی ریسک بیابان زایی نیز نشان داد در حدود 52 درصد بخش های شرق و شمال شرقی دشت قاسم آباد بجستان، در رتبه های ریسک زیاد تا خیلی زیاد قرار دارد. لذا براساس نتایج به دست آمده از ریسک، واقعیت زمینی و نظرات کارشناسی، تعدادی برنامه مدیریتی پیشنهاد و ارائه شد. در شرایط بحرانی و بر مبنای ارزش های ریسک خیلی زیاد، برنامه ها و اقدامات کنترلی، مانند عملیات غنی سازی مراتع، افزایش پوشش گیاهی به ویژه گیاهان مقاوم به شوری و خشکی و در شرایط غیربحرانی، راهبردها و اقدامات پیش گیرانه، مانند کشت گیاهان مقاوم به شوری و کشت هدفمند محصولات زراعی، و همچنین در برخی مناطق، حفظ وضعیت موجود برای جلوگیری از خطر بیابان زایی، قابل اجرا می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های بیابان زایی، مدلIMDPA، آسیب پذیری، مدیریت پایدار اکوسیستم، پلایای بجستان
  • جواد رفیع شریف آباد، احمد نوحه گر، غلامرضا زهتابیان*، حمید غلامی صفحات 107-119
    درچند دهه اخیر، کیفیت آب های زیرزمینی دربیشتر مناطق ایران دارای شرایط بحرانی شده است. به همین جهت مدیری تمنابع آب به ویژه آب های زیرزمینی دارای اهمیت زیادی شده است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی روند زمانی و مکانی تغییرات کیفیت آب زیرزمینی دشت یزد- اردکان جهت مصارف شرب و کشاورزی بر اساس دیاگرام شولر و ویلکاکس است. درمقاله حاضراز پارامترهای هدایت الکتریکی، نسبت جذبی سدیم، اسیدیته، کلسیم، کلر، منیزیم، سدیم و سولفات استفاده شد و پهنه بندی داده های کیفی با روش زمین آماری کریجینگ انجام شد و سپس طبقه بندی آب منطقه با استفاده از دیاگرام شولر و ویلکاکس صورت گرفت. نتایج نشان داد که به جز قسمت های شمال شرق، بقیه دشت جهت مصارف شرب از کیفیت آب خوب و قابل قبولی برخوردار می باشد و با گذشت زمان نیز از کیفیت آب زیرزمینی کاسته شده است. در مورد مصارف کشاورزی نیز تقریبا به همین صورت بوده است و بیشترین میزان آلودگی مربوط قسمت های شمالی و شرقی بوده و وسعت آن نیز با گذشت زمان افزایش یافته است. از دلایل اصلی کاسته شدن کیفیت آب را می توان از یک سوافزایش برداشت به دلیل گسترش نواحی شهری و فعالیت های صنعتی بویژه در شهرستان های میبد و اردکان ونیزکشاورزی سنتی وکاشت درختان پسته در وسعت زیاد و از سوی دیگر خشکسالی های اخیر در منطقه دانست که باعث گردیده است تا منبع تغذیه نیز کاهش یابد. این عوامل باعث گردیده تاعلاوه براینکه برداشت آب در این بازه زمانی افزایش یافته و افت سفره صورت گیرد؛ به دلیل افت شدید، سفره های آب شور وشیرین نیز اختلاط گردد و از کیفیت آب کاسته شود.
    کلیدواژگان: شولر، ویلکوکس، کیفیت آب، شرب
|
  • Esmail Haydari Alamdarlou, Sahar Nasabpoor *, Hamidreza Keshtkar Pages 1-14
    Drought in recent years has made high losses to the country that must be reduced by using logical management as much as possible. For this purpose, it is necessary to compare the affected areas by the disaster and locate priority management actions. The aim of this study is determining the spatial and temporal patterns of drought risks and providing the drought hazard index map of Iran. The monthly rainfall data from 46 stations were selected in this study and the Standardized Precipitation Index (SPI) was deployed at 6 and 12 months’ time scales for generating the map of drought hazard index. The IDWand Natural Break methods were elaborated in GIS environment for zoning and classification, respectively. The results showed that in 6 month time scale, most of the country of the high hazard class and lowest is the average hazard class and for the 12 month time scale, almost half of the country is in very high hazard class and the lowest area is the low hazard class. In general, the possibility of drought in this study showed that when the drought severity increases, its probability decreases.
    Keywords: drought, SPI index, DHI index, natural break, IDW method
  • Maryam Mirdashtvan, Arash Malekian *, Mohsen Mohseni Saravi Pages 15-30
    In the past few decades, an increase in greenhouse gases has caused global climate imbalance on the Earth which is referred to as "climate change". Studies have shown that this phenomenon has direct and indirect impacts on the natural, economic and social systems. Given the importance and necessity of the phenomenon, “Urmia Lake Basin” was selected to study the impacts of climate change on climatic parameters. The large-scale outputs of HadCM3 general circulation models were downscaled using multi-linear SDSM model under the emission scenarios of A2 and B2 for the period of 2050s. Based on the results, the daily precipitation has different fluctuations in the coming period. Using HadCM3 model in the basin showed that the amount of precipitation in the period of 2050s will decrease 0.1 mm under the A2 scenario while will increase 0.03 mm under the B2 scenario. Precipitation will show reduction in winter and spring while will increase in summer and autumn under the both emission scenarios. The results revealed that average temperature will increase 1.2 and 1.1 °C under A2 and B2 scenarios, respectively; also, the highest increase in temperature will be up to 1.5 °C in winter under A2 scenario and 1.4 °C in summer under B2 scenario. The findings of this study can be used to estimate the changes induced in groundwater and surface water resources of the basin, changes in the yield of crops and ranglelands and the occurrence of climate extremes such as droughts and floods in the future.
    Keywords: Downscaling, Greenhouse gases, AOGCM, HadCM3, SDSM
  • Esmaeil Soheili, Hossein Malekinezhad *, Mohhamad Reza Ekhtesasi Pages 31-45
    The study of desertification due to drought in arid and semi-arid areas which have been seriously affected by the challenge of insufficient water resources is very important. The Doroodzan dam basin, located at north of Fars province, is one of the main strategic regions in Iran which plays an important role in agricultural productions and have been faced with overexploitation of water resources, land degradation and desertification. So, the current study was conducted to investigate the trend of drought changes in this area during the last four decades. The Standardized Precipitation Index (SPI) and the Streamflow Drought Index (SDI) as meteorological and hydrological drought indices, and also the modified Mann-Kendall test were applied to investigate the drought trend. The results indicated the increasing trend of droughts for both indices. The SDI showed increasing trend for all-time series, while SPI showed this increasing trend for long term droughts (i.e. 9, 12 and 18 months) in significant level of 5%. Also, the comparison of averages of Mann-Kendall Z indicated that SDI was more than three times higher than the SPI which illustrates more hydrological drought intensity than the meteorological one. Also, the increasing trend of the SDI in the middle zones of the basin, which have been affected by intensive human activities and land use changes, is far more, almost 4 times, from the those areas in the upland or outlet of the basin. Therefore, the optimized water allocation in middle areas of basin is recommended to manage and reduce desertification severity.
    Keywords: Doroodzan dam basin, Mann-Kendall, Standardized Precipitition Index, Streamflow Drought Index, Trend test
  • Maryam Bagheri, Mehrdad Niknami *, Hossein Shabani Fami Pages 46-57
    The aim of current research was to investigate the role of agricultural extension in drought management operations of Tafresh County. This research was a non- experimental type in terms of goal and manipulating and controlling variables. From methodological point of view, it is a descriptive and correlational type research while from data processing point of view, it is a correlation type. The statistical population of the study consisted of all farmers, who were about 9061 people in Tafresh County. According to Cochran’s formula, totally 300 farmers were estimated to be appropriate sample size and the questionnaires were completed through the personal interviews. The Cronbach Alpha was used as the measure of reliability which was about 0.832 for the main scale of the study. The validity of the questionnaire was approved by expert judgement of professors and advisors of theIslamic Azad Universityof Garmsar Branch and University of Tehran. The result of regression analysis showed that the record of effectiveness of being in contact with experts in agriculture, the publications concerning drought management and the participation in the extension visits related to drought management and attending the educational and extension classes in relation to drought management were four major variables with the greatest impact on the rate of applying operation for drought control.
    Keywords: Agricultural Extension, Drought Management, drought, Tafresh County
  • Alireza Arab Ameri *, Gholamreza Magahmi Moghim, Khalil Rezaei, Koroosh Shirani, Amir Hossein Halibian Pages 58-73
    One of the most important environmental problems of Toroud region is the influx of quicksand in to the buildings and settlements of the regions which need precise study and presenting the underlying and practical solutions. For this reason, the best plant species of arrow sand in Najar Abad Erg have been selected in this research in Najar Abad Erg in south- eastern of Shahrood city by using 2 method of Multiple Criteria- Decision- Making (MCDM) methods including Analytical Hierarchy Process (AHP) and Group Analytical Hierarchy Process (GAHP) methods. Therefore, after specifying the studied region by satellite images and aerial photos, the field studies began and by using transect and Based on one-dimensional method and longitudinal sampling unit, four plant species of arrow sand including Alhagi mannifera, Seidlitzia Florida, Reaumuria Turcestanica and Zygophyllum eurypterum specified and their morphometric characteristics including arrow sand length, arrow sand volume, maximum width of arrow sand, covering crest canopy diameter and plant height have been measured. Then, the best species have been selected by using AHP and GAHP methods. The results indicate that group AHP method has better efficiency than AHP method to defining the suitable species. The Zygophyllum eurypterum with obtain of 0.57 score in group AHP and with obtain of 0.47 score in AHP method have the most effect on stabilizing the quicksand in studied region. According to results, for implementing the plans of quicksand stabilization in studied region; developing the arrows sand of Zygophyllum eurypterum species and then the Alhagi mannifera species are the most important species respectively. So, they will have the maximum efficiency if developing and implement them. The result of this research about quicksand stabilization plans can utilized by environmental planners.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Transect, Desert Management, southeast of Shahrood?
  • Mohammad Amin Asadi Zarch * Pages 74-90
    Water scarcity, climate change / global warming, and desertification are three big challenges which human is facing them. These problems have mutual impacts on each other as well. For example, in some regions, climate change causes frequent drought occurring which results in water shortage and consequently, if drought continues, results in desertification. Arid regions because of their sensitive ecosystem are more susceptible to climate change effects and Yazd province, located in central Iran, is one of the driest parts of the country. In this research, to understand how climate change affects droughts in the region, drought trend in Yazd synoptic station during 1966-2009 is surveyedusing nonparametric Mann-Kendall test. Drought, estimated by Reconnaissance Drought Index (RDI), is considered as a result of a decrease in input humidity (rainfall), an increase in output moisture (Potential Evapotranspiration (PET)), or occurring both of them (deficiency in rainfall and higher PET). The 3, 6, 9, 12, 18, and 24 month time series are applied and the results showed a rising trend of drought occurring which caused by precipitation decreasing and PET (calculated by FAO-Penman-Monteith) increasing. In spite of the general drought rising trend, the 1975-1995 period was remarkably humid rather than the rest of the period (i.e.1966-2009) which resulted by PET decrease. Analysis of the major parameters affecting PET revealed that in spite of temperature and sunshine hours increasing in period 1975-1995, wind speed and relative humidity showed a clear decrease and increase, respectively. This caused PET decreasing and consequently humidity increasing. In drought analysis under climate change, therefore, in addition to temperature and rainfall, some other parameters also may be effective and even overcome temperature and rainfall effects.
    Keywords: Global warming, Desertification, Rainfall, PET, FAO-Penman-Monteith, RDI
  • Soroor Davari, Alireza Rashki, Morteza Akbari *, Aliasghar Talebanfard Pages 92-109
    Desertification is a serious threat to the environment and risk assessment as a strategic tool, allows planning and management to reduce its risk in different time periods. The aim of this study was assessing desertification hazard and risk management programs in the desert plains of Qasemabad in Bajestan located in Khorasan Razavi province. The assessment of desertification hazard was done by the Iranian version of IMDPA. The desertification risk was evaluated on the basis of desertification hazard map, risk and vulnerability of the environmental elements. The results showed that the risk of desertification with the IMPDA is moderate 22.25 % and severe 77.75 %, respectively. And the factors such as soil erosion, vegetation, groundwater criteria with a weighted average of 3.57, 3.24, 3.3, 2.87, had the greatest impact respectively on the intensity of desertification in the study area. The results also showed that about 52 % of the area in the eastern and east northern parts, was ranked at the rate of high and very high risk. The management plans, strategies and prevention measures such as planting and crop cultivation as well as controlling activities such as increasing vegetation cover, especially with the plants resistant to drought and salinity conditions and in some cases preserving the current condition have the highest importance in terms of desertification risk management.
    Keywords: Desertification indices, vulnerability, Sustainable Ecosystem, Bajestan Playa Bajestan
  • Javad Rafei Sharif Abad, Gholamreza Zehtabian* Pages 107-119
    In recent decades, the quality of groundwater in most areas of Iran has become critical. In this regard, water resources management, especially groundwater resources has a great importance. The aim of existence research was to investigate the temporal and spatial process of underground water quality changes in Ardakan plain, Yazd Province for drinking and agricultural purposes, according to water quality classification systems of Wilcox and Schuler. In this paper, electrical conductivity, sodium absorption ratio (SAR), magnesium, calcium, chlorine, acidity, sulphate and sodium were measured and then interpolated and subsequently classified according to the Kriging, Wilcox and Schuler methods, respectively. The results showed that, except for the parts of the North-East, the rest of the plain have reasonably suitable quality for drinking and with the passage of time, the quality of underground water has been deteriorated. In the case of agricultural, the same setting exists and most of the pollution has been associated with the northern and Eastern parts of the area, which has been expanding over the recent decades. The main reasons of decreasing water quality, on the one hand, can be due to the over-exploitation of water resources as the result of the expansion of urban areas and industrial activities, particularly in the city of Ardakan and Meybod, dominance of traditional agriculture and extensive cultivation of pistachio trees. On the other hand, this reduction in water quality could be attributed to the recent droughts which has diminished groundwater recharge as well.
    Keywords: Schuler, Wilcox, Water Quality, Drinking