فهرست مطالب

مرتعداری - سال دوم شماره 2 (1394)

نشریه مرتعداری
سال دوم شماره 2 (1394)

  • 150 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی زارع چاهوکی، محبوبه عباسی، حسین آذرنیوند صفحه 1
    هدف از این پژوهش تهیه نقشه خصوصیات خاک با استفاده از روش های زمین آمار در مراتع طالقان میانی است. به-این منظور واحدهای نمونه برداری از طریق تلفیق نقشه های شیب، جهت، ارتفاع و نقشه زمین شناسی منطقه تهیه شد. در هر واحد، نمونه برداری به روش تصادفی-سیستماتیک از طریق پلات گذاری در امتداد 3 ترانسکت 150 متری انجام شد. به طور کلی 30 پروفیل خاک در منطقه حفر و از عمق 30-0 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد. برای تهیه نقشه متغیرهای شن، رس، سیلت، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی و ماده آلی در نقاط نمونه برداری نشده از روش های کریجینگ نقطه ای، کریجینگ بلوکی، وزندهی نرمال فاصله و وزندهی معکوس فاصله و از نرم افزار های GS+ و GIS استفاده شد. برای ارزیابی دقت نتایج از روش اعتبارسنجی متقابل با کمک معیارهای آماری میانگین انحراف خطا، میانگین مطلق خطا و ریشه دوم میانگین مربعات خطا استفاده شد. نتایج نشان داد که در مورد متغیرهای سیلت، شن، رس و اسیدیته مقادیر دقت و خطا در روش های کریجینگ بلوکی و نقطه ای اختلاف بسیار اندکی دارد و برای تخمین این متغیرها از دو روش دیگر مناسب تر است؛ همچنین، بالاترین دقت نقشه های تولید شده مربوط به متغیرهای هدایت الکتریکی با کمترین مقادیر خطا در معیارهای MAE (028/0)، MBE (006/0-) و RMSE (038/0) و ماده آلی با کمترین مقادیر خطا در معیارهای MAE (59/0)، MBE (13/0-) و RMSE (71/0) با روش وزندهی فاصله معکوس بوده است و روش وزندهی فاصله نرمال برای همه متغیرها دارای بیشترین خطای تخمین است.
    کلیدواژگان: روش، اعتبارسنجی، کریجینگ، وزن دهی فاصله معکوس، مراتع طالقان میانی
  • شهربانو رحمانی، عطاالله ابراهیمی، علیرضا داودیان دهکردی صفحه 21
    نقشه های پوشش گیاهی بنیانی ترین ابزار مدیریت پوشش محسوب می شوند. روش های متعددی برای تهیه این نقشه ها پیشنهاد شده که هر یک مبتنی بر اطلاعات پایه ای خاص و از دقت متفاوتی برخوردارند. روش ژئومرفولوژیکی یکی از این روش هاست که هدف این تحقیق بررسی دقت آن است. برای پیش بینی نقشه الگوی توزیع تیپ های گیاهی، سه نقشه رخساره های ژئومورفولوژی، سنگ شناسی و شکل زمین به عنوان متغیرهای مستقل و نقشه پوشش گیاهی منطقه نیز (روش فیزیونومی-فلوریستیک) به عنوان متغیر وابسته در مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه استفاده شد. نتایج نشان داد مدل مذکور قادر به بیان 39.1% تغییرات متغیر وابسته می باشد. این امر برای طبقات مختلف یکسان نبوده به طوری که قدرت تفکیک پذیری این مدل در مورد تیپ های گیاهی Sparse forest (sparse oak forest) و Astragalus morinus -Acantholimon festucaceum - Acanthophyllum bracteatum به ترتیب با 4/64%و 61.5 % بیشترین دقت پیش بینی و درمورد طبقه باغ و اراضی کشاورزی (ناشی از دخالت های انسانی و نه عوامل ژئومرفولوژیک) با وسعت تنها 3/0% منطقه با 2/1درصد کمترین دقت پییش ببینی را داشت. در نتیجه، این روش تا حدودی در پیش بینی توزیع پوشش گیاهی طبیعی با نتایج خوبی همراه بوده هر چند پوشش ازمتغیرهای دیگری مانند اقلیم و خاک که در این مطالعه بررسی نشده، دقت متغیرهای ورودی،عدم انطباق وضع فعلی با وضع پتانسیل پوشش، گاها همپوشانی آشیان اکولوژیک تیپ های گیاهی و پوشش اراضی مرتبط تاثیر می پذیرد. بنابراین، توصیه می شود این روش برای تفکیک پوشش های گیاهی که به پوشش طبیعی پتانسیل نزدیک تر هستند به کار رود.
    کلیدواژگان: مدلسازی پوشش گیاهی، توزیع پوشش گیاهی، عوامل ژئومورفولوژیکی، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، سبزکوه
  • شعله قلاسی مود، هادی معماریان، راضیه مودی صفحه 45
    یکی از مشکلات اساسی اراضی مرتعی این است که از مراتع بر اساس پتانسیل و شایستگی آنها استفاده نمی شود و این استفاده نادرست منجر به تخریب بیش از حد مراتع شده است. شایستگی مرتع عبارتست از حالتی که بتوان از مرتع به عنوان چرای دام در طی سالیان دراز استفاده کرد بدون اینکه به منابع پوشش گیاهی و خاک آن صدمه ای وارد شود. تعیین شایستگی مرتع یکی از مهمترین عوامل مدیریت اراضی مرتعی به شمار می رود. در این تحقیق شایستگی مراتع منطقه فورگ درمیان برای چرای گوسفند با بکارگیری سه فاکتور تولید علوفه، منابع آب و حساسیت به فرسایش مورد بررسی قرار گرفت. در این روش نقشه های مورد نظر پس از تهیه با روش فازی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی امتیاز بندی گردید. نقشه نهایی به کمک تکنیک ترکیب خطی وزنی استخراج شد. براساس نتایج بدست آمده از مهمترین عوامل کاهش دهنده شایستگی مرتع در این منطقه می-توان به تولید علوفه کم به سبب خشکسالی های مستمر سال های اخیر، پستی و بلندی، شیب زیاد، عمق کم خاک و فرسایش اشاره نمود. در مجموع نتایج به دست آمده نشان دهنده توانایی روش تصمیم گیری چندمعیاره در تولید نقشه های شایستگی منطبق تر بر واقعیت زمینی است.
    کلیدواژگان: شایستگی مرتع، تولید، فرسایش، GIS، Fuzzy، AHP
  • رسول افضلی پور گروه، آناهیتا رشتیان صفحه 67
    ثبات و پایداری اکوسیستم های مرتعی مرهون مدیریت صحیح بر این منابع است که این مهم با شناخت روش های مدیریتی و بهره برداری موجود میسر می گردد و باتوجه به اینکه تعیین طول دوره چرا یکی از موارد مهم در مدیریت مراتع می باشد در این مطالعه اثر طول دوره چرا در طی فصل رویش در مراتع استپی چرای فصلی و چکنه شواز استان یزد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه برداری به روش سیستماتیک تصادفی با تعداد 30پلات دو مترمربعی در امتداد 10 ترانسکت در هر دو سایت مراتع چکنه و چرای فصلی در سه زمان ابتدا، اواسط و انتهای فصل رویش با توجه به فرم رویشی غالب و همگنی پوشش انجام شد. در داخل هر پلات فهرست گونه های موجود، درصد تاج پوشش، تولید و تعداد پایه های گیاهی اندازه گیری گردید و دادها با استفاده از تجزیه واریانس دو طرفه و آزمون دانکن در نرم افزار SPSS22 آنالیز گردید. نتایج نشان داد تراکم، تولید و درصد پوشش گیاهی در اثر چرای دائم کاهش معنی داری در سطح یک درصد داشته است. با ادامه فصل رویش، کاهش معنی داری بر تراکم (p<0/01)، درصد پوشش (p<0/01) و تولید (p<0/01) ایجاد شده است. شاخص های غنای منهینک و مارگالف در دو سایت تفاوت معنی داری نداشته است اما ادامه فصل رویش کاهش معنی داری (p<0/01) در هر دو سایت مطالعه شده در این شاخص ها ایجاد نموده است. به طور کلی با توجه به حساسیت بالای اکوسیستم های مرتعی در مناطق خشک و نیمه خشک چرای تناوبی فصلی با تعیین دقیق طول فصل چرا و مدیریت صحیح در ورود و خروج دام همره با مدیریت خصوصی می تواند باعث حفظ و پایداری بیشتر این اکوسیستم ها گردد.
    کلیدواژگان: طول فصل چرا، دوره رویش، مرتع شواز، استپی
  • لیلی صفایی، داوود افیونی، فرهنگ قصریانی صفحه 83
    در این تحقیق 10 جمعیت مختلف گیاه Stipa hohenackeriana از نظر عملکرد علوفه و بذر بررسی شدند. بذور مورد نیاز از رویشگاه های طبیعی استان اصفهان جمع آوری و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار کشت و صفات مربوط به عملکرد و اجزاء عملکرد بذر و علوفه بررسی گردید. جمعیت ها در کلیه صفات تفاوت معنی داری داشتند جمعیت رحمت آباد خوانسار با عملکرد علوفه و بذر به ترتیب 1140 و 160 کیلوگرم در هکتار جمعیت برتر شناخته شد. در تجزیه به مولفه های اصلی شش مولفه اول، 97 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه کرد. تعداد بذر و وزن بذر سنبله، طول سنبله و ارتفاع گیاه در سنبله دهی در تبیین مولفه اول، وزن بذر تک بوته، طول بذر و عملکرد بذر در مولفه دوم، طول برگ، ارتفاع در زمان رسیدگی و تاج پوشش در مولفه سوم، وزن خشک بوته و عملکرد علوفه در مولفه چهارم، طول سنبله در زمان رسیدگی و وزن هزار دانه در مولفه پنجم و وزن خشک به تر در مولفه ششم بیشترین اهمیت را در تبیین مولفه ها دارا بودند. تجزیه خوشه ایجمعیت ها را در سه گروه قرار داد که جمعیت رحمت آباد خوانسار، سه، قلعه شاهرخ و گردنه ملا احمد در خوشه دوم با عملکرد علوفه و بذر بیشتر جمعیت های برتر برای تولید ارقام ترکیبی معرفی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که تنوع ژنتیکی کافی برای صفات مختلف از جمله عملکرد بذر و علوفه در میان جمعیت های مورد مطالعه وجود دارد که پس از انتخاب صفات شاخص و انجام کارهای اصلاحی جهت احیاء مراتع قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: استیپا، عملکرد، ضریب همبستگی، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای
  • ماشاالله محمدپور، جعفر حسین زاده صفحه 101
    گیاهان مرتعی در ماه ها و سالهای مختلف،تولید معینی دارند.دام نیز در مقاطع مختلف فصل چرا مقدار علوفه معینی مصرف می کند،به منظور بررسی این تغییرات در مراحل مختلف رویشی توسط دام،تحقیق حاضر به مدت پنج سال (89-1385) در مراتع قشلاقی شهرستان مهران به اجرا گذاشته شد.بدین منظور زمینی یک هکتاری در نظرگرفته و توسط سیم خاردار محصورگردید وبرای هر ماه2پایه در نظر گرفته و به مدت6ماه درهرسال اندازه گیری ادامه داشت بنابراین 48 پایه در داخل قطعه محصور و48پایه در بیرون آن شماره گذاری و تعیین گردید. از ابتدای فصل رویش تولید علوفه پایه های گونه Hammada salicornica در داخل قطعات محصور و علوفه باقیمانده آن ها در عرصه های چرا شده،با فواصل یک ماهه برداشت شده و از تفاضل علوفه قطع وتوزین شده،میزان مصرف از هر پایه تعیین شد. این کار تا خروج دام از مرتع درطی سالهای مورد مطالعه ادامه یافت. به منظور بررسی تاثیر سال ها و ماه ها بر تولید و مصرف گونه تحت بررسی در منطقه، داده های حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. شروع رشد گونه در اغلب سال هافروردین ماه بوده و تولید آن بین 14تا 51کیلوگرم در هکتار و میزان مصرف بین 6تا12 کیلوگرم برآورد شده است.در کل این گونه 7/9 درصد تولید نسبی و 1/5 درصد مصرف نسبی مرتع را دارا می باشد. تجزیه واریانس نشان داده است که سال و دوره رشد اثر معنی داری بر تولید و مصرف دارند. نتایج حاکی است که تولید این گونه به بارندگی سال قبل وابسته است. حداکثر تولید در فروردین ماه وکمترین میزان رشد دراسفند ماه مشاهده شد .
    کلیدواژگان: تولید، چرای دام، چنگوله، مصرف نسبی، Hammada salicornica
  • شفق رستگار، سید مجتبی مجاوریان صفحه 115
    نظام دامداری متکی به مراتع عمدتا براساس سیستم های سنتی مدیریت می شود و ارزش افزوده این بخش از منابع طبیعی در درآمد بهره برداران مورد توجه جدی قرار گرفته است. با توجه به آنکه مراتع با تامین بخشی از علوفه مورد نیاز دام، نقش مهمی در تامین معیشت و اقتصاد خانوار دامداران دارند، تحقیق حاضر با هدف برآورد درآمد اقتصادی تولیدات دامی در پاسخ گویی به نیازهای معیشتی مرتعداران مراتع ییلاقی هزارجریب بهشهر به انجام رسید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و روش انجام تحقیق به صورت پیمایشی همراه با مصاحبه حضوری صورت پذیرفت. اطلاعات مورد نیاز به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده از 56 خانوار بهره بردار و از 3 گله و روستا جمع آوری شد. به منظور تحلیل مالی فعالیت دامداری، بیلان مالی فعالیت های دامی اعم از درآمد ناخالص، هزینه های دامداری، درآمد خالص بهره برداران، محصولات دامی و مدت زمان بهره برداری از علوفه مراتع مطالعه شد و در نهایت ارزش کل اقتصادی تولیدات دامی محاسبه گردید. میانگین درآمد خالص روزانه در سرخ گریوه 423300 ریال، در کلیا 423170 ریال و در پابند 476800 ریال برآورد شده است. همچنین نتایج حاصل از تولید هر هکتار از مراتع منطقه 5/276 کیلوگرم درهکتار برآورد شد که با توجه به برآورد علوفه مورد نیاز مشخص گردید، 142 کیلوگرم در هکتار کمبود علوفه وجود دارد و مرتع داران نیاز به واردات علوفه داشته اند. بنابراین، درآمد حاصل از دامداری سنتی صرفا متکی به علوفه مرتعی پاسخ گوی نیازهای اقتصادی مرتعداران منطقه مورد مطالعه نبوده است. در خاتمه نیز به تحلیل عوامل موثر بر ارزش تولیدات دامی از دیدگاه بهره برداران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، تولیدات دامی، دامداری سنتی، مراتع ییلاقی
|
  • Page 1
    The purpose of this study is to preparation soil properties map using geostatistical methods in Taleghan Miany rangeland. In order to, the units sampling was prepared by the combining of slope, aspect, elevation and geological maps of the area. In each unit, sampling was done by the systematic –random method and was stationed 3 transects 150 meters. Overall, Number of 30 soil samples were collected from a depth of 0-30 cm. Maps of the soil variables that including of sand, clay, silt, lime, pH, electrical conductivity and organic matter variables was used with point kriging, block kriging, Inverse Distance Weighting and Normal Distance Weighting methods in the GS and GIS software environment. We was used a cross-validation method using the Mean Bias Error, Mean absolute Error and Root Mean Squar Error to assess the accuracy of the methods. The results showed that, there is very little difference in values accuracy and error between two method of block kriging and point kriging of the silt, sand, lime, clay and pH variables, And are more suitable than other methods for the estimating these variables. Also, high accuracy was related to EC and OM maps which was obtained by the method IDW. Error values obtained for EC variable the least amount of MAE (0.028), MBE (-0.006), RMSE (0.038) and for OM variable the least amount of error MAE (0. 59), MBE (-0.13) and RMSE (0.71). NDW method has the highest estimation error for all variables.
    Keywords: Cross, validation, Kriging, Inverse Distance Weighting, Taleghan Miany Rangelands
  • Shahrebanoo Rahmani, Ataollah Ebrahimi, Alireza Davoudian Dehkordi Page 21
    Vegetation maps are considered as fundamental tool of managing vegetation. Several methods of vegetation mapping are suggested, each of one has founded on some basic information and so has different accuracy. One of this method called geomorphological method that the aim of this research is to investigate its accuracy. In this research, three maps of geomorphological facies, land-forms and lithology were considered as independent and vegetation map (physiognomic-floristic) was used as independent in a model of multi-layer perceptron neural-network to predict the pattern of vegetation distribution. the results showed that the model can explain 39.1% of the variation of vegetation map and land forms of the study area. This was not the case for all vegetation types and land forms so that Sparse forest (sparse oak forest) and Astragalus morinus -Acantholimon festucaceum - Acanthophyllum bracteatum with 64.4 and 61.5% had the highest whereas, agricultural lands and gardens, which only cover 0.3% of the study area, with 1.2% had the lowest prediction power discernibility respectively. Generally, it can be concluded that the method had relatively acceptable results in predicting vegetation distribution. However, moderate prediction accuracy of the model could be related to other affective factors (not considered in this study) such as soil and climate, accuracy of input variables, incompliance of the current situation with potential due to anthropological affects,low resolution because of overlapping of ecological niche of vegetation types and land cover. Therefore, we recommend that this method should be used for discrimination of relatively natural and intact vegetation type.
    Keywords: Modelling vegetation, Distribution of vegetation, geomorphological factors, multi, layer perceptron neural network, Sabzkouh
  • Page 45
    One of the main problems of rangelands is that they are not used based on their potential and suitability, this has led to the rangeland degradation. Range suitability is the state that a grazing pasture can be used over many years without vegetation and soil resources damage The most important work in rangeland management is rangeland suitability assessment. In this study, the suitability of Furg Darmiyan rangeland for sheep grazing was assessed using three factors including forage production, water resources and sensitivity to erosion. Thus, interested maps were prepared and ranked using a hierarchical-fuzzy approach. The final rangeland suitability map was plotted using a weighted linear combination. The findings showed that low forage shortage resulted from consecutive droughts, topography, steep slopes, shallow soils and erosion can be mentioned as the most important limiting factors of sheep grazing in the study area. Overall, the results indicated the ability of multi-criteria decision-making approach in producing suitability maps which are more reliable and agreed with the ground truth.
    Keywords: Rangeland Suitability, production, Erosion, Fuzzy, AHP, GIS
  • Page 67
    Rangeland ecosystems stability comes from a proper management of resources which would be themselves possible just by being familiar with different management and utilization methods. As far as grazing duration is one of important factors in rangeland management, effect of grazing duration along growing season in simmer and rural rangelands of a steppe area in Yazd province , named Shavaz, has been studied in this investigation.Therefore a systematic random sampling due to the dominant life form and homogenity of vegetation with taking 30 plots of 2 quadrat metre area along 10 transects in both sites of rural and summer rangelands in three time intervals of beginning , in the middle and at the end of growing season has been done and measured.In each plot , list of species, canopy cover and number and production of plants were measured and there were analyzed data by two-way variance and Duncan test in the SPSS software. Results indicate significant decrease (p
    Keywords: Term of grazing, Growing season, Shavaz rangelands, steppe
  • Page 83
    This study was carried out to evaluate 10 Stipa hohenackeriana populations based on forage and seed yield. Population seeds were collected from natural habitat of Esfahan province and were examined in a field condition using a randomized complete block design with 3 replications. Yield and yield components of seed and forage were studied. Populations showed significant differences for all traits. Rahmat abad Khansar had the highest forage and seed yield (1140 and 160 kg/ha, respectively). The first sixth components determined 97% of the total variation. Number of seeds in spike, spike seed weight, Plant height in spiking and spike length in spiking were the most important traits in the first component, seed weight of shrub, seed length and seed yield the second component, leaf length, stem height in maturing and canopy the third component, Shrub dry weight and forage yield in the fourth component, spike length in seed maturity 1000 seeds weight in the fifth component and dry weight/wet weight in the sixth component were important. Populations were classified into 3 groups and Rahmat abad Khansar, Soh, Ghalee Shahrokh and Gardane mola ahmad populations introduced as superior for forage and seed yield. The distribution of the populations based on (PCA) analysis was in agreement with cluster analysis results. Based on the results there is enough genetically variation between populations for seed and forage yield. Therefore it can use in restoring grasslands by selection indices and improvement programs.
    Keywords: Stipa Hohenackeriana, yield, Correlation coefficient, Principal components analysis, Cluster analysis
  • Page 101
    Each species during the grazing season and in different years has specified production.livestock in any point of grazing season and in different years had Consumes a certain amount of forage That according of conditions and varies races are different.In order to investigate the growth characteristics and production and forage consumption in different stages of vegetative by livestock This project was carried out in Rangeland Changouleh at five-year.Therefore, in early growing season the production of forage species inside enclosed components and residual forage in fields grazed by livestock, harvested at intervals of one month.And the difference between them, the amount of consump for each species was determined.This action continued until the livestock departure from rangeland. Finally, in order to study the effect of year and month of harvest on production and consumption of species under consideration in the study area, the data were obtained and analyzed.growth of species Hammada salicornica was in most years in April and production of it between 14 to 51 kg per hectare, which consume between 6 and 12 kg.finally these species has 9.7 percent relative production and 5.1 percent relative consumption in rangeland.Analysis of variance showed that year has a significant effect on the production and consumption.
    Keywords: production, consumption, Hammada salicornica
  • Page 115
    Pasture-based livestock systems are managed based on traditionally systems and value added of this part of natural resources has been taken serously. According that rangelands by supplying some part of forage need for livestock, has an important role in livelihoods and household economies of pastoralists in response to their livlihood need in Hejar-Jarib Behshar. The necessary data collected from 56 beneficiary households and 3 villagers and flocks. Financial analysis of livestock husbandry activities, finatial balance livestock contains gross revenue, livestock costs, net income, livestock production and operation time of using rangeland forage has been studied and then total economic value of livestock production evaluated. Average daily net income in Sorkhgrive, Kolya and Paband etimated respectively 423300, 423170 and 476800 rial. Also forage production of the rangelands estimated 2756.5 per hectare. By considering necessary forage, it was found that there was lack of 142 kg forage per hactare that needs to import forage. So, the results showed that traditional animal husbandary income wich are only dependent to rangelands forage were not sufficient to the economic needs of range managers. Finally the effective factors on animal production has been analysed in the view of beneficiaries.
    Keywords: Economic value, Aimal Production, Traditional animal husbandary, Summer rangelands