فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • حوا ابراهیمی پور* صفحه 5
    خیزش ها و تحولات جهان عرب که با اعتراضات تونس آغاز شد، موجی از درخواست ها و مطالبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را به همراه داشت که اقشار مختلف مردم را در برگرفت و سپس به سایر کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از جمله مصر سرایت نمود. به طورکلی، این تحولات در حال تغییر دادن برخی از نظام های سیاسی منطقه، نظم منطقه ای موجود و همچنین تاثیرگذاری بر منافع و رویکرد قدرت ها در خاورمیانه است. خیزش ها و قیام ها در جهان عرب یک دوره تاریخی برای منطقه و برای سایر نقاط دنیا بود. سوال اصلی مقاله حاضر این است که در تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا به ویژه در مصر در سال 2011، شبکه های اجتماعی مجازی در این تحولات از چه نقشی برخوردار بودند؟ در این پژوهش سعی شده با نگاهی جامعه شناسانه در قالب تئوری جنبش اجتماعی جدید آلبرتو ملوچی در خصوص کنش تعاملی و هویت محور، به تحلیل جنبش مصر پرداخته شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شبکه های اجتماعی مجازی بسترهای لازم برای شکل گیری هویت جمعی میان معترضان مصری و همچنین بسیج منابع مادی، اخلاقی و انسانی حول ارزش ها و اهداف مشترک را فراهم کرد و با ایجاد پل ارتباطی بین دنیای مجازی و عرصه واقعی، شرایط را برای سازماندهی و رهبری اعتراضات طی سال 2011 در مصر فراهم کرد. مقاله حاضر از نظر شرایط پژوهش، یک بررسی توصیفی تحلیلی و از نظر هدف، یک بررسی کاربردی است.
    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی جدید، شبکه های اجتماعی مجازی، هویت جمعی، کنش تعاملی، جنبش مصر
  • تورج افشون* صفحه 49
    اهل سنت عراق، در ادوار تاریخی گذشته تا زمان سقوط صدام، از جایگاه ممتازی در عرصه سیاسی اجتماعی برخوردار بودند و از این رو، از آن به مثابه «عصر طلایی» خویش یاد می کنند. از همین رو، در اوایل سقوط صدام، به شدت و حدت با «نظم سیاسی مستقر نوین» از در آشتی ناپذیری و مخالفت درآمدند و رویکرد تقابل (در عین تعامل مقطعی) را اتخاذ کردند.
    بر همین اساس، بازیگران داخلی و خارجی مدعی حمایت از اهل سنت، با تحریک و تحریض جغرافیای سنی نشین، موج های متعددی از تقابل با حکومت مرکزی را در نخبگان سیاسی و بدنه اجتماعی سنی ایجاد کردند که از همراهی با جریان بعثی و القاعده تا همدلی و همسویی با داعش را دربرمی گرفت. البته هم زمان بخشی نیز مسیر تعامل نسبی را برای اخذ برخی امتیازات و پیگیری برخی مطالبات در پیش گرفتند.
    می توان گفت که به طور کلی، بدنه اجتماعی اهل سنت عراق، الگویی ترکیبی از مشارکت سیاسی نسبی تا تحریم و تقابل با حکومت مرکزی را از دوران سقوط صدام تا کنون به نمایش گذاشته است، ولی در مقطع پساداعش، با درک برخی واقعیت های صحنه و پی بردن به برخی خباثت های «بازیگران خارجی و نخبگان سنی مدعی حمایت از اهل سنت»، به نظر می رسد که این رویکرد از حالت تقابل به سمت تعامل با «نظم سیاسی مستقر نوین» حرکت خواهد کرد. این پژوهش در پی علل پدیدار شدن چنین درکی است و وضعیت اهل سنت عراق را در مقطع پساداعش، وجهه همت خود قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: اهل سنت، نخبگان سنی، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای، داعش، حکومت مرکزی عراق
  • شعیب بهمن* صفحه 75
    در روسیه دیدگاه ها و ایده های مختلفی نسبت به جهان پیرامون وجود دارد. برخی از این ایده ها طی سال های گذشته عملی شده اند و برخی دیگر هنوز فرصت آزموده شدن را نیافته اند. در این بین به نظر می رسد ایده «اوراسیاگرایی» که متضمن دیدگاهی متوازن میان شرق و غرب است، طی سال های گذشته به روند و رویکرد غالب در سیاست خارجی روسیه مبدل شده است. این تفکر چنان رشد کرده که امروزه می توان از «نو اوراسیاگرایی» نیز در کنار اوراسیاگرایی کلاسیک و سنتی یاد کرد. نو اوراسیاگرایی که دارای تفاوت هایی با اوراسیاگرایی کلاسیک است، به طراحی چشم اندازهای مختلفی برای سیاست خارجی روسیه پرداخته که هر یک از این دورنماها می توانند بر آینده روسیه، تحولات منطقه ای و حتی نظام بین الملل نیز تاثیرگذار باشند. از این رو مقاله حاضر قصد دارد به بررسی ابعاد و زوایای گوناگون نو اوراسیاگرایی و ارتباط این رویکرد با سیاست خارجی روسیه بپردازد.
    کلیدواژگان: اوراسیاگرایی، نو اوراسیاگرایی، روسیه، سیاست خارجی، واقع گرایی، ژئوپلیتیک گرایی، همگرایی و اتحاد
  • مصطفی مطهری* صفحه 105
    عربستان یک قدرت منطقه ای است و سیاست خارجی آن از سطوح داخلی، منطقه ای و ساختاری یا فرامنطقه ای اثر می پذیرد. ناسازواری های مناسبات کنونی قدرت در این کشور (عدول از رویکرد سنتی واگذاری قدرت)، کانون قدرت و سیاست را تحت تاثیر قرار داده که این امر، گویای فصل جدیدی از مسائل امنیتی در عربستان و منطقه خواهد بود؛ به طوری که تبارشناسی سیاست خارجی عربستان سعودی علاوه بر شناخت متغیرهای داخلی به علم و آگاهی از نقش این کشور در معادلات منطقه ای، سازمان ها و ائتلاف هایی نیاز دارد که در آن عضویت دارد و سازمان همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب در زمره این بررسی ها هستند. در واقع این پژوهش به دنبال بررسی نقش محمد بن سلمان در صورت تحقق سناریوی احتمالی پادشاهی او در عربستان و منطقه به عنوان فردی تاثیرگذار در صحنه سیاست و قدرت عربستان در رابطه با سازمان همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب است. به عبارت دیگر، واکاوی متغیرهای واگرا یا هم گرا با عنایت به نقش و میزان اثرگذاری و اثرپذیری محمد بن سلمان در عرصه داخلی و خارجی عربستان و ارتباط توامان این دو حوزه در عربستان و آینده منطقه با تاکید بر موارد مطالعه (سازمان همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب) مد نظر است؛ لذا رویکرد مورد استفاده در این پژوهش تاریخی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: عربستان، محمد بن سلمان، شورای همکاری خلیج فارس، اتحادیه عرب
  • رضا باقری* صفحه 135
    «تروریسم اسلامی اروپایی» یا «مسلمانان تروریست اروپایی» که به کرات در رسانه های غربی با هدف ترویج اسلام هراسی شنیده می شود، به عنوان پدیده ای مشکوک و امری سیاسی اجتماعی شایسته بررسی است. در این زمینه، عوامل اصلی گرایش مسلمانان به گروه های افراطی را می توان در چند مرحله مورد توجه قرار داد. در مرحله اول، این گرایش حاصل تشدید فعالیت های اسلام هراسانه، فشارهای سیاسی و اجتماعی به مسلمانان، سرخوردگی از زندگی غرب و... بوده است؛ ولی در مرحله بعد، نقش تبلیغی گروه های افراطی و حتی ترغیب غیرمستقیم دولت های اروپایی با هدف سرنگونی حکومت اسد در سوریه تاثیرگذار بوده است. موضوع قابل توجه دیگر، پروژه ای بودن پدیده «تروریسم اسلامی اروپایی» با همکاری و تبانی دولت های غربی و برخی گروه های افراطی وهابی و تکفیری است و هرچند گرایش مسلمانان به آن ناچیز است، جنبه بزرگ نمایی و غلو نسبت به آن در رسانه ها می تواند ابزار مناسبی در توجیه اقدامات امنیتی و سیاست های جنگ طلبانه برخی دولت های اروپایی و مقابله با رشد اسلام راستین و ارائه گفتمان اصیل اسلامی باشد.
    کلیدواژگان: مسلمانان تروریست، تروریسم اسلامی، تروریست تکفیری، اسلام هراسی، افراط گرایی
  • قدیر نصری* صفحه 181
    یکی از دغدغه های اصلی کردهای عراق که همواره در طول تاریخ با آن دست و پنجه نرم کرده اند، مسئله استقلال اقلیم کردستان عراق و تشکیل جمهوری کردی بوده است. کردها برای رسیدن به این مقصود با چالش های متعدد داخلی و خارجی مواجه بوده اند و تا حدی توانسته اند با این چالش ها مقابله کنند اما در شرایط فعلی به زعم آنها تنها مانع اصلی استقلال اقلیم، مخالفت و یا عدم حمایت بازیگران فرامنطقه ای و به طور خاص امریکا می باشد.
    با روی کار آمدن ترامپ، بار دیگر گمانه زنی های متعددی در خصوص نوع رفتار آینده امریکای ترامپ در قبال طرح استقلال اقلیم کردستان مطرح شد و کردها نیز تا حدودی نسبت به این مسئله امیدوار شدند.
    این مقاله سعی دارد با تبیین اصول سیاست خاورمیانه ای ترامپ و جایگاه کردها در آن، به چالش ها و موانع خارجی و داخلی پیش روی اقلیم کردستان عراق در مسیر دستیابی به مقوله استقلال در دوره ترامپ بپردازد.
    مفروض نوشتار پیش رو این است که با توجه به غلبه گفتمان تجاری اقتصادی ترامپ و نگاه کاسب کارانه او به تحولات که همه چیز را در سایه ضرورت ثبات و وجود دولت کارآمد می بیند، امکان حرکت به سمت استقلال و تشکیل جمهوری کردی و برهم زدن نظم پیشین وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کردهای عراق، استقلال کردستان، اقلیم کردستان، ترامپ، امریکا
  • چکیده ها
  • صفحه 199
|
  • Hava Ebrahimipou* Page 5
    The embrace of the developments in Arab World that began with the uprisings of the Tunisian who urged for their political, economic and social demands quickly encompassed different social groups as well as other countries in Middle East and North of Africa including Egypt.
    In general, these developments not only changed some of the political systems in the region, but also affected the existing regional order and the benefits of the powers in the Middle East and their approaches. Revolts and uprisings in Arab World can be considered as a historical phase for the region and for the rest of the world. The main question this paper attempts to address is that by bearing the developments of the Middle East and North of Africa and Egypt in particular, what role did the social media play in these uprisings? The researcher has also tried to examine the Egyptian Movement from a sociological perspective by employing Alberto Melucci’s theory of the New Social Movement and his interactive actions and identity-centered ideology. The findings indicate that social media acted as a platform for the emergence of the collective identity among Egyptian protesters and facilitated the financial, ethical and humane unification over the shared values and goals. It is also addressed that social media by bridging the virtual and real spaces, provided the conditions for organizing and leading the protests in Egypt. In terms of method, the current paper has benefited from a descriptive-analytical method and in terms of objective, this research can be considered a pragmatic study.
    Keywords: The New Social Movement, Social Media, Collective Identity, Egypt Movement, Interactive Action
  • Touraj Afshoon* Page 49
    From a historical perspective, Sunnis in Iraq have continued to enjoy a favored position in political and social arenas until the fall of Saddam that is also addressed as the “Golden Age” of Sunnis. Therefore, although they pursued a short-term interaction with the “newly established political order” upon the fall of Saddam, but in the long run they adopted an intensified antagonist point of view and followed an opposition approach.
    Accordingly, by intriguing the Sunni communities, the internal and external pro-Sunnis actors succeed to employ political elites and Sunnis’ social framework to bring waves of opposition to the central government. This include approaching Baathists and Al Qaeda and aligning with ISIS. However, some agreed on relative-balance to take advantage of situation and win their demands.
    In general, it could be said that since the downfall of Saddam until the current situation, the Sunnis communities have demonstrated a combined model of relative political involvement, sanctions and confrontation with the central government. However, observing the realities of the current situation and malicious deeds of some “external players and pro-Sunnis elites “in post-ISIS era, it is expected that this confrontation approach will eventually turn toward interaction approach with the “newly established political order”. This paper by underlining the reasons for the emergence of this perception, attempts to investigate the status of Iraqi Sunnis in post-ISIS era.
    Keywords: Sunnis, Sunnis Elites, Regional, Transregional Players, Iraqi Central Government
  • Shoaib Bahman* Page 75
    Russia has embraced different ideas and perspectives regarding the world. Some of these ideas have been practiced over the past years and others have not been tested yet. Meanwhile, it sounds that in recent years, the idea of “ Eurasian Orientation” which takes a balanced view of East and West, has become the dominant approach and tendency in Russian foreign policy. This sentiment has grown so fast that nowadays one can bring up “New Eurasian Orientation” along with the traditional and classic Eurasian Orientation. New Eurasian Orientation that holds some differences with the classical Eurasian orientation has managed to design different perspectives for the Russian foreign policy that each perspective can be influential on the Future of Russia, regional developments and even on the international system. Consequently, the researcher in this paper intends to evaluate different aspects and dimensions of New Eurasian Orientation and how it links with Russian foreign policy.
    Keywords: Eurasian Orientation, New Eurasian Orientation, Russia, Foreign Policy, Realism, geopolitical Orientation, Convergence, Unity
  • Mostafa Motahari* Page 105
    Saudi Arabia is considered as a regional power and its foreign policy is influenced by internal, regional, structural and transregional factors. Disputes over the current power relation in this country) deviation from the traditional approach of power transference) , has affected the center of power and policy in a way that it can be considered as a new chapter in the security issues in Saudi Arabia and the region. Therefore ¡ a thorough understanding of the foreign policy of Saudi Arabia is highly dependent on the perception of internal factors as well its membership role in regional equations, organizations and coalitions. Gulf Cooperation Council (GCC) and the Arab League are among the ones that will be evaluated in this paper.
    This study is an investigation of the role of Muhammed bin Salman, in case of the realization of the probable scenario of his kingdom in Saudi Arabia, as an influential person in the political and power arenas of the Saudi Arabia in Gulf Cooperation Council and the Arab League.
    In other words, this paper by examining the convergence and divergence variables attempts to focus on both the extent to which Muhammed bin Salman can be influential in internal and external arenas of Saudi Arabia and the extent to which he can be affected by them and how these issues can affect the future of the region as well as Gulf Cooperation Council (GCC) and the Arab League. The approach used in this research is a historical-analytical method.
    Keywords: Saudi Arabia, Muhammed bin Salman, Gulf Cooperation Council, Arab League
  • Reza Bagheri* Page 135
    “European Islamic Terrorism” or “Muslim Terrorists in Europe” that in western media is frequently addressed to promote Islamophobia, is a dubious social- political phenomenon that is worthy of investigation. In this regard, different levels of the Muslims’ orientations toward terroristic groups and the main reasons behind that should be investigated. Firstly, this orientation was resulted by the escalation of Islamophobic actions, social and political pressures on Muslims, and the frustration of the life in west, etc. However, in the next phase, the role of extremist groups’ propaganda and even the indirect encouragement of the European governments to overturn Assad regime in Syria have been influential. It is also noteworthy that the “European Islamic Terrorism” phenomenon has been carried out with the cooperation and collusion of Western governments and some Takfiri and Wahhabi groups. And although Muslims’ orientation toward terrorism is trivial, but some European governments through exaggerations and hyperbole in media have employed it as a justification for their warmongering policies and confronting the development of the true Islam as well as the genuine Islamic discourse.
    Keywords: Muslim Terrorists, Islamic Terrorism, Takfiri Terrorist, Islamophobia, Extremism
  • Ghadir Nasri* Page 181
    One of the main concerns of the Kurds of Iraq who have been struggling for their Independency throughout the history is the formation of the Kurdish republic. Kurds have faced serious internal and external challenges, but they succeed to overcome some of these challenges. However, in the current situation, they consider the disagreement or the lack of supports of the transregional players and in specific the United States as the main obstacle for their independency.
    When Trump came to power, once again speculation was rife over the discretion of Trump’s future-America toward Independency of Kurdish Region and Kurds held some hopes, as well.
    By explaining the principles of Trump’s policies in the Middle East and the role Kurds can play, this paper attempts to illustrate the internal obstacles and external challenges facing the Iraqi Kurdistan in their way to achieving their independency in Trump’s era.
    Given the dominance of the commercial-economic discourse of Trump and his business view toward developments in which the existence of a stable and efficient government is necessary, the underlying assumption of this paper is that there is no room for moving toward independency, forming a Kurdish republic and disrupting previous orders.
    Keywords: Iraqi Kurdistan, Independency of Kurdistan Region, Kurdistan Region, Trump, America