فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1396)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • امیرحامد آزاد صفحه 5
    بسیج مردمی به عنوان یک ساز و کار موثر برای مبارزه با داعش در عراق به روند تشکیل هسته های مردمی حزب الله در قالب «حشد شعبی» رسمیت بخشید. «حشد شعبی» یک مرکز ثقل جدید نظامی در عراق است که دارای تعارض ایدئولوژیک و عملیاتی با منافع آمریکاست که به سوی تشکیل یک مرکز ثقل جدید سیاسی حرکت می کند. نتیجه این سیر ایجاد شبکه ای ترکیبی از مراکز ثقل عملیاتی و استراتژیک خواهد بود که ضربه نظامی به آسیب پذیری های مهم، قابلیت های مهم و توانایی های مهم آن برای ایالات متحده امکان پذیر نیست. در عین حال این مراکز ثقل عملیاتی و استراتژیک شبکه ای، از ظرفیت بازدارندگی در مقابل اقدامات خصمانه آمریکا و متحدینش برخوردارند.
    کلیدواژگان: حشد شعبی، مرکز ثقل، توانایی های مهم، قابلیت های مهم، آسیب پذیری های مهم
  • مصطفی قاسمی صفحه 29
    سیاست خارجی هر کشوری در نظام بین الملل، برآیند متغیرهایی در داخل و خارج از مرزهای آن کشور می باشد. در مورد کشورهای شمال آفریقا نیز این مهم قابل انطباق است. عمق فرهنگ ضد صهیونیستی در میان جوامع مسلمان شمال آفریقا و ریشه دار بودن فرهنگ مقاومت برخاسته از مبارزات ضد استعماری، باعث شده است توجه به مسئله فلسطین و گروه های مقاومت، یکی از مهم ترین ویژگی های این جوامع و سیاست خارجی این کشورها باشد، اگرچه تاثیر برخی مولفه ها، آنها را از این مسیر دور نموده است.
    سوال اصلی این است که موضع کشورهای شمال آفریقا (سودان و الجزایر) در مسئله حمایت از مقاومت و مولفه های موثر بر آن چه می باشد؟ با توجه به سوال اصلی، هدف این نوشتار نیز بررسی مواضع، سیاست ها و مولفه های موثر بر سیاست خارجی کشورهای شمال آفریقا در حمایت از گروه ها و محور مقاومت می باشد. در این مقاله، سیاست خارجی کشورهای سودان و الجزایر به عنوان مورد مطالعاتی، بررسی خواهند شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که به رغم عمیق بودن فرهنگ ضد صهیونیستی و حمایت از گروه های مقاومت در کشورهای شمال آفریقا، به میزانی که این کشورها ضعف و وابستگی اقتصادی دارند به همان میزان، سیاست خارجی آنها در عرصه های مختلف به ویژه حمایت از محور مقاومت، متغیر است. در این مقاله تلاش می شود با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای و بهره گیری از منابع الکترونیکی، سوال این مقاله پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: شمال آفریقا، سیاست خارجی، الجزایر، سودان، گروه های مقاومت، محور مقاومت
  • جواد مددی صفحه 65
    مناسبات میان اروپا و آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ و در بطن آن ، رابطه با کشورهای انگلستان، فرانسه و آلمان به عنوان قدرت های اصلی این قاره، به یکی از چالش برانگیزترین موضوع های محافل دانشگاهی و پژوهشی تبدیل شده است. در واقع، کنش های غیرمعمول ترامپ، دگردیسی مناسبات میان آمریکا با جامعه جهانی را در مقام یک مسئله مهم مطرح کرده است. در همین راستا، در پژوهش حاضر این پرسش مطرح شده است که «روند روابط انگلستان، فرانسه و آلمان با آمریکا در عصر دونالد ترامپ دچار چه دگردیسی هایی شده و آینده آن به چه سمتی پیش خواهد رفت؟» به طور کلی، با به قدرت رسیدن ترامپ، چه چالش ها و اصطکاک هایی میان این سه کشور با آمریکا ایجاد شده است. کشور آلمان به رهبری آنگلا مرکل، تقابلی جدی با مواضع ترامپ داشته و خواهان استقلال موضع اروپا در برابر آمریکای ترامپ شده است. در مقابل، کشور انگلستان به رهبری ترزامی به دلیل خروج از اتحادیه اروپا، خود را مجبور به همکاری و همگرایی با ترامپ می داند. کشور فرانسه با مدیریت مکرون نیز، رویکرد بینابینی تقابل و همکاری را در پیش گرفته است و در آینده شاهد تداوم همین رویکرد در روابط پاریس و واشنگتن خواهیم بود.
    کلیدواژگان: اروپا، آمریکا، دونالد ترامپ، آنگلا مرکل، امانوئل مکرون، ترزا می، آلمان، فرانسه و انگلستان
  • شعیب بهمن صفحه 91
    در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این باور به وجود آمده بود که ساخت قدرت و سیاست در ایران به دلیل ماهیت ایدئولوژیک نظام سیاسی و همچنین اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی در خصوص دفاع از مسلمانان و نهضت های آزادی بخش از یک سو و ماهیت و ویژگی های ساخت قدرت و سیاست در منطقه از سوی دیگر به نحوی است که هرگونه مدیریت و کنترل قدرت های فرامنطقه ای را ناممکن می سازد. با این حال نوع مدیریت ایران در بحران های منطقه ای و اقتدار ناشی از آن که در شکل گیری جبهه مقاومت اسلامی تبلور یافته، نشان داد که ایران از موقعیت و فرصت کنترل قدرت های فرامنطقه ای و حتی ائتلاف سازی با آنها بهره مند است و در صورت لزوم می تواند از چنین رویکردی در سیاست خارجی خود استفاده کند. نمونه مهم ائتلاف سازی ایران در بحران های منطقه ای در بحران سوریه قابل مشاهده است که طی آن، توافق ایران و روسیه موجب تحول شگرفی در سطح منطقه شد و حتی پیامدهای جهانی نیز دربرداشت. این توافق نشان داد جمهوری اسلامی ایران توان ائتلاف سازی با بازیگران معارض ایالات متحده آمریکا را دارد. همکاری با روسیه در پرونده سوریه به رغم تمام چالش ها و ملاحظات، یکی از نمونه های بازیگری منطقه ای و بین المللی جمهوری اسلامی ایران است که موفق به تغییر شرایط سوریه به نفع جبهه مقاومت شد. در عین حال همکاری روسیه با ایران و حزب الله در سوریه باعث شد که مباحث مختلفی درباره گسترش روابط مسکو با جبهه مقاومت مطرح شود. اگر چه اصطلاح «جبهه مقاومت» برای روس ها چندان جا افتاده نیست و آنها بیشتر از اصطلاح «هلال شیعی» که در کشورهای غربی و عربی رایج شده، استفاده می کنند، اما به هر حال همکاری های نزدیک روسیه با عناصر اصلی جبهه مقاومت نظیر ایران، سوریه، عراق و حزب الله ، این سوال را به ذهن متبادر می کند که «اقتدار منطقه ای ایران چه تاثیری بر مدیریت و کنترل قدرت های فرامنطقه ای از جمله روسیه گذاشته است؟»
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، جبهه مقاومت، ائتلاف سازی، مدیریت بحران
  • سید حمیدهاشمی صفحه 113
    ترکیه و عربستان سعودی با رویکردهای امنیتی متفاوت ، واجد دو جهان بینی و رویکرد متعارض ایدئولوژیکی در خاورمیانه می باشند که در بحران سوریه ، نمود آن مشخص است. بحران در سوریه ، موجب صف بندی های ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک میدان های منطقه ای در صورت بندی منافع و اپوزسیون در سوریه گشته است. ترکیه و عربستان سعودی با دو مدل حکمرانی، در راستای تعمیق منافع خود در آینده سوریه با استفاده از مفصل بندی گزاره های راهبردی مانند ایدئولوژی نوعثمانی و سلفیسم وهابی ، می باشند. این تحقیق ضمن تبارشناسی دو نحله فکری مذکور در صدد تبیین و تفسیر عرصه های متعارض این دو رویکرد امنیتی و فکری می باشد. روش شناسی این پژوهش بر مبنای تقابل رویکردهای امنیتی و روش تحقیق نیز تحلیلی/ توصیفی می باشد.
    کلیدواژگان: وهابیت، نوعثمانی، بحران سوریه، هژمونی
  • مهران شیرازی صفحه 149
    مذهب حنفی در شبه قاره دو گروه عمده پیرو دارد. دیوبندیه و بریلوی . از نظر جمعیت و کثرت پیروان بریلویه کاملا در اکثریت هستند ولی از نظر انسجام و برنامه منظم درسی دیوبندی ها از انتظام و انسجام بیشتری برخوردارند. جریان دیوبندی در دوره ی پیش از تجزیه شبه قاره جریان ریشه داری بود و علمای بزرگی را تربیت کرد. بعد از تجزیه شبه قاره هند و تمرکز مسلمانان در پاکستان، مرکزیت اصلی این جریان به پاکستان منتقل شد و بین دیوبندیسم و وهابیسم ارتباط تنگاتنگی برقرار شد. هر چند که میان دیوبندیه و وهابیت از نظر اعتقادی اختلافات عمیقی وجود دارد اما دریافت کمک های مالی و تسلیحاتی مدارس مذهبی دیوبندی از جریان وهابیت ، دیوبندیه را متاثر از وهابیت ساخته است، میان آنچه امروز به ویژه در پاکستان به نام جریان دیوبندی معروف است با جریانی که پیش از تاسیس این کشور در هند به این نام خوانده می شد، تفاوت هایی وجود دارد. در حال حاضر دیوبندیه در جامعه پاکستان از ادبیات سلفی تغذیه و به صورت سلسله مراتبی عمل می نماید و در مقابل «غیر» که نوعا مذاهب و اقوام دیگر هستند، موضع خشن و یکپارچه دارد.
    کلیدواژگان: دیوبندیه، شبه قاره هند، پاکستان، سلفیت، وهابیت
  • چکیده ها
|
  • Amir Hamed Azad Page 5
    Popular mobilization forces (PMF) is a mechanism of counter ISIL in Iraq. This construction reached Opportunity to establishing the Hizballah’s armed People cores. So (PMF) is the new military center of gravity in Iraq that is has ideological and operational conflict by benefits of united stats. Also this (Military COG) is going to establishing the new political center of Gravity in Iraq. Result of This process is establishing the complex network of operational and strategic centers of gravity that United stats can not implementing the military attack to critical capability, critical requirement and critical vulnerability of this construction. Yet these centers of gravities have capacity to create deterrence against hostile America and its allies.
    Keywords: Hashed -Al- Shaabi, Center of Gravities, Critical Capability, Critical Requirement, Critical Vulnerability
  • Mostafa Ghasemi Page 29
    The foreign policy of any country in the international system is the outcome of variables inside and outside the borders of that country. This is also relevant for the countries of North Africa. The depth of anti-Zionist culture among Muslim communities in North Africa and the root of the culture of resistance derived from anti-colonial struggles has made attention to the issue of Palestine and resistance groups one of the main features of these societies and foreign policy of these countries, although the influence of some components Has removed them from this path.
    The main question is that what is the position of the North African countries (Sudan and Algeria) in supporting resistance and its components? According to the main question, the purpose of this paper is to examine the positions, policies and components that affect the foreign policy of North African countries in supporting groups and the axis of resistance. In this article, the foreign policy of Sudan and Algeria will be examined as a case study. Research findings show that, in spite of the deepening of the anti-Zionist culture and the support of resistance groups in North African countries, to the extent that these countries have weakness and economic dependence, their foreign policy in various fields, in particular support for the axis Resistance is variable. In this paper, we try to answer the question of this article by using a descriptive-analytical method and library tools and internet resources.
    Keywords: North Africa, foreign policy, Algeria, Sudan, resistance groups, resistance axis
  • Javad Madadi Page 65
    The relations between Europe and the United States during the presidency of Donald Trump and, in the main, the relationship with the countries of England, France and Germany as the main powers of this continent, has become one of the most challenging issues in academic and research circles. In fact, the unusual practices of Trump have raised the transformation of the relationship between the United States and the international community as an important issue. So the question is that "the process of relations between Britain, France and Germany with America in the era of Donald Trump experienced what transformations and what future will it take?" In general, with taking power by trump, what challenges and frictions have been created between the three countries with the United States? Germany, headed by Angela Merkel, has a serious opposition to Trump's stances and called for the independence of Europe's position against the United States. In contrast, Britain, led by Teresa May, is forced to cooperate with Trump because of the exit from the European Union. With the Macroon administration, France also has an intersectional approach conflict and cooperation, and we will see the continuation of this approach in the relations between Paris and Washington in the future.
    Keywords: Europe, America, Donald Trump, Angela Merkel, Emanuel Macroon, Theresa May, Germany, France, the United Kingdom
  • Dr. Shueib Bahman Page 91
    In the years after the victory of the Islamic Revolution, it was believed that the construction of power and politics in Iran due to the ideological nature of the political system as well as the goals of the foreign policy of the Islamic Republic regarding the defense of Muslims and liberation movements on the one hand and the nature and characteristics of power and politics structure in the region on the other hand, makes it impossible for any management and control of trans-regional powers to be made. However, the type of Iran's management in regional crises and its authority that emerged in shaping the Islamic Resistance Front showed that Iran has the opportunity and chance to control trans-national powers and even making coalition with them, and if necessary, can take such an approach in its foreign policy. An important example of Iran's coalition in regional crises is in the Syrian crisis that Iran-Russia agreement brought big changes in the region and even brought global consequences. This agreement showed that the Islamic Republic of Iran is capable of making coalition with the opposition like United States. In spite of all the challenges and considerations, cooperation with Russia in the Syrian case is one example of the Islamic Republic of Iran play in regional and international era, which succeeded in changing the conditions of Syria to the benefit of the resistance front. At the same time, Russia's cooperation with Iran and Hezbollah in Syria has led to a series of debates on the expansion of Moscow's ties with the resistance front. Although the term "resistance front" is not well-established for the Russians, and they are more likely to use the term "Shiite Crescent", which is prevalent in Western and Arabic countries, but in any case, Russia's close cooperation with the main elements of the resistance front, such as Iran, Syria, Iraq and Hezbollah, puts forward the question "What influence does regional authority of Iran have on the management and control of trans-regional powers, including Russia?"
    Keywords: Iran, Russia, Resistance Front, Coalitions, Crisis Management
  • Seyyed Hamid Hashemi Page 113
    Turkey and Saudi Arabia, with different security approaches, have two conflicting views and approaches in the Middle East that are evident in the Syrian crisis. The crisis in Syria has led to ideological and geopolitical queues of regional areas in the formulation of interests and opposition in Syria. Turkey and Saudi Arabia by two difference models of governance looking for deepening their interests in the future of Syria by using the articulation of strategic propositions, such as the New-Ottomanism and Wahhabi's Salafism ideology. This research, along with the genealogy of these two theories, seeks to explain and interpret the conflicting arenas of these two security and thought approaches. The methodology of this research is based on the contrast between security approaches and the research methodology is analytical / descriptive.
    Keywords: Wahhabism, New-Ottomanism, Syria crisis, hegemony
  • Mehran Shirazi Page 149
    Hanafi's religion in the subcontinent has two main groups of followers: Deobandi and Brilavi. In terms of population and plurality, Brilavi's followers are quite in the majority, but in terms of coherence and regular curricula, Deobandi are more disciplined and more coherent. The Deobandi stream in the pre-decay period of the disintegrations of subcontinent was a rooted movement and raised great scholars. After the disintegrations of the Indian subcontinent and the concentration of Muslims in Pakistan, the main center of this flow was transferred to Pakistan, and a close relationship was established between Deobandism and Wahhabism. Although there is a deep disagreement between Deobandism and Wahhabism, but receiving financial assistance by Deobandi’s school from the Wahhabi flow has caused Deobandi to be affected by Wahhabism. There is a difference between what today is known as Deobandi in Pakistan, with the flow that was called before the establishment of this country in India. Currently, Deobandi in the Pakistani community feeds from Salafi literature and acts in a hierarchical way and in front of the "other", which is typically religious and other ethnic groups have Harsh and united position.
    Keywords: Deobandi, the Indian subcontinent, Pakistan, Salafism, Wahhabis