فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1397)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1397)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساسان شاه ویسی، مراد دلالت صفحه 5
    تحریم های اقتصادی، ابزاری جهت نیل به اهداف و مقاصد سیاسی است و یکی از عوامل تاثیرگذار بر روابط اقتصادی و سیاسی کشورها می باشد. هدف از پژوهش حاضر یافتن پاسخ مناسب این سوال است که تحریم اقتصادی آمریکا چگونه می تواند بر روابط اقتصادی، سیاسی و بین الملل محور مقاومت تاثیرگذار باشد؟ در راستای پاسخ به سوال اصلی پژوهش، با استفاده از اسناد و منابع کتابخانه ای و اینترنتی موجود، به بررسی و سنجش تاثیر برجام بر جایگاه استراتژیک ایران و محور مقاومت و تاثیر خروج آمریکا از برجام در قالب دو محور قدرت ضعف و تهدید فرصت پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تحریم از سوی کشورهایی اعمال می گردد که در ساختار نظام بین الملل دارای ثبات هژمونیک باشند. قراین و نشانگان موجود بر رفتار دیپلماتیک کشورهای دارای ثبات هژمون، حکایت از این مسئله دارد که اعمال تحریم از میان گزینه های تنبیهی می تواند بیشترین اثربخشی را در تعقیب سیاست خارجی کشورها داشته باشد. چنین نشانگانی را می توان در رفتار سیاست خارجی کشورهای دارای هژمون، مانند آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و محور مقاومت مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: برجام، جایگاه استراتژیک، مذاکرات هسته ای، محور مقاومت، تحریم های بین المللی، ثبات هژمونیک
  • نورالدین اکبری کریم آبادی صفحه 37
    سیر تاریخی روابط روسیه و ترکیه روندی را به نمایش می گذارد که در قالب دو الگوی همکاری و تعارض قابل فهم است. بعد از دهه ها مناقشه در طول جنگ سرد و دهه 1990، روسیه و ترکیه در ابتدای سال های پس از 2000 به طور قابل توجهی مناسبات سیاسی و اقتصادی خود را توسعه داده اند. این روند رو به رشد به طور اساسی بعد از تحولات انقلابی در خاورمیانه (2011) و همچنین تغییر در پویایی های امنیتی قفقاز جنوبی و با هدف قراردادن جنگنده روسی توسط ترکیه، روند تنش آمیزی را تجربه کرده است. بحران در روابط ترکیه و روسیه پیامدهای سیاسی و امنیتی به دنبال داشت که از جمله می توان به حمایت روسیه از کردهای مخالف ترکیه، احیای رابطه ترکیه با آمریکا، شفاف سازی موضع ترکیه در قبال داعش و…اشاره نمود. اما یکی از موضوعاتی که اخیرا مورد توجه رسانه های جهانی و تحلیل گران مسائل بین المللی قرار گرفته است، در ارتباط با تغییر رویه ترکیه در سیاست های منطقه ای و نزدیکی این کشور به روسیه است. این مقاله با استفاده از نظریه واقع گرایی و با روش توصیفی و تحلیلی، دلایل نزدیکی در روابط میان این دو کشور را در مواردی از جمله هراس از گسترش تروریسم تکفیری به منطقه، فشار مقطعی بر آمریکا و اتحادیه اروپا، سیاست های اتحادیه اروپا در خصوص حوادث اخیر ترکیه، تضعیف جایگاه کردهای سوریه و پایان بخشیدن به حکومت فدرال آنها، خروج از انفعال و سهیم بودن در آینده سوریه، هراس های اقتصادی و کاهش روابط اقتصادی می داند؛ اما معتقد است که این عوامل باعث نزدیکی مقطعی و موقتی ترکیه به روسیه شده است و این کشور از نظر انرژی ممکن است به روسیه وابسته باشد، اما از لحاظ سیاسی این گونه نیست و لذا ترکیه همچنان چارچوب غربی خود را حفظ خواهد کرد.
    کلیدواژگان: ترکیه، روسیه، اردوغان، خاورمیانه، سیاست منطقه ای
  • غلامحسین بشکنی صفحه 61
    با تداوم بنیادگرایی و افراط گرایی در افغانستان لزوم بازشناسی تفکرات افراطی امری ضروری به نظر می رسد. با شناسایی نقاط اشتراک و افتراق این تفکرات می توانیم پی به ریشه و بستر این جریان ها و حامیان آنها برده و ابعاد و زوایای تفکر آنها را بهتر بشناسیم. در این پژوهش با اتکا به مباحث مفهومی مربوط به «بنیادگرایی و افراط گرایی» تلاش شده است ضمن بررسی و ارزیابی جریان افراط و سوابق فکری، سیاسی، نظامی و حوزه عملیاتی هریک از سه جریان طالبان، حکمتیار وداعش، واکاوی از تلاقی و تباین هر سه گروه و تاثیر آن بر امنیت جمهوری اسلامی ایران ارائه شود. براین اساس به نظر می رسد یک نوع تلاقی در نظرات هر سه گروه به وجود آمده که بر ضد جمهوری اسلامی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: افراط گرایی، طالبان، داعش، حکمتیار، امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
  • علی آذری صفحه 101
    از زمان تاسیس رژیم صهیونیستی تاکنون، برنامه ریزی آمایش جمعیتی سرزمین توسط دولت های مختلف، شامل یک استراتژی پراکندگی نسبتا متوازن جمعیت بوده است. در ابتدا این سیاست در راستای حفاظت از یک منطقه جغرافیایی علیه تهاجم ارتش های عربی به عنوان بخشی از مفهوم دفاع سرزمینی بود که در آن جوامع و مناطق دور افتاده نقش کلیدی در سیستم دفاع مرزی داشتند. یک مرحله بعد، این سیاست برای تاثیر بر تعادل جمعیتی میان یهودیان و اعراب در مناطق دورافتاده طراحی شد. در چارچوب این سیاست، بودجه های هنگفتی برای ایجاد جوامع جدید و اصلاح نسل و افزایش امید به زندگی در الجلیل، منطقه شرق شارون و نقب و دیگر مناطق اختصاص داده شد. علی رغم این تلاش ها و همچنین با توجه به الگوهای جمعیت شناختی مرتبط در سراسر جهان که گروه های جمعیتی به مراکز اقتصادی و اجتماعی کشورشان در شهرهای بزرگ مهاجرت می کنند، اولویت جامعه صهیونیستی برای زندگی در مرکز اسرائیل در سه دهه گذشته قوی تر شده است. این روند در یک حرکت عظیم از ساکنان «نقب» و «الجلیل» به مرکز بوده است و ساکنان مناطق مرکزی هم ترجیح می دهند که در همانجا بمانند. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد که رژیم صهیونیستی در پراکنده کردن جمعیت خود در سراسر سرزمین های اشغالی با مشکل جدی مواجه شده و اشتیاق به زندگی در مناطق جنوبی و شمالی سرزمین های اشغالی کاهش یافته است. از آنجا که عمق راهبردی هر کشور تنها با مولفه های نظامی- امنیتی تعیین نمی شود، مسائل جمعیتی و هویتی در افزایش عمق راهبردی موثر است و رژیم صهیونیستی ذاتا از نظر نظامی - امنیتی فاقد عمق راهبردی است و در مواجهه با مسئله جابه جایی جمعیت از شمال و جنوب سرزمین های اشغالی به مرکز با چالش و بحران جدی روبرو می باشد.    
    کلیدواژگان: جابه جایی جمعیت، رژیم صهیونیستی، نقب، الجلیل، عمق راهبردی
  • علیرضا زارعی صفحه 123
    عربستان سعودی در دهه های گذشته به داشتن رویکرد محافظه کارانه در سیاست خارجی در منطقه مشهور بوده است ولی با روی کار آمدن حاکمیت ملک سلمان و فرزندش محمد بن سلمان، این کشور سیاست خارجی تهاجمی در منطقه اتخاذ کرده که نمونه بارز آن تهاجم نظامی این کشور به همراه به اصطلاح ائتلاف نظامی به یمن می باشد. برخورداری یمن از موقعیت های ژئوپلیتیکی، ژئواستراتژیکی و ژئواکونومیکی و همچنین سیاست های تهاجمی عربستان و حمایت های برخی قدرت های فرامنطقه ای از جمله آمریکا از عربستان و تغییر موازنه قدرت در منطقه به ضرر سعودی از علل اصلی تهاجم نظامی به یمن می باشد که این تهاجم پیامدهای نامطلوبی همچون شکست هیمنه سعودی، تحت الشعاع قرار گرفتن قدرت نرم عربستان از منظر افکار عمومی جهانی و متزلزل شدن موقعیت بن سلمان برای حاکمیت کنونی سعودی را به همراه داشته است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و منابع مجازی سعی شده دلایل و ریشه های سیاست های تهاجمی عربستان در یمن تبیین گردد و همچنین پیامدهای این سیاست تخاصمی برای سعودی تشریح شود.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، سیاست خارجی تهاجمی، ائتلاف نظامی، یمن، جنبش انصارالله
  • شعیب بهمن صفحه 159
    در سال های اخیر کشورهای مختلفی برای الحاق به سازمان همکاری شانگهای ابراز تمایل کرده اند. برخی از این کشورها همچون هند و پاکستان موفق به عضویت دائم در این سازمان شده اند و برخی دیگر به عنوان عضو ناظر و یا طرف همکاری باقی مانده اند. در این بین مسئله عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای که طی سال های گذشته بارها مطرح شده، با چالش ها و موانع مختلفی مواجه بوده که تاکنون از تحقق چنین امری جلوگیری کرده است. این در حالیست که عضویت ایران در این سازمان با مزایای قابل توجهی همراه است. با توجه به اهمیت این مسئله، مقاله حاضر در صدد است با نگاهی به ظرفیت ها و موقعیت ایران در سازمان شانگهای، به موانع عدم عضویت تهران در این سازمان بپردازد و چشم انداز این مسئله را مورد بحث و بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهند که هم عوامل داخلی و هم عوامل خارجی در عدم تحقق عضویت کامل و دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای نقش داشته اند.  
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، ایران، روسیه، چین، انرژی
|
  • Dr. Sasan Shahveysi , Morad Dellalat Page 5
    Economic sanctions are a tool for achieving political goals and objectives, and one of the factors affecting the economic and political relations of the countries. The purpose of this study is to find an appropriate answer to the question of how the US economic sanctions can affect the economic, political and international relations of the resistance axis? In response to the main question of this research, by using existing library and internet resources, the impact of JCPOA on the strategic position of Iran and the axis of resistance and the United States withdrawal from JCPOA will be examined in two line strengths-weaknesses and threats-opportunities. The research findings indicate that sanctions are imposed by countries that have a hegemonic stability in the structure of the international system. The signs in the diplomatic behavior of countries with hegemonic stability indicate that sanction can have most effective results in pursuing foreign policy. Such a signs can be seen in the foreign policy behavior of hegemonic countries, such as the United States against the Islamic Republic of Iran in the West Asian region and the resistance axis.
    Keywords: JCPOA, strategic position, nuclear talks, resistance axes, international sanctions, hegemonic stability
  • Nour Al, Din Akbari Karimabadi Page 37
      The historical process of relations between Russia and Turkey shows a process that is understandable in the form of two patterns of cooperation and conflict. After decades of conflict during the Cold War and the 1990s, Russia and Turkey have significantly developed their political and economic relations in the post-2000 years. This growing trend has experienced a conflict trend after the revolutionary developments in the Middle East (2011), as well as the change in the South Caucasus security dynamics and targeting the Russian fighter by Turkey. The crisis in Turkish-Russian relations led to political and security implications, including Russia's support from the Kurdish opposition to Turkey, the revival of Turkey's relationship with the US, the clarification of Turkey's position towards ISIS, and so on. But one of the issues recently received by the global media and international affairs analysts is regarding the change in Turkey's policy in regional policies and its proximity to Russia. This paper, using the theory of realism and by descriptive and analytical method, believes that the reasons for the close relationship between the two countries is because of some reasons: fears of the spread of Takfiri terrorism in the region, the pressure on the United States and the European Union, European Union policies on recent incidents in Turkey, weakening the status of Syrian Kurds and finishing their federal government, going out from passivity and contributing to the future of Syria, economic risks and reducing economic relations, but believes that these factors have led to a temporary proximity of Turkey into Russia, and this The country, in terms of energy, may depend on Russia, but in terms of politics is not, and so Turkey will continue to maintain its western framework.
    Keywords: Turkey, Russia, Erdogan, Middle East, regional policy
  • Gholam Hossein Bashkani Page 61
    With the persistence of fundamentalism and extremism in Afghanistan, the need to recognize extremist thoughts is essential. By identifying the common and different points of these thoughts, we can follow the root and context of these currents and their supporters, and we can understand the dimensions and angles of their thinking better. In this research, based on the conceptual issues related to "fundamentalism and extremism, " we tried to study the extreme and their intellectual, political, military, and operational background of each of the three streams of the Taliban, Hekmatyar and ISIS, as well as an analysis of their confrontation and confluence and its impact on the security of the Islamic Republic of Iran. Based on this, there seems to be a kind of confluence in the views of all three groups that are against the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Extremism - Taliban - ISIL - Hekmatyar - National Security of Iran
  • Ali Azari Page 101
    Since the establishment of the Zionist regime, the population spatial planning by governments has included a fairly balanced dispersion strategy of population. Initially, this policy was to protect a geographic area against the invasion of the Arab armies as part of the concept of territorial defense in which remote communities and areas played a key role in the border defense system. Next, this policy was designed to influence the demographic balance between Jews and Arabs in remote areas. Within the framework of this policy, huge budgets were allocated to create new communities and to reform the generation and increase the life expectancy in al-Jalil, east of Sharon and Naghb, and other areas. In spite of these efforts, and with regard to demographic patterns around the world, with population groups migrating to their country's economic and social centers, the priority of the Zionist community has become stronger for living in the center of Israel over the past three decades. This trend has been in a huge movement from the residents of Nabb and Al-Jalil to center and residents of the central regions also prefer to stay there. This article, by descriptive-analytic method, shows that the Zionist regime has faced a serious problem in dispersing its population across the occupied territories and the desire to live in the southern and northern regions of the occupied territories has declined. Since the strategic depth of each country is not determined solely by military-security components, demographic and identity issues are effective in increasing strategic depth, and the Zionist regime is inherently lacking in terms of strategic-depth in military-security concept and by the problem of population displacement from the north and south of the occupied territories to the center faced serious problems.
    Keywords: Population Transition, Zionist Regime, Nabb, Al-Jalil, Strategic Depth
  • Alireza Zarei Page 123
    Saudi Arabia has been known for its conservative approach in foreign policy in the region over the past decades, but with the imposition of Salman and his son Mohammed bin Salman, this country has adopted an aggressive foreign policy in the region, for example the military invasion of this country with The so-called military alliance to Yemen.
    The Yemen's geopolitical, geostrategic and geo-economic positions as well as the aggressive policies of Saudi Arabia and the support of some transatlantic powers, including the United States from Saudi Arabia, and the shift in the balance of power in the region against the Saudi Arabia are the main causes of the military invasion of Yemen, which has had adverse consequences such as the defeat of the Saudi greatness, decreased Saudi soft power in the global public opinion and shattered Bin Salman's position for Saudi Arabia's current sovereignty.
    In this research, by using descriptive-analytical method and based on library studies and virtual resources, we have tried to explain the reasons behind the aggressive policies of Saudi Arabia in Yemen, as well as the consequences of this hostile policy for Saudi Arabia.  
    Keywords: Saudi Arabia, aggressive foreign policy, military alliance, Yemen, Ansarullah movement
  • Dr. Shuaib Bahman Page 159
    In recent years, various countries have expressed their willingness to join to the Shanghai Cooperation Organization. Some of these countries, such as India and Pakistan, have become permanent members of this organization, and others remain as observers or partners. Meanwhile, the issue of Iran's permanent membership in the Shanghai Cooperation Organization, which has been repeatedly raised over the past years, has faced various challenges and obstacles that have prevented this from happening until now. This is despite the fact that Iran's membership in this organization has significant benefits. Considering the importance of this issue, the present article seeks to address the barriers of Tehran's non-membership in this organization by looking at Iran's capacities and position in the organization and discuss the prospects of this issue. The research findings indicate that both internal factors and external factors have contributed to the non permanent membership of Iran in the SCO.
    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, Iran, Russia, China, Energy