فهرست مطالب

مهندسی بهداشت حرفه ای - سال سوم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله مهندسی بهداشت حرفه ای
سال سوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی میرزایی علی آبادی، ایرج محمد فام، امید کلات پور، یوسف بابایی مسدرقی* صفحات 1-11
    مقدمه
    در مخازن ذخیره سازی LPG مقدار زیادی گازهای قابل اشتعال تحت فشار نگهداری می شود. رهایش محتویات این مخازن می تواند به پیامدهایی مانند BLEVE و انفجارهای آتشین منجر شود. بنابراین، شناسایی علل و پیامدها و سناریوهای حوادث و تعیین احتمال رخداد آنها با استفاده از روش پاپیونی (Bowtie) که از ترکیب دو روش آنالیز درخت خطا و آنالیز درخت رویداد حاصل می شود امری ضروری بوده و هدف این مطالعه می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که در سال 1395 انجام شده است خطرات موجود در مخازن LPG پالایشگاه تهران با روش FTA شناسایی و پیامدهای بعد از رویداد اصلی با استفاده از ETA پیش بینی شده و احتمالات هرکدام محاسبه و با استفاده از دیاگرام Bowtie مسیر حادثه از فاز علل تا فاز پیامدها ترسیم و بررسی گردید.
    یافته ها
    در مجموع 21رویداد و 11برش حداقل همراه با احتمالات رخداد و میزان اهمیت هریک در سمت چپ و 9 پیامد و سناریو بعد از رویداد اصلی همراه با احتمالات هریک در سمت راست دیاگرام Bowtie مشخص گردید. احتمال وقوع رویداد اصلی(رهایش LPG از مخزن کروی) 3.45×10-2 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    همه عوامل دخیل در رخداد حوادث و پیامد ها بصورت تصویری در دیاگرام نمایش داده می شود. با توجه به دادهای بدست آمده، بدلیل احتمال بالای پیامد نیاز به تعبیه سیستم های fire stopمی باشد.
    کلیدواژگان: آنالیز درخت خطا، آنالیز درخت رویداد، گاز نفتی مایع شونده، صنایع فرایندی
  • رحیم گودرزی*، شیرازه ارقامی، مصطفی پویاکیان صفحات 12-20
    مقدمه
    فرهنگ ایمنی واژه ای است که مکررا و در ارزیابی وضعیت ایمنی شرکتها مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی مولفه های موثر بر فرهنگ ایمنی سازمانی در نیروگاه های حرارتی ایران است.
    روش بررسی
    دراین مطالعه کیفی از نوع نظریه مبنایی، داده ها با استفاده از رویکرد تلفیقی و از طریق مشاهده میدانی، مصاحبه انفرادی، مصاحبه و بحثگروهی متمرکز با 19نفر از گروه های کاری مختلف در سه نیروگاه حرارتی ایران(شازند، شهید رجایی قزوین و نیروگاه رامین اهواز) تولید شد. روش تحلیل مضمون در استخراج و تعیین فاکتورهای موثر استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل محتوا نه دسته از مولفه های موثر بر فرهنگ ایمنی را شناسایی نمود که عبارت بودند از: (1) آموزش، آگاهی و صلاحیت (2) نگرش، رهبری و تعهد مدیریت ارشد سازمان 3) قوانین و مقررات، رویه ها و دستورالعملهای کاری (4) مدیریت ایمنی و بحران( (5) عوامل فردی (6) سبک مدیریت و ارتباطات سازمانی (7) مشارکت و تعهد سازمانی کارکنان، سرپرستان و مدیران میانی (8) عوامل برون سازمانی (9) تامین زیر ساختها و مدیریت منابع.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که برای دستیابی به یک فرهنگ عالیه ایمنی می بایست با بهبود وضعیت در هر یک از مولفه های شناسایی شده، متناسب با شرایط هر سازمان در بازه های زمانی تعیین شده نسبت به ارزیابی وضعیت فرهنگ ایمنی و بهبود آن و دسترسی به اهداف از پیش تعیین شده اقدام نمود.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، نیروگاه های حرارتی، پژوهش کیفی
  • سارا کریمی زوردگانی، سمیرا برکات*، مریم یزدی صفحات 21-26
    مقدمه
    حلال های آلی یکی از شایعترین مواجهات شیمیایی محیط کار هستند و برخی از آنها از نظر بهداشتی برای انسان سمی هستند. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر حلال های آلی بر پارامترهای فیزیولوژیک افراد مواجهه یافته در یک صنعت بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی و از نظر زمانی مقطعی بود که بر روی 50 نفر از کارگران شاغل در صنعت لوازم خانگی انجام شد. داده های مورد نیاز در 3 مرحله جمع آوری گردید: 1) از طریق مشاهده و مصاحبه 2) بررسی پرونده معاینات دوره ای کارگران3 ) سنجش غلظت BTEXها. تجزیه و تحلیل آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 انجام شد.
    یافته ها
    طبق نتایج به دست آمده میانگین پارامترهای اسپیرومتری در گروه مواجهه یافته (53/10 ± 62/89 = FEV1) پایین تر از گروه مواجهه نیافته (92/8 ± 32/97 = FEV1) بود. در حالی که میانگین آنزیم های کبدی در گروه کارگران مواجهه یافته (49/9 ± 56/29 = SGOTو 5/17 ± 67/38 =SGPT) بالاتر از گروه مواجهه نیافته (38/6 ± 5/17 = SGOTو 8 ± 11/21 =SGPT) بود.
    نتیجه گیری
    مواجهه با BTEXها در دراز مدت منجر به کاهش ظرفیت تنفسی و افزایش آنزیم های کبدی می شود. بنابراین با کنترل های مهندسی و مدیریتی مناسب و معاینات دوره ای از بروز چنین مشکلاتی در کارگران می توان پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: حلال آلی، BTEX، مواجهه، اسپیرومتری، آنزیم کبدی
  • زهرا مرادپور، سجاد فرهادی، صدف علیمحمدی، مریم شیریان، قاسم حسام* صفحات 27-32
    مقدمه
    گرد و غبار قابل اشتعال ذرات ریزی هستند که وقتی در هوا تحت شرایط خاصی پراکنده می شوند خطر انفجار را به همراه دارند. هدف از این مطالعه بررسی غلظت گرد و غبار قابل انفجار و ارزیابی خطر انفجار در برخی از صنایع با ریسک بالای شاهرود می باشد.
    روش بررسی
    در ابتدا جهت بررسی غلظت گرد و غبار در کارخانجات مورد بررسی، با اقتباس از متد NIOSH 0500، نمونه برداری و تعیین غلظت انجام شد. سپس جهت بررسی ریسک جرقه زنی، ارزیابی ریسک به روش تجزیه و تحلیل حالات خطر و اثرات ناشی از آن (FMEA) صورت پذیرفت. همچنین منابع اصلی احتمالی انفجار ثانویه نیز توسط مشاهده و مصاحبه با مدیران و سرپرستان مشخص شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی غلظت گرد و غبار قابل انفجار در بین صنایع مورد بررسی نشان داد بیشترین تولید گرد و غبار مربوط به صنایع PVC با غلظت 43±74 میلی گرم بر مترمکعب می باشد. نتایج ارزیابی ریسک FMEA نیز نشان داد تجهیزات انتقال مواد، خشک کن ها، تجهیزات برشکاری و سوراخکاری، موتورها و تابلو برق ها از پرریسکترین تجهیزات در ایجاد جرقه و اشتعال می باشند. همچنین بررسی ها نشان داد، سیلوها با ظرفیت نگهداری بالایی که دارند می توانند مهمترین منابع احتمالی انفجار ثانویه باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد غلظت گرد و غبار قابل انفجار نسبت به حداقل غلظت قابل انفجار بسیار پایین می باشد ولی با توجه به منابع وسیع جرقه زنی و منابع بزرگ ذخیره سازی محصولات پودری که وجود دارد، توجه به انفجار گرد و غبار در برخی از این صنایع، بسیار حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار قابل انفجار، ارزیابی ریسک FMEA
  • عباس مرادی*، رشبد حیدری مقدم، مجید معتمد زاده، جواد فردمال، محمد بابامیری صفحات 33-40
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی - عضلانی از مهمترین عوامل آسییب زای شغلی و ناتوان کننده در محیط کار می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مداخله ارگو نومیک به منظور کاهش این ناراحتی ها می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مداخله ای بر روی 126 نفر از کارگران واحدهای تعمیر و نگهداری یک شرکت تولید سیمان به روش نمونه گیری طبقه ای انجام پذیرفت.به منظور جمع آوری داده ها قبل و بعد از مداخله، از پرسشنامه نوردیک، روش QEC و چک پوینت نکات بازبینی ارگونومی استفاده شد. ،مداخلات با اجرای راه حل های ساده و عملی،آموزش و انجام حرکات اصلاحی منتخب صورت گرفت.داده های جمع آوری شده با آزمون مک نمارتوسط نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند .
    یافته ها
    آنالیز داده ها تفاوت معنی داری در شیوع اختلالات طی یک هفته قبل و بعد از مداخله نشان داد ( P-value<0.001). بطوری که شیوع اختلالات طی هفته گذشته قبل از مطالعه در نواحی کمر، زانو، به ترتیب 62.70٪ و60.32 ٪ و بعد از مداخله به 46.03٪ و 43.65٪ کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    طبق روش QEC (65.87%) از تعمیر کاران صنعت سیمان ، در سطح ریسک بالا بودند و ناراحتی های کمر و زانو از شیوع الایی برخوردار بود.که کاربرد راه حل های ساده، کم هزینه و مشارکتی نکات بازبینی ارگونومی همراه با حرکات اصلاحی منتخب منجر به کاهش قابل توجه این ناراحتی ها گردید.
    کلیدواژگان: مداخلات ارگو نمی، اختلالات اسکلتی، عضلانی، نکات بازبینی ارگو نومی، مشارکت
  • سارا کریمی زوردگانی، عبدالرحمن بهرامی، مسعود ریسمانچیان، فرشید قربانی شهنا صفحات 41-46
    مقدمه
    با توجه به استفاده گسترده مواد شیمیایی در اغلب محیط های کاری و عوارض ناشی از مواجهه با آن ها، روش های مختلفی به استخراج این مواد در نمونه های هوا، آب و نمونه های بیولوژیکی پرداخته است. دراین تحقیق هدف بررسی استخراج تولوئن و متیل اتیل کتون از نمونه های آبی با استفاده از روش تله سوزنی همراه با یک جاذب تجاری بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه به منظور استخراج تولوئن و متیل اتیل کتون از نمونه های آبی سوزن هایی با اندازه 20 با جاذب پلی دی متیل سیلوکسان پر شد و استخراج آنالیت ها از بخارات فضای فوقانی ویال به صورت دینامیک انجام گرفت. آنالیز آنالیت های استخراج شده با استفاده از دستگاه گازکروماتوگراف مجهز به آشکارساز یونی شعله ای انجام گرفت و پارامترهای شرایط بهینه استخراج دو ماده بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از این بود که دما و زمان بهینه استخراج برای دو ماده مشابه بوده(30 درجه سانتی گراد و 30 دقیقه) اما تکرارپذیری نتایج و منحنی کالیبراسیون به دست آمده در خصوص آنالیز تولوئن بهتر از نتایج مربوط به متیل اتیل کتون بوده است.
    نتیجه گیری
    روش ریزاستخراج با تله سوزنی به روش فضای فوقانی دینامیک مقرون به صرفه و حساس بوده، تجهیزات ساده ای داشته و از کارایی لازم جهت ریزاستخراج مقادیر کم آنالیت از نمونه های آبی برخوردار می باشد. روش مورد نظر در این تحقیق به منظور استخراج دو ماده سمی با استفاده از پلی دی متیل سیلوکسان نتایج مناسبی به همراه داشت.
    کلیدواژگان: به دام اندازی توسط سوزن، پلی دی متیل سیلکسین، گازکروماتوگراف
  • آرام تیرگر، سید احسان سمایی* صفحات 47-55
    مقدمه
    نظر به توجه روزافزون به سلامت نیروی کار و از سویی افزایش تولیدات علمی در قالب مقالات علمی پژوهشی، هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل نظامند پژوهش ها در حوزه سلامت نیروی کار در مجلات علمی کشور بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت مقطعی و گذشته نگر برای دوره ای ده ساله از سال 1384 تا 1393 در میان مجلات تخصصی حوزه سلامت نیروهای کار و بهداشت حرفه ای انجام پذیرفت. داده ها با استفاده شیوه تحلیل محتوا، به کمک چک لیست محقق ساخته و از طریق تمام شماری مقالات گردآوری گردید.
    یافته ها
    داده های حاصل از استخراج 927 مقاله از 5 نشریه تخصصی طی دوره ای ده ساله گویای روند روبه رشد انتشار مقالات فارسی و انگلیسی بود. اکثر پژوهش ها در خصوص سلامت جسمی و پس از آن پیرامون سلامت روانی به اجرا در آمده بودند. از نظر عوامل زیان آور، عوامل ارگونومیک با نسبت 27/24 درصد بیشترین سهم مقالات و پژوهش ها را به خود اختصاص داد. تنها 54/11درصد از مقالات مورد بررسی از نوع مداخله ای بود و نشانی از مطالعات همگروهی یا کوهورت در مقالات یافت نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه که از نوع علم سنجی است، از عدم توازن پژوهش ها در حوزه سلامت نیروی کار حکایت دارد. بگونه ای که برخی عوامل زیان آور مانند عوامل ارگونومیک مورد تاکید بسیار و بعضی از ابعاد سلامت مانند سلامت اجتماعی مورد غفلت قرار گرفته است. با توجه به وضعیت موجود، تعیین اولویت های کشوری به منظور توزیع متعادل پژوهش در زمینه سلامت نیروهای کار لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تحلیل محتوا، برونداد علمی، بهداشت حرفه ای
  • سجاد دیهیم، مرتضی بابایی، مجید معتمد زاده* صفحات 56-63
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی_عضلانی یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی و حرفه ای در کشورهای صنعتی و درحال توسعه است. تعیین عوامل خطر می تواند در انتخاب روش مناسب برای بررسی های دقیق تر و انجام مداخلات نقش مهمی داشته باشد. این مطالعه باهدف ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک اپراتورهای تجهیزات آبیاری تحت فشار انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی در یک شرکت تولید تجهیزات آبیاری تحت فشار انجام شد. در این مطالعه از روشی جدید و مبتنی بر مشاهده برای ارزیابی ارگونومیک فعالیت اپراتورها استفاده شد. به منظور تعیین وظایف و زیر وظایف از تجهیزات ضبط ویدیویی و مشاهده مستقیم استفاده شد سپس ارزیابی ارگونومیک موردنظر برای تمام زیر وظایف شناسایی شده، انجام شد. درنهایت میزان بحرانی بودن وظیفه مشخص شد.
    یافته ها
    درمجموع از وظایف شناسایی شده 53 پوسچر بحرانی شدید، 61 پوسچر بحرانی متوسط و 82 پوسچر بحرانی کم تعیین شد. امتیاز ارگونومیک کل برای وظایف اپراتورهای خط تولید شیر توپی به ترتیب 0.6 و 0.68 و برای خط تولید شیر قطره ای و شیر خودکار به ترتیب 0.52 و 0.67 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، روش ارزیابی پوسچر مورداستفاده در این مطالعه روشی آسان و دقیق است. مزیت این روش وسعت محدوده های ارگونومیک موردبررسی است که شامل 14 محدوده است. یافته های مطالعات قبلی همبستگی معنی داری رابین نتایج حاصل از این روش و روش OCRA نشان داده اند.بیشترین پوسچر بحرانی مربوط به مچ اپراتورها بوده است؛ بنابراین توصیه می شود اقدام کنترلی بر تصحیح پوسچر مچ متمرکز شود.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، ریسک فاکتورهای ارگونومیک، پوسچر بحرانی
|
  • Mostafa Mirzaei Aliabadi, Iraj Mohammad Fam, Omid Kalatpour, Yousef Babayi Mesdaraghi * Pages 1-11
    Introduction
    LPG storage tanks contain of large volumes of flammable and pressurized gases. Release of these fluids can lead to disastrous accidents such BLEVE, fiery explosion. Therefore, identifying the causes, consequences, probabilities and scenarios of accidents using Bowtie technique, that is combination of Fault Tree Analyses (FTA) and Event Tree Analyses (ETA), is imperative and the purpose of this study.
    Methods
    The hazards of the mentioned in Tehran Refinery LPG tanks were identified by Fault Tree Analyses and the consequences of the top event were predicted by Event Tree Analyses. Then probabilities of the events were calculated and the accident route, from causes phase to consequences phase, was drawn by Bowtie diagram.
    Results
    In total, 21 events and 11 minimal cut sets with their occurrence probabilities and importance measure were determined at the left side of the Bowtie diagram. Also 9 consequences and scenarios of the top event were determined at the right side of the diagram. The occurrence probability of the top event (LPG release of spherical tanks) was calculated 3.45×10-2.
    Conclusion
    All factors involved in the occurrence of accidents and their consequences are showed in the Bowtie diagram. According to the obtained data, failure of cathodic protection systems and instrumentation, and overflow of tanks are included as important defects of the LPG tanks. Due to the high probability of the consequences, preventing systems such as cooling systems and Fire stop systems are required for installing in the studied unit to reduce the consequences of accidents.
    Keywords: Fault Tree Analyses, Event Tree Analyses, Bowtie, liquefied petroleum gas, process industries
  • Rahim Goodarzi *, Shirazeh Arghami, Mostafa Pouyakian Pages 12-20
    Introduction
    safety culture is a term which is used repeatedly in the assessment of safety status of companies. The aim of present study was to investigate the parameters and factors influencing organizational safety culture in the Iranian thermal power plants industry.
    Method
    Triangulation approach was used for data generation in this grounded theory study. Nineteen participants from a variety of work groups at three thermal power plants of Iran (Shazand, Shahid rajaei Ghazvin and ramin Ahwaz) took part in focus group interviews, individual interviews, field observations, and focus group discussions. Thematic analysis was conducted to emerge and identify the contributing factors.
    Results
    The thematic analysis identified 9 sets of parameters in achieving the safety culture as follows: (1) training, briefing and competency (2) vision, leadership and commitment (3) lows, rules and work procedures (4) safety and crisis management (5) individual agents (6) Management style and organizational communication (7) participation and commitment of personnel, supervisors and middle managements. (8) Non organizational agents (9) to make available of foundations and source managements
    Conclusion
    The results indicated that an improvement in each parameter is necessary to achieve top safety culture. Moreover, proportionate to the conditions of each company in the periods set, should be taken for the betterment actions of safety status and accomplishing pre-determined targets.
    Keywords: safety culture, thermal power plant, qualitative research
  • Sara Karimi Zeverdegani, Samira Barakat *, Maryam Yazdi Pages 21-26
    Introduction
    One of the most common chemical exposures is organic solvents in the workplace and some of them are toxic to human health. The purpose of this study was to determine the organic solvents effect on physiological parameters of exposed people in industry.
    Methods
    This study was descriptive - analytical and in terms of time cross-sectional that the 50 workers were employed in the home appliance industry. The data were collected in three stages: 1) through observation and interview 2) reviewing periodic examinations of workers 3) measure the concentration of BTEX. Descriptive and analytical statistics analysis was performed with SPSS software version 20.
    Results
    According to the results obtained spirometry parameters in the exposed group (FEV1=89.62±10.53) is lower than the non-exposed (FEV1=97.32±8.92) while the average liver enzymes in exposed workers (SGOT= 29.56±9.49 and SGPT=38.67±17.5) was higher than non-exposed (SGOT= 17.5±6.38 and SGPT=21.11±8).
    Conclusion
    Long-term exposure to BTEX leads to a reduction in respiratory capacity, and increase liver enzymes. So, with proper engineering and management controls and periodic examination of such problems can be prevented in workers.
    Keywords: Organic solvents, BTEX, Exposure, Spirometry, liver enzyme
  • Zahra Moradpour, Sajjad Farhadi, Sadaf Alimohammadi, Maryam Shirian, Ghasem Hesam* Pages 27-32
    Introduction
    Flammable dust particles when dispersed in air under certain conditions there is a risk of explosion. The aim of this study is determine the concentration of explosive dust, and the explosion risk assessment, in some a high risk industries of shahroud.
    Methods
    To determine the level of dust in factories investigated, sampling and determine the concentration based on the method NIOSH 0500 was done. Then to evaluate the igniter risk, risk assessment using Failure Mode Effects Analysis (FMEA) was conducted. The main sources of possible secondary explosion were determined by observation and interviews with managers and supervisors.
    Results
    Results of the survey the concentration of explosive dust in industries showed the most explosive dust generation, was related to the PVC industry with a concentration of 43 ± 74 mg per cubic meter. FMEA risk assessments results also showed that the cargo handling equipment, drying, cutting and drilling equipment, motors and switchgear lightning’s, are the most risky equipment in creating sparks and ignition. Also the study showed, silos with their high storage capacity can be the most likely sources of secondary explosions.
    Conclusion
    This study showed that concentration of explosive dust to a minimum explosive concentration is very low. But given the vast resources and great sources of ignition powder storage products that exist, pay attention to dust explosions in some of these industries is very important.
    Keywords: explosive dust, FMEA risk assessment
  • Abbas Moradi *, Rashid Haidari, Majid Motamedzade, Javad Faradmal, Mohammad Babamiri Pages 33-40
    Introduction
    Musculoskeletal Disorders (MSDs) are one of the most important factors occupational injuries and disabilities in workplaces. The aim of the persent study was ergonomics intervention to reducemusculoskeletal disorders.
    Methods
    This interventional study was conduct on 126 preservation and maintenance workers in cement company by classfication sampling. The Nordic Musculoskeletal Disorders Questionnaire, QEC and Ergonomics Checkpoint methods were used to collected data before and after the interventions. The interventional program include practical and easy to implment solutions for improvement safety,health and work conditions, workers trainig, selective and corrective exer Data were analyzed by Mcnemar test using SPSS_22 software.
    Result
    Data analysis showed significant differences(P_value
    Conclusion
    Acoording to QEC method, 83 maintenance workers ( 65.87%) were at high risk and prevalence of lower back and knee was high that applying of simple and inexpensive solutions, participatory solutions of Ergonomics Checkpoint andselective corrective exerciselead to musculoskeletal disorders reduction.
    Keywords: Ergonomics intrventions, Musculoskeletal Disorders, Ergomomics Checkpoint, participatory
  • Sara Karimi Zeverdegani, Abdulrahman Bahrami, Masoud Rismanchian, Farshid Ghorbani Shahna Pages 41-46
    Introduction
    Due to the widespread use of toxic chemicals in most workplaces that can lead to toxic effects on human, various chemical extraction technique have been defined for analysis these toxic substances in air, water and biological samples. The purpose of this research is extraction of toluene and methyl ethyl ketone from aquatic samples with needle trap device and one commercial sorbent.
    Methods
    In this research, needle trap device was used to extraction of toluene and methyl ethyl ketone in aquatic samples, so needles(size 20) were packed with PDMS and extraction was done with dynamic headspace needle trap device. Gas chromatography with - flame ionization detector was used to analysis and optimized extraction of two substances were obtained.
    Results
    Results show that the optimum temperature and time extraction was similar for toluene and methyl ethyl ketone (30 ° C, 30 min), but the reproducibility of results and calibration curve that obtained for toluene was better than methyl ethyl ketone.
    Conclusion
    Needle trap technique is inexpensive, sensitive and portable also this method has good recovery to extract small amounts of toluene and methyl ethyketon from aquatic samples with polydimethylsiloxane.
    Keywords: Needle trap device, Polydimethylsiloxane, Gas chromatograph
  • Aram Tirgar, Seyed Ehsan Samaei * Pages 47-55
    Introduction
    In view of the increasing attention to the health of the workforce and the other hand the increase in scientific outputs in format of scientific and research papers, the aim of this study was to monitor the status of technical articles of Iranian journals in the field of health workforce.
    Methods
    This retrospective cross-sectional study was conducted for a period of ten years (2005-2015) in the specialized field occupational health journals. The data based on content analysis method with researcher-made checklist and using by census articles were collected.
    Results
    the extracted data, from 927 article from 5 specialized journals in period of ten years, was represent the growing trend in publication of Persian and English articles. Most research had been done respectively in physical and mental health scope. According to the type of harmful factors, Ergonomic factors with 24.27 percent, has been allocated to itself the largest portion of articles and research. Only 11.54 percent of reviewed articles was interventional studies. Also, cohort studies was not found among articles.
    Conclusion
    The findings of this study which is the Scientometrics type, represent the imbalance in health workforce researches. So that hazardous agents such as ergonomic factors is strong emphasis and some health aspects such as public health is neglected. According to current situation, setting national priorities in order to balance the distribution of health force researches is necessary.
    Keywords: Scientometrics, Content Analysis, Scientific output, Occupational health
  • Sajjad Deyhim, Morteza Babaei, Majid Motamedzade * Pages 56-63
    Introduction
    One of the most common causes of occupational injuries in industrialized and developing countries is musculoskeletal disorders Determining the risk factors of musculoskeletal disorders can be helpful choosing the right method for interventions and detailed studies. This study aimed to evaluate the ergonomic risk factors in operators of pressurized irrigation equipment factory.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in a pressurized irrigation equipment manufacturing company. In this study, a new method based on observation was used to evaluate the ergonomic aspects of operator's activity. In order to assign tasks and sub-tasks, direct observation and video recording equipment were used. Ergonomic assessment was carried out on all sub-tasks identified. then, the criticality of the task determined.
    Results
    Among the tasks identified 53 very critical posture 61 critical and 82 low critical posture was determined. Ergonomic point in the ball valve production line was 0.6 and 0.68 respectively for tow operator. For drop valve and automatic valve production line's ergonomic point was 0.52 and 0.67 respectively.
    Conclusion
    According to the results, posture analysis method used in this study is easy and accurate. The advantage of this method is 14 ergonomic domaines that covered whole body and time fragment of each task. Findings of previous studies showed good correlation between results from this method and OCRA method.
    In this study, The most critical posture was related to operator's wrist, so it is recommended that control measures on wrist posture correction should be considered.
    Keywords: musculoskeletal disorders, ergonomic risk factors, Critical posture