فهرست مطالب

زیست شناسی خاک - سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

مجله زیست شناسی خاک
سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حدیثه رحمانی، امیر لکزیان *، علیرضا کریمی، اکرم حلاج نیا صفحات 1-13
    آنزیم لاکاز از گروه مهمترین آنزیم هایی است که در سال های گذشته به سبب توانایی آن در اکسید کردن ترکیب های گوناگون و آلاینده های محیطی پایدار، نگاه بسیاری را در زمینه زیست بهسازی به سوی خود جلب کرده است. با نگاه به پایداری کم و هزینه های ساخت و فراوری بالای آنزیم ها، بی جنب سازی آنها بر رویه نگهدارنده ها می تواند راهی شایسته در راستای افزایش پایداری کارکرد آنزیم باشد. برای بررسی برهم کنش لاکاز گرفته شده از قارچ ترامتس ورسیکالر (Trametes versicolor) با کانی های مونتموریلونیت و زئولیت سه آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تکرار در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. آزمایش ها به ترتیب شامل چهار سطح pH (5، 6، 7 و 8)، نه سطح دمایی (4 و80-10 درجه سانتیگراد) و هفت سطح زمان انکوباسیون (صفر، 1، 2، 5، 10، 20 و 30 روز) بودند. بر پایه آزمایش نخست، بالاترین اندازه جذب آنزیم بر رویه های کانی های بررسی شده در 5=pH دیده شد و با افزایش pH، جذب آنزیمی کاهش یافت. در آزمایش دوم، بالاترین اندازه فعالیت نسبی برای لاکاز آزاد در دمای 20 درجه سانتیگراد، برای لاکاز بی جنب شده بر مونتموریلونیت در دماهای 80 و 4 درجه سانتیگراد و برای لاکاز بی جنبش شده بر زئولیت در دماهای 4 و 70 درجه سانتیگراد بود. لاکاز بی جنبش شده پایداری خوبی را در برابر دماهای پایین و بالا نشان داد. در آزمایش سوم، بالاترین اندازه فعالیت نسبی (100 درصد) برای لاکاز بی جنبش شده بر مونتموریلونیت و زئولیت در زمان انکوباسیون 20 روز و برای لاکاز آزاد در زمان 5 روز دیده شد. برپایه این پژوهش، بی جنبش سازی پیامد شایسته ای را بر پایداری فعالیت آنزیم لاکاز نشان داد.
    کلیدواژگان: پایداری، زئولیت، بی جنبش سازی، فعالیت، لاکاز و مونتموریلونیت
  • رحیمه سعادتی، بهمن بهرام نژاد، بهروز حریقی* صفحات 15-27
    باکتری های همزیست با ریشه بقولات از ریشه گیاهان یونجه (Medicago sativa L.)، نخود (Cicer arietinum L.) و یونجه زرد (Melilotus officinalis L.) رشد کرده در خاک های آلوده به آرسنیک در جنوب شرقی استان کردستان جداسازی گردید. جدایه ها براساس خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی متعلق به جنس Rhizobium و Ensifer تشخیص داده شد. وجود سیستم مقاومتی به آرسنیک، سیستم ars، با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن arsC بررسی و به اثبات رسید. نرخ رشد جدایه ها در محیط کشت YEMB به اضافه غلظت های 400 – 100 میلی مولار آرسنات بررسی گردید. سویه های جدا شده از یونجه (AB1، AB3)، نخود (PA2، PC2) و یونجه زرد (YA1) توانائی تحمل 350 میلی مولار آرسنات را داشتند. همچنین سویه های AB1، PA2 و YA1 توانائی تحمل غلظت 400 میلی مولار آرسنات را داشتند. به منظور بررسی تاثیر آلودگی به آرسنیک بر روی رابطه همزیستی یونجه و نخود با باکتری های ریزوبیا و میزان رشد گیاهان، آزمونی در قالب بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار و در پنج غلظت آرسنیک (100، 75، 50، 10 و صفر میلیگرم بر کیلوگرم خاک) و با تلقیح یا بدون تلقیح دو سویه باکتری، AB1 و PA2 انجام گردید. وزن خشک و وزن تر ریشه و اندام های هوائی یونجه و نخود با افزایش غلظت آرسنیک در خاک کاهش یافت. نتایج نشان داد که وزن خشک و وزن تر ریشه و اندام های هوائی هر دو گیاه در بوته های تیمار شده توسط سویه های باکتری بصورت معناداری بالاتر از فاکتورهای مشابه در گیاهان تلقیح نشده با باکتری بود. براساس نتایج بدست آمده سویه های AB1 و PA2 با توانائی مقاومت به غلظت های بالای آرسنیک به همراه گیاهان همزیست می توانند جهت پالایش خاک های آلوده به آرسنیک مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: بقولات، ریزوبیوم، مقاومت به آرسنیک
  • محمد عثمان امراء *، عباس بیابانی، عبداللطیف قلی زاده، موسی الرضا وفایی تبار صفحات 29-36
    تهیه ورمی کمپوست یکی از مهمترین ابزارها برای بازیافت کودهای آلی و تبدیل آن ها به کود بیولوژیک است. بررسی مورد نظر در جهت تعیین بهترین بستر جهت پرورش کرم خاکی گونه آیزینا فتیدا (Eisenia .foetida) در یک طرح کاملا تصادفی در10 تیمار و چهار تکرار در یک دوره سه ماهه در بسترهای مختلف کود دامی اسبی و گوسفندی به همراه بقایای کاه گندم و یونجه در نسبت های حجمی مختلف (25، 50، 75 و 100) در سال 1392 در دانشگاه گنبد کاووس انجام شد (تیمارهای کودی گنگ است نسبت ها ذکر نشده است). در این تحقیق وزن کرم بالغ، جوان، نوزاد، وزن کوکون و وزن نهایی کرم خاکی آیزنیا فتیدا و نرخ رشد وزنی، نرخ رشد ویژه تعداد نوزاد به ازای مولد و نرخ بازماندگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی تجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارها از نظر افزایش وزن کرم بالغ، جوان، نوزاد و وزن کرم نهایی و شاخص های رشد غیر از نرخ بازماندگی اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشترین وزن کرم بالغ در تیمار کود گوسفندی و بقایای یونجه به نسبت 50 به 50 (نسبت حجمی) مشاهده گردید و بیشترین وزن کرم جوان در تیمار کاه به همراه کود گوسفندی به نسبت 25 به 75 حاصل شد. همچنین بیشترین وزن نوزاد کرم و وزن نهایی کرم ها در تیمار کاه به همراه کود گوسفندی به نسبت یک به یک به دست آمد. در مجموع نتایج حاصل نشان داد که تیمار کود گوسفندی به همراه بقایای کاه و یونجه بیشترین افزایش وزن کرم خاکی را به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: شاخص تعداد و رشد، کوکون، وزن نهایی کرم، کودهای آلی مختلف، ورمی کمپوست
  • فرانک مشبکی اصفهانی*، آرزو طهمورث پور، مهران هودجی، میترا عطاآبادی صفحات 37-47
    اگزو پلی ساکاریدهای مترشحه از باکتری ها دارای نقش مهمی در مقاومت باکتری ها در مقابل تنش ها از جمله شوری می باشند. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی باکتری های شورزی با بیشترین توان تولید اگزو پلی ساکارید از خاک و بررسی میزان تولید اگزو پلی ساکارید در غلظت های مختلف نمک انجام گردید. نمونه های خاک مورد نظر بر محیط نوترینت آگار دارای 5 % نمک کشت شد. از میان باکتری های شورزی، کلونی های موکوئیدی با قدرت رشد در حضور بیشترین غلظت نمک به عنوان کلونی مولد اگزو پلی ساکارید انتخاب و مقدار اگزوپلی ساکارید تولیدی هر کدام از جدایه ها در غلظت 5 % نمک تعیین و سویه برتر مورد شناسایی قرار گرفت. ماهیت اگزو پلی ساکارید سویه برتر با استفاده از تکنیک FTIR و مقدار اگزو پلی ساکارید تولیدی در غلظت های بالاتر نمک نیز با روش آنترون تعیین گردید. در طیف مادون قرمز اگزوپلی ساکارید سویه مورد نظر پیک های جذبی مربوط به ترکیبات کربوهیدراتی از جمله بی گلوکان، همچنین گروه های الکل، فنول، کربوکسیلیک اسید، کربونیل و آلکین مشاهده شد و تولید اگزوپلی ساکارید توسط جدایه فوق به طور معنی داری (05/0 > P) همراه با افزایش نمک، افزایش یافت. بر اساس نتایج سویه ای با توان رشد در محیط 25 % نمک و تولید g/L 168/0 اگزوپلی ساکارید در مدت 24 ساعت به عنوان سویه برتر انتخاب شد و بر اساس توالیS rDNA 16 به عنوان سیتروباکتر فروندی سویه ATHM38 با شماره دسترسی KX553903 در پایگاه NCBI ثبت گردید.
    کلیدواژگان: اگزو پلی ساکارید، سیترو باکتر فروندی و شوری
  • رحیم ناصری*، مهرشاد براری، محمد جواد زارع، کاظم خاوازی، زهرا طهماسبی صفحات 49-66
    به منظور بررسی رشد و عمکرد گندم در شرایط دیم، آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمار های آزمایشی شامل عامل رقم گندم در دو سطح (کراس سبلان و ساجی) و عامل منابع کودی در هشت سطح شامل: 1- عدم مصرف کود شیمیایی فسفر، 2- 100 درصد کود شیمیایی فسفر، 3- باکتری سودوموناس پوتیدا (سویه 168)، 4- قارچ فانیلی فورمیس موسه، 5- باکتری سودوموناس پوتیدا+قارچ فانیلی فورمیس موسه، 6- باکتری سودوموناس پوتید+قارچ فانیلی فورمیس موسه+50 درصد کود شیمیایی فسفر، 7- باکتری سودوموناس پوتیدا+50 درصد کود شیمیایی فسفر و 8- قارچ فانیلی فورمیس موسه+50 درصد کود شیمیایی فسفر بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که اثر رقم و منابع کودی بر وزن خشک سنبله، وزن خشک ساقه، میزان کلروفیل a و b، وزن خشک ریشه، مجموع طول ریشه، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، طول دوره پرشدن دانه، سرعت پر شدن دانه، انتقال مجدد ماده خشک و میزان فتوسنتز جاری معنی دار بود. رقم ساجی دارای بیشترین سرعت پر شدن دانه، انتقال ماده خشک از ساقه، سنبله و فتوسنتز جاری بود. کود زیستی در شرایط دیم دارای اثر مثبت و معنی داری بر طول پرشدن دانه، سرعت پر شدن دانه، انتقال مجدد ماده خشک و میزان فتوسنتز جاری داشت، به طوری که در بین تیمار های منابع کودی، قارچ فانیلی فورمیس موسه+50 درصد کود شیمیایی فسفر بیشترین طول دوره پرشدن دانه، سرعت پر شدن دانه، انتقال مجدد ماده خشک، میزان فتوسنتز جاری، میزان کلروفیل a و b، وزن خشک ریشه، مجموع طول ریشه و نیتروژن برگ را دار بود. نتایج این تحقیق نشان داد که در شرایط کشت گندم دیم در ایلام که گیاه با تنش های آخر فصلی (خشکی و دما) مواجه می گردد، بنایراین گندم دیم رقم ساجی و قارچ فانیلی فورمیس موسه+50 درصد کود شیمیایی فسفر به دلیل بالا بودن میزان کلروفیل، عناصر غذایی، سرعت و طول دوره پر شدن دانه و فتوسنتز جاری که سبب افزایش عملکرد دانه می گردند را می توان پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: فتوسنتز جاری، کارآیی انتقال مجدد، کلروفیل و منابع کودی
  • نیره یونسی *، علی اکبر صفری سنجانی صفحات 67-80
    فلزهای سنگین می توانند سبب افزایش پایداری پادزیستی باکتری ها شوند. هدف پژوهش بررسی پایداری پادزیستی باکتری های گرم منفی در خاک های دارای غلظت بالای فلز سنگین با کاربری معدن، چراگاه و کشاورزی بود. بنابراین 97 جدایه از 3 گروه باکتری های گرم منفی غالب در این خاک ها، برگزیده و پایداری آنها برابر 7 پادزیست و فلز سنگین به روش پخشیدگی و ارزیابی MIC سنجیده شد. طبق داده ها 50 درصد ازتوباکترهای خاک های کشاورزی و 6/28 درصد جدایه ها در چراگاه ها به آموکسی سیلین، آمپی سیلین، ونکومایسین و تتراسایکلین پایداری همزمان داشتند. 5/62 درصد انتروباکتر های خاک های کشاورزی، 3/33 درصد در چراگاه ها و 0/35 درصد در معدن به همین پادزیست ها پایدار بودند. 5/87 درصد سودوموناس های خاک های کشاورزی و همه سودوموناس های چراگاه ها به این 4 پادزیست پایداری نشان دادند. پایداری به استرپتومایسین و داکسی سایکیلین در سه گروه باکتری، بالا بود اما پایداری به جنتامایسین کمترین بود. همه جدایه ها به سرب پایدار و به کادمیوم ناپایدار بودند. %100 ازتوباکترهای خاک های کشاورزی، بیش از 0/57 درصد ازتوباکترهای چراگاه ها و 7/66 درصد ازتوباکترهای خاک معدن ها به سرب، جیوه و نیکل پایداری همزمان داشتند. فراوانی انتروباکترهای پایدار به این فلزها در سه کاربری کشاورزی، چراگاه و خاک معدن 8/45، 0/80 و 0/65 درصد بود. همچنین 5/37 و 7/66 درصد سودوموناس های خاک های کشاورزی و معدن به این فلزها پایدار بودند. پایداری پادزیستی باکتری ها می تواند به دلیل غلظت بالای فلزهای خاک باشد. پایداری پادزیستی باکتری ها در همه کاربری ها بالا بود اما خاک های کشاورزی زیستگاه شایسته تری برای افزایش باکتری ها هستند و خطر انتقال باکتری های پایدار و به دنبال آن ژن های پایداری از این راه به چرخه غذایی نیز بیشتر است.
    کلیدواژگان: باکتری های پایدار، آمینوگلیکوزیدها، بتالاکتام ها، تتراسایکلین ها، فلزهای سنگین
  • آناهیتا خسروی، مهدی زارعی*، عبدالمجید رونقی صفحات 81-93
    در سال های اخیر استفاده از منابع نامحلول فسفات به همراه کودهای زیستی در خاک های آهکی به طور قابل توجهی افزایش یافته است. به منظور بررسی اثر باکتری حل کننده فسفات، ورمی کمپوست و منابع فسفات بر برخی ویژگی های رویشی کاهو (رقم فردوس)، آزمایشی بهصورتفاکتوریلدرقالبطرحپایهکاملاتصادفیدرسهتکراروباسهعامل انجام شد. عوامل آزمایش شامل باکتری در دو سطح (با و بدون مایه تلقیح)، منابع فسفات در چهار سطح (شاهد، خاک فسفات معدن آسفوردی یزد، تری کلسیم فسفات، و سوپر فسفات تریپل به میزان 25 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک)، ورمی کمپوست در دو سطح (شاهد و یک درصد وزنی خاک) انجام شد. استفاده از کودهای زیستی موجب افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی کاهو به طور معنادار شد هرچند که بر ارتفاع بوته کاهو اثر معناداری نداشتند. کاربرد خاک فسفات و تری کلسیم فسفات، به ترتیب موجب افزایش وزن خشک و وزن تر اندام هوایی کاهو گردید. کاربرد سوپر فسفات تریپل، وزن تر، وزن خشک و ارتفاع بوته کاهو را به طور معنادار افزایش داد. کاربرد همزمان باکتری، ورمی کمپوست و منابع فسفات (به جز سوپر فسفات) موجب افزایش وزن تر، وزن خشک، تعداد برگ و غلظت فسفر کاهو شد. بطورکلی نتایج نشان داد که کاربرد همزمان منابع نامحلول فسفات با کودهای زیستی می تواند جایگزین مصرف کودهای شیمیایی فسفاته گردد.
    کلیدواژگان: باکتری حل کننده فسفات، فسفات نامحلول، کاهو، ورمی کمپوست
|
  • H. Rahmani, A. Lakzian *, A. R. Karimi, A. Halajnia Pages 1-13
    Laccase is among the most important enzymes that has attracted much attention in the field of bioremediation in recent years, due to its ability to oxidize various compounds and persistent environmental pollutants. Since free from of Laccase has low operational stability with high cost of production, there are some limitations on the commercial applications in industrial and environmental biotechnology. In this regard, immobilization of such enzymes on absorbent surfaces can be a good way to increase stability and operational life of the enzyme. In order to examine the interactions between Laccase (Trametes versicolor) with Montmorillonite and zeolite minerals, three different experiments were done separately in a completely randomized design with two replications in vitro conditions. Experiments were included four levels of pH (5, 6, 7 and 8), nine levels of temperature (4 °C and 10-80 °C) and seven levels of incubation time (0, 1, 2, 5, 10, 20 and 30 days), respectively. Based on the results, the highest enzyme adsorption on the surface of studied minerals was observed in pH=5 and enzyme absorption decreased with increasing pH. Furthermore, the highest relative activities were obtained for free Laccase at 20 °C, for immobilized Laccase on Montmorillonite at 80 and 4 °C and for immobilized Laccase on zeolite at 4 and 70 °C. Immobilized Laccase showed a remarkable stability to low and high temperatures. Maximum relative activity (100%) for immobilized Laccase on Montmorillonite and zeolite was observed in 20th day of incubation time and for free Laccase in 5th day of incubation time. Indeed, immobilization indicated a proper effect on Laccase enzyme activity retention.
    Keywords: Activity, Immobilization, Laccase, Montmorillonite, Stability, Zeolite
  • R. Saadati, B. Bahramnejad, B. Harighi * Pages 15-27
    Symbiotic bacteria associated with the root of legume plants were isolated from soil and the root nodules of alfalfa (Medicago sativaL.), chickpea (Cicer arietinum L.) and yellows alfalfa (Melilotus officinalis L.) grown in arsenic-contaminated areas in south eastern part of Kurdistan province, Iran. According to physiological and biochemical properties, isolates were identified as the members of Rhizobium and Ensifer genus. The presence of arsenic resistant system known as ars system was confirmed by amplification using primers corresponding to arsC gene. Growth rate of strains in different concentrations of arsenate was investigated in YEMB medium supplemented with 100-400 mM arsenate. Alfalfa,s isolates (AB1, AB3), chickpea,s isolates (PA2, PC2), yellow alfalfa,s isolate (YA1) and standard strain (Sinorhizobium meliloti SM117) were tolerant to 350 mM arsenate and (AB1, PA2 and YA1) isolates were moderately capable to grow at 400 mM arsenate. Among the identified strains, AB1 and PA2, were selected for greenhouse experiments. In order to evaluate the effect of arsenic contamination on legume-rhizobia symbiosis and biomass production of alfalfa and chickpea plants, an experiment was carried out based on a completely randomized design with a factorial arrangement in three replications. Experiment factors consisted of, three levels of rhizobia inoculation (with and without inoculation of AB1 and PA2) and five levels of arsenic concentrations (0. 10, 50, 75 and 100 mgkg-1 soil) under greenhouse conditions for 8 weeks. Results obtained in this study indicated that the fresh weight and dry weight of alfalfa and chickpea (shoot and root) were decreased as the arsenic concentration of the soil was increased. The results also showed that fresh and dry shoot and root weight of alfalfa and chickpea were significantly higher in rhizobia-inoculated treatments compared to non-inoculated plants.
    Keywords: Arsenic resistance, legumes, Rhizobia
  • M. O. Omara *, A. Byibani, A. Golezidi, M. A. Vafie Tabir Pages 29-36
    Vermicompost technology is one of the most important tools for processing and converting organic wastes into biological fertilizers. The study intended to determine the best substrate for breeding earthworm species Eisenia foetida in a completely randomized design with 10 treatments and four replications in a three-month period. Various substrates along with the remains of organic wheat straw and alfalfa in different ratios (25, 50, 75 and 100) were investigated in Year 2013 at the University of Gonbad-e Kavous. In this study, some characteristics of worms such as weight of adult worms, young, newborn, cocoon weight and final weight of earthworms, E. foetida, and growth rate, specific growth rate of the number of babies per generation and survival rates were studied. The results of analysis of variance showed that there were statistically significant differences among all studied treatments from gain weight of adult worms, young, newborn and growth indices point of view except in survival rates. The most weight gained with adult worms was found in the 1:1 ratio of sheep manure along with alfalfa residues. However the greatest weight in young worms were obtained from sheep manure with straw treated in the ratio of 1:3. The maximum weight of the baby worm and final weight were obtained from the worms in the straw mixed with sheep manure in the ratio of 1:1. The results also showed that treatment of sheep manure with straw and alfalfa wastes had the greatest increase in worm weight.
    Keywords: growth index, worm cocoon, final worm weight, different organic fertilizers, Vermicompost
  • F. Moshabaki *, A. Tahmoorespour, M. Ataabadi, A. Mohamadi Pages 37-47
    Exopolysaccharides secreted by bacteria has an important role in bacterial resistance against stresses such as salinity. This study aimed to isolate and identify halotolerant bacteria with the most exopolysaccharide production potential of the soil and evaluate the production of exopolysaccharides in different salt concentrations. Soil samples were spread on nutrient agar ± %5 NaCl then among the salt tolerant colonies, the most tolerable salt concentration (MTC) of mucoid ones was isolated and the EPS production in the presence of (5%) salt concentrations was assayed. The nature of exopolysaccharide produced by superior strain was identified with FTIR Spectrometer and the exopolysaccharides production in higher concentrations of salt were determined by anthrone-sulfuric acid method. In the infrared spectrum of exopolysaccharide, the absorption peaks were attributed to the presence of carbohydrate compounds such as β-glucans and also to alcohol groups, phenols, carboxylic acids, carbonyl and alkyne. The exopolysaccharide production was significantly (Pvalue
    Keywords: Exopolysaccharide, Citrobacter freundii, Salinity
  • R. Naseri *, M. Barary, M. J. Zarea, K. Khavazi, Z. Tahmasebi Pages 49-66
    In order to study the growth and yield of wheat under dryland conditions, an experiment was carried out in factorial arrangement using randomized complete block design with three replications at Agricultural Research Station of Ilam University during 2013-2014 cropping season. Experimental factors consisted of two wheat cultivars (Keras­Sablan and Saji), chemical and biofertilizers. Treatments include 1- without application of phosphorous fertilizer, 2-full use of recommended phosphorous, 3- pseudomonas putida, 4- Fuuneliformis mosseae, 5- pseudomonas putida Fuuneliformis mosseae, 6- pseudomonas putida Fuuneliformis mosseae 1/2 use of recommended phosphorous, 7- pseudomonas putida퟽ use of recommended phosphorous and 8- Fuuneliformis mosseae퟽ use of recommended phosphorous. Results indicated that wheat cultivars and fertilizer treatments had significant effect on spike dry weight, stem dry weight, chlorophyll a and b contents, dry weight and root length, nitrogen, phosphorus, potassium, period of grain filling, grain filling rate, dry matter remobilization and current photosynthesis. Saji cultivar had the highest grain filling rate, dry matter remobilization and current photosynthesis. Biofertilizer treatments had positive effect on period of grain filling, grain filling rate, dry matter remobilization and current photosynthesis under dryland conditions. 1/2 use of recommended phosphorous ㌧⢮롢 fungi treatment had the highest period of grain filling, grain filling rate, dry matter remobilization, current photosynthesis, chlorophyll a and b contents, dry weight and root length, nitrogen, phosphorus and potassium. Therefore with regard to the fact that cultivation of wheat in dryland conditions is facing the terminal stresses such as drought and heat, the integration use of Saji cultivar along with fertilizer treatment of Fuuneliformis mosseae퟽ use of recommended phosphorous due to high chlorophyll content, nutritious elements, rate and duration of grain filling and current photosynthesis can be effective for improving the wheat grain yield.
    Keywords: Chlorophyll, current photosynthesis, remobilization efficiency
  • N. Younessi *, A. S. Safari Sinegani Pages 67-80
    Heavy metals may increase antibiotic resistance in bacteria. The aim of this study was to determine antibiotic-resistance of frequent Gram-negative isolates in agricultural, pasture and mine soils. Hence, 97 isolates from soil samples were selected and antibiotic (7 antibiotics) and heavy metal resistance were determined by disc diffusion and MIC methods. Based on the results, 50% of the Azotobactersfrom agricultural soilsand28.57% of those from pastures showed multi-resistant against amoxicillin, ampicillin, vancomycine and tetracycline. 62.5% of Enterobacterstrains from agricultural soils, 33.33% of pastures isolates and 35% of the mining soils isolates showed resistance to these antibiotics.87.5% of the agricultural soil Pseudomonas strains and 100% of pastures isolates showed also resistance to these antibiotics. According to the results, the resistance to streptomycin and doxycycline in three isolates was high, whereas it was the least for gentamicin. All isolates displayed resistance to lead and sensitivity to cadmium. All agricultural soil Azotobacterstrains, 57% of pasture isolates and 66.7% of mining waste isolates were multi-resistant to Pb, Hg and Ni. Abundance of Enterobacters, resistant to these metals from agricultural, pasture and mining waste samples was 45.83, 80 and 65%. 37.50 and 66.7% of Pseudomonas strains from agricultural and mining wastes showed also resistance to those metals. The high percentage of antibiotic-resistance may be attributed to the heavy metals in soils. Resistance to antibiotics in all soils was high. But, due to the favorable conditions ofagricultural soils, it seems that dangerous antibiotic-resistant bacteria may be spreading much more faster.
    Keywords: Antibiotic Resistant bacteria, Aminoglycosides, Beta lactams, Tetracyclines, Heavy metals
  • A. Khosravi, M. Zarei *, A. Ronaghi Pages 81-93
    Co-application of biological fertilizers and phosphate sources have greatly considered in calcareous soilsin recent years. In order to study the effect of phosphate solubilizing bacterium (PSB), phosphate sources and vermicompost on some growth characteristics of lettuce (cv. Ferdos), a greenhouse experiment was conducted with factorial arrangement in a completely randomized design with three replications and three factors. Factors consisted of two levels of phosphate solubilizing bacterium (Pseudomonas flouresence) (with and without inoculation), two levels of vermicompost (0 and 1% w/w) and four phosphate sources (control, rock phosphate, tricalcium phosphate (TCP) and triple super phosphate at 25 mg P kg-1 soil). Biological fertilizers significantly increased shoot fresh and dry weights (SFDW), but they didn’t have remarkable effect on lettuce height. Application of rock phosphate and tricalcium phosphate (TCP) increased dry and fresh weight, respectively. Application of triple super phosphate significantly increased SFDW and lettuce height. Co-application treatments of bacterium, vermicompost and phosphate sources (except super phosphate) significantly increased SFDW, leave numbers and phosphorus concentration of lettuce. Overall, the results indicated that phosphorus chemical fertilizers can be replaced by co-application of insoluble phosphate and biological fertilizers.
    Keywords: Biomass, insoluble phosphate, Lettuce, phosphate solubilizing bacterium, Vermicompost