فهرست مطالب

مجله زیست شناسی خاک
سال ششم شماره 1 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسینعلی علیخانی *، حسن اعتصامی، لیلا محمدی صفحات 1-14
    یکی از راهکارهای کاهش کودهای شیمیایی فسفره در دیم زارها، استفاده از باکتری های حل کننده فسفات است. در این پژوهش، جدایه های باکتری ریزوسفری و غیر ریزوسفری از دیم زارهای گندم قزوین و زنجان جداسازی و از نظر ویژگی های محرک رشد گیاهی و مقاومت به شوری و خشکی غربالگری شدند. در مجموع 184 جدایه ریزوسفری و غیر ریزوسفری از این دیم زارها جداسازی شد. با توجه به نتایج غربال گری، دو سویه ریزوسفری Pseudomonas sp. W7 و W153 P. baeticaو دو سویه غیر ریزوسفری W72Bacillus pumilusوB. safensis W73 به عنوان سویه های برتر انتخاب و تاثیر آنها بر شاخص های رشد گندم و مقدار فسفر گیاه در قالب یک طرح کاملا تصادفی در آرایش فاکتوریل با سه تکرار تحت تنش خشکی (فشار اسمزی منفی پنج بار) و شوری (نیم درصد NaCl) درشرایط درون شیشه ای بررسی شد. در این تحقیق، سویه های W7، W153، W72، W73 و B0 به عنوان فاکتور اول و ارقام گندم روشن (رقم فسفر کارا) و مرودشت (رقم فسفر ناکارا) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. برترین سویه ها از حیث شاخص HD/CD (قطر هاله به قطر کلونی) در ارزیابی کیفی توان حل کنندگی فسفات آلی و معدنی باکتری های ریزوسفری بودند. هر دو گروه باکتری (ریزوسفری و غیر ریزوسفری) تقریبا توانایی تحمل یکسانی به شوری و خشکی نشان دادند. شاخص های رشد گیاه هر دو رقم گندم تحتتنش شوری و خشکی کاهش یافتند. براساسنتایجحاصله، تلقیح دو رقم گندم با باکتری های حل کننده فسفات منتخب ضمن افزایش مقدار فسفر محلول در محیط رشد توانستند به طوری معنی داری شاخص های رشد گیاه (30 تا 53 درصد) و مقدار جذب فسفر گیاه (14 تا 32 درصد) را نسبت به تیمار بدون باکتری افزایش دهند. نتایج همچنین نشان دادند که باکتری های غیرریزوسفری (با وجود داشتن توانایی حل کنندگی فسفات کمتر) نسبت به باکتری های ریزوسفری از کارایی بیشتری در انحلال فسفات نامحلول (خاک فسفات) در محیط رشد گیاه برخوردار بودند. به طور کلی این نتایج نشان داد که استفاده از باکتری های مقاوم به شوری و خشکی برتر حل کننده فسفات می تواند برخی از محدودیت های تولید گندم در دیم زارها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ارقام گندم فسفرکارا و فسفرناکارا، دیم زارها، کود زیستی، باکتری های مقاوم به شوری و خشکی
  • ناهید جعفریان، جواد میرزایی *، مهدی حیدری، مصطفی مرادی صفحات 15-28
    این پژوهش به منظور مقایسه خصوصیات خاک و تنوع گونه ای قارچ های میکوریز آربوسکولار در گونه ارغوان (Cercis griffithii) در دو رویشگاه طبیعی و دست کاشت انجام گرفت. به این منظور نمونه برداری از خاک ریزوسفری گونه ارغوان در فصل بهار از عمق 30-0 سانتیمتری انجام گرفت. نمونه های خاک پس از انتقال به آزمایشگاه مورد آنالیز خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک قرار گرفت و استخراج اسپور قارچ ها با استفاده از الک مرطوب و سانتریفیوژ انجام شد. سپس قارچ ها براساس ویژگی های مرفولوژیک شناسایی شدند. همچنین تعداد اسپورها، درصد کلنیزاسیون طولی ریشه، غنای گونه ای، شاخص تنوع شانون-وینر و سمپسون و شاخص یکنواختی پایلو نیز محاسبه گردید. نتایج نشان داد بین دو رویشگاه از نظر خصوصیات شیمیایی خاک (نیتروژن، پتاسیم، آهک و کربن آلی) و خصوصیات فیزیکی خاک (شن، رس و جرم مخصوص ظاهری) تفاوت معنی داری وجود دارد. رویشگاه طبیعی از میزان کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و شن بالاتری برخوردار است ولی میزان آهک در رویشگاه دست کاشت بالاتر بود. دو رویشگاه از لحاظ تنوع گونه ای شانون- وینر و کلنیزاسیون اختلاف معنی داری را نشان دادند که در رویشگاه طبیعی بالاتر بودند. همچنین نتایج نشان داد رویشگاه ها از نظر شاخص سیمپسون و تعداد اسپور اختلاف معنی داری نداشتند. براساس آنالیز مولفه های اصلی پتاسیم، کربن آلی، آهک، فسفر و بافت خاک به عنوان مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر رویشگاه های گونه ارغوان بودند.
    کلیدواژگان: ارغوان، تنوع قارچ های میکوریز آربوسکولار، توده طبیعی، دست کاشت
  • سارا نوروزی *، اکبر سهرابی، کاظم خاوازی، حمیدرضا متین فر صفحات 29-42
    در بسیاری از خاک های ایران به دلیل مقدار کربنات کلسیم و pH بالا، فرم محلول و قابل جذب اغلب عناصر کمتر از مقدار لازم برای رشد و نمو مناسب گیاه می باشد. pH خاک یکی از مهمترین خصوصیات شیمیایی خاک می باشد که در حلالیت و انتقال یون ها موثر است. در مناطق خشک و نیمه خشک، مواد آلی و ترکیبات تولیدکننده اسید برای کاهش pH، به خاک اضافه می کنند. گوگرد عنصری، از مهمترین ترکیبات مورد استفاده در اسیدی کردن خاک می باشد. این تحقیق به منظور بررسی مصرف گوگرد بر روند تغییرات pHو قابلیت جذب فسفر خاک در گندم، به صورت طرح پایه بلوک کامل تصادفی با پنج سطح مصرف کود گوگرد (صفر، 500، 750، 1500 و 3000 کیلوگرم در هکتار) در دو سال در سه تکرار در قزوین به اجرا درآمد. نتایج تجزیه مرکب دو سال متوالی نشان داد که میزان pH و سولفات قابل جذب خاک در مراحل مختلف اندازه گیری در طول رشد گیاه، همچنین فسفر قابل جذب در سطح یک درصد معنی دار شد. بیشترین میزان سولفات و فسفر قابل جذب خاک همچنین بیشترین کاهش pH خاک در سال دوم بدست آمد. بیشترین میزان کاهش pH خاک (49/0 واحد کاهش نسبت به شاهد) و بیشتربن میزان سولفات قابل جذب خاک (143میلی گرم در کیلوگرم) در تیمار مصرف 3000 کیلوگرم گوگرد در هکتار در سال دوم شش ماه پس از کشت بدست آمد. همچنین بیشترین میزان فسفر قابل جذب خاک (34 میلی گرم در کیلوگرم) نیز در تیمار مصرف 1500 و 3000 کیلوگرم گوگرد در هکتار در سال دوم بدست آمد.
    کلیدواژگان: اسیدیته، سولفات، فسفر قابل جذب، گندم
  • فرانک مشبکی اصفهانی *، آرزو طهمورث پور، مهران هودجی، میترا عطاآبادی، احمد محمدی صفحات 43-54
    شوری یکی از تنش های اصلی و شایع در جهان کنونی است که سبب کاهش تولیدات کشاورزی و نقصان رستنی های طبیعی در نواحی وسیعی از سطح زمین می شود. درکشاورزی همواره سعی بر این بوده است که تحمل گیاهان زراعی نسبت به تنش های محیطی افزایش یابد. بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر باکتری، اگزوپلی ساکارید باکتریایی و نانو ذرات سیلیکون در کاهش اثرات منفی تنش شوری بر بذر گوجه فرنگی (سولانوم لیکوپرسیکوم) طراحی و در قالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی با سه تکرار، در بهمن ماه 1395 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) اجرا شد. تیمارها شامل محلول اگزوپلی ساکارید 01/0 مولار)، مایه تلقیح جدایه باکتری با جمعیت 108 ×1 سلول در میلی لیتر (1 میلی لیتر) ، نانو ذرات سیلیکون (8 گرم در لیتر) بودند. بذور گوجه فرنگی رقم (PS) پس از ضد عفونی با تیمارهای مورد نظر تلقیح و در گلدان های خاک کاشته شدند و در طول مدت رشد، آبیاری با محلول کلرید سدیم با سطوح مختلف شوری (3/0، 2، 4، 6، 8 دسی زیمنس بر متر) انجام گرفت. پس از 15 روز تاثیر تیمارها بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوان زنی و شاخص ویگور (بنیه بذر) بررسی شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، تاثیر تیمارها در سطوح مختلف شوری بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و میانگین زمان جوانه زنی معنی دار شد (در سطوح احتمال 5 و 1 درصد). بطوریکه با افزایش میزان شوری درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص ویگور (بنیه بذر) کاهش و میانگین زمان جوانه زنی افزایش معنی داری یافت در حالی که کاربرد نانو ذرات سیلیکون، باکتری مقاوم به شوری و اگزوپلی ساکارید باکتریایی اثرات منفی شوری بر فاکتورهای جوانه زنی را کاهش داد بطوریکه کاربرد این تیمارها درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر را تحت تنش شوری بطور معنی دار افزایش و میانگین زمان جوانه زنی را بطور معنی داری کاهش داد.
    کلیدواژگان: باکتری، سولانوم لیکوپرسیکوم، شوری
  • روناک محمدی، علی صالحی *، مرتضی پوررضا صفحات 55-64
    ماکروفونخاک به عنوان یک جزء زیستی مهم و تاثیرگذار در فرآیند های خاک از اهمیت بسزایی برخوردار است. با توجه به اهمیت و نقش این موجودات در خاک جنگل و همچنین ساختار ویژه جنگل های شاخه زاد زاگرس، پژوهش حاضر به منظور بررسی وضعیت ماکروفون خاک در این جنگل ها واقع در استان کرمانشاه صورت گرفت. در این تحقیق یک محدوده 40 هکتاری از جنگل های شاخه زاد بلوط انتخاب و به دلیل شرایط متفاوت داخل جست گروه با خارج آن دو تیمار در نظر گرفته شد. در هر تیمار20 قطعه نمونه انتخاب، در داخل هر قطعه نمونه پروفیل هایی با ابعاد 50 ×50 سانتی متر و با عمق 20 سانتی متر زده و ماکروفون به روش دستی جمع آوری شد. ویژگی های داخل جست گروه نیز شامل (تعداد جست، مساحت تاج، قطرقطورترین جست و ارتفاع جست گروه) برداشت شد. نتایج مقایسه آماری نشان داد که فراوانی و تنوع ماکروفون خاک و همچنین برخی ویژگی های خاک در داخل جست گروه با خارج آن اختلاف معنی داری در سطح احتمال 95 درصد دارد. افزایش فراوانی و تنوع ماکروفون در داخل جست گروه با عمق لاشبرگ و مساحت تاج همبستگی معنی دار نشان داد و دلیل آن افزایش مواد آلی، تمرکز عناصر غذایی و دسترسی موجودات به منابع غذایی موجود در لاشبرگ ها و هم چنین داخل جست گروه نسبت به خارج آن بود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان به تاثیر جست گروه به عنوان یک ریز زیستگاه با شرایط مناسب برای زندگی و حضور موجودات خاکزی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، جنگل شاخه زاد، جانوران خاکزی، ویژگی های خاک
  • یاسمین شریف پور* ، هاشم حبشی، علیرضا علی عرب صفحات 65-75
    رقابت ریزوسفری در دستیابی گیاهان به عناصر غذایی مانند فسفر اهمیت زیادی دارد. محیط ریزوسفر حداکثر اثرپذیری را از رقابت بین گونه ای و درون گونه ای دارد. با توجه به ویژگی های ریزوسفری خاص هر گونه احتمالا تراوش های ریزوسفری (مانند اسیدفسفاتاز) در حالات رقابتی مختلف، تغییرات محسوسی دارد. اسیدفسفاتاز از مهم ترین آنزیم های ریزوسفری و آنزیم مختص چرخه ی فسفر است. این پژوهش به مطالعه ی فعالیت مطلق و ویژه ی اسیدفسفاتاز در ریزوسفر دو گونه ی پلت و بلندمازو (از مهم ترین گونه های جنگلی شمال کشور) در حالت کشت خالص و آمیخته در طی فصول مختلف در یک ریزوترون نوین پرداخته است. از لوله های دستیابی 18 ریزوترون شامل سه تیمار آمیختگی (پلت خالص، بلندمازو خالص و پلت- بلندمازو) درپنج تکرار همراه با سه ریزوترون فاقد کشت نهال طی چهار فصل سال نمونه گیری انجام و فعالیت مطلق و ویژه ی اسیدفسفاتاز در آن تعیین گردید. نتایج نشان داد که فعالیت مطلق و ویژه ی اسیدفسفاتاز بین ترکیب های متفاوت کشت و فصول مختلف در سطح احتمال 95 درصد اختلاف معنی داری دارد. ترکیب کشت آمیخته در پاییز بیشترین میزان فعالیت (gPNPg-1h-1μ 16/154±37/2370) و تیمار کنترل در تابستان کمترین میزان فعالیت اسیدفسفاتاز مطلق (μgPNPg-1h-1 65/108±75/991) را به خود اختصاص دادند. میزان فعالیت مطلق و ویژه ی اسیدفسفاتاز در انتهای دوره ی مطالعه نسبت به فصل آغازین مطالعه کاهش محسوسی را نشان داد. این نتایج می تواند تاییدکننده ی برتری کشت آمیخته ی پلت- بلندمازو از نظر ساختار، فیزیولوژی و مورفولوژی مناسب تر ریزوسفری و رشد بهتر ریشه باشد و این تیمار، فسفر خاک را در طی فصول مختلف به میزان بهتری حفظ نموده است.
    کلیدواژگان: اسیدفسفاتاز، ترکیب گونه ای، رقابت ریشه، ریزوترون
  • زهرا سادات شاهمرادی، مسعود توحیدفر، حسن مرعشی *، سعید ملک زاده، شفارودی، ابراهیم کریمی صفحات 77-86
    در این مطالعه، پنبه تراریخته Bacillus thuringiensis (Bt) نسل T2 (لاین 61) و پنبه غیرتراریخته برای بررسی پویایی باکتری ها در طی دوره های رشد و نمو (نونهالی، تشکیل کاسبرگ، گلدهی و تشکیل غوزه) با استفاده از دو روش قابل کشت (شمارش کلنی های زنده) و غیرقابل کشتPCR-DGGE (polymerase chain reaction-denaturing gradient gel electrophoresis) مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد باکتری هایعملکردی تثبیت کننده نیتروژن، حل کننده فسفات معدنی و آلی ناحیه ریزوسفر از طریق کشت در محیط های ویژه رشد باکتری تعیین شد. آنالیز شمارش کلونی های زنده، افزایش در ساختار جمعیت و تعداد کل باکتری های ریزوسفر را در هر دو واریته تراریخته و غیرتراریخته در مقایسه با خاک غیرریزوسفری را نشان داد. روش PCR-DGGE موید نتایج ارزیابی شمارش کلونی های زنده بود که تغییرات در جمعیت های باکتری ها برای تمام مراحل رشدی پنبه در خاک ریزوسفر و غیرریزوسفری را نشان می داد. تعداد باکتری های عملکردی میان پنبه تراریخته Bt و پنبه غیرتراریخته در یک مرحله مشخص اختلاف معنی دار نداشت. با این وجود اختلاف معنی دار در تعداد جمعیت باکتری های ریزوسفر خاک در مراحل مختلف رشدی در هر دو گیاه تراریخته و غیرتراریخته مشاهده شد ولی برای خاک غیرریزوسفری مشاهده نشد. در مجموع نتایج نشان داد، پنبه تراریخته Bt نسل T2 (لاین 61) احتمال وجود اثرات نامطلوب روی ساختار جمعیت و تعداد کل باکتری های قابل کشت در ناحیه ریزوسفر را نداشت.
    کلیدواژگان: تکنیک DGGE، جمعیت میکروبی، خاک ریزوسفر
  • فاطمه امانی *، علی اکبر صفری سنجانی، فیروز ابراهیمی، شهرام نظریان صفحات 87-100
    کلروپیروفوس یکی از آفت کش هایی است که به میزان فراوانی در کشاورزی کاربرد دارد و می تواند بر ریزجانداران خاک اثرات بازدارنده داشته باشد. در این پژوهش آزمایشگاهی پیامد کاربرد سم کلروپیروفوس در غلظت های 0، 4، 12، 50 میلی گرم بر کیلوگرم در خاک بر لگاریتم فراوانی ریزجانداران خاک در محیط کشت قارچ ها، اکتینومیست ها، سودوموناس ها، باکتری های روده ایو ازتوباکتر در زمان های 2، 4، 7، 20،10، 30 و 40 روز در غالب تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری بررسی شد. پیامد این آفت کش ارگانوفسفره بر تنوع زیستی جانداران یاد شده نیز بررسی شد. براساس برآورد های آزمایش، کاربرد 4 میلی گرم بر کیلوگرم کلروپیروفوس منجر به کاهش فراوانی ازتوباکتر و اکتینومیست ها و افزایش فراوانی سودوموناس ها گردید. در این غلظت از کلروپیروفوس، لگاریتم فراوانی قارچ ها و باکتری های روده ای تفاوت معنی داری در مقایسه با نمونه خاک کنترل نداشتند. کاربرد 12و 50 میلی گرم بر کیلوگرم از کلروپیروفوس در خاک سبب کاهش بیشتر گروه های ریزجانداران قابل کشت شد. غنای گروهی ریزجانداران بررسی شده در تیمار 4 میلی گرم بر کیلوگرم کلروپیروفوس بیش از کنترل و در 50 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش داشت. همچنین کاربرد تیمارهای 4 و 12 میلی گرم بر کیلوگرم کلروپیروفوس در خاک منجر به کاهش تنوع و یکنواختی گروهی و افزایش شناسه چیرگی (غلبه) زیستی ریز جانداران بررسی شده در برابر نمونه کنترل در خاک شد. بنابراین سم کلروپیروفوس در بازه زمانی40 روز به ویژه زمانی که بیش از اندازه پیشنهاد شده به خاک افزوده شود، بر فراوانی و شناسه های تنوع ریزجانداران کشت پذیر خاک پیامد بازدارنده معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: اکتینومیست، باکتری، خاک آلوده، کلروپیروفوس، قارچ
|
  • H. A. Alikhani *, H. Etesami, L. Mohammadi Pages 1-14
    Phosphate solubilizing bacteria application in dry-land farming is a strategy for decreasing the consumption of P- fertilizers and environmental stresses. In this study, 184 rhizosphere and non-rhizosphere bacterial isolates from Qazvin and Zanjan soils were screened for plant growth promoting traits and tolerance to salinity and drought stresses. According to the results, two rhizosphere bacterial strains (seudomonas sp. W7 and P. baetica W153) and two non-rhizospheric bacterial strains (Bacillus pumilus W72 and B. Safensis W73) were carefully chosen as superior strains. The effects of superior strains on wheat growth indices and plant P content were evaluated in a completely randomized design with factorial arrangement with three replications under drought stress (osmotic pressure -5 bar) and salinity (0.5% NaCl) stresses in vitro condition. Strains W7, W153, W72, W73 and B0 were considered as the first factor and the wheat cultivars Roshan (P-efficient cultivar) and Marvdasht (P-inefficient cultivar) were considered as the second factor. Rhizosphere bacteria were the best strains in the qualitative assessment (solubilization of organic and inorganic phosphate). Both groups of bacteria (rhizosphere and non-rhizosphere isolates) showed similar tolerances to salinity and drought stress. Growth indices of both wheat cultivars decreased under salinity and drought stress. The results showed that inoculation of two wheat cultivars with selected phosphate-solubilizing bacteria, while increasing the amount of soluble P in the growth medium, could significantly increase plant growth indices (30- 53%) and plant P uptake (14-32%) compared to non-inoculated treatments. The results also showed that non-rhizospheric bacteria (despite having lower phosphate solubilization ability) were more effective in solubilizing insoluble phosphate (rock phosphate) in plant growth medium than rhizosphere bacteria. In general, these results indicated that using phosphate solubilizing bacteria can reduce some of the limitations of wheat production in dry-land farming
    Keywords: dry-land farming, Bio-fertilizer, P-inefficient, P-efficient wheat cultivars, salt, drought tolerant bacteria
  • N. Jafareiyan, J. Mirzaei *, M. Heydari, M. Moradi Pages 15-28
    This study was conducted to compare soil properties and diversity of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) associated with Cercis griffithii in two natural and plantation sites. For this purpose, soil samples were taken from C. griffithii rhizosphere. (0-30 cm) and transported to the laboratory for physiochemical analysis and spore extraction using wet sieving and centrifugation techniques. AMF were identified using morphological features. Furthermore, soil spore density, root length colonization, species richness, Shannon-Wiener and Simpson diversity indices, and Paulo evenness were considered. Significant differences were observed between soil nitrogen, potassium, CaCO3 and organic carbon, clay contents and bulk densities in two studied sites. In natural site, soil organic carbon, nitrogen, phosphorus, potassium and sand were higher but CaCO3 content was lower compare to plantation site. Shannon-Wiener diversity index and root length colonization were significantly different between two studied sites and natural stand had higher values compared to the plantation site. Based on the PCA (Principle component analysis) soil potassium, organic carbon, CaCO3 and soil texture were the most effective factors on stands of C. griffithii.
    Keywords: Cercis griffithii, Arbuscular mycorrhizal fungi diversity, Natural and, plantation
  • S. Norouzi *, A. Sohrabi, K. Khavazi, H. R. Matinfar Pages 29-42
    In many part of Iran, soils have high content of calcium carbonate and it is the main reason for high pH value. In that condition, most essential elements for plant growth are normally below the Critical Nutrient Levels. Soil pH is one of the most important chemical properties that affects the solubility and allocation of ions in soil solution. In arid and semi-arid lands, organic matter and acid-forming compounds are applied to the soils for lessening the soil pH. Elemental sulfur (S) is one of the most important compounds used for soil acidification. This study was carried out in a randomized complete block design (RCBD) with five levels of S application (0, 500, 750, 1500 and 3000 Kg ha-1) and three replications to investigate the effect of S application on soil pH and phosphorus availability for wheat during two years in Qazvin. The results from two consecutive years showed that the soil pH, the concentrations of the available phosphate and sulfate were significantly (P< 0.01) different during the plant growth period. The highest amount of available sulfate (143 mg Kg-1) measured in the second year in 3000 Kg ha-1 treatment when soil pH was at the lowest level. Also the highest amount of available phosphorus (34 mg Kg-1) was found in 1500 and 3000 Kg ha-1 S treatments in the second year.
    Keywords: Acidity, Sulfate, Phosphorus availability, Wheat (Triticum aestivum L.)
  • F. Moshabaki Isfahani *, M. Ataabadi, A. Mohamadi, A. Tahmoorespour, M. Hoodaji Pages 43-54
    Salinity is a major abiotic stress which is limiting growth and productivity of plants. Salinity affect plant growth differently in all growth stages. Looking at different mechanisms for increasing plant tolerance has been noticed to overcome the problem of salinity. Present study was designed to evaluate the effects of bacterial inoculation, bacterial exopolysaccharides and nano silicon particles on reducing salinity stress in seed germination of Solanum lycopersicum. This study was carried out in the greenhouse condition in Islamic Azad University of Isfahan. It was done through a completely randomized design with three replications, in February 2016. Treatments were: Exopolysaccharide solution (0.01 M), 1 ml of bacterial suspension (1×108 CFU.ml-1), nano silicon particles (8 g.L-1). Tomato seeds (cultivar PS) were sterilized and inoculated with treatments then planted in pots. Irrigation was carried out during the experiment, with the saline water (0.3, 2, 4, 6, 8 dS.m-1). After 15 days the effect of treatments on germination percentage, germination rate and mean germination time and vigor index were assessed. Based on the results, the effect of treatments at different salinity levels, on the germination percentage, germination rate, vigor index and mean germination time, (0.01 and 0.05 probability levels) was statistically significant. So that germination percentage, germination rate, vigor index were decreased with increasing salinity and mean germination time was increased significantly, while the use of nanoparticles silicon, inoculation of salt tolerant bacteria and bacterial exopolysaccharides reduced the negative effects of salinity on seed germination factors. Seed germination, germination rate, vigor index increased in all treatments and mean germination time reduced significantly under salinity stress.
    Keywords: Solanum lycopersicum, Salinity, Mean Germination Time
  • R. Mohammadi, A. Salehi *, M. Pourreza Pages 55-64
    Soil macrofauna, as an important and effective biological component of soil ecosystem, are critical in soil processes and functions. Because of importance of Zagros coppice forests and the role of macrofauna in forest soils, this study was carried out in order to evaluate the diversity of soil macrofauna in coppice of one section in Zagros forests located in Kermanshah province. In this study, 40 hectares of Oak coppice forest were selected and two treatments included inside and outside of coppice shoot were considered on the base of different conditions between two ecological niches. Twenty plots were selected in each treatment and soil profiles were prepared with dimensions of 50× 50 cm and the depth of 20 cm and the macrofauna were manually collected. Four properties of coppice shoot were measured (number of coppice, crown area, smaller diameter of coppice and height coppice shoot). The results of statistical analysis showed that the abundance and diversity of soil macrofauna as well as some soil properties of the inside of the coppice shoot significantly changed (confidence level of 95%) compare to outside treatment. Increasing of population and the diversity of macrofauna inside the coppice shoot showed positive significant correlation with the depth of litter and crown area and that was due to increasing of organic matter, nutrient concentration and organisms access to food sources in the litter as well as in the inside of the coppice shoot. On the basis of the results of this study, we can sign to the influence of the coppice shoot as a microsite which create proper condition for living and presence of the terrestrial organism.
    Keywords: Coppice forests, Persian oak, Soil properties, Soil fauna
  • Y. Sharifpour *, H. Habashi, A. Aliarab Pages 65-75
    Rhizospheric competition play a vital role in plant nutrition such as phosphorus availability. Inter and intraspecific competition have the maximum influence on rhizosphere function. It can be expected that rhizosphere exudations (such as acid phosphatase) will change in the various competitive scenarios, considering the specific rhizosphere characteristics of plant species. Acid phosphatase (AP) is one of the most important rhizospheric enzymes and it is a specific enzyme to the phosphorus cycle. This investigation was carried out to study the absolute and specific AP activities on rhizosphere competition in pure and mixed planting of Quercus castaneifolia and Acer velutinium (two important species of forests of northern Iran) during different seasons by a novel rhizotron. Sampling was done within 18 rhizotron access tube (3 composition treatments/5 replications with 3 controls rhizotron without seedling) in 4 seasons, then absolute and specific AP activities were determined. Results revealed that there were significant differences between the absolute and the specific AP activities of different planting compositions and seasons (P<0.05). Mixed planting had the most absolute AP activities (2370.37±154.16µgPNPg-1h-1) in autumn while control treatment had the least absolute AP activities (991.75±108.65µgPNPg-1h-1) in summer. Amounts of absolute and specific AP activities showed significant decrease at the end of experiment compared with the beginning of study times. Results showed Quercus castaneifolia and Acer velutinium companion planting had better rhizosphere structure, physiology and morphology and also showed that mixed planting have better root growth, so we concluded that this treatment provide more phosphorus during different seasons.
    Keywords: Acid Phosphatase, Species Composition, Root Competition, Rhizotron
  • Z. S. Shahmoradi, M. Tohidfar, H. Marashi *, S. Malekzadeh, shafaroudi, E. Karimi Pages 77-86
    In this study, effects of T2 Bacillus thuringiensis (Bt) transgenic cotton (line 61) and its non-transgenic line on bacterial dynamics were investigated during the cotton development stages (seedling, squaring, flowering and boll formation) using culturable (viable plate count) and unculturabale (polymerase chain reaction-denaturing gradient gel electrophoresis, PCR-DGGE) assays. The number nitrogen-fixing bacteria, organic and inorganic phosphate-dissolving bacteria in the rhizosphere soil were also determined by cultivation on specific growth media. Viable plate count analysis showed an increase in the number of total bacteria in rhizosphere soils of both transgenic and non-transgenic cultivars as compared to the bulk soil. PCR-DGGE confirmed the results of viable plate count assays. No significant differences in number of functional bacteria were observed between rhizosphere soil of Bt transgenic and non-transgenic cotton at one particular stage. However, significant differences in bacterial population size in rhizosphere soil observed during the cotton development stages in both transgenic and non-transgenic plants, but not for bulk soil. The results indicated that Bt transgenic cotton (line 61) might have no adverse effects on community structures and total number of culturable bacteria in the rhizosphere.
    Keywords: DGGE, Microbial communities, Rhizosphere soil
  • F. Amani *, A. A. Safari Sinegani, F. Ebrahimi, S. Nazarian Pages 87-100
    Chlorpyrifos is one of the most widely used pesticides in agriculture and may have a detrimental effect on soil microorganisms. In a laboratory research, the effect of different concentrations of chlorpyrifos (0, 4, 12, 50 mg/kg) on the log frequency of fungi, actinomycete, pseudomonas, intestinal bacteria and azotobacter during 2, 4, 7, 18, 30 and 40 days was considered as a repeated measures ANOVA. The effect of the organophosphorus pesticide also evaluated on biodiversity of the microorganisms. Result showed that after application of 4 mg/kg chlorpyrifos in the soil, the frequency of actinomycete and azotobacter decreased but pseudomonas frequency increased compared to control. Frequency of intestinal bacteria and fungi were similar to control. The log frequency of the most studied microorganisms decreased after 12 and 50 mg/kg chlorpyrifos application. In concentrations of 4 and 50 mg/kg chlorpyrifos, richness of the studied microorganism increased and decreased respectively, compared to the control. In 4 and 12 mg/kg chlorpyrifos concentrations, biological diversity and evenness decreased but dominance index increased in comparison with control treatment. Therefore, application of chlorpyrifos, especially more than the recommended dose, had inhibitory effect on the frequency and diversity of soil microorganisms, in the period of 40 days after application.
    Keywords: Actinomycete, Bacteria, Chlorpyrifos, Fungi, Soil pollution