فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1396)

مجله سلامت جامعه
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن افتاه حال، یزدان موحدی *، رضا سپهوند صفحات 1-9
    مقدمه
    رسیدن به عملکرد بهینه به همراه بهبود زمان واکنش، از مهم ترین اهداف دانشجویان و ورزشکاران است. در این راستا نوروفیدبک یکی از ابزارهای رایج در این زمینه می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش نوروفیدبک بر ارتقای عملکرد زمان واکنش انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود. تعداد 30 نفر از داوطلبین انتخاب شده و به دو گروه 15 نفره آزمایش و پلاسیبو تقسیم شدند. ابتدا آزمون زمان واکنش به عنوان پیش آزمون در هر دو گروه به عمل آمد. گروه آزمایش 20 جلسه آموزش نوروفیدبک دریافت کردند و فیدبکی که دریافت می کردند وابسته به عملکرد آنها بود، اما فیدبک گروه پلاسیبو وابسته به عملکرد نبود. بعد از پایان 20 جلسه مجددا آزمون زمان واکنش به عنوان پس آزمون انجام شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش نوروفیدبک باعث ارتقای عملکرد زمان واکنش می شود و زمان واکنش ساده، تمیزی، انتخابی، دیداری و شنیداری در این افراد ارتقا یافته بود. آزمودنی هایی که فیدبک های دریافتی وابسته به عملکرد آنها بود زمان واکنش بهتری داشتند، که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (01/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج استفاده از نوروفیدبک برای مشاغل حساس نظامی و ورزشی توصیه می گردد. همچنین با استفاده از نوروفیدبک می توان امواج مغزی افراد را در حالت بهینه نگه داشت.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، زمان واکنش، دانشجویان، فوتبالیست
  • غلامرضا چلبیانلو *، رضا عبدی، فروغ حقیقتی، راضیه پاک * صفحات 10-19
    مقدمه
    اختلال ملال قبل از قاعدگی، یک بیماری جسمی - روانی است که با تغییر سطوح استروئیدهای جنسی در چرخه قاعدگی– تخمک گذاری آغاز می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هیجان های منفی، نشخوار ذهنی و بازداری رفتاری در پیش بینی علائم ملال قبل از قاعدگی در دانشجویان دختر دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال 1394 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 267 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه غربالگری ملال پیش از قاعدگی، پرسشنامه پنج عاملی جکسون، نگرانی ایالت پنسیلوانیا، نشخوار ذهنی، افسردگی بک ویرایش دوم و اضطراب بک بود. داده ها با استفاده از روش رگرسیون با به کارگیری روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اضطراب با قدرت تبیین حدود 2/29 درصد (435/0=β و 001/0>p)، افسردگی با قدرت تبیین 27 درصد (356/0=β و 001/0>p) و متغیرهای نشخوار ذهنی (171/0=β و 001/0>p)، بازداری رفتاری (213/0= β و 001/0>p) و نگرانی (142/0=β و 001/0>p) پیش بینی کننده علائم مربوط به اختلال ملال قبل از قاعدگی می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که متغیرهای اضطراب، افسردگی، نگرانی، نشخوار ذهنی و بازداری رفتاری با علائم اختلال ملال قبل از قاعدگی در ارتباط هستند. این نتایج اهمیت پرداختن به سلامت روان دانشجویان را نشان می دهد و لازم است به منظور ارتقای سطح سلامت روان آنان تدابیری اندیشید.
    کلیدواژگان: اختلال ملال قبل از قاعدگی، هیجان های منفی، نشخوار ذهنی، بازداری رفتاری، آذربایجان
  • مریم اسلام دوست، محمود شیخ، مجید محمدی *، گیتی احمدی صفحات 20-28
    مقدمه
    اختلال هماهنگی رشدی مشکلاتی برای بسیاری از کودکان در مهارت های حرکتی به وجود می آورد، طراحی برنامه های حرکتی مناسب از مهمترین عوامل کمک به این طیف از افراد جامعه می باشد. یکی از برنامه هایی که در سال های اخیر نظر متخصصین رشد را به خود جلب کرده است تمرینات ثبات مرکزی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر تمرینات ثبات مرکزی بر تعادل کودکان با اختلال هماهنگی رشدی است.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر نیمه تجربی استکه در آنتعداد 30 کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی، با دامنه سنی 9 تا 12 سال به صورت در دسترس انتخاب، و بعد از انجام پیش آزمون مربوط به تعادل ایستا و تعادل پویا به صورت تصادفی در سه گروه (تمرینات ثبات مرکزی، فعالیت های روزانه، کنترل) جای داده شدند. گروه تمرینات ثبات مرکزی به مدت 12جلسه 45 دقیقه ای تمرینات ثبات مرکزی را اجرا کردند، گروه فعالیت های روزانه در این مدت فعالیت های معمول روزانه را انجام دادند و گروه کنترل فعالیتی نداشتند، در نهایت پس آزمون به عمل آمد و نتایج ثبت گردید. جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین سن (955/0p=)، وزن (425/0p=) و قد (515/0p=) آزمودنی های سه گروه مشاهده نشد. تمرینات ثبات مرکزی منجر به بهبود تعادل آزمودنی ها شد و گروه تمرینات ثبات مرکزی عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل و فعالیت های روزانه در تعادل ایستا و پویا داشت (001/0 >p). علاوه بر این تفاوت معنی داری در تعادل ایستا و پویا گروه فعالیت های روزانه و کنترل یافت نشد (539/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، می توان از تمرینات ثبات مرکزی به عنوان مداخله ای سودمند در جهت بهبود تعادل ایستا و پویای کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، تعادل، تمرینات ثبات مرکزی
  • سیدعلی مرعشی *، مریم باوی، ایران داودی صفحات 29-37
    مقدمه
    سلامت روان، مهم ترین عامل موثر در رشد و پرورش استعدادهای دانشجویان می باشد. یکی از شاخص های ارزیابی سلامت روان؛ احساس گناه است که فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر، با هدف پیش بینی سلامت روان بر اساس احساس گناه سالم و ناسالم در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1396 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، تعداد 300 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از 2 پرسش نامه احساس گناه سالم و ناسالم و مقیاس سلامت عمومی به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که احساس گناه سالم (193/0-=r) و احساس گناه ناسالم (303/0=r) به طور معنی داری با سلامت روان (ابعاد ناسازگار سلامت روان) همبستگی دارند (05/0>p). بالاترین ضریب همبستگی مربوط به احساس گناه ناسالم
    می باشد که مهم ترین متغیر پیش بین در پژوهش حاضر است. ضرایب تحلیل رگرسیون با روش ورود مکرر برای ترکیب خطی متغیرهای احساس گناه سالم و ناسالم با سلامت روان در سطح کمتر از 001/0 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، برخلاف دیدگاه سنتی، احتمالا احساس گناه در ایجاد اختلالات روانی نقش عمده ای ندارد و همیشه ناسازگار نیست. در واقع، احساس گناه دارای طیفی است که از سویی باعث بروز رفتارهای سازگار می شود و از سویی دیگر در بروز نشانگان و رفتارهای ناسازگار نقش دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، احساس گناه سالم، احساس گناه ناسالم، دانشجویان
  • ایمان حکیمی *، سیدمحمود حسینی امیری، فرزانه سادات حسینی، خلیل صفری صفحات 38-47
    مقدمه
    شخصیت همکاران تاثیر مهمی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی سایر همکاران در محیط کاری دارد. بخش عمده ای از تصویرسازی افراد از شخصیت، تحت تاثیر دو سازه خون گرمی و شایستگی قرار دارد. لذا پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش خون گرمی و شایستگی همکاران در قصد جابه جایی شغلی پرستاران شهر رفسنجان با توجه به نقش متغیرهای واسط رضایت شغلی و تعهد سازمانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه پرستاران شهر رفسنجان در سه ماه ابتدایی سال 1396 با بیش از پنج سال سابقه خدمت بودند. نمونه تحقیق 263 پرستار بودند که با روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند و به پرسشنامه های خونگرمی و شایستگی همکاران؛ رضایت شغلی و تعهد سازمانی و قصد جابه جایی شغلی پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون سوبل و تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت.
    یافته ها
    مدل مفهومی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار بود. در مدل ساختاری مورد بررسی، تاثیر شایستگی همکاران بر رضایت شغلی، 723/0 (001/0p<) و بر تعهد سازمانی، 425/0 (009/0=p) معنا دار بود. خونگرمی همکاران نیز به میزان اندک 071/0 بر تعهد سازمانی معنی دار بود (033/0=p). همچنین شواهد حاکی از تاثیر منفی رضایت شغلی به میزان 883/0- بر تمایل پرستاران به جابه جایی شغلی می باشد (016/0=p).
    نتیجه گیری
    از بین خصائص شخصیتی، شایستگی همکاران در مقایسه با خونگرمی، می تواند نقش مهم تری در افزایش تعهد سازمانی و رضایت شغلی پرستاران و عدم تمایل آن ها به جا به جایی شغلی ایفا نماید.
    کلیدواژگان: خونگرمی، شایستگی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، جابه جایی شغلی، پرستار
  • اعظم محسنی، فریبا یزدخواستی * صفحات 48-57
    مقدمه
    اختلال وسواس فکری تاثیرات عمیقی بر فرآیندهای ارتباطی، اجتماعی و روان شناختی فرد می گذارد.هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر کاهش سوگیری توجه و کاهش نشخوار فکری در بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون–پس آزمون با گروه گواه بود. از بین بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری که در سال 1394 به کلینیک های درمانی شهر اصفهان مراجعه می کردند، 30 بیمار به صورت نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس رفتاردرمانی دیالکتیک طی 10 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای انجام شد و گروه گواه به همان شیوه معمول تحت درمان بودند. پرسشنامه وسواس فکری–عملی مادزلی، مقیاس نشخوار فکری نولن-هوکسما، آزمون رنگ– واژه استروپ به عنوان ابزارهای پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. اطلاعات به وسیله تحلیل آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش رفتاردرمانی دیالکتیک بر مولفه سوگیری توجه و نشخوار فکری بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری تاثیر معنی دار داشته است. بدین صورت که این روش توانسته منجر به کاهش سوگیری توجه (73/29) و نشخوار فکری (43/21) شود.
    نتیجه گیری
    رفتاردرمانی دیالکتیک با بکارگیری تکنیک های تنظیم هیجان و تحمل پریشانی می تواند به عنوان یک روان درمانی انتخابی و موثر، در کاهش نشخوار فکری و سوگیری توجه برای بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری استفاده شود.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، نشخوار فکری، سوگیری توجه، اختلال وسواس فکری
|
  • M. Oftadehal, Y. Movahedi *, R. Sepahvand Pages 1-9
    Introduction
    One of the most important goals for students and athletes is to. achieve the optimal performance along with improving reaction time This study was conducted to determine the effectiveness of neurofeedback training, as a common therapeuti tool, on reaction time performance.
    Materials And Methods
    In this quasia-experiment study, a total of 30 volunteers were included and divided randomly into two groups of 15, experimental and control groups. Firstly, both groups received a pre-test reaction time. The experimental group received 20 sessions of real and performance-related neurofeedback training while the control group received the same sessions of random training but irrelevant to perforrmance. At the end of thesesessions, as a post-test was conducted for both groups.The Ddata analysis tool was SPSS version 19.
    Results
    The results showed that the neurofeedback training could improve the response time performances including; simple, distictive, selctive and audio-visual reaction tim. Participants who received performance-related neurofeedback training sessions had a more optimal reaction time which was significant compared to the control group (p
    Conclusion
    Based on the results of this study, neurofeedback training could be recommended for some importat jobs including military or athletic individuals.
    Keywords: Neurofeedback, Reaction time, Athlete
  • G. Chalbianloo *, R. Abdi, F. Haghighi, R. Pak * Pages 10-19
    Introduction
    Premenstrual dysphoric Disorder (PMDD) is a mental - physical disease initiated by changing the levels of sex steroids in menstrual–ovulation cycle. Thus, the present study was conducted aiming to investigate the role of negative emotions, mental rumination, and Behavioral Inhibition System in prediction of the symptoms of premenstrual Dysphoric Disorder in female students of Azarbaijan Shahid Madani University in 2015.
    Materials And Methods
    The statistical population of this descriptive study included all female students of Azarbaijan Shahid Madani University in 2015. Using a Convenience Sampling method, 267 students were selected for this study. Research tools were; the Premenstrual Symptoms Screening Tool (PSST), Five-Factor Jackson Personality Inventory, Penn State Worry, Rumination, the Beck Depression -II (BDI-II), and the Beck Anxiety (BAI). Data was analyzed using regression method by applying Path Analysis Method.
    Results
    The findings of the present research depicted that anxiety with explanation force of about 29/2 percent (p=0/001, β=0/435) and depression with explanation force of 27 (p=0/001, β=0/356), and also variables of mental rumination (p=0/001, β=0/171), behavioural inhibition (p=0/001, β=0/213), and worry (p=0/001, β=0/142) were significant in the prediction of symptoms regarding Premenstrual Dysphoric Disorder.
    Conclusion
    The results of this study illustrated that variables of anxiety, depression, worry, mental rumination, and behavioural inhibition are associated with the symptoms of Premenstrual Dysphoric Disorder. These results proved the significance of paying more attention to the mental health of students and also designing more efficient practical plans for promotion of mental health-related issues is of paramount importance.
    Keywords: Premenstrual Dysphoric Disorder, Negative Emotions, MentalRumination, Behavioral Inhibition
  • M. Eslamdost, M. Sheikh, M. Mohammadi *, G. Ahmadi Pages 20-28
    Introduction
    The developmental coordination disorder causes many problems in motor skills of children. Designing appropriate motor plans is important to help these children. The core stability training is one of the related programs which has attracted the attention of the experts of this field in recent years. This study was aimed to investigate the effect of core stability training on balance in children with developmental coordination disorder.
    Materials And Methods
    In this quasi -experimental study, 30 children with developmental coordination disorder aged 9 to 12 years old were selected. After static balance (Stork test) and dynamic balance (Star test) pre-tests, they were randomly divided into three groups: core stability training, daily activities, and control. The core stability exercise group conducted the core stability training for 16 sessions of 45 minutes. In this period, the daily activities group performed their daily routine activities. The control group had no activity. Finally, the post-test was conducted and the results were recorded. The research hypotheses were tested using one-way analysis of variance and Tukey post hoc test (p
    Results
    There was no significant difference among the three groups in terms of age (p=0.955), weight (p=0.425), and height (p=0.515). Also, the central stability exercises improved the subject's balance. The central stability training group had a better performance in static and dynamic balance compared to the other two groups (p
    Conclusion
    According to the findings, the core stability exercise may be used as a useful intervention to improve static and dynamic balance of children with developmental coordination disorder.
    Keywords: Developmental Coordination Disorder, Balance, Core Stability Training
  • S. A Marashi *_M. Bavi_I. Davodi Pages 29-37
    Introduction
    Mental health is the most important factor in the growth and development of student's talents. One of the indicators of mental health assessment is the feeling of guilt that affects the person. The present study was aimed to predict the mental health of students of Ahwaz University of Shahid Chamran based on healthy and unhealthy guilt in 2017.
    Materials And Methods
    In this Analytical and cross-sectional study, 300 students were selected using randomly stratified methodology. Two questionnaires regarding healthy and unhealthy feelings of guilt and mental health scale were used as means of data collection. The data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and multiple linear regressions analysis.
    Results
    The results showed that healthy (r=-0/193) and unhealthy feelings (r=0/303) of guilt were significantly correlated with mental health status (Incompatible aspects of mental health) (p
    Conclusion
    According to the results of this research, On the contrary of traditional view of feelings of guilt, this feeling probably does not play a main role in developing mental disorders and it is not always maladaptive. In fact, feelings of guilt have a range from adaptive to maladaptive behaviors.
    Keywords: mental health, Healthy feelings of guilt, Unhealthy feelings of guilt, students
  • I. Hakimi *, Sm Hoseini Amiri, F. Hoseini, Kh Safari Pages 38-47
    Introduction
    Co-Workers’personality has an important influence on job satisfaction and organizational commitment of individuals in their workplaces. Large part of the personality imaging of the individuals is affected by two constructs of warmth and competence. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of Co-Workers’ perceived warmth and competence in the job turnover intention of nurses in Rafsanjan, considering the role of job satisfaction and organizational commitment variables.
    Materials And Methods
    The present study was a descriptive of structural equation modeling. Using convenience random sampling method, 263 nurses were selected among was all nurses with more than five years of work experince at affiliated hospitals of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2017. Among the .They responded to the questionnaires of warmth and competency of colleagues, job satisfaction, organizational commitment and the intention of job turnover. Data analysis was performed by using SPSS and AMOS softwares and by descriptive statistics methods, Pearson correlation coefficient, Sobel test and confirmatory factor analysis.
    Results
    The results of the research showed that the conceptual model of the research had a suitable fitness.In the examined structural model, at a meaningful level of α
    Conclusion
    Based on the results of the present study, among the personality traits, compared to the co-workers’ perceived warmth, the competence may have a more positive effect on p organizational commitment and job satisfaction of nurses and their reluctance to turnover intentions.
    Keywords: Warmth, Competency, Job satisfaction, Organizational commitment, Job turnover, Nurse
  • A. Mohseni, F. Yazdkhasti * Pages 48-57
    Introduction
    Obsessive-compulsive disorder (OCD) has profound effects on patients in terms of communicative, social, and psychological aspects. The present study was aimed to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy in reducing the attentional bias and rumination in patients with OCD.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, from all OCD patients referred to the relevant clinics in Isfahan City, a sample size of 30 patients were selected through a targeted and available sampling method with a pretest-posttest design and also a control group. .. The patients group received a weekly session of 90 minutes of dialectical behavior therapy for 10 weeks while the control group was treated with a usual method. The data gathering tools were MOCI, RRS, and Stroop tests and the collected data were then analyzed through ANOVA with repeated measures.
    Results
    Results showed that dialectical behavior therapy had a significant effect on reduction of attentional bias and rumination of OCD patients at a level of 0.05 error.
    Conclusion
    Dialectical behavior therapy based on the emotional regulation and distress tolerance techniques can be used as a selective and effective psychotherapy method in reducing of rumination and attentional bias in patients with OCD.
    Keywords: Dialectical behavior therapy, Rumination, Attentional bias, Obsessive, compulsive disorder (OCD)