فهرست مطالب

روانشناسی خانواده - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

نشریه روانشناسی خانواده
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه فرزادی، ناصر بهروزی، منیجه شهنی ییلاق صفحات 3-16
    بی انضباطی یک پدیده چندوجهی است که اثرات نامطلوبی بر کلاس درس دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه علی شیوه های فرزندپروری و سبک های دلبستگی با بی انضباطی در مدرسه با میانجی گری خودتنظیمی هیجانی، مهارت های اجتماعی و نظریه ذهن در دانش آموزان دختر سال سوم دبیرستان های شهر اهواز بود. از این جامعه، 440 دانش آموز دختر از طریق نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش شامل، پرسشنامه فرزند پروری بامریند (BPSQ)، پرسشنامه دلبستگی بزرگسال (AAI)، پرسشنامه محقق ساخته بی انضباطی، پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ (SEIQ)، پرسشنامه مهارت های اجتماعی توجوانان (TISS) و آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم (RMET) بودند. نتایج مدل اصلاح شده نشان داد که شیوه های فرزندپروری (فرزندپروری مقتدرانه، مستبدانه و سهل گیرانه) و سبک های دلبستگی (ایمن، ناایمن اجتنابی و دوسوگرا) علاوه بر اثر مستقیم بر بی انضباطی، از طریق متغیرهای میانجی خودتنظیمی هیجانی و مهارت های اجتماعی نیز بر بی انضباطی موثر هستند. متغیر نظریه ذهن در مدل پیشنهادی به عنوان متغیر میانجی در مدل اصلاح شده شناخته نشد و فقط دارای اثر مستقیم بر بی انضباطی بود. بر این اساس، آگاهی والدین از نحوه سبک فرزندپروری مناسب فرزندان و پرورش مهارت های هیجانی، اجتماعی و هدایت آنان در تجربه های موفقیت آمیز، می تواند منجر به تجهیز آنان به توانمندی های هیجانی و مدیریت هیجان و روابط اجتماعی گسترده تر شده و از این طریق بی انضباطی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: شیوه فرزندپروری، سبک دلبستگی، خودتنظیمی هیجانی، مهارت اجتماعی، نظریه ذهن
  • محمود اقبالی، سید ولی الله موسوی، فهیمه حکیما صفحات 17-26
    روابط صحیح و متعادل بین والدین و فرزندان یکی از عوامل موثر در بهزیستی و بهداشت روانی آنان است. در این میان تحلیل رفتار متقابل به عنوان یک نظریه ارتباطی آسان و کامل درباره شخصیت قلمداد شده است که به نظر می رسد قادر است به والدین در تعیین طرز مواجهه با کودکان کمک کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تحلیل رفتار متقابل بر سبک های فرزندپروری مادران بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 30 نفر از مادران در این پژوهش شرکت کردند و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات آموزشی تحلیل رفتار متقابل شرکت کردند و به منظور جمع آوری اطلاعات پژوهش پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند (PSI) قبل و بعد از شرایط آزمایشی در هر دو گروه اجرا شد. نتایج نشان داد که سبک مقتدرانه مادران در گروه آزمایش در پس آزمون به صورت معناداری افزایش و سبک های مستبدانه و سهل گیرانه مادران گروه آزمایش در پس آزمون کاهش یافت. این یافته ها نشان می دهد آموزش تحلیل رفتار متقابل ابزاری است که به مادران کمک می کند تا هیجان هایشان را کنترل کرده و رابطه بالغانه را به جای انتقاد از فرزندانشان بکار گیرند.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، سبک های فرزندپروری، روابط فرزند، والد
  • محمد علی بشارت، مهدیه خلیلی خضرآبادی، سید محمدرضا رضازاده صفحات 27-44
    مشکلات زناشویی باعث بروز بحران های بسیاری در زندگی روزمره تعداد زیادی از خانواده ها می شوند. نقش روان سازه های ناسازگار اولیه در بروز و تداوم این مشکلات چیست؟ دشواری تنظیم هیجان، چه نقشی در رابطه احتمالی بین روان سازه های ناسازگار اولیه و مشکلات زناشویی ایفا می کند؟ به منظور یافتن پاسخ چنین پرسش هایی، هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین روان سازه های ناسازگار اولیه و مشکلات زناشویی بود. تعداد 287 نفر (158 زن، 129 مرد) از دانشجویان متاهل ساکن شهرستان ارومیه در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس وضعیت زناشویی گلومبوک - راست (GRIMS)، فرم کوتاه پرسشنامه روان سازه یانگ (YSQ-SF) و مقیاس دشواری تنظیم هیجان گرتز و رومر (DERS) را تکمیل نمودند. نتایج پژوهش نشان داد که بین روان سازه های ناسازگار اولیه، مشکلات زناشویی و دشواری تنظیم هیجان همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین روان سازه های ناسازگار اولیه و مشکلات زناشویی نقش واسطه ای دارد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که رابطه روان سازه های ناسازگار اولیه و مشکلات زناشویی یک رابطه خطی و ساده نیست و دشواری تنظیم هیجان در این رابطه نقش واسطه ای دارد.
    کلیدواژگان: روانسازه، تنظیم هیجان، رابطه زناشویی
  • نادره سعادتی، مهدی رستمی، سیدعلی دربانی صفحات 45-58
    سازگاری پس از طلاق، فرایند جدایی از رابطه زناشویی، حل احساسات ناشی از گسستگی زناشویی، تثبیت رابطه پس از طلاق با همسر قبلی و جدید و یا هر دو است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و درمان متمرکز بر شفقت (CFT) در تقویت عزت نفس و سازگاری پس از طلاق زنان مطلقه بود. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. تعداد 36 زن مطلقه در این پژوهش شرکت کردند و در سه گروه آزمایش ACT (12 زن)، CFT (12 زن) و گروه کنترل (12 زن) گمارده شدند. گروه ACT درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه CFT درمان متمرکز بر شفقت را هرکدام به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. آزمودنی ها با استفاده از مقیاس های عزت نفس کوپر اسمیت (SEI) و سازگاری پس از طلاق (FADS) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که در مرحله پس آزمون درمان ACT و درمان CFT موجب بهبود سازگاری پس از طلاق و عزت نفس شد. تاثیر هر دو رویکرد درمانی در مرحله پیگیری پایدار بود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گیری کرد که هم درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و هم درمان متمرکز بر شفقت علاوه بر ارتقا سطح سازگاری پس از طلاق در زنان مطلقه منجر به بهبود عزت نفس نیز شده است.
    کلیدواژگان: سازگاری پس از طلاق، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت، عزت نفس
  • رضا خجسته مهر، رزگار محمدی صفحات 59-70
    تجربه خوشبختی در ازدواج منجر به رضایتمندی درونی زوجین می شود و محیط مساعدی برای رشد و سلامت فرزندان فراهم می کند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب زیسته زوجین متاهل از خوشبختی در ازدواج های پایدار بود. این مطالعه به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. به این منظور 14 زن و مرد متاهل که احساس خوشبختی می کردند از طریق مصاحبه عمیق و اکتشافی موردمطالعه قرار گرفتند. داده ها جمع آوری، ثبت و کدگذاری شد و در قالب مضمون های اصلی و فرعی طبقه بندی شد. تحلیل داده ها منجر به شناسایی 256 کد اولیه، 21 مضمون فرعی و پنج مضمون اصلی احساس خوشبختی، عوامل معنوی و اخلاقی در خوشبختی، حضور دیگران، رفتارهای مولد خوشبختی و ازدواج.
    کلیدواژگان: ازدواج پایدار، پدیدارشناسی، تجربه خوشبختی در ازدواج، ازدواج موفق
  • کبری کاظمیان مقدم، مهناز مهرابی زاده هنرمند، علیرضا کیامنش، سیمین حسینیان صفحات 71-82
    ناکامی زوج ها در حل اختلافات زناشویی ممکن است به اشکال گوناگونی بروز پیدا کند که هرکدام به نوبه خود می تواند سلامت روابط زناشویی را با خطر مواجه سازد. یکی از انواع بروز اختلافات زناشویی، عدم رضایت زناشویی است که زوج های بسیاری رادرگیر خود می کند واز عوامل بسیاری ازجمله عدم تمایزیافتگی، بخشودگی و معناداری زندگی تاثیر می پذیرد. هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی در پیش بینی رضایت زناشویی دانشجویان متاهل بود. به این منظور نمونه ای 256 نفری از دانشجویان زن متاهل انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه تمایزیافتگی خود بازبینی شده اسکورن (DSI-R)، شاخص ارزشمندی زندگی باتیستاوآلموند (LRI)، مقیاس بخشش (FS) و مقیاس زوجی اینریچ (ECS)، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی با رضایت زناشویی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. درمجموع، نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی نقش مهمی در تبیین و پیش بینی واریانس رضایت زناشویی دارد.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، معناداری زندگی، بخشودگی و رضایت زناشویی
  • منصور سودانی، سهیلا کریمی، خدیجه شیرالی نیا صفحات 83-92
    یکی از مهمترین آسیب های خانوادگی طلاق است؛ اما آمار رسمی طلاق به طور کامل نشان دهنده میزان ناکامی همسران در زندگی زناشویی نیست؛ زیرا در کنار آن، آمار بزرگ تری به طلاق های عاطفی اختصاص دارد. طلاق عاطفی نوعی نابهنجاری در نظام خانواده است که اگرچه به جدایی زوجین منجر نمی شود و بنا به دلایلی زن و شوهر همچنان در کنار هم زندگی می کنند، اما زندگی زناشویی آنها فاقد عشق، مصاحبت و دوستی است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مشاوره با تاکید بر نظریه انتخاب در کاهش طلاق عاطفی زوجین بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز بود که از بین آنها 3 زوج به عنوان نمونه انتخاب شد. در پژوهش حاضر از طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شد. برنامه درمانی مشاوره با تاکید بر نظریه انتخاب طی 8 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای به صورت زوجی اجرا شد و پس از خاتمه درمان نیز پیگیری با فاصله یک ماهه صورت گرفت. شرکت کنندگان در مراحل پایه، درمان و پیگیری به مقیاس طلاق عاطفی (EDS) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که مشاوره با تاکید بر نظریه انتخاب موجب کاهش طلاق عاطفی زوجین می شود. بر این اساس، رویکرد درمانی مشاوره با تاکید بر نظریه انتخاب در کاهش طلاق عاطفی از کارایی لازم برخوردار است و زوج درمانگران می توانند از این مدل در کار با زوجین به منظور افزایش صمیمیت عاطفی زوجین استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، طلاق عاطفی، زوج درمانی
|
  • Fatemeh Farzadi, Naser Behroozi, Manijeh Shehni Yailagh Pages 3-16
    Indiscipline is a multidimensional phenomenon that has undesirable effects on classroom. The purpose of this study was to investigate the causal relationship between parenting styles and attachment styles in school with mediation of emotional self-regulation, social skills and the Mind Theory in female third grade high school students of Ahwaz. Of this population‚ 440 female students were selected through multistage random sampling method. Instruments used in this study included the Baumrind's Parenting Style Questionnaire (BPSQ), the Adult Attachment Inventory (AAI), a researcher-made indiscipline inventory, the Schering Emotional Intelligence Questionnaire (SEIQ), The Teenage Inventory of Social Skills (TISS) and Reading the Mind in the Eyes Test (RMET). The results of the modified model showed that the parenting styles (authoritative, authoritarian and permissive) and the attachment styles (secure, avoidant insecure and ambivalent), not only directly affect indiscipline, but also indirectly exert an effect through mediation variables of emotional self-regulation and social skills. Mind reading in the proposed model was not recognized as a mediator variable in the corrected model and could only directly effect the indiscipline. It can be concluded that the parent's knowledge of appropriate parenting style, developing emotional, social skills and guiding them in successful experiences could lead to equipping them with emotional abilities, managing emotions, and wider social relationships, and thereby, reducing their indiscipline.
    Keywords: parenting styles, attachment styles, emotional self-regulation, social skills, Theory of Mind
  • Mahmoud Eghbali, Seyed Valiollah Mousavi, Fahimeh Hakima Pages 17-26
    Authentic and balanced relationships between parents and children are one of the effective factors in children’s well-being and mental health. Transactional analysis is considered a comprehensive communication theory about personality and can help parents deal with their children. The aim of the present study was to investigate the effects of transactional analysis on maternal parenting styles. The design of this study was of a quasi-experimental type with pre-test, post-test and control group. 30 mothers participated in this study, assigned to experimental and control groups (15 each). The experimental group were trained in eight 90 minute sessions of trancactional analysis. To collect the research data, the Baumrind Parenting Style Inventory (PSI) was administered to both groups before and after the intervention. Results revealed that mothers in the experimental group scored higher in the authoritative style and lower in authoritarian and permissive styles in their post test. It can be concluded that trancactional analysis training may have helped mothers in controling their emotions and sorting to adult relationships instead of scolding their children.
    Keywords: transactional analysis, parenting styles, child-parent relationships
  • Mohammad Ali Besharat, Mahdieh Khalili Khezrabadi, Seyed Mohammad Reza Rezazadeh Pages 27-44
    Marital problems cause many crises in daily lives of a large number of families. What is the role of early maladaptive schemas in development and maintaining of these problems? What is the possible role of difficulty in emotion regulation in early maladaptive schemas and marital problems? The present study aimed to investigate the mediating role of difficulty in emotion regulation in the relationship between early maladaptive schemas and marital problems. Two hundred and eighty seven married volunteer students (158 females, 129 males), living in Urmia, participated in this study. Participants completed the Golombok Rust Inventory of Marital State Questionnaire (GRIMS), the Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF), and the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). The results showed a significantly positive correlation between early maladaptive schemas and marital problems, and difficulty in emotion regulation. The results of path analysis showed that the relationship between early maladaptive schemas and marital problems was mediated by difficulty in emotion regulation. According to the results of the present study, it can be concluded that the relationship between early maladaptive schemas and marital problems is not linear and the difficulty in emotion regulation can play a meditational role between the two.
    Keywords: schema, emotion regulation, marital relationship
  • Nadereh Saadati, Mehdi Rostami, Seyed Ali Darbani Pages 45-58
    Post divorce adjustments is a process of separation from the marital relationships, solving emotions caused by marital dissociation, consolidation of relations with previous and new wife or both of them after divorce. The present research aimed to compare the impact of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Compassion Focused Therapy (CFT) on strengthening the divorced womens’ self-esteem and post-divorce adjustment. The study was of a quasi-experimental type with pre-test, post-test and control group. 36 women were randomly assigned to experimental groups: Acceptance and Commitment Therapy group (ACT), Compassion Focused Therapy group (CFT) and control group. Two experimental groups (ACT & CFT) received 8 weekly 90 minutes’ sessions of ACT and CFT. They were assessed by utilizing Cooper-Smith Self-esteem Inventory (SEI) and Fisher Post-Divorce Adjustment Scale (FADS) in pre test, post test and follow up phase. Post test result showed a significant improvement in the womens’ post-divorce adjustment and self-esteem in the ACT and CFT groups. The impact of both therapeutic approaches in the follow-up phase was sustained. Based on the findings, it can be concluded that both Acceptance and Commitment Therapy and Compassion Focused Therapy, could not only promote the level of post-divorce adjustment in divorced women but also resulted in their improved self-esteem.
    Keywords: post-divorce adjustment, Acceptance, Commitment Therapy, Compassion Focused Therapy, self-esteem
  • Reza Khojasteh Mehr, Rezgar Mohammadi Pages 59-70
    The experience of happiness in an enduring marriage causes internal satisfaction among couples. It also affects the well-being and development of their children. The present study was set up to investigate the lived experiences of couples who expressed satisfaction with their married life. Following a phenomenological approach, this study conducted in-depth and exploratory interviews among 14 married males and females who believed they had happy marriages. Data were collected , coded and organized in the form of themes and subthemes. 256 codes, 21 subthemes and 5 themes were identified through the content analysis of the data. The five main themes extracted were feeling of happiness, moral factors in happiness, presence of others, happiness raising behaviors and constructive marriage. The result revealed that happiness in marriage entails a feeling of comfort and satisfaction created by moral and ethical consideration observed by the couple, performed in the presence of others and accompanied by happiness raising behaviors. Mutual relationships between meanings and standards of happy marriages were also revealed.
    Keywords: enduring marriage, phenomenology, experience of happiness, successful marriage
  • Kobra Kazemian Moghaddam, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Alireza Kiamanesh, Simin Hosseiniyan Pages 71-82
    The failure of couples in resolving marital problems could be expressed in various forms so that each of them can be a threat to the health of marital relationship. One common type of marital discord is marital dissatisfaction, which is affected by many factors, including lack of differentiation, forgiveness and meaningfulness in life. The purpose of this study was to investigate the role of differentiation, life meaningfulness and forgiveness in predicting marital satisfaction among married female students of Islamic Azad University of Dezful. For this purpose, a sample of 256 married female students was selected. Four types of instruments were used: Skowron’s revised Differentiation of Self Questionnaire (DSI-R), the Life-Regard Index (LRI), the Forgiveness scale (FS), and Enrich Couple Scales (ECS). The results showed that a significant positive relationship existed between differentiation, life meaningfulness, and forgiveness and marital satisfaction. Results also showed that differentiation, meaningfulness in life, and forgiveness had a important role in explaining and predicting the variance of marital satisfaction.
    Keywords: differentiation, meaningfulness in life, forgiveness, marital satisfaction
  • Mansour Sodani, Soheila Karimi, Khadijeh Shirali Nia Pages 83-92
    Divorce is an undoubtly damage to the family. Yet, official statistics show that Emotional divorce is now considered a more serious problem. Emotional divorce is a kind of abnormality in the family system through which the relationships does not end in divorce but couples continue their common life for some reason while their marital life may lack love, companionship, and friendship. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of counseling with an emphasis on Choice Theory in reducing emotional divorce among couples. The statistical population included couples referring to counseling centers in Ahvaz from which three couples were selected. Multiple baseline experimental single case was used as the method of the study .A counseling program based on Choice Theory was conducted for eight 90-minutes weekly sessions in the form of the couple therapy treatment. After the intervention, a follow-up was performed with a monthly interval. The participants at baseline, treatment and follow-up responded to Emotional Divorce Scale (EDS). Results showed that the counseling program could reduce the couple's scores on the scale which may, in turn, imply a reduction in their emotional divorce. Couples therapists are recommended use this model to improve the couple's emotional intimacy .
    Keywords: Choice Theory, emotional divorce, couples therapy