فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمان شفیعی، نادر عالیشان کرمی*، ایمان تهمتن، ایرج رداد صفحه 1
    مقدمه
    پژوهش حاضر، بررسی رفتار اطلاع یابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بر پایه الگوی اطلاع یابی الیس، در استفاده از شبکه جهانی وب می باشد.
    روش ها
    این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی توصیفی انجام شد. جامعه آماری شامل :کلیه دانشجویان (50 نفر) کارشناسی ارشد انگل شناسی، بیوشیمی، ژنتیک و فیزیولوژی شاغل به تحصیل در نیمه ی اول سال تحصیلی 1393 بود. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مراحل تبیین شده در مدل رفتار اطلاع یابی الیس گردآوری شد. برای توصیف داده ها از آمار توصیفی و برای تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    دانشجویان برای دسترسی به اطلاعات مورد نظر خود، بیشتر از موتور جستجوی اختصاصی وب گاه (3/61 درصد) و مرور عنوان های اصلی صفحه خانگی وب گاه (1/58 درصد) استفاده می کردند. ارتباط موضوعی، اهمیت وب گاه و شهرت و اعتبار وب گاه از جمله مهم ترین معیارهای انتخاب وب گاه ها بودند. مراجعه مستقیم به وب گاه هایی که دانشجویان از قبل می شناختند، مهم ترین روش پایش پیشرفت های یک حوزه موضوعی بود. مهم ترین شیوه ذخیره سازی وب گاه های مفید توسط دانشجویان، افزودن آدرس اینترنتی منبع به فهرست وب گاه های مورد علاقه بر روی مرورگر (6/48 درصد) بود. دسترسی به منابع وبی و پایین بودن سرعت اینترنت دانشگاه (1/87 درصد) از مشکلات و محدودیت های اساسی ذکر شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی عناصر الگوی رفتار اطلاع یابی الیس در جامعه مورد مطالعه، رعایت می گردد. همچنین لازم است مهارت های اطلاع یابی دانشجویان با برگزاری کارگاه های آموزشی ارتقاء یافته و محدودیت های ذکر شده در دسترسی به منابع وبی، برطرف گردند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، مدل اطلاع یابی الیس، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، وب
  • مریم جهانبخش *، فاطمه صفری، زهرا بابایی، مرضیه جعفری، گشین حیدریان، فاطمه بهرامی، سجاد خلیل نژاد صفحه 10
    مقدمه
    فرم پذیرش و خلاصه ترخیص به مثابه پرونده ی کوچکی است که دربردارنده مهم ترین داده های هویتی، درمانی و مالی بیمار است. اما فرم کنونی پذیرش و خلاصه ترخیص به دلیل دربرداشتن عناصر اطلاعاتی دموگرافیک غیرکاربردی و بالعکس عدم فضای کافی جهت ثبت عناصر اطلاعاتی مرتبط نتوانسته رضایت مستندسازان را به خود جلب کند و طراحی مجددی را می طلبد. لذا مطالعه حاضر در راستای طراحی مجدد فرمی که بتواند نیازهای اطلاعاتی کاربران اصلی را پوشش دهد، انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کاربردی - توصیفی است که در سال 1393 انجام شد. برای گردآوری داده ها، ابتدا عناصر اطلاعاتی فرم استاندارد وزارت بهداشت و درمان و نیز فرم های دردسترس در خارج از کشور مطالعه شد و موارد اشتراک و افتراق آن استخراج گردید. سپس عناصر اطلاعاتی استخراج شده به نیازسنجی مستندسازان فرم پذیرش و خلاصه ترخیص در بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان گذاشته شد و طراحی مجدد فرم پذیرش و خلاصه ترخیص بر مبنای توافق بالای 50 درصد جامعه پژوهش انجام گردید.
    یافته ها
    با توجه به نیازسنجی انجام شده به حذف برخی عناصر اطلاعاتی و جایگزینی آن با عناصر کاربردی پرداخته شد و فرم پذیرش و خلاصه ترخیص جدیدی طراحی شد.
    - با توجه به اهمیت فرم پذیرش و خلاصه ترخیص باید نسبت به مستندسازی صحیح آن همت گماشت و حصول این مهم خود تجدید نظر در فرم کنونی را می طلبد.
    کلیدواژگان: پذیرش و خلاصه ترخیص، نیاز سنجی اطلاعاتی، بیمارستان ها
  • فهیمه باب الحوائجی، لاله جولاهی*، محسن جولاهی صفحه 19
    مقدمه
    کتابداران با توجه به ماهیت حرفه ای خود، با حجم وسیع اطلاعات و منابع الکترونیکی دچار تنش و استرس می شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل تنش زا در بین کتابداران علوم پزشکی شهر تهران در سال1393 انجام شد.
    روش ها
    نوع پژوهش توصیفی – مقطعی و ابزار تحقیق پرسشنامه بود. جامعه آماری شامل 185 نفر از کتابداران دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران که بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه خودساخته بود. روایی پرسشنامه توسط استاد راهنما و تنی چند از صاحب نظران در رشته های روانشناسی، بهداشت روانی و علوم اطلاع رسانی تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ به میزان 824/0 محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی، آزمون های تی استودنت و آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی در نرم افزار spss21 استفاده شد.
    یافته ها
    ورود و وجود فن آوری نوین باعث افزایش انگیزه کاری، صرفه جویی در وقت، افزایش مسئولیت شده است. در رابطه با رتبه بندی عوامل استرس زای شغلی، عدم شناخت ماهیت شغلی در رابطه باوجود منابع الکترونیکی، میزان آشنایی کتابدار به زبان انگلیسی بیشترین تاثیر را داشت و کمترین میانگین مربوط به پاسخ سوال تناقض در تخصص حرفه ای با کار سازمانی و همچنین متفاوت بودن دوره های آموزشی گذرانده شده با نیاز شغلی بدست آمد. به طور کلی وجود منابع الکترونیکی در کتابخانه ها با میانگین و انحراف معیار 210/1±66/2 باعث ایجاد استرس شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد از نظر کتابداران دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران، عدم اطلاع مسئولین از ماهیت کاری، ابهام در نقش کارکنان، عدم توانایی ، نیاز به حمایت و عدم آشنایی با زبان انگلیسی در ارتباط با ورود منابع الکترونیکی و تغییرات محیطی باعث استرس شغلی معرفی شدند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، کتابداران، منابع الکترونیکی، کتابخانه ها، علوم پزشکی، تهران
  • آذر بنگلی*، رضا احمدی کهنعلی صفحه 29
    مقدمه
    بیمارستانها نقش مهمی در ارائه خدمات درمانی و تامین سلامت جامعه دارند بنابراین نحوه ارزیابی کیفیت خدمات آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مقاله با بررسی پیشینه تحقیق به توسعه مدلی برای سنجش کیفیت خدمات بیمارستانی پرداخته شده است و سپس با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی خواسته های همراهان بیماران از کیفیت خدمات بیمارستان، اولویت بندی شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی و از نظرهدف کاربردی است. جامعه آماری شامل 185 نفر از همراهان کودکان بستری در بیمارستان کودکان بندرعباس بود که براساس فرمول کوکوران 120 نفر از آنها با روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با پرسشنامه مقایسات زوجی جمع آوری و با استفاده از یکی از شناخته شده ترین روش های تصمیم گیری چند معیاره یعنی روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP) و نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان می دهد که ابعاد اصلی کیفیت از نظر همراهان بیماران به ترتیب خدمات کلی(270/0)، دسترسی(203/0)، خدمات پزشکی(172/0)، محیط(152/0)، اداری(118/0) و ارتباطی(085/0) در اولویت اول تا ششم قرار دارند و بین شاخص ها نیز تشخیص دقیق بیماری (115/0) و دسترسی به خدمات شبانه روزی(066/0) به عنوان مهمترین شاخص و زمان ملاقات مناسب ( 0010/0) و کیفیت و تنوع وعده های غذایی ( 0020/0) کم اهمیت ترین شاخص تعیین شدند.
    بحث :چارچوب ارائه شده در این تحقیق می تواند به عنوان معیاری برای ارزیابی عملکرد و بهبود کیفیت خدمات در بیمارستانها مورد استفاده قرار گیرد. بر اساس نتایج این تحقیق مدیران بیمارستان با بکارگیری پزشکان متخصص و با سابقه یا توانمند سازی پزشکان و همچنین برنامه ریزی جهت بکارگیری شیفت های کاری اضافه(شبانه) با تامین نیروی انسانی و تجهیزات و بهبود خدمات قابل ارائه در این شیفت ها، می توانند بیشترین تاثیر را در بهبود کیفیت خدمات بیمارستان و در نتیجه رضایت بیماران داشته باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات بیمارستان، همراهان بیماران، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • مریم شکفته، مصطفی کریمی*، مریم کازرانی، فرید زایری صفحه 39
    مقدمه
    حوزه موضوعی داروسازی و داروشناسی به عنوان پرتولیدترین حوزه موضوعی پزشکی است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تولیدات علمی داروشناسی و داروسازی ایران در وب آو ساینس در سالهای 2003 تا 2012 طراحی شده و تعداد تولیدات و میانگین استنادهای دریافتی این حوزه را مشخص و پرتولیدترین پژوهشگران و سازمان ها و خوشه های استنادی تولیدات مذکور را شناسایی می‏کند.
    روش ها
    در این پژوهش که با رویکرد علم سنجی انجام می شود، جامعه پژوهش، کلیه مقالات داروسازی و داروشناسی ایران نمایه شده در نمایه استنادی علوم بین سال های 2003 تا 2012 بوده است که در 12 نوامبر 2013 از پایگاه وب آوساینس گردآوری و توسط نرم افزار هیست سایت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تولیدات علمی حوزه داروسازی و داروشناسی ایران طی سال های 2003 تا 2012 روند صعودی داشته و تعداد کل آن 5209 مدرک بوده است. عباس شفیعی در رتبه اول از نظر تعداد تولیدات و تعداد استنادهای دریافتی قرار دارد. پنج نویسنده پرتولید در حوزه داروسازی و داروشناسی متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده اند. دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی رتبه های اول تا سوم را از نظر تعداد تولیدات علمی به خود اختصاص داده اند. کشور انگلستان دارای بیشترین همکاری با پژوهشگران ایرانی است.
    نتیجه گیری
    تولیدات علمی حوزه داروسازی و داروشناسی در دوره مورد بررسی رشد زیادی داشته است. اما میانگین استنادهای هر مقاله زیاد نیست و برای افزایش کیفیت مقالات در کنار افزایش کمیت آنها باید برنامه ریزی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: داروسازی، داروشناسی، تولیدات علمی، علم سنجی، ایران
  • زینب اسماعیل زاده*، نیلوفر چوبین، نجمه اشکانی، مرجان کمالی پور صفحه 49
    مقدمه
    فن‏آوری اطلاعات به سبب ظرفیت بالایی که در تولید، پردازش و انتشار سریع اطلاعات دارد از حساسیت بالایی برخوردار است، چرا که اطلاعات و نحوه‏ی جریان و پردازش آن برای سازمان امری ضروری است. از این رو این پژوهش در جهت شناخت سطح فن‏آوری اطلاعات و بررسی امکان پیاده ‏سازی قابلیت‏های فن‏آوری اطلاعات در بیمارستان‏های آموزشی شهر بندرعباس در سال1394 انجام شد.
    روش‏ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی بوده که در سال 1394، به منظور بررسی امکان پیاده ‏سازی قابلیت‏های فن‏آوری اطلاعات در بیمارستان‏های آموزشی شهر بندرعباس انجام شد. محیط پژوهش، بیمارستان‏های آموزشی شهر بندرعباس بود. جامعه مورد مطالعه، مسئولین فن‏آوری اطلاعات بودند. روش نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد. روش جمع آوری داده از طریق پرسش‏نامه استاندارد انجام شد. پس از گردآوری پرسش‏نامه ‏ها، داده ها در نرم افزار SPSS-19 مورد تحلیل قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل یافته ها از میانگین و انحراف معیار استفاده شد.
    یافته ها: میانگین امتیاز وضعیت زیرساختی و شبکه فن‏آوری اطلاعات در این بیمارستان‏ها 74، تجهیزات سخت افزاری 73، وضعیت نرم افزاری 70، وضعیت نیروی انسانی 76 و میزان استفاده از فن‏آوری اطلاعات در این بیمارستان‏ها 68 بود. همچنین میانگین وضعیت کلی فن‏آوری اطلاعات در بیمارستان‏های آموزشی شهر بندرعباس 72 بدست آمد.
    نتیجه‏ گیری: با توجه به میانگین وضعیت فن‏آوری اطلاعات در هریک از بیمارستان‏های آموزشی شهر بندرعباس، وضعیت فن‏آوری اطلاعات تقریبا در یک سطح قرار دارد و همچنین با توجه به میانگین کلی بدست آمده، می‏توان وضعیت فن‏آوری اطلاعات در این بیمارستان‏ها را متوسط دانست و از این رو پیاده ‏سازی قابلیت‏های فن‏آوری اطلاعات تا حد مطلوبی امکان‏پذیر است.
    کلیدواژگان: پیاده سازی، فناوری اطلاعات، بیمارستان
  • نرگس ذاکری زیارتی، مهشید سرافراز، مهسا پیشدار، زهرا جمالی، مریم منتصری صفحه 55