فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهسا روزخاتونی، زری رحمت پسند فتیده، زلیخا اسدی، محمد دهقانی صفحات 1-7
    هدف
    فناوری رایانش ابری امروزه به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گرفته و با ایجاد مزایایی همچون کاهش هزینه ها و در دسترس بودن و یکپارچگی اطلاعات راه خود را به صنعت مراقبت بهداشتی و درمانی باز کرده است. در این مطالعه نگرش پرستاران نسبت به فناوری رایانش ابری به منظور تعیین مزایا، موانع و زیرساخت های مورد نیاز برای پیاده سازی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    این مطالعه در سال 1396 در بیمارستان فارابی تهران به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفت. جامعه پژوهش پرستاران شاغل در این بیمارستان بودند و روش نمونه گیری تمام شماری (310 پرستار) بود. پس از تکمیل خود ایفا پرسشنامه ها و ورود داده ها به نرم افزارSPSS با استفاده از آزمون های پیرسون و ANOVA آنالیز آماری انجام شد.
    نتایج
    در این مطالعه 228 نفر (181 زن و 47 مرد) شرکت کردند. مهم ترین (50/±06/4) مزیت استفاده از رایانش ابری در بیمارستان ها انتقال آسان داده و دسترسی بهتر به مدارک بیماران بود. تحت وب بودن نرم افزارهای بیمارستانی (54/±95/3) مهم ترین پیش نیاز برای به کارگیری این فناوری در بیمارستان ها می باشد. همچنین اصلی ترین (83/±68/3) مانع برای اجرا عدم توانایی ارسال داده ها به بستر اینترنت توسط سیستم های اطلاعات بالینی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مزیت فناوری رایانش ابری مانند دسترسی سریع به اطلاعات و ایجاد ارتباطات بهینه بین سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی باید با سیاست گذاری های صحیح موانعی همچون نبود شبکه مناسب داده در بیمارستان ها، عدم تعامل پذیری سیستم های اطلاعات بیمارستانی و مشکلات مربوط به اینترنت جهت پیاده سازی این فناوری در آینده برطرف گردد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سلامت، پرستاران، رایانش ابری، انفورماتیک پرستاری
  • مرضیه معراجی، فاطمه صفایی، شادی شجاعی، ریحانه موسوی پور، ساناز سادات محمودیان صفحات 8-17
     
    هدف
    دانشگاه ها منشا تحولات جامعه در عرصه های مختلف بوده و دانشجویان به عنوان ارکان اصلی دانشگاه، پیکره اصلی سازمان ها و ارگان های مختلف جامعه را تشکیل می دهند. بدین منظور، داشتن اطلاعات در مورد وضع موجود و نگرش دانشجویان ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی دانشجویان رشته فناوری اطلاعات سلامت نسبت به انتخاب رشته و رضایت آن ها از رشته تحصیلی و دیدگاه آن ها به آینده شغلی خود صورت گرفته است.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی کلیه دانشجویان فناوری اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد سال 1396-1395 مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه با 37 سوال در سه بخش آگاهی نسبت به انتخاب رشته، سنجش رضایت از رشته و دیدگاه نسبت به آینده شغلی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    نتایج
    به طور کلی آگاهی دانشجویان نسبت به انتخاب رشته فناوری اطلاعات سلامت و میزان رضایت از رشته تحصیلی کمتر از حد متوسط و دیدگاه نسبت به آینده شغلی بالاتر از حد متوسط ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    برای بهبود میزان رضایتمندی دانشجویان، لازم است متقاضیان ورود به آموزش عالی در مشاوره های کنکوری به شکل مناسبی راهنمایی شوند تا انتخاب رشته های آنان از روی آگاهی، علاقه و رغبت باشد و پس از ورود به دانشگاه دچار نارضایتی و یاس نشوند. در این راستا لازم است متولیان امر در ایجاد زمینه استخدام و استفاده از دانش فارغ التحصیلان برنامه ریزی های لازم را به عمل آورند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سلامت، آینده شغلی، رضایت رشته
  • پروین لک بالا صفحات 18-25
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین میزان آگاهی اساتید و دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از کاربردهای سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام شد.
    روش ها
    پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر در سال 1394-1393 انجام شد. جمعیت موردپژوهش 162 نفراز دانشجویان و اساتید دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بود. داده ها با استفاده ازپرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر اهداف پژوهش گردآوری شد. برای استانداردسازی و معتبر کردن پرسشنامه از متخصصین برای بررسی کیفی پرسشنامه استفاده شد. پایایی پرسشنامه با روش آلفا-کرونباخ بررسی شد. و داده های پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    آزمون دقیق فیشر تفاوت معناداری بین دو گروه اساتید و دانشجویان در آگاهی از کاربرد GIS در حوزه سلامت را نشان داد (0.029=P) هر دو گروه از اساتید و دانشجویان و نمره کل آنان از سوالات آگاهی از حد وسط نمره پایین تر بودند. بین میزان آگاهی دانشجویان و اساتید از GIS در ارائه تصویری از نحوه ارائه خدمات بهداشتی و امکانات موجود تفاوت معنی داری وجود داشت (0.049=(P گر چه میانگین نمره آگاهی در بین دو گروه کم بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مبین این است که سطح آگاهی هر دو گروه کم بوده است که احتمالا به نفایص آموزشی دانشگاهی در برنامه ریزی آموزشی گرو های بهداشتی در دانشگاه ها و کمبود واحدهای درسی در خصوص سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد.با توجه به کاربردهای زیاد این سیستم در برنامه ریزی های درمانی و آموزشی لزوم آموزش کاربردی آن در دانشگاه های علوم پزشکی ضروری است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، آگاهی، بهداشت
  • الهه امتی، سید جواد قاضی میرسعید، مریم ابراهیمی صفحات 26-34
    هدف
    یکی از تازه ترین روند یا روش ها در آموزش درون خطی، به رشد فراوان موک ها مربوط می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی انگیزه ، دلایل و دانش فراگیران در استفاده از موک است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کاربردی بود که با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش مطالعه حاضر را کلیه اعضای گروه بحث الکترونیک کتابداری و اطلاع رسانی مشهد و گروه بحث علم اطلاعات و دانش شناسی ایران تشکیل داد. داده های به دست آمده بعد از ورود به نرم افزار آماری Excell با استفاده از آمارهای توصیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج بررسی انگیزه، دلایل و دانش فراگیران در استفاده از موک، نشان داد که عامل به روز کردن دانش به عنوان مهم ترین عامل انگیزشی فراگیران شناخته شده است. بیش از نصف فراگیران به طور متوسط از موک استفاده می کردند. اکثر فراگیران اطلاعات روشن و واضحی درباره موک نداشتند.
    نتیجه گیری
    ازآنجاکه اکثر فراگیران اطلاعات روشن و واضحی درباره موک نداشتند، لزوم تشکیل کارگاه های آموزشی به منظور معرفی و آشنایی با موک در تولید و ارائه موک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، فناوری آموزشی، موک
  • مرتضی همت، جهان پور علی پور، نیلوفر جهانی صفحات 35-43
     
    هدف
    توجه به کیفیت و عملکرد بخش مدارک پزشکی بیمارستان ها به دلیل و نقش مهم این بخش در سلامت و درمان بیماران حیاتی است. مدل کیفیت بنیاد اروپایی ابزاری مناسب جهت ارزیابی سطح کیفیت خدمات این بخش است. هدف این پژوهش ارزیابی بخش مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با استفاده از این مدل است.
    روش ها
    مطالعه حاضر توصیفی بوده و به صورت مقطعی در نیمه اول سال 1397 انجام شده است. جامعه پژوهش شامل پنج نفر مدیر و 54 نفر از کارکنان بخش های مدارک پزشکی بود. کل جامعه به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه 50 سوالی تعدیل شده الگوی تعالی سازمانی گردآوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS در قالب آمارهای توصیفی تجزیه و تحلیل شده است.
    نتایج
    بخش های مدارک پزشکی مورد مطالعه از 1000 امتیاز کل این الگو، 9/411 امتیاز کسب کرد که 37/232 امتیاز به معیار توانمند سازها و 57/179 امتیاز به معیارهای نتایج اختصاص داشت. در حوزه توانمند سازها شراکت ها و منابع بیشترین (76/51 درصد) و فرایندها (08/18 درصد) کمترین امتیاز را کسب کردند. در حوزه نتایج، نتایج کارکنان بیشترین (93/47 درصد) و نتایج مشتری (16/43 درصد) کمترین امتیاز را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    عملکرد بخش های مدارک پزشکی مورد مطالعه در رده پایین تر از متوسط قرار داشت؛ بنابراین، طراحی و مدیریت فرایندهای بخش، شناسایی و اولویت بندی فرصت های بهبود در بخش، بهبود روابط بخش با ذینفعان، انطباق خدمات و امکانات بخش با نیازهای ذینفعان و توجه به بهبود مستمر به منظور ارتقای عملکرد این بخش ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بخش مدارک پزشکی، بیمارستان های آموزشی، بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت
  • مائده هاشمی پور، مهربان شاهی صفحات 44-50

    هدف: دستیابی به کیفیت بالا در فرایندهای ثبت سرطان علاوه بر وجود دستورالعمل استاندارد شده به مجموعه ای از حداقل داده های تعریف شده نیاز دارد. تعیین مجموعه حداقل داده ها، موجب اطمینان از جمع آوری همه داده های ضروری به صورت یکپارچه می شود و در جامعیت داده ها نقش دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی تطابق عناصر داده ها در سیستم اطلاعات آزمایشگاهی مراکز پاتولوژی هرمزگان با مجموعه حداقل داده ها در برنامه ثبت سرطان جمعیتی انجام شد.
    روش ها: این مطالعه توصیفی، یک مطالعه مقطعی است که در آن داده های موجود در سیستم اطلاعاتی آزمایشگاه، با مجموعه حداقل داده ها مقایسه شد. ابزار جمع آوری داده ها، یک چک لیست حاوی 30 گویه در 3 بخش شامل مشخصات کلی آزمایشگاه پاتولوژی، ساختار گزارشات پاتولوژی، سیستم اطلاعاتی مراکز پاتولوژی بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی انجام شد.
    نتایج: همه عناصر اطلاعات هویتی بیمار، اطلاعات ارائه دهنده خدمت و داده های مربوط به تاریخ پذیرش نمونه و نوع نمونه، عناصر اطلاعاتی تشخیص پاتولوژی و تاریخ گزارش دهی در همه نرم افزارهای پاتولوژی موجود بود. همه سیستم های اطلاعاتی آزمایشگاه های پاتولوژی، بخش مربوط به تاریخ گزارش را داشتند و فقط 44 درصد آن ها، یک بخش اختصاصی برای کدهای تشخیصی داشتند که کاربران از وجود آن یا از کاربرد آن، اطلاعاتی نداشتند.
    نتیجه گیری: تطابق LIS با MDS مختص PBCR نشان داد همه داده های ضروری در LIS موجود است و باید در خصوص تکمیل آن ها به پرسنل آزمایشگاه های پاتولوژی، یادآوری شود.
    کلیدواژگان: پاتولوژی، سرطان ها، مجموعه حداقل داده ها، ثبت سرطان
  • فرحناز صدوقی، خدیجه مولایی، مژگان احمدی فارسانی، محمد هادیان صفحات 51-59
    هدف
    بیماری های قلبی بیماری های مزمن و شایعی هستند که علاوه بر تحمیل بار مالی و بهداشتی زیاد بر افراد و جوامع، منجر به مرگ، ناتوانی و کاهش کیفیت ضعیف زندگی خواهند شد. پزشکی از راه دور رویکردی امیدوار کننده برای بهبود مراقبت از این افراد است. هدف از این مطالعه بررسی کارایی و اثربخشی پزشکی از راه دور در مدیریت و نظارت بر بیماری های قلبی است.
    منابع اطلاعات یا داده ها: مطالعه حاضر مروری نظامند است که در آن مقالات مربوط به کارایی و اثربخشی پزشکی از راه دور در مدیریت و نظارت بر بیماری های قلبی در بازه زمانی مارس 2011 تا جولای 2017 با استفاده از کلیدواژه های در نظر گرفته شده و همچنین عملگر AND از پایگاه داده هایProQuest ،Science Direct ،Pubmed ، Scopus و Google Scholar استخراج شدند.
    روش های انتخاب مطالعه: پس از غربالگری عنوان و چکیده مقالات، 21 مطالعه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت غربالگری مقالات از معیارهای چاپ مقالات به زبان انگلیسی، مرتبط بودن مقالات به کارایی و اثربخشی پزشکی از راه دور در مدیریت و نظارت بر بیماری های قلبی و دسترسی به متن کامل مقالات استفاده شد.
    ترکیب مطالب و
    نتایج
    پزشکی از راه دور به تشخیص به موقع بیماری های قلبی، تسهیل دسترسی بیماران به متخصصان، کاهش طول مدت اقامت و تخصیص موثر منابع منجر شده و در کاهش هزینه ها و بهبود کیفیت زندگی دخل و تصرف موثر و بی نظیری داشته است. همچنین یافته ها بیانگر آن بودند که کشورهای پیشرفته در بکارگیری پزشکی از راه دور به منظور مدریت و نظارت بر بیماری های قلبی همواره نسبت به سایر کشورها پیشگام تر بوده اند.
    نتیجه گیری
    استفاده از پزشکی از راه دور می تواند به عنوان راه حلی عملی در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مختلف خصوصا بیماری های قلبی جهت غلبه بر محدودیت های زمانی و مکانی ارائه گردد. این فناوری همچنین با ایجاد انگیزه در بیماران، خودکنترلی، مدیریت علائم بالینی و ارائه برنامه غربالگری، بهبود وضعیت سلامت را به حداکثر رسانده است.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی، پزشکی از راه دور، خودمراقبتی، اثربخشی، کارایی
  • الهه امتی صفحات 60-66
    هدف
    استفاده از دوره های آموزشی رایگان به منظور کسب دانش و مهارت های مختلف حائز اهمیت است. با درک اهمیت و ضرورت نیاز به تولید دوره های آزاد درون خطی گسترده یا موک ها توسط دانشگاه های مختلف، هدف از مطالعه حاضر بررسی دوره های آموزشی سایت مکتب خانه است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری کلیه دوره های آموزشی ارائه شده سایت مکتب خانه بود. داده ها با استفاده از روش مشاهده مستقیم از سایت مکتب خانه گرد آوری شده اند و دوره های آموزشی ارائه شده بر اساس مشارکت دانشگاه ها، مقطع تحصیلی، زبان، رشته، دروس ارائه شده، مورد بررسی قرار گرفتند. داده های به دست آمده بعد از ورود به نرم افزار آماری Excel با استفاده از آمارهای توصیفی (فراوانی و در صد فراوانی) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد، بیشترین دوره های ارائه شده مربوط به دانشگاه صنعتی شریف و رشته های برق، فیزیک، کامپیوتر و ریاضی بود. بیشترین دوره های آموزشی به صورت تخصصی و برای مقطع کارشناسی ارائه گردید. 80 درصد از دوره های آموزشی به زبان فارسی و 20 درصد به زبان انگلیسی ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    علیرغم اینکه سایت مکتب خانه، جهت دستیابی سریع به دوره های آموزشی رایگان دانشگاه ها و موسسات ایجاد شده است، میزان مشارکت دانشگاه های مختلف بسیار اندک بود. پیشنهاد می شود سیاست گذاران و برنامه ریزان نظام آموزشی به تولید و افزایش دوره های آموزشی رایگان توجه نمایند.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، دوره های آموزشی، فناوری آموزشی، وب سایت مکتب خانه، موک
|
  • Mahsa Rouzkhatouni, Zari Rahmat pasand fatideh, Zolikha Asadi, Mohammad Dehghani Pages 1-7
     
    Aim
    Nowadays, cloud computing technology use in health care industry widely, because it has benefits such as reduce costs, expand the availability and integrity of information. In this study, nurses' attitude towards cloud computing technology is examined in order to determine the benefits, barriers and infrastructure required for implementation.
    Methods
    This descriptive-analytic study was done in Farabi Hospital in 2017. The research population included nurses working in this hospital and and sampling method was census (310 nurses). After completing questionnaires and entering data, SPSS-19 software used for data analyzed and Pearson and ANOVA used for hypothesistests.
    Results
    In this study 228 people (181 women and 47 men) participated. The most important (+0.46/±4) advantage of using cloud computing in hospitals was easy transfer and better access to medical records. Web-based hospital software (95/5/54/3) is the most important prerequisite for using this technology. Also the main (68/3±83/3) barrier was the inability to interoperability in clinical information systems.
    Conclusion
    Given the benefits of cloud computing technology, such as access to information and optimal communication between health care organizations, appropriate policy making can solved barrier, such as lack of appropriate data networks in hospitals, lack of interoperability of hospital information systems and the internet problems to implement this technology in the future.
    Keywords: Health Information Technology, Nurses, Cloud Computing, nursing Informatics
  • Marziyhe Meraji, Fatemeh Safaei, Shadi Shojaee, Reyhaneh Mousavi por, Sanaz Sadat Mahmoodian Pages 8-17
    Aim
    Universities are sources of changes in society in different fields. The main pillar of the university are students who constitute the main body of organizations and different groups of society. Therefore, knowing students' attitudes and their satisfaction is essential. The purpose of this study was to determine Health Information Technology students' satisfaction of their job prospects in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional research, all students of health information technology in Mashhad University of Medical Sciences student by census method during 2016-2017. The data gathered using a questionnaire with three parts about student's awareness, satisfaction of choosing their field of study and attitude toward career prospect in 37 questions. Descriptive and analytical statistics in Spss 16 software were used.
    Results
    The satisfaction of Health Information Technology students from their field of study and their attitude were lower than the average. Student`s attitudes towards the career prospect was more than the average.
    Conclusion
    Regard to the results to improve students' satisfaction Students should well be informed about their field of prior to entrance exam; so they choose their fields knowledgeably and interestingly and after they enter the university, they will not be dissatisfied or disappointed. In addition, in order to increase productivity, authorities are required to review the Health Information Technology course and reform the educational structure in accordance with the real needs of the community. It is necessary having plan to employ health information technology graduated student.
    Keywords: Attitude, Discipline, Health Information Technology, Career Prospect
  • Parvin Lak bala Pages 18-25
     
    Aim
    This paper investigates Geographic Information System (GIS)awareness and perception among students and lectures of health school of Hormozgan University of Medical Sciences (HUMS).
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2013-2014. Research population were 162 consisted of 150 students and 12 lectures of health school of HUMS. Data were collected from questionnaire instrument which included information related to research purposes, To standardize and validate the questionnaire, qualitative assessment was done using an expert Reliability assessment was done by a Cronbach's alpha. The collected data were analyzed using descriptive statistics and SPSS version 16 software.
    Results
    Fisher's exact test showed that there were significant differences between the two groups of professors and students in awareness and knowledge to application of GIS in the health sector (P = 0.029). Although the mean score of the both groups of lectures and students and the total score of the questions were lower than the mean score. Between the awareness of students and lectures and the application of GIS in the how to provide health services and facilities available were a significant difference (P = 049).

    Conclusion
    The results show that knowledge of both groups was low, probably to the lack of educational training programs in universities, health groups and short courses on Geographic Information System. According to the numerous applications in the planning of the health system educational and practical education is essential in medical universities.
    Keywords: Geographic Information System, Awareness, Heath
  • Elaheh Ommati, Seyed Javad Ghazi Mirsaeed, Maryam Ebrahimi Pages 26-34
    Aim
    One of the latest trends or methods in online education pertains to significant development of MOOCs. Thus, the purpose of the present research is to study the Motivation, Reasons, and Knowledge of learners in the use of MOOCs.
    Methods
    This study was an applied research, which was carried through survey method. the Population of the present research includes all members of electronic discussion groups of Library, and Information Sciences of Mashhad and Iranian discussion group for Knowledge & Information Science. The collected data were analyzed after being entered into the statistical software Excel using descriptive statistics.
    Results
    The results of the survey of motivation, reasons and knowledge of learners in the use of MOOC showed that “knowledge updating” has been known to be the most important motivational factor of learners. Averagely more than half of the learners used MOOC and most of the learners had no clear information about MOOC.
    Conclusion
    Since most of the learners had no clear information about MOOC, it is recommended to establish training Workshop to introduce MOOC.
    Keywords: Educational Technology, MOOC, Universities
  • Morteza Hemmat, Jahanpour Alipour, Niloufar Jahani Pages 35-43
     
    Aim
    paying attention to quality and performance of medical record departments is critical because of its multiple beneficiaries and its important role in health and treatment of patients. This study aims to evaluate medical records departments’ performance based on European Foundation for Quality Management (EFQM) model.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2018. The population consisted of all managers (five managers) and employees of medical record departments (54 staffs) in teaching hospitals of Zahedan University of Medical Sciences. Due to the limited research population, sampling was not done and the sample size was considered equal to the size of the population. Data were collected by a questionnaire consisting of 50 questions. Data were analyzed with the SPSS software using descriptive statistics.
    Results
    The medical record departments acquired score of 411.9 of 1000 (58.81%), of which enabler and results factor achieved 232.37 and 179.57, respectively. Among enabler factors, the highest score (51.76%) belonged to partnership and resources, and the lowest belonged to processes (18.08%). Among results factors, the highest score related to employee’s results (47.93%) and the lowest (43.16%) related to customer results.
    Conclusion
    The performance of the medical records departments was lower than the average. Therefore, designing and managing the department processes, identifying and prioritizing improvement opportunities in the department, improving relationships with stakeholders, adapting services and facilities to meet the needs of stakeholders, and paying attention to continuous improvement to improve the performance of medical record departments seems necessary.
    Keywords: Medical Record Department, Hospitals Teaching, European Foundation For Quality Management
  • Maedeh Hashemi poor, Mehraban Shahi Pages 44-50
     
    Aim
    Achieving high quality cancer registration processes requires, in addition to standardized guidelines, a set of minimum defined data. Determining the minimum set of data ensures that all the necessary data are collected in an integrated manner, and plays a role in the integrity of the data. The aim of this study was to determine the compatibility of data elements in laboratory information system of Hormozgan Pathology Centers with Minimum Data Set (MDS) in Demographic Cancer Registration Program (PBCR).
    Methods
    This descriptive study is a cross-sectional study in which data in the laboratory information system (LIS) were compared with the minimum data set. The data collection tool was a checklist containing 30 items in 3 sections including the general profile of the pathology lab, the pathology reports structure, and the pathological information system. Data analysis was done using descriptive statistics of SPSS20.
    Results
    All elements of patient identity information, provider information and data related to the acceptance date of the sample and type of sample, information elements of pathologic diagnosis, and the reporting date were available in all pathology software. All pathology LIS had a section on the history of the report, but only 44% of them had a dedicated section for diagnostic codes that users did not have information about or its use.
    Conclusion
    The LIS matching with the PBCR-specific MDS showed that all the necessary data are available in the LIS and should be reminded for their completion by the personnel of the pathology labs.
    Keywords: Pathology, Cancer, Minimum Data Set, Cancer Registration
  • Frahnaz Sadoughi, Khadijeh Moulaei, Mozhgan Ahmadi Farsani, Mohammad Hadian Pages 51-59
    Aim
    Cardiovascular diseases are common and chronic diseases that impose many financial and health burdens on individuals and communities. Patients with these diseases have always experienced a high rate of death, disability and poor quality of life. Telemedicine is a promising approach to improving the care of these individuals.The aim of this study was to evaluate the efficacy and effectiveness of telemedicine in the management and monitoring of heart disease.
    Information sources or data: This study is a systematize review in which all papers related to the effectiveness and efficiency of telemedicine in the management and monitoring of heart disease between March 2011 and July 2017 were extracted from ProQuest, Sciencedirect, PubMed, Scopus, and Google Scholar databases with keywords.
    Selection methods for study: After screening the titles and abstracts of all the papers, finally 21 studies were selected and analyzed. For screening articles, the criteria for entry included the publication of articles in English, the relevance of articles to the efficacy and effectiveness of telemedicine in the management and monitoring of heart disease and access to full text articles.
    Combine content and
    results
    Telemedicine has had an effective and unique effect on the timely diagnosis of heart disease, facilitating access for patients to professionals, reducing the length of stay and allocating resources efficiently, and reducing costs and improving quality of life. The findings also indicate that advanced countries have been ahead in using telemedicine to manage and monitor heart disease ever more than other countries.
    Conclusion
    The use of telemedicine can be provided as a practical solution to overcome time and space constraints in the diagnosis and treatment of various diseases, especially cardiovascular diseases. This technology has also maximized the health status by motivating patients, self-control, managing clinical symptoms and providing a screening program.
    Keywords: Heart Diseases, Telemedicine, Self-Care, Efficacy, Effective
  • Elaheh Ommati Pages 60-66
     
    Aim
    It is important to use free educational courses to gain knowledge and different skills. Understanding the importance and necessity of the production of massive open online courses or MOOC by various universities, the purpose of this study is the survey of educational courses of the Maktab Khaneh website.
    Methods
    This study was an applied work, which has been conducted through surveying method. A Statistical population is all the educational courses presented by the Maktab Khaneh website. Data were collected using direct observation of the Maktab Khaneh website and presented courses were examined based on universities cooperation, educational level, language, field, and presented lessons. The collected data were analyzed after being entered into the statistical software Excel using descriptive (frequency and frequency percentage) statistics.
    Results
    Results showed that the highest number of courses was associated with the Sharif University of Technology and in Electrical, physics, computer and mathematical field. Most courses were professionally presented for mater level. 80 percent, of courses, was in Persian and 20 percent in English.
    Conclusion
    In spite of the fact that the Maktab Khaneh website is created for fast access to free educational courses of universities and institutions, the degree of cooperation of different universities is very low. It is suggested that policymakers and educational system planners pay attention to the production and increase of free Educational courses.
    Keywords: Universities, Educational Courses, Educational Technology, Maktab Khaneh Website, MOOC