فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه زراعت دیم ایران
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود پوریوسف میاندوآب *، خشنود علیزاده صفحات 1-13
    این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات زراعی و عملکرد علوفه در کشت مخلوط درهم و نواری ماشک با جو در کشت پاییزه تحت شرایط دیم مهاباد انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل کشت خالص ماشک و جو به همراه اختلاط بذر ماشک داسی کارپا (رقم مراغه) با جو (رقم آبیدر) به نسبت 1:1 ، 1:2 و 2:1 در دو حالت کشت مخلوط نواری و درهم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود. بین تیمارها از لحاظ درصد سبز بهاره، ارتفاع بوته، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و عملکرد علوفه اختلاف بسیار معنی داری وجود داشت. ارتفاع بوته و عملکرد علوفه جو در کشت خالص آن بیشتر از انواع مخلوط بود. با این حال، عملکرد علوفه خشک و نیز علوفه تر در برخی کشت های مخلوط، 500% بیشتر ازکشت خالص ماشک بود. کشت مخلوط درهم با نسبت برابر ماشک و جو (1:1) از بیشترین میانگین عملکرد علوفه خشک (kg/ha 3187) برخوردار بود. در مقایسه میانگین انواع نسبت های کشت مخلوط درهم و نواری اختلاف معنی داری بدست نیامد، که به معنی امکان استفاده از هر دو روش در کشت مخلوط ماشک و جو در این آزمایش بود. نسبت برابری زمین (LER) در تمام انواع کشت های مخلوط این آزمایش بزرگتر از یک بود بااین حال، بیشترین LER (35/1) متعلق به کشت مخلوط درهم 1:1 از ماشک داسی کارپا رقم مراغه و جو رقم آبیدر بود که برای کشت پاییزه در این منطقه و احیانا مناطق مشابه قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: کشت پاییزه، عملکرد علوفه، نسبت برابری زمین
  • طهماسب حسین پور، مهناز رحمتی *، علی احمدی، جهانبخش دولتشاه صفحات 15-31
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات میزان های مختلف مصرف کود نیتروژن و آبیاری تکمیلی بر خصوصیات زراعی و عملکرد دانه ارقام گندم دیم در شهرستان کوهدشت اجرا شد. به همین منظور، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (94-1392) انجام شد. تیمار آبیاری در کرت های اصلی (شرایط دیم (شاهد) ، آبیاری تکمیلی در زمان کاشت، آبیاری تکمیلی در زمان کاشت + گلدهی در هر مرحله به میزان 50 میلی متر) و دو رقم گندم نان کریم و کوهدشت در کرت های فرعی و مقادیر مختلف نیتروژن (0، 60 و 120 کیلوگرم در هکتار) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و تعداد سنبله در واحد سطح با مصرف نیتروژن به طور معنی دار افزایش یافت اما بین دو سطح مصرف نیتروژن تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بنابراین مناسب ترین مدیریت مصرف نیتروژن با در نظر گرفتن مسائل اقتصادی مصرف 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن می باشد. همچنین آبیاری تکمیلی باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه شد اما بین تیمارهای آبیاری تکمیلی اختلاف معنی داری وجود نداشت. با لحاظ مسائل اقتصادی می توان نتیجه گرفت که آبیاری تکمیلی به میزان 50 میلی متر در زمان کاشت نسبت به تیمار شاهد (شرایط دیم) و آبیاری در زمان کاشت + گلدهی برتر بود. اگرچه اثر اصلی رقم در صفات مورد بررسی معنی دار نبود اما با توجه به اثرات متقابل فاکتورها، رقم کریم در شرایط آبیاری تکمیلی در زمان کاشت با مصرف 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید نمود. در نهایت استنباط می شود با استفاده از مدیریت آبیاری تکمیلی و مصرف نیتروژن بتوان عملکرد دانه گندم را در شرایط دیم بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، شرایط دیم، مصرف بهینه نیتروژن
  • رستم فتحی *، فرهاد امجدپور، احمد کوچک زاده، امیر عزیزپناه صفحات 33-46
    در این تحقیق میزان مصرف انرژی و کارایی آن برای تولید گندم در شهرستان چرداول، استان ایلام، توسط رویکرد تحلیل پوششی داده ها بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان دادند که انرژی سوخت، بذر و کود ازته به ترتیب با48، 22 و 19 درصد بیشترین و انرژی نیروی کارگری، حشره کش و روغن به ترتیب با 024، 045و 064 درصد کم ترین سهم را در میان انرژی های ورودی، به خود اختصاص دادند. میانگین کل انرژی ورودی برای تولید گندم دیم در منطقه 90/10532 مگاژول بر هکتار و انرژی خروجی 98/31568 مگاژول بر هکتار به دست آمد. نتایج مطالعه نشان داد که متوسط نسبت انرژی، بهره وری انرژی، شدت انرژی و افزوده خالص انرژی به ترتیب 04/3، kg/MJ-113%، MJ/kg-121/8 و MJ/ha-107/21036 است. سهم انرژی های مستقیم و غیرمستقیم از کل انرژی مصرفی نیز به ترتیب برابر 49 و 51 درصد محاسبه شد. کارایی کشاورزان با کمک روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) در مدل های CCR و BCC با کمک نرم افزار EMS محاسبه گردیدکه کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس به ترتیب برابر 88، 97 و 91 درصد گزارش داده شد. مقدار انرژی ورودی بهینه سازی شده توسط مدل بازگشت به مقیاس متغیر MJ/ha-137/8397 مشخص گردید. میزان انرژی قابل ذخیره در شرایط کنونی منطقه مورد مطالعه در مدلBCC 17. 97 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: تولید گندم، انرژی، کارایی، تحلیل پوششی داده ها
  • ناصر خدایار یگانه، علیرضا پیرزاد، جلال جلیلیان، ناصر جعفرزاده * صفحات 47-62
    به منظور بررسی تاثیر رقابت علف های هرز و کود زیستی مایکوریزا (Funneliformis mosseae) بر صفات کمی و کیفی نخود دیم، آزمایشی در سال زراعی 96-1395 در ایستگاه تحقیقاتی دیم، مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی انجام شد. تیمارها شامل مایکوریزا در دو سطح (کاربرد مایکوریزا و بدون کاربرد مایکوریزا) و رقابت علف های هرز در چهار سطح (شاهد بدون علف هرز، خلر، کاسنی و خلر+کاسنی) بودند که به صورت فاکتوریل با طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مرتب شدند. صفات مورد مطالعه در نخود شامل تعداد گره تثبیت کننده نیتروژن، دمای برگ، پروتئین دانه، درصد کلونیزاسیون، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه بودند و در علف های هرز خلر و کاسنی، تجمع ماده خشک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل مایکوریزا و رقابت علف های هرز بیشترین تاثیر افزایشی را روی صفات گره ریشه و عملکرد دانه نخود بر جای گذاشت. اثر متقابل رقابت و کود زیستی مایکوریزا بیشترین تاثیر را بر تجمع ماده خشک علف های هرز خلر (مرحله رسیدگی نخود) و کاسنی (مرحله شروع گلدهی و رسیدگی نخود) بوجود آورد. بیشترین تعداد گره ریشه (41/24) در تیمار کاربرد مایکوریزا و در حضور علف های هرز خلر و کاسنی مشاهده شد و کمترین تعداد گره ریشه (91/12) به تیمار بدون کاربرد مایکوریزا و حضور علف های فوق تعلق داشت که بین آنها اختلاف 89 درصدی مشاهده شد. نتایج این بررسی نشان داد بیشترین عملکرد دانه با 6/915 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار شاهد (بدون علف هرز و با کاربرد کود زیستی مایکوریزا) و کمترین عملکرد مربوط به تیمار بدون کاربرد میکوریزا و علف هرز خلر با 6/395 کیلوگرم در هکتار بود که بین آن ها اختلاف 131 درصدی وجود داشت. در مجموع می توان چنین بیان داشت که استفاده از قارچ های مایکوریزا در افزایش توان رقابتی نخود با علف های هرز مورد مطالعه و افزایش تعداد گره ریشه و عملکرد دانه نخود در شرایط دیم موثر است.
    کلیدواژگان: بیوماس، پروتئین، خلر، دمای برگ، کاسنی
  • احسان الله زیدعلی، یاسر علی زداه، روح الله مرادی * صفحات 63-78
    به منظور مقایسه فلور علف‏های هرز مزارع گندم دیم شهرستان ایلام، مطالعه ای در سال زراعی 94-1393 در این شهرستان انجام شد. نمونه برداری علف‏های هرز در سطح 50 هکتار از مزارع گندم شهرستان ایلام در مرحله پنجه زنی گندم انجام گرفت. پس از پایش مزارع گندم، در شرایط عدم کنترل، 51 گونه علف هرز و در شرایط کنترل، 27 گونه علف هرز مشاهده شد که علف‏های هرز باریک برگ نسبت به پهن برگ ها از فراوانی بیشتری در سطح این مزارع برخوردار بودند. در شرایط عدم کنترل، یولاف وحشی زمستانه (Avena ludoviciana) با فراوانی 5/38 و جو دره (Hordeum spontaneum) با فراوانی 5/30 درصد مهمترین علف‏های هرز باریک برگ و خاکشیر تلخ (Sisymbrium irio) با فراوانی 37، خارلته (Cirsium arvense) با فراوانی 33 درصد مهمترین علف‏های هرز پهن برگ مزراع گندم دیم شهرستان ایلام بودند. در شرایط کنترل علف های هرز نیز، گیاه یولاف وحشی زمستانه با 21 درصد بالاترین میزان فراوانی را دارا بود. نتایج بررسی نشان داد که استفاده از علفکش ها، تنوع شانون و میزان غنای گونه ای علف های هرز را کاهش داده و از طرفی شاخص غالبیت سیمپسون را افزایش داد. در شرایط عدم کنترل مزارع محدوده شهر ایلام دارای بالاترین شاخص تنوع شانون-وینر (52/2) و منطقه ریکا پایین ترین میزان شاخص تنوع شانون-وینر (82/1) را نسبت به سایر نقاط مورد پایش دارا بودند. در شرایط کنترل نیز شاخص تنوع شانون- وینر در مناطق مختلف نزدیک به هم بوده و بالاترین میزان آن 22/1 بدست آمد. مناطقی که دارای شاخص تنوع بالاتری بودند، از شاخص غنای گونه بیشتر و غالبیت کمتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: پایش، شاخص تنوع، شاخص غالبیت، فراوانی
  • امین عباسی *، رامین لطفی، محسن جانمحمدی صفحات 79-101
    امروزه اهمیت ثبات تولید محصولات زراعی طی شرایط کم آبی به دلیل افزایش جمعیت جهان بیش از پیش حائز اهمیت می باشد. با توجه به احتمال تاثیر نانو تیتانیوم و نانو سیلیکون بر روی رشد و نمو گندم در شرایط تنش خشکی، پژوهش حاضر با بهره گیری از آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1393 در کشتزار پژوهشی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه انجام گرفت. سطوح مختلف آبیاری (آبیاری در 90، 75 و 50 درصد ظرفیت زراعی به ترتیب برای شرایط بدون تنش، تنش متوسط و تنش شدید) به عنوان کرت های اصلی و سطوح مختلف محلول پاشی نانو ذرات تیتانیوم و سیلیکون (شاهد، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد) نیز به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس داده​ها نشان داد که اثر متقابل کاربرد نانو ذرات و بروز تنش خشکی بر روی پارامترهای وزن خشک، سطح برگ، کلروفیلa، کلروفیلb، کارتنوئید، کلرفیل کل، وزن هزار دانه، سوپر اکسید دیسموتاز، Cu/Zn-SOD، Mn-SOD، Fe-SOD،آسکوربات پراکسیداز، گایاکول پراکسیداز، پراکسیدهیدروژن، مالون دی آلدئید، پرولین در سطح احتمال یک درصد و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در سطح احتمال پنج درصد معنی​دار شدند. مقایسات میانگین صورت گرفته نشان داد که بیشترین میزان تاثیرگذاری نانو تیتانیوم و نانو سیلیکون بر روی سیستم آنتی اکسیدانی و مقادیر کلروفیل و پراکسید هیدروژن در تیمارهای 50 و 70 درصد ظرفیت زراعی مربوط به سطوح محلول پاشی 5/1 و 2 درصد این ماده ها می​باشد. با توجه به اثرگذاری بیشتر عنصر تیتانیوم در مقایسه با سیلیکون بر روی میزان کلروفیل، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد در شرایط تنش خشکی باعث گردید که غلظت 2 درصد نانوتیتانیوم به عنوان نتیجه این پژوهش برای شرایط مشابه آزمایش معرفی گردد.
    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، کلروفیل، کم آبی و گندم
|
  • M. Pooryousef *, K. Alizadeh Pages 1-13
    This research was carried out to evaluate some agronomic characteristics and forage yield in two types of vetch and barley bi-culturing under Mahabad rainfed conditions. The treatments consisted of pure stands along with seed mixture of smooth vetch (cv. Maragheh) with barley (cv. Abidar) at 1:1, 1:2 and 2:1 seeding ratio as strip intercropping (different rows) and mixed seeding in a randomized complete block design with three replications. There were significant differences between treatments in terms of spring green coverage, plant height, days to flowering and forage yield. Plant height and forage yield in pure barley stands were more than mixed treatments. However, forage yield in mix cropping was 500% greater than pure vetch stands. The highest dry forage yield (3187 kg/ha) was obtained from 1:1 mix cropping of Maragheh and Abidar. There were no significant differences between two types of mix cropping in this experiment. Land equivalent ratio (LER) were more than 1 in all bi-cultures however, The highest LER (1.35) was obtained from 1:1 mixture of Maragheh and Abidar which could be recommended for autumn cultivation in Mahabad and similar conditions.
    Keywords: Autumn cultivation, forage yield, LER, Intercropping
  • T. hoseinpour, M. Rahmati *, A. Ahmadi, J. Doolatshah Pages 15-31
    This study was conducted to investigate for the effects of optimum nitrogen application rates and supplemental irrigation on agronomic characteristics and grain yield of bread wheat cultivars in Koohdash under rainfed conditions. The experiments were carried out split- split- plot in randomized complete block design arrangements from 2013- 2015 cropping years. The irrigation treatment (rainfed, planting, planting + flowering with rates of 50 mm), two cultivars (Karim and Koohdasht) and different nitrogen rates (0, 60 and 120 kg/ha) were arrangement in main plots, sub- plots and sub- sub- plots, respectively. The results showed that grain yield, biological yield and number of spike per m2 were significantly increased, but significant difference was not observed between two levels of nitrogen application. Therefore, the most appropriate management of nitrogen application is 60 kg/ha, considering economic issues. Also, the supplemental irrigation significantly increased grain yield, but significant difference was not observed between irrigation treatments. Considering economic issues, it can be concluded that irrigation at planting was superior to non- irrigation and irrigation at planting + flowering. Although, the main effect of cultivar was not significant for evaluated traits, but Karim cultivar produced the highest grain yield under supplemental irrigation at planting and nitrogen application 60 kg/ha. Finally, it can be concluded that wheat grain yield can be improved using supplemental irrigation management and nitrogen under rainfed conditions.
    Keywords: Supplemental irrigation, rainfed conditions, optimum nitrogen application
  • R. Fathi *, F. Amjadpor, A. Kouchakzadeh, A. azizpanah Pages 33-46
    In this study, the pattern and efficiency of energy consumption for wheat production was investigated through data envelopment analysis in Chardavol Township, Ilam Province. The results showed that among the energy inputs, fuel energy, seed and Ness fertilizer with respective percent of 48, 22 and 19 had the highest and work force energy, pesticide and oil with respective percent of 24, 45 and 64 had the lowest share was among inputs energy. The average oftotal Entranceenergy input and output for producingdry farming wheat in the region were 10532.90 MJ/ha-1 and 31568.98 MJ/ha-1 respectively. The meanof energy ratio, energy productivity, energy intensity and net surplus energy were 3.04, %13 kg/MJ-1, 8.21 MJ/kg-1 and 21036.07 MJ/ha-1 respectively. The share of direct and indirect, form the total consuming energy were %49/15 and %51/85 respectively. Farmers’ efficiency was calculated through data envelopment analysis (DEA) in CCR and BCC models using EMS software. Technical efficiency, pure technical efficiency and scale efficiency were %88, %97 and %91 respectively. The amount of input energy optimizedby the return model to the scale variablewas 8397.37 MJ/ha-1. The amount of total savable energy in the current condition of the studied region was %17.97 in the BCC model.
    Keywords: Wheat production, Energy, Efficiency, Data envelopment analysis, Cereal
  • N. Khodayar Yeganeh, A. Pirzad, J. Jalilian, N. Jafarzadeh * Pages 47-62
    In order to study the effects of weed interference and mycorrhiza (Funn eliformis mosseae) on quantitative and qualitative characteristics of chickpea, the recent study was carried out in 2016-2017 at Agricultural Research Center of West Azarbayjan. The treatments included mycorrhiza symbiosis in two levels (with and without) and weeds competition in four levels (control, grass pea, chicory and grass pea) which were arranged as factorial plots based on randomized complete block design in three replications. The plant characteristics were studied in terms of number of nitrogen fixing nodules, seed protein, leaf temperature, percentage of colonization, biological yield and grain yield. In addition, dry matter production in chicory and grass pea were measured. The highest number of nodules per chickpea root (24.41) were obtained by using mycorrhiza and weeds (chicory and grass pea) while the lowest number of nodules per chickpea root (12.91) were observed in presence of weeds without mycorrhizal symbiosis which shows a significant difference between these two (89%). The results showed that the highest grain yield (915.6 Kg/ha) was achieved in control treatment (without weed plus using mycorrhiza) while the lowest belonged to the treatment without mycorrhiza and in presence of weeds (395.6 Kg/ha), which showed 131% difference between these two treatments. In general, using mycorrhiza as input led to increased number of nodules per root and improved the grain yield of chickpea under dry-land conditions.
    Keywords: Biomass, Protein, Grass pea, Leaf temperature, Chicory
  • E. Zeidali, Y. Alizadeh, R. Moradi * Pages 63-78
    In order to compare the weed flora and determine the abundance and distribution of weed species in dryland wheat fields, a study was conducted in Ilam province in the spring of 2014. Sampling weeds in wheat farms of 50 ha at the tillering stage of wheat was done. After monitoring the wheat fields of Ilam, 51 weed species were observed in no control conditions and 27 weed species in control conditions, which the results showed that narrow leaves were more abundant compared to the broad-leaved weeds in the studied fields. Winter wild oat with frequency 38.5 and wild barley with frequency 30.5 were most important of narrow leave weed, and London rocket with frequency 37 and Canada thistle with frequency 33 were most important of broad leave weeds in wheat farms of Ilam. Also the species of bermudagrass, shortspike canarygrass, annual bluegrass, cypress spurge With C4 photosynthetic pathway and the remaining monitored plants have been C3 photosynthetic pathway. Finally, it was observed that the Ilam farms have been highest diversity index of Shannon-Wiener (2.52) and Rika had the lowest rate Shannon-Wiener diversity index (1.81). In control conditions, areas with higher diversity index had most uniformity and species richness index. The areas with higher diversity index had a higher species abundance and richness.
    Keywords: Abundance, Diversity index, Dominance index, Monitoring
  • A. Abbasi *, R. Lotfi, M. Janmohammadi Pages 79-101
    The importance of crop production stability during water shortage is increasingly serious due to the growing population in the world. Regarding possibility effects of nano-titanium and nano-silicone on wheat growth and development under drought stress conditions, the present study was conducted using split plot experiment in a randomized complete block design with three replications in the Plant Production and Genetics department, Faculty of Agriculture, University of Maragheh. Differenr watering levels (irrigation in 90% of field capacity as non-stress condition, irrigation in 75% of the field capacity as a medium stress and irrigation in 50% of the filed capacity as a severe stress) was arranged in main plot and application of nano-particles (dry seed, 0.5%, 1%, 1.5%, 2% of nano-titanium and nano-silicone spraying) was arranged in sub-plots. The results of analysis of variance showed that interaction effect of nano-particles application and drought stress on dry weight, leaf area, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid, total chlorophyll, 1000 grain weight, superoxide dismutase, Cu/Zn-SOD, Mn- SOD, Fe-SOD, ascorbate peroxidase, guaiacol peroxidase, hydrogen peroxide, malondialdehyde, proline at 1% probability level, and the activity of catalase were significant at 5% probability level. The mean comparison showed that the highest impact of nano-titanium and nano-silicon on the antioxidant system and chlorophyll and hydrogen peroxide levels was recorded for watering treatments at 50 and 70% of the field capacity and high levels of those materials (1.5 and 2%). According to the chlorophyll content, leaf area, dry weight and yield results under drought stress conditions, application of 2% nano-titanium had the most beneficial effects, compared to the silicon on plants and it can be recommend as a result of this study for similar experimental conditions.
    Keywords: Hydrogen Peroxide, Superoxide Dismutase, Catalase, Chlorophyll, Drought stress, Wheat