فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1396)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 17
|
  • خدیجه سلمانی، حجت الله امینی، مریم برات پور، جمال فاضل کلخوران، مریم صالحی صفحات 3-15
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت ویژه تحول جسمانی و ارتباط آن با تحول روان شناختی در دوران نوجوانی، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تصویر بدنی و نمایه توده بدنی با بهداشت روانی در چارچوب تحول در دختران بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر تحلیلی مقطعی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر 16-11 ساله شهر تهران بود که در سال تحصیلی 94-1393در مقطع پنجم ابتدایی، هشتم دبیرستان و دهم دبیرستان مشغول به تحصیل بودند. دانش آموزان کلاس پنجم به عنوان اوایل نوجوانی، دانش آموزان کلاس هشتم دبیرستان به عنوان میانه و دانش آموزان کلاس دهم دبیرستان به عنوان انتهای نوجوانی در نظر گرفته شدند. نمونه ای به حجم 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و به پرسشنامه های نگرانی درباره تصویر بدنی (لیتنتون و همکاران، 2005)، نمایه توده بدنی (لیتلتون، آکسوم و پوری، 2005)، و سلامت عمومی کلبرگ و هیلیر (1979) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیر تصویر بدنی قوی ترین پیش بینی کننده است که به تنهایی 21 درصد از واریانس سلامت عمومی را تبیین می کند. همچنین نتایج تحلیل داده ها نشان داد بین متغیرهای تصویر بدنی و نمایه توده بدنی با بهداشت روانی در دختران در دوره های مختلف تحول تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>p).
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که بین تصویر بدنی و نمایه توده بدنی با بهداشت روانی در دختران نوجوان رابطه وجود دارد و در سطح مقایسه تحولی، انجام مداخله برای بهبود تصویر بدنی می تواند در کانون توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، نمایه توده بدنی، بهداشت روانی، دختران نوجوان
  • فخری تاجیک زاده، سمانه محمد پور، فاطمه زارعی صفحات 16-26
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی به عنوان یک نشانگان روان شناختی تعریف شده است که حرفه های خدمات انسانی معمولا بیشتر از سایر حرفه ها در معرض آن قرار دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ویژگی های شخصیتی به عنوان پیش بین های فرسودگی شغلی در مربیان مهدکودک های شیراز بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش تمامی مربیان مهدکودک های شهر شیراز در سال تحصیلی 94-1395 بود. نمونه ای به حجم 100 نفر از مربیان، به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. ابزار مورداستفاده جهت جمع آوری داده ها شامل مقیاس فرسودگی شغلی مسلش (1981) و سیاهه پنج عاملی نئو (مک کری و کاستا، 1985) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل همبستگی متعارف استفاده شد.
    یافته ها
    ضرایب ساختاری به دست آمده در تابع اول در این پژوهش نشان دادند که الگویی از نمرات بالا در روان آزردگی (ضریب ساختاری، 765/0)، و الگویی از نمرات پایین در توافق پذیری )743/0-) و برون گرایی ) 507/0-) با الگویی از نمرات بالا در تحلیل عاطفی (940/0)، دگرسان بینی خود (619/0) و فقدان موفقیت فردی (531/0)، همبسته هستند. ضرایب ساختاری به دست آمده در تابع دوم نیز نشان می دهد که الگویی از نمرات بالا در برون گرایی (854/0) با الگویی از نمرات پایین در فقدان موفقیت فردی (747/0) و دگرسان بینی (350/0-) خود همبسته است.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر، اهمیت تاثیر فرسودگی شغلی بر کار مربیان مهدکودک را روشن ساخت و بر لزوم توجه به متغیرهای تاثیرگذار بر فرسودگی شغلی ازجمله ویژگی های شخصیتی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، ویژگی های شخصیتی، مربیان مهدکودک
  • مریم جمالی تبار، اسحق رحیمیان بوگر، مهران مکرمی صفحات 27-36
    هدف
    استفاده از نقاشی و داستان سرایی به عنوان یک شیوه فرافکن در مشخص ساختن مشکلات کودکان از دیرباز روشی حائز اهمیت بوده است. هدف این پژوهش استفاده از آزمون های اندریافت کودکان و نقاشی فرافکن جهت غربالگری کودکان سازش نایافته بود.
    روش
    طرح پژوهش علی- مقایسه ای بدون گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه ی کودکان 3 تا 10 ساله شهرستان سبزوار در تابستان 1392 تشکیل می داد. نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. تعداد افراد نمونه 25 نفر بودند. این کودکان با آزمون اندریافت کودکان و آزمون نقاشی خانه-درخت- آدم مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به کمک تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که شاخص های سازش نایافتگی نقاشی فرافکن (0/05≥p) و مجموع نیازها (0/05p≤) در تفکیک دو گروه کودکان سازش یافته و سازش نایافته از یکدیگر نقش معناداری دارند، درحالی که مجموع فشارها در تفکیک دو گروه نقش معناداری ندارد (0/05≤p).
    نتیجه گیری
    با استفاده از آزمون های فرافکنی مثل آزمون اندریافت کودکان و نقاشی خانه- درخت- آدم می توان کودکان سازش یافته و سازش نایافته را از یکدیگر تفکیک کرد.
    کلیدواژگان: شاخص های سازش نایافتگی، نقاشی فرافکن، آزمون اندریافت کودکان، آزمون خانه-درخت-آدم
  • نیلوفر شکیب، هادی هاشمی رزینی صفحات 37-48
    زمینه و هدف
    وجود کودکان کم توان ذهنی در خانواده موجب تحمیل فشارهایی بر والدین و در نهایت باعث محدود شدن پیشرفت کل خانواده می شود. هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در رابطه بین حمایت اجتماعی و تنیدگی والدینی با سبک های والدگری مادران کودکان مبتلا به کم توان ذهنی بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری تمامی مادران دانش آموزان مبتلا به کم توانی ذهنی متوسط مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 94-1393 شهر تهران و کرج بودند که از بین آنها نمونه ای به حجم 130 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه های نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی(2007)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)، مقیاس تنیدگی والدینی بری و جونز(1995)، و شیوه های والدگری بامریند (1973) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فقط تاثیر حمایت اجتماعی بر سبک های والدگری معنادار نیست (21/1) در حالی که تنیدگی والدینی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان تاثیر معنی داری بر سبک های والدگری دارند (0/05p<). همچنین حمایت اجتماعی و تنیدگی والدینی تاثیر معنی داری بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان دارند (0/05p<). در نهایت نقش واسطه ای راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در رابطه بین حمایت اجتماعی و تنیدگی والدینی با سبک های والدگری پذیرفته شد.
    نتیجه گیری
    راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، مولفه مرکزی در سازماندهی رفتار سازش یافته و جلوگیری از رفتارهای سازش نایافته است و از این راه می تواند جنبه های منفی تنیدگی والدینی موثر بر سبک های والدگری مادران را کاهش دهد و از طرفی اثرات ناشی از حمایت اجتماعی را تعدیل کند.
    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، حمایت اجتماعی، تنیدگی والدینی، سبک های والدگری، مادران کودکان کم توان ذهنی
  • عباسعلی حسین خانزاده صفحات 49-59
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت تعاملات بین فردی در تحول اجتماعی دوران کودکی، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی درمانی کودک محور بر احساس خودکارآمدپنداری در تعاملات بین فردی دانش آموزان مبتلا به نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 8 تا 12 ساله مبتلا به نافرمانی مقابله ای مراجع کننده به مراکز روان پزشکی و روان شناختی شهر رشت در بازه زمانی شش ماه اول سال 1396 بود که از میان آنها 30 کودک از طریق نمونه گیری در دسترس و بر حسب شرایط ورود به پژوهش انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای (هومرسن و همکاران، 2006)، مصاحبه بالینی ساختاریافته (انجمن روان پزشکی آمریکا، 2013)، و مقیاس خودکارآمدی کودکان در روابط بین فردی با همسالان (ویلر و لد، 1982) استفاده شد. مداخله آموزشی بازی درمانی برای گروه آزمایش در 10 جلسه 60 دقیقه ای با فاصله 3 روز بین جلسات ارائه شد، در حالی که گروه کنترل چنین آموزشی را دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری یک راهه نشان داد که بازی درمانی کودک محور موجب افزایش خودکارآمدپنداری کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای در سطح کل و در موقعیت با تعارض در تعاملات بین فردی می گردد.
    نتیجه گیری
    بازی درمانی با شیوه ای متناسب با سطح تحول کودکان به طور عینی و ملموس، تجربه مهارت آموزی را برای آنها فراهم می کند و این تمرین عملی به طور مستقیم و غیرمستقیم منجر به بهبود خودکارآمدپنداری در تعاملات بین فردی این کودکان می شود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی کودک محور، خودکارآمدپنداری، تعاملات بین فردی، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • زهرا محمدی، بیتا هاشمی، شیرین فاضل دهکردی صفحات 60-68
    زمینه و هدف
    خانواده به عنوان اولین محیط اجتماعی است که در آن شخصیت هر فرد پایه گذاری می شود و عدم توجه والدین به سالم سازی محیط روانی و عاطفی کودک به دلیل نارسایی در مهارت های ارتباطی احتمال بروز مشکلات روان شناختی و رفتاری را افزایش می دهد؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی به مادران بر بهبود مشکلات رفتاری کودکان 4 تا 6 سال است.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. نمونه آماری پژوهش شامل تعداد 30 مادر دارای کودکان با مشکلات رفتاری شهرستان لنجان بود، که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده پرسشنامه رفتاری راتر کودکان (1967) بوده است. مادران گروه آزمایش تحت 9 جلسه 60 دقیقه ای مداخلات درمانی مهارت های ارتباطی قرار گرفتند، در حالی بود که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس یک طرفه نشان داده است که مداخلات مبتنی بر مهارت های ارتباطی منجر به کاهش مشکلات رفتاری کودکان مادران گروه آزمایش شده است (0/001
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر لازم است به علل زمینه ساز مشکلات رفتاری کودکان به ویژه در حوزه خانواده توجه کافی شده و با بکارگیری برنامه های تربیتی و آموزشی مناسب با حضور متخصصان مختلف، در جهت جلوگیری از بروز این مشکلات اقدام شود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، مشکلات رفتاری، کودکان پیش دبستانی
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی، محمد شادبافی صفحات 69-78
    زمینه و هدف
    دانش آموزان مبتلا به اختلال های یادگیری خاص علاوه بر مشکلات تحصیلی دارای مشکلات هیجانی- اجتماعی نیز هستند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه مشکلات هیجانی، ارتباط با همسالان، و رفتار مطلوب اجتماعی در دانش آموزان مبتلا به اختلال های یادگیری خاص (اختلال خواندن و اختلال ریاضی) و دانش آموزان بهنجار صورت گرفت.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 95-1394 بود که برای انتخاب نمونه با مراجعه به مرکز اختلال های یادگیری شهرستان تبریز، 50 دانش آموز مبتلا به اختلال خواندن، 50 دانش آموز مبتلا به اختلال در ریاضی، و 50 نفر از میان دانش آموزان بهنجار نیز به روش در دسترس به عنوان گروه گواه انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه توانمندی و مشکلات (گودمن، 1997) بر روی گروه ها اجرا شد. برای تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل کمترین تفاوت معنادار استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مشکلات هیجانی، مشکل در برقراری ارتباط با همسالان، و رفتار مطلوب اجتماعی در ترکیب گروه های موردمطالعه تفاوت معناداری دارند (0/001p<) به طوری که دانش آموزان مبتلا به اختلال های یادگیری خواندن و ریاضی در مقایسه با دانش آموزان بهنجار از مشکلات هیجانی- اجتماعی بیشتری برخوردارند (0/001p< ).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد مشکلات یادگیری مانند اختلال های خواندن و ریاضی باعث ایجاد مشکلات دیگری نظیر مشکلات هیجانی و مشکل در تعاملات اجتماعی نیز می شود.
    کلیدواژگان: اختلال خواندن، اختلال ریاضی، مشکلات هیجانی، ارتباط با همسالان، رفتار مطلوب اجتماعی
  • سمیه شکری، زینب خانجانی، تورج هاشمی، خلیل اسماعیل پور صفحات 79-90
    زمینه و هدف
    مادران کودکان مبتلابه اختلال اوتیسم با چالش هایی مواجه هستند که باعث افزایش تنیدگی و علائم هیجانی در این مادران می شود. پژوهش حاضر به منظور مطالعه تنیدگی والدگری و آشفتگی روان شناختی مادران کودکان مبتلابه اوتیسم و تاخیرتحولی انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران کودکان 11-6 ساله مبتلابه اختلال اوتیسم مراجعه کننده به مراکز توان بخشی و دانش آموزان مدارس با نیازهای ویژه شهر تبریز در سال تحصیلی 94-1393 بود که تعداد 100 نفر از آنها (50 نفر مادر کودک مبتلابه اوتیسم و 50 نفر مادر کودک با تاخیرهای تحولی) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مقیاس های رفتار غیرعادی کودکان (1986)، نسخه کوتاه آزمون علائم روانی (1973) ، مقیاس کارکرد انطباقی واینلند (1984)، و شاخص تنیدگی والدگری (1967) توسط مادران تکمیل و داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که بین مادران کودکان مبتلابه اوتیسم و کودکان با تاخیرتحولی در هر دو متغیر وابسته تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0/05). همچنین نتایج نشان داد که میانگین نمرات مادران کودکان مبتلابه اوتیسم به طور معناداری بالاتر از نمرات میانگین مادران کودکان با تاخیر تحولی است(P<0/05).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد تنیدگی والدگری و آشفتگی روان شناختی در بین مادران کودکان مبتلابه اوتیسم در مقایسه با مادران کودکان با تاخیرهای تحولی بیشتر است که احتمالا ناشی از مشکلات رفتاری زیاد و کارکردهای انطباقی پایین در بین این کودکان است که ضرورت دارد موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنیدگی والدگری، آشفتگی روان شناختی، مادران، تاخیر تحولی، اوتیسم
  • پری ناز طیبی نایینی، شهرام محمدخانی، مهدی اکبری، محمدرضا عابدی صفحات 91-106
    زمینه و هدف
    اختلال وسواس بی اختیاری در کودکان و نوجوانان، نه تنها عملکرد شناختی، اجتماعی و تحصیلی آنها را تحت تاثیر قرار داده، بلکه نظام خانواده این افراد را نیز متاثر می سازد؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری روان شناختی کودکان مبتلا به اختلال وسواس بی اختیاری بود.
    روش
    در این پژوهش از روش پژوهش مورد منفرد با طرح A-B استفاده شد. چهار کودک 12-7 سال بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. شرکت کنندگان پژوهش قبل از اجرای مداخله به پرسشنامه وسواس بی اختیاری کودکان (گودمن و همکاران، 1986) و پرسشنامه اجتناب و آمیختگی (گریگو و همکاران، 2005) به عنوان ابزارهای پژوهش پاسخ دادند. سپس شرکت کنندگان پس از 4 جلسه خط پایه، 9 جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند که 3 جلسه اول مداخله متعلق به والدینشان بود. آزمون پیگیری 40 روز پس از درمان انجام شد. یافته های این پژوهش بر اساس تحلیل دیداری و شاخص های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل دیداری نمودار داده ها، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مورد هر چهار آزمودنی اثربخش بود (درصد غیرهمپوشی نقاط موقعیت آزمایشی خط پایه و مداخله 75 درصد، 75 درصد، 100 درصد و 75 درصد برای آزمودنی های شماره یک، دو، سه و چهار).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش حاکی از سودمندی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری روان شناختی کودکان با اختلال وسواس بی اختیاری بود که بر این اساس می توان از این روش در جهت افزایش سلامت روان شناختی این کودکان بهره برد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری روان شناختی، اختلال وسواس بی اختیاری
  • محمد مشکانی، ادریس نوری، مریم لطفی، قربان عبادی نیا صفحات 107-118
    زمینه و هدف
    از آن جایی که دانش آموزان نارساخوان در آگاهی واجی مشکل دارند و از حرمت خود پایین تری برخوردارند، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تقویت آگاهی واجی بر بهبود خواندن و حرمت خود دانش آموزان نارساخوان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان نارساخوان مراجعه کننده به مرکز اختلال های یادگیری شکوفای شهر گرگان بود که 30 نفر از آنها به صورت در دسترس انتخاب و به طور مساوی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. ابزار پژوهش، آزمون خواندن نما (کرمی نوری و مرادی، 1387) و مقیاس حرمت خود پپ (1999) بود. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای، آگاهی واجی را به صورت گروهی آموزش دیدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد آموزش آگاهی واجی بر خواندن واژه ها، درک واژه ها، تشخیص واژه های هم قافیه، حذف آواها و خواندن شبه واژه ها تاثیر معناداری داشته و باعث افزایش مهارت خواندن در دانش آموزان نارساخوان می گردد. همچنین این آموزش حرمت خود دانش آموزان نارساخوان را به طور معناداری افزایش داده است (0/01> P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت آموزش آگاهی واج شناختی در بهبود مهارت های خواندن، کیفیت آموزشی و افزایش احساس مثبت تحصیلی دانش آموزان با نارساخوانی تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: آگاهی واجی، نارساخوان، حرمت خود
  • نرگس زمانی، مجتبی انصاری صفحات 119-129
    زمینه و هدف
    شیوع اختلال های روانی نقش مهمی در شناخت وضعیت موجود بهداشت روان جامعه و برآورد امکانات مورد نیاز آن در هر مقطع زمانی دارد؛ بنابراین هدف از این مطالعه بررسی شیوع اختلال های روان شناختی در مراقبان کودکان با کم توانی های ذهنی و معلولیت های حرکتی در استان همدان در سال 1395 بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی- مقطعی بود. جامعه آماری شامل تمامی مراقبان (مادران) کودکان با ناتوانی بود که در مراکز و کلینیک های بهزیستی شهرستان همدان در سال 1395پذیرش شده بودند. از بین این خانواده ها، 37 خانواده دارای فرزند مبتلا به کم توان ذهنی و 37 خانواده دارای فرزند ناتوانی حرکتی به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر نسخه تجدیدنظرشده فهرست علائم 90 سوالی (1976) برای جمع آوری اطلاعات بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، شایع ترین اختلال های روانی در مراقبان کودکان کم توان ذهنی پرخاشگری(خصومت)، حساسیت در روابط متقابل، ترس مرضی و افسردگی و در مراقبان کودکان معلولیت های حرکتی شکایت جسمانی، حساسیت در روابط متقابل، افکار پارانوییدی و اضطراب بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مراقبان کودکان با نیازهای ویژه از نظر سلامت روانی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند که نتیجه عدم سازش یافتگی مناسب با ناتوانی فرزندشان و برآورده نشدن نیازهای آنها است.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلال های روان شناختی، کم توانی ذهنی، معلولیت حرکتی
  • کاظم برزگر بفرویی، مهسا عموقدیری صفحات 130-142
    زمینه و هدف
    مهارت های اجتماعی شالوده ارتباط های موفق و رودررو است و برخورداری از آن و ارتباط های ثمربخش برای داشتن عملکردی موفق در زندگی ضروری است. بر همین اساس پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی بازی با لگو بر مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 4 تا 6 ساله مرکز آموزشی لگو استان یزد در سال تحصیلی 95-1394 بود که نمونه ای به حجم 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. برای سنجش مهارت های اجتماعی از مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی (ویرت و همکاران ،1984) استفاده شد که بر روی افراد نمونه در مراحل اجرای آموزش لگو و در دوره پیگیری اجرا شد. به منظور آزمون فرضیه پژوهش از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بازی با لگو بر افزایش مهارت های اجتماعی کودکان 4 تا 6 ساله تاثیر معنادار دارد (0001/0p<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش، می توان بر اهمیت بازی با لگو بر مهارت اجتماعی کودکان تاکید کرد و از آن به عنوان یک روش موثر بهره گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش لگو، مهارت های اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • زهرا احمدی، مهدی عصاران، فاطمه سیدمحرمی، ایمان سیدمحرمی* صفحات 143-152
    زمینه و هدف

    بروز رفتارهای پرخاشگرانه در بین کودکان رو به افزایش است و تعیین عوامل مرتبط با پرخاشگری کودکان ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین پرخاشگری و امیدواری در کودکان دبستانی طراحی و اجرا گردید.

    روش

    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. به این منظور از بین دو مدرسه ابتدایی شهر شادمهر که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند یک مدرسه به روش نمونه گیری سرشماری انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از مقیاس امیدواری کودکان اسنایدر و همکاران (1996) و پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی شهیم (1385) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش آماری همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر بین امیدواری در کودکان و پرخاشگری جسمانی همبستگی معکوس و معناداری به دست آمد (05/0، p<316/0-r=). همچنین بین امیدواری و پرخاشگری کلی در میان کودکان دبستانی همبستگی معکوس و معناداری به دست آمد (01/0، p<399/0-r=).

    نتیجه گیری

    با افزایش امیدواری در کودکان، رفتارهای پرخاشگرانه آشکار کاهش پیدا می کند و در نتیجه در مهار رفتارهای منفی کودکان موثر است.

    کلیدواژگان: کودکان، پرخاشگری آشکار، پرخاشگری رابطه ای، امیدواری
  • زهرا رجب پور عزیزی، رجبعلی محمدزاده ادملایی صفحات 153-164
    زمینه و هدف
    یکپارچه سازی دانش آموزان با نیازهای ویژه در مدارس آموزش عمومی یکی از موضوعات مهم نظام های آموزشی است. هدف پژوهش حاضر مطالعه پیشرفت تحصیلی و عملکرد رفتاری دانش آموزان با آسیب شنوایی مراکز با نیازهای ویژه و تلفیقی استان مازندران بود.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان با آسیب شنوایی در مراکز آموزشی تلفیقی و جداسازی شده استان مازندران بود که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد مطالعه 78 نفر از دانش آموزان با آسیب شنوایی بودند (35 دانش آموز از مدارس تلفیقی و 33 دانش آموز از مدارس جداسازی شده) که به صورت در دسترس انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست رفتار کودک نسخه معلم (آخنباخ، 2001)، آزمون ماتریس پیش رونده ریون (کرمی، 1389)، و پرونده تحصیلی دانش آموزان بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون تی گروه های مستقل، آزمون من ویتنی و کالموگروف اسمیرنف تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین نمرات تحصیلی دانش آموزان مدارس با نیازهای ویژه بالاتر از میانگین نمرات دانش آموزان با آسیب شنوایی مدارس تلفیقی بود (001/0P<) اما میزان عملکرد رفتاری هر دو به استثناء مولفه مشکلات جسمانی گروه معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر نتیجه گیری می شود که یکپارچه سازی دانش آموزان با آسیب شنوایی در مدارس آموزش عمومی استان مازندران منجر به پیشرفت تحصیلی آنها نشده است و طرح یکپارچه سازی آموزشی نیاز به بازنگری از نظر بسترسازی های لازم دارد.
    کلیدواژگان: دانش آموز با آسیب شنوایی، مراکز آموزشی تلفیقی، پیشرفت تحصیلی، عملکرد رفتاری
  • سمانه نجارپوریان، سید عبدالوهاب سماوی، ندا اسدی صفحات 165-175
    زمینه و هدف
    مزاج به صورت تفاوت های فردی مبتنی بر پاسخدهی و تنظیم هیجانی تعریف شده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و اعتبار نسخه بسیار کوتاه پرسشنامه رفتار کودک در نمونه ایرانی بود.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع زمینه یابی بود که از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 3 تا 7 ساله شهر بندرعباس در سال 1395 بود. نمونه موردمطالعه شامل 276 کودک (124 پسر و 156 دختر) بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات نسخه بسیار کوتاه گزارش مراقب (مادر) پرسشنامه رفتار کودک (روتبرت، 2001) بود که از طریق مربیان در اختیار مادران قرار گرفت و از آنها خواسته شد بر اساس رفتار کودک در 6 ماه گذشته تکمیل کنند. برای تحلیل داده ها از روش های آلفای کرونباخ و تنصیف جهت بررسی اعتبار و تحلیل عامل تاییدی جهت بررسی روایی سازه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نسخه بسیار کوتاه پرسشنامه رفتار کودک دارای همسانی درونی مناسب در دامنه 71/0 تا 79/0 برای خرده مقیاس ها و 77/0 تا 79/0 برای کل مقیاس بود. همچنین شاخص های برازندگی حاصل شده از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس از روایی سازه مناسب برخوردار است و همه گویه ها از بار عاملی مناسب بالای 30/0 برخوردارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر و همچنین اهمیت سنجش مزاج رفتاری در کودکان و نیز در دسترس نبودن ابزار مناسب اعتباریابی شده در فرهنگ ایرانی، می توان نتیجه گرفت که پرسشنامه رفتار کودک ابزار مناسبی جهت سنجش مزاج در کودکان 3 تا 7 ساله است.
    کلیدواژگان: مزاج، پرسشنامه رفتار کودک، روایی، اعتبار
  • صمد رشیدیان، نورالدین رشیدی، نیکزاد قنبری صفحات 176-186
    زمینه و هدف
    اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان پیامدهای منفی و مخربی برای فرد و جامعه به دنبال دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی نقش پیش بینی تنیدگی ناشی از انتظارات تحصیلی و حمایت اجتماعی بر اعتیاد به اینترنت دانش آموزان انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. داده های پژوهش از 246 نفر از دانش آموزانی که در سال تحصیلی 96-1395 در مقطع متوسطه اول در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس جمع آوری شد. ابزارهای مورداستفاده در این مطالعه پرسشنامه های حمایت اجتماعی (زیمنت و همکاران، 1988)، پرسشنامه تنیدگی تحصیلی (آنگ و هوان، 2006)، و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1988) بود. داده ها با روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به روش گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    تنیدگی ناشی از انتظارات والدین و انتظارات خود رابطه مثبت با اعتیاد به اینترنت دارد در حالی که حمایت اجتماعی دوستان و خانواده با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که حمایت اجتماعی دوستان (0/001>p)، تنیدگی ناشی از انتظارات والدین (0/001>p)، تنیدگی ناشی از انتظارات خود (0/001>p)، و حمایت خانواده (0/01>p) اثر پیش بینی کنندگی معنی داری روی شاخص تعدیل شده اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان دارند. متغیر های پیش بین روی هم 69 درصد واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که انتظارات خانواده ها و همچنین حمایت آنها نقش مهمی در پیش بینی اعتیاد به اینترنت دارد؛ بنابراین طراحی برنامه های پیش گیرانه مبتنی بر خانواده برای کاهش گرایش نوجوانان به اعتیاد به اینترنت ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تنیدگی، انتظارات تحصیلی، حمایت خانواده، اعتیاد به اینترنت
|
  • Khadijeh Salmani, Hojat Allah Amini, Maryam Bayatpor, Jamal Fazell Kalkhoran, Maryam Salehi Pages 3-15
    Background and
    Purpose
    Considering the importance of physical development and its relationship with psychological development during adolescence, the purpose of this study was to examine the relationship between body image and body mass index with mental health in the course of development.
    Method
    The present research is analytical sectionaland correlational. The statistical population included all 11-16 years old girls in Tehran who were studying in the 5th grade, 8th until 10th high school in the academic year of 2014-2015. Fifth grade students as early adolescence, eighth grade high school students as middle, and tenth grade high school students were considered as adolescents. A sample of 384 people was selected by cluster random sampling and responded to the questionnaires of body image concern inventory, (Littleton and et al., 2005), body mass index (GHQ-28) and general health (Golbarg and Hiller, 1979). For analyzing the data, correlation coefficient and multiple regression tests were used.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance and Scheffe post hoc test showed that there is a significant difference between body image and body mass index with mental health in girls in different stages of development (p
    Conclusion
    According to the results of this study, it can be concluded that there is a correlation between body image and body mass index with mental health in adolescent girls and at the level of developmental comparison, intervention can be considered for improvement of physical image.
    Keywords: Body image, body mass index, mental health, teenage girls
  • Fakhri Tajikzadeh, Samaneh Mohamadpour, Fatemeh Zaree Pages 16-26
    Background and
    Purpose
    Job burnout is usually defined as a psychological syndrome that jobs related to human service are usually more than other jobs are affected. The purpose of this study was to investigate the role of personality traits as predictors of job burnout in kindergarten teachers.
    Method
    The statistical population of the study was all teachers of kindergartens in Shiraz during the school year 2012-2013. A sample of 100 teachers was selected using multi-stage random sampling.This study was descriptive and correlational method. Job burnout inventory (1981) and NEO five-factor inventory (1985) were used to collect of data. For analyzing data, canonical correlation was used.
    Results
    Structural coefficients showed that the pattern of high scores in neuroticism (0.765) and the pattern of low scores in agreeableness (-0.743) and extraversion (-0.507) are correlated with a pattern of high scores in emotional exhaustion (0.940), depersonalization (0.619) and personal accomplishment (0.531). The structural coefficients obtained in the second function also show that a pattern of high scores in extraversion (0.854) are correlated with the pattern of low scores in depersonalization (-0.350) and personal accomplishment (0.747).
    Conclusion
    The present study highlights the importance of the effect of job burnout on the work of kindergarten educators, and emphasizes the need to pay attention to the variables affecting job burnout, including personality traits.
    Keywords: Job burnout, personality traits, kindergarten teachers
  • Maryam Jamali Tabar, Isaac Rahimian Boogar, Mehran Mokarami Pages 27-36
    Objectives
    The use of painting and storytelling as a projective method has been a long-standing way of defining children's problems. The aim of this study was screening maladjusted children using children apperception test and projective drawing test.
    Method
    The study design was causal-comparative without control group. The statistical population of current study was all children between 3 to 10-year-old of Sabzevar city in the summer of 2013. The sample was 25 children that selected by convenience sampling method. The children were evaluated by House-Tree-Person Drawing test and Children Apperception Test. Data was analyzed by multivariate analysis of covariance.
    Results
    It was found that maladjustment index of projective painting (p≤0/05) and needs (p≤0/05 (can significantly separate well-adjusted and maladjusted children, but stress cannot separate two groups. (P≥0/05).
    Conclusion
    Using projective test such as children apperception test and house-tree-person drawing can distinguish adjusted and maladjusted children each other.
    Keywords: Maladjusted indices‚ projective painting, children apperception test (CAT), house-tree-person (HTP)
  • Niloufar Shakib, Hadi Hashemi Razini Pages 37-48
    Background and
    Purpose
    The presence of mental retarded children in the family will impose pressure on parents and ultimately limit the progress of the whole family.
    The purpose of this study was to determine the mediating role of cognitive-emotional regulation strategies in the relationship between social support and paternal stress with parenting styles in mothers of mental retarded children.
    Method
    The research method was correlation. The statistical population was consisted of all mothers with intellectually disabled children of Tehran and Karaj academic year of 2-13-2014 that a sample of 130 people was selected through convenience sampling. The cognitive emotion regulation questionnaire of Garnefski (2007), multidimensional scale of perceived social support questionnaires of Zimet et al (1988), parental stress scale of Beri and Jones (1995) and parenting styles of Baumrind (1973) were used to collect data. Data were analyzed by path analysis.
    Results
    The results showed that only the effect of social support on parenting styles was not significant (1/21), while parental stress and emotional cognitive regulation strategies have a significant effect on parenting styles(p
    Conclusion
    Emotional cognitive regulation strategies is a central component in organizing adapted behavior and preventing maladaptive behaviors that can undermine the negative aspects of parental stress affecting parenting styles and on the other, modulate the effects of social support.
    Keywords: Cognitive emotion regulation strategies, social support, parenting Stress, parenting styles, mothers of children with intellectual disability
  • Abbas Ali Hosseinkhanzadeh Pages 49-59
    Background and
    Purpose
    Considering the importance of interpersonal interactions in the social development of childhood, the purpose of the present study was to investigate the effect of child-centered play therapy on self-efficacy in peer relations among students with oppositional defiant disorder symptoms.
    Method
    The research method was a semi-experimental design with a pre-test post-test design with control group. The statistical population included all children aged 8 to 12 years with oppositional defiant disorder symptoms that referring to psychiatric and psychological centers of Rasht in the first six months of 2017, among which 30 children were selected through convenient sampling entry, and assigned into two experimental and control groups randomly. To collect data, the scale of rating oppositional defiant disorder symptoms (Homerson & et al, 2006), structured clinical interview (American Psychiatric Association, 2013), and Self-Efficacy in Peer Relations (Wheeler & Led, 1982) were used. Child-centered play therapy intervention was provided to the experimental group in 10 sessions of 60 minutes with intervals of 3 days between sessions, while the control group received no training.
    Results
    The results of one-way covariance analysis showed that child-centered play therapy improves the self-efficacy of children with oppositional defiant disorder symptoms in the overall level and in conflict situations in the interpersonal interactions.
    Conclusion
    Play therapy in a manner consistent with the level of children's development, objectively and tangibly provides them skill learning experience, and this practical exercise directly and indirectly leads to improved self-efficacy in interactive interactions in children.
    Keywords: Child-centered play therapy, self-efficacy, peer relations, oppositional defiant disorder
  • Zahra Mohammadi, Bita Hashemi, Shirin Fazel-Dehkordi Pages 60-68
    Background and
    Purpose
    Family is the first social environment in which the personality of each person is founded and the lack of attention of parents to the health of the child's mental and emotional environment due to lack of communication skills increases the likelihood of psychological and behavioral problems. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching communication skills to mothers on behavioral problems in children aged 4-6 years
    Method
    The research method is semi-experimental with pre-test-post-test design and control group. The sample consisted of 30 mothers with children with behavioral problems in the city of Lanjan who were selected by available sampling method. Children's behavioral questionnaire (Rutter, 1967). The mothers of the experimental group underwent 9 sessions of 60 minutes of communication skills interventions, while the control group did not receive any interventions. For data analysis, covariance analysis was used.
    Results
    The results of one-way covariance analysis have shown that communication-based interventions have reduced the behavioral problems of children in the experimental group (P
    Conclusion
    Based on the results of this study, it is necessary to pay attention to the causes of children's behavioral problems, especially in the family, and to apply appropriate educational programs by specialists in order to prevent the occurrence of these problems.
    Keywords: Communication skills, behavioral problems
  • Mansour Bayrami, Touraj Hashemi, Mohammad Shadbafi Pages 69-78
    Background and
    Purpose
    Students with specific learning disabilities, in addition to educational problems, also have emotional-social problems. The purpose of this study was to compare emotional problems, relationship with peers, and prosocial behaviors in students with specific learning disabilities (reading disorder and math disorders) and normal students.
    Method
    The research design was descriptive and causal-comparative. The statistical population consisted of all elementary students of Tabriz city in the academic year of 2015-2016. For the sample selection, from the center for learning disorders in Tabriz, 50 students with reading disorder, 50 students with math disorders, and 50 normal students were selected by the available method. Then the strengths and difficulties questionnaire (Goodman, 1977) were administered on the sample. To analyze of data, multivariate analysis of variance analysis and least significant difference analysis were used.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the groups in terms of emotional problems, difficulty in communicating with peers, and prosocial behaviors (p
    Conclusion
    According to research findings, learning problems such as reading disorders and maths may cause other problems, such as emotional problems and problems with social interactions.
    Keywords: Dyslexia, dyscalculia, emotional problems, relationship with peers, prosocial behavior
  • Somayeh Shokri, Zeynab Khanjani, Touraj Hashemi, Khalil Esmaeilpuor Pages 79-90
    Background and
    Purpose
    Mothers of children with autism are faced with challenges that increase stress and emotional symptoms in them. The present study was conducted to study the parental stress and psychological distress of the mothers of children with autism and developmental delay.
    Method
    The research design was descriptive and causal-comparative. The statistical population included all mothers of children aged 6-11 years with autism disorder referring to educational and rehabilitation centers and students with special needs in Tabriz city during the academic year 2014-2015. 100 of Mothers (50 mother of child with autism and 50 mother of child with developmental delay) were selected using convenience sampling method. The aberrant behavior checklist (1986), short form of mental symptoms test (1973), adaptive behavior scale (1984), and parents stress index (1967), completed by mothers. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results of multivariate analysis of covariance showed that there is a significant difference between the mothers of children with autism and children with developmental delay in both dependent variables (P
    Conclusions
    The findings of this study showed that parenting stress and psychological distress among mothers of children with autism are more than those with delayed developmental children, which may be due to behavioral problems and low adaptive functions among autistic children, which should be considered.
    Keywords: Parental stress, psychological distress, mothers, developmental delay, autism
  • Parinaz Tayebi Naieni, Shahram Mohammad-Khani, Mehdi Akbari, Mohamadreza Abedi Pages 91-106
    Background and
    Purpose
    Obsessive-compulsive disorder in children and adolescents not only affects their cognitive, social and educational functions, but also affects the family system of these individuals. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of acceptance and commitment therapy on the psychological flexibility of children with obsessive-compulsive disorder.
    Method
    In this study, a single case method with A-B design was used. Four children aged 7-12 years were selected using purposeful sampling. The children’s obsessive compulsive disorder questionnaire (Goodman et.al, 1986) and avoidance and fusion questionnaire (Grigo et.al, 2005) were used to collect data. After the 4 sessions of the baseline, the participants received 9 sessions of acceptance and commitment treatment, the first 3 sessions were for their parents.
    The follow-up test was performed 40 days after treatment. The findings of this study were analyzed based on visual analysis and descriptive statistics indexes.
    Results
    Based on the visual analysis of the data chart, acceptance and commitment treatment was effective for all four subjects (percentage of non-overlap of points of two experimental situations of base line and intervention 775%, 75%, 100% and 75% for subjects 1, 2, 3, and 4.
    Conclusion
    The results of the study indicated the beneficial effects of acceptance and commitment therapy on the psychological flexibility of children with obsessive-compulsive disorder, which can be used to increase the psychological health of these children.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy, psychological flexibility, obsessive-compulsive disorder
  • Mohammad Moshkani, Edris Nuori, Maryam Lotfi, Ghorban Ebadinya Pages 107-118
    Background and
    Purpose
    Since students with dyslexia have difficulty phonological awareness and have lower self-esteem, the purpose of this study was to investigate the effect of phonological awareness on improving reading and self-esteem among these students.
    Method
    The research method was semi-experimental with pre-test-post-test design and control group. The statistical population consisted of all dyslexic students who referred to the center of learning disorder in the city of Gorgan, 30 of whom were selected by convenience sampling and were equally placed in two experimental and control groups. The research tools are Nama reading test (Koromi Nouri & Moradi, 2008) and self-esteem inventory (Pop, 1999). The experimental group was trained phonological awareness for 8 sessions of 60 minutes, while the control group did not receive such training. Data were analyzed using covariance analysis
    Results
    The results of this study showed that phonological awareness training has a significant effect on reading words, understanding words, recognizing rhyme, deleting vocals, and reading pseudo-words, and increasing reading skills in dyslexic students. Also, this training significantly increased the self-esteem of students with dyslexia (p
    Conclusion
    Based on the results of this study, it can be concluded that phonological awareness training has a significant effect on improving reading skills, educational quality and increasing academic positive feeling of dyslexia.
    Keywords: Phonological awareness, dyslexia, self-esteem
  • Narges Zamani, Mojtaba Ansari Shahidi Pages 119-129
    Background and
    Purpose
    The prevalence of mental disorders plays an important role in identifying the state of mental health of the community and Estimate the required facilities at any time estimate the required facilities at any time. Therefore, the purpose of this study was to investigate the prevalence of psychological disorders in caregivers of children with intellectual disabilities and motor disabilities in Hamadan.
    Method
    The research was descriptive and cross-sectional survey. The statistical population consisted of all mothers of children with disabilities who were admitted to welfare centers and clinics of Hamedan in 2016. Of these families, 37 mothers with children with intellectual disability and 37 mothers with children with motor disability were selected as the sample group. SCL-90-R (1976) was used to collect of data. For analyze the data, MANOVA test was used.
    Results
    The results of this study showed that the most common psychological disorders in caregivers of children with intellectual disability were aggression (hostility), hypersensitivity to interpersonal relationships, anxiety and depression, and in caregivers of children with motor disabilities were physical complaints, sensitivity to interpersonal relationships, paranoid thoughts and anxiety.
    Conclusion
    According to the findings of this research, it can be concluded that caregivers of children with special needs in terms of mental health are not in a favorable situation, which is due to the lack of proper adaptation with the disability of their child and the failure to meet their needs.
    Keywords: Psychological disorders, caregivers, children, intellectual movement, disabilities
  • Kazem Barzegar Bafrooei, Mahsa Amogadiri Pages 130-142
    Background and
    Purpose
    Social skills are foundation of successful relationships and face to face relationship and having a good relationship is essential for successful performance in life. The aim of this study was to investigate the effectiveness of playing with Lego on social skills of the preschool children.
    Method
    The research method was experimental design with pre-test-posttest design with control group and follow-up stage. The statistical population consisted of all 4-6 year-olds of Lego educational center in Yazd province in the academic year of 2015-2016. The sample of 30 children selected by convenience sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. To assess social skills of the Social Skills Rating Scale (Wirth et al., 1984) was used on the sample in the process of implementation and follow-up training was conducted Lego. The rating social skills by teachers (Weert et al., 1984) was used to assess the social skills and it was completed by researcher for each sample after the Lego training and follow-up stage. To analyze the hypothesis of the research, repeated measures analysis of variance was used.
    Results
    The results showed that play with Lego has a significant effect on the social skills of children aged 4-6 years (P
    Conclusion
    Based on the findings of the research, the importance of playing with Lego on children's social skills can be emphasized and used as an effective method.
    Keywords: Lego training, social skills, preschool children
  • * Zahra Ahmadi, Mahdi Asaran, Fatemeh Seyyedmoharrami, Iman Seyyedmoharrami Pages 143-152

    Background and

    Purpose

    The incidence of aggressive behaviors among children is increasing, and identifying the factors associated with child aggression seems to be necessary. The present study was designed to investigate the relationship between aggression and hope in primary school children.

    Method

    The research design was descriptive and correlational. For this purpose, one school was selected by sampling method from two primary schools in Shadmehr, which was studying in the academic year of 2015-2016. The children hope scale (Snyder, 1996) and overt and relational aggression questionnaire (Shahim, 2006) to collect of data. The data were analyzed using correlation statistical and multiple regression method.

    Results

    Based on the results of this study, there was a significant correlation between hopefulness and physical aggression (r = -0.36, p

    Conclusion

    With increasing hope in children, overt aggressive behaviors are reduced and thus, it is effective in controlling negative children's behaviors.

    Keywords: Children, overt aggression, relational aggression, hope
  • Zahra Rajabpour Azizi, Rajabali Mohamadzade Pages 153-164
    Background &
    Purpose
    Integrating students with special needs in public education schools is one of the important educational systems. The purpose of the present study was to compare the academic achievement and behavioral performance of students with hearing impairment in inclusive and separated schools of Mazandaran Province.
    Method
    The present study is a causal-comparative study. The statistical population of the study consisted of all students with hearing impairment in separated and inclusive schools in Mazandaran who were studying in the academic year of 1963-94. The sample consisted of 78 students with hearing impairment (35 students from inclusive schools and 33 students from separated schools) who were selected using convenience sampling. To collect the data, the child behavior check list (Achenbach, 2001), Raven's progressive matrix test (Karami, 2010), and the student's educational records were used and data were analyzed using independent t-test, Mann-Whitney and Kalmogrof-Smirnov tests.
    Results
    Findings showed that the academic achievement of students in special needs were higher than the achievement of students with hearing impairment in inclusive schools (P
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be concluded that the integration of students with hearing impairment in public education schools has not resulted in their educational progress and the educational integration plan needs to be reviewed in terms of the necessary bases.
    Keywords: Hearing-impaired students, integrated schools, academic achievement, behavioral performance
  • Samaneh Najarpourian, Seyed Abdolvahab Samavi, Neda Asadi Pages 165-175
    Background &
    Purpose
    temperament is defined as individual differences based on reactivity and self- regulation. This study aimed to investigate the reliability and validity of a very short form of the Children Behavior Questionnaire (CBQ) in an Iranian sample.
    Method
    This study was a descriptive survey, which has applied the structural equation modeling. The statistical population of this study included all 3-7 years old children in Bandar Abbas city in 2016. The sample consisted of 276 children (124 boys and 156 girls) who were selected among children in three kindergartens and three preschool centers by cluster sampling method. The data collection tool was a very short version of the caregiver report (Mother) of the child behavior questionnaire (Rothbart, 2001), that was provided to mothers through teachers and they were asked to complete the child's behavior in the last 6 months. To analyze the data, Cronbach's alpha and split-half methods were used to investigate the reliability, and confirmatory factor analysis for evaluating the construct validity.
    Results
    The results showed that a very short form of the child behavior questionnaire (CBQ) had a good internal consistency in the range of 0.71 to 0.79 for subscales and from 0.77 to 0.79 for the whole scale, and the fitness indicators derived from confirmatory factor analysis showed that the scale had appropriate construct validity and all items had factor load higher than 0.30.
    Conclusion
    According to the results of this study and the importance of measuring the temperament in children and the lack of appropriate and valid tools in Iranian culture, it can be concluded that the child behavior questionnaire is an appropriate tool to measure temperament in 3-7 years old children.
    Keywords: Temperament, child behavior questionnaire, validity, reliability
  • Samad Rashidiyan, Nooraldin Rashidi, Nikzad Ghanbari Pages 176-186
    Background and
    Purpose
    Internet addiction in students has negative and destructive consequences for the individual and society. The present study was conducted to investigate the role of social support and educational expectations stress in prediction of internet addiction in students.
    Method
    The research design was descriptive and correlational. Data were collected from 246 high school students from schools in Tehran during the academic year of 2015-2016 using available sampling method. Multidimensional Scale of perceived social support (MSPSS), internet addictions test (IAT), and academic expectation stress inventory (AESI) was completed by students. The data were analyzed by using of Pearson correlation and step by step regression.
    Results
    Stress from parent's expectations and their expectations have a positive relationship with Internet addiction, while social support of friends and family has a negative relationship with online addiction. Also, the results of regression analysis showed that social support of friends (p
    Conclusion
    Findings showed that family expectations and their support play an important role in predicting internet addiction; therefore, the design of family-based preventive programs is necessary to reduce the tendency of adolescents to internet addiction
    Keywords: Stress, academic expectations, family support, internet addiction