فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1396)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/17
  • تعداد عناوین: 18
|
  • عباسعلی حسین خانزاده صفحات 1-2
  • حکیمه خیری، ایرج صالحی، رضا سلطانی شال صفحات 3-13
    زمینه و هدف
    شواهد پژوهشی حاکی از این است که تنیدگی عامل مهمی در تعارضات زناشویی است. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرآموزش مدیریت تنیدگی بر رضایت زناشویی و تنیدگی والدینی مادران دارای کودک با مشکلات رفتاری بود.
    روش
    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون – پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک پسر مبتلابه مشکلات رفتاری مقطع پیش دبستانی مدارس دولتی ناحیه دو شهر رشت در سال 1395 بود که از طریق پرسشنامه مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی (شهیم و یوسفی، 1378)، 30 مادر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. برای ارزیابی رضایت زناشویی و تنیدگی مادران به ترتیب از پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (اولسون، 1989) و تنیدگی والدینی (آبیدین، 1990) استفاده شد. گروه آزمایش، در ده جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مدیریت تنیدگی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت تنیدگی تاثیر معناداری بر رضایت زناشویی و تنیدگی والدینی (01/0 >P ) داشت.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های پژوهش حاضر، در کنار معناداری آماری، می توان به معناداری بالینی اشاره کرد؛ به این صورت که آموزش مدیریت تنیدگی می تواند با تاثیر بر ابعاد هیجانی، شناخنی، ارتباطی، انگیزشی و معناشناختی زندگی، رضایت از زندگی را افزایش دهد و درنتیجه سلامت روان مادران دارای کودک با مشکلات رفتاری را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت تنیدگی، رضایت زناشویی، تنیدگی والدینی، مشکلات رفتاری
  • حفیظه بلوچ، علی عسگری، صادق حامدی نسب صفحات 14-23
    زمینه و هدف
    دوزبانگی عبارت از حالتی است که فرد به زبان دیگری غیر از زبان مادری خود آموزش می بیند و این خود مشکلاتی را برای اقلیت های زبانی به خصوص در تحصیل فراهم می کند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه هوش هیجانی دانش آموزان یک زبانه ( فارس ) و دوزبانه ( فارس- بلوچ ) و نقش آن در نگرش نسبت به یادگیری زبان انگلیسی انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی، از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر چابهار در سال تحصیلی 93-1392 بود که به صورت نمونه گیری طبقه ای 240 دانش آموز (120 فارس و 120 بلوچ) انتخاب شده و پرسشنامه های هوش هیجانی (شات و همکاران، 1998) و نگرش و انگیزش یادگیری زبان انگلیسی (گاردنر، 1985) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی گروه های مستقل، تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دانش آموزان دوزبانه در مقایسه با دانش آموزان یک زبانه از تنظیم هیجانی بالاتری برخوردارند. بین نگرش نسبت به یادگیری زبان انگلیسی در دانش آموزان یک زبانه و دوزبانه تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین بین هوش هیجانی دانش آموزان یک زبانه و دو زبانه تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/01 >p).
    نتیجه گیری
    نگرش نسبت به زبان انگلیسی پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی دانش آموزان است اما متغیر هوش هیجانی پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی در درس زبان انگلیسی نیست؛ در نتیجه تغییر نگرش های دانش آموزان فارسی زبان نسبت به اهمیت و ضرورت یادگیری زبان انگلیسی می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: یک زبانه، دو زبانه، هوش هیجانی، نگرش نسبت به زبان انگلیسی
  • عباس اصغری شربیانی، اکبر عطادخت صفحات 24-33
    زمینه و هدف
    نارساخوانی رایج ترین نوع ناتوانی های یادگیری خاص است. کودک نارساخوان با وجود هوش طبیعی در یادگیری خواندن و نوشتن مشکل دارد. هدف پژوهش حاضر تاثیر خودگویی های مثبت در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان ابتدایی مبتلا به نارساخوانی بود.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی شهرستان بستان آباد (آذربایجان شرقی) در سال تحصیلی 94-1395 بود که با نمونه گیری تصادفی خوشه ایو با استفاده از ابزارهای فهرست نارساخوانی (عزیزیان، 1385) و پرسشنامه اضطراب امتحان (فیلیپس، 1979) تعداد 32 دانش آموز نارساخوان دچار اضطراب امتحان به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. گروه آزمایش هشت جلسه در کلاس های آموزش خودگویی های مثبت شرکت کردند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات پرسشنامه اضطراب امتحان روی هر دو گروه اجرا شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اجرای جلسات خودگویی مثبت به طور معناداری اضطراب امتحان دانش آموزان گروه آزمایشی را نسبت به گروه کنترل کاهش داده است (0/001p<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش روش خودگویی های مثبت راهکاری مناسب برای کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان نارساخوان است.
    کلیدواژگان: خودگویی مثبت، اضطراب امتحان، نارساخوانی
  • مورینا ولی پور، سیمین حسینیان، مهسیما پورشهریاری صفحات 34-45
    زمینه و هدف
    مشکلات رفتاری کودکان منجر به بروز مشکلات فراوانی در مدرسه می شود و نه تنها به تحصیل کودکان خدشه وارد می کند بلکه باعث به وجود آمدن مشکلات اجتماعی و کاهش توجه و حرمت خود آنها نیز می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر مشکلات رفتاری کودکان (دختر) بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقطع ششم مدارس واقع در منطقه 2 تهران در سال تحصیلی 96- 1395 بود که از بین آنها 20 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سنجش ذهن آگاهی کودک و نوجوان (گرکو و بائر، 2011) و فهرست مشکلات رفتاری کودکان (کوای و پترسون، 1987) بود. قبل از اجرای متغیر مستقل از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد. شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای کودکان به صورت 12 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایش آموزش داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان گروه گواه در پس آزمون به طور معناداری، مشکلات رفتاری (نشانه های اختلال رفتار هنجاری، نشانه های مشکلات توجه و ناپختگی و اضطراب و گوشه گیری) کمتری داشتند. همچنین افزایش معناداری در ذهن آگاهی و پذیرش کودکانی که در برنامه شرکت کرده بودند مشاهده شد (00/01>P).
    نتیجه گیری
    بنا بر یافته های حاصل از این پژوهش، می توان از روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای کودکان، در کاهش مشکلات رفتاری و افزایش ذهن آگاهی کودکان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شناخت درمانی، مشکلات رفتاری، کودک
  • شکوفه رمضانی، نسیم محمدی، طاهر علیزاده چهاربرج، سیف الله رحمانی صفحات 46-58
    زمینه و هدف
    بی سرپرستی و بدسرپرستی همواره اثرات روانی و تربیتی منفی بر کودکان داشته است، هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری بر سبک های مقابله ای و خوش بینی کودکان بی سرپرست و بدسرپرست بود.
    روش
    این پژوهش به روش شبه ‏آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون- پس‏ آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‏ آماری شامل تمامی دختران 12 تا 16 ساله بی سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز نگهداری این کودکان در شهر اردبیل در سال 1395 بودند که از میان آنها 30 نفر به طور تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جای دهی شدند. شرکت ‏کنندگان گروه آزمایش، آموزش تاب آوری را طی 9 جلسه دریافت نمودند. برای جمع ‏آوری داده ها از پرسشنامه سبک های مقابله (پاکر و اندلر، 1990) و خوش بینی (شی یر، کارور و بریج، 1994) استفاده شد و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوورایانس چندراهه و یک راهه استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه در سبک های مقابله ای مسئله مدار (0/05>P، 15/16=F)، هیجان مدار (0/05>P، 36/9=F) و خوش بینی (0/01> P،21/24=F) وجود داشت ولی در سبک مقابله اجتنابی (0/05
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش تاب آوری با افزایش انعطاف پذیری و بهبود سلامت روان شناختی منجر به افزایش سبک های مقابله ای کارآمد و خوش بینی در کودکان بی سرپرست و بدسرپرست شده است بنابراین می توان از آموزش تاب آوری در جهت ارتقاء سلامت روانی و اجتماعی افراد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، سبک های مقابله ای، خوش بینی، کودکان بی سرپرست و بدسرپرست
  • علیرضا بادله، عبدالجلال توماج صفحات 59-70
    زمینه و هدف
    افسردگی از جمله عواملی است که امروزه در حال گسترش بوده و جوانب فردی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و از آنجایی که اختلالات یادگیری و هوش هیجانی می تواند بر میزان افسردگی دانش آموزان موثر باشد بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه افسردگی با هوش هیجانی و اختلال یادگیری انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، تمامی دانش آموزان ششم ابتدایی شهرستان آق قلا در سال تحصیلی 96-1395 که تعداد آنها 2050 نفر بود. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 295 نفر از دو منطقه شهری و روستایی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه هوش هیجانی (برادبری و گریوز، 2004) و پرسشنامه افسردگی (ماریا کواس، 1977) و پرسشنامه مشکلات یادگیری (ویلکات و همکاران، 2011) بود.
    یافته ها
    یافته ها ی پژوهش نشان داد که بین افسردگی و اختلال یادگیری رابطه مثبت برقرار است، بین هوش هیجانی و اختلال یادگیری رابطه منفی برقرار است، و هوش هیجانی رابطه منفی معنادار و غیرمستقیم با افسردگی دارد (01/0>(P.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که بین اختلال یادگیری با افسردگی و هوش هیجانی به ترتیب رابطه مستقیم و وارونه برقرار بوده و هوش هیجانی بر افسردگی اثر غیرمستقیم دارد. همچنین با توجه به نتایج حاصل شده از مدل ساختاری ارائه شده، اختلال یادگیری اثرگذاری بیشتری نسبت به هوش هیجانی بر افسردگی دارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اختلال یادگیری، افسردگی، دانش آموزان
  • خوشدوی ابراهیم زاده، منصور آگشته، فاطمه زینالپور، صفورا اشرف زاده صفحات 71-80
    زمینه و هدف
    امتناع از مدرسه باعث آشفتگی کودک، خانواده و همچنین وقفه در تحول اجتماعی و تحصیلی می شود بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مدیریت والدین در کاهش رفتار امتناع از مدرسه رفتن دانش آموزان دبستانی بود.
    روش
    این مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. به این منظور از میان والدین دانش آموزان پایه های اول، دوم و سوم دبستان های دولتی شهر ارومیه در سال تحصیلی 95-1394 با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 351 نفر انتخاب شدند و به مقیاس تجدیدنظرشده امتناع از مدرسه نسخه والدین کارنی (2002) پاسخ دادند. در مرحله بعد 39 نفر از والدین که هم نمره امتناع از رفتن به مدرسه کودک شان بالا بود و هم تمایل به شرکت در این پژوهش را داشتند انتخاب شدند. از این میان به طور تصادفی20 نفر در گروه آموزش آزمایش و 19 نفر در گروه گواه جای دهی شده اند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس یک متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخله آموزش مدیریت والدین توانسته است نشانه های ترس و امتناع از مدرسه رفتن در کودکان را به طور معناداری کاهش دهد (p<0/01).
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان از آموزش مدیریت والدین به عنوان روشی موثر برای کاهش ترس و امتناع از مدرسه رفتن کودکان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، امتناع از مدرسه رفتن، کودکان دبستانی
  • فرهاد خرمایی، فریده امینی صفحات 81-92
    زمینه و هدف
    تنیدگی از مسائل اجتناب ناپذیر زندگی است که نمود آن در موقعیت های تحصیلی تحت عنوان تنیدگی تحصیلی مفهوم سازی شده است. این پژوهش با هدف مطالعه عوامل درون فردی تنیدگی تحصیلی، به آزمون مدلی می پردازد که بر اساس آن ویژگی های شخصیتی می تواند باواسطه گری سبک های مقابله ای، تنیدگی تحصیلی را پیش بینی کند
    روش
    این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. شرکت کنندگان پژوهش شامل 327 نفر (172دختر و155 پسر) دانش آموز دبیرستانی شهرستان سپیدان، استان فارس در سال تحصیلی 95-1394 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. پرسش نامه تنیدگی تحصیلی (دیره، 1374)، ویژگی های شخصیتی (گلدبرگ، 1991) و سبک های مقابله ای (اندلر و پارکر، 1990) برای جمع آوری داده ها اجرا شد. در این پژوهش برای تحلیل داده ها از تحلیل مسیر در مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی هم به صورت مستقیم و هم با واسطه سبک های مقابله ای می تواند ابعاد تنیدگی تحصیلی را پیش بینی کند. در این میان نقش عامل روان آزردگی گرایی در پیش بینی مثبت تنیدگی ناشی از عوامل حساسیت زا و گشودگی به تجربه در پیش بینی منفی تنیدگی ناشی از عدم توانمند ی قابل توجه است. همچنین سبک مقابله ای هیجان مدار نقش برجسته ای در پیش بینی تنیدگی ناشی از عوامل حساسیت زا دارد ( 0/05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که ویژگی های شخصیتی می توانند هم به شکل مستقیم و هم با اثرگذاری بر سبک های مقابله ای، تنیدگی تحصیلی تجربه شده را تحت تاثیر قرار دهند بنابراین می توان اذعان نمود که دانش آموزان با ویژگی های شخصیتی خاص سبک های مقابله ای را برمی گزینند که می تواند بر تجربه تنیدگی تحصیلی آنها اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، تنیدگی تحصیلی، سبک های مقابله ای
  • حسن شمس اسفند آباد، نیره سادات روحانی صفحات 93-103
    زمینه و هدف
    مطالعات پیشین نشان داده است که والدین نقش موثری در تحول روانی و جسمانی کودکان دارند با این وجود تحقیقات در زمینه تاثیر صفات شخصیتی والدین بر تحول اجتماعی کودکان، اندک است. با توجه به این موارد پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش صفات شخصیتی والدین در تحول اجتماعی کودکان پیش دبستانی انجام گرفت.
    روش
    . نوع مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری کلیه والدین کودکان مدارس پیش دبستانی شهر تهران در سال تحصیلی 96-1395 بود که از میان آن ها تعداد 508 والد (مادر یا پدر) با مراجعه به مراکز پیش دبستانی شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به مقیاس رشد اجتماعی واینلند (ادگار، 1953) و فرم کوتاه پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت نئو پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ویژگی شخصیتی روان آزرده خویی والدین (مادر یا پدر) به شیوه منفی، و ویژگی های برون گرایی، پذیرای تجربه بودن، و با وجدان بودن والدین (مادر یا پدر) به صورت مثبت، پیش بینی کننده تحول اجتماعی کودکان پیش دبستانی هستند (0/05P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده مشخص می شود که صفات شخصیتی والدین تاثیر معناداری بر تحول اجتماعی کودکان پیش دبستانی دارند.؛ ضروری است در فرایند آموزش و پرورش کودکان به ویژگی ها و صفات شخصیتی والدین توجه خاصی شود.
    کلیدواژگان: تحول اجتماعی، صفات شخصیتی، کودکان پیش دبستانی
  • عصمت مسیبی، فیروزه سپهریان آذر صفحات 104-116
    زمینه و هدف
    ازآنجاکه شکل گیری دلبستگی مادر به کودک از همان ابتدای تولد و یا حتی قبل تر از آن (حین بارداری) آغاز می شود ازاین رو مداخله مناسب جهت آموزش به مادر در ایجاد دلبستگی صحیح بین خود و کودک تاثیر به سزایی دارد. به همین جهت هدف مطالعه حاضر فراتحلیل اثربخشی مداخلات روان شناختی و شیوه های مراقبتی بر افزایش رفتار دلبستگی مادر- جنین و مادر- نوزاد قرار گرفت.
    روش
    بدین منظور از بین پژوهش های متعدد مربوط به این زمینه،21 پژوهش که در بین سال های(1378-1395) در پایگاه های اطلاعاتی معتبر همچون؛ پایان نامه های کشور (ایران داک)، نشریات ایران (مگ ایران)، سایت علوم انسانی، پایگاه اطلاعاتی جهاد دانشگاهی و نشریات ادواری، PubMed، پایگاه مقالات کشورهای اسلامی(ISC) و پایگاه ثبت همایش های کشور(سیلویکا) نمایه شده بود و از لحاظ روش شناختی موردقبول بودند انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام شد. این پژوهش مبتنی بر 21 اندازه اثر است و ابزار استفاده شده چک لیست فراتحلیل بود. داده های به دست آمده توسط نرم افزارCMA-2 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر مداخلات و آموزش های روان شناختی بر ارتقاء رفتارهای دلبستگی مادر- جنین و مادر- نوزاد به طورکلی 64/0 (0/001>p) بود.
    نتیجه گیری
    اندازه اثر به دست آمده برای اثربخشی مداخلات و آموزش های روان شناختی بر رفتار دلبستگی مادر- جنین و مادر- نوزاد طبق جدول تفسیر اندازه کوهن متوسط، محاسبه می شود؛ بنابراین این مداخلات و آموزش ها به طور مطلوبی می توانند در ارتقا رفتارهای دلبستگی مادر- جنین و مادر نوزاد، موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: ارتباط مادر- نوزاد، ارتباط مادر- جنین، دلبستگی، شیوه های مراقبتی، مداخلات روان شناختی
  • مرضیه زینی، الهام خاکسار، محمد بلوچی انارکی، سمیه رضایی، رضا عارفانیان صفحات 117-129
    زمینه و هدف
    یکی از ابزارهای کارآمد برای تشخیص اختلالات دوران کودکی، آزمون های فرافکن ترسیمی است. در این آزمون ها عملکردهای شناختی، بین فردی و روان شناختی فرد از طریق ترسیم یک فرد، یک موضوع و یا یک شخصیت مورد ارزیابی قرار می گیرد. پژوهش حاضر، با هدف مقایسه عناصر آزمون ترسیم آدمک در کودکان 5 تا 10 ساله مبتلا به اختلال اوتیسم و اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی با کودکان بهنجار انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کودکان مراجع کننده به کلینیک های مشاوره تحت نظر سازمان بهزیستی یزد بود که 35 کودک از هر گروه (جمعا 105 نفر) برای مطالعه انتخاب شده اند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش آزمون ترسیمی آدمک گودیناف (فلورانس گودیناف، 1926)، ارزیابی رفتارهای اوتیستیک (جی لورد، 1989) و مقیاس تکان شگری (باروت و همکاران، 1995) بود. نمونه پژوهش بر اساس نمونه گیری در دسترس و در کلینیک های بالینی و درمانی شهر یزد، انتخاب شده اند. برای تحلیل دادها از روش های فراوانی، درصد فراوانی، فراوانی تجمعی و آزمون کروسکال والیس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی و اوتیسم، با کودکان بهنجار در 10 عنصر آزمون آدمک تفاوت معنادار وجود دارد ولی در سه عنصر دیگر تفاوت معناداری به دست نیامد. (0/05
    نتیجه گیری
    وجود تفاوت میان سطوح عناصر آزمون ترسیم آدمک در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی و اوتیسم، بدین معناست که عناصری در ترسیم آدمک وجود دارد که می توان به واسطه آنها به تشخیص کودکان دارای این اختلالات نزدیک شد.
    کلیدواژگان: آزمون ترسیم آدمک، اختلال طیف اوتیسم، اختلال نارسایی توجه - فزون کنشی
  • الناز زینالی، امیر مقدم، محمدرضا قاسمیان مقدم صفحات 130-139
    زمینه و هدف
    تغییر در سبک زندگی در دهه های اخیر، کودکان را به سمت تغییر در ترکیب بدن سوق داده است و بر اساس نتایج پژوهش های مختلف، تغییرات جسمانی می توانند بر مولفه های شناختی تاثیرگذار باشند؛ بدین ترتیب هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین برخی ویژگی های ترکیب بدن با توجه پایدار به عنوان یکی از مولفه های کنش وری شناختی در کودکان بود.
    روش
    روش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده است. تعداد 100 نفر از کودکان بین 7 تا 9 سال از طریق آزمون های ترکیب بدن و عملکرد پیوسته دیداری مورد بررسی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین متغیر درصد چربی، شاخص توده بدن، درصد چربی تنه و نسبت کمر به لگن با خطای امیشن و تغییرپذیری زمان واکنش رابطه معنی داری وجود داشت (0/05>p). از سوی دیگر بین مولفه های میزان آب کلی بدن، پروتئین بدن، سطح انرژی متابولیک پایه، توده عضلات اسکلتی و زمان واکنش رابطه منفی معنی داری وجود داشت (0/05>p). بر اساس نتایج رگرسیون مولفه های درصد چربی و شاخص توده بدن قادر به پیش بینی خطای آمیشن و مولفه توده عضلات اسکلتی قادر به پیش بینی زمان واکنش بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده هر کدام از مولفه های ترکیب بدن با مولفه خاصی از عملکرد شناختی در ارتباط است. در این راستا مولفه های مرتبط با زمان واکنش را می توان در ارتباط با بعد ادراکی حرکتی در نظر گرفت در حالی که شاخص های مرتبط با چاقی با صحت عملکرد در ارتباط بودند؛ در نتیجه بنه ظر می رسد که بین ترکیب بدنی و سازه های کنترل شناختی، یک ارتباط اختصاصی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ترکیب بدن، توجه پایدار، کنش اجرایی، چاقی
  • امیر یکانی زاد صفحات 140-151
    زمینه و هدف
    سال های اولیه کودکی نقش مهمی در تحول شخصیت و آینده فرد دارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه سلامت روانی، هراس اجتماعی وآشفتگی روانی کودکان پسر تحت سرپرستی بهزیستی و کودکان تحت سرپرستی خانواده بود.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل 55 نفر از کودکان پسر تحت سرپرستی یکی از مراکز بهزیستی شهرستان خوی و 220 نفر از کودکان پسر تحت سرپرستی خانواده این شهر در سال تحصیلی 97-96 بود. حجم نمونه شامل 48 نفر از کودکان تحت سرپرستی بهزیستی به صورت نمونه گیری تصادفی ساده و 136 نفر نیز کودکان تحت سرپرستی خانواده به صورت طبقه ای (از مدارس ابتدایی) تعیین شده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه وضعیت سلامت روانی (گلدبرگ و هیلر، 1979)، پرسشنامه استاندارد هراس اجتماعی (کالت و کانر، 2000)، و چک لیست سلامت روانی (پارمود کومار، 1992) جمع آوری و با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها بیانگر تاثیرخانواده بر افزایش سلامت روانی، کاهش هراس اجتماعی و آشفتگی روانی کودکان است. نمرات سلامت روانی کودکان تحت سرپرستی خانواده به طور معناداری از کودکان تحت سرپرستی بهزیستی بیشتر بوده است و در نمرات هراس اجتماعی و آشفتگی روانی کودکان تحت سرپرستی خانواده به طور معناداری از کوکان تحت سرپرستی بهزیستی کمتر بوده است (0/001P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش می توان نتیجه گرفت که میزان سلامت جسمانی و روانی کودک به شیوه ارتباطی او با خانواده و میزان برآورده شدن نیازهایش بستگی دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، هراس اجتماعی، آشفتگی روانی
  • سعید اکبری زردخانه، مریم آل بویه، علی محمد زنگانه، نادر منصورکیایی، محسن جلالت دانش، مجتبی مهدوی صفحات 152-164
    زمینه و هدف
    اختلال های رفتاری، مشلات شایع و ناتوان کننده ای هستند که برای خانواده و کودکان مشکلات بسیاری را ایجاد می کنند و با شیوع بالایی از مشکلات و پیامدهای منفی اجتماعی همراه هستند. هدف از پژوهش حاضر، ساخت مقیاس سلامت روان شناختی کودکان فرم والدین بود.
    روش
    برای انجام این پژوهش در ابتدا 190 گویه تهیه شد و پس از ویرایش اولیه، 125 گویه جهت قرار گرفتن در نسخه مقدماتی مقیاس انتخاب شد. جامعه آماری در این پژوهش والدین دانش آموزان مدارس ابتدایی شش استان البرز، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، فارس و خراسان رضوی در سال تحصیلی 96- 1395 بود. نمونه دربرگیرنده حدود 100 نفر از والدین در هر یک از استان ها بود که از دو شهرستان به صورت تصادفی انتخاب شدند. در مجموع نمونه پژوهش حاضر بالغ بر 600 نفر بود.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل گویه ها، نشان از حذف 14 گویه داشت. تحلیل عاملی اکتشافی به روش مجذورات تعمیم یافته و چرخش ایکوامکس نشان داد که این نسخه از مقیاس با شش مولفه دارای ساختار ساده و هماهنگ با چهارچوب نظری است. دامنه ضرایب همگونی درونی (آلفای کرونباخ) مولفه های استخراجی در نسخه مقدماتی مقیاس سلامت روان شناختی کودکان بین 65/0 (خودتنظیمی) تا 90/0 (نقص در انجام تکالیف) به دست آمد. همچنین بررسی ضرایب همبستگی گویه ها با زیرمقیاس ها نشان می دهد که این ضرایب بین 17/0 (گویه 101) و 73/0 (گویه37) است.
    نتیجه گیری
    در مجموع، می توان گفت نسخه مقدماتی گزارشی والدین سلامت روان شناختی کودکان مقطع ابتدایی، از ویژگی های مطلوب روان سنجی برخوردار است که انجام بررسی های بیشتر می تواند به بهبود ویژگی های آن منجر شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان شناختی، کودک، ابزار سازی
  • رزیتا ارشاد سرابی، هادی هاشمی رزینی، محمدحسین عبداللهی صفحه 160
    زمینه و هدف
    وجود کودک استثنایی، اغلب آسیب های جبران ناپذیری را بر خانواده ها تحمیل می کند. میزان این آسیب پذیری گاه، به حدی است که سلامت روانی خانواده دچار آسیب شدید می شود. هدف از این پژوهش، مقایسه تنیدگی والدگری، سبک های والدگری و حل مسئله اجتماعی مادران مبتلا به اختلال اتیسم، اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و کودکان بهنجار بود.
    روش
    جامعه آماری شامل مادران کودکان مبتلا به نارسایی توجه/فزون کنشی، اختلال طیف اتیسم و کودکان بهنجار منطقه 2 شهر تهران سال تحصیلی 97-1396 بود. تعداد 75 مادر (هر گروه 25 نفر)، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های تنش والدگری، حل مسئله اجتماعی و شیوه های والدگری پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که بین تنیدگی والدگری مادران کودکان سه گروه تفاوت وجود دارد؛ بین سبک والدگری سهل گیر و مقتدارنه در مادران کودکان سه گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد اما بین میانگین سبک والدگری مستبدانه در مادران کودکان سه گروه تفاوت معنی داری وجود دارد؛ بین میانگین متغیرهای جهت گیری منفی و سبک اجتنابی در مادران کودکان سه گروه تفاوت معنی داری وجود دارد اما بین میانگین های جهت گیری مثبت، سبک منطقی و سبک تکانشی- بی توجهی در مادران کودکان سه گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد (P<0/005).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر بر افزایش دانش در زمینه کاربرد سبک های والدگری و حل مسئله اجتماعی موثر و همچنین پیامدهای منفی تنیدگی والدگری در مادران کودکان سه گروه تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تنیدگی والدگری، سبک های والدگری، حل مسئله اجتماعی، اتیسم، نارسایی توجه- فزون کنشی
  • سمیه نخعی، مجتبی امیری مجد، علیرضا محمدی آریا، محمود شیرازی صفحه 175
    زمینه و هدف
    انگیزش مهم ترین شرط یادگیری است. انگیزش فراگیران برای کارایی و اثربخشی فعالیت های یاددهی و یادگیری اهمیت زیادی دارد. با توجه به این مطلب هدف پژوهش حاضر مدل پردازی رابطه انگیزش درونی دانش آموزان با ویژگی های جمعیت شناسی معلم با میانجیگری راهبردهای شناختی و فراشناختی بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهر زابل بود. نمونه 368 نفر که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه های راهبردهای یادگیری خودنظم جویی (پینتریچ و دی گروت، 1990) و انگیزش تحصیلی(والرند، 1993) پاسخ دادند. برای سنجش اطلاعات ویژگی های جمعیت شناختی معلمین فرمی تسط محقق ساخته شده و در اختیار دانش آموزان قرار گرفت و با پرسش از معلمان شان تکمیل شده است. تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس انجام شده است.
    یافته ها
    ویژگی های جمعیت شناختی معلم با میانجیگری راهبردهای شناختی و فراشناختی برانگیزش درونی تاثیر معناداری دارد. راهبردهای شناختی و فراشناختی برانگیزش درونی تاثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین ویژگی های جمعیت شناختی معلم بر انگیزش درونی دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری دارد (0/01>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر با ارتقاء سبک های آموزشی از طریق تمرکز بر الگوهای معیشتی جامعه فرهنگی ما ازجمله سطح درآمد، اشتغال مکمل، و سکونت، می توان نقش تاثیرگذاری بر الگوهای تفکر و انگیزشی دانش آموزان داشت.
    کلیدواژگان: انگیزش درونی، ویژگی های جمعیت شناسی، راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی
  • کیوان رفیعیان، یوسف ادیب، میرمحمود میرنسب، عبدالله رشیدزاده، اعظم ختمی صفحات 193-204
    مقدمه و هدف
    آموزش فراگیر یکی از برنامه های مهم و اساسی در حوزه آموزش کودکان با نیازهای ویژه می باشد. هدف این پژوهش مطالعه درک و تبیین تجربیات معلمان مدارس با نیازهای ویژه ادر رابطه با چگونگی و شرایط آموزش درکودکان با نیازهای ویژه طرح آموزش فراگیر می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش تحقیق کیفی با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی انجام شده است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است، داه هایبه دست آمده از این مصاحبه ها با روش پدیدارشناسی اسمیت(1995) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با تجزیه و تحلیل داده ها درنهایت پنج مضمون اصلی استخراج شد که بیان کننده تجارب معلمان کودکان مدارس استثنایی در موردکار با کودکان بانیازهای ویژه ودیدگاه آنها در رابطه باطرح آموزش فراگیر می باشد که این مضامین عبارت اند از :مزایا، معایب،آموزش،بسترسازی فرهنگی و اجتماعی ،امکانات ومعایب جداسازی می باشند.
    نتیجه گیری
    در بررسی تجارب و دیدگاه معلمان مدارس با نیازهای ویژه مشخص گردید که طرح آموزش فراگیر دارای محاسن و مزایای متعددی است و همچنین چگونگی آموزش در این طرح، شیوه ها، اهداف و محتوای آموزش مهم بوده و نیز آماده شدن بسترهای فرهنگی اجتماعی و فراهم شدن امکانات ازمقدمات ضروری اجرای طرح می باشد و دیگر این که نظام آموزش و پرورش کنونی که بیشتر مبتنی بر جداسازی دانش آموزان است دارای معایب اساسی بوده و نمی تواند پاسخگوی نیازهای همه دانش آموزان باشد..
    کلیدواژگان: آموزش فراگیر، پدیدارشناسی، آموزش، بسترسازی فرهنگی، کودکان با نیازهای ویژه
|
  • Pages 1-2
  • Hakimeh Kheiry, Iraj Salehi, Reza Soltani Shal Pages 3-13
    Background and
    Purpose
    Research evidences suggest that stress is a major contributor in marital conflicts. The purpose of this study was to investigate the effect of stress management training on marital satisfaction and parental stress of mothers with child with behavioral problems.
    Method
    This semi-experimental research was a pre-test-post-test-follow-up with the control group. The statistical population in this research was all mothers with preschool children with behavioral problems in Rasht city. Through preschool children's behavioral problems questionnaire pre-preschool children's questionnaire (Shahim and Yousefy, 1999), 30 mothers were selected using convenient sampling method and randomly assigned into two groups of experimental and control (n = 15). Enrich marital satisfaction scale (Olson, 1989) and Abidin parental stress scale (Abidin, 1990) had been used for data collecting. The experimental group received stress management training in ten sessions. For data analysis, repeated measure ANOVA was used.
    Results
    Findings showed that stress management training had a significant effect on marital satisfaction and parental stress (P
    Conclusion
    According to the findings of the present study, along with statistical significance, we can point to clinical significance. It means that stress management training can increase the life satisfaction by affecting the emotional, cognitive, communicative, motivational and semantic dimensions of life, and consequently mental health of mothers with children with behavioral problems.
    Keywords: Stress management, marital satisfaction, parental stress, behavioral problems
  • Hafizeh Baloch, Ali Asgari, Sadegh Hamedinasab Pages 14-23
    Background and
    Purpose
    Bilingualism means that the person is trained in a language other than his native language, and this situation provides problems for minority languages, especially in education. The present study aimed to compare the emotional intelligence of monolingual (Persian) and bilingual (Persian-Baluchi) students and its role in the attitude toward learning english.
    Method
    The present research is a causal-comparative study. The statistical population consisted of all students in the second grade secondary school of Chabahar city in the academic year 2012-2013. The sample was 240 students (Persians and 120 Baluchis) were selected by stratified sampling and completed emotional intelligence questionnaire (Schutte et al., 1998) and motivation and attitudes toward learning english scale (Gardner, 1985). Data were analyzed using independent T-test, multivariate analysis of variance and multiple regression analysis.
    Results
    The results showed that bilingual students had higher emotional regulation compared to monolingual students. There was no significant difference between student's attitudes toward learning English in monolingual and bilingual students. Also, there was no significant difference between student's emotional intelligence of monolingual and bilingual students (p
    Conclusion
    Attitude toward english learning is a predictor of student's academic achievement, but emotional intelligence variable does not predict academic success in English lesson; as a result, changing attitudes of Persian students about the importance of learning English language can be useful.
    Keywords: Monolingual, bilingual, emotional intelligence, attitude
  • Abbas Asghari Sharabiani, Akbar Atadokht Pages 24-33
    Background and
    Purpose
    Dyslexia is the most common type of learning disability. Children with dyslexia have difficulty learning to read and write despite their normal intelligence. The aim of this study was to investigate the effectiveness of the positive self-talks on reducing test anxiety in male elementary students with dyslexia.
    Method
    The present study was a semi-experimental and pre-test-post-test with control group. The statistical population of the study consisted of all male students in the second grade of Bostanabad (East Azarbaijan) in the academic year of 1963-94. Using cluster random sampling and using the dyslexia index (Azizian & Abedi, 2006) and the test anxiety inventory (Philips, 1979), 32 Dyslexic students with test anxiety were selected as sample and randomly assigned in two experimental and control groups. The experimental group received eight sessions in positive self-talk classes, and the control group did not receive any training. After the end of the sessions, the test anxiety questionnaire was administered to both groups and the data were analyzed using SPSS software and covariance analysis.
    Results
    The results showed that the implementation of positive self-talk sessions significantly decreased test anxiety in experimental group students compared to control group (p
    Conclusion
    Based on the results of the research, positive self-talk is a acceptable strategy for reducing dyslexic student's test anxiety.
    Keywords: Positive self-talk, test anxiety, dyslexia
  • Morina Valipour, Simin Hosseinian, Mahsima Pourshahriari Pages 34-45
    Background and
    Purpose
    Children's behavioral problems can lead to frequent problems in school and not only endanger the education of children, but also cause social problems and reducing their attention and self-esteem. The purpose of the research was to the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on children's behavioral problems.
    Method
    The research method was semi-experimental with pre-test-posttest design with control group. The statistical population consisted of all sixth grade students in the 2nd district of Tehran in the academic year of 1395-1959, among them 20 students were selected using purposeful sampling method and placed in the experimental and control groups.
    The research tools were child and adolescent mindfulness measure (Greco and Baer, 2011) and behavior problems checklist (Quay-Peterson, 1987). Before intervention both groups were evaluated. Cognitive therapy based on mindfulness was trained in 12 sessions of 90 minutes to the experimental group. Covariance analysis was used to analyze the data.
    Results
    The findings showed that the students in the experimental group had significantly lower behavioral problems (symptoms of conduct disorder, attention problems and immaturity, anxiety and withdrawal symptoms) in the post-test stage. Also, there was a significant increase in mindfulness and acceptance of children participating in the program (P
    Conclusion
    According to the findings of this study, cognitive therapy based on mindfulness for children can be used to reduce behavioral problems and increase their mental awareness.
    Keywords: Mindfulness, cognitive therapy, behavioral problems, child
  • Shokoufeh Ramezani, Nasim Mohammadi, Taher Alizadeh Chhar Borjh, Seifollah Rahmani Pages 46-58
    Background &
    Purpose
    Neglect and mistreatment have always had a negative psychological and educational effect on children. The purpose of this study was to determine the effectiveness of resilient education is on the coping styles and optimism of unprotected and neglected children.
    Method
    This research was a quasi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all poorly supervised and neglected girls aged 12 to 16 years old in the care centers of these children in Ardabil city in 2016. Among them, 30 girls were randomly selected and divided into two experimental (15 people) and control (15 people) group. Participants in the experimental group received resiliency training in 9 sessions. Stress coping style questionnaire (Becker and Endler, 1990) and optimism questionnaire (Carver & Bridge, 1994) were used to collect data. For analysis of data, multivariate and one way covariance analysis was used.
    Results
    The results of covariance analysis showed that there was a statistically significant difference between the mean post-test scores of the two groups in problem-oriented coping styles (P 0.05, F = 1.45).
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be concluded that resiliency training by increasing flexibility and improving psychological health has led to an increase in effective coping styles and optimism in unprotected and neglected children. Therefore, it is possible to use resiliency training to improve the mental and social health of individuals.
    Keywords: Resiliency education, coping styles, optimism, unprotected, neglected children
  • Alireza Badeleh, Abdoljalal Toomaj Pages 59-70
    Background and
    Purpose
    Depression is one of the factors that is currently expanding and affects people's individual and social aspects. Since learning disorders and emotional intelligence can affect student's depression, the present study aims to investigate the relationship between depression, emotional intelligence and learning disorder.
    Method
    The research is descriptive and correlational. The statistical population included all sixth grade elementary students of Agh Ghala city in the academic year 2016-2017. For sampling, 295 students from both urban and rural areas were selected randomly. Emotional intelligence questionnaire (Bradbury-Greaves, 2004), children’s depression inventory (Maria Kovacs, 1977,) and Colorado learning difficulty questionnaire (Wilcutt, 2011) were used to collect of data.
    Findings: The findings of the research showed that there is a positive relationship between depression and learning disorder and there is a negative relationship between emotional intelligence and learning disorder, and emotional intelligence with depression (P> 0.01).
    Conclusion
    Findings indicate that there is a direct and reverse relationship between learning disorder, depression and emotional intelligence, and emotional intelligence has an indirect effect on depression. Also, due to the results obtained from the structural model, learning disorder has a greater effect on emotional intelligence than depression.
    Keywords: Emotional intelligence, learning disorder, depression, students
  • Khoshdavi Ebrahimzade, Mansour Agashteh, Fateme Zeynalpour, Safoura Ashrafzadeh Pages 71-80
    Background and
    Purpose
    School refusal disturbs the child, the family, as well as delays in social and academic development. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of parental management education in reducing the refusal behavior of elementary school students.
    Method
    This semi-experimental study was a pre-test-post-test with control group. For this purpose, from parents of students in the first, second and third grades of primary schools of Urmia in the academic year of 2015-2016, 351 students were selected using a multi-stage cluster sampling method. The participants completed school refusal assessment scale, revised (SRAS-R). In the next stage, 39 parents who had both child with high school refusal rates and willingness to participate in the study were selected. Of these, 20 parents were randomly assigned to the experimental group and 19 were in the control group. One-way covariance analysis was used to analyze the data
    Results
    The results showed that the intervention in parental management training has been able to significantly reduce the fear and refusal rates of school attendance in children (p
    Conclusion
    Therefore, according to the results of this study, parent’s management education can be used as an effective way to reduce fear and refusal of school among children.
    Keywords: Parent management training, school refusal, school children
  • Farhad Khormaee, Farideh Amini Pages 81-92
    Background and
    Purpose
    Stress is one of the inevitable problems of life, which is conceptualized as academic stress in educational situations. This study aimed to study the internal factors of academic stress, and prediction of academic stress based on personality traits with the mediation of coping styles.
    Methods
    This descriptive study is of correlational type. Participants of the study were 327 high school students (172 girls and 155 boys) in Sepidan city, Fars province in the academic year 2014-2015 that were selected by multistage cluster sampling. Academic stress questionnaire, five big personality traits questionnaire, and coping styles questionnaire were used to gather of data.
    Results
    The results showed that personality traits can predict the dimensions of academic stress either directly or through the interplay of coping styles. the role of the neuroticism factor in the positive prediction of stress due to sensitization factors and openness to experience in the negative prediction of stress due to lack of ability is significant. Also, the emotional coping style has a prominent role in the prediction of stress due to allergenic factors (P
    Conclusion
    The results of this study showed that personality traits can affect academic stress both directly and through coping styles. Therefore, it can be admitted that students with specific personality traits choose coping styles that can affect their academic stressful experience.
    Keywords: onality traits, academic stress, coping styles
  • Hasan Shams Esfand Abad, Naiereh Sadat Rowhany Pages 93-103
    Background and
    Purpose
    Previous studies have shown that parents play an important role in children's mental and physical development; however, research on the impact of parental personality traits on children's social development is low. The purpose of this study was to determine the role of parent’s personality traits in the social development of preschool children.
    Method
    The present study is descriptive and correlational. The statistical population included all the mothers and fathers of preschool children in Tehran during the school year of 2016-2017. 508 parents (mother or father) were selected by referral to pre-school centers in Tehran and using multistage cluster sampling method. The participants completed the Vineland social maturity scale (Edgar, 1956) and NEO-personality inventory – revised questionnaire. Data analysis was performed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis (stepwise).
    Results
    Regression analysis showed neuroticism of parents (mother or father) had negative predictive for social development of preschool children and extroversion, openness and conscientiousness of parents (mother or father) had positive predictive for social development of preschool children(P
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it can be conclude that parent’s personality traits have a significant effect on the social development of preschool children. Therefore, according to the importance of personality traits on the social development of children, it is necessary to pay special attention to the characteristics and personality traits of the parents in the process of education of children.
    Keywords: Social development, personality traits, preschool children
  • Esmat Mosaiebi, Firoze Sepehrian Pages 104-116
    Background and
    Purpose
    Since the formation of maternal attachment to the child begins from birth or even before that (during pregnancy), therefore appropriate interventions to educate mothers on the correct attachment process of fetal and maternal-infant is very important. The aim of the present study is a meta-analysis of psychological interventions and the effectiveness of self-care practices on increasing maternal attachment behavior of mother -fetal and mother-infant.
    Method
    For this purpose, from among the numerous researches related to this field, 21 studies that was published during the years 1999-2016 in reputable databases such as Iranduc, Magiran, SID, Pubmed, ISC, portal of humanities science, & Silivika, was selected in terms of methodological criteria and meta-analysis was done on them. This research was based on 21 measure sizes and the tool used was meta-analysis checklist. Data was analyzed by CMA-2 software.
    Results
    The results showed that the effect size of psychological interventions and education to promote mother-infant and mother-fetal attachment behavior was 0/64 (P
    Conclusion
    The effect size obtained of the effectiveness of interventions and psychological education in mother-fetal attachment behavior and mother-infant is calculated according to the average Cohen size interpretation table. Therefore, these interventions and training can be effective in enhancing mother-fetal and mother-infant attachment behaviors.
    Keywords: Mother-Fetal relationship, mother-infant relationship, attachment, care practices, psychological interventions
  • Marzieh Zeini, Elham Khaksar, Mohammad Baloochi Anaraki, Somayeh Rezaei, Reza Arefanian Pages 117-129
    Background and
    Purpose
    An efficient tool for diagnosing childhood disorders is projective drawing tests. In these tests, the cognitive, interpersonal, and psychological functions of an individual are assessed by drawing a person, a subject or a person. The present study aimed to investigate and compare the elements of draw -a -person test (DAP) in children 5 to 10 years old with spectrum autism, attention deficit/hyperactivity disorders and typically developing children.
    Method
    This is a causal-comparative study. The statistical population of this study included children with spectrum autism and attention deficit/hyperactivity disorders referring to counseling clinics under the Welfare Organization of Yazd. 35 children from each group (105 individuals) were selected by convenient sampling method. Draw -a -person test (DAP), Echelle de comportment autistique (ECA-2) and impulsiveness scales (Barratt, 1995) were used to collect of data. The research sample was selected based on convenient sampling from clinical and therapeutic clinics in Yazd. Frequency, frequency percentage, cumulative frequency and Kruskal-Wallis test were used for data analysis.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between children with ADHD and autism with normal children in 10 elements of DAP, but there was no significant difference in the other three elements.
    Conclusion
    The difference between the levels of the elements of draw -a -person test (DAP) in children with spectrum autism and attention deficit/hyperactivity disorders means that there are elements in drawing a person that can be linked to the diagnosis of children with these disorders.
    Keywords: Draw a person Test_autism spectrum disorder_ADHD
  • Elnaz Zeinali, Amir Moghaddam, Mohammadreza Ghasemian Moghadam Pages 130-139
    Background and
    Purpose
    The change in lifestyle in recent decades has led children to change in body composition, while researchers have shown that physical changes can affect cognitive components. The purpose of this study was to investigate the relationship between some body composition features with sustained attention as one of the components of cognitive function in children.
    Method
    The method of this study was descriptive and correlational. 100 children aged 7 to 9 years were examined via the body composition and continuous visual performance tests. For data analysis, correlation and regression tests were used.
    Results
    The results showed that there was a significant relationship between fat percentage, body mass index, trunk fat percentage and waist to hip ratio with omission error and reaction time variability (P
    Conclusion
    Based on the results, each body composition characteristics was associated with a specific component of cognitive function. In this regard, the components associated to the reaction time can be considered in relation to the perceptual motor aspect, while the obesity-related components were associated with the performance accuracy. As a result, there appears to be a specific connection between the body composition features and the cognitive control structures.
    Keywords: Body composition, sustained attention, executive functions, obesity
  • Amir Yekanizad Pages 140-151
    Background and
    Purpose
    Early childhood plays an important role in the development of personality and the future of a person. The purpose of this study was to compare mental health, social phobia and psychological distress of children under the care of the welfare organization and children under the care of the family.
    Method
    The research method is a causal-comparative study. The statistical population consisted of 55 male children under the supervision of one of the welfare centers of Khoy city and 220 children under the supervision of the family of this city in the academic year of 2016-2017. A sample of 48 children under the care of welfare was selected by simple random sampling and 136 children were selected by stratified sampling method (primary school). Data were collected using the General health questionnaire (Goldberg and Hiller, 1979), social phobia inventory (Colette and Connor, 2000) and mental health ckeclist (Pramod Kumar, 1992). Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    Findings show the effect of family on increasing mental health, reducing social phobia and mental disturbance in children. Mental health scores of children under the care of the family were significantly higher than the children under the supervision of welfare organization, and the scores of social phobia and mental disorder in the children under the supervision of the family were significantly lower than those under the care of the welfare organization (P
    Conclusion
    Based on the results obtained in this study, it can be concluded that the physical and psychological health of the child depends on his way of communicating with the family and the extent to which his needs are met.
    Keywords: Mental health, social phobia, mental turmoil
  • Saeed Akbari-Zardkhaneh, Maryam Alebuieh, Alimohammad Zanganeh, Nader Mansurkiaie, Mohsen Jallalat-Danesh, Mojtaba Mahdavi Pages 152-164
    Background and
    Purpose
    Behavioral disorders are prevalent and disabling, which cause many problems for family and children and are accompayning with social negative consequences. Present study aims to develop a scale of psychological pathology for children-parent form.
    Method
    An initial item pool of 190 was generated and after first edition 125 items were selected to comprise the preliminary version of the scale. Population includes parents of elementary school students in six states of Alborz, Eastern Azerbaijan, Sistan & Baluchestan, and Fars & Khorasan Razavi. Sample includes about 100 parents in each state which were randomly chosen from two cities in each state. In sum, sample consists of 600 parents.
    Results
    Results from item analysis supported the exclusion of 14 items. Factor analysis with generalized least squares method and equamax rotation was performed on the item responses and yielded a 6 factor solution which is consistent with the theoretical framework. Reliability coefficients of subscales ranged between 0.65 (self-regulation) and 0.90 (homework deficiency). Evaluation of correlation coefficients between items and subscales illustrated those coefficients to vary between 0.17 (item 101) and 0.73 (item 37).
    Conclusion
    Findings suggest that the preliminary scale of psychological health for children-parent form has adequate psychometric properties, and further research can improve it.
    Keywords: Mental Health, Child, Scale Development
  • Rozita Ershad Sarabi, Hadi Hashemi Razini, Mohammad Hossein Abdollahi Page 160
    Background and
    Purpose
    The existence of an exceptional child often imposes irreparable damage on families. The extent of this vulnerability is sometimes to the extent that the mental health of the family is severely damaged. The aim of the present study was to compare parental stress, parenting styles, and social problem solving in mothers of children with autism, ADHD, and typically developing children.
    Method
    The statistical population consisted of mothers of children with attention deficit/hyperactivity disorder, autism spectrum disorder and typically developing children in Second District of Tehran during the academic year of 2016-2017. 75 mothers (n = 25 in each group) were selected using convenience sampling method and responded to parenting stress index (PSI), the social problem-solving inventory - revised (SPSI-R), and Baumrind’s parenting styles questionnaire. In order to analyze the data, multivariate analysis of variance was used.
    Results
    The results of analysis of variance indicated significant differences between mothers of children in the three groups in parental stress and authoritarian parenting style, but no significant difference was found in permissive and authoritative parenting styles. There was also significant differences between mothers of children in the three groups in negative problem orientation and avoidance style, but no significant difference was found in positive problem orientation, rational problem-solving, and impulsive/carelessness style (p
    Conclusion
    The results of this study emphasize the increase of knowledge in the application of parental styles and the effective social problem solving as well as the negative consequences of parenting stress in mothers of children in the three groups.
    Keywords: Parental stress, parenting styles, social problem-solving, autism, ADHD
  • Somayeh Nakhaei, Mojtaba Amiri Majd, Ali Reza Mohamadi Ariya, Mahmoud Shirazi Page 175
    Background and
    Purpose
    Motivation is the most important learning condition. Learning motivation is important for the effectiveness of teaching and learning activities. The aim of the present study is modeling the relationship between teacher's demographic characteristics and internal motivation of students by mediating cognitive and metacognitive strategies.
    Method
    This research was a descriptive-correlational study of structural equation modeling. The statistical population consisted of all high school students in Zabol. The sample included 368 people who were selected by cluster random sampling and self-regulating learning strategies questionnaire (Pintrich and Diegrout, 1990) and academic motivation (Valerand, 1993). To measure the demographic characteristics of teachers, a form was developed by the researcher and provided to the students and completed by the question of their teachers. Data analysis was performed using structural equation modeling and Imus software.
    Results
    Data analysis using structural equation modeling showed that teacher's demographic characteristics by mediating cognitive and meta-cognitive strategies on intrinsic motivation have a significant effect on the intrinsic motivation. Also, the demographic characteristics of the teacher have a positive and significant effect on the student's intrinsic motivation (P
    Conclusion
    Based on the results of this study, promoting educational styles through focusing on life patterns of our cultural community, including income level, complementary employment, and residence, can have a role in influencing student's thinking and motivation patterns.
    Keywords: Intrinsic motivation, demographic characteristics, cognitive strategies, metacognitive strategies
  • Keyvan Rafieyan Pages 193-204
    Background and
    Purpose
    Inclusive education is one of the main and basic programs in the field of educating children having special needs. The purpose of the present study was to study the perception and explanation of teachers’ experiences who work in schools with special needs in relation to the method and conditions of educating exceptional children and planning the inclusive education.

    Method
    This research was a qualitative one with descriptive phenomenological approach. To collect data the semi-structured interview was applied. The collected data were analyzed through the use of phenomenological approach of Smith (1995).
    Results
    Through analyzing the interviews five themes were finally achieved which express the experiences of teachers dealing with exceptional students and also express the teachers’ opinions on inclusive education program which are as follow: advantages , disadvantages, social and cultural accommodations, facilities, and the drawbacks of separating the students.
    Conclusion
    Through examining the experiences and opinions of teachers of exceptional schools it was made clear that the inclusive educational program possesses several advantages, and that the quality of education ,method, purposes and the content of study are important and cultural and social accommodations are of preliminary necessities of applying the program, and that since the present educational system is more based on the separation of the students, it has many disadvantages and can’t meet the needs of all the students.
    Keywords: Inclusive Education, Phenomenology, Education, Cultural Accommodation, children with special needs