فهرست مطالب

انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1395)

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد خمرنیا، یوسف مهدی پور، سعید ابراهیمی، دل آرا حکیمی، فاطمه ستوده زاده، فریبا رمضانی سیاه خلک صفحه 166
    مقدمه و هدف
    سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشک نقش مهمی در بهبود کیفیت خدمات درمانی در بیمارستان دارد. از آنجایی که دیدگاه کاربران در مورد مفید بودن و آسانی استفاده از یک فناوری تاثیر به سزایی در پذیرش آن دارد لذا هدف از مطالعه حاضرتعیین دیدگاه پزشکان و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نسبت به تاثیر سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشک برای ارائه خدمات درمانی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی و با هدف کاربردی در سال 1395 در شش بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. حجم نمونه این مطالعه شامل 250 پزشک و پرستار از بیمارستان های زاهدان بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد 30 سئوالی بود. جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و PLS و آزمون های تی تست مستقل و آنالیز واریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که کارکنان بیمارستان تخصصی چشم پزشکی تاثیر این سیستم را بیشتر از دیگر بیمارستان ها ارزیابی کرده بودند(0/025P= همچنین کارکنان با سابقه (94/08) نسبت به کارکنان کم سابقه (88/57) دیدگاه مثبتی نسبت به این سیستم داشتند. بر اساس نتایج این مطالعه سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشک برایمنی، جریان کار، روابط کاری و کیفیت مراقبت تاثیر معنی داری داشت(P<0.05).
    نتیجه گیری
    از دیدگاه پزشکان و پرستاران سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشکی نقش موثری بر کیفیت ارائه خدمات درمانی دارد. بر اساس نتایج این مطالعه سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشک برایمنی، جریان کار، روابط کاری و کیفیت مراقبت تاثیر معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: سیستم ثبت کامپیوتری دستورات پزشک، دیدگاه، پزشک، پرستار
  • سعید روحانی، شوکا ضامنیان صفحه 174
    مقدمه
    یکی از ابزارهای نوین در عرصه فناوری اطلاعات به عنوان پشتیبان و همراه در فرآیند مدیریت استراتژیک سازمان ها، داشبورد های سازمانی می باشد. هدف از این پژوهش، ساخت نمونه ای از یک داشبورد بیمارستانی بر اساس اصول و خطوط راهنمای طراحی و معماری فنی داشبوردهای سازمانی و ارزیابی آن بر اساس مدل رضایت مندی کاربر نهایی می باشد.
    روش
    با روش تحقیق آزمایشی، مدل نمونه ی یک داشبورد آماده گردید. سپس با روش پیمایشی، پرسشنامه ای شامل 16 سوال که زیرمجموعه پنج متغیر مستقل مدل رضایتمندی کاربر نهایی یعنی محتوا، دقت، فرمت، سهولت استفاده و به هنگام بودن می باشند طراحی و مورد بررسی قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 0/7 محاسبه گردید. داشبورد برای ارزیابی در اختیار حجم نمونه 36 نفر که با توجه به جدول مورگان و با شیوه نمونه گیری مبتنی بر هدف از میان جامعه آماری 40 نفری انتخاب شدند قرار گرفت و با تکمیل پرسشنامه ها اطلاعات آماری جمع آوری شده مورد مقایسه و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    مقایسه میانگین متغیرهای پژوهش شامل رضایت از فرمت، به هنگام بودن، سهولت استفاده، محتوا و دقت داشبورد با وضعیت متوسط نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین تمامی متغیر ها و مقدار متوسط آن ها وجود دارد.
    نتیجه گیری
    متغیر فرمت بیشترین میزان رضایت و متغیر دقت کمترین میزان رضایت را در بین کاربران داشته است. همچنین سطح رضایت کاربران از همه فاکتورهای داشبورد ساخته شده به یک اندازه می باشد. این نشان دهنده آن است که کاربران از داشبورد ساخته شده بر اساس اصول و خطوط راهنمای به دست آمده رضایت مناسبی داشته اند.
    کلیدواژگان: داشبورد بیمارستانی، مدل رضایت مندی، کاربر نهایی
  • حمید مقدسی، مرجان ابوالحسنی، علیرضا کاظمی صفحه 186
    مقدمه
    رجیستری در راستای گردآوری ، پردازش و توزیع اطلاعات بیماران دیابتی نیازمند یک سیستم نرم افزاری می باشد. در این حوزه ، نرم افزاری که بتواند به طور کامل نیازهای کاربران را برطرف نماید موجود نمی باشد. به همین دلیل به عنوان اولین قدم در طراحی یک نرم افزار دیابت رجیستری ارائه یک مدل عملیاتی شی گرا در راستای پیاده سازی کاراتر این نرم افزار می تواند سودمند باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی می باشد که با مطالعه فرآیندها و مدل های عملیاتی سیستم دیابت رجیستری، الزامات و مختصات یک سیستم نرم افزاری رجیستری استخراج گردیده است . جامعه پژوهش متشکل از مدل های عملیاتی سیستم نرم افزاری دیابت رجیستری در ایران و سایر کشورها می باشد. روش جمع آوری اطلاعات مطالعه متون و مصاحبه می باشد که با استفاده از منابع و پرسشنامه انجام گردید.
    نتایج
    طی بررسی انجام شده بر روی مدل های عملیاتی نرم افزارهای دیابت رجیستری موجود،نتایج حاصل در قالب یک مدل عملیاتی شی گرابرای سیستم نرم افزاری دیابت رجیستری طراحی گردید.درآخر،فرآیندهای اصلی یک سیستم دیابت رجیستری در پنج یوزکیس بیماریابی، گردآوری داده های درمانی ، چکیده سازی و کدگذاری، گزارش دهی و پیگیری فعال قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به پیچیدگی و گسترش بیماری دیابت و نیاز روزافزون به مدیریت بهینه تر داده ها ، طراحی و به کارگیری نرم افزارهای جامع دیابت رجیستری در سطح بیمارستان ها ضروری است. با تجزیه و تحلیل دقیق نیازمندی های یک سیستم نرم افزاری و مدل سازی آن می توان انتظار داشت که در نهایت به پیاده سازی کارای آن نرم افزار دست یافت. وجود یک نرم افزار به خوبی طراحی شده در دیابت رجیستری می تواند با خودکارسازی فرآیندهای دیابت رجیستری در نهایت باعث صرفه جویی در زمان، منابع مالی و انسانی گردد.
    کلیدواژگان: دیابت رجیستری، مدل عملیاتی، داده های دیابت رجیستری، شی گرایی
  • مرجان قاضی سعیدی، لیلا شاهمرادی، عبدالمحمد رنجبر، زهره صحرایی، فریده طهماسبی صفحه 195
    مقدمه
    بیماران مبتلا به نارسایی قلبی نشانه های ناتوان کننده ای را تجربه می کنند که باعث کاهش کیفیت زندگی می شود، جهت کاهش نشانه ها، کاهش میزان بستری و افزایش کیفیت زندگی، بیماران بایستی چندین روش خودمراقبتی را به کار گیرند. هدف این مطالعه، طراحی و ایجاد برنامه کاربردی خودمراقبتی مبتنی بر موبایل برای بیماران مبتلا به نارسایی قلب بود.
    روش
    این پژوهش از نوع توسعه ای-کاربردی بود. ابتدا، پرسشنامه تنظیم شده جهت نیازسنجی اطلاعاتی و تعیین اقلام داده ای و قابلیت های موردنیاز برنامه کاربردی توسط 20 نفر متخصص شاغل در بیمارستان تخصصی قلب و عروق شهید مدنی تبریز تکمیل گردید. داده های به دست آمده تحلیل شده و برنامه کاربردی موبایل بر پایه نتایج طراحی شد و در نهایت جهت ارزیابی قابلیت استفاده و رضایت کاربران در اختیار ده نفر از مبتلایان به نارسایی قلب قرار گرفت.
    نتایج
    پزشکان متخصص شرکت کننده، اکثریت عناصر داده ای پرسشنامه نیازسنجی را ضروری تشخیص دادند. قابلیت های اصلی برنامه کاربردی طراحی شده مواردی مانند اعلام هشدارهای انجام پایش روزانه، زمان ملاقات پزشک، یادآور زمان مصرف دارو، افزایش فشارخون و ضربان قلب و وزن بودند. ارزیابی قابلیت استفاده از برنامه کاربردی نشان داد که بیماران برنامه کاربردی را با میانگین امتیاز 7/8 (از مجموع نه امتیاز) در سطح خوب ارزیابی نمودند.
    نتیجه گیری
    از برنامه های کاربردی خود مراقبتی مبتنی بر موبایل می توان جهت کمک به بیماران مبتلا به نارسایی قلب در مدیریت بیماری و کسب مهارت های خود مراقبتی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نارسایی قلب، گوشی هوشمند، سلامت همراه، خود مراقبتی
  • داوود شاهسونی، زهره فرهادی صفحه 205
    مقدمه
    یکی از تحولات مهم علم ژنتیک، ظهور فناوری ریزآرایه و تولید داده های بیان ژنی است که امکان مطالعه رفتار هزاران ژن را به طور همزمان فراهم می کند. خوشه بندی یکی از روش های داده کاوی است که در تحلیل داده های بیان ژنی مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجا که عملکرد روش های خوشه بندی به شدت تحت تاثیر داده ها است، نتیجه خوشه بندی همواره با عدم قطعیت روبه رو بوده و الگوریتمی وجود ندارد که بتوان آن را برای تمام داده ها، کارا قلمداد نمود. در این تحقیق، در تحلیل داده های بیان ژنی از خوشه بندی اجماعی (ترکیب نتایج چندین الگوریتم خوشه بندی) به جای اجرای یک الگوریتم منفرد استفاده شده است.
    روش
    این مقاله عملکرد خوشه بندی اجماعی را بر روی سه مجموعه داده بیان ژنی Nutt-v3، Alizadeh-v2 وSU، توسط شاخص رند تعدیل یافته مورد ارزیابی قرار می دهد. برای پیاده سازی خوشه بندی اجماعی، دوازده خوشه بندی متفاوت حاصل از ترکیب چهار الگوریتم خوشه بندی با سه معیار عدم تشابه، به طور همزمان روی داده ها اجرا شده اند. پس از ادغام نتایج، میزان تطابق خوشه های تخمینی با گروه های واقعی توسط شاخص رند تعدیل یافته سنجیده شده است.
    نتایج
    مقدار شاخص رند تعدیل یافته برای سه مجموعه داده Nutt-v3 ، Alizadeh-v2 و SU، به ترتیب برابر 1، 0/9 و 0/58به دست آمد که حاکی از دقت بالای روش پیشنهادی در کشف ساختارهای نهفته در داده ها است. همچنین الگوریتم طراحی شده، توانست تعداد واقعی خوشه ها را بدون خطا تشخیص دهد.
    نتیجه گیری
    خوشه بندی اجماعی روشی توانمند برای خوشه بندی داده های بیان ژنی است. با توجه به دقت این روش در کشف ساختارهای واقعی، می توان آن را با اطمینان جایگزین الگوریتم های خوشه بندی منفرد نمود.
    کلیدواژگان: داده کاوی، خوشه بندی اجماعی، خوشه بندی سلسله مراتبی، خوشه بندی افراز حول مدوید، مقیاس گذاری چند بعدی کلاسیک
  • لیلا کیخا، رضا صفدری، مرجان قاضی سعیدی، سیده صدیقه سیدفرج الله، نیلوفر محمدزاده صفحه 214
    مقدمه
    نتایج مطالعات نشان داده که الگوی جامع و استانداردی برای توسعه پرونده اکترونیک سلامت وجود ندارد. لذا این مطالعه با هدف پیشنهاد مجموعه ای از استانداردهای کاربردی برای توسعه EHR در ایران به مقایسه استانداردها در محورهای ساختار و محتوی ، معماری و عملکرد پرداخته است.
    روش کار
    این مطالعه تطبیقی در سال 2017 به مقایسه استانداردها سازمان هایASTM، HL7 and ISO براساس محتوای آنها پرداخته و در نهایت مجموعه ای از استانداردهای مورد نیاز توسعه پرونده الکترونیک سلامت ملی را پیشنهاد داده است.
    نتایج
    ASTME1384 ساختار و محتوای EHR را در برداشته و معماری کاربرپسند CCR را تدوین نموده و تبادل داده ها در زیر سیستم های سلامت را مورد توجه قرار داده و عملکردهای اجرایی EHR در طرح DSTU دستاورد ویژه HL7 می باشد. استاندارد ISO18308 نیز نیازمندی های معماری ساختار و محتوی EHR و ISO18306 بصورت جامع مساله تبادل داده ها را مطرح نموده است.
    بحث و نتیجه گیری
    سازمان های استانداردسازی در زمینه توسعه EHR گامهای متعددی برداشتند اما هر یک از آنها در برخی زمینه ها جامع تر فعالیت نموده اند. نویسندگان این مقاله پیشنهاد می کنند، برای توسعه موفق EHR از استاندارد E1384برای ساختار و محتوی EHR، از معماری سندبالینی (CDA)به عنوان نمونه معماری موفق و در زمینه ارزیابی EHR نیز معیارهای تطابق طرح DSTU بهره برداری شود.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، پرونده الکترونیک سلامت، استانداردها، ساختار و محتوی، معماری، قابلیت تبادل معنایی
  • مجتبی مسعودی، حمیدرضا پوررضا، مهدی سعادتمند طرزجان، فاطمه شفیعی زرگر، مهناز امینی، مسعود پزشکی راد صفحه 223
    مقدمه
    تصاویر توموگرافی کامپیوتری آنژیو ریه به صورت گسترده در شناسایی آمبولی ریوی استفاده می شوند. استفاده از این برش نازک برای بررسی عملکرد بالینی ریه امری ضروری است، اما باعث افزایش حجم بار زمانی رادیولوژیست می شود. از این رو سیستم های متعددی برای شناسایی آمبولی طراحی شده است. هدف از این مقاله، مروری بر سیستم های تشخیص آمبولی ریوی و ارزیابی عملکرد آن ها است.
    روش
    در این مطالعه کلیه مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی IEEE، Science Direct، Medical Physics، SPIE در زمینه پردازش تصاویر توموگرافی کامپیوتری آنژیو ریه و سیستم های تشخیص با کمک کامپیوتر، مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد 16 مقاله در بین سال های 2002 تا 2015 استخراج شدند. هر مقاله یک سیستم شناسایی خودکار آمبولی ارائه می دهند که با استفاده از تحلیل کمی و کیفی آن ها را مورد ارزیابی قرار می دهیم. روش های ارزیابی روی تعداد بانک تصاویر، حساسیت و میزان خطای مثبت صورت می گیرند.
    نتایج
    سیستم های متنوعی برای شناسایی آمبولی طراحی شده است. بانک تصاویر تحت تاثیر عوامل مختلف همچون بیماری های ریوی، نویز، زمان تصویربرداری، تنوع وجود آمبولی در شاخه های اصلی، پیرامونی و تعداد داده ها است. بیشترین تعداد تصاویر 177 نمونه و کمترین آن 3 نمونه است. میزان حساسیت و تعداد خطای مثبت معیار مناسب دیگر است. در میان سیستم ها، میزان حساسیت 50 تا 100 درصد و میزان خطای مثبت در هر برش 22/6 تا 2 به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج سیستم های تشخیص باید علاوه بر داشتن حساسیت بالا و خطای مثبت کم از یک بانک تصاویر زیاد که شامل آمبولی در شاخه های مختلف باشد، استفاده کنند.
    کلیدواژگان: پردازش تصویر، سیستم های تشخیص با کمک کامپیوتر، توموگرافی کامپیوتری آنژیو، آمبولی ریوی
  • علی اصغر صفایی، ثریا رضایی صفحه 233
    مقدمه
    فناوری های پوشیدنی عموما به منظور پایش پارامتر های فیزیولوژیکی و علائم حیاتی مانند ضربان قلب، ریتم تنفسی، فشار خون، گلوکز بدن و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. با رشد ابتلا به بیماری های مختلف نظیر حمله های قلبی، سرطان، اختلالات عصبی و دیابت نیاز به پایش مستمر و طولانی مدت برای بیماران بیشتر احساس می شود. بدین ترتیب، به منظور پایش مداوم و پردازش آنی اطلاعات متعلق به بیماران مذبور می توان از فناوری های پوشیدنی در حوزه سلامت بهره برد.
    روش
    بدین منظور پایگاه های اطلاعاتی SID، Magiran، PubMed، ScienceDirect، IEEE، Springer با استفاده از کلیدواژه «Usage of wearable sensors and technologies in health»در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی و از ترکیب « حس گرها و فناوری های پوشیدنی» در پایگاه های اطلاعاتی فارسی، مورد جستجو قرار گرفتند. همه مقالاتی که به نوعی به بررسی کاربردها و ویژگی های فناوری های پوشیدنی در سلامت اشاره داشتند، انتخاب شدند. مقالات تکراری و همچنین مقالاتی که متن کامل آن ها در دسترس نبود، از مطالعه خارج شدند.
    نتایج
    نتیجه جستجو در پایگاه های مذکور 100 مقاله بود. با حذف مقالات تکراری و غیر مرتبط فقط 30 مقاله مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه پس از بررسی مقالات، کاربردهای عمومی و پزشکی فناوری های پوشیدنی، پارامترهای فیزیولوژیکی قابل پایش، همچنین بیماری های قابل کنترل به وسیله فناوری های پوشیدنی به طور کامل تشریح شده است.
    نتیجه گیری
    شناخت هر چه بهتر کاربرد فناوری های پوشیدنی در حوزه سلامت تاثیر انکارناپذیری بر روی پیشرفت آن ها خواهد داشت. به کارگیری سیستم های مذکور در بهبود سطح سلامت افراد نقش مهمی را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: کاربرد فناوری های پوشیدنی، پایش پارامترهای فیزیولوژیک، علائم حیاتی، دستگاه های هوشمند
|
  • Saeed Rouhani, Shooka Zamenian Page 174
    Introduction
    One of the new tools in the field of information technology is business or organizational dashboards that are as a backup in the process of strategic management of organizations. The aim of this study was to design a prototype of a hospital dashboard based on the principles and guidelines of organizational dashboards and evaluating it based on End-user Computing Satisfaction (EUCS) model.
    Method
    In this experimental study, the prototype of a dashboard was prepared. Then, using survey method, a questionnaire consisted of 16 questions related to the five independent variables of EUCS model (content, accuracy, format, ease of use and timeliness) was designed and evaluated. The validity of the questionnaire was determined (α > 0.7). The designed dashboard was given to the study samples (n= 36) selected based on Morgan table and through target-based sampling from the study population (n= 40). Data were gathered using the questionnaire and analyzed.
    Results
    Comparison of mean of study variables, including satisfaction of the dashboard format, timeliness, ease of use, accuracy and content, with average status showed a significant difference between mean of all variables and their average values.
    Conclusion
    The variables of format and accuracy had respectively the highest and lowest satisfaction rates among users. Users’ satisfaction level of all dashboard factors was equal showing acceptable satisfaction rate of the designed dashboard based on the principles and guidelines of organizational dashboards.
    Keywords: Hospital Dashboard, End-user Computing Satisfaction (EUCS) model
  • Hamid Moghadasi, Marjan Abolhassani, Alireza Kazemi Page 186
    Introduction
    Diabetes registry needs a system to collect, process and distribute patients’ information. In this field, a software that can completely solve the needs of users is not available. For this, providing an object-oriented operating model in order to implement characters of this software, as the first step in designing diabetes registry software, can be useful.
    Methods
    This is an applied study which has been extracted by exploring the processes and operating models of diabetes registry system, requirements, and coordination of a software system registry. The study population included software operational models of diabetes registry system in Iran and other countries. The method of collecting information included exploring the texts and interviewing which was done through resources and questionnaire.
    Results
    According to surveys conducted, The result of studies was developed on diabetes registry software and operating model in an object-oriented operating model software system.in the end,the main processes of a diabetes registry system were put in five use cases such as case finding, collecting health data, abstracting and coding, reporting, and active follow-up.
    Conclusion
    Given the complexity of diabetes disease and the growing need for more efficient data management, designing and developing comprehensive diabetes registry software is essential in hospitals. Through detailed analysis of the requirements of a software system and its modeling, it can be expected to achieve the effective implementation of the software. A well-designed software in diabetes registry can automate processes of diabetes registry and consequently save the time and financial and human resources.
    Keywords: Diabetes Registry, Functional Model, Diabetes Registry Data, Object Oriented
  • Marjan Ghazisaeedi, Leila Shahmoradi, Abdolmohammad Ranjbar, Zohreh Sahraei, Farideh Tahmasebi Page 195
    Introduction
    Patients with heart failure experience debilitating symptoms lowering their life quality. Patients must use several methods of self-care in order to reduce symptoms and the rate of hospitalization and to improve their quality of life. The main purpose of this study was to design and create a mobile-based self-care application for patients with heart failure.
    Methods
    This was an applied developmental study. Initially, a questionnaire was prepared to assess information requierments, determine data elements and necessary capacities of the application. Then, 20 cardiologists working in Shahid Madany hospital, the specialty center of cardiovascular surgery affiliated to Tabriz University of Medical Sciences were asked to fill out the questionnaire. The obtained data were analysed and the application was developed accordingly. Finally, in order to evaluate its practical capability and patients’ satisfaction rate, it was used by 10 patients with heart failure.
    Results
    The majority of data elements in the questionnaire were found necessary by the cardiologists. The main features of the designed application included alerts for daily monitoring, visit time and reminders of time of drug use, hypertention, increase of heart rate and weight gain. In evaluation of practical capability of the application by patients, it was evaluated in a good level with the mean score of 7.8 (out of 9).
    Conclusion
    Mobile-based self-care applications can be used to help patients with heart failure to manage their disease and to obtain self-care skills.
    Keywords: Heart Failure, Smartphone, mHealth, Self-care
  • Davood Shahsavani, Zohreh Farhadi Page 205
    Introduction
    The microarray technology and production of gene expression data are among the important developments in genetic science that provide ability to study the behavior of thousands of genes, simultaneously. Clustering is one of the most important data mining techniques used in gene expression data analysis. As, the performance of clustering methods is strongly affected by the structure of data, the result of clustering is always uncertain and there is no algorithm that can be used for all kinds of data. In this study, ensemble clustering (combined results of multiple clustering algorithms) was used for gene expression data analysis rather than using a single algorithm.
    Methods
    The performance of ensemble clustering in three gene expression data sets, Nutt-v3, Alizadeh-v2 and SU, were evaluated by adjusted Rand index. Twelve different clusterings resulted from the combination of four clustering algorithms with three dissimilarity matrices were simultaneously applied on data. After merging the results,and running the final clustering, the estimated clusters were compared with actual groups by the adjusted Rand index.
    Results
    The adjusted Rand index for the three data sets of Nutt-v3, Alizadeh-v2 and SU, were respectively 1, 0.9 and 0.58 which shows the remarkable accuracy of the proposed method in detecting patterns in data sets. Moreover, the designed algorithm could detect the actual number of clusters without errors.
    Conclusion
    Ensemble clustering is a powerful and reliable method for gene expression data analysis. Due to the accuracy and quality of this method in detection of real data structures, it can be replaced the individual clustering algorithms.
    Keywords: Data mining, Ensemble clustering, Hierarchical clustering, Partition around medoids, Classic multidimensional scaling
  • Leila Keikha, Reza Safdari, Dr Marjan Ghazisaeedi, Sedigheh Seied Farajollah, Dr Niloofar Mohammadzadeh Page 214
    Introduction
    Results of previous studies have showed that there is no comprehensive and standard model for the development of Electronic Health Record (EHR). Therefore, in this study, with the aim of proposing a set of applicable standards for EHR development in Iran, different standards were compared in terms of structure and content, architecture and function aspects.
    Method
    This comparative study was done in 2017 to compare standards of ASTM, HL7 and ISO organization based on their content. Then, a set of required standards for the development of a national electronic health record was suggested.
    Results
    ASTME1384 not only included structure and content standard of EHR and CCR user friendly architecture, but also it considered data exchange. Executive function of HER in DSTU-functional model was significant achievement of Hl7. ISO18308 contained requirements for structure and content of EHR and ISO18306 presented interoperability of data comprehensively.
    Conclusion
    In spite of different activities of standardization organizations in various fields of EHR development, each of them is more comprehensive in some specific aspects. According to the obtained results, for successful development of HER, E1384 is suggested for structure and content, CDA for architecture and DSTU conformance criteria for evaluation.
    Keywords: Comparative study, Electronic Health Record, Standards, Content, structure, Architecture
  • Mojtaba Masoudi, Hamidreza Pourreza, Mahdi Saadatmand, Fateme Shafiei Zargar, Mahnaz Amini, Masoud Pezeshki Rad Page 223
    Introduction
    pulmonary computed tomography angiography (CTA) is widely used in the detection of pulmonary embolism. Using these thin slices for studying clinical function of lung is necessary, but it is time-consuming for radiologists. Therefore, several systems have been designed for detection of embolism. The aim of this study was to review and evaluate systems of detection of pulmonary embolism.
    Method
    In this study, all the articles in databases including IEEE, Science Direct, Medical Physics and SPIE in the field of processing pulmonary computed tomography angiograms and computer-aided detection systems were reviewed. A total of 16 articles between 2002 and 2015 were extracted. Each article presented one CAD system that was evaluated with quantitative and qualitative analysis. To assess systems, the number of images in database, sensitivity and false positive error rate were used.
    Results
    Various systems are designed to detect embolism. Image database is affected by different factors such as pulmonary diseases, noise, the time of taking image, diversity of pulmonary embolism in main and peripheral branches and the number of data. The maximum number of data was 177 samples and the minimum was 3 samples. Sensitivity and the number of false positive errors are good criteria. Among the CAD systems, the sensitivity was 50% to 100% and the rate of false positive was 2- 22.6 per scan.
    Conclusion
    According to the results, in addition to having high sensitivity and low false positive error, detection systems must have large image database of embolism in various branches of vessels.
    Keywords: Image Processing, Computer Assisted, Computed Tomography Angiography, Pulmonary Embolism