فهرست مطالب

نقد کتاب هنر - پیاپی 12 (زمستان 1395)

فصلنامه نقد کتاب هنر
پیاپی 12 (زمستان 1395)

  • 296 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/04/10
  • تعداد عناوین: 23
|
  • سرمقاله
  • علی بوذری صفحه 3
    در دنیای هنر، بسیاری از کاتالوگ های نمایشگاه ها، اثری فراتر از یک کاتالوگ صرف در معرفی یک نمایشگاه هستند که در یک مقطع زمانی خاص در مکانی خاص برگزار می شود.
  • نقد شفاهی
  • صفحه 5
    برترین فیلم نامه های جهان، عنوان یک مجموعه فیلم نامه ترجمه شده است که توسط نشر سفیدسار و به دبیری و ویراستاری شیوا مقانلو، از سال گذشته، وارد بازار کتاب شده است. از این مجموعه که برای سی جلد برنامه ریزی شده است، فعلا دوازده جلد، منتشر شده و چندین جلد دیگر نیز در نوبت چاپ قرار دارند. این مجموعه، علاوه بر اقبال عمومی، لوح تقدیر و جایزه کانون فیلم نامه نویسان خانه سینمای ایران را نیز برای مدیر نشر سفیدسار، حامد خادمیان، و شیوا مقانلو به همراه داشته است.
    در زمان برگزاری این نشست، فیلم نامه های سخنرانی پادشاه (2010) The King''s Speech، توسط آرمیتا شهنازی، آگوست، اوسیج کانتی (2013) August: Osage County و هتل بزرگ بوداپست (2014) The Grand Budapest Hotel، توسط نیلوفر شاندیز، آغاز (2010) Inception، توسط علی زوار و سونیاز سلطانی، بازیگر (2011) Artistو همشهری کین (1941) Citizen Kane، توسط موحد تاری مرادی، کازابلانکا (1942) Casablanca و میلیونر زاغه نشین (2008) Slumdog Millionaire، توسط سونیاز سلطانی، پاندای کونگ فوکار (2008) Kung Fu Panda، توسط ساسان عاصی، پسرانگی (2014) Boyhood، توسط آرین مظفری، جاذبه (2013) Gravity، توسط حمید دشتی و پرندگان (1963) The Birds، توسط شیما الهی، منتشر شده بودند. فیلم نامه های نیمه شب در پاریس (2011) Midnight in Paris، هزار توی پن (2006) Pan''s Labyrinth، اسپات لایت: افشاگری (2015) Spotlight، پالپ فیکشن (1994) Pulp Fiction و خط باریک قرمز (1998) The Thin Red Line نیز هم اکنون زیر چاپ هستند.
  • نقد تالیف
  • بنفشه مقدم صفحه 45
    تلاش کتاب حاضر بر آن است تا رابطه هنر و پوشش را با بررسی برخی جریان های هنری، سیاسی، اجتماعی و هنرمندانی که گرایش اصلی و شیوه بیان هنرمندانه ایشان به شکل تن پوش متمرکز شده است، مورد توجه قرار دهد. این کتاب در عین حال می تواند افق تازه ای در منظر هنرمندان خلاق ایرانی بگشاید تا لباس را در کنار پوشانندگی و سایر قابلیت ها به مثابه اثری هنری و دارای قابلیت انتقال مفاهیم و پیام ها نیز مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: پوشاک (تاریخ)، پوشاک در هنر، طراحی لباس هنری و مخصوص، شیرین عابدینی راد
  • هومن یوسفدهی صفحه 63
    این نوشتار به نقد و بررسی کتاب خدمات کاتبان هندو به زبان و ادب فارسی، تالیف حمیدرضا قلیچ خانی از سلسله انتشارات وراقان می پردازد. این کتاب، جزو مجموعه کتاب هایی است که توسط انتشارات وراقان به مناسبت همایش «نقش منشی نولکشور در گسترش زبان و ادبیات فارسی در جهان» که با همکاری خانه کتاب ایران و دانشگاه دهلی برگزار شده بود، انتشار یافت. در این نوشته، ابتدا از جایگاه علمی مولف و لزوم پژوهش هایی از این دست سخن رفته و سپس بخش های مختلف کتاب، معرفی و نقد شده است. همچنین برخی نکات مهم که در پژوهش هایی از این دست باید مورد توجه قرار گیرد، یادآوری شده است.
    کلیدواژگان: کاتبان، خوشنویسان، کاتبان هندو، کتابت و خوشنویسی در هند، دست نوشته های هندوان
  • محمد آزادی احمدآبادی صفحه 69
    «نمایشگاه کارنامه؛ مروری بر فرهنگ دیداری کودکان ایران» در تاریخ پنج خرداد 1395 در موزه هنرهای معاصر تهران گشایش یافت. این نمایشگاه که توسط استودیوکارگاه سامان یافته بود، به فرهنگ دیداری، نشریات، فیلم ها و تولیدات بصری برای مخاطبان کودک و نوجوان در دهه های پیش می پرداخت. در کنار این نمایشگاه، کتابی با عنوان کارنامه منتشر شد که کاتالوگ مفصلی از این نمایشگاه بود. گرچه کاتالوگ، بازه مصرفی در یک تاریخ معین را دارد و کتاب، پر مصرف تر و ماندگارتر از کاتالوگ یک نمایشگاه است و می تواند به صورت مستندتر و قابل دسترس تر برای دانشجویان و محققان باشد. مقاله حاضر به معرفی این نمایشگاه و کتاب آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ بصری، شورای کتاب کودک، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
  • افسانه قانی صفحه 103
    ایران، سرزمینی کهن با پیشینه ای غنی و هنرهایی اصیل است که در بسیاری از ادوار تاریخی، توانسته آبشخور هنرهای سایر ممالک نیز باشد. تنوع و گوناگونی این هنرها به اندازه ای است که این کشور را در رده نخستین ها در جهان قرار داده و موجب شده هنرمندان سایر ملل نیز شیفته هنرهای سنتی این مرز و بوم شده و سعی در تاثیرپذیری از آن ها داشته باشند. یکی از هنرهای سنتی، گلیم بافی است که ریشه و قدمتی هم پا یا کهن تر از قالی دارد و بی مناسبت نیست که ایران را خاستگاه بافت قالی و گلیم بدانیم؛ چراکه یافته های منطقه پازیریک، موید این مطلب است. از این بین، استان چهارمحال و بختیاری، بستر مناسبی برای کشاورزی، دام پروری و درنهایت تولید مواد اولیه مورد نیاز این دستبافته ها بوده است. لذا در کتاب نگرشی بر گلیم باف ها در استان چهارمحال و بختیاری، پس از معرفی و شناسایی تاریخچه تولید گلیم در جهان و ایران، به طور جزئی به گلیم بافی استان چهارمحال و بختیاری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: گلیم، گلیم بافی، گلیم بافی (وسایل و تجهیزات)، چهار محال و بختیاری
  • سیدشاهین محسنی صفحه 115
    فلسفه موسیقی، گستره ای از هستی شناسی، معرفت شناسی، سیر تاریخی، بیانگری و... تا ارتباط موسیقی و فرهنگ را در بر می گیرد. در چنین وسعتی، مکاتب فلسفی مختلف بر وجوه متفاوتی از فلسفه موسیقی تاکید دارند. سنت گرایی فلسفی هم به عنوان یک جریان زنده و نسبتا مورد اقبال به فلسفه موسیقی می پردازد. کتاب هشت گفتار درباره فلسفه موسیقی از نویسنده ای است که از مشاهیر موسیقی اصیل ایرانی است و دغدغه های سنت گرایانه وی در آثارش واضح است. مباحث کتاب هم هستی شناسی موسیقی و هم نسبت موسیقی و زیبایی و همچنین تا حدی تعریف موسیقی را در بر می گیرد و سعی شده میان موسیقی مورد تایید سنت و انواع دیگر، معیاری برای تمایز ارائه شود. نگاه مروری و انتقادی ما تنها مباحث فلسفی کتاب را در بر می گیرد و آن را در بستر حکمت هنر اسلامی بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: موسیقی (فلسفه و زیبایی شناسی)، موسیقی ایرانی (مقاله ها و خطابه ها)، موسیقی دانان ایرانی، موسیقی ایرانی (دستگاه ها)
  • هما افراسیابی صفحه 125
    در این مقاله، تلاش شده تا با بررسی و معرفی مختصری از بخش های مختلف کتاب ارمغان طرب: نغمه نگاری های موسیقی ایران، از صفویان تا مشروطه، زمینه آشنایی مخاطب با محتوای کتاب، فراهم شود. این اثر در شش بخش تدوین شده است. در هر بخش در مقدمه ای تحت مدخل «یادداشت»، پدیدآور به معرفی تصنیف یا تصانیف ارائه شده در این مجموعه و معرفی منبع یا منابعی که توسط آن ها به اثر مورد نظر، دسترسی پیدا کرده، پرداخته است. در اصل می توان گفت این کتاب، شامل معرفی مختصری از شرق شناسان یا موسیقی شناسان اروپایی است که به ارائه و معرفی آثاری از موسیقی ایران در ادوار تاریخی صفویان تا مشروطه در منابعی که منتشر کرده اند، پرداخته اند. پس از ارائه مقدمه در هر بخش، پدیدآورنده، ضمن معرفی تصنیف یا تصنیف ها، اصل تصویر نت نویسی شده را در دسترس پژوهشگران قرار داده است.
    کلیدواژگان: ترانه های ایرانی، موسیقی ایرانی، نت موسیقی، دستگاه های موسیقی، موسیقی نظامی
  • مهدی احمدیان شیجانی صفحه 133
    این نوشته کوتاه قرار است به نقد و بررسی کتاب «دگرگونی اجتماعی و فیلم های سینمایی در ایران» از پرویز اجلالی بپردازد.اما به دلیل روشن بغرنج بودن «مسئله عامه پسندی» در ایران، پا فراتر نهاده ام و آن مسئله را در ادبیات و روان شناسی نیز کاویده ام. نیز در مسیر کنکاش در خصوص چرایی مسئله عامه پسندی و تلاش برای مبدل کردن آن به «مشکل» و پرداختن به آن در آن سطح، به دانشگاه و تلویزیون در مقام دو مجرای پرتلاش در جهت ترویج سطحی اندیشی و مخالفت با واقع نگری پرداخته ام و تاثیر آن را در ترویج فرهنگ خشونت وارسی کرده ام. تا کمی به ابعاد ویرانگر نهاد دانشگاه به مثابه نهانخانه اهالی تفنن در ایران، به اتفاق اندیشه کنیم و کارنامه رو به انحطاط آن را ورق بزنیم.
    کلیدواژگان: سینمای ایران (جنبه های اجتماعی)، سینمای ایران (تاریخ)، سینمای ایران (نقد و تفسیر)
  • نقد ترجمه
  • مجید آزادی احمدآبادی صفحه 157
    در این مقاله، تلاش شده تا با ارائه مختصری از بخش های مختلف کتاب مدیریت منابع عکس به قلم مارگوت نوت Margot Note و ترجمه فرحناز اسماعیل بیگی همراه با ارائه نقاط مثبت و منفی آن، مخاطب بتواند درک درستی از مفاهیم و اصول مدیریت و ذخیره سازی تصاویر به روش های نوین پیدا کند. به همین منظور در کنار مطالب نقل شده کتاب و استفاده از نظرات بزرگان این بخش، چگونگی و تحول این حوزه، مورد نقد و بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: عکس ها (نگه داری و مرمت)، عکس ها (فهرست نویسی)، عکس ه (آرشیو)، عکس ها (رقمی کردن)
  • بهمن ایران پور صفحه 165
    مقاله پیش رو تلاش دارد از خلال بررسی کتاب درآمدی پیشرفته بر اقتصاد فرهنگی، نوشته روث تاوز Ruth Towse، با تشریح مباحث عمده مطرح شده در این حوزه، امکان فهمی از تولید فرهنگی و هنری و نحوه بازنمایی این تولید و جریان های پیرامونی آن در اقتصاد فرهنگی را برای مخاطب فراهم آورد. این که چگونه اثر هنری، تولید و مصرف می شود و چگونه در جریان بازار قرار می گیرد و به کسب سود، یاری می رساند از مهم ترین موضوعات موجود در اقتصاد فرهنگی است. نحوه هزینه کرد برای تولید یک کالای فرهنگی و هنری، جایگاه مخاطب در میل به مصرف آن، حمایت های دولتی و نظام های موجود مصرف، مواردی هستند که کتاب پیش رو تلاش کرده است با تشریح آن ها مقدمه ای را برای ورود به مباحث اقتصاد فرهنگی فراهم آورد؛ اما آنچه در اینجا مورد غفلت قرار می گیرد، بررسی تولید فرهنگی و هنری در بستر نظام سرمایه داری به عنوان شیوه مسلط تولیدی موجود است. مقاله حاضر، تلاش کرده است در کنار تشریح دیدگاه های بحث شده در کتاب به غیاب امر انتقادی در اقتصاد فرهنگی بپردازد.
    کلیدواژگان: هنرها (جنبه های اقتصادی)، کلاهای فرهنگی (صنعت تجارت)، اقتصاد هنر
  • علیرضا اسماعیلی صفحه 175
    تحقیق، جست وجوی منظم و تلاشی است که بر مبنای علم و استدلال و شواهد و منابع، انجام می گیرد تا مسئله ای حل شود، حقیقتی کشف و بیان شود و یا نظریه ای اثبات گردد. هر پژوهشی، نیازمند مبانی نظری معرفت شناختی، هستی شناختی و روش شناختی است.
    رویکرد خاص محقق به فرایند تحقیق، روش شناسی تحقیق او را شکل می دهد که در آن به مطالعه اصول و قوانین و کندوکاوهایی می پردازد که او را به شناخت درست هدایت می کند. روش تحقیق، حاصل این رویکرد کلی است؛ راه و روش و ابزاری است که محقق در سامان دهی به فرایند تحقیق و حل مسائل و کشف حقایق از آن بهره می گیرد. هیچ یک از حوزه های علوم و معرف بشری از روش تحقیق بی نیاز نیستند. انتخاب روش تحقیق مناسب، زمینه دستیابی سریع تر پژوهشگر به نتایج را فراهم کرده و استفاده از روش های نامناسب او را دچار سردرگمی خواهد کرد.
    پژوهش در زمینه هنر نیز بی نیاز از روش نیست و آفرینش، درک و فهم و نقد آثار هنری نیز بنا به ضرورت با تامل و کاوش و جست وجو و تفحص آمیخته است. لذا هنرمندان و هنرپژوهان نیز نیازمند اصول و روشی برای تحقیق، حل مسائل و کشف حقایق هستند.
    هدف کتاب روش تحقیق در هنر و طراحی، بصری سازی پژوهش در واقع ارائه نقشه راهی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی هنر و طراحی در کار پژوهش و استادان راهنمای آنان در سرزمین عجایب پژوهش است. در ادامه با ارائه خلاصه ای از مطالب کتاب، به تحلیل اجمالی آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: هنر (روش تحقیق، طراحی (روش تحقیق)، پژوهش های هنری، روش شناسی تحقیق
  • هادی پورصادقیان صفحه 193
    نقاشی سنتی چین با عنوان فرعی شعری صامت در ستایش طبیعت و زندگی انسان، چاپ انتشارات پژوهشکده هنر، کتابی است که هنر نقاشی سنتی چین را بر اساس دوره های تاریخی مختلف چین، مورد بررسی قرار داده است. سعی مولف در این کتاب، ارائه تصویری کلی از نقاشی سنتی چین است. در مقاله پیش رو، تلاش شده ضمن ارائه اطلاعاتی در زمینه تاریخچه نقاشی و خوش نویسی چینی با مرور اجمالی این کتاب تا حد امکان نقاط ضعف و قوت آن مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاریخ و هنر (چین) نقاشی چینی
  • نقد موجز
  • مهرداد کشتی آرا صفحه 201
    کتاب ماشین آلات صنایع چاپ (آشنایی با دستگاه های چاپ)، اولین کتاب از مجموعه کتاب های صنعت چاپ، تالیف و ترجمه مهندس داود لطفی در چهار بخش «کلیات»، «ماشین آلات نشر»، «ماشین آلات بسته بندی» و «ماشین آلات منسوجات» ارائه شده است.
    در بخش اول، روش های چاپ با توجه به تنوع آن ها در صنعت چاپ، دسته بندی شده اند. این دسته بندی بر اساس نوع فرم، انتقال اطلاعات صورت گرفته است و جزئیات هرکدام از آن ها همراه با تصاویر، ارائه شده است. اگر بخواهیم مروری کلی بر روش های چاپ را بخوانیم، فصل اول این کتاب به تنهایی کافی است؛ اما برای اطلاعات بیشتر در هر مورد، بهتر است به بخش ها و فصل های دیگر کتاب مراجعه کنیم.
    فصل دوم در مورد «تاریخچه چاپ» است و سیر تحول و تغییرات دستگاه های اولیه تا انواع پیشرفته تر را بیان می کند اما همان طور که مشخص است، تاریخچه آن ها بیشتر بررسی می شود؛ و البته علاوه بر نحوه تغییرات و شکل گیری آن ها، افراد زیادی که صنعت چاپ مدیون آن هاست، آورده شده.
  • شروین طاهری صفحه 205
    مجموعه مقالات نوشته شده توسط کریم امامی در روزنامه کی هان اینترنشنال به زبان انگلیسی که به رویدادهای دهه 1340 در هنرهای تجسمی می پردازد با ترجمه مهران مهاجر در این کتاب جمع شده است. همان طور که گلی امامی در مقدمه اشاره می کند، بسیاری از این نوشتارها با زحمت از درون آرشیوهای کتابخانه ای و بریده روزنامه ها جمع آوری شده و بنابراین برخی از آن ها فاقد تاریخ هستند. لحن نوشتارهای امامی، روان و سرخوش است و تلاش می کند در کنار توصیف سردستی محتوا و فرم آثار ارائه شده، خط وربط آن ها را نیز بازگو کند. در واقع نوشتارها می کوشند شواهد متنی برای جریان نوظهور هنر مدرن ایران فراهم آورند و هم زمان خواننده خارجی را با هنرمندان ایرانی آشنا کنند. در ادامه، می کوشم به نقاط قوت و ضعف نوشتارها و کاربستشان برای امروز توجه کنم.
  • نقد دیروز
  • مهناز احمدی صفحه 211
    انگیزه آفرینندگی در سیر تاریخی هنرها اثر دنیس اسپور Sporre Denis، روایت تاریخ هنر از دیدگاهی جدید نیست؛ آنچه این نوشتار را متفاوت می نماید، ساختار ارائه مطالب و اهداف مولف است. نویسنده در قالب اهداف تعیین شده در پیشگفتار، نگرشی را در کتاب بسط می دهد که بیان گر روش پژوهش اوست؛ «مقصود این کتاب، آن است که دیدی فراگیر به هنرهای دیداری، موسیقی، تئاتر، رقص، فیلم و معماری در هنر باختر زمین به دست دهد و از این حیث، تحولات ویژه ای را در زمینه دربرگیرنده آن هنرها برمی گزیند و پیشنهاد پژوهش خود می کند. همچو زمینه ای از فلسفه، ادبیات، دین، نظریه هنرشناسی [= استتیک] و رخدادهای اجتماعی سیاسی فراهم می آید. کتاب درآمدی به انسانیات [= علوم انسانی] است» (ص. 1). مولف در ادامه، درباره شیوه گزینش مطالب، توضیحاتی را عنوان می کند که روشن گر موارد حذف شده یا اشارات مختصر در متن اصلی کتاب است. روش پژوهش، گزینش مطالب، ساختار کتاب و ترجمه متن، موجب گردید تا بررسی آن، حول سه محور بنیادین صورت پذیرد: 1. ساختار کتاب و محتوای آن، 2. اهداف تالیف و مطابقت آن با محتوا و 3. ترجمه متن و هماهنگی آن با اهداف تالیف.
    بررسی کتاب، چند نکته را آشکار می نماید که بنیان نقد پیش رو را شکل می دهد. مطالب و اطلاعات ارائه شده، بنا به ماهیت کتاب که بر داده های تاریخی استوار است، چندان نو و تازه نبوده و به همین دلیل، درستی و نادرستی آن، مد نظر قرار نگرفته است؛ بلکه شیوه مولف در چینش مطالب، انتخاب مولفه های تاریخی و نحوه ارتباط آن با خواننده، همچنین دیدگاه نویسنده در انتخاب طیفی که مخاطب کتاب است، بیشتر مورد توجه بوده. ساختار کتاب، می تواند دیدگاهی تازه را برای نویسندگان تاریخ هنر در ایران، ارائه نماید.
    کلیدواژگان: هنر (تاریخ)، معماری، پیکره تراشی، نقاشی، موسیقی، تئاتر، رقص
  • فائزه دانش، حسین شجاعی صفحه 231
    امروزه به دلیل فقر منابع معتبر و دست اول در حوزه عکاسی، کمبودهایی در زمینه مباحث فنی عکاسی دوره قاجار وجود دارد و انتشار کتاب قاجاریه و آموزش عکاسی؛ کتاب ها و دست نوشته های عکاسی در دوره قاجار به مثابه تلاشی در جهت رفع این نقصان به شمار می آید. کتاب مذکور دربردارنده مطالبی برگرفته از مجموع دست نوشته ها و یادداشت های عکاسی در دوره قاجار است. مباحث ارائه شده در این نوشته ها اهمیت فن عکاسی در دوره ناصرالدین شاه را بیان کرده و نشان می دهد که تا چه اندازه این فن و هنر در دوره قاجار، مهم تلقی شده است.
    کلیدواژگان: هنر ایرانی (قاجاریان)، عکاسی ایران (قاجاریان)، عکاسی (کتاب های چاپی اولیه)، عکاسی (نسخه های خطی)
  • شایسته ترجمه
  • هانیه محرابی صفحه 245
    سیر تحول سلاح های سرد، نقطه عطف تاریخ نظامی گری است. هرچند اهداف و مقاصد انسان در جنگ از سپیده دم تمدن تا امروز در اساس، بی تغییر مانده اند، تاریخ تسلیحات و فنون (جنگ) فرایندی از انطباق، بازآفرینی و پیشرفت کمابیش پیوسته داشته است که درنتیجه آن، فناوری میدان نبرد به شکلی فزاینده، اثربخش و مرگ بارتر از همیشه شده است. نخستین سلاح ها به شکل تبرها و گرزهای سنگی بودند اما با رواج مفرغ و پس از آن آهن، این سلاح ها بهتر شدند و پیشرفت کردند و سپس جایشان را به سلاح های کاربردی تر دادند. از روزگار مصر باستان و آشور تا اوج سده های میانه، شمشیر، نیزه و کمان بر میدان نبرد سیطره داشتند تا این که در سده 14 میلادی، سلاح های باروتی در اروپا به صحنه کارزار آمدند و عملا انقلابی در عرصه تولید تسلیحات و جنگ افزارها رخ داد. به مرور، ساخت سلاح های گرم (آتشین) رواج و شدت بیشتری گرفت. به زبانی ساده تر می توان گفت نخستین پیشرفت های نظامی، آهسته و با شیب بسیار ملایمی بودند و در طول چند قرن یا حتی هزاره اتفاق می افتادند. پس از آن، سلاح های سنگی کم کم جایشان را به سلاح هایی از مواد کارآمدتر (اول مس و مفرغ و بعد از آن، آهن و فولاد) دادند تا عصر حاضر که نوع بشر با استفاده از تکنولوژی های بسیار پیچیده، موفق به ساخت تسلیحات اتمی شده است.
  • الهام طالبی صفحه 253
    کتاب جهان و دربار؛ عصر باشکوه سلجوقی Court and Cosmos: The Great Age of the Seljuqs، درباره هنر، فرهنگ و فن آوری امپراتوری وسیع سلجوقی، توسط موزه هنر متروپولیتن The Metropolitan Museum of Art نیویورک New York منتشر شده است.
    کتاب جهان و دربار؛ عصر باشکوه سلجوقی، ماحصل نمایشگاه بزرگی است با همین عنوان که در موزه هنر متروپولیتن در تاریخ 27 آوریل تا 24 ژوئیه 2016 به نمایش گذاشته شده است و توسط شیلاکنبی Sheila Canby، پژوهشگر نام آشنای هنر شرق و سرپرست بخش هنرهای اسلامی موزه متروپولیتن و همکارانش به رشته تحریر درآمده است.
    عصر سلجوقی از دوره های مهم تمدن اسلامی ایرانی است که در آن، هنرهای گوناگون به حد تعالی و پیشرفت رسیده است. از این روی، نوآوری در سبک های هنری؛ موجب شکوفایی طبقه متوسط شد و این امر، تعالی ارزش های هنری، پیشرفت های فن آوری و گسترش بازار اشیاء لوکس را نیز در پی داشت. این کتاب برای اولین بار با ارائه سه هزار اشیا که در نمایشگاه مزبور عرضه شده، ریشه ها و تاثیرات امپراتوری قدرتمند سلجوقی را به عنوان شواهدی از شکوفایی فرهنگ و هنر این دوره، بررسی کرده است و در آغاز به مرور تاریخی سلسله سلجوقی و آثار هنری درباریان که نشانگر عظمت گارد سلطنتی و امرا است، می پردازد.
  • دلارام کاردان طهران صفحه 255
    کتاب محقق، خط مقدس در خوشنویسی اسلامی، کتابی است درباره خط محقق از خطوط شش گانه، دارای 296 صفحه و صد تصویر که توسط انتشارات آی. بی. تاریس I.B.Tauris در سال 2011 منتشر شده است.
    این کتاب را دکتر ناصر منصور نوشته است. او در سال 1967 در اردن Jordan دیده به جهان گشود. منصور، اجازه خود را در خوشنویسی از حسن چلبی، خوشنویس برجسته ترک دریافت کرد و در بین سال های 1996 و 1999 میلادی، مسئول مرمت تزیینات و خوشنویسی منبری متعلق به صلاح الدین یوسف ابن ایوب (قرن 6 ق.) در مسجدالاقصی در اورشلیم Jerusalem بوده است که در سال 1969 میلادی، تخریب شده بود. این کتاب بر اساس رساله دکتری ناصر منصور که در سال 2006 میلادی موفق به اخذ مدرک آن شد، تدوین گردیده است. ناصر منصور، تاکنون در نمایشگاه ها و ورک شاپ های متعددی در خاورمیانه، اروپا، هندوستان، مالزی و ژاپن شرکت کرده و اثری از او در موزه بریتانیا به نمایش درآمده است. امروزه منصور در دانشگاه البلقاء در شهر اردن Al-Balqa Applied University، به تدریس هنر خوشنویسی عربی مشغول است. سر مارک آلن Sir Mark Allen عرب شناس نیز این کتاب را ویرایش کرده و مقدمه ای بر آن نوشته است.
  • رویا کریمی کوهنجانی صفحه 259
    «سال ها پیش فردوسی را در میسور شناختم
    که پرتویی از خورشید برگرفته
    و آن را همچون جیغ های زرین بر جبین نهاده بود
    و به شاهانی می مانست که پستی و خواری را به درگاهشان
    بار نیست، دستاری سرخ فام و یاقوت نشان بر سر...» (هوگو، 1972: 816(.
    ویکتور هوگو Victor Hugo، این گونه در ملاقاتی خیالی شاعر شهیر اهل توس را توصیف می کند؛ شاهدی بر سابقه قرن ها شهرت و محبوبیت حکیم ابولقاسم فردوسی و اثر جاودانه اش، شاهنامه در فرهنگ مغرب زمین. امروزه نیز شاهنامه فردوسی به عنوان منبع ارزشمند و معتبری برای مطالعه فرهنگ و اساطیر هندو اروپایی به رسمیت شناخته شده و مجموعه داران در سراسر جهان، بیش ازپیش بر سر گردآوری نسخ خطی و به ویژه نگاره های نفیس شاهنامه ای با یکدیگر در رقابت اند.
  • گوناگون
  • مهدی حق شناس صفحه 263
    انیماتورها، طراحان گرافیک، فعالان حوزه تبلیغات، بازی سازان، طراحان کمیک و غیره از مهم ترین گروه هایی هستند که به طراحی شخصیت های کارتونی در ژانرها و کارکردهای متنوع می پردازند؛ بنابراین برای این افراد، اطلاع از کتاب های موجود در بازار، می تواند مهم بوده و در ارتقای سطح کیفی فعالیت هایشان موثر باشد. دسته دیگری از افراد که داشتن فهرستی از کتاب ها برایشان از ضروریات است، پژوهشگران و نویسندگان حوزه طراحی شخصیت های کارتونی هستند و نیز دانشجویان، معلمان و اساتیدی که به یادگیری یا آموزش این مقوله می پردازند. آموزشگاه ها و دانشگاه هایی که رشته هایی نظیر انیمیشن، گرافیک، کمیک، تصویرسازی و نظایر آن دارند نیز برای تجهیز کتابخانه خود می توانند از چنین فهرست هایی، استفاده بهینه ای داشته باشند. بر همین اساس و در پاسخ به این نیاز در نوشتار حاضر به تهیه فهرستی از کتاب های آموزشی و تحلیلی درباره شخصیت های کارتونی، پرداخته شده است. ابتدا به چند نکته در تهیه فهرست پیش رو، اشاره شده؛ سپس فهرست کتاب ها ارائه گردیده و پس از آن با یک بررسی کوتاه و کمی از فعالیت های صورت گرفته در حوزه نشر، بحث را به پایان برده است.
    کلیدواژگان: شخصیت های کارتونی (کتاب شناسی)، متحرک سازی (کتاب شناسی)، نقاشی کارتون (کتاب شناسی)، فن ترسیم و طراحی (کتاب شناسی)
  • پروین بابایی، حسن بلخاری قهی صفحه 283
    پارچه بافی از هنرهای دیرینه ایرانیان است. چنان که می دانیم، صنعت و هنر در اندیشه اسلامی، همواره پیوندی جدایی ناپذیر داشته اند و اثر هنری که محصول کار هنرمند صنعتگر بود، از سویی به زندگی روزمره و از دیگر سو به دین و عالم معنویت اتصال می یافته است. در این میان، بافت پارچه هم یک هنر و هم یک صنعت به شمار می رود؛ هنر از منظر طرح و نقش و زیبایی و صنعت یا حرفه از منظر فن و مهارت بافندگی. خیاطی نیز که پیشه ای وابسته به بافندگی است، در عین اینکه یک مهارت فنی است، می تواند به عنوان یک هنر نیز مورد توجه قرار گیرد. این دو پیشه به دلیل اهمیت پوشش در جوامع متمدن و ازجمله جامعه اسلامی، خود دارای جایگاه جداگانه ای در میان سایر پیشه ها و صنایع و به تبع آن در حکمت هنر اسلامی هستند که بدان، توجه چندانی نشده است. در این مقاله به صنعت بافندگی و خیاطی از دیدگاه نظری آن و با رویکردی توصیفی تحلیلی پرداخته شده و برای روشن شدن زوایای مختلف در این دو پیشه، نظریات عرفانی، فتوت نامه ها، منابع دینی و زمینه های تاریخی و اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هنر اسلامی، بافندگی، خیاطی