فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - پیاپی 3 (پاییز 1393)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
پیاپی 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا موحدی، مسعود سامیان*، خدیجه حیدری ترازک صفحات 1-19

    یکی از راهکارهای پیشنهادی برای کاهش بیکاری، تاسیس و فعال نمودن تشکل های تولیدی و توسعه فعالیت های کارآفرینانه در آنهاست. شواهد نشان می دهندکه آموزش های رسمی در کشور ما به دلیل ضعف های ساختاری بستر مناسبی برای کسب تخصص و پرورش نیرو های کارآفرین به وجود نمی آورد. از طرف دیگر کارآفرینان و نیرو های مستعد و خلاق نیز به دلیل نبود یک نظام کارآمد آموزش کارآفرینی نمی توانند به کار خود ادامه دهند. پر کردن این شکاف نیازمند پرداختن به آموزش کارآفرینی است. کارآفرینی کشاورزی به عنوان یک رویکرد اساسی و موازی با اهداف توسعه روستایی و کشاورزی میتواند کمک شایانی به توسعه و پیشرفت روستاها و در نتیجه کشور بنماید. به همین خاطر در این مقاله سعی شده است تا با روش تحقیقات و مطالعات کتابخانه ای به ضرورت و اهمیت توجه به آموزش کارآفرینی در بخش کشاورزی و مشکلات و راه حل های آموزش کارآفرینی پرداخته شود. در نهایت بر اساس نتایج این مقاله راه حل هایی برای رفع آن مشکلات هم به صورت برنامه های بلند مدت و هم به صورت برنامه های کوتاه مدت فنی و حرفه ای در زمینه کشاورزی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: موانع کارآفرینی، کارآفرینی کشاورزی، راه حل ها، توسعه کشاورزی
  • رضوان قمبرعلی، حسین آگهی، امیرحسین علی بیگی، کیومرث زرافشانی صفحات 21-38
    امروزه از کارآفرینی به عنوان یکی از کارآمدترین عوامل مزیت آفرین نام برده شده و توصیه می گردد تا بعنوان یک راهبرد حیاتی مورد توجه و عنایت ویژه ملت ها و دولت ها واقع گردد؛ لکن جایگاه ایران در حوزه کارآفرینی با توجه به ظرفیت های موجود و بر پایه شاخص های دهگانه کسب و کار، چندان مطلوب نمی باشد. به نظر می رسد کمتر به ظرفیت ها و نارسایی های این بخش و همچنین ضرورت تحول آن در یک نگرش سیستمی توجه شده است. در حالیکه توسعه کارآفرینی در گرو بهره مندی از تمام ظرفیت ها و توانمندی های بالفعل و بالقوه کارآفرینانه فارغ از هر گونه تعلقات و گرایشات و به دور از هر گونه قشری نگری و جزیره ای عمل نمودن و دوری از هرگونه موازی کاری ها می باشد. در حقیقت برنامه ریزی برای توسعه کارآفرینی، نیازمند توجه به موضوعات مختلف از زوایا و جنبه های متعددی می باشد که ضرورت بکارگیری رهیافت اکوسیستم را روشن می کند. اکوسیستم کارآفرینی روش جدیدی برای تفکر و اقدام جهت توسعه کارآفرینی می باشد، به طوری که تمام سیستم های ضروری در توسعه کارآفرینی و چگونگی تعامل آنها با یکدیگر را مورد توجه قرار می دهد. چنین اکوسیستمی دربرگیرنده صدها عنصر است که می توانند در شش قلمرو اصلی بازار، سیاست، سرمایه مالی، فرهنگ، حمایت ها و سرمایه انسانی گروه بندی شوند. بنابراین در این مقاله به بحث در مورد اکوسیستم کارآفرینی و ضرورت وجود نگاه سیستمی در مقوله کارآفرینی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اکوسیستم، اکوسیستم کارآفرینی، تفکر سیستمی
  • غلامحسین عبدالله زاده، محمد شریف شریف زاده صفحات 39-63
    در بنیان معنایی، توسعه پایدار، مشارکت جهانی برای تداوم و پویایی رشد اقتصادی، عدالت اجتماعی و حفظ و نوزایی ظرفیت های زیست محیطی، نه تنها برای حال حاضر بلکه برای نسل های آتی را برمی تابد و مبین نوعی جامع نگری و تعهد همگانی برای بهبود آینده مشترک بشر است. فراسوی نظریه پردازی ها، تحقق توسعه پایدار بسان یک فضیلت امر نیک نیازمند طرح ریزی و پیگیری راهبردهای مقتضی در عرصه عمل است. این مهم مستلزم اندیشه ورزی در این وادی با در نظر گرفتن مقتضیات خاص هر جامعه و با پرهیز از الگوبرداری مد روز نظری و مفهومی از اندیشه های غربی است. در این مقاله، در ابتدا ضرورت پرداختن به پایداری در عرصه کسب وکار و کارآفرینی هم راستا با اصول و ارزش های توسعه پایدار بیان شده است. پایدارگرایی در قالب کسب وکارهای سبز تشریح شده است. سپس، توسعه پایدار در زمینه کارآفرینی و کارآفرینی در زمینه توسعه پایدار و جایگاه کارآفرینی و توسعه پایدار منطقه ای مورد بحث قرار گرفته است. در ادامه، کارآفرینی سبز به عنوان تجلی پایداری در حوزه کسب وکار همراه با موضوعات مرتبط، نواقص بازار به عنوان مانع یا پیش برنده کارآفرینی سبز، سیاست عمومی و کارآفرینی سبز و انگیزه ها و ملزومات کارآفرینی سبز تشریح شده است. در پایان نیز پیشنهادهایی برای ترویج پایداری در حوزه کارآفرینی و کسب وکار ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سبز، کسب و کار پایدار، کارآفرینی پایدارگرا
  • زهرا نامجویان صفحات 65-82
    روند توسعه اقتصادی یک کشور از طریق منابع انسانی آن تامین می شود. با توجه به اینکه زنان نیمی از منابع انسانی به شمار می آیند، موضوع و هدف هر نوع توسعه ای بوده و عامل پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی-اجتماعی هستند. لذا امروزه مشارکت زنان از جمله ابزارهای اساسی توسعه است. یکی از اصلی ترین زمینه های مشارکت زنان در جامعه روستایی ایجاد کسب و کارهای کوچک و ورورد به کارآفرینی یا خوداشتغالی است. صندوق های اعتبارات خرد نقش بسزایی در تحقق این موضوع دارند. نظام اعتبارات خرد از جمله راهکارهای مطرح شده طی چند دهه اخیر با هدف تسریع فرآیند سرمایه گذاری و تقویت بنیاد مالی و پس انداز در مناطق روستایی و نهایتا توانمندسازی زنان روستایی بوده است. در این مقاله به نقش بی بدیل صندوقها در تامین منابع مالی برای توسعه کسب و کارهای کوچک و تحقق کارآفرینی در جوامع روستایی تاکید و اشاره گردیده که تشکیل صندوقهای اعتبارات خرد زنان روستایی باعث افزایش دسترسی زنان روستایی به منابع اعتبارات گردیده و مشارکت اجتماعی، اعتماد به نفس و قدرت تصمیم گیری آنها را افزایش داده است. همچنین در راستای رفع مشکلات ناشی از عدم ثبت قانونی این صندوقها، تشکیل و راه اندازی صندوقهای حمایت از توسعه فعالیتهای کشاورزی زنان روستایی با ثبت قانونی و اساسنامه و آیین نامه های مدون گامی مثبت در جهت دسترسی زنان عضو صندوق های اعتبارات خرد به منابع اعتباری و تسهیلات برداشته شده است. علاوه بر پس اندازهای زنان روستایی، 49 درصد از تسهیلات پرداختی به آنان بوسیله صندوق های حمایت از فعالیتهای کشاورزی زنان روستایی انجام می شود.
    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، زنان روستایی، کسب و کارهای کوچک، کارآفرینی
  • بررسی عوامل محیطی موثر بر رفتار کارآفرینانه در کارآفرینان کشاورزی
    محمد پورنظری، حسن صدیقی، محمد چیذری صفحات 83-100
    امروزه کارآفرینی با توجه به نیاز مبرم جهانی اهمیت چشمگیر یافته و به یکی از وظایف ضروری دولت ها تبدیل شده است. شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور در سال های اخیر موجب شده که مقوله کارآفرینی در برنامه های سوم، چهارم و پنجم توسعه به ویژه در ابعاد پژوهشی و پرورش کارآفرینان مورد عنایت قرار گیرد و رفتار کارآفرینانه به این دلیل که جامعه را سمت تغییرات تکنیکی و مبتکرانه سوق می دهد و باعث رشد اقتصادی می شود و همچنین بدین دلیل که دانش جدید را به خدمات و محصولات جدید تبدیل می کند، حائز اهمیت است. کارآفرینی علاوه بر ایجاد اشتغال، موجب بالارفتن کیفیت زندگی، توزیع مناسب درآمد، کاهش اضطراب های اجتماعی و بهره وری از منابع ملی می شود. از آنجایی که پیدایش و ارتقاء رفتار کارآفرینانه به عوامل و شرایط گوناگونی از قبیل ویژگی های روانشناختی و شخصیتی افراد و عوامل محیطی بستگی دارد. این مقاله در نظر دارد عوامل محیطی موثر بر رفتار کارآفرینانه در کارآفرینان کشاورزی را مورد بررسی قراردهد. مهم ترین عوامل محیطی موثر بر رفتار کارآفرینانه شامل زیر ساختارهای محیطی، درجه آشفتگی محیطی و تجربیات محیط شخصی افراد جامعه می باشند و دولت می بایست تدابیری بیاندیشد که این عوامل محیطی برای بروز رفتار کارآفرینانه در کارآفرینان کشاورزی مهیا شوند.
    کلیدواژگان: رفتار کارآفرینانه، کارآفرینی کشاورزی، عوامل محیطی، محیط کارآفرینانه
  • سعید کریمی صفحات 101-119
    کارآفرینی به عنوان موتور رشد اقتصادی، بهره وری، نوآوری و اشتغال زایی شناخته شده است و یکی از ابعاد مهم پویایی اقتصادی محسوب می شود. از جمله مشکلات کشور در چند دهه اخیر، بیکاری و فقر روستاییان و مهاجرت آنان به شهرها بوده که باعث شده بسیاری از روستاهای کشور خالی از سکنه شوند. کارآفرینی می تواند با توجه به اثرات مثبت خود، در زمینه حل این مشکلات نقش مهمی ایفا نماید. به همین دلیل، در چند سال اخیر بحث احیا و پویاسازی مجدد نواحی روستایی از طریق ارتقا و توسعه کارآفرینی توجه زیادی را به خود جلب نموده است و در واقع بسیاری از کارگزاران توسعه روستایی به کارآفرینی به عنوان یک راهبرد توسعه پایدار روستایی می نگرند. هدف مقاله حاضر بررسی چالش ها و فرصت هایی است که کارآفرینی روستایی ممکن است با آنها مواجه باشد. برای این منظور، روش مطالعه کتابخانه ای-اسنادی مورد استفاده قرار گرفت و یک مرور ادبیاتی گسترده در موضوعات و زمینه های مربوطه انجام شد. در نتیجه این پژوهش، یکسری از چالش ها (مانند کمبود منابع مالی، کمبود تسهیلات زیربنایی، موانع اجتماعی-فرهنگی) و فرصت های عمده (نظیر ارزان بودن زمین، فراهم بودن مناظر و منابع طبیعی غنی و فرهنگ و سنن محلی) مورد شناسایی قرار گرفته، چارچوبی جهت تشویق کارآفرینی روستایی مطرح شده و در پایان هم پیشنهادهایی به منظور رفع چالش ها و بهره گیری بهتر از فرصت ها ارائه می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، توسعه روستایی، چالش ها، فرصت ها
  • کیومرث زرافشانی، فرحناز رستمی، مژگان خوش مرام، نعمت الله شیری صفحات 121-129
    توسعه ظرفیت های اقتصادی و اجتماعی برای توانمندسازی و خوداشتغالی زنان روستایی از اولویت برنامه های توسعه ای است که به منظور تحقق این مهم، دفتر امور زنان روستایی وزارت جهاد کشاورزی اقدام به اجرای پروژه هایی همچون طرح صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی نموده است. اجرای این طرح که بیش از یک دهه است در کشور آغاز گردیده، علی رغم تنگناهای موجود از موفقیت های چشمگیری برخوردار بوده است. صندوق ها اگرچه تشکل موثری از زنان را بوجود آورده، ولی به دلیل عدم ثبت قانونی قادر به ایجاد ارتباط با منابع رسمی تامین مالی همچون بانک ها نیستند و از مزایای طرح ها و پروژه های حمایتی در مورد زنان، بی بهره مانده اند. از طرفی باتوجه به تجربیات گذشته، ثبت قانونی این صندوق ها در قالب شرکت های تعاونی و یا سهامی به دلیل ضعف بنیه مالی و اعمال قوانین دست و پاگیر منجر به تحمیل هزینه های اضافی برآنان و دور شدن از اهداف خودکه همانا خوداتکائی و خودباوری است، می شود. بنابراین، جهت حل مشکل موجود و فراهم نمودن زمینه های رشد وتقویت این صندوق ها و درنهایت پایداری آن ها بایستی مکانیسمی طراحی گردد که ضمن حفظ ویژگی های عمده صندوق ها همچون غیررسمی و پس انداز محور بودن، مشارکت جمعی در تصمیم گیری ها و... قابلیت ارتباط آنان با منابع مالی رسمی فراهم گردد. لذا در این راستا، پیشنهاد تجمیع صندوق های اعتبارات خرد و تشکیل صندوق زنان در سطح شهرستان در چارچوب قوانین و مقررات صندوق حمایت از سرمایه گذاری در توسعه کشاورزی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، زنان روستایی، خوداشتغالی
|
  • R. Movahedi, M. Samian, Kh. Heidari Trazak Pages 1-19

    Entrepreneurship is one of the key solutions for unemployment and developing entrepreneurial activities in agricultural sector as one of the key economic sectors of the country. Evidences show that formal education in our country does not create a proper situation to train potential entrepreneurs or the expertise students because of structural weaknesses. On the other hand, entrepreneurs and potential man powers could not continue their task because lack of an effective entrepreneurship education system. Bridging this gap needs to pay attention to entrepreneurship education. Agricultural entrepreneurship as a significant approach that may operate parallel to agricultural and rural development purposes can considerably help to develop and to progress the agriculture and finally the country. Therefore this paper with a library research tries to review on entrepreneurship education program, its importance and some solutions in agricultural sector. Eventually, according to the results some solutions have been drawn to solve the problems both in long term and short term.

    Keywords: Entrepreneurship obstacles, Agricultural entrepreneurship, Entrepreneurship education, Agricultural development
  • R. Ghambarali, H. Agahi, A.H. Alibaygi, K. Zarafshani Pages 21-38
    Competitiveness of entrepreneurship makes it a critical strategy in global economy. But Iran's position in the field of entrepreneurship, according to available capacities and based on ten indicators of business is not so desirable. So that Iran in terms of "business blossoming" has been ranked 93th among the 144 countries and has ranked it in the 16th place among 20 countries in the 2012-2013 Annual Report which with "Qatar" as the first country in the region (with the rank 11th among 144 countries), 82 ranks away. It seems less attention has been paid to capacities and deficiencies in this sector and also the need for transformation it in a systematic approach. However, entrepreneurship development needs to take all the capacities and empowerment of the region into account. In fact, planning for the entrepreneurship development requires attention to various issues from different aspects which makes clear the necessity of applying the ecosystem approach. Entrepreneurial ecosystem is a new approach to thinking and acting for entrepreneurship development, so that all essential systems in the entrepreneurship development and how their interaction with each other will be considered. This entrepreneurship ecosystem consists of a dozen or so elements which can consolidate into six domains market, policy, financial capital, culture; supports and human capital. Thus in this article we discuss the entrepreneurial ecosystem and the need for systemic perspective at entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Ecosystem, Entrepreneurial ecosystem, Systematic thinking
  • Gh.H. Abdollahzadeh, M.Sh. Sharifzadeh Pages 39-63
    Conceptually, sustainable development reflect, global partnership for continues and dynamic economic growth, social justice and environmental protection and potential rebirth not only for the present but also for future generations and represent a holistic and universal commitment to improve human common future. Beyond theorizing, achieving sustainable development as a virtue requires appropriate planning and follow-up strategies in action. This requires thinking in this field taking into account the special requirements of any society and avoids fashionable theoretical and conceptual modeling of Western ideas. In this paper, we first need to address sustainability in business and entrepreneurship is in line with the principles and values of sustainable development. Sustainability driven was explained in term of green enterprise. Then, the sustainable development of entrepreneurship and entrepreneurship in the context of sustainable development and the role of entrepreneurship and regional sustainable development have been discussed. Then, the green entrepreneurship as an expression of sustainability in business with related issues, market imperfections as hindering or promoting green entrepreneurship, public policy and green entrepreneurship and its incentives and requirements are followed. Finally, some recommendations provide to promote sustainability in the field of entrepreneurship and business.
    Keywords: Green entrepreneurship, Sustainable enterprise, Sustainability, driven entrepreneurship
  • Zahra Namjouyan Shirazi Pages 65-82
    Economic development of the country through its human resources supplied. Given that women are half of human resources, and the goal of any development and the socio-economic development goals are. So today, women's participation as an essential tool for development. One of the main areas of women's participation in rural communities to establish small businesses and the introduction of entrepreneurship or self-employment. Microcredit funds have played a significant role in achieving this topic. Micro-credit system, such solutions have been proposed in recent decades with aims to speed up the process of saving and investment and strengthen the financial foundation, and ultimately empower rural women in rural areas. In this paper, the unique role of the Fund in financing for development and realization of entrepreneurial small businesses in rural communities has been emphasized and was referred to the formation of microcredit funds for rural women to increase rural women's access to financial resources and social participation, self-esteem and their decision-making power has increased. In order to solve the problems caused by the lack of legal registration of the Fund. Formation and start-up funds to support the development of agriculture and rural women with legal record-written constitution and bylaws is a basic step for more women's access to sources of funds and credit facilities. in Funds to support agricultural activities of rural women In addition to the savings of rural women, 49 percent of the grant funds to is done by goverment.
    Keywords: Microcredit, Rural women, Small businesses, entrepreneurship
  • S. Karimi Pages 101-119
    Entrepreneurship is increasingly recognized as an important driver of economic growth, productivity, innovation, and job creation, and as a key aspect of economic dynamism. Due to this positive impact of entrepreneurship, many developing countries around the world, including Iran, have paid serious attention over the past decade to entrepreneurship as a potentially fundamental solution to various problems. Rural Iran has faced various problems such as increasing poverty, unemployment and immigration rates over recent past decades; accordingly many villages have become depopulated. Entrepreneurship can play a critical role in solving these porblems in rural areas. For this reason, entrepreneurship has been recognized as a means to revitalize rural areas. Indeed, institutions and individuals promoting rural development now see entrepreneurship as a strategic development intervention that could promote sustainable rural development. The purpose of this paper is to examine what are the challenges and opportunities in rural areas that entrepreneurs might face. For the purpose of the study, secondary data was used. An extensive literature review was conducted on topics relevant to the research. In conclusion, the main opportunities (such as cheap property, rich natural resources and landscapes and local culture and traditions) and challenges (such as, lack of finance, lack of infrastructural facilities and socio-cultural obstacles) were identified. The paper finally presents a general framework for encouraging rural entrepreneurship and some suggestions to take advantages of the opportunities as well as address the challenges.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural entrepreneurship, Rural development, Challenges, Opportunities
  • K. Zarafshani, F. Rostami, *M. Khoshmaram, N. Shiri Pages 121-129
    An economic and social development opportunity for the empowerment of rural women's entrepreneurship is a priority of development programs. To achieve this aim, the Ministry of Agriculture Office of Rural Women has fund such projects as micro-credit schemes for rural women. This project, which began more than a decade in the country, despite the constraints has been remarkable success. Although funds made significant association among women, but because of the lack of legal registration can not make contact with the official sources of financing, such as bank, so those have been deprived the benefits and support of projects for women. However, according to past experience, the legal registration of the fund in the form of joint-stock companies or cooperatives because of weakness financial and Legal bureaucracy, Will lead to additional costs and away from the their targets, that self-reliance. So, a mechanism should be designed to solve the problem and provide the situation for enhance and sustainability of the funds. This mechanism should be provided retaining the main characteristics of funds such as informal and savings oriented participation in decision making and the ability to communicate with the formal financial resources. In this regard, the proposed is consolidated women funds and micro-credit in the city within the framework of the laws and regulations of the investment fund for agricultural development.
    Keywords: Microfinance, Rural women, Entrepreneurship