فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - پیاپی 4 (زمستان 1393)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
پیاپی 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان معصومی، ناصر زمانی صفحات 1-18
    امروزه مشکلاتی از قبیل بیکاری جمعیت جوان و سطح پایین رشد اقتصادی در بسیاری از کشورها، اهمیت سرمایه گذاری و به ویژه تحقیق در حیطه کارآفرینی را نمایان می سازد. تحقیق در زمینه تشخیص فرصت به عنوان اولین گام فرآیند کارآفرینی، از اهمیت زیادی برخوردار است. فقدان منابع مالی، سیاست های حمایتی ناکافی و زیرساخت های ناکافی، شناسایی فرصت های کارآفرینانه در بخش کشاورزی را مشکل می سازد. هدف از این مقاله مروری، ارائه مدلی برای تشخیص فرصت های کارآفرینانه در بخش کشاورزی بود. برای توسعه این مدل، تحقیق های قبلی در ارتباط با تعیین کننده های تشخیص فرصت های کارآفرینانه مورد مطالعه قرار گرفتند، و همچنین محدودیت های این تحقیقات نیز مد نظر قرار گرفتند. در مدل نهایی ارائه شده در این مقاله، ویژگی های شخصیتی (خلاقیت، خودکارآمدی و رقابت پذیری)، ویژگی های دموگرافیک (سن، تحصیلات و تجربه)، شبکه اجتماعی، دانش، و محیط نهادی (نهادهای شناختی، نهادهای هنجاری و نهادهای تنظیمی) به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه در بخش کشاورزی تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: تشخیص فرصت های کارآفرینانه، کارآفرینی کشاورزی، کسب و کار کشاورزی
  • مهدی علیخانی دادوکلایی صفحات 19-32
    زنان نقش مهمی در ارتقای اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه ایفا می کنند. هویت دادن و استقلال بخشیدن به آنان و فراهم کردن زمینه مشارکت فعال آنها در امور مختلف اقتصادی- اجتماعی خصوصا فعالیت های کارآفرینی، عامل مهمی در انگیزش بیشتر این نیروی عظیم در چرخه های تولیدی اجتماعی است. خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی از ارکان اصلی توسعه پایدار هستند. کار آفرینی می تواند با ارتقای دانش و ظرفیتهای علمی زنان، آنان را توانمند سازند و با آموزش اصول توسعه مشارکتی و پرورش اعتماد به نفس، به آنها خدمت موثری نمایند. اما علیرغم این موضوع، ورود زنان به عرصه کارآفرینی همواره با موانع و محدودیت های زیادی روبه رو بوده است. آمارها نشان می دهد کمتر از 10 درصد از کارآفرینان در ایران زن هستند؛ و عوامل گوناگونی مانع از بروز و رشد استعدادهای بالقوه زنان در عرصه کارآفرینی شده است. در همین راستا مقاله حاضر که به صورت مروری تهیه شده است، سعی شده تا چالش های کارآفرینی زنان در بخش کشاورزی ایران، شناسایی و بررسی شود. در مقاله عواملی همچون چالش های فردی-شخصیتی، علمی، خانوادگی، اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی و محیطی، به عنوان مهمترین چالش های زنان در کارآفرینی کشاورزی معرفی می شوند. در این مقاله، با تاکید بر اهمیت حضور زنان در عرصه های کارآفرینی کشاورزی، پیشنهادات مناسب به منظور بهبود این وضعیت ارائه می شود.
    کلیدواژگان: چالش، زنان، کارآفرینی، کشاورزی
  • رضا موحدی، خدیجه حیدری ترازک، مسعود سامیان صفحات 33-48
    کارآفرینی با توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور ها رابطه تنگاتنگی دارد و امروزه یکی از شاخص های توسعه در کشور های رو به رشد محسوب می شود. شواهد نشان می دهندکه آموزش های رسمی در کشور ما به دلیل ضعف های ساختاری بستر مناسبی برای کسب تخصص و پرورش نیرو های کارآفرین به وجود نمی آورد. از طرف دیگر کارآفرینان و نیرو های مستعد و خلاق نیز به دلیل نبود یک نظام کارآمد آموزش کارآفرینی نمی توانند به کار خود ادامه دهند. پر کردن این شکاف نیازمند پرداختن به آموزش کارآفرینی است. در این بین نظام آموزش کشاورزی کشور به عنوان اصلی ترین عامل تامین کننده نیروی ماهر و متخصص در بخش کشاورزی نقش بسیارمهمی در توسعه و گسترش آموزش های کارآفرینی دارد.به گونه ای که ترویج کارآفرینی در بخش کشاورزی یکی از مناسب ترین گزینه ها برای رونق کسب و کارهای کشاورزی و افزایش ارزش افزوده حاصل از صادرات محصولات کشاورزی به سایر کشورهای دنیا و به ویژه یک راهبرد اساسی در جایگزین کردن درآمدهای حاصل از بخش کشاورزی به جای نفت می باشد. به همین خاطر در این مقاله سعی شده است تا با روش تحقیقات و مطالعات کتابخانه ای به ضرورت و اهمیت توجه به آموزش کارآفرینی در بخش کشاورزی پرداخته شود. در نهایت بر اساس نتایج این مقاله تدوین برنامه های آموزش کارآفرینی کشاورزی هم به صورت برنامه های بلند مدت و هم به صورت برنامه های کوتاه مدت فنی و حرفه ای از طریق موسسات آموزش علمی و کاربردی و مهارت آموزی در زمینه کشاورزی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، کارآفرینی کشاورزی، نظام آموزش رسمی و دانشگاهی، توسعه کشاورزی
  • نعمت الله شیری، علی اصغر میرک زاده، کیومرث زرافشانی صفحات 49-68
    نرخ بالای بیکاری جوانان، بیانگر عدم بهره برداری از فرصت های موجود در راستای توسعه اقتصادی در سطوح ملی و جهانی است؛ دلیل این امر آن است که بیکاری جوانان اثرات طولانی-مدتی بر ثبات اشتغال و درآمد دارد. در این راستا، افزایش بیکاری در میان گروه های تحصیل کرده به خصوص فارغ التحصیلان نظام آموزش عالی کشاورزی ایران به یکی از بزرگترین مشکلات اجتماعی- اقتصادی کشور تبدیل شده است. این مسئله ضرورت توجه به مقوله کارآفرینی و ترویج آن در بین دانشجویان نظام آموزش عالی کشاورزی را بیش از پیش آشکار می سازد. در این راستا، مطالعه مروری- تحلیلی حاضر، با هدف طراحی الگوی مفهومی برای ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان نظام آموزش عالی کشاورزی انجام شد. برای این منظور ضمن بررسی مفهوم کارآفرینی، ترویج کارآفرینی و الگوهای ترویج کارآفرینی، یک الگوی مفهومی برای ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان نظام آموزش عالی کشاورزی طراحی شد. بر اساس الگوی طراحی شده، برای ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی بایستی بر روی عوامل بیرونی (عوامل انسانی، عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، عوامل زمینه ای- محیطی، عوامل شخصیتی- روان شناختی و عوامل جمعیت شناختی) و عوامل انگیزشی (نگرش نسبت به کارآفرینی، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده) در برنامه های آموزشی رسمی و غیر رسمی در نظام آموزش عالی کشاورزی توجه نمود. یافته های این مطالعه می تواند به برنامه ریزان نظام آموزش عالی کشاورزی ایران در جهت ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی کمک کند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ترویج کارآفرینی، آموزش کشاورزی
  • سعید کریمی صفحات 69-90
    کارآفرینی گردشگری کشاورزی در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است و کشورهای مختلف جهان جهت ترویج و ارتقای آن تلاش زیادی نموده اند. صاحبنظران بر این باورند که کارآفرینی گردشگری کشاورزی می تواند به عنوان راهبردی جدید نقش مهمی در توسعه پایدار کشاورزی و روستایی ایفا نماید. از بعد اقتصادی، می تواند به متنوع سازی کشاورزی کمک کند و یک منبع درآمد مکمل برای کشاورزان محسوب شود و همچنین فرصت های شغلی جدیدی را در جوامع روستایی فراهم نماید و بدین طریق فقر، بیکاری و مهاجرت را کاهش دهد. از بعد زیست محیطی می تواند به حفاظت از محیط زیست، اکوسیستم ها و زمین های کشاورزی کمک نماید و خسارت های زیست محیطی و آلودگی های کشاورزی را کاهش دهد. از بعد اجتماعی-فرهنگی این نوع گردشگری می تواند فرهنگ و سنن روستایی را حفظ نماید، وضعیت اجتماعی کشاورزان را بهبود دهد و زنان کشاورز را توانمند سازد. ولیکن توسعه گردشگری کشاورزی با چالش ها و مشکلات فراوانی از جمله مشکلات برنامه ریزی، کمبود منابع مالی و انسانی، آموزش و حرفه ای گری روبرو می باشد. مقاله حاضر با استفاده از مطالعه کتابخانه ای، به بررسی مفهوم و اصول کارآفرینی گردشگری کشاورزی می پردازد، نمونه هایی از این نوع گردشگری را در کشورهای مختلف ذکر می نماید و مزایا و چالش های پیش روی آن را در زمینه توسعه روستایی بیان می کند. در پایان هم پیشنهادهایی به منظور رفع چالش ها و بهره گیری بهتر از فرصت ها ارائه می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، گردشگری کشاورزی، توسعه پایدار، توسعه کشاورزی و روستایی
  • فرشته فرجی، تهمینه احسانی فر، نادر نادری، بیژن رضایی صفحات 91-104
    کارآفرینی به عنوان یک راهبرد برای توسعه کشورها، ایجاد اشتغال و رفاه، شناخت فرصت های مناسب و افزایش تولید به حساب می آید، چرا که نوآوری های آن تقاضاهایی برای محصولات و خدمات جدیدی که قبلا وجود نداشتند به بار می آورد و در نتیجه عرضه محصولات جدید را افزایش خواهد داد و موجب افزایش اشتغال و بهبود وضعیت زندگی افراد جامعه خواهد شد. همانطور که آمارها نیز نشان می دهند در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه، کسب و کارهای کوچک و متوسط سهم به سزایی در تولید ناخالص داخلی کشورها دارند بهطوریکه در ایالات متحده بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی و صادرات، توسط کسب و کارهای کوچک و متوسط صورت می گیرد. امروزه دولت ها و سازمان ها به کارآفرینی اهمیت بیشتری می دهند و راه شکوفایی اقتصادی را در گروی توسعه کارآفرینی می دانند. بنابراین با توجه به این که کارآفرینی یکی از عوامل کلیدی در توسعه اقتصادی یک جامعه به شمار می آید، هدف از این مقاله، بررسی مختصری از مفاهیم کارآفرینی و توسعه اقتصادی با تاکید بر نقش کارآفرینی در توسعه اقتصادی با استفاده از مدل ارائه شده توسط توما و همکاران می باشد که بر برخی از عوامل اصلی درگیر در رابطه بین کارآفرینی و توسعه اقتصادی تاکید می ورزد در مدل ارائه شده در مقاله اشاره می شود که، برای دست یابی به توسعه اقتصادی در جامعه باید فعالیت های کارآفرینی پایا ایجاد کنیم و برای ایجاد چنین فعالیت هایی باید از آموزش، سنت کارآفرینی، زیر ساخت و حمایت های دولتی استفاده کنیم تا توسعه اقتصادی محقق شود.
    کلیدواژگان: کارآفرین، کارآفرینی، توسعه، توسعه اقتصادی
  • مژگان خوش مرام، کیومرث زرافشانی، امیرحسین علی بیگی، علی اصغر میرک زاده صفحات 105-122
    کشاورزی به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور، از پتانسیل بالایی برای اشتغال خیل عظیم جمعیت بیکار کشور برخوردار است. متاسفانه علی رغم وجود پتانسیل های موجود در این بخش، عدم وجود قابلیت تشخیص فرصت در بسیاری از افراد، موجب شده که نه تنها نرخ بیکاری در کشور افزایش یابد بلکه سهم بخش کشاورزی نیز از اشتغال روز به روز در حال کاهش باشد. در این راستا، تشخیص فرصت، یکی از جنبه های کلیدی فرآیند کارآفرینی به شمار می رود که در سال-های اخیر در مطالعات کارآفرینی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بررسی ها حاکی از آن است که توانایی افراد برای تشخیص فرصت های کارآفرینانه در بخش کشاورزی تحت تاثیر عوامل مختلفی است. لذا، به منظور غلبه بر چالش موجود، ارائه مدل تشخیص فرصت های کارآفرینانه کشاورزی به عنوان نخستین گام در جهت ارتقای قابلیت مذکور در افراد ضرورت می یابد. در این راستا، مطالعه مروری تحلیلی حاضر با هدف ارائه مدل مفهومی تشخیص فرصت های کارآفرینانه کشاورزی انجام شد. ادبیات موجود در این خصوص حاکی از آن بود که عوامل مختلفی به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه کشاورزی تاثیر می گذارند که از آن جمله می توان به سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، مهارت های اجتماعی، هوشیاری کارآفرینانه، عوامل محیطی، جستجوی مستمر فرصت ها و ویژگی های روانشناختی اشاره نمود. نتایج این مطالعه می تواند دستاوردهایی برای سیاستگذاران و برنامه ریزان بخش کشاورزی کشور و همچنین طراحان دوره های آموزش کارآفرینی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تشخیص فرصت، کارآفرینی، کسب و کارهای کشاورزی، اشتغال
|
  • E. Masoomi, N. Zamani Pages 1-18
    Nowadays، problems of unemployment among youth population and low level of economic growth، shows the importance of investment and particularly research in the field of entrepreneurship. Research on entrepreneurial opportunities recognition، as the first step in entrepreneurship process، is of particular importance. Lack of financial resources، inadequate supportive polices and inadequate infrastructures، make it difficult to recognize entrepreneurial opportunities in agriculture sector. This review paper aimed to develop a model for entrepreneurial opportunities recognition in agriculture sector. To develop the model، previous studies on the determinants of entrepreneurial opportunities recognition were investigated، and previous research limitations were considered. In the final model presented in the current paper، personality traits (creativity، self-efficacy and competitiveness)، demographic characteristics (age، education and experience)، social network، knowledge، and institutional environment (cognitive institutions، normative institutions and regulative institutions) directly or indirectly influence entrepreneurial opportunities recognition in agriculture sector.
    Keywords: Entrepreneurial opportunities recognition, Agricultural entrepreneurship, Agribusiness
  • *M. Alikhani Dadoukolaei Pages 19-32
    Women play an important role in promoting employment and society economic recovery. Identity and independence and ensuring the promotion of women''s active participation in various socio-economic issues (especially entrepreneurial activity) is an important factor in motivating women in the productive cycle of the country. Creativity، innovation and entrepreneurship are the main pillars of sustainable development. Entrepreneurs are able to improve their knowledge and capacities of women and empower them to teach the principles of participatory development and foster self-confidence، they provide an effective service. But despite this، the entry of women into the field of entrepreneurship has always been faced with obstacles. Statistics show that less than 10 per cent of women entrepreneurs in the country، and several factors prevent the growth potential in the area of women''s entrepreneurship. According to the present paper has been prepared as an overview، try to entrepreneurial challenges of women in the agricultural sector، to identify and evaluate. The article challenges factors such as individual-personality، academic، familial، economic، cultural، social and environmental challenges as most women are introduced in agricultural entrepreneurship. In this paper، we emphasize the importance of women in the areas of agricultural entrepreneurship، provided appropriate recommendations to improve the situation.
    Keywords: Challenges, Women, Agriculture, Entrepreneurship
  • R. Movahedi, K. Heidari-Trazak, M. Samian Pages 33-48
    Entrepreneurship has a close relationship with the countries'' socio-economic development and it has today a role as one of the development indicators in developing countries. Evidences show that formal education in our country can not create a suitable context and structure to make expertise and skillful entrepreneurs due to the structural lacks and weaknesses. On the other hand، entrepreneurs and potential and creative manpower will not able to continue their businesses as a lack of effective entrepreneurship education system. Bridging this gap needs an attention to entrepreneurship education. In this vein، Iran''s agricultural education system as the most important factor in making and preparing the skillful manpower in agricultural sector has a very critical role in promoting and improving the entrepreneurship education and trainings. Therefore، entrepreneurship development in agricultural sector can be as one of the best choices both to improve agricultural businesses and to stimulate value added of exporting the agricultural products to other countries. This strategy can be replaced from the strategy of relying on oil export to incomes from agricultural productions'' exports. For this reason the current paper has an aim to study the emergence of entrepreneurship education in agricultural sector by a library research. Finally from the results it can be recommended that agricultural entrepreneurship education programs in both long term and short term programs should be developed in technical and vocational educational institutes especially in applied-scientific and skill-based ones.
    Keywords: entrepreneurship education, agricultural entrepreneurship academic, formal education system, agricultural development
  • N. Shiri, A.A. Mirakzadeh, K. Zarafshani Pages 49-68
    High rates of youth unemployment represent a lost opportunity for critical national and global economic development. Unemployment in youth has been shown to have lifelong effects on income and employment stability. In this regards، increasing rate of unemployment among the graduates of Iranian higher education system، particularly the graduates of agricultural colleges has been developed into one of the major socio- economic problems of the nation. Considering the importance of entrepreneurship and its promotion in job related competencies of graduates the present review- analytical study was conducted to designing a conceptual model for promoting entrepreneurship among agricultural students in the higher agricultural education systems. In this regards، this article discusses on the entrepreneurship concept، promoting entrepreneurship and the models of promoting entrepreneurship; designed a conceptual model for promoting entrepreneurship among agricultural students in the higher agricultural education systems. Based on the designed conceptual model، for the promoting entrepreneurship among agricultural students should be focused on the exogenous factors (human، cultural، social، contextual and demography factors) and motivational factors (attitude toward entrepreneurship، subjective norms and perceived behavioral control) in the higher agricultural education systems. The finding of this study can contribute to the promoting entrepreneurship among agricultural students for planner’s higher agricultural education system.
    Keywords: Entrepreneurship, Promoting Entrepreneurship, Agricultural Education
  • Saeid Karimi Pages 69-90
    Agri-tourism entrepreneurship has received increasing attention in recent years as it has been widely promoted both in developed and developing countries. Many scholars argue that agri-tourism entrepreneurship can play a significant role as a new strategy for sustainable agricultural and rural development. Indeed، agri-tourism entrepreneurship can deliver several benefits in the three dimensions of sustainability. Within the economic dimension، agri-tourism can be considered as an agricultural diversification strategy. It can provide a supplementary income and new employment opportunities to rural communities; therefore، it can reduce poverty، unemployment، and immigration in rural areas. From the environmental perspective، agri-tourism can contribute to the conservation of the environment، ecosystems and farm lands and minimize environmental damage and agricultural contaminations. From the socio-cultural perspective، agri-tourism helps preserve rural cultural heritage، improve farmers'' social status، and empower female farmers. These benefits and positive effects of agri-tourism can accelerate the process of agricultural and rural development. However، several common challenges frequently hamper the development of agri-tourism، including planning problems، lack of financial and human resources، lack of relevant training and education، and lack of professionalism. Government institutions should increasingly encourage and promote agri-tourism in rural areas. This study is a descriptive and library research and its aim is to review the concept، principles of agri-tourism entrepreneurship، explain its benefits for sustainable rural development and state challenges facing agri-tourism. The paper finally presents some suggestions to overcome the challenges.
    Keywords: Entrepreneurship, Agri, tourism, Sustainable development, Rural, agricultural development
  • F. Faraji, *T. Ehsanifar, N. Naderi, B. Rezaee Pages 91-104
    Entrepreneurship as a strategy for developing countries، creating jobs and prosperity، identifying opportunities and increase production counts، Because it demands innovation for new products and services that previously did not exist and thus brings about the new product will increase and increase employment and improve the living conditions of the population. As the statistics show that in developed countries and developing the SME share in GDP are significant. If the United States for more than half of GDP and exports are done by SME''s. Today، organizations and governments to make entrepreneurship more important and economic prosperity depends on the development of entrepreneurial know. Thus، given that entrepreneurship is a key factor in the economic development of a society is considered، the purpose of this paper is a brief review of the concepts of entrepreneurship and economic development، with emphasis on the role of entrepreneurship in economic development using the model proposed by Toma et al. On some of the main factors involved in the relationship between entrepreneurship and economic development emphasizes. The model is presented in the paper، to achieve sustainable economic development in the community to create entrepreneurial activities and for such activities should be educated، entrepreneurial tradition، we use the following construction and government support to achieve economic development.
    Keywords: Entrepreneur, Entrepreneurship, Development, Economic Development
  • M. Khoshmaram, K. Zarafshani, A.H. Alibaygi, A.A. Mirakzadeh Pages 105-122
    Agriculture has a great potential in Iran''s economy as well as significant number of unemployed status of the country. Although agriculture proved to have high potential in countries'' economy، lack of opportunity recognition abilities among individuals has failed to identify opportunities in agricultural sector which in turn led to increased unemployment and decreased share of agriculture in employment. Opportunity recognition has long been accepted as a key aspect of the entrepreneurial process. Entrepreneurial opportunities – understood as positive and favorable circumstances leading to entrepreneurial action – play a central role in the entrepreneurship literature. Opportunity recognition is a dynamic process. In the last three decades، research studies investigating how individuals recognize entrepreneurial opportunities have advanced rapidly and have become a key topic in the modern entrepreneurship literature. The ability of an entrepreneur to recognize opportunityin agricultural sector is affected and restricted by several factors. Therefore، this review analytical study attempts to overcome this challenge by presenting a conceptual framework to enhance agricultural entrepreneurial opportunity recognition among individuals. Review of related literature showed that direct and indirect factors influence agricultural entrepreneurial opportunity recognition. These factors are: human capital، social capital، social skills، entrepreneurial alertness، environmental factors، constant opportunity seeking، and psychological characteristics. The result of this study has implications for agricultural policy-makers as well as entrepreneurial education curriculum.
    Keywords: Opportunity Recognition, Entrepreneurship, Agribussiness, Employment