فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال پنجم شماره 1 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله یا سخن ویژه
  • حسینعلی رونقی صفحات 1-10
    با بررسی جامعی که نویسنده در سال 1350 در دانشگاه Hopkins Johns به عمل آورد، چنین نتیجه گیری شد که 90% پزشکان فارغالتحصیل شیراز و 40% پزشکان دانشگاه تهران به آمریکا مهاجرت می نمایند. با بررسی بیشتر پزشکان علت مهاجرت خود را سربازی، درآمد، خانه و مسائل سیاسی قلمداد کرده بودند. یکی از مهمترین علت مهاجرت ناهمگونی برنامه های دانشکده های پزشکی ایران با نیاز جامعه روستائی سال های 1350 بود و به خاطر درمان چنین نارسائی بخش پزشکی اجتماعی تشکیل شد تا برنامه های پزشکی شیراز را با نیاز جامعه هماهنگ سازد. با وجود تلاش فراوان دانشگاه شیراز وگسترش برنامه های دستیاری پزشکی اجتماعی در چهل سال گذشته، روند مهاجرت پزشکان پس از انقلاب اسلامی نیز ادامه یافته است. برنامه های جانبی تربیت بهداران روستائی و برنامه های روستائی تا حدود زیادی موفقیتآمیز بود و پوشش درمانی پذیرفتنی در سطح روستاها و خانه های بهداشت در کشور به وجود آمد، ولی تغییرات دموگرافی و رشد بیقاعده جمعیت از 25 به 70 میلیون و مهاجرت روستائیان به حاشیه شهرها برنامه ریزان بهداشتی را سرگردان کرده است و اوضاع پزشکی برپایه گزارش های نظام پزشکی و وزارت بهداری هنوز نیاز به تغییرات بیشتری دارد. هم اکنون گرفتاری بزرگ پزشکی در ایران سود بردن غیرلازم از تکنولوژی و هزینه های گزاف برای درمان های بیهوده و غیرلازم است و وظیفه پزشکی اجتماعی در ایران زیر و رو شده و در حال حاضر پیدا کردن و رهنمونی برای کم کردن هزینه های غیرلازم وتاکید بر تندرستی و پیشگیری از بیماری هاست. متاسفانه تصمیم گیرندگان بهداشت و درمان کشور پزشکان متخصص و فوق تخصص ها و صاحبان بیمارستان ها هستند که به راستی پیشگیری از کجروی ها به سودشان نیست و کلاف سردرگم «درمان» خود دشواری بزرگی برای سیستم درمانی کشور شده است.
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • کامبیز عباچی زاده*، عبدالرضا مرادی کوچی، علی قنبری مطلق، احمد کوشا، رضا شکرریز فومنی، امیر عرفانی صفحات 11-21
    زمینه و هدف
    سرطان پستان، به عنوان شایعترین سرطان در بین زنان و دومین سرطان شایع جهان، هزینه های زیادی را بر نظامهای سلامت تحمیل کند. هدف مطالعه حاضر، بررسی میزانهای سرطان پستان در کشور ایران و استانهای آن و بررسی عوامل مرتبط با بروز سرطان پستان، با تمرکز بر محل زندگی و براساس آخرین داده های کشوری میباشد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه براساس آخرین اطلاعات در دسترس نظام کشوری ثبت سرطان در سال 1388 انجام گرفت. 8333 مورد سرطان پستان ثبت شده، شامل 259 مرد و 8074 زن مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات تکمیلی جمعیت شناختی، بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 توسط مرکز آمار ایران استخراج و با کمک آن میزان بروز استاندارد شده سنی )ASR( Rate Standardized -Age کل کشور، استان ها، مراکز استانها و کلانشهرها )به صورت یک مجموعه( و قطبهای جغرافیایی کشور شامل شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تعیین شد.
    یافته ها
    1/3% مبتلایان به سرطان پستان مرد بودند. میانگین )انحراف معیار( سنی در زنان مبتلا، 7/12( 5/50 و در مردان )4/15( 5/56 بود. میزان بروز استاندارد شده )ASR( کل کشور برای جمعیت زنان 6/24 در صد هزار و برای جمعیت مردان 82/0 در صد هزار بهدست آمد. بروز سرطان پستان از میزان 15 در صد هزار نفر در مناطق شهری تا 6/34 در کلانشهرها متغیر است. همچنین این میزان از حدود 1/18، 1/19، 7/19 به ترتیب در غرب، شمال و شرق ایران تا حدود 3/29 و 7/29 در جنوب و مرکز متغیر است. در ضمن، با افزایش میزان شهرنشینی، میزان بروز سرطان پستان نیز افزایش داشت )71/0 = r و 001/0 >P(.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی قابل توجه بین شهرنشینی و بروز سرطان پستان در ایران، اقدامات سلامت عمومی جهت پیشگیری و غربالگری سرطان پستان با هدف شناسایی زودرس مبتلایان، در مناطق شهری ضروری می باشد
    کلیدواژگان: سرطان پستان، بروز، ایران، اپیدمیولوژی، ثبت، شهرنشینی
  • حسین حاتمی، ویکتوریا آذربرزین * صفحات 22-29
    زمینه و هدف
    بیماری های انگلی از مهم ترین بیماری های عفونی و یکی از مشکلات بهداشتی بسیاری از جوامع می باشند. در این میان شاغلین در مراکز تهیه مواد غذایی در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی، می توانند نقش مهمی در انتقال عفونت های انگلی داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع آلودگی های انگلی روده ای در عرضه کنندگان مواد غذایی متقاضی کارت بهداشت در مناطق تحت پوشش مرکز بهداشت شمال تهران در سال 1395 انجام گرفت.
    روش و
    مواد
    این مطالعه توصیفی مقطعی با مشارکت کلیه افراد شاغل مرتبط با مواد غذایی که برای دریافت کارت بهداشتی در سال 1395 به مراکز بهداشتی درمانی شمال تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. در مجموع 4072 نمونه مورد بررسی قرار گرفت. کلیه نمونه ها به روش مستقیم (روش مرطوب با لوگل) از نظر وجود انگل مورد بررسی قرار گرفت. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS-21 شده و با استفاده از آماره های توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از افراد مشارکت کننده، 950 (3/23%) زن و 3122 (7/76%) مرد بودند. عفونت های انگلی روده ای در 271 (7/6%) نفر از افراد مشارکت کننده در مطالعه دیده شد. که از این موارد 148 (6/54%) ژیاردیا و 72 (6/26%) آنتاموباکلی، 21 (7/7%) آنتاموباهیستولیتیکا، 19 (0/7%) آسکاریس و 11 (7/3%) تنیا بود. بین سن و سطح تحصیلات افراد شرکت کننده در مطالعه و ابتلا به عفونت انگلی روده ای رابطه ای دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج، بیانگر آلودگی تعداد کمی از عرضه کنندگان مواد غذایی به انگل هل های روده ای بود و شایع ترین عامل آلودگی نیز ژیاردیا بود. لازم است کنترل های بهداشتی بیشتر شده و در این راستا، تداوم و گسترش آموزش در راستای ارتقای سطح سلامت این افراد نقش تعیین کننده ای دارد.
    کلیدواژگان: شیوع، آلودگی انگلی روده ای، عرضه کنندگان مواد غذایی، تهران
  • سمیه سهرابی، ساره شاکریان * صفحات 30-38
    زمینه و هدف
    نیازسنجی از مولفه های ضروری و اساسی ترین گام در برنامه ریزی آموزشی است. از طرف دیگر، میزان بروز گزارش شده سل ریوی با اسمیر خلط مثبت در ایران 4.6 نفر در صد هزار نفر جمعیت بوده است. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین نیازهای آموزشی پزشکان عمومی شاغل در مراکز تابعه مرکز بهداشت شمال تهران درخصوص نظام کشوری مبارزه با سل طراحی شد.
    روش و
    مواد
    در این مطالعه که به صورت توصیفی- مقطعی بر روی همه ی پزشکان عمومی شاغل در مراکز تابعه مرکز بهداشت شمال تهران انجام شد، 31 نفر از کل 34 پزشک شاغل در مراکز تابعه در مطالعه مشارکت کردند. نیازسنجی با استفاده از دو پرسشنامه ی روا و پایای خودارزیابی و سنجش دانش که در پنج حیطه ی کلیات سل، بیماریابی، تشخیص، درمان و پیشگیری بودند انجام شد. داده ها از طریق نرم افزار آماری Spss-21 و با شاخص های توزیع فراوانی میانگین، انحراف معیار، درصد و تعداد آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) سطح آگاهی کلی پزشکان در حد متوسط 8/22 (4/6) از 40 نمره بود. از میان حیطه های مورد مطالعه بیشترین نیاز آموزشی مربوط به حیطه درمان و کمترین مربوط به کلیات بیماری سل به ترتیب با 2/44 و 3/79 درصد پاسخ صحیح بود. در خودارزیابی، بیش ترین نیاز به آموزش مجدد و بازآموزی مطالب در حیطه پیشگیری و درمان و کم ترین آن در حیطه کلیات سل اعلام شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به کمبود دانش پزشکان در کلیه ی حیطه های مورد مطالعه، لازم است برنامه آموزشی مناسب تئوری و عملی در قالب برنامه های آموزش مداوم برای دانش آموختگان و اصلاح شیوه آموزشی در دوران تحصیل مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی آموزشی، پزشکان عمومی، بیماری سل
  • امید ابراهیمی، تورج هاشمی *، دل آرام محمدی صفحات 39-47
    زمینه و هدف
    بهزیستی روانی از مفاهیمی است که در روانشناسی مثبت نگر مورد توجه قرار گرفته و شناسایی عوامل موثر بر آن، یکی از موضوع های مورد علاقه تحقیق های روانشناختی امروز است. هدف مطالعه حاضر تعیین نقش مولفه های بخشودگی بین فردی در پیشبینی بهزیستی روانی در دانش آموزان متوسطه شهر تبریز بود.
    روش و
    مواد
    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. بدین منظور نمونه ای به تعداد 366 دانش آموز متوسطه پسر به صورت نمونه گیری خوشه ایاز بین دبیرستان های شهرستان تبریز انتخاب شد. آزمودنی ها پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی Ryff و مقیاس بخشودگی بین فردی را تکمیل نمودند. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه استاندارد تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین )انحراف معیار( سن شرکت کنندگان در مطالعه )8/ 0( 3/17 سال بود و از طبقه اقتصادی- اجتماعی متوسط بودند. میانگین )انحراف معیار(کنترل رنجش )5/3( 2/14 )158/ 0=r(، درک و فهم واقعبینانه )2/3( 8/18 158/ 0=r( و کنترل انتقامجویی )7/3( 5/25 )157/ 0=r( با بهزیستی روانشناختی )9/9( 75 همبستگی مثبت و معنادار داشت ) / 0
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد افرادی که پس از رنجش، نسبت به درک شرایط موثر در خطا و ویژگی جایزالخطا بودن انسان، واقع بین هستند از بهزیستی روانشناختی بالاتری نیز برخوردارند
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، بخشودگی، درک و فهم واقع بینانه، کنترل رنجش، کنترل انتقامجویی
  • بهرام موحدزاده *، راضیه صفایی اردکانی صفحات 48-56
    زمینه و هدف
    کودکان در جریان رشد و بزرگ شدن، مشکلات هیجانی و رفتاری خاصی پیدا می کنند که معلول فشارهای رشد و انطباق با انتظارات خانواده و جامعه می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه رشد اجتماعی، رشد شناختی حرکتی و مشکلات رفتاری دانش آموزان دختر اول ابتدایی برخوردار و نابرخوردار از خدمات مهدکودک شهر یاسوج انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت علی مقایسه ای و با مشارکت دانش آموزان دختر پایه اول ابتدایی شهر یاسوج در سال تحصیلی 95-1394 انجام شد که تعداد 132 نفر از آنان با روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. از مشارکت کنندگان در مطالعه 69 (3/52%) نفر برخوردار و 63 (7/47%) نفر نابرخوردار از خدمات مهدکودک بودند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه رشد اجتماعیVineland ، پرسشنامه مشکلات رفتاری Rutter و آزمون سنجش رشد شناخت، ارتباط اجتماعی و حرکت Newsha جمع آوری گردید. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار آماری SPSS-22 شد و با استفاده از آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میانگین (انحراف معیار) نمرات رشد اجتماعی (8/0) 8 و (2/1) 9/6 در کودکان برخوردار و نابرخوردار از خدمات مهد کودک به ترتیب با رشد شناختی (6/3) 5/12 و (9/1) 7/9 و رشد حرکتی (4/4) 1/16 و (8/1) 9/12 (001/0>P) تفاوت دیده شد. همچنین، بین میانگین (انحراف معیار) نمرات خودیاری عمومی در کودکان برخوردار و نابرخوردار به ترتیب (1/2) 7/10، (7/9) 2 و (005/0=P)، خودیاری در خوردن (9/0) 2/8 و (6/1) 6/6 و خودیاری در پوشیدن (9/0) 4/8 و (3/1) 7 و (001/0=P) تفاوت وجود داشت. از طرفی، اختلالات رفتاری شامل پرخاشگری بیش فعالی به ترتیب (3/2) 3/6 و (2/2) 2/8، ناسازگاری اجتماعی (2/2) 3/5 و (1/1) 5/6 و رفتارهای ضداجتماعی (2/2) 7/5 و (2) 1/7 در دختران برخوردار از خدمات مهد کودک کمتر از نابرخوردار بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد خودیاری عمومی دانش آموزان دختر اول ابتدایی برخوردار از خدمات مهد کودک، بهتر از خودیاری عمومی دانش آموزان دختر اول ابتدایی نابرخوردار از خدمات مهد کودک می باشد.
    کلیدواژگان: رشد اجتماعی، رشد شناختی- حرکتی، مشکلات رفتاری، دانش آموزان، خدمات مهدکودک
  • مهدی قزلسفلو، سید هادی سید علی تبار، مژگان میرزا، مریم واشقانی فراهانی صفحات 57-66
    زمینه و هدف
    مدل سرمایه گذاری، نظریه وابستگی متقابل را به تصویر می کشد و ساختارهای به هم وابسته ای را به منظور تحلیل گرایش به تداوم یک رابطه به کار می گیرد. هدف مطالعه حاضر، تعیین ساختار عاملی، پایایی و روایی مقیاس پرسشنامه سرمایه گذاری در رابطه بین زوجین شهر تهران بود.
    روش و
    مواد
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی با طرح همبستگی بود. جامعه این مطالعه شامل کلیه زوجین دارای فرزند مقطع راهنمایی در شهر تهران بود که از بین آن ها 420 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس مدل سرمایه گذاری و پرسشنامه سازگاری زناشویی بود. برای بررسی اعتبار پرسشنامه از اعتبار سازه ( تحلیل عاملی تاییدی) و اعتبار همگرا استفاده شد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ و ضریب پایایی بازآزمون استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد 250 (5/59%) نفر آن ها از شرکت کنندگان زن و و 170 (5/40%) نفر مرد بودند. ضریب آلفای کرونباخ خرده مقیاس های رضایت از رابطه 97/0، کیفیت جایگزین ها 87/0، میزان سرمایه گذاری در رابطه 85/0 و تعهد زناشویی 68/0 و همچنین ضریب بازآزمایی آن در فاصله دو هفته ای برای خرده مقیاس رضایت از رابطه 94/0، کیفیت جایگزین ها 86/0، میزان سرمایه گذاری در رابطه 82/0 و تعهد شخصی 67/0 به دست آمد. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که مقیاس سازگاری زناشویی با خرده مقیاس های رضایت از رابطه 84/0، کیفیت جایگزین ها 29/0-، میزان سرمایه گذاری 55/0 و تعهد شخصی 77/0 همبستگی معنی داری دارد که این رابطه بیانگر روایی همگرای مقیاس مدل سرمایه گذاری است (01/0P<). ساختار عاملی مقیاس مدل سرمایه گذاری با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    ساختار عاملی تاییدی، پایایی و روایی مقیاس مدل سرمایه گذاری برای کاربردهای پژوهشی و تشخیصی در حد قابل قبول بود.
    کلیدواژگان: مقیاس مدل سرمایه گذاری، پایایی، روایی، ساختار عاملی
  • الهه محمودوندی باهر، محمدرضا فلسفی نژاد، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 67-76
    مقدمه
    طلاق یکی از آسیب های اجتماعی است که باعث کاهش سلامت عمومی و کیفیت زندگی زنان می گردد. درمان هیجان مدار می تواند به عنوان یک رویکرد موثر در جلوگیری از آسیب های روانی ناشی از طلاق در زنان به کار گرفته شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی هیجان مدار بر امید و افکار خودآیند منفی زنان مطلقه انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پسآزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان مطلقه مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهر تهران در سال 1396 بودند. 60 نفر زن مطلقه به عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه درمان گروهی هیجان‏مدار را آموزش دیدند. سپس از آن ها پس آزمون گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های امید به زندگی Snyder و همکاران و افکار خودآیند منفی Kendall and Hollon استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری به نرم افزار آماری SPSS-22 وارد شدند و با روش های توصیفی شامل میانگین (انحراف معیار) و آزمون کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) امید در زنان مطلقه پس از آموزش درمان گروهی هیجان مدار در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل پس از مداخله افزایش یافت. (1/5) 6/32 در مقابل (4/5) 8/28، (01/0>P). همچنین آموزش درمان گروهی هیجان مدار منجر به کاهش در افکار خودآیند منفی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد. (4/6) 3/100 در مقابل (9/5) 1/104، (01/0>P).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد درمان گروهی هیجان مدار امید و افکار خودآیند زنان مطلقه را بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، امید، افکار خودآیند منفی، زنان مطلقه
  • حسین رستمی، حمزه احمدیان، تورج هاشمی، امید مرادی صفحات 77-86
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای تاب آوری در رابطه بین حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی کارکنان انتظامی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان انتظامی شهرستان تبریز در سال 1396 بودند. از این جامعه نمونه ای به حجم 350 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و پرسشنامه حمایت اجتماعی، مقیاس تاب آوری و پرسشنامه کیفیت زندگی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده با استفاده از تحلیل رگرسیون در برنامه AMOS و آزمون بوت استراپ انجام شد. تحلیل داده ها نشان داد که حمایت اجتماعی قادر به پیش بینی مثبت کیفیت زندگی، و تاب آوری؛ و تاب آوری قادر به پیش بینی مثبت و معنی دار کیفیت زندگی می باشد. همچنین، حمایت اجتماعی از طریق تاب آوری به صورت مثبت کیفیت زندگی را پیش بینی می کند. با توجه به نتایج بدست آمده می توان مطرح کرد که تجربه حمایت در برابر مطالبات موقعیت به مثابه یک عامل حفاظتی احتمالی محسوب نمی شود بلکه از طریق افزایش توانمندی ها و سازش فرد در رویارویی با چالش ها و غلبه بر مشکلات، خودمهارگری او را افزایش داده و فرصت استفاده از تجربه های جانشین را فراهم و از این طریق موجب بهبود کیفیت زندگی می شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی
  • بهزاد دماری، کامران کامروا، سیامک کاظمی اصل، نادر ممتاز منش، عباس وثوق مقدم، حسین میرزایی صفحات 87-93
    زمینه و هدف
    با توجه به تدوین و تصویب نقشه راهبردی قطب های علمی در سال 1389، دستیابی به دورنمای این برنامه، نیازمند توانمندسازی مدیران ارشد قطب ها است. این مطالعه با هدف تدوین بسته آموزشی توانمندسازی قطب های علمی علوم پزشکی جهت کمک به استقرار نقشه جامع علمی کشور و برنامه پنجم توسعه انجام شد.
    روش و
    مواد
    مطالعه حاضر به صورت کیفی و در چهار مرحله انجام شد. در مرحله اول 30 نفر از مدیران قطب های علوم پزشکی کشور به صورت هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه ساختارنیافته به منظور تعیین توانمندی های لازم برای مدیریت بهتر قطب های علمی در جهت دستیابی به اهداف نقشه راه قطب های علمی به عمل آمد و به صورت تحلیل محتوا آنالیز شد. در مرحله بعد کمیته فنی متشکل از ذینفعان و خبرگان مرتبط تشکیل و بر اساس نتایج حاصل از مرحله قبل بسته آموزشی تدوین شد و با توجه به سرفصل های بسته آموزشی کارگاه دو روزه آموزشی و ارزشیابی قبل و بعد دوره به عمل آمد.
    یافته ها
    فهرست توانمندی های لازم برای مدیریت قطب های علمی در چهار طبقه فرعی تولیت، منابع انسانی، منابع مالی و ارائه خدمت تقسیم بندی شدند. اولویت های آموزشی استخراج شده از این فهرست عبارتند از شیوه مدیریت در مراکز، مدیریت تغییر، برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی قطب، شیوه استقرار برنامه ها، ترجمان دانش، پاسخگویی اجتماعی، شیوه تامین منابع مالی، فرایند پژوهش، مدیریت ایده های تولید ثروت و فرایند نوآوری. در ارزشیابی انجام شده به طور میانگین بیش از 50% به اطلاعات شرکت کنندگان اضافه شده بود.
    نتیجه گیری
    دوره برگزار شده از حیث ایجاد فرصت برای مرور نیازهای آموزشی و ایجاد حساسیت در قطب های علمی نسبت به توانمندسازی درونی در گام اول موفق بوده است. برای نهادینه سازی آموزش های ارائه شده، افزایش حساسیت نسبت به حضور فعال تر قطب ها در جامعه و سیاست گذاری، حمایت قویتر شورای عالی قطب ها و روسای دانشگاه ها، برگزاری تورهای دوره ای برای ارایه تجربیات موفق قطب ها، انتخاب مشاور برای هر قطب و ارایه آموزش ها و مشاوره ها در طول زمان، داشتن برنامه توانمندسازی و روزآمدسازی قطب ها از مهمترین گام ها می باشد.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، قطب علمی آموزشی و تحقیقاتی، علوم پزشکی
|
  • Hossain-Ali Ronaghy* Pages 1-10
    In 1972 a research was performed by the author at John’s Hopkins University, regarding migration of Iranian medical graduates to the United States. We found (our) up to 90% of Shiraz medical graduate and 40% of Tehran graduate were permanently migrating to the United States. Further research indicates the cause of migration to be military housing income and sociopolitical facts. Furthermore we found the curriculum of most medical schools in Iran is a carbon copy of western medical schools and had no relevance with the need of over 70% of Iranian population who were residing in rural communities in 1970s. In order to alleviate these, we established the department of community medicine in 1972 in Shiraz to modify the curriculum of Shiraz medical school with an established and strong academic of clinical discipline was not an easy job, particularly when the medical staff was determined to make Shiraz a “center of excellence” and we in the department of community medicine felt we are desperate for a “program of relevance”. As I was professor of both medicine and community medicine and the chairman of medicine was extremely friendly with our program. We could compromise and eventually we decided to embark on a new medical school with totally new program. The new medical school which was established in Fasa was a successful program of recreating students from small town and we found recently 90% of graduates of first two years are still residing and practicing in Fars province. Unfortunately later this medical school was joined with all other medical school with national matching program, which was against our initial purpose for recruiting from small towns. The other major achievement of the department of community medicine was establishing a health houses in rural community which was evaluated and approved by WHO and within eight years more than 1.5 Million rural population were covered by that program
    Community
  • Kambiz Abachizadeh*, Abdorreza Moradi Kouchi, Ali Ghanbari Motlagh, Ahmad Kousha, Reza Shekarriz-Foumani, Amir Erfani Pages 11-21
    Background And Objectives
    As the most common neoplasm among females and the second most common cancer globally, breast cancer imposes enormous costs on health systems. This study aims to estimate levels of breast cancer in Iran and provinces, and examine correlates of incidence of breast cancer, focusing on place of residence, using the most recent nationally available data.
    Material and
    Methods
    This study is based on a total of 8333 breast cancer cases (259 males and 8074 females) registered by Iran Cancer Registration System during a Persian year (March 21th 2009 through March 20th 2010). Complementary demographic data about the study population was obtained from the 2011 National Census, conducted by Iranian Statistical Center. The Age-Standardized Rate (ASR) of breast cancer was estimated for the overall population, the capital city of provinces, large metropolitan areas, and four categories of provinces located in the north, south, east, west, and center of Iran.
    Results
    Only 3.1% of total 8333 breast cancer patients were men. The mean (SD) age of female and male participants were, respectively, 50.5(12.7) and 56.5 (15.4). The rate of breast cancer for the country was estimated at 33.1 cancers per 100,000 population, and the estimated rates for men and women was are respectively 24.6 and 0.82 per 100,000 population. The incidence of breast cancer in Iran varies from 15 cancers per 100,000 population in urban areas to 34.6 cancers in large metropolitan areas. Also, the estimated rate of breast cancers ranged from 18.1, 19.1 and 19.7 cancers in the west, north, and east of the country, respectively, to 29.3 and 29.7 cancers per 100,000 population in southern and central provinces of Iran. With rising the level of urbanization of provinces, the estimated rate of breast cancer increased (r=0.71, P
    Conclusion
    Given the strong correlation between the incidence of breast cancer and urbanization, especial preventative and screening health programs need to be designed and implemented in urban areas to detect suspected cases of breast cancer.
    Keywords: Breast neoplasms, Incidence, Iran, Registration, Urbanization
  • Hossein Hatami, Victoria Azarbarzin * Pages 22-29
    Background And Objectives
    Intestinal parasitic infections are one of the most important health problems of many societies. Food handlers who are not comply with health principles may transmit parasitic infections. The aim of this study was to determine the prevalence of intestinal parasitic infections in food handlers health applicants in areas covered by Shomal Health Center in Tehran in 2016.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted with 4072 of related food workers who referred to six health centers in Shomal Tehran for obtaining a health card. All specimens were examined by direct method (wet method with Logel) for presence of parasite. The collected data were entered into SPSS-22 statistical software and analyzed using descriptive statistics.
    Results
    In this study, 950 (23.3%) of participants were female and 3122 (76.7%) were male. Intestinal parasitic infections were seen in 271 (7.7%). From these cases, 148 (54.6%) were Giardia and 72 (26.6%) Anthamobacilli, 21 (7.7%), Anthamobihistolitis, 19 (0.7%) Ascaris and 11 (7.3%) Tennia. There was no relationship between the age and level of education of the participants and the intestinal parasitic infection.
    Conclusion
    The study showed that few food suppliers were contaminated with intestinal parasites and the most common cause of infection was Giardia. Health control needs to be increased and in this regard, the continuation and development of education in order to improve the health of these people plays a decisive role.
    Keywords: Prevalence, Intestinal parasitic infection, Food handlers
  • Somaye Sohrabi, Sareh Shakerian * Pages 30-38
    Background And Objectives
    Tuberculosis is a global health problem and one of the top ten causes of mortality in the world. Therefore, the purpose of this study was to assess the educational needs of general practitioners working in health centers of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran about tuberculosis.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed with the participation of all general practitioners working in health centers of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran. Sampling method was census and 83 of the 97 doctors participated in the study. A needs assessment was performed using selfassessment and knowledge assessment questionnaires that were classified into five areas of general information about tuberculosis, detection, diagnosis, treatment and prevention. Data were entered into the SPSS-21 software and analyzed using one-way ANOVA.
    Results
    In this study, 35 (42.2%) of the participants were from the Shargh Health Center, 31 (37.3%) from the Shomal Health Center and 17 (20.5%) of them were from the Shemiranet Health Network. Among the participants, 50 (60.2%) had participated in TB training course, and 79 (95.2%) had followed the DOTS strategy for treating patients. About 58 (69.9%) of them declared that workshop is the most effective method for learning. The mean (SD) level of general knowledge of physicians in the Shomal Health Center was 8.22 (6.4), the Shargh Health Center was 22.8 (6.5) and the Shemiranat Health. Network was 22.1 (7.5) out of 40. One-way analysis of variance did not show a significant difference between mean scores of groups, but weakness of knowledge in the field of treatment was observed according to the knowledge test and self-assessment.
    Conclusion
    The study showed that the physicians’ knowledge was weak in all areas and was more significant in the field of treatment than other areas.
    Keywords: Needs assessment, General practitioners, Tuberculosis
  • Omid Ebrahimi, Touraj Hashemi *, Delaram Mohammadi Pages 39-47
    Background And Objectives
    Psychological well-being is a concept that discussed in Positive Psychology. Reconnaissance the factors affecting it, is one of the favorite themes of psychological research today. This research aim was study the role of interpersonal forgiveness (Control resentment, realistic understanding, and control of revenge) in predicting students’ psychological well-being.
    Material and
    Methods
    This study was descriptive and correlation. In this regard, a sample of 366 students was selected according to multi-stage cluster sampling among high schools of Tabriz city. They filled Psychological well-being of Ryff and interpersonal forgiveness scale. The data was analyzed by the means of statistical methods of Pearson correlation and standard multiple regression.
    Results
    The mean (SD) of age participants was 17.3 (0.8) and their social economic were intermediate. The mean (SD) of pain control was 14.2 (3.5) (r=0.158), realistic understanding 18.8 (3.2) (r=0.326) and revenge control 25.5 (3.7) (r=0.157) and there was a significant and positive relation with psychological well-being 75 (9.9), (P
    Conclusion
    The study showed that people who are realistic to understand the terms effective the error and characteristics fallibility of human. They have higher psychological well-being.
    Keywords: Psychological well-being, Forgiveness, Realistic understanding, Pain control, Revenge control
  • Bahram Movahedzadeh*, Raziyeh Safaei-Ardakani Pages 48-56
    Background And Objectives
    As children grow up, they experience particular emotional and behavioral problems that are due to growth pressures and compliance with family and community expectations. The aim of this study was to compare the social development, cognitive-motor development and behavioral problems of elementary and elementary girl students from the day care center of Yasuj city.
    Materials And Methods
    This study was conducted as a causal study with the participation of first grade elementary school students in Yasuj city in the academic year of 2015-16. 132 of them were selected by random sampling. In this study, 69 (52.3%) participants were enrolled and 63 (47.7%) were non-edible from kindergarten services. Data were collected using Vineland’s Social Development Questionnaire, Rutter Behavioral Disorders Questionnaire and Knowledge Development, Social Communication, and Newshe Scale. Data was entered in SPSS-22 software and analyzed by the independents t-test.
    Results
    The mean (SD) of social growth scores in nursing children and nursing homes was 8 (0.8) and 6.9 (1.2), cognitive development was 12.5 (3.6) and 9.7 (9.1) and motor development were 16.1 (4.4) and 12.9 (1.8) (P
    Conclusion
    The study showed that general self-help of primary school children enjoying child care services was better than primary school girl students of child care services.
    Keywords: Social development, Cognitive- motor development, Behavioral problems, Students, kindergarten services
  • Mehdi Ghezelseflo, Sayed-Hadi Sayed-Alitabar, Mozhgan Mirza, Maryam Vashghanifarahani Pages 57-66
    Background And Objectives
    The investment model depicts the theory of interdependence and uses interconnected structures to analyze the tendency to maintain a relationship. The aim of this study was to examine the factor structure, reliability and validity of the scale of the investment model of relationship commitment among couples in Tehran.
    Material and
    Method
    This study was a descriptive study with correlation design. Participants included couples with middle-aged children in Tehran. Cluster random sampling method was used in the study. Data were collected via the investment model of relationship commitment questionnaire which was developed by Rusbult. To validate the questionnaire, construct validity, confimatory factor analysis, and convergent validity were used. To test the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha and retest reliability coeffiient were used.
    Results
    Responses of 420 participants, 250 women and 170 men, were analyzed. The Cronbach’s alpha coeffiient was 0.97 for satisfaction subscales, 0.87 the quality of the alternatives, 0.85 the investment in the relationship, and 0.67 the marital commitment. Test re-test coeffiient in a two-week interval was 0.94 for the subscales of satisfaction, 0.86 the quality of the alternatives, 0.82 the investment rate, and 0.67 the personal commitment. Correlation coeffiients showed that marital adjustment scale had a signifiant correlation of 0.84 with satisfaction subscales, 0.29 substitute quality, 0.55 investment rate, and 0.77 personal commitment, which indicates a convergent validity, P
    Conclusion
    The confimatory factor structure, reliability and validity of the investment model of relationship commitment were acceptable for research and diagnostic applications.
    Keywords: Investment Capital Scale, Reliability, Validity, Factor Structure
  • Elaheh Mahmoudvandi-Baher, Mohammad-Reza Flasafiejad, Anahita Khodabakhshi-Koolaee Pages 67-76
    Background And Objectives
    Divorce is one of the social harms that reduces general health and quality of life among women. Emotion-focused group therapy aims to limit the adverse psychological effects of divorce. The objective of this study was to investigate the effectiveness of emotion focused group therapy on hope and negative automatic thoughts among divorced women.
    Material and
    Methods
    This study was a quasi-experimental design with pretest-posttest and control group. Participants included women who had been divorced and had sought help from community centers in Tehran city in 2017. Simple random sampling was used and participants were categorized as two equal intervention and control groups. The intervention group received emotion-focused group therapy for 12 sessions and then post-test was performed for them. For data collection, the Hope Scale developed by Snyder et al and Negative Automatic Thoughts developed by Holon & Kendall were used. Statistical analyses were performed using IBM SPSS-22.
    Results
    Responses of 60 (intervention group=30 and control group=30) was analyzed. The mean (SD) of hope in divorced women was higher than control group after emotion-focused group therapy: 32.6 (5.1) vs. 28.8 (5.4), P
    Conclusion
    The study showed that emotion-focused group therapy improved hope and automatic thoughts among divorced women
    Keywords: Emotion-focused group therapy, Hope, Negative automatic thoughts, Divorced women
  • Hossein Rostami, Hamzeh Ahmadian, Toraj Hashemi-Nosratabad, Omid Moradi Pages 77-86
    Background And Objectives
    Currently organizations with a strategic approach to human resources consider it as a valuable asset and are planning to further enhance the style, quality of life and job satisfaction of the staff. The purpose of this study was to determine the mediating role of resilience in the relationship between social support and quality of life of law enforcement personnel.
    Material and
    Methods
    This study was correlational study using structural equation modeling. The statistical population of this research included all the law enforcement personnel of Tabriz in 2015. From this population, 350 people were selected by random cluster sampling and completed social support, resilience scale and quality of life questionnaires. Data analysis was performed using regression analysis in the Amos program and bootstrap test.
    Results
    The mean (SD) of participants age was 30.3 (3.8). The social support 45.6 (6.2) had a signifiant relationship with quality of life 58.9 (11.6), (r=0.386) and resiliency 43 (10.3) (r=0.347); and resiliency had a signifiant relationship with quality of life (r=0.495). Structural equation modeling showed the direct path from social support to quality of life (β=0.235, P=0.001), and resiliency (β=0.435, P=0.0001). Also indicated that direct effect from resiliency to quality of life (β=0.555, P=0.0001) was signifiant. Social support positively affect quality of life through resiliency (β=0.241, P=0.002).
    Conclusion
    The study showed that social support can predict positively quality of life and resiliency and the resiliency can predict positively the quality of life.
    Keywords: Resiliency, Social support, Quality of life
  • Behzad Damari, Kamran Kamrava, Siamak Kazemi-Asl, Nader Momtaz-Manesh, Abbas Vosoogh- Moghaddam, Hossein Mirzaei Pages 87-93
    Background And Objective
    According to the compilation and approval of the strategic map of the country’s centers of excellence in 2011, Achieving the prospect of this program, require empowerment of senior managers of centers of excellence. The aim of this study was to compile educational package of empowering medical sciences in centers of excellence to help establishment of comprehensive scientific map of the country and the fifth development plan.
    Materials And Methods
    This qualitative study was conducted in four stages. In the first stage, 30 of the Iran’s medical centers of excellence managers were selected purposefully and an unstructured interview was conducted to determine necessary capabilities for better management of scientific poles in order to achiev e aims of road map of the scientific poles. The interviews were analyzed by the content analysis method. In the next step, the technical committee was formed with the participation of stakeholders and related experts and the educational text was prepared for each capability. According to educational package, workshop was held in two days. The course was evaluated with pretest and post test.
    Results
    The list of capabilities needed to manage scientific centers of excellence was divided into four sub-categories: stewardship, human resources, financial r esources a nd s ervice delivery. E ducational priorities extracted f rom t his list include: management skills in centers, management of change, strategic and operational planning of the pole, program deployment, knowledge translation, social accountability, financial resources, research process, ideal management, wealth generation and innovation process. In the evaluation, more than 50% was added to the information of the participants.
    Conclusion
    The held course was successful in the first step from the viewpoint of creating opportunity to review educational needs and creating sensitivity to internal empowerment in centers of excellence. For institutionalization the provided trainings, most important steps include: increase the sensitivity to the more active presence of centers of excellence in society and policy, stronger support of the high council of center of excellence and heads of universities, holding periodic tours to present the successful experiences of the centers of excellence, the selection of consultants for each center of excellence and providing training and advice over time, having an empowerment and updating program for centers of excellence.
    Keywords: Educational needs, Center of excellence, Medical science