فهرست مطالب

سلامت اجتماعی - سال سوم شماره 4 (پاییز 1395)

نشریه سلامت اجتماعی
سال سوم شماره 4 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • هدی سادات موسوی، آناهیتا خدابخشی کولایی* صفحات 261-269
    زمینه و هدف
    دوره پیش دبستانی نقش اساسی را در سازگاری و رشد روان شناختی بهنجار یک کودک بازی می کند. ترس و اضطراب از شایع ترین اختلالات برون نمود دوره کودکی است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بازی درمانی به شیوه مراجع محوری بر کاهش ترس و اضطراب کودکان پیش دبستانی انجام شد.
    روش و
    مواد
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون-پس آزمون به همراه گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه را کلیه کودکان مراکز پیش دبستانی ناحیه شمیرانات شهر تهران در سال 1394 تشکیل دادند. به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای شش مرکز برگزیده شد و در نهایت، تعداد 14 نفر از کودکان که دارای نشانگان بالینی ترس و اضطراب بودند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت شش جلسه 45 دقیقه ای مداخله بازی درمانی به شیوه مراجع محوری دریافت کرد. برای گردآوری داده ها در این پژوهش از مقیاس اضطراب کودکان پیش دبستانی Spence و پرسشنامه تجدید نظر شده زمینه یابی ترس کودکان (FSSC-R) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و باروش تجزیه و تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین در نمرات میانگین (انحراف معیار) پیش آزمون (3/3) 4/130 و پس آزمون (5/4) 1/127 ترس (6/24=F، 001/0>P) و همچنین، در نمرات میانگین (انحراف معیار) پیش آزمون (7/2) 6/58 و پس آزمون (7/3) 3/48 اضطراب (5/19=F، 001/0>P) در دانش آموزان دبستانی قبل و بعد از مشاوره گروهی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان از روش بازی درمانی مراجع محوری به عنوان روش روان شناختی مناسب و موثر در کاهش ترس و اضطراب کودکان پیش دبستانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، درمان مراجع محوری، ترس، اضطراب، کودکان، پیش دبستانی
  • فریما محمدی، نشانه پاکدامن، علی اصغر کلاهی* صفحات 270-277
    زمینه و هدف
    آموزش های قبل ازدواج پایه و اساس پیشرفت رابطه زوجین درمهارت های ارتباطی، جنسی، بهداشت و باروری می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی زوجین مراجعه کننده برای آزمایشات پیش از ازدواج به مراکز بهداشتی درمانی ارشاد و فاضل شهر تهران در سال 1393 انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت مقطعی با مشارکت زوجین مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی انجام شد. تعداد نمونه 1672 نفر و نمونه گیری به روش نمونه در دسترس بود. اطلاعات دموگرافیک از طریق مصاحبه با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. سپس زوجین به پرسشنامه نیازهای آموزشی به صورت خودایفا پاسخ دادند. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار آماری SPSS-21 شد و با استفاده از آزمون Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    عداد 883 نفر از زنان و 789 نفر از مردان به همه گزینه های پرسشنامه جواب دادند. میانگین (انحراف معیار) سن زنان و مردان به ترتیب برابر 1/27 (5/4) و 2/30 (3/5) سال بود. از زنان مورد مطالعه 483 (7/54%) نفر و از مردان مورد مطالعه 369 (8/41%) نفر دارای تحصیلات لیسانس بودند. 5/97% مردان و 1/57% زنان شاغل بودند. قومیت 72% شرکت کنندگان درمطالعه فارس بود. بیشترین نیازهای آموزشی زنان و مردان قبل از ازدواج به ترتیب بهداشت روابط زناشویی، اهمیت آزمایشات قبل از ازدواج، روش های پیشگیری از بارداری ناخواسته، نحوه ارتباط صحیح زناشویی و مراقبت های دوران بارداری بود. 313 (6/46%) از زنان و 238 (8/42%) از مردان کلاس آموزشی قبل از ازدواج را به میزان خیلی زیاد مفید گزارش کردند.
    نیازهای آموزشی زوجین با توجه تحصیلات، قومیت و منطقه سکونت تفاوتی با یکدیگر نداشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان دهنده احساس نیاز زوجین به آموزش در همه زمینه های مورد بررسی و لزوم توجه به این نیازها جهت پربار کردن کلاس های قبل از ازدواج است.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، کلاس های قبل از ازدواج، بهداشت ازدواج، بهداشت باروری
  • الهام قربانیان، هادی محمدلو، مجتبی حبیبی عسگرآباد*، فاطمه حسن آبادی صفحات 278-288
    زمینه و هدف
    تحقیقات بسیاری نشان داده اند که امکان ابتلا به اختلالات روانی در کودکان مقیم در مراکز نگهداری بالاست. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف پیش بینی مهارت های اجتماعی کودکان مقیم در مراکز نگهداری بهزیستی براساس سبک دلبستگی آنان و تعیین نقش مداخله ای هوش هیجانی انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. 400 کودک (240 پسر و 160 دختر) از مراکز نگهداری شهر تهران با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش سه پرسشنامه مهارت های اجتماعی، هوش هیجانی و سبک دلبستگی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، سبک دلبستگی افزون بر اثر مستقیم بر مهارت های اجتماعی به صورت غیرمستقیم نیز از طریق متغیر میانجی هوش هیجانی بر مهارت های اجتماعی اثرگذار است. بین متغیر مکنون برون زای سبک های دلبستگی و نشانگرهای آن، به ترتیب ضریب مسیر60/0 و 32/0، بین متغیر مکنون درون زای هوش هیجانی و نشانگرهای آن، به ترتیب ضریب مسیر 41/0، 45/0 و 94/0 و بین متغیر مکنون درون زای مهارت های اجتماعی و نشانگرهای آن، به ترتیب ضریب مسیر 35/0، 50/0، 90/0، 85/0 وجود داشت و تمام این مسیرهای علی معنادار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت و ضرورت مهارت های اجتماعی کودکان و پیامدهای آن در زندگی آن ها، شناخت عوامل محیطی از قبیل سبک دلبستگی و عوامل فردی از قبیل هوش هیجانی، می تواند به شناخت عمیق عوامل موثر بر تحول مهارت های اجتماعی در کودکان، به منظور ارائه راهبردهای مناسب منجر شود.
    کلیدواژگان: دلبستگی، کودکان، مراکز نگهداری، مهارت اجتماعی، هوش هیجانی
  • ناریا ابوالقاسمی، فرناز اهدایی وند، علی اصغر کلاهی*، فریما محمدی صفحات 289-298
    زمینه و هدف
    آمار روز افزون سزارین در بسیاری از کشورهای جهان موجب نگرانی مسئولین بهداشتی شده و انجام سزارین های بدون اندیکاسیون علمی تهدیدی برای نظام سلامت کشور است. این مطالعه با هدف تعیین نظرات کارکنان واحد بهداشت خانواده در مراکز بهداشتی درمانی در مورد عوامل موثر بر سزارین های بدون دلیل پزشکی در سال 1393 انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1393 در شهر تهران انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل همه کارکنان رسمی و طرحی بهداشت خانواده شاغل در مراکز بهداشتی درمانی و پایگاه های بهداشتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی بودند. در مجموع 739 نفر به روش نمونه گیری در دسترس بررسی شدند. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه خود ایفا جمع آوری شد.
    یافته ها
    از نظر کارکنان بهداشتی علل انجام سزارین به ترتیب درخواست مادر 336 (5/45%) نفر، توصیه متخصصین زنان به علل غیر پزشکی 234 (7/31%) نفر و توصیه متخصصین زنان به علل پزشکی 169 (8/22%) نفر بود. مهم ترین عوامل موثر بر سزارین های بدون دلیل پزشکی به ترتیب ترس مادر از درد زایمان، سودمند بودن سزارین از نظر اقتصادی برای پزشکان، عدم آگاهی مادر از عوارض سزارین، راحت تر بودن انجام سزارین برای پزشک و داشتن بیمه به خصوص بیمه تکمیلی برای مادران ذکر شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد آموزش مادران و خانواده های آنها در خصوص روش های کنترل درد زایمان و عوارض ناشی از سزارین ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سزارین، زنان، خدمات سلامت، درد زایمان
  • الهه نژادکریم، طاهره سعیدی فرد، نرگس وحیدنیا، خدابخش احمدی* صفحات 299-306
    زمینه و هدف
    مشکلات عاطفی بعد از ازدواج یک تهدید جدی برای نظام خانواده محسوب می شود و ازدواج را از مسیر سالم خود خارج کرده و پیمان زناشویی نقض می شود. هدف مطالعه حاضر، تعیین نقش معاشرت های پیش از ازدواج در مشکلات عاطفی بعد از ازدواج بود.
    روش و
    مواد
    در این تحقیق که به روش همبستگی انجام شد، جامعه آماری مردان و زنان متاهل شهر تهران بود که تعداد 345 نفر (170 مرد و 175 زن) با استفاده از نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. سابقه روابط پیش از ازدواج و خیانت زناشویی پس از ازدواج به کمک سوالات خود گزارشی مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مجذور خی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که سابقه روابط پیش از ازدواج با خیانت عاطفی (3/69=2χ ،001/0P<)، خیانت جسمی (8/15=2χ ،001/0P<)، و خیانت جنسی (6/14=2χ ،001/0P<) رابطه معناداری از نظر آماری دارد.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج تحقیق، سابقه رابطه پیش از ازدواج به احتمال زیاد موجب خیانت زناشویی در زندگی آینده می شود. نتایج این مطالعه می تواند در آسیب شناسی و پیشگیری از خیانت زناشویی کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: ازدواج، زناشویی، خیانت، خانواده
  • علی قائدنیای جهرمی، جعفر حسنی*، شیوا فرمانی شهرضا، فرشاد زارعی صفحات 307-318
    •مرور بر اساس عنوان
    •مجلات دیگر



    اندازه فونت


    Make font size smaller

    Make font size default

    Make font size larger



    اطلاع رسانی ها
    •مشاهده
    •مشترک شدن

    خانه
    درباره
    ورود
    ثبت نام
    جستجو
    شماره جاری
    شماره های قبلی
    اطلاعیه ها
    ارسال مقاله به مجله
    ایندکس
    شناسنامه مجله
    راهنمای نویسندگان
    English

    خانه > دوره 3، شماره 4 > قائدنیای جهرمی





    بررسی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و طرحواره های هیجانی در مردان مبتلا به سوء مصرف مواد، ترک کرده و افراد بهنجار

    علی قائدنیای جهرمی— دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی بالینی، دانشگاه شهید بهشتی. تهران.،
    جعفر حسنی— دانشیار گروه روانشناسی. دانشگاه خوارزمی.،
    شیوا فرمانی شهرضا— ،
    فرشاد زارعی—




    چکیده - View count=61



    مقدمه و هدف
    سوء مصرف مواد یک اختلال عود کننده مزمن است که نیاز به مدیریت درمان در طی زمان دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و طرحواره های هیجانی در مردان مبتلا به سوء مصرف مواد، بهبودیافته و افراد بهنجار بود.

    روش و
    مواد
    در قالب یک طرح علی مقایسه ای، 30 نفر از مردان مبتلا به سوء مصرف مواد، 30 نفر بهبودیافته و 30 نفر بهنجار به شیوه نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و پس از همتاسازی بر اساس متغیرهای سن، سطح تحصیلات و نوع ماده مصرفی توسط پرسشنامه نظم جویی شناختی هیحان و پرسشنامه طرحواره های هیجانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. با استفاده از نرم افزار spss به منظور مقایسه سه گروه از تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها
    میانگین نمرات افراد مبتلا به سوء مصرف مواد در راهبردهای سازش نایافته نظم جویی شناختی ملامت خویش )0004/0 P=، 3/11 (F= و فاجعه سازی )0008/0 P=، 9/7 (F= یشتر از افراد بهبودیافته و بهنجار بود و در راهبرد سازش نایافته نشخوارگری )0007/0 P=، 3/9 (F= افراد مبتلا به سوء مصرف مواد و بهبودیافته نسبت به افراد بهنجار نمرات بیشتری کسب کردند. در راهبردهای سازش یافته تمرکز مجدد بر برنامه ریزی )0005/0 P=، 6/10 (F= و ارزیابی مجدد مثبت)0001/0 P=، 5/15 (F= ، افراد بهنجار و بهبودیافته نمرات بیشتری در مقایسه با افراد مبتلا به سوء مصرف مواد به دست آوردند. در طرحواره های هیجانی نشخوار ذهنی )0008/0 P=، 2/9 (F= ، سرزنش )0008/0 P=، 2/9 (F= و دیدگاه ساده انگارانه نسبت به هیجان ها )0009/0 P=، 2/8 (F= ، افراد مبتلا به سوء مصرف مواد و بهبودیافته نمرات بیشتری نسبت به افراد بهنجار داشتند. در طرحواره های هیجانی گناه )008/0 P=، 3/5 (F= و غیرقابل کنترل بودن )006/0 P=، 8/4 (F= افراد مبتلا به سوء مصرف مواد نمرات بیشتری نسبت به افراد بهنجار به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که طرحواره های هیجانی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان ناکارآمد می توانندد نقش محوری در شروع، نگه داشت و بازگشت سوء مصرف ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: هیجان، نظم جویی شناختی هیجان، طرحواره های هیجانی، سوء مصرف مواد
|
  • Hoda Sadat Mosavi, Anahita Khodabakhshi Koolaee* Pages 261-269
    Background And Objective
    Preschool period is playing main role in development and adjustment of children. Fear and anxiety are of externalizing disorders, providing untreated it leads to negative effects on individual and social relationship specially in adulthood therefore, this research investigates the influence of client-centered play therapy on fear and anxiety among preschool children (5-6 aged).
    Materials And Methods
    This study is a quasi-experimental study with pre and post- tests. 14 male and female preschool children (5-6 aged) who were obtaining scores higher than cut-off in Spence anxiety scale (SAS) and fear survey schedule for children-revised (FSSC-R) parents’ form questionnaires were selected, and then they were assigned randomly to the control and experimental groups. The experimental group received techniques of client-centered play therapy for six treatment sessions (45minutes for each session). The fear and anxiety were measured at the beginning and at end of therapeutic session, utilizing the Spence Children's Anxiety Scale and fear survey schedule for children-revised (FSSC-R) parents’ form. Statistical analysis conducted by analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    There is significantly difference in Mean (SD) scores of pretest 130.4 (3.3) and posttest 127.1 (4.6) fear (P
    Conclusion
    Findings indicated that client-centered play therapy has effective in reducing behavioral problem such as fear and anxiety disorders in preschool children. Therefore, it can be useful and applicable as the psychological therapeutic interventions for decreasing behavioral distress in children.
    Keywords: Play therapy, Fear, Anxiety, Children, Preschool
  • Farima Mohamadi, Neshaneh Pakdaman, Ali Asghar Kolahi * Pages 270-277
    Background And Objective
    From the perspective of psychology, obesity can lead to the negative attitude, stress and the increasing the risks of psychological disorders. From the viewpoint of Acceptance and Commitment Therapy (ACT), psychological disorders are due to the fusion of psychological and cognitive inflexibility. This study aimed to determine the effectiveness of an acceptance and commitment group therapy on improving the depression and body image among female with obesity.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was performed through pre-posttest with the intervention and the control groups. The target population of this research was total obese women depression symptoms and negative body image who referred to nutrition and sports clubs in East of Tehran in 2014. 30 obese women with depression symptoms and negative body image were selected through purposeful sampling and randomly divided in the intervention and the control groups. The intervention group participated in acceptance and commitment group therapy sessions include once a week for two months (a total of 8 sessions).The control group received no intervention. All participants were evaluated in the first and last meeting by the Beck Depression Inventory and body image questionnaires. To analyze the data descriptive parameters such as frequency and standard deviation and statistical tests such as t-test for comparison two independent groups were used.
    Results
    The results showed a significant reduction in depression scores (P
    Conclusion
    The study showed that acceptance and commitment group therapy in women with obesity lead to the reduction in depression and increase the desirable perception of body image, therefore, the use of this therapeutic approach is recommended in women with obesity.
    Keywords: Acceptance, commitment group therapy, Obesity, Depression, Body image
  • Elham Ghorbanian, Hadi Mohammadloo, Mojtaba Habibi Asgarabad*, Fatemeh Hasanabadi Pages 278-288
    Background And Objective
    Many research indicated that children residential centers have the high possibility to diagnose with psychological disorders. Therefore, this study aims to predict social skill based on their attachment style and emotional intelligence undertaken to examine the role of intervention among children residential centers of state welfare organization.
    Materials And Methods
    This research is a descriptive study. The 400 (240 boys & 160 girls) children residential centers were chosen through cluster sampling method of Tehran city. The survey questionnaire instruments were; social skills (Gresham & Elyot, 1991), emotional intelligence (Schutte, 1997) and attachment style (Ronaghi & colleagues, 1392). The data obtained from the structural equation modeling (SEM) were analyzed by using the LISERAL software.
    Results
    Results show that attachment style directly & indirectly lead to social skill through the mediation variable of emotional intelligence. Between endogenous latent variable and the indicator of attachment style, the path coefficients were respectively 0/60 & 0/32, between endogenous latent 0/41, 0/45 & 0/94, and between the latent variable of indigenous social sill and the indicator the path coefficients were sportively 0/35, 0/50, 0/90 & 0/85. It can be said that and all the causal paths were significant.
    Conclusion
    Considering the importance and necessity of children social skills and its effects on children’s life, recognizing environmental factors such as attachment style and individual factors such as emotional intelligence can finally lead to a deeper recognition of factors affecting the transformation of children’s social skills in order to present suitable methods.
    Keywords: Attachment, Children, Institutional rearing, Social skill, Emotional intelligence
  • Ali Asghar Kolahi *, Naria Abolghasemi, Farima Mohamdi, Farnaz Ehdaeivand Pages 289-298
    Background And Objective
    Increasing rates of cesarean section (C/S) in many countries hah caused health officials concern. In our country cesarean sections without medical indication is a thread for health system. This study aimed to determine the views of family health unit staffs of health centers regarding cesarean sections without clinical indication in 2014.
    Materials And Methods
    This Cross-Sectional study was conducted in 2014 in Tehran, Iran. The study population included all employees of family health units working in health centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences and Health Services. A total of 739 patients were available for sampling. Data was collected using a self administered questionnaire.
    Results
    In health workers view the cause of were as follows respectively: mother request 336 (45.5%), gynecologist recommendation due to nonmedical indications 234 (31.7%) and gynecologist recommendation due to medical indications 169 (22.8%). The most causes of without medical indication were mother’s fear of labor pain, the cost benefit of C/S, lack of mother’s Knowledge regarding C/S adverse effects, convenience of performing C/S for gynecologist and having health insurance especially supplementary insurance, respectively.
    Conclusion
    The study showed that the necessity of mother’s and their families education regarding the methods of labor pain control and the adverse effects of C/S.
    Keywords: Cesarean Section, Female, Health Services, Labor Pain
  • Elaheh Nejhadkarim, Tahereh Saeidifard, Narges Vahidnia, Khodabakhsh Ahmadi * Pages 299-306
    Background And Objective
    Emotional difficulties are a serious threat to the family and marriage outside of his normal route and marriage violated. The purpose of this study, the role of infidelity in men and women had premarital relationships.
    Materials And Methods
    The study was a correlation method, the population included men and married women in Tehran that 345 patients (170 males and 175 females) were selected using stratified sampling, for example. Record pre-marital relationships and infidelity to help self-report questions were asked. To analyze the data, chi-square method was used.
    Results
    The analysis showed that a history of premarital relations with emotional infidelity (P
    Conclusion
    The results showed that the relationship of marriage in later life is likely to lead to marital infidelity. The results of this study can help the pathology and prevention of marital infidelity.
    Keywords: Marriage, Marital, Infidelity, Family
  • Ali Ghaednia Jahromi, Jafar Hasani *, Shiva Farmani Shahreza, Farshad Zarei Pages 307-318
    Background And Objective
    Substance abuse is a chronic recurring disorder who needs to manage therapy over time. The goal of current study was to assess the cognitive emotion regulation strategies and emotional schemas in men with substance abuse, abstinent and normal individuals.
    Materials And Methods
    In the form of a causal-comparative design, using available sampling method 30 men with substance abuse, 30 abstinent and 30 normal individuals were selected and after matching on the base of age, education and the substance they used were assessed via cognitive emotion regulation questionnaire and emotional schemas questionnaire. Multivariate analysis of variance was used to compare the three groups.
    Results
    In self-blame (P=0.0004) and catastrophizing (P=0.0008) maladaptive cognitive emotion regulation strategies, the scores of individuals with substance abuse were higher than abstinent and normal individuals and in rumination (P=0.0007) individuals with substance abuse and abstinent obtained higher score in comparison with normal individuals. In refocusing on planning (P=0.0005) and positive reappraisal (P=0/00) adaptive strategies, normal individuals and abstinent in comparison with individuals with substance abuse obtained higher scores. In mental rumination (P=0.0008), blame (P=0.0008) and simplistic view of emotions (P=0.0009) individuals with substance abuse, abstinent had higher scores in comparison with normal individuals. In guilt (P=0.008) and uncontrolled (P=0.006) emotional schemas, individuals with substance abuse in comparison with normal individuals obtained higher scores.
    Conclusion
    No effective emotional schemas and emotion regulation strategies can play a key role in substance abuse initiation, maintenance and relapse.
    Keywords: Emotion, Cognitive emotion regulation, Emotional schemas, Substance abuse