فهرست مطالب

سلامت اجتماعی - سال چهارم شماره 1 (زمستان 1395)

نشریه سلامت اجتماعی
سال چهارم شماره 1 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • مینا بیت اللهی، حسن عینی زیناب، زینب مسلمی، شبنم حسینی، آرزو رضازاده* صفحات 4-14
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت وزن مادر در دوران بارداری و نقش محتمل لبنیات بر تعدیل وزن، هدف مطالعه حاضر تعیین وضعیت وزن پیش از بارداری و رابطه آن با دریافت لبنیات در زنان باردار تهران بود.
    روش و
    مواد
    در این مطالعه مقطعی 185 زن در سنین باروری به روش نمونه گیری خوشه ایسیستماتیک در تهران انتخاب شدند. مصرف لبنیات کم چرب و پرچرب با پرسشنامه نیمه کمی بسامد غذایی 168 قلمی اعتبارسنجی شده مشخص شد. وزن و قد با استفاده از روش های استاندارد اندازه گیری شدند. رابطه بین متغیر های کیفی با استفاده از آزمون Square Chi، متغیرهای کیفی-کمی با استفاده از ANOVA محاسبه شده و رگرسیون لجستیک چند متغیره برای برآورد نسبت شانس (OR) و فاصله اطمینان 95٪ (CI) استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) سن زنان شرکت کننده 7/27 (4/0) سال و میانگین (انحراف معیار) تفاوت وزن قبل از بارداری و وزن فعلی 4/1 (3/0) کیلوگرم بود. پس از تعدیل تمامی مخدوش گرها نسبت به دریافت لبنیات کل، پرچرب و کم چرب چهارک اول (رفرانس)، افراد در سومین چهارک دریافت لبنیات کلOR=2.907، %95 CI: 0.175-48.270)) و در آخرین چهارک لبنیات پرچرب، (OR=3.376 95% CI:0.356-31.944) شانس بیشتری برای ابتلا به اضافه وزن و چاقی داشتند. درحالی که افرادی که در بالاترین چهارک (چهارک 3 و 4) دریافت لبنیات کم چرب بودند نسبت به چهارک اول شانس کمتری برای ابتلا به اضافه وزن و چاقی داشتند. افراد واقع در چهارک دوم دریافت انرژی از لبنیات کل افزایش وزن بیشتری در طول بارداری داشتند (05/0>P).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد لبنیات کم چرب با کاهش اضافه وزن و چاقی و پرچرب با افزایش احتمال آن مرتبط است، اگرچه به دلیل کوچک بودن جمعیت نمونه نتایج معنی دار نبودند. انجام مطالعات با جمعیت آماری بزرگ تر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: لبنیات، وزن، مادران باردار، تهران
  • علی سروستانی، سید هادی سید علی تبار*، سارا بامداد، مجتبی حبیبی، طاهره سعیدی صفحات 15-23
    زمینه و هدف
    سوء مصرف مواد از شایع ترین بیماری ها و اختلالات روانی در حال حاضر است. این مطالعه با هدف مقایسه رضایت زناشویی و اضطراب در سه گروه مردان معتاد به شیشه، تریاک و افراد عادی انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه، به صورت مقایسه ای و با مشارکت 53 نفر معتاد به شیشه و 47 نفر معتاد به تریاک که به صورت هدفمند از مراکز ترک اعتیاد انتخاب شدند و 80 نفر گروه عادی به صورت در دسترس انتخاب شدند، در سال 1392 در شهر تهران انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه شامل رضایت زناشویی Kansas و اضطراب Zank استفاده شد. جمع آوری اطلاعات با همکاری روانشناس مراکز ترک اعتیاد انجام گردید. اطلاعات با استفاده از نرم افزارSPSS-16 و آزمون های آماری تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی شفه مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    رضایت زناشویی در بین دو گروه معتاد به شیشه و تریاک با گروه عادی تفاوت وجود داشت (01/0P<) ولی بین دو گروه معتاد به شیشه و تریاک تفاوت وجود نداشت (05/0P>). از نظر اضطراب بین دو گروه معتاد به شیشه و تریاک با گروه عادی تفاوت وجود داشت (05/0P<) اما بین دو گروه شیشه و تریاک تفاوت دیده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد مردان معتاد به شیشه و تریاک رضایت زناشویی پایین تر و اضطراب بالاتری نسبت به گروه عادی دارند. لازم است درمان گران در درمان سو مصرف مواد توجه بیشتری به این مقوله داشته باشند.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، رضایت زناشویی، اضطراب
  • آناهیتا خدابخشی کولایی*، محمود اسلامی، فریما محمدی صفحات 24-33
    زمینه و هدف
    اعتیاد به مشکلات روان شناختی و بین فردی متعددی از جمله، عدم رضایت از تصویر بدنی و مشکلات جنسی می انجامد. از این رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش امید درمانی گروهی بر تصویر بدنی و رضایت جنسی در مردان معتاد انجام شده است.
    روش و
    مواد
    مطالعه حاضر، به صورت نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه مداخله و شاهد و با مشارکت 60 مرد معتاد از کلینک ترک اعتیاد بیمارستان روان پزشکی رازی که به طور تصادفی و بر اساس اکتساب نمره پایین در رضایت جنسی و تصویر بدنی انتخاب و به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شده بودند، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های Index of Sexual Satisfaction و Fisher Body Image جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و روش آماری تجزیه و تحلیل کوواریانس انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد، میانگین نمرات تصویر بدنی و رضایت جنسی در مرحله پس آزمون در گروه مداخله تغییر معنی داری را نشان داد (P<0.0001). در حالی که این تغییرات در گروه شاهد دیده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که، امید درمانی به عنوان یک مداخله روان درمانی می تواند به بهبود و ارتقای تصویر بدنی و رضایت جنسی در مردان معتاد کمک کند.
    کلیدواژگان: امید درمانی، تصویر بدنی، رضایت جنسی، مردان، اعتیاد
  • فرامرز آسنجرانی*، نسیم گله دار، فرشته حسنی اسطلخی، محمد دلاور نقابی، عباس شاهوردی، سولماز رجامند صفحات 34-41
    زمینه و هدف
    اساس و رکن خانواده به عنوان مهم ترین بخش جامعه، ازدواج است. ازدواج و تشکیل خانواده خدمتی برای پدید آمدن یک کانون آسایش و خوشبختی و نشاط می باشد. با این حال این کانون آسایش گاهی اوقات به ناآرامی زناشویی و طلاق منجر می شود. هدف مطالعه حاضر مقایسه رضایت از زندگی، سبک های مقابله با استرس و تاب آوری در زنان مطلقه پیشنهاد دهنده طلاق و غیر پیشنهاد دهنده طلاق بود.
    روش و
    مواد
    روش مطالعه حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. این مطالعه با مشارکت 100 نفر از زنان مطلقه ساکن شهر اراک انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه سبک های مقابله با استرس، پرسشنامه تاب آوری و پرسشنامه رضایت از زندگی بود. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک روش تحلیل واریانس چند متغیره و نرم افزار SPSS-22 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه پیشنهاد دهنده و غیر پیشنهاد دهنده طلاق، تفاوت معناداری از نظر رضایت از زندگی(01/0>P، 9/10=F)، سبک مقابله مساله مدار (01/0>P، 7/8=F)، سبک مقابله هیجان مدار (01/0>P، 0/10=F)، سبک مقابله اجتناب مدار (01/0>P، 8/3=F)، تاب آوری (01/0>P، 5/19=F) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که زنان پیشنهاد دهنده طلاق از رضایت از زندگی، سبک های مقابله ای و تاب آوری بالاتری نسبت به زنان غیر پیشنهاد دهنده طلاق برخوردارند. با استفاده از یافته های این پژوهش می توان راه کارهایی برای مشاوره و روان درمانی به خصوص برای زنان پیشنهاد دهنده طلاق استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، مقابله با استرس، تاب آوری، طلاق
  • امیر حسین جهانگیر، سعید ایمانی*، سید حسین مجتهدی، عباس مسجدی آرانی صفحات 55-66
    زمینه و هدف
    امروز، در دوره ای قرار داریم که مساله اعتیاد به یک مساله بحرانی و قابل اهمیت در جهان تبدیل شده و تاکنون درمان های روان شناختی گوناگونی برای اعتیاد ارایه گردیده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی ذهن آگاهی به شیوه گروهی با متادون درمانی بر سلامت روان مردان وابسته به مواد مخدر سنتی انجام شد.
    روش و
    مواد
    در این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل، 57 مرد معتاد خود معرف از میان مردان وابسته به موادمخدر سنتی مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد تهران، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (یک گروه مداخله گروه درمانی ذهن آگاهی مبتنی بر پیشگیری از عود و گروه دیگر درمان نگهدارنده با متادون) و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه ها قبل و بعد از اتمام درمان و در دوره پیگیری با مصاحبه بالینی و چک لیست نشانگان اختلالات روانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS-21 شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرربیانگر اثر بخشی هر دو مدل درمانی بر افزایش سلامت روان در سومصرف کنندگان مواد افیونی بود. علاوه بر این، در متغیرهای سن (1/0=P، 2=df، 5/4=2c)، سن شروع (7/0=P، 2=df، 8/0=2c) و تعداد عود اخیر (5/0=P، 2=df، 4/1=2c) تفاوت معنی داری وجود ندارد و در متغیرهای طول درمان اخیر (001/0>P، 2=df، 2/29=2c) و تعداد ترک ناموفق (01/0>P، 2=df، 4/14=2c) بین گروه ها تفاوت معنی داری وجود داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی ذهن آگاهی به شیوه گروهی با متادون درمانی بر سلامت روان معتادان مواد مخدر سنتی، می توان به عنوان درمان های جایگزین یا مکمل در مداخلات بالینی استفاده شود.
    کلیدواژگان: مواد افیونی، ذهن آگاهی، سلامت روان، اعتیاد
  • رحمان نصرالهی، ساره دانشگر، مهناز افشاری*، رسول کرانی بهادر، سعید رستم پور، مریم رادین منش صفحات 67-75
    سابقه و هدف
    گرایش زنان به انجام سزارین در سال های اخیر افزایش پیدا کرده و این درحالی است که آگاهی کافی از نحوه سزارین و عوارض آن وجود ندارد. هدف از این مطالعه تعیین عوامل اجتماعی اقتصادی موثر بر گرایش زنان به سزارین انتخابی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) است.
    روش و
    مواد
    این مطالعه تحلیلی-مقطعی، با مشارکت 300 نفر از زنان باردار در سه ماهه آخر بارداری مراجعه کننده به مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در سال 1394 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. همچنین داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و آزمون Chi- square و همبستگی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از بین افراد مورد مطالعه 55% گرایش به زایمان طبیعی، 45% گرایش به سزارین داشتند. از دلایل مهم گرایش به سزارین تشویق پزشک، توصیه اطرافیان، ترس و زیبایی مادر بود. ارتقای طبقه اقتصادی اجتماعی به طور خطی با افزایش گرایش به سزارین ارتباط داشت به طوری که در طبقه خیلی ضعیف 4/5%، ضعیف 3/8%، متوسط 5/15% و خوب 2/16% تمایل به سزارین داشتند (0001/P<).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که با ارتقا سطح طبقه اقتصادی- اجتماعی، گرایش به سزارین افزایش می یابد. اما گرایش به سزارین در سطوح پایین جامعه نیز هم چنان بالاتر از میزان استاندارد جهانی می باشد و این امر هزینه زیادی به نظام سلامت تحمیل می کند.
    کلیدواژگان: وضعیت اجتماعی اقتصادی، سزارین، گرایش به سزارین
|
  • Mina Beytollahi, Hassan Eini, Zeinab, Zeinab Moslemi, Shabnam Hosseini, Arezoo Rezazadeh* Pages 4-14
    Background
    Due to importance of maternal weight during pregnancy and the possible role of dairy on weight modification, the aim of this study is determining the pre-pregnancy weight status and its relation with dairy intake in Tehran pregnant women.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 185 women of childbearing age were selected using systematic sampling in Tehran. High-fatand low-fat dairy consumption was determined with a 168 item validated semi-quantitative food frequency questionnaire. Weight and height were measured using standard methods. The relation between qualitative variables was calculated by Chi Square test, and ANOVA for qualitative-quantitative variables and multi variable regression was used for estimating odds ratio and confidence interval of 95%. Women In the second quarter of total energy intake from dairy products had significantly higher weight gain during pregnancy (P
    Results
    The mean (SD) of age and difference between pre-pregnancy weight and current weight were respectively 27.7 (0.4) years and 1.4 (0.3) kg. The odds ratio for overweight and obesity as been came based on quartiles of total dairy intake, high fat and low-fat. After adjusting all confounders toward first quartile (reference), mothers in the third quartile of total dairy OR= (2.907, 95% CI: 0.175 - 48.270) and those in the last quartile of full fat dairy OR= (3.376 95% CI:0.356-31.944) had more chance to be over-weight or obese. While people who were in the highest quartile of low-fat dairy intake (quartile 3 and 4) had lower odds of developing overweight and obesity compared to the first quartile.
    Conclusion
    The study showed low-fat dairy products are associated with weight and obesity reduction and full fat with increasing the possibility of it. Although because of the small sample population the results were not significant. Implementing studies with greater statistical populations are recommended.
    Keywords: Dairy, weight, pregnant mothers, Tehran
  • Ali Sarvestani, Sayed Hadi Sayed Alitabar*, Sara Bamdad, Mojtaba Habibi Asgarabad, Tahereh Saeidi Pages 15-23
    Background
    Substance abuse is the most common mental disorder in the present. This study aimed to compare marital satisfaction and anxiety in crystal, opium addicts with ordinary people do.
    Materials And Methods
    This comparative study was conducted among population addicted to crystal and opium in rehabilitation centers in Tehran. The number of participants addicted to crystal, opium and normal were respectively 53, 47 and 80 were selected by purposive sampling method. Kansas marital satisfaction and Zank anxiety scale were used. Data analysis was done by MANONA and SPSS-16.
    Results
    Marital satisfaction between the two addicted groups (crystal and opium) and normal group was a significantly difference (P0.05). There were significant difference in anxiety between the two addicted with normal group (P
    Conclusion
    The study showed men’s with substance abuse have marital dissatisfaction and trauma more than the normal group. Therapists need to pay more attention to the issue of substance abuse treatment as well.
    Keywords: Substance abuse, Marital satisfaction, Anxiety
  • Anahita Khodabakhshi Koolaee*, Mahmood Eslamei, Farima Mohamadi Pages 24-33
    Background
    Addiction has negative consequences on addicted person and his/her family members. The goal of present research was specific effectiveness of Hope group Therapy on Body image and Sexual Satisfaction in Addicted men.
    Materials And Methods
    The research method was semi- experimental with pre and post test by experimental and control groups. Sixty addicted men were selected from Razzi addiction rehabilitation center in Tehran. The participants were elected randomized from who gained the lower scores in sexual satisfaction and body image questionnaires. They were replaced randomized in two groups of research experimental and control. For gathering data used two questionnaires including, Index of Sexual Satisfaction (ISS) and Fisher Body Image. The collected data were entered into SPSS-20 statistical software and analyzed using Covariance method.
    Results
    The findings of research indicated that the mean scores of body image and sexual satisfaction were raised dramatically and significantly after the intervention in experimental group (P
    Conclusion
    The results of this study revealed that hope group therapy as a significant psychotherapy intervention can be apply in psychological and rehabilitation centers. This therapy can be improve and help the body image and sexual satisfaction in addicted men.
    Keywords: Hope therapy, Body image, Sexual satisfaction, Men, Addiction
  • Faramarz Asanjarani *, Nasim Galehdarpour, Fereshte Hasani Estalkhi, Mohammad Delavar Neghabi, Abbas Shahverdi, Solmaz Rajamand Pages 34-41
    Background
    The basis and pillar of the family as the most important part of society is marriage. Marriage and family service for the creation of a center comfort and well-being and vitality. However, the focus of comfort sometimes uneasy marriage and divorce. This study of life satisfaction, coping styles and resilience in divorced and non-divorced women bidder divorce.
    Materials And Methods
    This research method is causal-comparative. The instrument used coping styles questionnaire, a questionnaire was Resilience and Life Satisfaction. Analysis of data using multivariate analysis of variance was performed and software SPSS-22.
    Results
    The results showed that the two groups of bidders and bidders divorce significant difference in terms of life satisfaction (F=10.9, P>0.01), Problem-focused coping styles (F=8.7, P>0.01), emotionfocused coping styles (F=10.0, P>0.01), avoidance coping style circuit (F=3.8, P>0.01), resilience (F=19.5, P>0.01) there.
    Conclusion
    This study showed that women bidder divorce from life satisfaction, coping styles and resiliency than women bidder divorce. Using the findings of this study can be set-tasks for psychotherapy and counselling especially for women bidder’s divorce.
    Keywords: Life satisfaction, Stress, Resilience, Divorce
  • Amir Hossein Jahangir, Saeed Imani *, Abbas Masjedi Arani, Seyed Hossein Mojtahedi Pages 55-66
    Background
    Today, we are in an era that addiction has become to a critical and important problem in the world and So far a variety of psychological treatments for addiction has been presented. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness group therapy with methadone therapy on men’s mental health was dependent on opiates.
    Materials And Methods
    Therefore, in a quasi-experimental design with pre-test, post-test and follow along with the control group, 57 male drug abusers among opioid-dependent men referred to addiction clinics in Tehran, selected randomly in two experimental groups (a group, the intervention group therapy mindfulness-based relapse prevention and other groups MMT) and control groups. Groups before and after treatment and at follow-up period by clinical interview and symptom checklist of mental disorders were assessed. The collected data were entered into SPSS-21 software and statistical methods to analyze data from repeated measures analysis of variance is used.
    Results
    Repeated measures analysis of variance indicates the effectiveness of both methods on the mental health of opiates was Significant. In addition, the age (P=0.1, df=2, 2χ=4.5), age of onset (P=0.7, df=2, 2χ=0.8) and the recent recurrence (P=0.5, df=2, 2χ=1.4) there is no Significant difference and the variables during recent treatment (P>0.001, df=2, 2χ=29.2) and unsuccessful quit (P>0.01, df=2, 2χ=14.4) significant difference between groups there have been significant.
    Conclusion
    It would seem that the third wave of therapies for the treatment of addiction is important and should be viewed as an alternative or complementary therapies in clinical interventions considere
    Keywords: Opioid, Mindfulness, Mental health, Addiction
  • Rahman Nasrolahi, Sare Daneshgar, Mahnaz Afshari*, Rasoul Corani Bahador, Saeed Rostampour, Maryam Radinmanesh Pages 67-75
    Background
    In recent years, Cesarean has attracted the attention of many pregnant women, although there is not enough awareness of how cesarean is performed and its consequences. The present study aimed to assess the socio-economic factors affecting the tendency of women referred to Imam Khomeini hospital to elective caesarean.
    Materials And Methods
    Questionnaire of this sectional study, with the participation of 300 pregnant women referred to Emam Khomeini hospital complex in the last trimester of year 2016 were conducted. For the purpose of data collection,a questionnaire was used. To examine the relationship between variables, software SPSS and X2 test and correlation test is used.
    Results
    Among the studied cases, 55 percent tended to have vaginal delivery 45 percent, inclined to have Cesarean. Some of the significant reasons for having cesarean tend are doctors’ persuasion, people’s recommendation, fear and beauty of the mother. The results showed that by increasing the socio – economic level, the tendency toward cesarean increases. A significant statistical relationship between the socio-economic class and chosen type of delivery was achieved through Chi-square test (P
    Conclusion
    Study indicated The promotion of socio-economic class has been connected linearly with the increasing trend towards caesarean, however tendency towards cesarean in lower levels of society is still higher than the world standard and it imposes a great cost to the health system.
    Keywords: Socioeconomic Status, Cesarean Delivery, Cesarean Tendency