فهرست مطالب

فصلنامه شیعه پژوهی
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد معرفت ، محمد غفوری نژاد صفحات 5-26
    بازشناسی مصادر نخستین حدیثی، فواید کتاب شناختی، حدیثی، و تاریخی متعددی دارد. توجه به سند نقل مصادر نخستین در منابع فهرستی، تکرار سلسله سند منتهی به صاحب کتاب در منابع حدیثی و همخوانی موضوع روایات با عنوان کتاب مولف، از روش های تشخیص اخذ حدیث از مصادر مکتوب است. مطالعه احادیث کتاب الغیبه نعمانی، که از منابع بسیار مهم و قدیمی شیعه در موضوع مهدویت است، و مقایسه آن با داده های فهرستی و حدیثی موجود نشان می دهد که وی از کتاب هایی همچون کتاب سلیم بن قیس و الکافی کلینی استفاده کرده است. از مصادر مفقود کتاب الغیبه نعمانی نیز می توان به تالیفات عبیدالله بن موسی علوی، علی بن حسن بن فضال، محمد بن سنان، محمد بن علی صیرفی حسن بن محبوب، ابن همام اسکافی، ابن ابی حمزه بطائنی، حسن بن محمد بن جمهور، عبدالله بن حماد انصاری، عبدالله بن جبله، عبدالکریم بن عمرو خثعمی، موسی بن سعدان اشاره کرد. در این پژوهش از میان 478 روایت کتاب غیبت نعمانی، مصدر 438 روایت بر اساس برخی شواهد شناسایی شده که از میان آنها، 85 روایت از دو مصدر موجود و 353 روایت از 20 مصدر مفقود اخذ شده اند.
    کلیدواژگان: نعمانی، الغیبه، احادیث مهدویت، مصادر حدیثی نخستین، بازشناسی مصادر حدیثی
  • میثم خلیلی ، محمد غفوری منش، جواد فرامرزی صفحات 27-46
    از جمله آیاتی که شان نزول آن را ولایت حضرت علی (ع) دانسته اند، آیه 24 سوره صافات (وقفوهم إنهم مسئولون) است. در این آیه بر بازجویی از مردم در روز قیامت و پاسخ گویی در قبال برخی پرسش ها تاکید شده است. پرسش پژوهش حاضر این است که دلالت آیه 24 سوره صافات بر ولایت امام علی (ع) چگونه است. این مقاله درصدد است با اتخاذ روش توصیفی تحلیلی، نظریات مفسران و راویان فریقین که این آیه را درباره ولایت و وجوب محبت حضرت علی (ع) می دانند، بررسی و دلالت آیه بر ولایت حضرت را تحلیل کند. بررسی ها نشان می دهند بر اساس شواهد قرآنی، تفسیری، روایات معصومان (ع) ، صحابه و تابعین و نیز با توجه به سیاق آیه، دلالت آیه (وقفوهم إنهم مسئولون) بر ولایت امام علی (ع) در حوزه تعیین مصداق آیه است. این تفسیر از آیه از زبان برخی از معصومان (ع) ، از جمله پیامبر اکرم (ص) و امام حسن عسکری (ع) ، برخی از صحابه، از جمله ابن عباس، و برخی از تابعین، از جمله سعید بن جبیر، نقل شده و درصد قابل ملاحظه ای از آرای تفسیری فریقین ذیل این آیه را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: آیه 24 سوره صافات، ولایت، امام علی (ع)، وقفوهم إنهم مسئولون
  • محمد تقی رفعت نژاد، سید محمدرضا حسینی، حسین جوادی نیا صفحات 47-65
    کافی از مهم ترین جوامع روایی معتبر امامیه است و از زمان نگارش تا کنون، همواره مورد رجوع و استناد دانشمندان بزرگ شیعه بوده است. این جایگاه ویژه موجب شده تا دکتر ناصر بن عبدالله قفاری از علمای معاصر وهابی در کتاب اصول مذهب الشیعه، به نقد این اثر بپردازد. وی با استناد به برخی نقل ها، بخش زیادی از کافی را حاصل نگارش علمای متاخر شیعه برشمرده و با تکیه به برخی روایات که از نظر سند یا متن دچار ضعف یا دست کم نیازمند شرح و توضیح اند، این اثر را سرشار از روایات دال بر تحریف قرآن توصیف کرده و به نقد آن پرداخته است. این نوشتار با بررسی مستندات قفاری، نشان داده است تمام کافی حاصل نگارش کلینی بوده و روایاتی که قفاری به آنها استناد کرده، هیچ گونه دلالتی بر تحریف قرآن ندارند، بلکه بیان می کنند امامان شیعه به تمام معانی ظاهری و باطنی قرآن آگاهی کامل دارند.
    کلیدواژگان: کلینی، کافی، قفاری، اصول مذهب الشیعه، تحریف
  • علیرضا زکی زاده رنانی صفحات 67-85
    تاریخ کلام امامیه از مباحثی است که نیازمند مطالعات جدی و پژوهش های روشمند است. در طول تاریخ تشیع برخی مناطق جغرافیایی که محل تجمع توده های شیعی بوده، زمینه تشکیل حوزه های علمی قدرتمند و تاثیرگذاری را فراهم آورده است. در این میان، راجع به حوزه ماوراء النهر (بخشی از آسیای میانه) ، که مناطق گسترده ای را نیز در بر دارد، هنوز بررسی جامعی نشده است. از جمله مطالب ضروری درباره این منطقه جغرافیایی، شخصیت های برجسته کلامی و نیز گونه شناسی آثار ایشان، ردیابی جریان های فکری راه یافته از مکاتب دیگر به این حوزه و نحوه تعامل ایشان با دیگر مکاتب کلامی و در پایان علل رکود و از بین رفتن این مدرسه کلامی است، که در این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی درباره آن سخن گفته ایم. حوزه ماوراء النهر از سه جریان فکری مدرسه کوفه، قم و بغداد اثرپذیری داشته و بیشترین اثرپذیری آن از جریان فکری مکتب قم بوده است، با این تفاوت که مشایخ ماوراء النهر همانند مشایخ مکتب قم نبوده و نقل روایت از گروه متهمان به غلوی را که مامون در حدیث بودند، جایز می دانستند.
    کلیدواژگان: تاریخ کلام، ماوراء النهر، جریان های کلامی، متکلمان، علل رکود
  • محمود صادقی علوی صفحات 87-104
    تاسیس حکومت بهمنیان و حمایت حکام سنی مذهب آن از شیعیان و سادات باعث شد از این زمان بسیاری از گروه های آنان از نقاط مختلف به منطقه دکن هجرت کنند. پس از انقراض حکومت بهمنیان، جانشینان آنها یعنی قطب شاهیان، نظام شاهیان و عادل شاهیان مذهب شیعه را به عنوان مذهب رسمی حکومت خود اعلام کردند. حکام این حکومت ها اقدامات فراوانی برای حمایت از مذهب تشیع انجام دادند که باعث شد شیعیان فراوانی از نقاط مختلف، از جمله ایران و عراق، در این دوره به دکن مهاجرت کنند و از حمایت حکام این حکومت ها برخوردار شوند. در این پژوهش به دنبال آنیم که با بررسی منابع کتابخانه ای موجود، نشان دهیم اقدامات این حکام شیعه مذهب و شیعیان مهاجر به منطقه دکن در این دوره تا چه اندازه در گسترش تشیع در بین مردم بومی منطقه موثر بوده است. با بررسی منابع مختلف نهایتا این نتیجه حاصل شد که اقدامات این حکومت ها بیش از هر چیز باعث آشنایی مردم این منطقه با تشیع شده است، نه گرایش به این مذهب.
    کلیدواژگان: شیعیان دکن، عادل شاهیان، قطب شاهیان، نظام شاهیان، تشیع در هند
  • محمد مولوی ، محمدحسن شاطری صفحات 105-127
    رسمیت یافتن مذهب تشیع در دوران حکومت صفوی در ایران، در فاصله سده دهم تا نیمه سده دوازدهم هجری، و یکپارچه شدن فضای مذهبی ایران به سود تشیع دوازده امامی تاثیرات گوناگونی در حوزه های مختلف دانش های دینی، از جمله تفسیر قرآن، بر جا نهاد و دگرگونی هایی را در این حوزه موجب شد. برخی از این تحولات عبارت اند از: پیدایش و گسترش جریان اخباری گری در حوزه های علمی شیعه، نگارش گسترده تفاسیر روایی، کم رنگ شدن رویکرد کلامی در تفسیر، رونق یافتن تفسیر فقهی، خرده گیری تند عالمان از جریان خلافت، گرایش به تاویل گرایی، گرایش به فلسفه و به کارگیری آن در تفسیر، پافشاری مفسران بر به کارگیری روایات معصومان (ع) در تفسیر، فاصله گرفتن از مبانی، دیدگاه ها و روش های تفسیری اهل سنت، و گسترش بیش از پیش تاویل گرایی در آیات فضایل. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و مطالعه ژرف کاوانه آثار تفسیری و تاریخی زمان صفویه تحولات تفسیری این دوران را تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: حکومت صفویه، تفسیر شیعی، تفسیر سده میانه، تفسیر در سده دهم، اخباری گری
  • سید ابوالحسن نواب* صفحات 129-142
    با مرگ «العاضد لدین الله » ، آخرین خلیفه فاطمی در سال 567ق، صلاح الدین ایوبی با اعلام پایان خلافت فاطمیان، مصر را قلمرو عباسیان خواند و فرمان داد در قاهره به نام خلیفه عباسی، مستضیء (566575ق) ، خطبه بخوانند. از آن پس، مصر وارد مرحله جدیدی از تاریخ خود شد. تشیع جای خود را به تسنن داد، حکومت از فاطمیان به ایوبیان رسید و دانشگاه الازهر جای خود را به مکتب خانه های شافعی و مالکی بخشید. ایوبیان بر توده های شیعی سخت گرفتند و برای نابودی کامل مذهب شیعه در این منطقه دست به اقدامات جامعی زدند. سلسله ایوبیان را در مصر بنا نهادند که در اثر آن، اسماعیلیان حافظی مورد آزار و اذیت قرار گرفتند و بسیاری به قتل رسیدند. در این دوران شیعیان دوران سختی را تجربه کردند و با تحولات سیاسی و فکری مختلفی روبه رو شدند. این نوشتار درصدد تحلیل این دوره است.
    کلیدواژگان: ایوبیان، تشیع، چالش های سیاسی و مذهبی، پیامدهای فکری و اجتماعی
|
  • Mohammad Marefat, Mohammad Ghafouri nejad Pages 5-26
    Recognition of the early sources of hadith has numerous bibliographic, traditional, and historical benefits. Some methodswhich are used to identify the hadiths and are extracted from written sources include: considering the document of original resources of the references, attributing the chain of document to the author of the book in hadith sources, and corresponding the subject of the hadiths with the title of the author's book. Studying the hadiths of “Al- Ghayba” by No’mani, which is one of the most important and oldest Shia sources on Mahdism, and comparing it with the available narrations and referential data reveal that he has drown on some books such as Salim- ibn Qays book and al-Kafi by Koleyni in his work. The sources that have been missed in Nomani's book are: the writings of Obeidullah ibn Musa Alawi, Ali ibn Hassan ibn Fazzal, Mohammad ibn Sanan, Mohammad ibn Ali Seirafi, Hasan ibn Mahboob, Ibn Homam Eskafi, Ibn abi Hamzeh Bataeni, Hassan ibn Mohammad bin Jomhoor, Abdullah ibn Hammad Ansari, Abdullah ibn Jabaleh, Abdulkarim ibn Amro Khas’ami, Musa ibn Sa’dan and others. In this study, from 478 hadiths of No’mani's al-Ghayba, the source of 438 narrations, based on some evidence, was identified, of which 85 were narrated from 2 available sources and 353 hadiths are taken from 20 unavailable resources.
    Keywords: No’mani, No’mani's al-Ghayba, hadiths on Mahdism, the early sources of hadith, recognition of hadith sources
  • meysam khalili, mohammad ghafouri manesh, Javad Faramarzi Pages 27-46
    One of the verses that is believed, its occasion of revelation, is related to the guardianship of Imam Ali (a. s) is the 24th verse of Saffat (وقفوهم إنهم مسئولون). This verse emphasizes on the interrogating the people and their responding to the questions on the Day of Judgement. The question of the present study is: how does this ayah relate to the guardianship of Imam Ali (a. s)? This article, using a descriptive -analytical method, seeks to examine commentators’ views and the sayings of the narrators of both sects who consider this ayah as an evidence of guardianship of Imam Ali (a. s) and the necessity of the affection for him. Studies show that on the basis of interpretive and Qur'anic evidence, traditions of Infallibles (a. s), Companions and Followers, and also according to the context of the verse, the guardianship of Imam Ali (a. s) is confirmed. This explanation was quoted by some Infallibles such as the Holy Prophet (pbuh) and Imam Hassan Askari (a. s) and some Companions, including Ibn Abbas, and some Followers like Saeed Ibn Jobair. A great deal of Shi'ite and Sunni interpretations has been allocated to this verse.
    Keywords: 24th verse of Surah Al Safat, guardianship, Imam Ali (a.s), وقفوهم إنهم مسئولون ), stop them, indeed, they are to be
  • mohammad taghi Rafatnejad, sayyid mohammad reza hosseini, hossein javadinia Pages 47-65
    Kafi is one of the most important authentic narrative writings of Imamiyah and has always been referred to by the great Shiite scholars since its writing. This special position has led Dr. Nasser ibn Abdullah Qafari, a contemporary Wahhabi scholar, to criticize the work in his book, Principles of Shiite Doctrine. Referring to some of the narrations, he regards a large part of the book as the result of the writing of later Shiite scholars, and based on some traditions that are weak or in need of explanation in terms of a document or text. He has described this work full of narratives indicating the distortion of Quran and then he criticizes it. This paper, by examining Qafari’s documents, shows that the entire Kafi has been written by Koleyni, and the narrations that Qafari referred to them does not have any purpose to distort the Quran, but indicates that Shiite Imams have full knowledge of all the outer and inner meanings of Qur'an.
    Keywords: Koleyni, Kafi, Qafari, Principles of Shiite Doctrine, distortion
  • ali reza zakizadeh renani Pages 67-85
    The history of Imamites Theology is among the important fields that demands systematic and serious studies. During the Shia history, some areas that contain a large number of Shiites provided a good setting for the constitution of influential and authoritative Seminaries. However, there isn’t any comprehensive study about Transoxanien, Mawara ul nahr (part of Middle Asia) which includes a large part of the region. The present study tries to, by using analytical- descriptive method, elaborate on the following subjects which are among the most important issues in this geographical area: identifying the outstanding theological figures and typology of their works, detecting the intellectual movements of other schools penetrating to this field and their interactions, and, lastly, the causes of stagnation and fading of this theological school. Mawara ul nahr has been under the influence of three intellectual movements: Kufah, Qom and Baghdad, and the most important one is Qom. However, the religious scholars of Mawara ul nahr have not the same views as the elders of the school thought of Qom. They regard the narrations of extremists who were trustee in Hadiths legitimate.
    Keywords: The history of Theology, Mawara ul nahr (Transoxanien), theological movements, Islamic theologians, causes of stagnation
  • Mahmood Alavi* Pages 87-104
    The establishment of Bahmani government and the manner of Sunni rulers who supported the Shiites and descendants of the Prophet (Sadat) caused the migration of large groups of Shiites from different parts to Deccan. Following the downfall of Bahmani government, their successors Such as Qutb Shahi, Nezam Shahi and Adil Shahi recognized Shiism as the official religion of their territories. Their rulers did numerous measures in order to support Shiites. This led to the migration of a lot of Shiites from different parts including Iran and Iraq to Deccan in this period, and they enjoyed the support of the rulers of these states. In this article, we are, through reviewing library sources, to study the effects of these Shiite rulers’ measures and Shiites’ immigrants to Deccan on the spread of Shiism among the indigenous people. By examining the various sources, we come to this conclusion that the actions of these governments make the people of this area familiar with Shi'i, but it does not bring any dispositions towards Shiism.
    Keywords: Adil Shahi dynasty, Qutb Shahi dynasty, Nezam Shahi dynasty, Shi'ism in India , Deccan Shiites
  • Mohammad Molavi, Mohammad Hasan Shateri Pages 105-127
    Recognizing the Shiite Doctrine in Safavid dynasty in Iran – from tenth century to the middle of twelfth century – and spreading the religious atmosphere of Twelfth Imamiyah have left various effects on the different fields of religious sciences especially on the Qur'an’s interpretation. As a result, there arose some critical changes. Some of the changes are as follow: appearance and expansion of traditionalism movement in Shiite seminaries, extensive writing of interpretation based on hadiths, fading the theological approaches in the interpretation of the Qur'an, developing the jurisprudential interpretation, harsh blaming of the Shiite scholars on the caliphs, growing tendency toward hermeneutics, tending to philosophy and applying it in interpretation, emphasizing on using the infallibles’ traditions, getting away from basics, viewpoints and methods of Sunni interpretation, and excessive attention toward the verses concerning Imams’ virtues. The present article, by using descriptive - analytical method and deep studying of the exegetical and historical works of Safavid dynasty, has analyzed interpretative changes occurring in this period.
    Keywords: Shiite interpretation, interpretation of middle ages, interpretation of tenth century, traditionalism , Safavid Dynasty
  • Seyyed Abol Hassan Navvab Pages 129-142
    After the death of Al-Azed le Din ul llah, the last caliph of Fatimid Dynasty in 567 AH, Salah ul Din Ayyubi declared the end of the Fatimid Caliphate and proclaimed Egypt as the Abbasid dominion. He ordered to preach a Khutba (Sermon) in Egypt to introduce Mostazi (575-566) as an Abbasid caliph. Then Egypt entered a new phase of history. Shiism was replaced by Sunnism, Ayyubid succeeded Fatimid, and Al- Azhar university was replaced by Shafii and Maleki schools. Ayyubids caused many troubles for the Shiites and they did their best to eradicate Shiism. They established Abbasid dynasty in Egypt, in consequence, Hafizi Ismailians were molested and a lot of them were killed. During this period, Shia suffered a great deal and faced numerous political and intellectual changes. The present paper tries to analyze and describe the situation of this period.
    Keywords: Ayyubids, Shiism, political, religious challenges, social, intellectual consequences