فهرست مطالب

معماری و شهرسازی ایران - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1397)

نشریه معماری و شهرسازی ایران
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • کیومرث حبیبی*، محمدرضا حقی صفحات 5-19
    در پی گسترش استفاده از وسایل نقلیه و افت کیفیت محیطی به خصوص در بافت مرکزی شهرها، تلاش برای بهبود شرایط زیست مردم و باز گرداندن فضاهای شهری به آن ها از اهمیت بسزایی برخوردار شد. پیاده راه سازی نیز به عنوان یکی از سیاست های حرکت به سمت پیاده مدار نمودن شهرها از نیم قرن گذشته مورد توجه بسیاری از شهرهای جهان قرار گرفته است. با این وجود اجرای پیاده راه ها در شهرهای مختلف با نتایج متنوعی همراه بوده است؛ تا جایی که برخی پیاده راه ها با شکست مواجه شده و مجددا به روی سواره ها باز شده اند. از همین رو، در پژوهش حاضر تلاش شده است با شناسایی شاخص هایی معتبر به مقایسه تطبیقی نمونه هایی از پیاده راه های موفق در داخل و خارج از کشور پرداخته شود تا از این طریق بتوان مهم ترین نواقص پیاده راه های داخلی به نسبت نمونه های خارجی را شناسایی کرد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی است. همچنین به منظور مقایسه منطقی میان نمونه ها از مدل فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است تا کلیه روابط میان خوشه ها و گره ها در ارزیابی حفظ شوند. مقایسات زوجی گره ها و خوشه ها نیز بر اساس نظرات گروه کارشناسی (روش دلفی) انجام پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد کیفیت پیاده راه های داخلی نسبت به نمونه های موفق خارجی به طور محسوسی پایین تر است که یکی از اصلی ترین علل آن کم توجهی به مسائل «اجتماعی-مدیریتی» در فرایند برنامه ریزی و طراحی پیاده راه است. لذا توجه به نیازهای ذی نفعان در فرایند طراحی، تنوع کاربران محیط، انعطاف پذیری طرح و خارج شدن از نگاه صرفا ترافیکی به پیاده راه ها از پیشنهادات کلی پژوهش هستند.
    کلیدواژگان: پیاده راه، پیاده مداری، کیفیت محیطی، حمل و نقل پایدار، مدل تحلیل شبکه ای
  • گلرخ کوپایی، محمد نقی زاده *، فرح حبیب صفحات 21-31
    گسترش شهرها و افزایش بی رویه وسایل نقلیه موجب شده که کودکان امکان استفاده ی بسیاری از فضاها و زمین های مناسب بازی را نداشته باشند؛ در حالی که فضاهای شهری به ویژه پارک های شهری می توانند بیشترین تاثیر را در پرورش خلاقیت کودکان داشته باشند. هدف از تحقیق حاضر، دست یابی به مولفه های کالبدی تاثیرگذار بر خلاقیت کودکان 6 تا 12 ساله ایرانی در فضاهای بازی واقع در پارک های شهری و تبیین با اهمیت ترین شاخص هریک از مولفه ها و رابطه ی میان آن ها می باشد. در این تحقیق، بر پایه تلفیق نظریات مرتبط با موضوع، از روش تحقیق پیمایشی (زمینه یابی) استفاده شد و با توزیع پرسشنامه ی محقق ساخته هدفمند به تمام جامعه آماری شامل 154 نفر متخصصین موجود در حوزه های شهرسازی، معماری، روانشناسی و علوم تربیتی در ایران و دریافت 94 پاسخ قابل بررسی از نمونه ی آماری، نگرش متخصصین نسبت به عوامل تاثیرگذار کالبدی جمع آوری و سپس اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای spss22 و آزمون های آماری، تجزیه و تحلیل و رتبه بندی شد؛ سپس با روش تحلیل مسیر و به کمک نرم افزار Smart PLS مدل پژوهش بر اساس روابط میان متغیرها تدوین گردید. نتایج تحقیق مطابق با نگرش متخصصین، نشان دهنده ی آن است که مهمترین مولفه های تاثیرگذار بر افزایش خلاقیت کودکان، تنوع، سرزندگی و انعطاف پذیری کالبدی در فضاهای بازی پارک های شهری می باشد و در این میان شاخص تنوع مصالح و فضاهای نشستن به صورت مستقیم و غیر مستقیم بیشترین تاثیر را بر خلاقیت کودکان می گذارد.
    کلیدواژگان: کودک، خلاقیت، تنوع، سرزندگی، انعطاف پذیری کالبدی
  • حسین معروفی * صفحات 33-45
    در بین مطالعات بسیاری که در یک دهه اخیر بر شهر ایرانی صورت گرفته است بررسی سازمان فضایی و شکل شهر نقش پر رنگتری دارد. دراین پژوهش نگاهی متفاوت به ماهیت شهر ایرانی ارائه گردید؛ نگاهی که فضای شهر را بازتاب روابط قدرت و تعامل میان نیروهای تشکیل دهنده سازمان شهر می داند. مقاله با معرفی ساختار دولت و جامعه در ایران ما قبل مدرن به بررسی ساختار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی حاکم بر ایران و نهادهای تاثیرگذار در حاکمیت شهری می پردازد. هدف از پژوهش بازخوانی مفهوم شهر ایرانی از طریق تحلیل رابطه قدرت بین نهادهای نقش آفرین در حاکمیت شهری و بازتاب آن در سازمان فضایی شهرهای ایرانی در دوران حاکمیت صفویه و حاکمیت قاجار تا پیش از تحولات مشروطه می باشد. پژوهش ماهیت توصیفی-تحلیلی داشته و به منظور بهره بردن از نتایج تحقیقات موجود با روش اسنادی به جمع آوری اطلاعات پرداخته و با استفاده از منابع کتابخانه ای به تحلیل و جمع بندی می پردازد. سه نهاد مورد بررسی در این پژوهش عبارتند از نهاد حاکمیت، نهاد مذهب و نهاد عرف که تشکیل دهنده ساختار سیاسی - اجتماعی در مقیاس سرزمینی و در مقیاس شهری می باشند. تعامل میان این سه نهاد عامل بنیادین حاکمیت شهری و موثر ترین ساز و کار در کنترل اجتماعی - فضایی شهر های ایرانی دوران صفویه و قاجار بوده که به موجب آن رفاه اجتماعی شهروندان در یک سازمان شهری منسجم تحقق می یافته است. بر این اساس ساختار فضایی شهر ایرانی نیز حاصل تعامل جمعی بین قدرت حاکم، نظامات عرفی و فرهنگ مذهبی نمود یافته در ساختار حکومتی و ساختار عرفی-مذهبی شهر بوده است. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که در دوران معاصر با پررنگ شدن نقش حکومت و کاهش نقش نظامات عرفی تغییرات بنیادین در نظام مدیریتی و اجتماعی و به تبع آن مناسبات فضایی شهرهای ایرانی حاصل گردید.
    کلیدواژگان: شهر ایرانی، حاکمیت، عرف، مذهب، حاکمیت شهری
  • علیرضا فرهنگی خانقاه، یوسف گرجی مهلبانی*، سید مجید مفیدی، حسین مدی صفحات 47-61
    قابلیت استفاده از نور خورشید در تامین انرژی مورد نیاز بنا از طریق جذب آن توسط پوسته ساختمان لزوم توجه به طراحی پوسته را به عنوان عنصری انرژی-کارا در ساختمان به منظور تولید انرژی الکتریکی موجب گردیده است. میزان تولید انرژی الکتریکی از یک سامانه پوسته ساختمانی یکپارچه با پیل خورشیدی به عوامل گوناگونی از جمله شرایط تابشی سایت، جهت گیری ساختمان نسبت به مسیر حرکت خورشید، ساختار شکلی پوسته بنا و بازده پیل خورشیدی مورد استفاده در سامانه بستگی دارد. از دسته عوامل فوق، ساختار شکلی پوسته بنا می تواند در ترکیب با بازتابنده های تخت موجب تشدید میزان تابش رسیده به سطح پوسته و درنتیجه افزایش بهره وری الکتریکی از سطح بنای یکپارچه با پیل خورشیدی گردد. این پژوهش با هدف بررسی اثر بازتابش بر میزان افزایش بازده پیل خورشیدی در پوسته ساختمان طی یک تحقیق آزمایشی میزان افزایش توان خروجی پیل واقع در نمای جنوبی را به میزان 13.19 درصد با اضافه کردن بازتابنده تخت عمود بر سطح پیل در سمت غرب و شرق آن و این مقدار را برای همان پیل با افزودن بازتابنده تخت در سطح افق 11.19درصد ارزیابی نمود. از طرف دیگر تحلیل زوایای تابشی خورشید در سایت مورد مطالعه بازه ای معادل 26 درجه غربی تا 26 درجه شرقی را محدوده ای مناسب جهت الحاق پیل خورشیدی در بین دو بازتابنده تخت برای جذب حداکثر بازتابش سالانه توصیه می نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد که بازتابنده تخت مستطیلی با عمقی معادل نصف ارتفاع پیل محصور در بین دو بازتابنده غربی و شرقی بهینه ترین پوشش انعکاس را در طول سال خواهد داشت. پژوهش انجام شده از منظر هدف، کاربردی و از جهت روش در دسته پژوهش های توصیفی-تجربی قرار دارد و نتیجه گیری به روش استدلال منطقی است.
    کلیدواژگان: پوسته ساختمان، انرژی -کارا، پیل خورشیدی، بازتابنده تخت، سامانه ترکیبی، بازده الکتریکی
  • میترا غفوریان * صفحات 63-73
    از میان طیف وسیع نیازهای خانواده ایرانی، آنچه به وضوح دیده می شود، نیازهایی است که در طول زمان دستخوش تغییر شده و خانواده را در صدد انطباق با شرایط جدید قرار می دهد. به منظور بالا بردن کیفیت های طراحی مسکن، انعطاف پذیری و تطبیق پذیری فضای داخلی آن به عنوان قابلیتی برای پاسخ گویی به نیازهای متغیر در خانواده مطرح می شود. این پژوهش در جستجوی راه حل هایی است که در طراحی مسکن انعطاف لازم را ایجاد نموده و برنامه ریزی روشنی جهت اصول طراحی مسکن انعطاف پذیرمطرح کند. برای دستیابی به این هدف با روش تحقیق کیفی و کمی، در ابتدا با جمع آوری منابع و تجزیه تحلیل آن و سپس با ابزار مصاحبه و پرسشنامه، مراحل تحقیق و آزمون های لازم انجام شد. در مرحله ی اول، بررسی گونه های انعطاف پذیری در مقیاسی گسترده از منابع کتابخانه ای پرداخته شده است. سپس با انجام مصاحبه از صاحبنظران طراح، گونه های کاربردی انعطاف پذیری که در مسکن ایرانی پاسخگوی نیازهای متغیر خانواده می باشد، استنتاج و استخراج شده و در ادامه با تنظیم پرسشنامه و دریافت نظرات متخصصین معماری، اولویت بندی این گونه ها به روش دلفی انجام پذیرفته است. بر پایه نتایج به دست آمده از ارزیابی و تحلیل نظرات، گونه های چهارگانه انعطاف پذیری به ترتیب اولویت شامل توسعه پذیری، قابلیت چیدمان متفاوت مبلمان، تفکیک پذیری و چند عملکردی بودن در فضای مسکن معرفی می شود. هر کدام از این کیفیات فضایی به نوبه خود در پاسخگویی به بخشی از نیازهای متغیر خانواده هسته ای در ایران امکان انعطاف پذیری و تطبیق را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: مسکن، خانواده، نیازهای متغیر، تطبیق پذیری، گونه های انعطاف پذیری
  • ویدا وهابی، مجتبی مهدوی نیا * صفحات 75-90
    از دیرباز انرژی خورشید در میان انرژی های تجدیدپذیر، نقش فعالی در تامین نیازهای گرمایشی و روشنایی ساختمان ها داشته است، گرمای حاصل از نور خورشید در فصل زمستان سبب کاهش بار گرمایشی ساختمان و این دریافت در فصل گرم، سبب افزایش بار سرمایشی ساختمان و مصرف سوخت می شود. یکی از عوامل مهم برای بهبود بهره وری انرژی در ساختمان، کنترل تابش خورشیدی است و با توجه به این که پنجره، تنها بخش در ساختمان است که به طور مستقیم تابش خورشیدی را وارد فضا می کند، بنابراین استفاده از سایه بان جهت کنترل نفوذ تابش خورشیدی به داخل فضا، ضروری است. پوشش محافظ پنجره نوعی سایه بان است که در طول سال ها در معماری ایران از آن بهره برده اند و در معماری خانه های دوره پهلوی شهر تهران نیز پوشش های محافظ پنجره ی چوبی با کرکره ثابت مشاهده می شود ولی با وجود این که این سایه بان ها بر عملکرد حرارتی و روشنایی فضا تاثیر گذارند، متاسفانه به دلیل عدم آگاهی معماران امروز، به فراموشی سپرده شده است. این تحقیق با مطالعات میدانی در رابطه با جزییات ساختاری پوشش های محافظ پنجر ه ی استفاده شده در خانه های شهر تهران، به بررسی تاثیر ویژگی های ساختاری این نوع سایه بان بر بهبود عملکرد حرارتی در ساختمان مسکونی پرداخته است. در این پژوهش با استفاده از نرم افزار انرژی پلاس، تاثیر مکان قرارگیری، نوع، نحوه ی کنترل و جنس پوشش های محافظ پنجره بر بار سرمایشی و گرمایشی ماهانه و سالانه فضا بررسی شده است. نتیجه ی بررسی های صورت گرفته در این پژوهش نشان می دهد که پوشش محافظ پنجره ی چوبی و با کرکره های متحرک که به صورت هوشمند کنترل شده و در جداره ی خارجی پنجره نصب شده اند، در مقایسه با دیگر وضعیت های بررسی شده و شرایط بدون سایه بان، کاهش بیشتری در بار سرمایشی و گرمایشی فضا ایجاد کرده اند.
    کلیدواژگان: سایه بان، پوشش محافظ پنجره، صرفه جویی انرژی، عملکرد حرارتی، ساختمان مسکونی
  • مهدی منتظرالحجه، مجتبی شریف نژاد*، مریم رجبی صفحات 91-105
    امنیت در فضاهای شهری یکی از مهم ترین عوامل موثر بر حضورپذیری شهروندان و به تبع آن رونق و پویایی محیط شهری است. یکی از مهم ترین گروه های سنی استفاده کننده از فضاهای شهری سالمندان هستند. توجه به نیازهای این افراد با توجه به شرایط سالمندی و مشکلات جسمی حرکتی می تواند زمینه ساز حضور پررنگ تر آن ها در فضاهای شهری گردد. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل کالبدی موثر بر احساس امنیت سالمندان در میدان خان شهر یزد صورت گرفته است. این پژوهش از حیث هدف، جزء پژوهش های کاربردی است و از روش پژوهش پیمایشی و همبستگی استفاده شده است. در این راستا از آزمون آماری کولموگراف – اسمیرنف جهت تشخیص نرمال بودن توزیع داده های پژوهش و از آزمون های آماری رگرسیون خطی چندگانه و آزمون همبستگی پیرسون جهت تعیین رابطه و شدت و جهت رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته استفاده شده است. بر این اساس 42 شاخص در قالب 9 مولفه مورد سنجش واقع شده است. خلاصه نتایج پژوهش حاکی از آن است مولفه ایمنی، نور و روشنایی و بافت شهری به ترتیب مهم ترین مولفه های کالبدی موثر بر احساس امنیت سالمندان در فضاهای شهری هستند.
    کلیدواژگان: امنیت، فضای شهری، سالمندان، شهر یزد، میدان خان
  • وحید وزیری، صدف کرامتی * صفحات 107-120
    مدیریت تغییر در فضای آموزشی با محوریت استفاده کننده این امکان را فراهم می سازد که با حداقل زمان و سرمایه بتوان بهره وری را در یک سطح مورد قبول حفظ کرد. پژوهش حاضر با هدف ارتقاء بهره وری در فضاهای آموزشی و با مقایسه تحلیلی- تطبیقی نیازهای دانش آموزان در روند مدیریت تغییر فضاهای آموزشی به این مسئله می پردازد که یک فضای آموزشی جهت رسیدن به شرایط مطلوب نیازمند چه تغییراتی است و آیا اولویت های تغییر برای دانش آموزان هر کلاس یکسان است؟ در فرایند دستیابی به اهداف مذکور تلاش شده است تا با الگوی ترکیبی (کمی – کیفی) عناصر فیزیکی فضای آموزشی کلاس در نقاشی های 150 دانش آموزان دختر مقطع سوم ابتدایی در 6 کلاس مختلف در شهر اردبیل مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج حاکی از آن است که اولویت های تغییر از دید دانش آموزان هر کلاس با توجه به شرایط و خواست آنان متفاوت است؛ که این مهم بر نگاه و تصمیم گیری منفرد و برنامه محور در ایجاد تغییرات فیزیکی در مدارس تاکید می کند. بر این اساس با محوریت قرار دادن استفاده کنندگان از فضاهای آموزشی در پروسه تغییرات این اطمینان حاصل می شود که این تغییر با ارتقاء کیفیت فضا، منطبق با خواست بهره برداران و در راستای ارتقاء بهره وری سازمان است.
    کلیدواژگان: مدیریت تغییر، بهره وری، کلاس درس، نقاشی، اردبیل
  • امیر شکیبامنش*، معصومه آیشم، پریسا قبادی صفحات 121-134
    امروزه با توجه به گسترش و توسعه شهر و شهرنشینی، نیاز به امنیت در ابعاد گوناگون بیش از پیش و متفاوت با گذشته احساس می گردد. در این میان امنیت روانی به عنوان یکی از شقوق اصلی و تعیین کننده مفهوم امنیت در فضاهای شهری به شمار می آید و خود از مولفه های بسیاری متاثر می گردد. یکی از این متغیرها که بررسی تاثیر آن بر حس امنیت فضا، موضوع مقاله حاضر را تشکیل می دهد، رویت پذیری کالبدی محیط های شهری است. در این پژوهش هدف، بررسی ارتباط میان رویت پذیری کالبد میادین شهری - به مثابه گونه ای از فضاهای شهری- و میزان امنیت روانی فضاهای مذکور در ذهن عابران پیاده می باشد. در این راستا به بررسی و ارزیابی میادین ساعت و نماز شهر تبریز پرداخته شده است. در این پژوهش در جهت ارزیابی و تحلیل داده های بصری بر پایه حرکت طبیعی ناظر در فضای شهری، از تکنیک آیزویست 3 بعدی و نرم افزار Geoweb3D استفاده شده است. همچنین با بهره گیری از مدل سازی های متعامل دیجیتال (شبیه سازی شده توسط نرم افزار Unity3D) امکان ارزیابی تاثیر تغییرات کالبدی بر رویت پذیری و به تبع آن امنیت روانی محیط های مورد مطالعه فراهم گردیده است. در این مقاله از میان مولفه های مختلف تاثیرگذار بر امنیت روانی فضاهای شهری به چهار مولفه اندازه فضا، فرم فضا، آسایش بصری و نفوذپذیری به عنوان مهمترین فاکتورهای کالبدی تاثیرگذار بر امنیت روانی پرداخته شده است. نتایج حاصله از ارزیابی های صورت گرفته نشان می دهد، فضاهایی با شاخص های رویت پذیری مطلوبتر (نظیر حجم رویت پذیری، نحوه آرایش و چیدمان فرم های تعریف کننده ساختار حجمی فضا، موقعیت و نحوه تسلط نقاط ثقل قابل توجه در فضای درحال رویت و...) بسیار بیش از دیگر مولفه های کالبدی، می توانند نحوه ادراک محیطی را دستخوش تغییر قرار داده و بر داشتن حس امنیت روانی تاثیرگذارند. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی- تحلیلی بوده و در آن ضمن گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی و مطالعه میدانی (با تکنیک مصاحبه و پرسشنامه) از مدل سازی تحلیلی داده های بصری نیز استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: رویت پذیری، امنیت روانی، میدان، آیزویست سه بعدی، مدل سازی های متعامل دیجیتال
  • الهام سرکرده یی*، محمودرضا ثقفی، فرشاد نصراللهی صفحات 135-148
    صرفه جویی در مصرف انرژی های فسیلی علاوه بر حفظ منابع تجدید ناپذیر، کاهش آلودگی های زیست محیطی را به همراه دارد. جلوگیری از هدر رفت گرما در دوره نیاز به گرمایش و استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، از راهکارهای صرفه جویی در مصرف انرژی است. یکی از سیستم های ایجاد گرمایش ایستا گلخانه جنوبی (فضای خورشیدی) است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی گلخانه جنوبی مستقر در آپارتمان مسکونی انجام گرفته است و نمونه ساخته شده در شهر شاهرود (اقلیم سرد) به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. در این پژوهش، اندازه گیری میزان کنترل دمایی حجم حایل (گلخانه)، به روش میدانی، و با استفاده از دیتالاگر (دماسنج دیجیتالی) انجام شده است. پس از اندازه گیری دمای دو فضای مورد بررسی (گلخانه و نشیمن) در ساعات مشخص و مقایسه وضعیت دمایی با دمای هوای خارج ساختمان (مستخرج از داده های اداره هواشناسی شاهرود)، میزان اتلاف حرارت نشیمن به روش تجربی محاسبه شد. نتایج حاکی از آن است که گلخانه مستقر در جنوب ساختمان اتلاف حرارت فضای مجاورش (نشیمن) را حدود 33 درصد کاهش داده و از تبادل حرارت مستقیم بین فضای مجاورش (نشیمن) و خارج ساختمان، ممانعت می کند.
    کلیدواژگان: گرمایش ایستا، گلخانه جنوبی، اتلاف حرارت
  • فرهنگ مظفر، مصطفی بهزادفر، ساجد راست بین * صفحات 149-173
    فرآیند بازآفرینی بافت تاریخی، درپی ایجاد توسعه پایدار در جمیع ابعاد کالبدی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی بافت است و از این رو، تجدید حیات اجتماعی و اقتصادی به عنوان مهمترین اصول مورد تاکید فرآیند بازآفرینی مطرح می باشد. در این خصوص، نحوه مداخله در عرصه های همگانی در جهت تجدید حیات کالبدی، اجتماعی و اقتصادی بافت تاریخی در راستای تحقق اهداف بازآفرینی، تبدیل به چالش اصلی امروز دانش مرمت شهری شده است. در راستای پاسخ به این چالش، پژوهش های متاخر در حوزه برنامه ریزی و طراحی شهری، بر ضرورت تحلیل جریان های حرکتی در بافت های شهری در جهت تبیین میزان بهره گیری شهروندان از کیفیت های محیطی و نقش توزیع متناسب جریان پیاده در اجتماع پذیری، تقویت سرمایه های اجتماعی و رشد اقتصاد محلی بافت های شهری صحه می گذارد. بنابراین، در این پژوهش در راستای بازآفرینی بافت تاریخی و با تمرکز بر عرصه های همگانی و فضاهای شهری بافت، موضوع تحلیل تقاضای جریان پیاده مورد بررسی قرار می گیرد تا بتوان بر اساس نتایج حاصل از این تحلیل، به ارزیابی طرح های پیشنهادی و ارائه راهکارهای کارامد جهت توزیع متناسب جریان پیاده در بافت تاریخی نائل شد. تحقق این هدف عملیاتی، اولا، منجر به افزایش میزان بهره گیری شهروندان (عابران) از ارتقای کیفیت های محیطی در نتیجه اجرای طرح های مرمتی به عنوان پروژه های محرک توسعه خواهد شد و بنابراین سرزندگی بافت، اجتماع پذیری فضاهای شهری و زمینه های ارتقای سرمایه های اجتماعی در جهت حفظ ساکنان و بومیان و تجدید حیات اجتماعی بافت را پی خواهد داشت و ثانیا، توزیع متناسب با ظرفیت جریان پیاده در بافت منجر به توزیع متناسب فرصت های اقتصادی شده و رشد اقتصاد محلی و تجدید حیات اقتصادی بافت را به دنبال خواهد داشت. بنابراین، در این پژوهش، برآورد تقاضا به عنوان نخستین مرحله از مطالعات جامع نگر جریان پیاده به عنوان هدف عملیاتی مطرح است که برآورد حاصل، پایه و اساس توزیع متناسب جریان پیاده در بافت بوده و زمینه های تحقق تجدید حیات اقتصادی و اجتماعی و درنتیجه بازآفرینی بافت تاریخی به عنوان هدف غایی را موجب می گردد. این پژوهش، از نقطه نظر هدف، تحقیق کاربردی و از نقطه نظر روش، تحقیق همبستگی می باشد و شاخص های مورد پژوهش به عنوان متغیرهای مستقل، بر اساس بررسی مبانی و پیشینه تحقیق، حاصل شده است. بخشی از بافت تاریخی- فرهنگی شهر تهران به عنوان نمونه موردی جهت انجام فرآیند پیشنهادی در این پژوهش، انتخاب شده که علاوه بر ارزیابی نقشه های محدوده، با توزیع پرسش نامه، داده های اولیه جهت مدل سازی فراهم گردیده است و درنهایت، از رگرسیون گام به گام جهت تبیین روابط مابین متغیرهای وابسته و مستقل و برآورد تقاضای جریان پیاده به تفکیک اهداف مختلف سفر پیاده استفاده شده است. نتایج حاصل از رگرسیون، از نقظه نظر معناداری کل فرآیند حاکم بر رگرسیون و معناداری هر یک از متغیرهای مستقل، مورد آزمون قرار گرفته و در نهایت، روابط پیشنهادی جهت برآورد تقاضای جریان پیاده، ارائه شده است. مبتنی بر روابط کمی حاصل از رگرسیون و بر اساس پیشنهادات طرح تفصیلی مصوب محدوده، مشخص گردیده است که پیشنهادات طرح تفصیلی در راستای توزیع متناسب جریان پیاده، کارامد نخواهد بود و درنتیجه بازبینی های اساسی در پیشنهادات طرح تفصیلی به عنوان طرح فرادست، جهت تجدید حیات اقتصادی و اجتماعی و درنتیجه تحقق اهداف بازآفرینی بافت مورد مطالعه، لازم است. بنابراین فرآیند پیشنهادی می تواند در راستای اثرسنجی و غنای طرح های بازآفرینی بافت های تاریخی بسیار موثر و کارامد باشد.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی، تجدید حیات اجتماعی و اقتصادی، بازآفرینی، برآورد تقاضای پیاده، رگرسیون
  • عبدالحمید نقره کار *، ساحل دژپسند صفحات 175-192
    یکی از موضوعات مهم در آموزش معماری، چگونگی روند یادگیری است. در آموزش معماری، استفاده معماران از رشته های دیگر ازجمله علوم تربیتی و پرورشی جهت نقد مطلوب آثارشان در طول ارزیابی ها و ارزشیابی ها، از نیازهای مهم در جهت بهبود کیفی طراحی محسوب شده و فقدان آن باعث شکاف میان محیط های پژوهشی و حرفه ای خواهد شد. اما آموزش و پرورش در یک نظام اجتماعی متکی بر اعتقادات اسلامی، می بایست با سایرین متفاوت باشد. اسلام استفاده از مزایای ناشی از کاربرد علوم و دانش به دست آمده در دیگر سرزمین ها را لازم و ضروری می داند؛ اما برای اینکه بتوان این دستاوردها را به گونه ای صحیح در هر عرصه ای همچون معماری وارد ساخت، باید مولفه های آن را با مفاهیم و ارزش های بومی و مذهبی هماهنگ ساخت. تلفیق روش های مختلف علمی، فلسفی و مذهبی، بهتر می تواند پدیده هایی چون یادگیری را که جنبه های گوناگونی دارد، تبیین نماید. یکی از نظریات موردتوجه در حوزه یادگیری، نظریه یادگیری کلب است که در حیطه علوم تربیتی بسیار مورد استناد است و مقبولیت بیشتری در بین محققان دارد. این نظریه به شیوه های متفاوت دریافت و پردازش اطلاعات در افراد می پردازد. این پژوهش با هدف نقد و ارزیابی این نظریه مبتنی بر ارزش ها و اصول اسلامی در آموزش معماری، انجام شده و به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا نظریه یادگیری کلب با مبانی نظری اسلامی در حوزه یادگیری و آموزش معماری قرابت دارد؟ به همین منظور، یک مقایسه تطبیقی میان این نظریه با نظریه متناظر اسلامی که قابلیت کاربرد برای کلیه فرایندهای انسانی (نظیر یادگیری، آموزش و خلق آثار هنری، معماری و شهرسازی) را داراست، انجام شده است. با توجه به ماهیت میان رشته ای تحقیق، از روش های تحقیق ترکیبی اعم از تفسیری-تحلیلی و استدلال منطقی مبتنی بر دو منبع عقل و نقل استفاده شده است. یافته ها گویای آن است که اساس مدل یادگیری کلب مبتنی بر تجربه و تفاوت های فردی در امر یادگیری می باشد که از منظر اسلامی قابل تائید بوده و بر آن تاکید شده است. لیکن به منظور استفاده از آن در آموزش صحیح و اسلامی رشته معماری با توجه به ماهیت میان رشته ای آن، مباحثی تکمیلی پیشنهاد شده است. این مدل با بخش هایی از مدل اسلامی مطابقت دارد؛ ولی در مباحث انسان شناسی دارای ضعف هایی می باشد. همچنین مدل کلب قادر به ارزیابی مفاهیمی، همچون کشف و الهام که مربوط به سطوح بالاتر یادگیری در انسان هاست، نیست. دستیابی به این سطوح منجر به کسب معرفت و حکمت گشته و بر ضرورت پرداختن به آن در نظام آموزش عالی کشور تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی اسلامی، آموزش معماری، نظریه یادگیری کلب، مقایسه تطبیقی
  • تابان قنبری، حسین سلطانزاده*، محمدرضا نصیرسلامی صفحات 193-209
    در شکل گیری آثار معماری گذشته، فرهنگ بر مبنای امکانات، نیازها، اعتقادات، بوم و اقلیم در کنار پدیده های محیطی دیگری ازجمله خصوصیات کارکردی، انسانی، جنبه های زیبایی شناسانه، مصالح و سازه، همواره به تناسب موقعیت زمانی-مکانی و عملکرد بنا با نقش ها و ارزش های مختلف اثرگذار بوده است. ازاین رو این تحقیق با به کارگیری نشانه شناسی فرهنگی به عنوان ابزاری در خوانش دلالت های تصریحی و تلویحی موجود در پدیده ها به مثابه نظامی از نشانه های فرهنگی، درصدد رمزگشایی و شناخت مفاهیم و استعاره های معنایی در شیوه سازمان یابی فضا و مفاهیم اصلی شکل دهنده به معماری ارگ کریم خان است. پژوهش حاضر به روش تاریخی-تفسیری و با راهبرد نشانه شناسی فرهنگی، به شناسایی مفاهیم فرهنگی و زمینه های تاثیرپذیری بنا از شیوه زندگی و حکومت خاندان زندیه و تطبیق خصوصیات منحصربه فرد آن با درون مایه های هنر ایلیاتی رسیده است. نتایج نشان می دهد هنر ایلیاتی واجد مراتبی از خلق دنیایی غیر بازنمودی است که در آن واقعیت تصویری پدیده ها مستقل از هر خصلت بازنمودی و بیانگری شکل می گیرد. می توان گفت توجه به این فرآیند (مواردی همچون سادگی؛ بی پیرایگی؛ پیوند با طبیعت؛ سرخوشی و شادابی و آرامش) عدم وجود هرگونه نگاه کارکردی و محافظه کارانه صرف را در محتوای هنر و معماری دوره زندیه تایید و مشخص می کند که «کارکردگرایی اندیشه ورزانه هنر قومی» پس از درون مایه «طبیعت گرایی» و «ساده سازی حاصل از انتزاع مفاهیم»، به عنوان سومین درون مایه ی مهم هنر قومی در الگوی فضایی و تزئینات ارگ کریم خان تاثیرگذار بوده، که به صورت تنوع گسترده و حضور قوی دیوارنگاره ها با مضمون نقوش انتزاعی و هندسی عناصر طبیعت با فن و اسلوب اجرای مکتب شیراز نمود یافته است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، هنر دوره زندیه، معماری حکومتی، ارگ کریم خان
|
  • Kioumars Habibi *, Mohammad Reza Haghi Pages 5-19
    After the development of transportation and the decline of environmental quality, especially in central context of cities, improving people’s living conditions and returning urban spaces to them became important. During the past five decades, many cities from all over the word have focused on the policy of constructing footpaths in order to make the cities walkable. However, constructing footpaths in various cities has had different outcomes, so far in some places that it has led to the closure of footpaths due to their failure and the reopening of the path to vehicles. Therefore, in this research we identify valid indicators for comparing successful examples of Iranian and foreign footpaths. With this we could identify the most important weaknesses of Iranian pathways compared to their foreign counterparts. This research is descriptive-analytic and is based on documentary and field studies. Also, Analytical Network Process (ANP) method has been used in order to compare the case studies, and to preserve all the relationships between clusters and nodes in the assessment. Furthermore, Delphi method (opinions of expert group) has been used for comparing the paired nodes and clusters. The results of this research show that the quality of Iranian footpaths is considerably lower than the quality of foreign footpaths. One of the main reasons for this is the absence of adequate attention towards “Social and Management” parameters in the planning and designing process of footpaths. Therefore, it is suggested that these factors are taken into consideration: paying attention to the needs of the “Beneficiaries’ in the designing process”, the “variety of users”, and “Project flexibility”.
    Keywords: Footpath, Walkability, Environmental Quality, Sustainable Transportation, ANP Method
  • Mohammad Naghizadeh*, Farah Habib Pages 21-31
    The development of cities and uncontrolled increase in the number of vehicles have led to the inability of children to use many spaces and lands appropriate for play. This is while urban areas, especially urban parks, can have the greatest impact on fostering children's creativity. The aim of this study is to identify physical components that affect the creativity of Iranian children aged 6 to 12 in playgrounds located in urban parks, and to explain the most important index of each of the components and the relation between them. In this study, by combining theories related to the subject, survey research method is used. Also, in order to determine the view of professionals on effective physical factors, targeted self-made questionnaires were distributed between 154 Iranian experts in the area of urban planning, architecture, phycology, and educational science and 94 acceptable responses were received. The collected data was analyzed and ranked using SPSS22 and statistical tests; then, with Path Analysis Method and the help of Smart PLS software, the research model was developed based on relationships between variables. The results, according to expert's view, show that the most important components influencing the enhancement of the children's creativity are diversity, vitality and physical flexibility in urban play spaces. With this said, material diversity and sitting spaces have the greatest direct and indirect impact on children’s creativity.
    Keywords: Children, Creativity, Diversity, Vitality, Physical Flexibility
  • Hossein Maroufi * Pages 33-45
    Analyzing the spatial features of Islamic-Iranian cities has been a dominant mode in studies related to urban history in Iran. The research investigates the socio-political structure of Iran after the Safavid dynasty up to the Constitutional reform in order to get a better understanding of different influential factors in governing cities. This research offers an alternative way of reading Islamic-Iranian cities through which urban space becomes a reflection of power relation and interaction between different institutions involved in urban government. Starting with introduction of state-society structure in pre-modern Iran, the article suggests three institutions that are directly involved in urban government. These three institutions are: the institution of the sovereign (Nahad-e- Hakemiatä, the institution of shari’a (Nahad-e Mazhab), and the institution of custom (Nahad-e-Urf) corresponding respectively to the state, religion, and communal affiliations. The negotiation and interaction between these three institutions were fundamental for maintaining secutiy, stability, public morality and social welfare of inhabitants in one coherent urban system. Accordingly, the produced space in traditional Iranian cities was a result of collective interaction between the state’s authority, customs, and religious culture realized in different functional zones of cities which are politico-administrative zone of citadel (arg), socio-economical zone of bazar and semi-autonomous zone of residential neighbourhoods.
    Keywords: Iranian city, Governmentality, Custom, Religion, Urban Space
  • Alireza Farhangi Khanghah, Yousef Gorji Mahlabani *, S. Majid Mofidi Shemirani, Hossein Medi Pages 47-61
    The capacity of buildings to use solar radiance to supply their energy needs via absorbing sun-light energy through the outer envelope makes it so vital to have a substantial consideration to the design of buildings’ shell as an energy-efficient element. The amount of electrical energy output of a building integrated photovoltaic (BIPV) relates to various factors such as solar incidence of its platform, optimum orientation of building toward the Sun, form of its shell as well as the efficiency of photovoltaic modules used within the system as electricity generator. From mentioned factors, the form of a building envelope can intensify the yield of a BIPV system by being integrated to solar plain concentrators which known as CPV system. This research tries to monitor the effect of reflection on BIPV envelope efficiency improvement by doing an experimental test in which the increase of the output of a south-oriented photovoltaic module under a flat mirror reflection has been evaluated. The research concludes an improvement equal to 13.19% in output power by adding the flat mirror on the east/west sides of the module and 11.19% increase for a flat horizontal mirror perpendicular to the PV on southern façade. On the other hand, the research recommends the angle of 26 degrees inclination from the east and west for mirrors to reach to their best solar situation in which there is no shading effect on the PV surface. Moreover, results of this research shows that the best proportion for a rectangular mirror as a reflector is when its depth to height ratio is 0.5 or D/H=0.5. The research is categorized as an applied research which uses experimental-descriptive method to reach the goals.
    Keywords: Building Envelope, Energy-Efficient, Photovoltaic Panel, Flat Reflector, Integrated System, Output Power
  • Mitra Ghafourian * Pages 63-73
    From among the vast domain of household needs in Iran, those which change throughout time and demand family adaptation are the most evident ones. To enhance the qualitative properties of housing, interior space flexibility and adaptability factors are regarded as appropriate solutions to the household's changing needs. The present study is a combination of qualitative and quantitative oriented approaches, benefitting from content analysis method. To do so, data collection procedure was carried out based on library references and previous related literature to establish a framework for conducting interviews with experts and scholars along with analyzing their views. The designed questionnaire was then delivered to 15 conversant experts. The results obtained from analyzing and evaluating their opinions and ideas introduced four types of flexibility according to priority, namely: expansibility, possibility of different furnishings, divisibility, and multi-functionality of space. Each one of these spatial qualities responds to a specific changing need of an Iranian core family, enhancing the flexibility of housing.
    Keywords: Housing, Household (Family), Changing Needs, Types (variables) of Flexibility
  • Vida Vahabi, Mojtaba Mahdavinia * Pages 75-90
    Traditionally, among sources of renewable energy, solar energy has played a great role in providing heating and lighting for the building. The heat gain from solar energy, especially in winters, can reduce the need for heating systems and as a result the consumption of energy. However, this issue in summer time can increase space cooling Loads. One of the most important factors for improving energy efficiency in the building is controlling direct solar radiation. Considering that windows are the only part of a building, which allow solar radiation to enter directly, shading is essential to prevent solar radiation penetrating the interior. Shutters are one type of these elements which have been used in Iran's architecture .The wooden type with fixed louvers were common in residential buildings of Tehran in Pahlavi period. Despite the fact that shutters have a great impact on thermal performance, they are not used by contemporary architects in Iran. This research aims to investigate energy efficiency of window shutters with different parameters: installation place, control method and material. The results show that the external shutters with movable louvers and intelligent control have greater effect on reducing thermal loads compared to the other types.
    Keywords: Shutter, Window Protective Cover, Energy Saving, Thermal Performance, Residential Buildings
  • Mahdi Montazerolhodjah, Mojtaba Sharifnejad *, Maryam Rajabi Pages 91-105
    During the past decades many design strategies have been used in urban spaces of Iranian cities to increase the inclusiveness of these spaces. But still, there are some problems and worries that many groups such as elderly citizens have when it comes to urban public spaces. One of the principles necessary in providing comfort for users of urban spaces is prompting environmental security. The pleasance of an urban spaces depends, on one hand, on being protected against danger and physical injury and, on the other, on mental protection against insecurity and fear of crime. The purpose of this paper is to evaluate the effects of physical components of Khan square as an urban space on sense of security in old citizens. A total of 200 people with the age of 55 and above participated in the survey. The research method used is survey type which is a type of applied study in which techniques such as library documents and references as well as Kolmogorov-Smirnov test, multiple regression and Pearson's Correlation Test are used. Findings of the research indicate that components such as security, light and urban texture have the most effect on the sense of safety in urban space.
    Keywords: Safety, Urban Space, Elderly, Yazd City, Khan Square
  • Vahid Vaziri, Sadaf Keramati * Pages 107-120
    User-oriented change management in educational spaces will provide an opportunity to maintain productivity at an acceptable level through minimal time and capital. The current study attempted to enhance productivity in educational spaces. By a comparative analysis of student needs throughout the change management of school spaces, this paper explored what changes are essential to bring an educational space to desirable conditions, and whether the change priorities are identical for all students from different classes. In achieving these objectives, effort was made to adopt a hybrid model (quantitative - qualitative) to evaluate the physical elements of classroom space based on drawings received from a total of 150 female third-graders at 6 different classes in Ardabil, Iran. The results demonstrated that change priorities varied from the perspective of students from each classroom depending on their specific preferences. This emphasized the significance of individualistic attitude and decision-making on physical transformation of primary schools. In that light, it is crucial to focus on users of educational spaces throughout the change process, thereby to ensure each change will promote the quality of spaces and meet both user preferences and organizational productivity.
    Keywords: Change Management, Productivity, Classroom, Drawing, Ardabil
  • Amir Shakibamanesh *, Masoumeh Ayashm, Parisa Ghobadi Pages 121-134
    Nowadays, with the development of cities and urbanization, the need for security in various areas is felt more than ever, yet, it is different from what it was before. Meanwhile, psychological security is considered as one of the main and decisive parts of the security concept in urban spaces which is greatly affected by different variables. One of these variables, the effect of which on the sense of security in a place is the subject of this article, is physical visibility in urban environment. This study aimed to investigate the relationship between the visibility of the body of urban squares - as a type of urban space - and the psychological security of the said spaces in the mind of pedestrians. In this context, a review and evaluation will be discussed in Saat and Namaz Squares of Tabriz. In order to evaluate and analyze visual data based on the natural movement of the observer in the urban space, Isovist 3D technique, and Geoweb3D software were used. Moreover, digital interactive modeling (simulated by Unity 3D software) was used to assess the impact of physical changes on visibility and in turn, the psychological security of the environments under study. In this study, from among the various components affecting psychological security in urban spaces, four components, i.e. space, form of space, visual comfort and permeability, were investigated as the most important physical factors affecting the psychological security. The results of assessments carried out showed that spaces with better indices of visibility (such as the volume of visibility, the layout of forms defining the volumetric structure of space, location and dominance of remarkable anchor points visible in space, etc.) are much more effective in altering the perception of the environment compared to other physical aspects, and contribute to a sense of psychological security. This research is a descriptive-analytic and applied research and field, library and documentary methods (with interviews and questionnaires) were used for data collections. Also, visual data analysis modeling has been utilized. The results of data analyses show that Saat Square of Tabriz, with limited sight range and more spatially defined familiarity, is more successful compared to Namaz square in providing a better and safer place in the minds of citizens.
    Keywords: Visibility, Psychological Security, Square, The Three-Dimensional Isovist, Digital Interactive Modeling
  • Elham Sarkardaei *, Mahmoud Reza Saghafi, Farshad Nasrollahi Pages 135-148
    In addition to conserving non-renewable resources, saving fossil fuels will result in reducing environmental pollution. Preventing the loss of heat when heating is required as well as using renewable energies are some solutions for saving energy. South greenhouse (sunspace) is one of the systems for creating passive heating. This study was conducted to investigate south greenhouses in residential apartments and this model, which was constructed in Shahrud (a city with cold climate) was selected as the case study. To measure temperature control buffer zone (the greenhouse), field method and data loggers (digital thermometer) were employed. After measuring the temperature of the space (sunspace and living room) during specified hours and comparing the temperature of the weather outside the building (data derived from Meteorology Department), heat dissipation of the living room was calculated using experimental method. Results show that greenhouse on the south side of the building reduces heat loss in the adjacent space (living room) for about 33 percent and prevents the direct heat exchange between this space and the exterior of the building.
    Keywords: Passive Heating, South Greenhouse, Heat Dissipation
  • Farhangh Mozafar, Mostafa Behzadfar, Sajed Rastbin * Pages 149-173
    Historic district regeneration process searches for sustainable physical, socio-cultural and economic development and therefore, its main principle is socio-economic revitalization. In this regard, intervention method in public spaces to gain socio-economic revitalization of historic district in compliance with realization of regeneration goals, has become the main challenge of modern urban regeneration knowledge. To answer this challenge, recent academic literature in the field of urban planning and design confirms the necessity of pedestrian flow analysis in urban districts to explain how much citizens benefit from environmental qualities, and also the role of appropriate flow distribution in socialization, reinforcing social capital and local economic growth of urban districts. Therefore, in this research, in compliance with historic district regeneration with focus on public urban spaces, the subject of pedestrian flow demand analysis is considered to assess the status-quo plans and also suggest efficient solutions for proper pedestrian flows distribution in historic district, by using the given results. Realizing this operative goal, firstly increases the amount of environmental qualities citizens benefit from, due to the implementation of regenerating plans. This results in the improvement of the district’s vitality, sociality of urban spaces, and reinforcement of social capital to retain local citizens. Secondly, correct pedestrian flow distribution in districts would lead to appropriate distribution of economic opportunities and hence create local economic growth and revitalization of the district’s economy. Therefore, in this research estimating pedestrian trip demand function, as the first step in the comprehensive study of pedestrian flow, is considered as an operative goal and which is a basis for appropriate pedestrian flow distribution in districts. This triggers the realization of socio-economic revitalization of districts and results in the regeneration of the district as the ultimate goal. This research, in terms of goal, is an applied research and in terms of method, is a correlation research. Researched indexes, as independent variables, are based on literature review. A part of the historic district of Tehran is selected as the case study of the proposed process, and as well as assessing the district maps, the raw data for modeling is gathered by using questionnaires. Finally, step by step regression is used to explain the relationship between independent and dependent variables, and also to estimate pedestrian trip demand with regards to demand goals. The results of regression, are tested in terms of meaningfulness of the whole regression and also every independent variable, and finally, the proposed relations to estimate pedestrian flow demand are provided. Based on quantitative relations given by regression and also suggestions of the legitimate elaborate plan of the district, it is determined that the suggestions of this detailed plan for the appropriate distribution of pedestrian flow, is not effective. Consequently, major reviews in the plan suggestions, as an upper-hand plan, is required in order to revitalize socio-economic life and achieve the regeneration goals of the studied district. Therefore, the proposed process could be highly effective and efficient in assessing and enriching the historic districts’ regeneration plans.
    Keywords: Historic District, Social, Economic Revitalization, Regeneration, Pedestrian Demand Estimation, Regression
  • Abdolhamid Noghrekar *, Sahel Dezhpasand Pages 175-192
    One of the most important issues in architectural education, is the learning process and attention to individual differences in this field. In architectural education, the architects utalize other disciplines, including education and training sciences to optimally critique their own work during assessments and evaluations. This is considered as one of the important requirements for improving design quality and the lack of it will lead to a gap between research and professional environments. However, education in a social system based on Islamic tenets, must be different from others. Islam recognizes the importance and necessity of utilizing the benefits of the science and knowledge of other lands; but in order to correctly apply these achievements in any area such as architecture, it is necessary to harmonize their components with native values and religious concepts. Combining different scientific, philosophical and religious methods can help to better explain phenomena such as learning that has different aspects. One of the noticible theories in the field of education is Kolb's learning theory, which is referred to in the field learning sciences and more accepted among researchers. This theory examines the different ways that people receive and process information. This research has been conducted with aim to review and evaluate Kolb's learning theory based on Islamic principles and values in architectural education, and to also answer the question of whether Kolb's learning theory is close to Islamic theoretical foundations in learning and teaching architecture or not? For this purpose, a comparative study has been done between this theory and the relevant Islamic structure, which has the capability of being used in all human processes (Such as learning, teaching and creating works of art, architecture and urbanism). Given the interdisciplinary nature of architecture, a combination of research methods are used in this article including logical reasoning and analytical-commentary methods based on two sources: reason and quote. The findings indicate that Kolb's learning model is based on experience and individual differences in learning, which from an Islamic view has been confirmed and emphasis on. But due to its interdisciplinary nature, in order to utilize this in a correct and Islamic education of architecture, additional topics have been suggested. This model corresponds with parts of the Islamic model, but has weaknesses in anthropological topics. Also, this model cant evaluate concepts such as Intuition and Inspiration, which are related to higher levels of learning in human beings. Achieving these levels leads to the establishment of wisdom and recognition of its necessity in the higher education system of the country.
    Keywords: Islamic Anthropology, Architectural Education, Kolb's Learning Theory, Comparative Comparison
  • Taban Ghanbari, Hossein Soltanzadeh *, Mohammad Reza Nasirsalami Pages 193-209
    Using semiotics as a tool for analyzing and interpreting explicit and implied implications present in the phenomena as a system of socio-cultural signs, the current research intends to decode and understand semantic concepts and metaphors in how to organize the space and main concepts constituting space and architecture of Arg of Karim Khan. Using a historical interpretation method and cultural semiotic strategies, the current research seeks to identify cultural meanings and the impacts of Zandiyeh’s life style on the monument and the matching of the unique characteristics of the monument with the themes underlying Zandiyeh tribal culture. In this regard, the current article presents some interpretations consistent with the monument which are of utmost significance in the interpretation of the architecture influenced by ethnic culture and art. The results indicate that tribal art sis capable of creating a non-representational world in which the visual reality of the phenomena is shaped independent from any representational and expressive feature. It can be said that, paying attention to this process (factors such as simplicity, not extravagant, connection with nature, euphoria and happiness, and peace) confirms the absence of any mere functional and conservative perspective in the content of art and architecture of Zandiyeh period, also specifies that “deliberative functionalism of ethnic art” as the third important theme of ethnic art after “naturalism” and “simplification resulting from abstraction of meanings” has been influential on spatial pattern and the ornamentation of Arg of Karim Khan. Other reasons include a wide variety and strong presence of the monument’s murals conveying the geometrical and abstract motifs of natural elements with the technique of implementation in the School of Shiraz.
    Keywords: Cultural Semiotics, Zandiyeh Art, Governmental Architecture, Arg of Karim Khan