فهرست مطالب

تفسیر پژوهی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

نشریه تفسیر پژوهی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامران اویسی صفحه 13
    قرآن پژوهان بر این باورند که قصص قرآن دارای پیام هایی برای مسلمانان است حتی اگر درباره اقوام و ملل و ادیان و پیامبران گذشته باشد. غالبا روش قرآن در نقل قصص، ارائه سر خط های لازم برای پیام گیری از آنها و نپرداختن به نقل تمام ماجرا با جزئیات است که برای برخی ناآشنایان با روش نقل داستان های قرآنی، گاهی سوال برانگیز خواهد بود. حتی ظاهر برخی از آیات قصه های انبیاء در نگاه ابتدایی، با عصمت آنان و نیز برخی از مبانی دینی و یا مذهبی منافات دارد؛ لذا لازم است تا به شبهات پدید آمده پاسخ داده شود. درباره قصه حضرت سلیمان (ع) نیز شبهاتی ایراد گردیده است که مقاله حاضر سعی دارد شبهه های مربوط به قضیه هدهد را از قصه سلیمان نبی (ع) پاسخ گوید. شبهه رابطه علم غیب حضرت سلیمان (ع) با غیبت هدهد در صف لشکریان، بررسی وعده عذاب و ذبح هدهد توسط سلیمان (ع) از جمله شبهه های مطرح شده که پاسخ هایی توسط قرآن پژوهان ارائه گردیده است مانند انبیاء علم غیب دارند جز در مواردی بنا به مصلحت، مامور به استفاده و عمل بر طبق آن به ویژه در حکومت داری نیستند؛ لذا هدهد در قلمرو علم ظاهری حضرت سلیمان (ع) گفته است که من چیزی می دانم که الان تو بدان احاطه نداری؛ هدهد تکلیف و مسئولیت حکومتی داشته که در صورت تخلف شایسته توبیخ بوده و مواخذه سلیمان (ع) به آن شدت نیز بر اساس اهمیت نقش حکومتی او بوده است.
    کلیدواژگان: سلیمان، عصمت انبیاء، علم غیب، قصص قرآن، هدهد
  • سیفعلی زادهدی فر صفحه 47
    فرهنگ اسلامی در عصر حاضر کاستی هایی دارد که باید در رفع آنها بکوشد، تا خود را زایا و بارور نماید. برای رسیدن به فرهنگ اسلامی ایده آل راهی بس دشوار و موانعی سخت وجود دارد. از میان موانع ریز و درشت می توان به موارد ذیل اشاره نمود. عدم فهم صحیح اسلام، عدم توجه به کارو تلاش و جهل و ناآگاهی. همچنین برای اینکه فرهنگ اسلامی به قدرت و قوت مورد نظر خود برسد، با چالش های اساسی مواجه است. امت اسلامی بدون ترس و واهمه، باید با این چالش ها روبرو شده و بر آنها چیره گردند. چالش های اساسی عبارتند از؛ باز اندیشی نسبت اسلام یا مدرنیته، تهاجم فرهنگی، عدم توان پیش بینی حوادث، مقابله با هرگونه افراطی گری و تاکید بر عنصر گفتگو، اتحاد و افزایش قدرت داخلی؛ حل این مسائل باید سریع صورت گیرد. تا زمانی که امت اسلام تکلیف خود را با این مسائل، روشن ننموده است، رسیدن به نقطه ایده آل، محال و ناممکن خواهد بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ اسلامی، اتحاد، آینده پژوهی، تهاجم فرهنگی
  • آذر زمانی، حمیدرضا بصیری صفحه 85
    ادراک یا شعور توحیدی موجودات، آگاهی آنان به وجود خویش و آفریننده خود است که به موجب این علم، خالق خود را ستوده و تسبیح می گویند. تسبیح حیوانات برای خداوند و شعور آنان نسبت به آن ذات تعالی، از جمله حقایقی است که قرآن کریم در ضمن بازگویی یک ماجرای داستانی یا به موجب امری قابل تذکر از زندگی حیوانات در کنار انسان ها، بیان نموده است. این پژوهش به منظور شناخت کیفیت ادراک توحیدی حیوانات به جمع آوری و بررسی آیات مرتبط با این مسئله، با استفاده از شیوه کتابخانه ای پرداخته است. از جمله نتایج به دست آمده، این است که هر یک از انواع حیوانات دارای شعوری توحیدی متناسب با وجود خود است که به وسیله آن در مسیر تکامل زندگی خویش در حال حرکت است.
    کلیدواژگان: ادراک توحیدی، تسبیح، حیوانات، تکامل، قرآن
  • اکبر ساجدی صفحه 115
    علامه طباطبایی به عنوان یکی از اندیشمندان معاصر جهان اسلام در ترسیم هندسه معرفتی اسلام جایگاه ویژه ای برای «آزادی اندیشه» قائل است. این پژوهش بر آن است تا هندسه معرفتی پیش گفته را مورد بازنگری قرار داده و زیرساخت های آزادی اندیشه را از نظر وی بیابد. بر باور علامه، آزادی اندیشه در اسلام بر دو زیرساخت «نهاد جمعی اسلام» و «فطری بودن اسلام» بنا شده است. علامه اساس اسلام را تحفظ بر اصول برشمرده، آزادی اندیشه را با عنایت به نهاد جمعی دین مورد تایید اسلام دانسته است. از نظر علامه اجتهاد و تفکر جمعی زمینه ای برای رسیدن به آزادی اندیشه است و در موارد بروز شبهه، عرضه به کتاب و سنت به عنوان راه حل معرفی شده است. هماهنگی اسلام با فطرت انسان ها از دیگر زیرساخت های آزادی اندیشه از منظر علامه طباطبایی است. اسلام با دعوت به تبعیت از حقیقت، زمینه یگانگی و اتحاد را در میان انسان های گوناگون فراهم کرده و نسبت به عوامل اختلاف آفرین به نحو مناسبی راه کار ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: آزادی اندیشه، زیرساخت های آزادی اندیشه، علامه طباطبایی
  • محمد صالح شریف عسکری، مهدی شفایی صفحه 143
    قرآن کریم مجموعه ای از مهمترین عناصر محتوایی، بیانی و بلاغی را شامل می شود که علاوه بر دستورات گوناگون و حیات بخش برای زندگی انسان ها، مجموعه ای چندبعدی از علوم گوناگون عقلی و نقلی را عرضه کرده است؛ در میان این دانش ها، علوم بلاغی و لغوی جایگاه ممتازی دارند؛ چراکه از یکسو باعث فهم صحیح تر و رساتر کلام خداوند می شوند و از سوی دیگر بر جنبه ی اعجازآمیز بلاغت و بیان وحی الهی در مقارنه و معارضه با سایر سخنان تاکید می کنند. مقاله ی حاضر، در راستای بررسی وجوه گوناگون معناشناسی واژگان قرآن، تحقیقی است در جهت توجه و شناخت خصایص مختلف بیانی و محتوایی ماده ی «رغب» در قرآن کریم با تکیه بر دیدگاه های تفسیری شیعه. نگارنده، در پژوهش حاضر، وجوه مختلف لغوی و معنا شناسی واژه «رغب» را بررسی کرده، و در این مسیر، از مهمترین معاجم و کتب حوزه ی لغت و معنا از متقدمان و متاخران بهره برده است؛ «رغب» از اصول قرآنی می باشد؛ و مجموعا در قرآن کریم هفت لفظ از این ماده، در هشت آیه (سه آیه از سور مکی و پنج آیه از سور مدنی) ذکر شده است؛ این ماده به معنی نوعی از انواع حب است که بر معنای شدت اراده و میل و مقتضای حرص نسبت به چیزی دلالت می کند؛ همچنین مشخص گردید اگر «رغب» به همراه «عن» بیاید چنانکه در سوره مریم آیه 46 آمده است معنای نقیضی «روی برگردانید و اعراض کرد» می دهد. نتایج پژوهش حاضر، نشانگر آن است که: در قرآن کریم، یا استناد بر کتب تفسیری شیعه، ساختار و محتوای آیات، پیوند مستحکمی با رویکردهای معناشناسی دارد چنانکه در ماده رغب نیز بنا به فراخور بحث، معانی مختلفی اراده شده است، بر همین اساس، در منظومه معنایی این واژه در آیات، می توان به دریافت هایی همچون «خواستن»، «امیدوار بودن»، «پناه بردن»، «روی نمودن و متوجه شدن»، «میل داشتن و آرزو نمودن» اشاره کرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ماده رغب، معناشناسی، تفسیر، انواع حب
  • حسین کامیاب صفحه 167
    داستان قوم بنی اسرائیل بیشترین تکرار و تاکید را در بین قصص قرآنی به خود اختصاص داده است. تاکیدات قرآن که معجزه الهی و کتاب هدایت است بدون حکمت نیست. بی تردید یکی از مهمترین حکمت های توجه قرآن به داستان های بنی اسرائیل، عبرت آموزی رفتار این قوم برای امت اسلام است. از سوی دیگر در روایات شیعه و سنی بر تکرار رفتارهای قوم بنی اسرائیل توسط امت اسلام تاکید شده است. یکی از این موارد نحوه برخورد امت اسلام با وصی پیامبر اکرم(ص) می باشد و سوال اصلی این است که آیا این برخورد با رفتار بنی اسرائیل با اوصیای پیامبرانشان شباهتی داشته و در امت اسلام تکرار شده است؟ با مطالعه ی رفتاری دو امت بنی اسرائیل و اسلام به صورت تطبیقی و تحلیلی می توان حداقل سه شباهت را ارائه نمود. اولین وجه شباهت، اختلاف و دو دستگی است که امت اسلام مثل قوم بنی اسرائیل پس از شنیدن ندای وحدت پیامبرشان، گرفتار آن شدند. دومین وجه شباهت، تکذیب پیامبران و عصیان و سرپیچی از فرامین آن هاست که در امت اسلام هم این تکذیب و عصیان در خصوص تعیین وصی بعد از پیامبر اسلام(ص) صورت گرفت. شباهت سوم پیمان شکنی است که امت اسلام بعد از وفات پیامبر اسلام(ص) از عهد و بیعتی که با وصی ایشان برقرار نموده بودند، برگشتند و پیمان شکنی بنی اسرائیل را تکرار نمودند. در این پژوهش در مرحله گرداوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و در مرحله پردازش از روش تحلیلی و تطبیقی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ماده رغب، معناشناسی، تفسیر، انواع حب
  • محمد هادی (بهروز) یدالله پور، عبدالله گل پرور صفحه 180
    یکی از حوزه های تحقیق و پژوهش، عرصه مباحث نوین علمی و عرضه ی آن به آموزه های علمی وحیانی است که محققان قرآنی با دانش ها و مطالعات ژرف خویش در این راه، توفیق خوبی داشته اند.
    بی تردید رشد چشمگیر علوم و دانش بشری در عصر حاضر و توسعه و پیشرفت دستاوردهای بشری، صحت حقانیت اشارات و اعجاز علمی این کتاب جاودان الهی رابیشتر به اثبات کرده است. اشاره به نیروی گرانش یعنی تاثیر کلیه اجسام بزرگ و کو چک در یکدیگر یکی از موارد اعجاز علمی قرآن است، زیرا قبل از نزول آیات مربوطه کسی از آن اطلاع نداشته است. مدت ها بلکه قرن ها بعد از نزول آیه، این دستاورد علمی توسط نیوتن و دیگران کشف شده است. نوشتار حاضر تلاش نموده است تا با ژرف کاوی مفهوم گرانش در آیات قرآن، به بیان و تبیین آن بپردازد و مبانی و آثار و فواید آن را اشارت نماید، و به این نتیجه دست یافته است که تفسیر علمی آن آیات، گویای اعجاز علمی قرآن می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر علمی، معجزه، نیروی گرانش
|
  • Kamran Oveisi Page 13
    Quranic scholars believe that the stories of the Quran have messages for Muslims, even those stories of the people and religions and prophets in the past. Often the method of Quran in narration the stories is presenting the outlines and the main lines and not addressing the details. So the method may raise some questions for some people. In the first sight the appearance of some of Stories of the Prophets in Quran seems incompatible with their innocence and some religious principles and inter-religious rules. So the doubts emerged must be answered. About the story of Solomon some doubts have been raised and this paper attempts to answer the doubts about the story of Prophet Solomon (pbuh) and Hoopoe. Doubts such as foreknowledge of Solomon and absence of Hoopoe in the troops and the promises of torment and slaughter of the Hoopoe by Solomon. In this article the commentators’ views on the subject has been surveyed.
    Keywords: Solomon, the infallibility of prophets, foreknowledge, Quran stories, Hoopoe
  • Saifali Zahedifar Page 47
    Islamic culture to be fertile in the present age has shortcomings that should be resolved. There are too hard work and difficult obstacles to achieve the ideal of the Islamic culture. Among them can be cited as: Lack of correct understanding of Islam, Lack of attention to work, and ignorance. In addition, Islamic culture to reach its desired strength, faces fundamental challenges. Islamic nation without fear must face these challenge and overcome them. Major challenges include rethinking the relation between Islam and modernity, Cultural Invasion, unability to predict events, opposition with any extremism and emphasis on the conversation and unity and increasing internal power. These issues must be resolved quickly. As long as the Muslim nation has not come over with these issues, achieving an ideal spot would be impossible.
    Keywords: Islamic Culture, Unity, Futures studies, Cultural Invasion
  • Azar Zamani, Hamidreza Basiri Page 85
    Monotheistic consciousness of creatures is their awareness of themselves and their Creator, Whereby they Praise and glorify their Creator. Animal’s prayer for God is mentioned in Quran in a fictional story of the life of animals with humans. This study aims at understanding the whatness of the monotheistic consciousness of animals by gathering Verses associated with this issue by using the library method. From the results obtained, is that each type of animal has a monotheistic Consciousness that is commensurate with their own existence whereby it follows its own line of evolution.
    Keywords: monotheistic perception, rememberence of God, animals, evolution, Quran
  • Akbar Sajedi Page 115
    Allameh Tabataba’i as one of the contemporary thinkers in Islamic world in particular thinks that "freedom of thought" has a high level in Islamic system of Knowledge. This study aims at reviewing this system and find the fundamentals of the freedom of thought according to him. According to him, freedom of thought in Islam is based on the "collective entity of Islam" and "the innate nature of Islam". For Allameh Tabataba’i, the foundation of Islam is based on the guarding the principles and emphasizes on the freedom of thought according to the collective entity of Islam. According to Allameh, collective thinking is a basis for reaching to the freedom of thought. In case of doubt, the soulution is to refere to Quran and Sunnah. According to him, another basis for the freedom of thought is the agreement of Islam and the innate aspece of human. Islam prepares the grounds for the unity of all human beings by invitation to the following of truth and offers soulutions for disagreements.
    Keywords: Freedom of Thought, the Foundations of Freedom of Thought, Allameh Tabatabai
  • Mohammad Saleh Sharif Askari, Mehdi Shafai Page 143
    Holy Quran contains the important conceptual, rhetoric and expressive elements that in addition to several promising orders for human life it has offered multi-dimensional set of different logical and traditional sciences; in this regard, semantic and rhetoric sciences have outstanding place. On one hand, they cause to faster understanding of the holy speeches and on other hand, they emphasize the rhetoric miracles aspects and divine expression compared to other speeches. Regarding to the perception of the semantics and linguistics different aspects and characteristics of holy Quran, this article aims to investigate different rhetoric and conceptual characteristics of “Raghab” in Quran. The author has investigated different rhetoric and semantic aspects of the word “Raghab” and he has referred to the former and contemporary important semantic books. The reuslts of this research depict that “Raghab” is one of the Quran principles; and in sum, this word has been used in eight verses (three in Mecca and five in Media Suras). It involves a kind of love that denotes severity of tendency and desire towards something; also it was specified that if “Raghab” is accompanied by “An”- as it is seen in the Sura Merriam, verse 46 - it has paradoxical meaning of rebut.
    Keywords: holy Quran, “Raghab”, semantics, interpretation, love
  • Hossein Kamyab Page 167
    The story of the Israelites is much more repeated and emphasized than other stories in the holy Quran. There is a reason behind this emphasis in the holy Quran as a divine miracle and guidebook. There is no doubt that one of the most important reasons behind the emphasis is for Muslims to draw lessons from the Israelites’ behavior. On the other hand, both Sunni and Shiite traditions have insisted upon the same behavior by Muslims. One of the instances of such behavior is how they treated the Prophet’s successor, Imam Ali. The main question here, therefore, is whether this behavior is the same as that of the Israelites and whether this has been repeated or not. Three similarities can be extracted through a comparative-analytic study of the Israelites and Muslim’s behavior. The first similarity is schism and disputes which both communities became involved in after hearing the call of unity by their Prophets. The second similarity is their denial of their prophets, infraction and disobedience to the Prophets’ orders. In the Muslim community, this happened when designating the Prophet’s successor. Perfidy is the third similarity through which the Muslim community, like the Israelites, went back from their promise with their prophet and repeated that of the Israelites. In this research the data were collected by from the libraries and were analysed by the analytic and comparative method.
    Keywords: Israelites, Muslims, schism, disputes, denial, infraction, perfidy, prophet's successors
  • Mohammad Hadi Yadollahpur, Abdollah Golparvar Page 180
    One of the fields of research is the scope of the comparison between modern science with divine doctrines. Quranic scholars had outstanding achievements in this respect. It is certain that the great success in human knowledge and the development in human achievements has proven the truth of the scientific miracle of the divine book of Quran. The reference to gravity – the influence of all things on each other – is one of the scientific miracles of Quran because before its revelation nobody was aware of it. Centuries after the revelation of the Quran this scientific rule was discovered by Newton and other scientists. This article is going to survey the concept of gravity in the verses of Quran and point to its fundamentals, fruits and benefits. It has come to the result that the scientific interpretation of Quran shows the scientific miracle aspect of the Holy Book.
    Keywords: Quran, scientific interpretation, miracle, gravity