فهرست مطالب

تفسیر پژوهی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه تفسیر پژوهی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • رضا دهقان نژاد * صفحات 12-46
    مقاله حاضر، ضمن اشاره به جایگاه ارزشی زن در یهودیت و مسیحیت و دوران جاهلیت جزیره العرب و دیدگاه های متفاوت در این زمینه، آن را از منظر قرآن کریم مورد مطالعه قرار داده و برخی از مهم ترین شبهاتی که در راستای احیا و تثبیت جایگاه ارزشی زن در قرآن کریم مطرح شده را نیز با استفاده از نظرات اندیشمندان و مفسران اسلامی مورد بررسی کرده است. برحسب این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است، قرآن کریم برخلاف ادیان تحریف شده دیگر و دوران جاهلیت که به طور کلی زن را موجودی بی ارزش تلقی می کردند، با صراحت تمام ضمن برشمردن مجموعه ای از فضایل مشترک بین مرد و زن، از جایگاه آنان دفاع کرده و نه تنها تفاوتی بین زن و مرد از نظر ارزش انسانی و پیمودن مسیر کمال و دستیابی به قرب الهی قائل نشده، بلکه تنها معیار برتری نزد خداوند را پرهیزگاری دانسته است. از دیدگاه قرآن کریم، زن این قابلیت را دارد که در کسب ارزش های انسانی و فضایل معنوی تا بدانجا پیش رود که همچون مریم و آسیه (علیهماالسلام) از سوی خداوند به عنوان الگوی همه مردان و زنان معرفی گردد. همچنین هیچکدام از شبهات مطرح شده در این زمینه، مانند آفرینش زن از مرد، آفرینش زن برای مرد، اختصاص نبوت و امامت به مردان، اختصاص خطابات قرآنی به مردان و... توانایی مخدوش کردن جایگاه ارزشی زن در قرآن کریم و رعایت عدالت و تساوی در بین زن و مرد را ندارند.
    کلیدواژگان: جايگاه ارزشي، قرآن کريم، زن، برابري، زن در يهوديت، زن در مسيحيت
  • مینا شمخی* صفحات 46-78
    تفسیر لغوی، شیوه ای است که مفسر، لغات و واژگان آیات قرآن کریم را از زوایای گوناگون، مورد بررسی قرار داده و در برداشت های تفسیری خود، مفردات الفاظ قرآن و معانی گوناگون هر لغت، ریشه و اصل هر لفظ و نیز ترکیب جمله ها را محور استناد قرار می دهد. شکی نیست پیامبر (ص) طبق سنت الهی، روش خاصی را برای فهمانیدن مقاصدش اختراع نکرده است و با قومش با همان طریقه مانوس تفهیم و تکلم که بر ایشان شناخته شده بود، سخن گفته است؛ ولی همه ی عرب زبانان زمان نزول، از معانی مختلف همه ی واژگان قرآن آگاه نبودند و در مواردی که برای فهم الفاظ و عبارات قرآن دچار اشکال می شدند، نیازمند تحقیق و تفحص از مفاد واژگان از محضر پیامبراکرم (ص) می شدند. بنابراین لغت، از همان ابتدای نزول قرآن تاکنون، اساس در شناخت دلالت های واژگان قرآنی و آگاهی به راز اعجاز ترکیب قرآنی است.
    کلیدواژگان: واژگان قرآن، پیامبر اکرم (ص)، تفسیر لغوی، زبان عرب، متقدمان
  • نبی الله صدری فر *، محمد مولوی صفحات 79-117
    تفاسیر اثری ترکیبی است از روایات معتبر، روایات اسرائیلی؛ بنابراین، در مرحله اول باید روایات جعلی را از روایات معتبر تفکیک نمود. چنین نیست که روایات معتبر، در تفاسیر اثری همگی به عنوان تفسیر قرآن قلمداد شوند. روایات معتبر را باید طبقه بندی و از یکدیگر تفکیک نمود. هر روایت را در طبقه ای قرار داد که متناسب آن طبقه بوده و روایت با عنوان کلی که برای هر بخش قرار داده می شود، تناسب و سازگاری داشته باشد؛ زیرا برخی از روایات تفسیری در واقع تطبیق هستند، برخی به ظاهر و برخی به باطن آیات اشاره دارند، برخی از باب تمثیل بوده و برخی با توجه به فهم و درک مخاطب از ائمه معصومان(علیهم السلام) صادر شده اند. برخی را هم باید حمل بر تقیه نمود و از این گونه موارد که از زبان معصومان(ع) صادر شده است. این مقاله به بررسی شیوه طبقه بندی روایات تفسیری با تمرکز بر تفسیر المیزان پرداخته است، و پس از بحث درباره جدا سازی روایات جعلی و اسرائیلیات از غیر آن؛ راه های طبقه بندی روایات ذیل هر عنوان کلی را تحلیل نموده است.
    کلیدواژگان: تفسیر اثری، روایت معتبر، روایت جعلی، طبقه بندی، المیزان
  • الهام عباسی، حسین خاکپور، مهرناز گلی صفحات 118-147
    اهل بیت عصمت و طهارت در تبیین و تفسیر آیات قرآن نقش به سزایی بر عهده داشته اند؛ علاوه بر شیعیان، مفسران اهل سنت نیز از این تفاسیر بهره جسته اند. آنان اغلب به فضایل و جایگاه اهل بیت (ع) در تفسیرشان اشاره داشته اند که خود حاکی از جایگاه والای اهل بیت (ع) در تفسیر می باشد؛ آنها چاره ای جز ذکر تعالیم اهل بیت (ع) در تفسیر و ذکر برجستگی هایشان ندارند. آلوسی از بزرگ مفسران اهل سنت در قرن سیزده می باشد که در تفسیر خود، (روح المعانی) به ذکر فضایل اهل بیت (ع) و والایی جایگاهشان، ذیل برخی آیات اشاره می کند. نوشته حاضر به روش توصیفی- تحلیلی با تتبع در تفسیر روح المعانی به بررسی فضایل اهل بیت (ع) در دوحوزه فضایل خاص و فضایل مشترک، می پردازد. البته در پاره ای از موارد آلوسی با دیدگاهی تردید آمیز به فضایل اهل بیت (ع) می نگرد.
    کلیدواژگان: اهل بیت، فضایل، تفسیر روح المعانی، آلوسی
  • صمد عبداللهی عابد، علی احمد ناصح صفحات 148-171
    قرآن، کتاب هدایت است و آدمی با مراجعه به آن می تواند به اهداف هدایتی قرآن دست یابد؛ ولی از آنجا که قرآن به کلیات پرداخته است و جزئیات را به عهده پیامبر (ص) گذاشته است، ضروری است که برای فهم عمیق قرآن به احادیث آن حضرت مراجعه شود. اما به جهت عمق نامحدود قرآن، پیامبر (ص) نمی توانستند همه ی آیات را با همه ی بطون آن تبیین کنند؛ لذا بر خود لازم دانستند که در کنار قرآن برای آیندگان منبعی دیگر در اختیار قرار دهند تا مورد استفاده ی هدایتی مردم قرار گیرد. بر این اساس مطابق حدیث ثقلین، اهل بیت (ع) را به عنوان بیان کننده ی قرآن معرفی فرمودند. علی (ع) در میان اهل بیت (ع) از جایگاه ویژه ای برخوردار است و پیامبر (ص) ایشان را اعلم صحابه در امور دینی و به همراه قرآن معرفی کرده است، و بزرگان صحابه نیز به این مطلب اذعان دارند. پس با مراجعه به متون روایی و تفسیری می توان تعالیم قرآنی و تفسیری ایشان را فرا گرفت و بدین طریق با وقوف به جایگاه تفسیری آن حضرت، خود را از تعالیم ایشان بهره مند ساخت.
    کلیدواژگان: علی(ع)، تفسیر، قرآن، روایت، پیامبر(ص)
  • حمید محمدی راد، مرتضی سازجینی، زین العابدین غفاری صفحات 172-197
    در این پژوهش به بررسی فضایل اخلاق فردی در سوره قصص پرداخته شد. از داستان حضرت موسی (ع) و سایر افراد مطرح در سوره، نکات بسار مهمی در بعد اخلاق فردی قابل برداشت است. از نکات اخلاقی استنباط شده از اعمال موسی (ع) می توان به فضایلی همچون اخلاص در نیت، شکرگزاری، شجاعت، امیدواری و دعا را نام برد. از فضایل اخلاقی سایر افراد مطرح در داستان، می توان به رازداری مادر و خواهر موسی (ع) که سال ها راز او را کتمان کردند، اشاره کرد که این کار جان موسی (ع) را حفظ کرد و «حیاء» را به عنوان بارزترین ویژگی اخلاقی دختران شعیب (ع) عنوان کرد که در نحوه حرکت و نوع سخن گفتن آنان با موسی (ع) نمود یافته است. همچنین فضایل اخلاقی دیگری چون، اعراض از لغو، شکیبایی در برابر مصایب و نیکوکاری از سوره مبارکه قصص برداشت می شود که شناخت و آراسته شدن به این فضایل در نیل به سعادت دنیوی و اخروی موثر است.
    کلیدواژگان: موسی(ع)، دختران شعیب، قصص، اخلاق، فضایل و رذایل، اخلاق فردی
  • سید هادی میرمحمودی، سید رضا مودب صفحات 195-235
    مبانی تفسیر قرآن یکی از مهمترین مباحث در حوزه علوم قرآنی به شمار می آید و پیوسته مورد توجه و اهتمام قرآن پژوهان و علاقه مندان به قرآن کریم به ویژه مفسران بزرگ بوده است. مبانی تفسیر، اصول موضوعه و باورهای بنیادینی اند که تفسیر قرآن بر آن ها استوار است. این باورها و قضایا بر اصل امکان و جواز تفسیر یا کیفیت و روش و اصول و قواعد تفسیر اثرگذار بوده، به آن ها جهت می دهند. در واقع مبانی تفسیر، سبب چگونگی رویکرد مفسران در تفسیر و شکل گیری روش ها و احیانا گرایش ها و اصول و قواعد تفسیری مفسران می گردد. وجود مبانی برای هر علمی امری لازم و مسلم است. از همین رو مفسران در طول تاریخ تفسیر، همواره براساس مبانی از پیش پذیرفته شده به تفسیر قرآن کریم پرداخته اند؛ اما طرح بحث درباره مبانی تفسیر به عنوان دانشی مستقل از آنجا پیدا شد که درباره برخی مبانی میان مفسران اختلاف نظر پدید آمد و در حالی که گروهی مبنا بودن قضیه ای را در تفسیر پذیرفتند، عده ای دیگر نفی آن قضیه را مبنای تفسیر خود قرار دادند. مقاله حاضر بر آن است، ضمن طرح دقیق و البته کلی مهمترین مبانی تفسیر قرآن یعنی الهی بودن قرآن، امکان و جواز تفسیر، ساختار چند معنایی قرآن، زبان قرآن، انسجام و پیوستگی آیات و منابع تفسیر قرآن، به بررسی و تحلیل شمارمبانی از دیدگاه مفسران شیعه بپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، مبانی تفسیر، مفسران
|
  • Reza Dehghannejad * Pages 12-46
    This essay will survey different views on the value and the status of woman in Judaism and Christianity and era of ignorance in jazirat al Arab and then will turn to this subject according to the Holy Quran. In so doing, some of the most important doubts and suspicions concerning the high status of woman in Holy Quran have been surveyed by using the theories of some of Islamic scholars and interpreters. According to this survey - done with the descriptive and analytic method – Quran - in contrast with other distorted religions and the Arabic era of ignorance that regarde woman as unvaluable – has defended the high status of woman by clearly mentioning the common virtues of men and women. Quran sees no difference between men and women according to human virtues and their ways to perfection and proximity to God. Quran sees piety as the only criterion for excellence and supremacy. According to the Holy Quran woman has the capability to become as valuable as Asieh and Maryam and GOD introduce them as pattern for men and women. Finally none of the doubts and suspicions concerning the status of woman seems to have the ability to distort the high and valuable position of woman in Holy Quran and the equality and justice among man and woman according to Quran.
    Keywords: valuable position, Holy Quran, woman, equality, woman in Judaism, woman in Christianity
  • Mina Shamkhi * Pages 46-78
    Lexical interpretation is a method that guides interpreter to study words and Vocabulary of Quran from different perspectives and in his interpretative understandings of Quran's terms refers mainly to various definitions of a word, their roots and the compositions of the sentences. There is no doubt that the holy prophet, based on divine tradition, didn’t invent a new method to explain his purposes and talked to his people using the well-known way of explanation and speak in their own language. However, at the time of the revelation of Quran, there were some Arabs, who didn’t understand completely the definition of some of the Quranic terms and were forced to ask that from the holy prophet (PBUH). So, we can argue that terminology has been the basis in understanding the Quranic word's implications and knowing the miracles in the compositions of Quran.
    Keywords: Quranic terms, Holy prophet (PBUH), Lexical Interpretation, Arabic language, Early Interpreters
  • Nabiolah Sadrifar *, Mohammad Molavi Pages 79-117
    Narrative interpretations are composed of both authentic traditions and fictitious ones. So, first of all we should separate faked narrations from authentic ones.In addition, not all the authentic hadith are considered as exegesis of Quran. It is necessary to categorize them. So, every narration has to be in a special category and is harmonized with other narrations in the same category and with the title of the category. Exegetical narrations are classified in different categories: conformity narrations, external and internal narrations, allegorical narrations and some have issued by Imams based on audience understanding and prudent dissimulation.This research is going to study the classification of exegetical narration in Al-Mizan commentary. Then, after separating faked and Israeeliat narrations, it analyzes different methods of classification of exegetical narrations.
    Keywords: narrative exegesis, authentic narration, faked narration, classification, Al-Mizan
  • Elham Abbasi, Hoseiin Khakpuor, Mehrnaz Gooli Pages 118-147
    The Household of the Prophet (A) have played a significant role in explaining and interpreting the verses of Quran. In addition to Shia interpreters, Sunni interpreters too have benefited much from these interpretations. They mostly refer to the virtues and the high status of the Household (A) in their interpretations that show the elevated position of Ahl al-Bayt (AS) in the interpretation. They have no choice but to mention the teachings of Ahl al-Bayt (AS) and their prominence in their interpretations. Alousi is one of the greatest Sunni commentators in the thirteenth century that refers in his interpretation (Rouh Al-Maani) to the virtues of Ahl Al-Bayt (AS) and their high status.
    This study is going to review the Households (A)' virtues in two areas of particular virtues and shared virtues thorough investigation into Rouh Al Maani Interpretation with descriptive- analytic method. Some of those verses are: Laylatah Almbyt (II / 207), verse Sqayh Hajj (repentance / 19), verse Saleh Al-Muminin (Tahrim / 4), verse Maraja al Bahrain (Rahman / 19 to 21), verse Najwa (Mujadalah / 12 and 13), verse Sabeghun (Wagheah / 10 to 14 ), verse Izn Waeah (Haaghah / 12), verse charity (II / 274), and verse Masooloon (Saafaat / 24) However, in some cases Alusi has a doubtful view to the virtues of Ahl al-Bayt (AS)
    Keywords: Household, Virtues, Rouh Al Maani Interpretation, Alousi
  • S. Abdollahi, Ali Ahmadnaseh Pages 148-171
    Quran is a book of guidance and one can achieve guidance with reference to it. But as Quran is mostly concerned with generalities and details is left to the Prophet (pbuh), to understanding Quran it is essential to refer to the hadith of the Prophet. But because of unlimited depth of Quran, the Prophet (pbuh) could not explain all the hidden meanings of its verses, so he saw it necessary to introduce another resource for future use and understanding of Quran. On this basis, and according to the Hadith of Thaghalain he introduced Ahl al-Bayt (AS) as the true explaining authority of Quran. Ali (AS) among the Ahl al-Bayt (aS) enjoys a special status and the Prophet (PBUH) acknowledged his high status among his other companions in the field of religious matters and Quran interpretation. The greatest Companions have also admitted this fact. So with the reference to Exegesis and Hadith texts one can learn his interpretive doctrines and by understanding his status in the field of Quran interpretation benefit from his teachings.
    Keywords: Ali (AS), the interpretation of the Quran, hadith, the Prophet
  • Hamid Mohamadi Rad, Morteza Sazjini, Zeynolaabedin Ghafari Pages 172-197
    In this study, individual moral virtues were surveyed in Surah Al-Qasas. One can infer very important points in the individual moral dimension from the story of Moses (AS) and others discussed in the Surah. From the moralities inferred from acts of Moses one can point to such good virtues like sincerity, gratitude, courage, hope and pray. From the moral virtues of others involved in the story one can name the secrecy of Moses’ mother and sister, who for years kept his secret and saved his life. The prudency and decency of the girls of Shoaib is inferred from the way they moved and spoke with Moses.
    Other moral virtues such as abandonment of saying what is nonsense and useless, patience for problems and also charity can be inferred from the stories of the Surah and understanding and practicing these virtues will result in achieving happiness in this world and the hereafter.
    Keywords: Musa, daughters of Shoaib, stories, morals, virtues, vices of individual morality
  • Seyed Hadi Mirmahmuodi, Seyed Reza Moaadeb Pages 195-235
    The principles of Quran interpretation are amongst the most important issues in the field of Quran studies. These principles have always been addressed by both Quran researchers, admirers and especially by notable interpreters. Principles of interpretation are axioms and basic beliefs that Quran interpretation stands on them. These beliefs and propositions affect the very principle of the possibility and authorization of the interpretation of Quran, or they affect the quality, methodology, and rules of interpretation and lead them. In fact the principles of interpretation result in the way interpreters approach the interpretation, the formation of methods, and possibly the tendencies, principles, and interpreting rules used by interpreters. Existence of principles for every science is an incontestable and crucial fact. In the field of Quran interpretation too, interpreters have always worked based on predefined principles. However the debate concerning the principles of interpretation as an individual science was launched when some opposing views among interpreters dealing with some of the principles arose. While a group of interpreters accepted a proposition as a principle in interpretation, others adopted just the opposite of that proposition. In this paper we firstly intend to propose both a general and a detailed account of the most important principles, i.e. divinity of Quran, the possibility and authorization of interpretation, existence of different layer of meaning, language of Quran, coherence of Quran verses, and sources of Quran interpretation. And secondly, we intend to analyze some of these principles according to Shia interpreters.
    Keywords: Quran, principles of interpretation, interpreters