فهرست مطالب

تفسیر پژوهی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1396)

نشریه تفسیر پژوهی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • زینب سادات حسینی*، زهرا اکبری صفحات 13-44
    پیشوایان معصوم ( ع)، راسخان در علم و عالم و معلم قرآن می باشند. روایات تفسیری آنان به عنوان یکی از منابع ارزشمند تفسیر قرآن ، نزد مفسران در گویاسازی مقاصد آیات، نقش تعیین کننده ای دارد که اگر این روایات وجود نداشت، فهم و تفسیر بسیاری از آنها غیرممکن بود. از این رو، از دیرباز روایات تفسیری به عنوان یکی از منابع ارزشمند تفسیر قرآن کریم، نزد مفسران تلقی شده است. نگاهی کوتاه به روایات تفسیری آشکار می سازد که آن بزرگواران برای تفسیر آیات و بیان دلالت های آن، روش-شناسانه و ضابطه مند عمل نموده و به تناسب موضوعات کلامی، فقهی، اخلاقی و غیره از ابزارهای گوناگونی بهره گرفته و روش ها و گرایش های مختلفی را اتخاذ کرده اند. این نوشتار که به شیوه توصیفی و تحلیلی سامان یافته، به تبیین شیوه ها و روش های تفسیری نهمین امام شیعه، امام جواد (علیه السلام ) می پردازد. با تتبع در آرای تفسیری برجامانده از امام (ع)، سه گونه روش تفسیری ملاحظه شده است که شامل تفسیر قرآن به قرآن، قرآن به سنت و تفسیر عقلی و اجتهادی می شود و تفسیر اجتهادی ایشان شامل تفسیر مفردات قرآن کریم، شرح آیات الاحکام، تعیین معنای باطنی و سبب نزول آیات است. از این لحاظ شیوه تفسیری امام جواد (ع) ، روش تفسیری جامع می باشد.
    کلمات کلیدی: قرآن کریم، امام جواد (ع)، روایات تفسیری، روش تفسیری.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، امام جواد علیه السلام، روایات تفسیری، روش تفسیری
  • محمد شریفی*، مریم صحرایی صفحات 45-70
    در قرآن کریم، از همسر مرد، گاهی با لفظ «زوج» و گاهی با لفظ «إمراه» یاد شده که در ظاهر ظظظظظظزمترادف به نظر می آیند. نتایج این پژوهش که با شیوه توصیفی- تحلیلی، انجام شده، حاکی از عدم ترادف بین این دو واژه است. شواهد نشان می دهد تفاوت معناداری بین دو واژه زوج و إمراه وجود دارد و معمولا هرگاه ناهماهنگی و عدم ایمان و یا نقصی در زوج یا زوجین، وجود داشته، لفظ إمراه، جایگزین زوج شده است. مهمترین مولفه های زوجیت، عبارتند از اعتقاد به خدای یگانه، سکونت و آرامش، مودت و رحمت. عواملی از قبیل ارتداد، فوت و طلاق نیزباعث ابطال رابطه زوجیت
    می شود.
    کلیدواژگان: زوج، إمراه، مولفه های زوجیت، عوامل ابطال زوجیت
  • مینا شمخی *، نصره باجی، عصمت منصورزاده صفحات 71-102
    در بسیاری از تفاسیر، به خصوص تفاسیر روایی، روایات فراوانی در زمینه ی تاریخ و سرگذشت پیامبران پیشین و نیز اعتقادات و معارف دینی نقل شده که منشا بسیاری از آنها خرافات و داستان های ساختگی اهل کتاب است. که به این روایات اسرائیلیات گفته می شود. بسیاری از مفسران، بدون نقد این روایات، به نقل آنها پرداخته اند. در سده ی اخیر، رویکردی نقادانه به این روایات در میان مفسران و اهل تحقیق صورت گرفته است. یکی از تفاسیر شیعه درآن روایات اسرائیلی به چشم می خورد، تفسیر «منهج الصادقین فی إلزام المخالفین» است که بوسیله ملا فتح الله کاشانی به تحریر در آمده است. مفسرگاهی، این روایات را به منظور نقد بیان کرده است. ولی در برخی موارد، مخصوصا در داستان های انبیاء مانند: ایوب(ع)، ادریس(ع)، عیسی(ع) و حضرت محمد(ص) روایات اسرائیلی را بدون هیچ نقدی آورده است. این روایات علاوه براشکال سندی، از نظر محتوایی نیز مخدوش بوده و با نص صریح قرآن، احادیث معصومین(ع)، عقل و علم در تعارض هستند. در این مقاله، که به روش توصیفی و شیوه کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل و تبیین داده هاست، ابتدا آیاتی را که در تفسیر آنها از این قصص خرافی و روایات اسرائیلی استفاده شده، مشخص گردیده و پس از دسته-بندی این روایات به بررسی و نقد متنی و سندی آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: منهج الصادقین، ادریس، عیسی، محمد(ص)، اسرائیلیات
  • حجت علی نژاد *، جواد فرامرزی صفحات 103-122
    قاعده سیاق، قرارگرفتن خاص کلمات یک جمله یا جمله های مرتبط به یک موضوع در یک کلام است که در تعیین مراد و مقصود متکلم تاثیرگذار می باشد. این قاعده یکی از قرینه های مهم فهم کلام خداوند است که درترجمه وتفسیرقرآن کریم از قواعد مهم محسوب می گردد.این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی، در پی بیان نقش قرینه سیاق در فهم کلام الهی از منظر علامه طباطبایی درترجمه وتفسیر سوره بقره از تفسیر المیزان، می باشد تا به این سوال پاسخ دهد که ایشان درترجمه وتفسیرسوره بقره درچه مواردی از قاعده سیاق استفاده کرده است؟ دستاورد حاصل از این پژوهش، موید این نکته است که علامه طباطبایی در تفسیر سوره بقره از قاعده سیاق در بیان معنای لغت، مشخص کردن مراد و مصداق آیات، ترکیب و نزدیک کردن معنای یک آیه به آیات دیگر، مشخص کردن مخاطب آیه، تایید احادیث و روایات معصومین، رد بعضی از تفاسیربعضی از مفسران و ترجیح قرائات اشاره کرد.
    کلیدواژگان: نقش سیاق، تفسیرالمیزان، قرآن کریم، سوره بقره
  • قباد محمدی شیخی *، ابوالحسن بختیاری صفحات 123-140
    لعن بر بدی و بدان به کلی و شخصی قابل تقسیم است. در آموزه های دینی نسبت به جریان، جواز و اجرای لعن کلی در قبال باطل و اهل آن، تردیدی وجود ندارد و مواردی از جریان، جواز و اجرای آن نسبت به نادر اشخاصی نیز تا حدودی اسناد و مدارک دینی در دست داریم اما برای بررسی جواز تسری و تعمیم آن به گونه ای که در اجتماع اهل ادیان و ایمان به صورت قانونی همگانی و همه جایی در اید و منجر به تکفیر و تفریق امت اسلام گردد، نیاز به بررسی چیستی لعن، مبنای عقلی، منبع نقلی و در نهایت اسباب جواز اجرای آن داریم. در پژوهش حاضر با توصیف و تحلیل ابعاد یاد شده، به این نتیجه رسیده ایم که اقرب به تقوی و احتیاط آن است که لعن کلی را ترک نکنیم و نسبت به لعن شخصی تمام ابعاد عقیدتی، اخلاقی و فقهی را مد نظر داشته باشیم تا از حد اعتدال و صراط مستقیم به بیراهه و انحراف نگرویم و این فرع تقویت آگاهی و اجتهاد در باب آموزه های دینی و پیامد های افراط و تفریط اهل دیانت و ایمان در تاریخ پر فراز و فرود امت اسلام و نیز فرع تقویت ایمان و تحسین هر چه بیشتر عمل صالح است.
    کلیدواژگان: لعن، مبنای جواز لعن، منبع دینی جواز لعن، لعن کلی و شخصی
  • محمد جواد نجفی*، مرتضی سازجینی، عباس یوسفی تازه کندی صفحات 141-164
    این پژوهش، برای روشن شدن معنای تحریف تورات که در قرآن بدان اشارت رفته است، انجام پذیرفت. تحریف در لغت به معنای بازگشت از اصل است و به معنای تغییر و تبدیل در لفظ نیست. با توجه به معنای لغوی و کاربردهای واژه تحریف در قرآن، تعریف دانشمندان متاخر علوم قرآنی بدین صورت که هرگونه تغییری در لفظ و معنا را تحریف می دانند، با قرآن و کتب لغت منطبق نیست؛ بلکه تحریف در قرآن که در مورد تورات بکار رفته است، به معنای کتمان حقایق، و سرپیچی از حدود و احکام الاهی است و دلالتی بر تغییر در لفظ ندارد.با توجه به آیات مربوط به تحریف تورات و آیات مرتبط با آنها می توان گفت که در مورد تحریف تورات سه نظر وجود دارد با بررسی آیات قرآن، دیدگاه منتخب در این پژوهش این است که اصطلاح قرآنی «تحریف» درمورد تورات، پس از بررسی دیدگاه های مختلف، به مفهوم «کتمان مبتنی بر فرا متن» است.
    کلیدواژگان: قرآن، تورات، تحریف، کتمان، تغییر
  • محسن نورایی *، فاطمه قربانی صفحات 165-196

    استاد مرتضی مطهری یکی از عالمان اثر گذار در روزگار معاصر است. هر چند نگارش های مستقل قرآنی استاد مطهری بیش از آثارش در دیگر رشته های علوم اسلامی نیست. اما حجم زیادی از آثار مکتوب استاد بصورت مستقیم و غیر مستقیم در زمینه تفسیر آیات قرآن است. پژوهش پیش رو با روش توصیفی – تحلیلی - ضمن تمرکز بر این بعد نسبتا مغفول از میراث علمی استاد- روش تفسیری ایشان را به بحث نهاده است. بر اساس نتایج تحقیق ، توجه جدی به مقتضیات زمان و برخورداری از روش مشخص تفسیری دو ویژگی مهم میراث تفسیری علامه مطهری است. روش تفسیری ایشان به روش جامع بسیار نزدیک است. مهمترین عناصر روش تفسیری ایشان عبارتند از؛ معناشناسی واژگان، توجه به قرائن پیوسته و گسسته، تفسیر قرآن به قرآن، بهره جویی متعادل از منابع روایی، توجه به عنصر اجتهاد. این پژوهش در شناخت دقیقتر جایگاه علمی استاد مطهری و نیز کیفیت استمرار مکتب فکری و علمی استاد کاربرد آشکار دارد.

    کلیدواژگان: مرتضی مطهری، روش تفسیر، تفسیر قرآن به قرآن، اجتهاد، روایات تفسیری
|
  • Zeynab Sadat Hosseini *, Zahra Akbari Pages 13-44
    The infallible Imams of Shia (A. S.) are the righteous savants in theology and the teachers of the Quran. Their interpretive Hadiths, as one of valuable sources of Quranic Interpretation for commentators in interpreting the purposes of the verses, have such a determinative role so that if these narratives did not exist, the understanding and the interpretation of Quran seemed to be impossible. Therefore, from long time ago, the interpretive Hadiths or narratives has always been considered by the Quranic interpreters as one of the most valuable sources of interpretation of the Holy Quran. A short look to interpretive Hadiths makes it clear that those Holy Imams have methodologically and systematically interpreted the verses and expressed their implications. They have used a variety of tools and adopted various approaches and trends in accordance with theological, juridical, ethical and other issues and have adopted various approaches and tendencies. This essay is structured in a descriptive-analytical manner and explains the methods and approaches of interpretation of the ninth Imam of Shia, Imam Jawad (A. S.) by investigating the interpretive viewpoints and commentaries given by Imam Jawad (A. S.) there can be seen three types of interpretive methodologies that includes interpretation of Quran by the Quran itself, interpretation of Quran by the Hadith and the rational and Ijtihadi interpretation. The Ijtihadi interpretation of Imam (A. S.) in turn includes the interpretation of the words and terminology of the Holy Quran, explanation of the jurisprudential verses, determination of the inner meaning and occasion of revelations of verses. In this regard, the interpretive method of Imam Jawad (A. S.) is a comprehensive interpretive methodology.
    Keywords: holy Quran, Imam Jawad (A. S.), Interpretive Hadiths, Interpretive Methodology
  • Mohammad Sharifi*, Maryam Sahraei Pages 45-70
    In the Holy Quran, man's spouse, is referred to sometimes as “wife” and sometimes as “woman”, which seem to be synonymous. The results of this research which is done by a descriptive-analytic method indicate the mismatch between the two words. Evidences show that there is a significant difference between the two words “wife” and “woman”, and when there is an inconsonance, lack of faith, or a flaw in spouse or spouses, the term “woman”, substitutes “wife”. The most important components of being a couple, wife and husband, are belief in the one God, peace and solace, love and mercy. Factors such as apostasy, death, and divorce also result in the annulment of the parity relation.
    Keywords: Wife, Woman, the Components of Parity, the annulment factors of Parity
  • Mina Shamkhi*, Nasre Baji, Esmat Mansuorzadeh Pages 71-102
    In many of the commentaries of Quran, in particular the narrative ones, there are a plenty of quotations about early prophet's biography, convictions and religion, originating from superstition and fictitious stories of people from other religions. These stories are called narrations of Israiliyyat. Without any criticism of these narrations, many commentators have quoted them. In the last century, there has been adopted a critical approach to these narrations by commentators and investigators. One of the Shiite commentaries which narrations of Israeli are contained in is the » Manhaj al-ṣādeqīn fī ilzām al-mukhālifīn« by Molla Fathallah Kashani. The commentator, sometimes, has mentioned the narrations for critical purpose. In other cases, however, the narrations of Israeli have mentioned without any criticism, in particular in stories of prophets such as Mohammad, Ayoub, Idris, and Jesus. In addition to problems in their documents, in their content also these narrations are vitiated and are inconsistent with Quran, hadiths of Imams, reason and knowledge. In this paper, which the data was analyzed by descriptive method and library studies, first the verses commented on the basis of these fictitious stories as well as Israeli narrations are explained and after classifying the narrations, we deal with the texts and documents critically.
    Keywords: Manhaj Al Sadeghin, Ayoub, Idris, Jesus, Mohammad, Israiliyyat
  • Hojjat Alinezhad *, Javad Faramarzi Pages 103-122
    The rule of the context, or how particular words in a sentence or sentences related to a subject are located next to each other, is influential in determining the purpose of the speaker. This rule is one of the important indications for understanding the Word of God and is considered an important rule in the translation and interpretation of the Holy Quran. This paper, by descriptive and analytical method, seeks to characterize the role of the indication of the context for understanding the divine word from Allame Tabatabai’s point of view in the translation and interpretation of Baqare Sura. This is to answers the question that to what extent does he use the rule of context in the translation and interpretation of Surah Baqara. The results of this research show that Allame Tabatabai, in interpreting this sura, uses this rule in expressing the meaning of the words and to specify the purpose of the verses and the combination and approximation of the meaning of a verse with other verses, to specify the audience of the verse, to confirm the hadiths and traditions of the Imams, to reject some interpretations and to prefer some readings.
    Keywords: The role of context, interpretation of al Mizan, The Holy Quran, Baqare Sura
  • Ghabad Mohammadi Sheikhi *, Abolhasan Bakhtiari Pages 123-140
    Cursing the evil can be divided into general and particular. There is no doubt about the religious teachings about the permission and the implementation of the general curses against the vice, and to some extent, we have some religious documents, but for the generalization of the permission in such a way that in the religious communities it becomes legal and universal which leads to the excommunication and subtraction of the Ummah of Islam, it is necessary to examine the essence of cursing, the rationale, the source and ultimately the permissibility of execution. In the present study, by describing and analyzing the dimensions mentioned, we conclude that being committed to piety and precaution is not to abandon general curses and to consider in cursing all aspects of faith, ethics, and jurisprudence in order to not to exit from the path of modesty and the straight path. This is a branch of strengthening awareness and ijtihad about religious doctrines and the consequences of extremism from religion and faith in the history of the uprising and descent of the Islamic nation as well as a branch of the strengthening of faith and the admiration of the good dead.
    Keywords: Cursing, the basis of the cursing permission, the religious source of the permission of cursing, general, individual curses
  • Mohammad Javad Najafi * Pages 141-164
    This survey is done to demonstrate the definition of distortion of Torah as dealt with in Quran. Distortion literally means to get away from the origin, not to go through changes or conversion in mere utterances. Scientists of Quranic sciences, according to the literally definition of distortion and its uses in Quran, define distortion as any changes in the utterance or meaning that does not match to Quran’s text. But the definition of distortion in Quran concerning Torah is about concealing the truth and disobeying divine rules and has nothing to do with changing in words and utterances. By examining the verses of Quran, the chosen view in this survey is that the Quranic term ‘Distortion’ concerning Torah, has the concept of ‘concealment based on meta-context’.
    Keywords: Quran, Torah, distortion, concealment, change
  • Mohsen Noorayee*, Fatemeh Ghorbani Pages 165-196

    Morteza Motahhari is one of the most influential scholars in contemporary times. Although his independent Quranic writings are not more than his works in other fields of Islamic sciences, but a large amount of his works lay in the field of the interpretation of Quran, directly and indirectly. The present research - using descriptive-analytic method - studies his interpretive method - which has been a relatively neglected aspect of his works. According to the results of this research, paying close attention to time requirements and having a specific method of interpretation are two important characteristics of Allamah Motahhari's legacy of interpretation. His interpretive method is very close to the comprehensive method. The most important elements of his interpretive method are: vocabulary semantics, attention to continuous and discrete indications, the interpretation of Quran by the Quran itself, balanced utilization of narrative resources, and attention to Ijtihad. This research focuses on the scientific position of Professor Motahhari and the state of his intellectual and scientific school.

    Keywords: Morteza Motahhari, Method of Interpretation, Quranic Interpretation by the Quran, Ijtihad, Interpretative Narratives