فهرست مطالب

تفسیر پژوهی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1397)

نشریه تفسیر پژوهی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد ابراهیم نژاد* صفحات 13-34
    در عصر حاضر، مسائل و نیازهای نو پیدایی در جهان پیش آمده است که نسل حاضر را به لحاظ تعاملات فردی و اجتماعی متاثر از آثار سوء زیانبار خود ساخته است؛ بخصوص در دنیای صنعتی فعلی ،مقوله ی خسارت و ضرر و اضرار ،گونه های متفاوتی به خود گرفته و اشکال و انواع گوناگونی را به وجود آورده است؛ بطوری که آرامش روحی و روانی، و همچنین امنیت اقتصادی و اعتباری افراد را مورد تهدید جدی قرار داده است. بی شک ظهور پدیده های تازه، ایجاب می کند که راه حل های متناسب، با در نظر گرفتن شرایط موجود، از منظر فقه اسلامی ارائه گردد. در این میان، پرداختن به بحث ضرر و ضرار و سببیت آن برای ضمان و حل مشکلات در تمامی عرصه ها ،نقش مهم و به سزایی خواهد داشت.هرچند در خصوص قاعده لاضرر، بحث های مفصلی صورت گرفته است؛ به طوری که حاصل آن، بیش از صد کتاب و مقاله می باشد؛ ولی قریب به اتفاق آنها مستندات قاعده را از روایات گرفته اند. در این نوشتار برآنیم که قاعده «لا ضرر» را از منظر آیات الهی مورد بررسی قرار دهیم؛ زیرا چنانکه ملاحظه خواهد شد، صرف نظر از روایات قوی ومتقن، خود آیات الهی به تنهایی، دلالت قاعده را در تمامی زمینه ها، به طور مستدل و کاربردی، به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: ضرر، ضرار، تفویت منفعت، ضمان، قرآن
  • امیرحسین بانکی پور فرد، نرگس خوشبخت * صفحات 35-65
    با توجه به تاکید آیات قرآن و روایات نبوی بر جایگاه ممتاز اهل بیت: در تفسیر قرآن و نیز ضرورت رجوع به تفاسیر آن بزرگواران، اهمیت پژوهش و مداقه در ابعاد مختلف روایات رسیده از ایشان در تفسیر قرآن روشن است. از میان صدها جلد کتاب تفسیر روایی، مجموعه ی تفسیر اهل بیت: به عنوان جدیدترین و پر روایت ترین تفسیر روایی شیعی مطرح است. نوشتار حاضر، با نگاه تحلیلی و روش شناسانه به این مجموعه و با مراجعه به مراجع کتابخانه ای، به مقایسه ی موردی روایات سوره ی مبارکه ی نساء در این تفسیر با بیش از صد تفسیر روایی دیگر می پردازد. از جمله ی امتیازات منحصر به فرد این مجموعه می توان استفاده از روایات جدید و متناسب با مدلول صریح و روشن، بهره گیری از تفسیر بحرالعرفان، ابتکار در اسلوب و الگوی واحد در سراسر کتاب، ارائه ی ترجمه ی فارسی و روان برای کلیه ی روایات و… را نام برد. با این وجود توجه به نکاتی همچون آیات بی‎روایت، تکرر در ذکر برخی از روایات، جامع نبودن و اکتفای حداقلی به روایات ذیل هر آیه، مانع نبودن، عدم تلاش برای یافتن منابع دست اول، حذف اسناد و فارغ بودن از بررسی های سندی و… و مرتفع نمودن آن ها می تواند در تکمیل و تنقیح این مجموعه اثر گذار باشد. در پایان نیز پیشنهاداتی در جهت تکمیل این مجموعه یا آثار مشابه ارائه می گردد. این امر می تواند گامی در راستای ارائه ی تفسیر جامع اهل بیت: باشد که مشتمل بر روایاتی به مراتب بیشتر است.
    کلیدواژگان: تفسیر، اهل بیت، سوره ی نساء، تفسیر اهل بیت
  • فایضه علی عسگری*، اعظم پرچم صفحات 67-89
    انسان همواره در زندگی با مشکلات، اضطراب ها و وسوسه هایی مواجهه می شود که به تشویش و نا امیدی او می انجامد، از این رو نیاز به هدایت الهی دارد. قرآن تنها مرجع هدایت بشر، او را به رفتار انبیاء الهی که متخلق به اخلاق الهی و نمونه انسان کامل اند، ارجاع می دهد که چگونه باورهای خداجویانه بشر مانند «استعاذه» در شرایط سخت، در به دست آوردن آرامش او موثراند. این نوشتار به سوالاتی پاسخ می دهد، نظیر: استعاذه انبیاء در شرایط مختلف چگونه بوده است؟ آیا استعاذه انبیاء فقط در جهت پیشبرد اهداف مطلوب دنیوی و پیروزی آن ها بوده؟ در مواردی که انبیاء با ناکامی هایی در زندگی دنیوی رو به رو می شدند، استعاذه برای آن ها چه دستاوردی داشته است؟ به همین منظور پژوهش حاضر برای پاسخ به این سوالات به سیاق و بافت های مختلف آیات توجه کرده و آن ها را مورد بررسی قرار داده است.از جمله رهیافت هایی که به آن دست یافته عبارت است از اینکه انسان بر اساس الگوی رفتاری انبیاء می آموزد که استعاذه در همه شرایط چه سخت و چه آسان باید صورت گیرد و دستاورد آن در همه ی شرایط، خواه به نتیجه مطلوب برسد و خواه به شکست و ناکامی های دنیوی بینجامد؛ نتیجه ی آن تخلق به اخلاق الهی،آرامش شخص، پرهیز از خشونت و تعادل در رفتار فردی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: استعاذه، خدا، انبیاء، انسان، شرور
  • اکبر ساجدی* صفحات 91-118
    در آیه هفتم سوره آل عمران آیات قرآن به دو بخش محکمات و متشابهات تقسیم و علم تاویل آیات متشابه به « الله » نسبت داده شده است. در این آیه در کنار « الله » نام عده ای دیگر با تعبیر «و الراسخون فی العلم» به میان آمده است. این که «واو» در «و الراسخون» استیناف است یا عطف، محل اختلاف است. در صورت استیناف بودن، علم تاویل آیات متشابه منحصرا نزد خداست. اما در صورتی که عطف باشد، راسخان در علم نیز تاویل آیات متشابه را خواهند دانست. مقاله حاضر با مراجعه به پنجاه و پنج ترجمه فارسی قرآن و مقایسه و طبقه بندی آنها به این نتیجه رسید که تمام ترجمه ها به لحاظ استیناف یا عطف بودن «واو» در یکی از دسته های سه گانه قرار می گیرند: 1. نص در استیناف: (چهارده ترجمه) ، 2. ظهور در استیناف: (هجده ترجمه) و 3. نص در عطف: (بیست و سه ترجمه). بر خلاف تصور اولیه کم نبودند مترجمان شیعی که «واو» را نص در استیناف و یا حداقل ظاهر در آن دانسته بودند. البته اکثر قریب به اتفاق مترجمان اهل سنت «واو» را نص در استیناف ندانسته، بلکه تنها ظاهر در آن گرفته بودند. و نکته آخر: در این که مصداق واقعی راسخان در علم اهل بیت (ع) هستند و این بزرگواران با تعلیم الهی، تاویل آیات متشابه را می دانند، در بین امامیه هیچ اختلافی نیست.
    کلیدواژگان: واو، استیناف، عطف، تاویل، ترجمه
  • طاهره سادات سید ناری*، رضا شکرانی صفحات 119-147
    خداوند در آیه 215 بقره می فرماید: «یسئلونک ما ذا ینفقون قل ما انفقتم من خیر فللوالدین و الاقربین و الیتامی‏ و المساکین و ابن السبیل و ما تفعلوا من خیر فإن الله به علیم» مفسران ذیل این آیه نظراتی را مطرح نموده اند که خالی از اشکال نیست. برخی از این نظرات عبارتند از: 1-سوال پرسش گران مبنی بر چیستی انفاق به نظر علامه طباطبایی به دو دلیل لغو است: الف)نحوه پاسخ گویی به سوال ب)واضح بودن مصداق انفاق2- مراد از خیر در آیه به نظر اکثر مفسران مال است. 3- به نظر آیه الله جوادی ترتیب موجود درآیه تنهاترتیب ذکری است و دلالت تقدم قبل بر بعد ندارد. نگارندگان مستندبه ادله، این نظرات را رد می نمایند. برخی از نتایج دست یافته عبارت است از: منظور از خیر در «ما انفقتم من خیر» فقط مال نیست و پاسخ سوال مذکوردر آیه («چه چیزی انفاق کنیم») این است که هر فعل خیری، انفاق محسوب می شود؛بنابراین نمی توان گفت باتوجه به واضح بودن انفاق مال، سوال پرسشگران لغو است. هم چنین ترتیب مذکور در آیه دلالت بر تقدم قبل بر بعد دارد. لذا اولویت در انفاق به ترتیب والدین، خویشاوندان،یتیم، مسکین و ابن سبیل است.
    کلیدواژگان: انفاق، 215بقره، صدقه، مصادیق صدقه، اولویت در انفاق شوندگان
  • نفیسه کوثری نیا* ، مهین شریفی، رحمت الله عبدالله زاده آرانی، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 149-184
    تفسیرصافی از تفاسیر روایی با رویکرد تاویلی است. فیض کاشانی در این تفسیر، علاوه برگزینش ونقل روایات تفسیری از برخی منابع شیعه، براساس مبانی خود به فهم و نقد این روایات نیز پرداخته، که مبانی فقه الحدیثی او در مقدمه برخی از کتابهایش موجود است. مهمترین این مبانی عبارت از لزوم موافقت حدیث با محکمات قرآن، سنت ثابت و روایات معصومان (ع) در کتب شیعه است. سایر مبانی او عبارتند از: عقیده به لزوم کاربرد عقل درتایید وجمع روایات، توجه به سبب صدور و نقش زمان و مخاطب درحدیث، توجه به اختلاف فهم مخاطبان ، لزوم استفاده ازعلوم ادبی ، عقیده به عدم وجود تعارض واقعی میان روایات معصومان (ع) و لزوم رفع تنافی در صورت وجود تعارض ظاهری، رجوع به مرجحات منصوصه هنگام تعارض اخبار، و به تاویل بردن روایات به منظور ایجاد وفاق بین آنها. البته برخی از این تاویلات، نیازمند تامل است. در این تحقیق، مبانی فقه الحدیثی فیض در روایات تفسیری صافی بررسی شده است
    کلیدواژگان: روایات تفسیری، مبانی، فقه الحدیث، فیض کاشانی، تفسیرصافی
  • سجاد محمدفام*، اکبر محمدفام صفحات 185-220
    یکی از اصول اساسی دین اسلام در تنظیم روابط بین انسانها و ملل، همزیستی مسالمت آمیز است. این همزیستی در سطوح مختلف متصور می شود که اولین سطح آن در حوزه امت اسلام است. پر واضح است که ادامه حیات عزتمندانه مسلمین در همه اعصار و امروزه در گرو وحدت امت اسلام است. با توجه به اینکه قرآن کریم از موارد اشتراک و اتفاق همه فرق امت اسلامی است و همچنین آیات قرآن کریم به کرات و متعدد به وحدت و اتحاد، سفارش و از اختلاف و تفرقه نهی کرده است، بحث از وحدت از منظر قرآن کریم، می تواند راهگشا بوده و مورد قبول همه مذاهب اسلامی باشد. از همین رو در این نوشتار با رویکرد توصیفی تحلیلی به مباحث وحدت و اتحاد امت اسلام از منظر آیات قرآن کریم پرداخته شده است. این مباحث عبارتند از: چیستی وحدت، چگونگی ایجاد وحدت اسلامی، موانع وحدت، و عوامل حفظ و تحکیم وحدت امت اسلام.
    کلیدواژگان: تفرقه، عوامل وحدت، موانع وحدت، قرآن
|
  • mohammad ebrahimnejhad* Pages 13-34
    In the present day, new problems and requirements have come to the fore in the world that have created the present generation in terms of individual and social interactions caused by its harmful effects, especially in the current industrial world, the category of damages and harm, species It has created a variety of forms and varieties, which put men and women at risk of mental health, as well as the economic and credit security of individuals. Undoubtedly, the emergence of new phenomena requires that appropriate solutions, taking into account the existing conditions, be presented from the perspective of Islamic jurisprudence. In the meantime, paying attention to the problem of disadvantage and its motivation to guarantee and solve problems in all fields will play an important role. However, there has been some detailed debate about the rule of law, which results in more than 100 books and essays, but most of them have taken standard documentation from narratives. In this paper, we are going to examine the rule of "la harm" from the perspective of the divine verses, because, as you will see, regardless of the strong and fortuitous traditions, the divine verses alone, reasonably signify the rule in all fields. And functional, proves.  
    Keywords: Loss, Draw, Exploitation of benefit, Guaranty, Qur'an
  • Amir hossein Banki poor fard, narges khoshbakht * Pages 35-65
    Considering the emphasis of the verses of the Qur'an and prophetic traditions on the privileged position of Ahlolbeyt (as) in the interpretation of the Quran and the necessity of referring to its interpretations,the importance of research and study in various aspects of the traditions coming from them in the interpretation of the Quran is clear.of the hundreds of volumes of narrative interpretation, Ahlolbeyt 's commentary collection is considered as the most recent and narrative narrative of Shi'i narrative.The present paper,with an analytical and methodological point of view,refers to this collection and,referring to the library authorities, compares the case of the narratives of the Surah of Mobarakei Nisaa in this interpretation with more than one hundred other narrative narratives.One of the unique privileges of this collection is the use of new narratives,in accordance with clear and clear indications,the use of the narrative of the world of godliness,the initiative in the style and the unit pattern throughout the book,the presentation of Persian translation and fluent for all narratives, etc.Nonetheless,attention to such points as untold verses,frequent mentioning of some traditions,incompleteness and minimal sacrifice to the following traditions of each verse,no hindrance,no attempt to find first-hand resources,the elimination of documents and graduation from documentary studies, and Etc, and the elimination of them can affect the completeness and perfection of this collection. At the end,there are suggestions for completing this collection or similar works.This could be a step towards providing a comprehensive interpretation of Ahlolbeyt (as) which would include far more narratives
    Keywords: Interpretation, Ahlolbeyt (as), Surah Nisaa, Ahlolbeyt (as) interpretation
  • Faeze Aliasgari*, azam parcham Pages 67-89
    Man has always faced with problems, anxieties and temptations in his life that leads to his anxiety; therefore, He needs a divine guidance. The Quran is the only reference to the guidance of man, referring him to the behavior of the divine prophets who follow the divine ethics and are the perfect example of mankind. In order to say that how divine beliefs of humans, such as "seeking refuge to God" in difficult circumstances are effective to calm him. This article answers questions such as "How did the prophets seek refuge to God in different circumstances? Was that only to advance the desirable worldly goals and victory of prophet? What were the achievements of the Prophets when the prophets encountered failures in the worldly life?" The present paper addresses the issues and the various texts of the verses of Quran to answer these questions and has examined them?Among the approaches that have been achieved is that man learns, according to the pattern of behavior of the prophets, he must seek refuge to God in all circumstances whether easy or difficult. And its results, no matter what it is, whether it will achieve a desirable outcome, or it will lead to failure and worldly failures; is divine morality, individual calmness, avoidance of violence and balance in individual and social behavior
    Keywords: Seek refuge to God, God, Prophets, human, evil
  • Akbar Sajedi* Pages 91-118

    in the seventh verse of Surah al-Omran, the verses of the Qur'an are divided into two parts of the triumphant and omnipresent, and the science of the interpretation of the verses similar to "Allah" is attributed. In this verse, besides "Allah", the names of others are interpreted by the phrase "al-Rashkhoon al-Fahl". The fact that "WoW" is an appeal in "Al-Rashkhoun" or a turning point is the place of dispute. In the case of appeal, the science of interpreting the verses is similar to God. But if it is turning, the Rukh Khan in science will also interpret the similar verses. The present article, referring to the fifty five Persian translations of the Qur'an, and their comparison and classification, concluded that all translations, in terms of the appeal or the turning point of the word "wa", are in one of the three categories. CREATE: 1. The appeal in the appeal: (fourteen translations), 2. Appearance in the appeal: (eighteen translations) and 3. Nas at the turning point (twenty-three translations). Contrary to the initial conception, there were few Shiite translators who referred to Waw in the appeals or at least appearance in it. Of course, the vast majority of Sunni translators, "Wave", were not aware of the appeal, but only appeared in it
    Keywords: Wow, Appellate, Turning, Towel, Translation
  • tahereh sadat sayed nari*, Reza Shokrani Pages 119-147
    The followers of verse 215 of Bagheron have come up with ideas that are not empty. Some of these comments are 1. The questioner in terms of Allamah Tabatabai is canceled for two reasons: a) How to answer the question b) Clearness of the expedient Charity 2. The term "goodness" in verse is considered by most commentators. 3. According to Ayatullah Javadi, the order of existence is one of a kind and does not imply precedence over the dimension. The authors of the documentary evidence that these comments are rejected. Some of the results are: The purpose of goodness in "Our Consecration to Me" is not merely good. The answer to the question in the verse ("what to spend") is that every good act is considered to be a charity; therefore, it can not be said, given the obvious nature of the charity, Askers question is canceled. Similarly, the aforementioned order in the verse implies precedence over the preceding one. Therefore, priority is given to partaking in Parents, Relatives, Orphans, Meskin and Ibn Sobil, respectively
    Keywords: Charity, 215 rewards, alms, examples of alms, priority in charity
  • nafiseh kowsarinia*, mahin sharifi, rahmatollah abdollahzadeh, abdolhadi feghhizadeh Pages 149-184

    Alsafi is a narrative interpretation with an interpretive approach. In this interpretation, in addition to selecting and quoting narrative traditions from some Shi'a sources, Fayz-e-Kashani has also understood and criticized these narrations based on his Fiqh al-Hadith foundations that are in the preface of some of his books. The most important of these bases is the necessity of harmony between hadith and the Qur'anic tone, the fixed tradition, and the traditions of the infallibles (AS) in the Shi'a books. His other bases are: belief in the necessity of using wisedom in the determination and collection of narrations; attention to the issue and role of time and audience in the hadith; attention to the difference in perception of the audience; the necessity of using literary knowledge; belief in the absence of real conflict between the traditions of the infallibles (AS) and The need to eliminate disparities in the face of apparent conflict; reference to the stated priorities(Morajjahat-e-Mansuseh) when conflicting news; and to interpret the narrations in order to reconcile them. Of course, some of these interpretations need to be reviewed. In this research, the Fiqh al-Hadith foundations of Fayz-e- Kashani are examined in the narratives of Safi
    Keywords: Interpretative Narratives, Basics, Fiqh al-Hadith, Fayz-e- Kashani, Interpretation of Alsafi
  • sajjad mohammadfa*, akbar mohammadfam Pages 185-220

    Peaceful coexistence is one of the basic principles of Islam in regulating the relations between people and nations. This coexistence can be created at different levels, the first of its levels in the domain of the Ummah of Islam. It is clear that the continuation of life with the dignity of Muslims in all ages and today depends on the unity of the Ummah of Islam. Considering that all the sects of the Ummah of Islam accept the Qur'an and consider its words as proofs; And since the verses of the Holy Qur'an have ordered unity for many times and have prevented disagreement; the discussion of unity from the point of view of the Holy Qur'an is a solution to the problems and is accepted by all Islamic religions. Therefore, in this paper, with a descriptive-analytical approach to Quranic verses, the issues of unity and difference of the Ummah of Islam are discussed. These topics include: what is unity, how to create Islamic unity, obstacles to unity and the factors of maintaining and consolidating the unity of the Ummah of Islam.
    Keywords: Difference, Disagreement, Unity factors, Unity obstacles, Quran