فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال دوم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال دوم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر رحیمی، مسعود حمه رضایی صفحات 193-202
    زمینه و هدف
    رودخانه ها یکی از مهم ترین منابع آب هستند که نقش مهمی را در تامین آب مورد نیاز فعالیت های مختلف بر عهده دارند و با پایش کیفیت آنها می توان در خصوص کاربری آب آنها تصمیم گیری کرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت آب شاخه راست رودخانه ساروق شهرستان تکاب بر اساس شاخص ملی کیفیت آب (NSFWQI) و پهنه بندی نتایج حاصله توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، پارامترهای کیفی خاص مطالعات میدانی شامل اکسیژن محلول، دمای آب، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی و شیمیایی، محتمل ترین تعداد کلیفرم، کلیفرم های مدفوعی، کدورت، کل جامدات محلول، کل جامدات، pH، هدایت ویژه آب و دیگر پارامترهای کیفی در 5 ایستگاه مختلف شاخه راست رودخانه ساروق تکاب طی فصول بهار و تابستان سال 1395 اندازه گیری شدند. ایستگاه های نمونه برداری بر اساس اهمیت انتخاب شدند. شاخص کیفیت آب با استفاده از سیستم محاسبه شاخص بنیاد ملی بهداشت (NSF) محاسبه شد.
    یافته ها
    بیشترین شاخص NSFWQIبا مقدار 85 برای ایستگاه A در فروردین ماه و کمترین آن با مقدار 55 برای ایستگاه E در اردیبهشت ماه به دست آمد. بر اساس طبقه بندی شاخص NSFWQI، آب ایستگاه A در طول 6 ماه پایش دارای کیفیت خوب و بقیه ایستگاه ها کیفیت متوسط داشتند. کاهش مقادیر عددی شاخص به دلیل بالا بودن کلیفرم مدفوعی و اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی بوده است.
    نتیجه گیری
    کیفیت آب ایستگاه اول برای استفاده های مختلف مناسب است. همچنین با توجه به نتایج مطالعه، انتظار می رود این نوع مطالعات اطلاعات با ارزشمندی در ارتباط با استفاده منابع آب توسط مردم محلی منطقه مورد مطالعه ارائه دهد.
    کلیدواژگان: رودخانه، شاخص NSFWQI، ساروق، کیفیت آب، GIS
  • آرزو خلیجیان، سهیل سبحان اردکانی، مهرداد چراغی صفحات 203-211
    زمینه و هدف
    رشد روزافزون جمعیت و نیاز به افزایش تولید محصولات کشاورزی، باعث توسعه کاربرد آفت کش ها شده است. از این رو سلامتی بشر به دلیل وجود باقی مانده این ترکیبات در محیط از جمله منابع آب سطحی و زیرزمینی با مخاطره جدی مواجه شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین غلظت باقی مانده آفت کش دیازینون در منابع آب زیرزمینی دشت بهار همدان در سال 1393 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پس از بازدید میدانی و انتخاب 20 ایستگاه در سطح دشت بهار، نمونه برداری از آب زیرزمینی در فصل تابستان انجام گرفت. نمونه ها با استفاده از روش استخراج فاز مایع آماده و غلظت باقی مانده سم به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر در 3 تکرار خوانده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های Kolmogrov-Smirnov، one-way ANOVA، One Sample T Test و Pearson''s Correlation Coefficient انجام شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت سم دیازینون در نمونه های آب زیرزمینی دشت بهار برابر با 0/06±0/23 میلی گرم در لیتر بود. نتایج مقایسه میانگین غلظت باقی مانده سم دیازینون در نمونه ها با رهنمود WHO نیز بیان گر آن بود که میانگین غلظت باقی مانده سم در منابع آب زیرزمینی از حد مجاز بیش تر است.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت باقی مانده سم دیازینون در نمونه های آب زیرزمینی دشت همدان- بهار در فصل تابستان سال 1393 از رهنمود WHO (0/10 میلی گرم در لیتر) بیش تر است. بنابراین استحصال از منابع آب زیرزمینی این دشت به منظور شرب و یا سایر کاربری ها از نظر میانگین غلظت باقی مانده دیازینون مخاطره آمیز است.
    کلیدواژگان: دیازینون، سم ارگانوفسفره، منابع آب زیرزمینی، همدان
  • امین پناه، عبدالعلی کرمشاهی، جواد میرزایی، محسن دارابی صفحات 212-220
    زمینه و هدف
    صنایع سیمان از آلاینده های صنعتی، به خصوص آلودگی فلزات سنگین محسوب می شوند. امروزه گیاه پالایی یکی از بهترین روش ها برای حذف و یا کاهش آلودگی فلزات سنگین می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی توان گیاه پالایی کادمیوم، روی، سرب و منگنز بر روی گونه های عرعر، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون چتری، اکالیپتوس، بلوط، سرو سیمین، کاج تهران و سرو شیراز در اطراف کارخانه سیمان ایلام انجام شد.
    مواد و روش ها
    برای اندازه گیری فلزات ترسیب شده در برگ گونه های مورد بررسی، 0/2 گرم از ماده خشک گیاهی (برگ) توزین و به هر نمونه 4 میلی لیتر اسید نیتریک 65 درصد اضافه شد و به مدت 24 ساعت در دمای اتاق قرار داده شدند. سپس توسط دستگاه جذب اتمیک مدل novAA-P400 میزان فلزات مورد نظر در نمونه ها قرائت شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و آزمون هایKolmogrov-Smirnov، Leven، وOne way Anova انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان کادمیوم در الکتروفیلتر کارخانه تقریبا نزدیک به میزان کادمیوم ترسیب شده در برگ گونه ها می باشد، اما میزان سرب، روی و منگنز در الکتروفیلتر کارخانه خیلی بیشتر از میزان ترسیب این سه فلز در برگ گونه ها بود. بیشترین و کمترین مقدار ترسیب سرب به ترتیب مربوط به اکالیپتوس و سرو شیراز بود. علاوه براین بیشترین مقدار ترسیب منگنز در عرعر و کمترین میزان مربوط به کاج تهران بود. نتایج همچنین نشان داد بیشترین مقدار ترسیب روی مربوط به بلوط و کمترین مقدار مربوط به زبان گنجشک و بیشترین مقدار ترسیب کادمیوم مربوط به عرعر و کمترین مقدار مربوط به کاج تهران بود.
    نتیجه گیری
    گونه های پهن برگ ترسیب بیشتری از فلزات سنگین را دارند، لذا پیشنهاد می شود در برنامه های آتی توسعه فضای سبز، کاشت گونه های پهن برگ به ویژه گونه های بلوط، عرعر و اکالیپتوس در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کارخانه سیمان ایلام، گونه درختی، گیاه پالایی
  • کژال کاکایی، علیرضا ریاحی بختیاری، مهدی غلامعلی فرد صفحات 221-227
    زمینه و هدف
    نفوذ شیرابه حاصل از دفن پسماند ها به داخل زمین و رسیدن آن به سفره های آب زیرزمینی به دلیل وجود آلاینده هایی نظیر هیدروکربن ها، فلزات سنگین و نظایر آن، باعث آلودگی منابع آب و خاک شده که یکی از مهم ترین مخاطرات محیط زیستی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ریسک ورود شیرابه حاوی فلزات سنگین ناشی از پسماندهای خطرناک به آب زیرزمینی در محل دفن پسماند شهر همدان با مدل IWEM انجام شد.
    مواد و روش ها
    ابتدا مقدار فلزات سنگین (Cu، Pb، Ni و Cd) در نمونه های ترکیبی شیرابه با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد. سپس با استفاده از مدل IWEM و با آنالیز احتمالات مونت کارلو، ریسک ورود فلزات سنگین از طریق شیرابه به آب زیرزمینی ارزیابی شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج حاصل از مدل IWEM بر اساس ارزیابی سطح دوم که پارامتر های محل دفن پسماند شهر همدان را مورد توجه قرار داد و سپس بر اساس مدل EPACMTP تحلیل صورت گرفت، گزینه ژئوسنتتیک پیشنهاد شد.
    نتیجه گیری
    مناسب ترین پوشش برای حفاظت از آب زیرزمینی در محل دفن پسماند شهر همدان که با استفاده از مدل IWEM پیشنهاد شد؛ گزینه پوشش ژئوسنتیک (Composite linear) است و احتمال خطر ناشی از نفوذ شیرابه به آب زیرزمینی زیاد است. بنابراین در زمینه دفن پسماند های خطرناک اتخاذ تصمیم های مدیریتی سخت گیرانه تر نیاز است و باید به دفع این مواد و مدیریت آنها توجه ویژه شود و استفاده از مدل IWEM در تعیین نوع پوشش محل دفن پسماند به منظور جلوگیری از ورود شیرابه به آب زیرزمینی امری ضروری است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، شیرابه، فلزات سنگین، _ IWEM
  • دامون کتابی، رضا اسماعیلی، حسین علیدادی، رویا پیروی، فاطمه جولایی صفحات 228-236
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا به عنوان یکی از نگرانی های عصر حاضر، علاوه بر تخریب محیط و خسارات اقتصادی، سلامت انسان را با مخاطرات جدی روبه رو کرده است. پایش مداوم کیفیت هوا جهت تعیین آلاینده ها و شناسایی منابع انتشار آنها نیز یکی از راهکارهای اساسی برای کنترل آلودگی هوا به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت بهداشتی هوای شهر مشهد و معرفی آلاینده مسئول در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، غلظت آلاینده های هوا شامل منواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، ذرات معلق کوچک تر از 2/5 و 10 میکرون و ازن در سه گروه ایستگاه های شهری، حومه شهری و ایستگاه های ترافیکی طی سال 1394 اندازه گیری شدند. بر مبنای شاخص کیفیت هوا (AQI)، کیفیت هوا در گروه های خوب، متوسط، غیر بهداشتی برای گروه های حساس، غیر بهداشتی، خیلی غیر بهداشتی و خطرناک طبقه بندی شد.
    یافته ها
    از مجموع 365 روز در سال 1394، 12/8 درصد هوای پاک، 74 درصد هوای سالم و 12/6 درصد هوای ناسالم برای گروه های حساس بود، به عبارتی هوای شهر مشهد در 13 درصد ایام هوای پاک، 74/5 درصد هوای سالم و 12/5 درصد در شرایط ناسالم برای گروه های حساس داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی ها نشان داد آلاینده اصلی در سال 1394، ذرات معلق کوچک تر از 2/5 میکرون بوده است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شاخص کیفیت هوا، مشهد
  • سهیل سبحان اردکانی، لعبت تقوی صفحات 237-244
    زمینه و هدف
    امروزه مخاطره مصرف مواد غذایی به خصوصمرکبات به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از رژیم غذایی انسان، به واسطه آلودگی محیط زیست با فلزات سنگین به یک چالش جدی تبدیل شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف مرکبات پرمصرف عرضه شده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک و روی در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی (مشاهده ای)، در مجموع 48 نمونه مرکبات از گونه های پرتقال، گریپ فروت، لیموشیرین و نارنگی از 4 مرکز عمده فروش در سطح شهر همدان به صورت تصادفی خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آماده سازی نمونه ها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمع یافته عناصر توسط دستگاه نشر اتمی در سه تکرار خوانده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های Test Shapiro-Wilk،One Sample T Test، one-way ANOVA وPearson’s Correlation Coefficient انجام شد.
    یافته ها
    بیشینه میانگین غلظت عناصر آرسنیک و روی با 0/07±0/09 و 0/09±0/26 میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب مربوط به نمونه های گریپ فروت و لیموشیرین بود. از طرفی بر اساس نتایج مطالعه، شاخص مخاطره سلامت برای عناصر مورد مطالعه کوچک تر از 1 بود، در نتیجه مصرف کنترل شده مرکبات برای بزرگسالان و کودکان مخاطره آمیز نمی باشد.
    نتیجه گیری
    هرچند با استناد به نتایج محاسبه شاخص مخاطره سلامت، مصرف مرکبات مورد مطالعه اثر سوء بهداشتی بر سلامت مصرف کنندگان ندارد، ولی با توجه به افزایش نرخ استفاده از نهاده های کشاورزی به ویژه کودهای فسفاته، فاضلاب شهری و لجن فاضلاب توسط کشاورزان، نسبت به پایش دوره ای و منظم مواد غذایی به ویژه اقلام وارداتی از نظر غلظت باقی مانده یا تجمع یافته انواع سموم شیمیایی و سایر فلزات سمی از قبیل جیوه، سرب، کادمیوم و کروم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، فلز سنگین، مخاطره سلامت، مرکبات
  • محمد جعفری، علی جعفری صفحات 245-254
    زمینه و هدف
    یکی از مسائلی که در مناطق روستایی اهمیت دارد، تعیین مکان مناسب جهت دفن پسماندهای روستایی است. حفظ محیط زیست روستاها از جمله ضرورت های توسعه روستایی محسوب می شود. عدم مدیریت در دفع بهداشتی پسماند، نشانه ای از فقدان برنامه ریزی و عدم توجه به مسائل مختلف زیست محیطی است. مطالعه حاضرباهدف تعیین مکان های مناسب دفن پسماند روستایی در شهرستان ماهنشان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه به منظور ارزیابی مکان مناسب جهت دفن پسماندهای روستایی در شهرستان ماهنشان از 8 پارامتر مهم و تاثیرگذار در مکان یابی دفن پسماند از قبیل، شیب، طبقات ارتفاعی، فاصله از نقاط روستایی، فاصله از آبراهه ها، فاصله از راه ها، فاصله از گسل ها، فاصله از مناطق حفاظت شده و فاصله از معادن استفاده شد. پارامترهای شناسایی شده با بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به صورت زوجی مقایسه و وزن هر یک از عوامل که مبین میزان تاثیر آن هاست، با نرم افزار Expert Choise محاسبه شد.
    یافته ها
    با تلفیق لایه های وزنی به دست آمده در محیط Arc GIS، نقشه نهایی مکان یابی بهینه دفن پسماندهای روستایی در محدوده مطالعاتی در 5 کلاس (کاملا نامناسب، نامناسب، متوسط، مناسب و کاملا مناسب) طبقه بندی شد.
    نتیجه گیری
    پهنه های مناسب و کاملا مناسب به ترتیب با 643/9 و 374/5 کیلومتر مربع به ترتیب بالاترین ارجحیت را برای دفن پسماند دارا بوده و در مجموع با داشتن 36/9 درصد مساحت کل محدوده شهرستان در اولویت طرح های دفن پسماند قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: پسماند روستایی، شهرستان ماهنشان، مدل AHP، مکان یابی، نرم افزار GIS
|
  • Naser Rahimi, Masoud Hamerezaee Pages 193-202
    Background and Aims
    Rivers are one of the most important water resources that play an important role to supply water requirements of different activities. and we able to make decisions about their application with their quality monitoring. This study was done to evaluate the right branch of Sarugh River quality using National Sanitation Foundation developed the Water Quality Index (NSFWQI) and zoning obtained by geographic information system (GIS).
    Materials and Methods
    In this cross sectional study, standard field parameters including dissolved oxygen, temperature, Biochemical Oxygen Demand (BOD), Chemical Oxygen Demand, Most Probable Number of Coliforms, Fecal Coliform, Turbidity, Total Dissolved Solids, Total Solids, pH, Conductivity and others were measured at five different stations of right branch of Sarugh Tekab during the spring and summer in 2016. Sampling points were selected based on their importance. Water quality index was calculated using water quality index calculator based on National Sanitation Foundation (NSF) information system.
    Results
    The highest value of NSFWQI of the samples was 85 in A station in April while the lowest value was 55 in E station in May. Based on NSFWQI categories, water quality in A station was found in good category, and in other stations, were found within Moderate. Decreasing value of Water Quality Index (WQI) may be attributed to the high values of BOD and Fecal Coliform number in the stations of water.
    Conclusion
    Study results showed good water quality for A station that is suitable for various applications. In addition based on the results, it is expected to be provided valuable information in connection with the use of water bodies by the local people of the study region.
    Keywords: River, Water quality, NSFWQI index, Sarugh River, GIS
  • Arezoo Khalijian, Soheil Sobhanardakani, Mehrdad Cheraghi Pages 203-211
    Background and Objective
    Increasing population growth¡ and therefore¡ increasing requirements for development of the agricultural productions¡ lead to be overused the pesticides. So¡ their residues in environment¡ particularly surface and groundwater resources¡ create human health risks. Therefore due to the serious risk to human health¡ this study was carried out for assessing the diazinon residues in groundwater samples of Hamedan-Bahar Plain in 2014.
    Material and
    Methods
    Water samples were collected from 20 stations along the Hamedan-Bahar Plain in summer 2014. After preparation and processing the samples in the laboratory according to liquid phase extraction¡ diazinon residues in samples were determined using a spectrophotometric method in three replications. All statistical analyses were performed by SPSS 20 software using Kolmogrov-Smirnov¡ one-way ANOVA¡ One Sample T Test and Pearson''s Correlation Coefficient.
    Results
    The results showed that the mean concentration of diazinon residues in samples was 0.23±0.06 µg/mL-1¡ being upper than the Maximum Contaminant Levels (MCLs) provided by the WHO.
    Conclusion
    Since based on WHO guideline the mean concentrations of diazinon residues in groundwater resources of Hamedan-Bahar Plain were upper than MCLs¡ therefore; exploitation of water for drinking has adverse effect on consumers'' health. In this regards¡ concerning increased use of agricultural inputs especially pesticides¡ regular periodic monitoring of chemical pollutants content in groundwater resources of study area is recommended.
    Keywords: Diazinon, Organophosphorus Pesticide, Hamedan, Bahar Plain, Groundwater Resources
  • Amin Panah, Abdolali Karamshahi, Javad Mirzaei, Mohsen Darabi Pages 212-220
    Background and abjective: Cement factories are considered as one of the most important pollution sources, especially heavy metals pollution. At present, Phytoremediation is known as one of the best strategies to eliminate or reduce these pollutants. In the present study the phytoremediation ability of Cd, Zn, pb and Mn by nine trees species including Ailanthus glandulosa, Fraxinus rotundifolia, Robinia Pseudo Acasia, Ulmus umbraculifera, Eucalyptus microtheca, Quercus branti, Cupressus arizonica, Pinus eldarica and Cupressus sempervirens were investigated around the Ilam Cement Factory.
    Material and
    Methods
    For measuring the deposition of metals in the leaves of studied species, 0.2 grams of their biomasses were separately weighed then 4 ml nitric acid (65%) was added to each sample. After 24-hincubation at room temperature, the proportions of considered metals were determined by atomic absorption spectrometry.. The obtainedresults were analyzed by SPSS 20 software usingKolmogrov-Smirnov, Leven and One-way ANOVA Tests.
    Results
    Results showed that the amount of Cd in electro filter of factory was approximately close to the amount of Cd deposited in leaves of considered species, however; the amounts of pb, zn and mn in electro filter of factory were much more than the amounts of these three metals in leaves. The maximum and minimum accumulation of pb were related to Eucalyptus microtheca and Cupressus sempervirens respectively. In addition, the maximum and minimum amounts of deposited Mn were in Ailanthus glandulosa and Pinus eldarica respectively. The results also indicated that the maximum and minimum accumulation of Zn were in Quercus branti and Fraxinus rotundifolia respectively.
    Conclusion
    It can be concluded from the results; the broad-leaf species are much more efficient than narrow-leaf ones in heavy metals remediation, so; it is suggested that in future development plans of green space, the broad-leaf species, especially Quercus branti, Ailanthus glandulosa Desf and Eucalyptus microtheca are more considered.
    Keywords: tree species, Heavy Metals, Ilam Cement Factory, Phytoremediation
  • Kazhal Kakaei, Ali Reza Riyahi Bakhtiari, Mahdi Gholamali Fard Pages 221-227
    Background and
    Purpose
    Infiltration of leachate produced by municipal solid waste into the ground water poses a serious environmental hazard due to its high content of hydrocarbons and heavy metals. The leachate is the primary source of soil and water pollution. In this paper the risk of heavy metals discharged from leachate in to groundwater in Hamadan landfill has been assessed using Industrial Waste Management Evaluation Model (IWEM).
    Methods
    The concentrations of heavy metals (Cu,Pb,Ni and Cd) in leachate were determined by atomic absorption spectrophotometry and the risk of these metals discharge into groundwater was assessed by IWEM using Monte Carlo analysis.
    Results
    Based on the obtained IWEM and EPACMTP results, geosynthetic cover was recommended for this matter.
    Conclusion
    The most appropriate option for groundwater protection in Hamadan landfill was recommended to be geosynthetic cover (Composite linear). Owing to the high probability of leachate infiltration into groundwater, there is need to be made stricter management decisions in this regard. Also, it is necessary that IWEM is used for prevention of leachate infiltration into groundwater.
    Keywords: Leachate, Heavy Metals, Groundwater, IWEM
  • Damon Ketabi, Reza Esmaili, Hosein Alidadi, Roya Peirovi, Fatemeh Joulaei Pages 228-236
    Background And Objective
    Air pollution is one of the current concerns. Human health has been faced with serious risks due to air pollution as a consequence of urbanization. Continuous monitoring of air quality to determine pollutants and identify their emissions sources are considered as the key strategies for air pollution control. The main objective of this study was evaluation of Mashhad air quality and determination of responsible pollutants in 2015.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the instantaneous concentrations of air pollutants including O3, CO, SO2, NO2, PM2.5 and PM10 were measured at the three stations of Mashhad during 2015-2016. Based on Air Quality Index (AQI), Mashhad air quality was classified in groups of good, moderate, unhealthy for the sensitive people, unhealthy, very unhealthy and dangerous.
    Results
    The results of the air quality index indicated that the air quality in 46 days was exceeded the standard limit in Mashhad in 2015-2016. The air quality category included 12.5% days unhealthy for sensitive groups, 74.5% days health.
    Conclusion
    In this study, PM2.5 was determined as the main responsible pollutant in non- standard conditions of Mashhad air. Optimizing public transportation, considering environmental standards at the urban transportation management and Launch intelligent traffic control are the most appropriate strategies proposed to control Mashhad air pollution.
    Keywords: Air Quality Index, Air Pollution, Mashhad
  • Soheil Sobhanardakani, Lobat Taghavi Pages 237-244
    Background and Objective
    Nowadays due to the environmental pollution, health risk of foodstuffs consumption especially citrus species as an integral part of human diet has become a serious challenge. Therefore, this study was carried out for analysis and health risk assessment of As and Zn in some widely used citrus samples marketed in Hamedan city in 2015.
    Materials And Methods
    In this analytical study, 48 samples of citrus species (orange, grapefruit, lemon and tangerine) were randomly collected from four wholesale centers of Hamedan city. After samples preparation using acid digestion method, the concentrations of elements in samples were determined using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP–OES) in three replications. the gained experimental results were analyzed by SPSS 20 software using Shapiro-Wilk Test, One Sample T Test, one-way ANOVA and Pearson’s Correlation Coefficient.
    Results
    The results showed that the maximum mean concentration (mg/kg) of As and Zn were 0.09±0.07, and 0.26±0.09 for grapefruit and lemon samples respectively. Also the computed health risk assessment showed that there is no potential risk for children and adult to consume the studied citrus.
    Conclusion
    Although based on the obtained results, controlled consumption of studied citrus species has not adverse effect on the consumers’ health, due to the increased use of agricultural inputs especially phosphorus fertilizers, sewage sludge and wastewater by farmers and orchardists, regular periodic monitoring of chemical pollutants such as pesticides and other toxic metals (Hg, Pb, Cd and Cr) content are recommended for food safety especially in imported foodstuffs.
    Keywords: Food Safety, Heavy Metals, Health Risk, Citrus
  • Mohammad Jafari, Ali Jafari Pages 245-254
    Introduction
    One important problem in the rural areas is the issue of locating an appropriate landfill for solid wastes. Rural environmental protection is among the essentials of a rural developmnet. Lack of management in a sanitary landfill is a sign of Lack of planning and Lack of considering the various environmental issues. The present study with the aim of locating a suitable landfill for rural solid wastes was conducted in Mahneshan city.
    Methods
    In this research, to assess an appropriate landfill for rural wastes in mahneshan town, eight important and efficient parameters in locating an appropriate landfill including slope, elevation, distance from the rural points, channels, roads, faults, protected areas, and mines were considered. The identified parameters were compared by incorporating the Analytic Hierarchy Analysis (AHP) method in a pairwise manner and the corresponding weight of each factor, which indicates the effect of that factor, was calculated using the Expert Choice software.
    Results
    by combining the weight layers obtained in the Arc GIS environment, the final location map for considered landfill was prepared and categorized in 5 classes (completely inapproppriate, inapproppriate, intermediate, approppriate and completely approprite).
    Conclusion
    The results showed that in this categorization, the appropriate and completely appropriate zones with 643.9 and 374.5 squre kilometers had the highest preferability for the considered landfill respectively. These zones were prioritized with a 36.9% of the total area of the town, for this matter.
    Keywords: locating, rural waste, AHP model, GIS software, Mahneshan town