فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال دوم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال دوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شاهرخ نظم آرا، فاطمه اسلامی، مهدی سالاری*، علیرضا بهشتی، محسن یزدانی اول صفحات 267-275
    زمینه و هدف
    انسان ها به طور معمول 5 تا 6 درصد از وقت خود را در وسایل نقلیه سپری می کنند. سیگار کشیدن در وسایل نقلیه با توجه به فضای کم می تواند اثرات نامطلوبی بر کودکان و سایر مسافرین بگذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی غلظت ذرات معلق ناشی از مصرف سیگار و مدت زمان مواجهه سرنشینان خودرو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی - مقطعی در سال 1393 در شهر تهران صورت گرفت. میزان مواجهه با دود سیگار با دستگاه Grimm 11-A که دارای 16 ورودی و دارای اندازه های مختلفی از 0/3 تا 20 میکرومتر می باشد، اندازه گیری شد. خودر پژو 405 با وضعیت پنجره ها به صورت یک پنجره عقب باز، دو پنجره عقب باز، یک پنجره جلو باز، دو پنجره جلو باز، دو پنجره جلو و یک پنجره عقب باز، چهار پنجره باز و چهار پنجره بسته مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون One Way ANOVA انجام شد. میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    غلظت عددی ذرات در ردیف سایزهای کوچک تر (PM2.5) نسبت به ردیف سایزهای بزرگ تر چندین لگاریتم بالاتر بود. همچنین مدت زمان مواجهه با ذرات در ردیف سایزهای کوچک تر نسبت به زمان مواجهه در ردیف سایزهای بزرگ تر دارای مقادیر بالاتری بود. بیشترین غلظت مواجهه (0/05>p) و مدت زمان مواجهه (0/05>p) برای ردیف سایزهای مشابه، در حالتی بود که پنجره ها به طور کامل بسته بودند.
    نتیجه گیری
    ذرات PM2.5 بیشترین بخش ذرات ناشی از کشیدن سیگار در خودرو را شامل شدند. وضعیت مختلف پنجره ها از نظر باز و بسته بودن با افزایش تهویه در حالتی که تعداد پنجره بیشتری باز باشد، غلظت ذرات را کاهش می دهد. در مجموع به دلیل فضای محدود خودروها و غلظت بالای مواجهه، وضع قانون منع استعمال سیگار در داخل وسایل نقلیه در ایران از نظر سلامتی حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، سیگار، وسایل نقلیه، تهران
  • علی اکبر محمدی، حسین علیدادی، محمد باقر دلخوش، سیده حوریه فلاح، عبدالایمان عمویی، حسینعلی اصغرنیا*، وحید تقوی منش، منیره قربانی صفحات 276-284
    زمینه و هدف
    قرار گرفتن در معرض صدای محیط زیست ناشی از ترافیک در مناطق شهری شایع است و منجر به افزایش خطر برای سلامتی انسان می شود. با توجه به وسعت شهر و خطرات ناشی از آلودگی صوتی حاصل از تردد وسایل نقلیه فراوان برای شهروندان، مطالعه حاضر با هدف تعیین آلودگی صوتی و همچنین متوسط شاخص سطح صدا در مناطق پر تردد نیشابور انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی و مقطعی در سه ماه اول سال1394 در شهر نیشابورانجام شد. در این مطالعه اندازه گیری به مدت 30روز در طی روزهای هفته به جز روزهای تعطیل در 6 ایستگاه میدان امام خمینی (ره)، میدان امام انقلاب، میدان خیام، میدان آزادی، چهارراه بعثت و خیابان عطار که جزء مناطق شلوغ و مهم نیشابور می باشند، در سه بازه زمانی انجام گرفت. دستگاه مورد استفاده در این سنجش، صداسنج مدل SVAN953 ساخت کارخانه Casella انگلستان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین میزان صوت در ایستگاه های مورد بررسی (ایستگاه های 6-1) به ترتیب در محدوده 5/16±100/06، 5/15± 93/38، 4/96± 86/58، 5/15±93/38، 4/15±97/38 و 2/17±96/90 دسی بل قرار گرفتند که بیشترین مقدار تراز مربوط به میدان امام خمینی (ره) (معادل صوت به مقدار 4/125 دسی بل) در بازه زمانی صبح (ساعت 9-7) که جزء مناطق تجاری است و کمترین آن مربوط به چهارراه بعثت (80/2 دسی بل) در بازه زمانی عصر (ساعت 19-17) که جزء مناطق مسکونی است، بود.
    نتیجه گیری
    در همه ایستگاه های مورد بررسی تراز شدت صوت بالاتر از حد مجاز توصیه شده برای مناطق مسکونی و تجاری است. با توجه به اثرات و عوارض زیان بار این عامل محیطی، انجام مطالعات مداخله ای جهت بررسی عوامل ایجاد کننده آلودگی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، تراز فشار صوت، نیشابور
  • محمد سلیمانی، کیوان خلیلی*، جواد بهمنش صفحات 285-298
    مقدمه
    بیش از سه دهه است که هیدرولوژیست ها، استفاده از مدل های چندمتغیره را جهت توصیف و مدل سازی داده های پیچیده هیدرولوژی توصیه می کنند، درحالی که به تازگی اهمیت مدل های چند متغیره در آب شناسی مطرح شده است. در واقع در مدل های چند متغیره با دخالت دادن عوامل موثر دیگر، می توان نتایج توصیف، مدل سازی و پیش بینی پارامترهای مختلف را بهبود بخشید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، مدل های چند متغیره خود همبسته با میانگین متحرک هم زمان آرما (کارما) جهت مدل سازی پارامترهای EC و TDS ایستگاه های جنوب دریاچه ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت استفاده از مدل های کارما، از سری زمانی دبی سالانه، مقادیر EC، TDS، SAR و pH مربوط به سه ایستگاه هیدرومتری کوتر، بالقچی و گردیعقوب در دوره آماری (1392-1371) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی روند تغییرات پارامترهای کیفی رودخانه های غرب حوضه دریاچه ارومیه نشان داد که در دوره آماری مورد بررسی روند دبی رودخانه های مورد مطالعه در جنوب دریاچه ارومیه کاهشی بوده و در مقابل مقادیر EC و TDS روندی افزایشی را تجربه کرده اند. بر اساس نتایج مدل سازی مقادیر EC و TDS، میزان متوسط خطا (RMSE) در مدل سازی مقادیر EC در مرحله آموزش برابر باmho/cm 16/60 و در مرحله آزمایش mho/cm 13/26 و برای مقادیر پارامتر TDS در مرحله آموزش برابر با 19/84 و در مرحله آزمایش 12/71 بود. مقادیر برآورد شده از محاسبه خطا و دقت مدل تماما در محدوده اطمینان واقع شدند.
    نتیجه گیری
    در واقع می توان چنین نتیجه گیری کرد که در روش های مدل سازی چند متغیره با در نظر گرفتن عوامل موثر بیشتر، می توان دقت مدل های سری زمانی و نتایج حاصل از آنها را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: سری زمانی، مدل چند متغیره CARMA، پارامترهای کیفی، دریاچه ارومیه، مهابادچای
  • ایوب خسروی فرد، قربان وهاب زاده*، لیلا غلامی صفحات 299-310
    زمینه و هدف
    آب، یکی از عناصر حیاتی در چرخه حیات به شمار می رود، بنابراین اطمینان از سلامت آب مورد مصرف در زمینه های کشاورزی و شرب، یکی از ضروریات جوامع جهت حفظ سلامت انسان ها و محیط زیست است. مطالعه حاضر با هدف طبقه بندی و بررسی کیفیت آب در دو ایستگاه قورباغستان و دوآب مرک در استان کرمانشاه به دلیل اهمیت آن در مصارف شرب و کشاورزی و نیز خشکسالی های اخیر در استان کرمانشاه و حوضه آبخیز قره سو و در نتیجه کاهش دبی آب رودخانه قره سو انجام شد.
    مواد و روش ها
    پارامترهای کیفیت شیمیایی آب بررسی شده در این مطالعه شامل باقی مانده املاح، اسیدیته، هدایت الکتریکی، بی کربنات، کلر، سولفات، منیزیم، کلسیم، سدیم، پتاسیم، نسبت جذب سدیم و سختی کل بودند. در این مطالعه داده های به دست آمده در نرم افزار XLSTAT قرار گرفت، سپس با استفاده از آزمون یکنواختی و پتیت اعداد مربوط به همگنی و من کندال در یک بازه زمانی 40 ساله ترسیم شد. هم چنین نمودارهای پایپر، دورو، شولر و ویلکاکس در ایستگاه های قورباغستان و دوآب مرک با استفاده از نرم افزار Aqua Chem به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از طبقه بندی ویلکاکس ایستگاه های قورباغستان و دوآب مرک نشان داد که نمونه ها در کلاس کمی شور (C2S1) قرار گرفته، بنابراین آب رودخانه در این ایستگاه ها برای کشاورزی تقریبا مناسب است. دیاگرام شولر نشان داد که کیفیت آب در ایستگاه های قورباغستان و دوآب مرک جهت شرب نامناسب است.
    نتیجه گیری
    به منظور ارتقاء کیفیت آب رودخانه و استفاده بهینه، باید با برنامه ریزی های درازمدت از ورود آلاینده های نقطه ای و غیر نقطه ای، به ویژه آلاینده های فاضلاب های شهری و غیر شهری به آن جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: پارامترهای شیمیایی، رودخانه قره سو، کیفیت آب، مصارف شرب و کشاورزی
  • سهیل سبحان اردکانی*، سمیره محمودنژاد، معصومه حیدری صفحات 311-320
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین از جمله آلاینده های مهم بوم سازگان های آبی هستند که به واسطه غیر قابل تجزیه بودن و پایداری بالا، از توانایی ایجاد سمیت برای موجودات زنده برخوردارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی آلودگی آب رودخانه کلین کبود به فلزات سنگین روی، کادمیوم، کروم و مس طی فصول بهار و تابستان سال 1392 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی - توصیفی، پس از بازدید میدانی از منطقه مورد مطالعه و انتخاب 5 ایستگاه نمونه برداری در طول مسیر رودخانه، 40 نمونه آب در فروردین و تیر ماه سال 1392 برداشت شد. پس از آماده سازی نمونه ها در آزمایشگاه، غلظت یون های فلزی در آن ها توسط طیف سنج نشر اتمی در سه تکرار خوانده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های Shapiro-Wilk، One Sample t-Test، Duncan Multiple Range Test، Independent T-Test و Pearson Correlation Coefficient در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر میانگین غلظت عناصر روی، کادمیوم، کروم و مس در نمونه های آب در فصل بهار به ترتیب برابر با 11/34±26/20، 0/06±0/73، 0/11±1/50 و 14/05±121/10 میکروگرم در لیتر و در نمونه های فصل تابستان به ترتیب برابر با 24/72±27/10، 0/05±0/72، 0/16±1/50 و 31/27±123/80 میکروگرم در لیتر بود. از طرفی میانگین غلظت همه عناصر مورد مطالعه در نمونه های آب مربوط به فصول بهار و تابستان از رهنمود سازمان های جهانی بهداشت و حفاظت محیط زیست برای مصارف کشاورزی و آبیاری کم تر بود.
    نتیجه گیری
    هرچند در مطالعه حاضر در بازه زمانی مورد مطالعه، آب رودخانه کلین کبود آلوده به فلزات سنگین نبود، ولی به دلیل استقرار انواع کاربری های صنعتی، شهری و کشاورزی در حاشیه رودخانه و به تبع آن تخلیه کنترل نشده فاضلاب آن ها به این بوم سازگان، آلودگی و افت کیفی آب در آینده ای نزدیک دور از انتظار نیست.
    کلیدواژگان: طیف سنجی نشر اتمی، فاضلاب، فلز سنگین، کیفیت آب
  • قربان عسگری، جواد فردمال، عبدالمطلب صید محمدی، حلیمه الماسی، سمیه اکبری * صفحات 321-332
    زمینه و هدف
    توسعه صنعت و شهرنشینی علاوه بر افزایش مصرف آب، باعث آلودگی آب ها در اثر تخلیه پساب صنایع با محتوای شوری بالا و ترکیبات آروماتیک از قبیل فنل شده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فرآیند الکتروکواگولاسیون و الکتروفنتون در تصفیه فاضلاب شور حاوی فنل با بهره گیری از مدل آماری تاگوچی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی - آزمایشگاهی از یک ظرف واکنش به حجم یک لیتر حاوی نمونه های سنتتیک فنل استفاده شد. فرآیند الکتروکواگولاسیون با 5 عامل در 4 سطح شامل زمان واکنش ( 80-20 دقیقه )، غلظت شوری ( 4-1 درصد)، pH (9،7،5،3)، غلظت اولیه فنل (1500،1000،500،250 میلی گرم بر لیتر ) و دانسیته جریان ( 16-4 میلی آمپر بر سانتی متر مربع) به کمک طرح ماتریکس ترکیبی L_16 و فرآیند الکتروفنتون نیز با 6 عامل در 5 سطح شامل زمان واکنش (40-20 دقیقه)، غلظت شوری ( 4-0 درصد )، pH (8 ،6 ،4 ،3 ،2)، غلظت اولیه فنل (2000 ، 1500، 1000، 500، 250 میلی گرم بر لیتر)، دانسیته جریان ( 16-0 میلی آمپر بر سانتی متر مربع)، غلظت پراکسید هیدروژن ( 300 ،225 ،150 ،75 ،50 میلی گرم بر لیتر ) به کمک طرح ماتریکس ترکیبی L-25 روش تاگوچی مورد بررسی قرار گرفت. غلظت فنل طبق روش استاندارد متد با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 500 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر شرایط بهینه حذف در فرآیند الکتروکواگولاسیون شامل غلظت فنل 250 میلی گرم بر لیتر، pH برابر 5، دانسیته جریان 8 میلی آمپر بر سانتی متر مربع، شوری 3 درصد و زمان 60 دقیقه دارای راندمان 58 درصد بود. بیشترین میزان تاثیر مربوط به غلظت اولیه 63/2 درصد و کمترین تاثیر مربوط به شوری 4/2 درصد بود. این شرایط در فرآیند الکتروفنتون برابر با غلظت فنل 250 میلی گرم بر لیتر، pH برابر 3 و دانسیته جریان 8 میلی آمپر بر سانتی متر مربع، شوری 2 درصد، غلظت پراکسید هیدروژن 150 میلی گرم بر لیتر و زمان 20 دقیقه دارای راندمان 97 درصد بود. بیشترین تاثیر مربوط به دانسیته جریان 29/12 درصد و کمترین مقدار مربوط به زمان واکنش 3/08 درصد بود.
    نتیجه گیری
    فرآیند الکتروفنتون فرآیند موثرتری در حذف فنل می باشد که می تواند به عنوان یک فرآیند مناسب در تصفیه فاضلاب به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: الکتروفنتون، الکتروکواگولاسیون، فنل
  • مهین کاربر قریه حصار*، علی اصغر نجف پور، حسین علیدادی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 333-342
    زمینه و هدف
    روزانه مقادیر زیادی زباله از اجتماعات انسانی به روش های مختلف دفع می شود. بخش چشمگیری از این زباله ها را مواد آلی تشکیل می دهند که بازیافت این مواد و بهره گیری از آن ها به روش های مختلف به دلیل جلوگیری از آسیب به محیط زیست و حفظ منابع و انرژی مورد توجه انسان قرار دارد. یکی از روش های مناسب بازیافت این مواد، تولید کود آلی، ورمی کمپوست می باشد. مطالعه حاضر با هدف قابلیت تولید ورمی کمپوست از ضایعات میوه و کاغذ و خاک اره و برگ(به عنوان منبع کربن دار ) مورد بررسی قرار گرفت تا در نهایت بتوان بهترین ماده افزودنی جهت تولید ورمی کمپوست را بدست آورد و زمان تولید را نیز تا حدی کاهش داد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه این مطالعه به مدت 100 روز، از دی ماه سال 1393 تا فروردین سال 1394 و با هدف بررسی قابلیت تولید ورمی کمپوست از کود گاوی (85 درصد) در ترکیب با ضایعات میوه، کاغذ، خاک اره و برگ (به عنوان منبع کربن دار 15 درصد) و فاکتورهای موثر بر ورمی کمپوست شامل درصد رطوبت، میزان خاکستر، کربن، کل نیتروژن، pH، نسبت کربن به نیتروژن، فسفر، هدایت الکتریکی و همچنین شاخص جوانه زنی ورمی کمپوست انجام شد. به منظور بررسی اثر درصدهای حجمی مختلف کود تولیدی در رشد گیاه ترتیزک از آزمون آنالیز واریانس دوطرفه استفاده شد.
    یافته ها
    در تمامی تیمارها با گذشت زمان مقدار TC، pH و C/N مواد بستر کاهش و مقدار TN، P و Ec مواد بستر افزایش یافته بود. در انتهای تحقیق در تیمار کود گاوی و ضایعات کاغذ (تیمار C) مقداری ضایعات کاغذ مشاهده شد. کود به دست آمده از تیمار D (برگ درخت) با سطح 30 درصد حجمی دارای بیشترین درصد جوانه زنی و تیمار A (خاک اره) دارای بیشترین میانگین (41/33) در تعداد بذر جوانه زده بود. تیمار C (ضایعات کاغذ) بیشترین میانگین در ارتفاع جوانه زنی داشت.
    نتیجه گیری
    ضایعات مورد استفاده شامل ضایعات خاک اره، میوه، کاغذ، برگ و ترکیب ضایعات جهت تولید ورمی کمپوست مناسب است و غذای مناسب برای کرم خاکیEisenia fetida می باشد. ضایعات کاغذ به تنهایی جهت تهیه ورمی کمپوست مناسب نمی باشد و بهتر است جهت تهیه ورمی کمپوست به صورت ترکیب با سایر مواد زائد آلی استفاده شود. بررسی تغییرات درصد خاکستر و کربن و نسبت C/N بیان کننده این واقعیت است که عملا بعد از گذشت70 روز، مواد بستر کاملا تثبیت می شوند. در قسمت جوانه زنی ورمی کمپوست تولیدی، سطح 15 درصد حجمی تهیه شده از کود ورمی کمپوست تولیدی، جهت رشد گیاه و جوانه زنی مناسب است و در نتیجه کود تولیدی از ورمی کمپوست برای استفاده در بخش کشاورزی دارای اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: برگ درخت، خاک اره، ضایعات میوه، کاغذ و ترکیب ضایعات، ورمی کمپوست
|
  • Shahrokh Nazmara, Fatemeh Eslami, Mehdi Salari *, Alireza Beheshti, Mohsen Yazdani Avval Pages 267-275
    Background and Objective
    People commonly spend, on average, 5-6% of their time in a day in enclosed vehicles. Smoking in vehicles with little volume can result in potential harmful effects on children and other passengers. This study aimed to evaluate the concentrations of suspended particles produced from smoking and the exposer time of passengers to the produced smoke.
    Materials and Methods
    This cross–sectional study was performed in Tehran, 2014. The exposure to cigarette smoke was measured using Grimm11-A device that had 16 entrances with different sizes from 0.3 to 20 µm. The studied vehicle was Pejo 405 , andwindows condition were as following: 1 back window open, 2 back windows open, 1 front window open, 2 front windows open, 2 front and 1 back windows open, 4 windows open and 4 windows close. SPSS 16 software was used to make statistical analysis ( one-way ANOVA (p
    Results
    Numerical concentrations of particles in small size row (PM2.5) were several LOGs higher than larger sizes row. In addition, it was observed that exposure time to particles in small size row had significant difference with large size row. The maximum exposure concentrations with a p-value
    Conclusion
    According to the gained results, the largest portion of cigarette smoke particles in vehicles belonged to the PM2.5. Different conditions of windows in their opened and closed states can be effective on ventilation. So that the more numbers of windows are opened the greater ventilation will occure. Generally, because of the limit space of vehicles and high exposure concentrations, the enactment of cigarette smoking prohibition legislation seems to be necessary.
    Keywords: Suspended Particles, Cigarette, Vehicles, Tehran
  • Ali Akbar Mohammadi, Hossein Alidadi, Mohammad Bagher Delkhosh, Seyede Horriey Fallah, Abdoliman Amouei, Hosseinali Asgharnia *, Vahid Taghavi Manesh, Monireh Ghorbani Pages 276-284
    Background and
    Purpose
    Exposure to the environmental noise originated from traffic is common in urban areas, and can lead to the adverse health effects. Present study aimed to determine average Sound Level Index (SLI) and noise pollution in overcrowded areas of Neyshabur, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was accomplished over three primary months of 2015 in Neyshabour city. Six stations in main and crowded parts of Neyshabour including Imam Khomeini, Enghelab Square, Khayyam Square, Azadi Square, Beasat crossroad and Attar Street were applied to measure the SLA in three time period of a day. The measurements were carried out using SVAN953 mean. Statistical analyses of the obtained data were performed by SPSS 18 software.
    Results
    The achieved results revealed that the average SLI at the aforementioned stations were (100.06 ±5.16), (93.38 ± 5.15), (86.58 ± 4.96), (93.38 ± 5.15), (97.38 ± 4.15) and (96.90 ± 2.17) dB respectively. The maximum and minimum Equivalent sound levels were 125.4 and 80.2 dB at the Imam Khomeini station (as a commercial area) in the morning and Beasat station (as a residential area) in the evening correspondingly.
    Conclusion
    In all stations, the measured sound pressure levels were higher than its permission limit for residential and commercial areas. Regarding the adverse health effects of noise pollution, it needs to perform required investigations to reveal the effective factors.
    Keywords: Noise pollution, Day Average Sound LevelAreas, Neyshabur
  • Mohammad Soleimani, Kivan Khalili *, Javad Behmanesh Pages 285-298
    Introduction
    More than three decades, hydrologists , using multivariate models to describe complex data modeling. While recently the importance of multivariate models have been proposed in hydrology.Indeed, the results of multivariate models can improve the results of description, modeling, and prediction of different parameters by involving other influential factors.
    Methods
    In this study, univariate models (ARMA) and auto-correlated multivariate models with simultaneous autoregressive moving average model (CARMA) were evaluated for modeling EC and TDS parameters of the Southern stations of Urmia Lake Basin. In order to employ CARMA models, annual flow rate timeseries, EC, TDS, SAR, and pH values measured across 3 hydrometric stations (Kotar- Balqchy- Gerdyaghob ) within 1992-2013 were used.
    Findings: The results of the qualitative parameters of the West River basin of Lake Urmia Showed that in the period under review the flow of the studied rivers in the south of Lake Urmia decrease And the EC and TDS values ​​have experienced an increasing trend. EC and TDS values ​​modeling results showed that the average error (RMSE) EC in modeling values ​​equal to 16/60 mho / cm into the teaching and 13/26 mho / cm in the testing phase and for the TDS parameter values 19/84 and 12/71 in the testing phase is the phase of training. The estimated values ​​of the calculation error and accuracy of the model is located entirely within the confidence interval.
    Conclusion
    The results of multivariate modeling EC and TDS values ​​showed that the involvement of the parameters listed in the model , modeling accuracy will be satisfactory.
    Keywords: Time series, Multivariate models, CARMA, quality parameters, Urmia lake, Mahabadchay
  • Ayoub Khosravi Fard, Ghorban Vahabzadeh*, Leila Gholami Pages 299-310
    Background
    Water is considered as a vital element in the life cycle. Therefore, water safety in drinking and agricultural fields is one of the communities’ necessities to protect health of humans and environment.
    Objective
    The main objective of the present study was to evaluate and classify the water quality of Ghorbaghestan and Doab Merk Stations in Kermanshah Province owing to the importance of their drinking and agricultural uses as well as recent droughts in Kermanshah province and Gharasoo watershed resulting in discharge reduction of Gharasoo river.
    Material &
    Methods
    The studied parameters of water chemical quality in this study were salts residual, acidity, electrical conductivity, bicarbonate, chloride, sulfate, magnesium, calcium, sodium, potassium, sodium absorption ratio and total hardness. In this study, the obtained data placed in the XLSTAT software. Then, the homogeneity and Mankendal numbers were drawn using Homogeneity and Petit tests in a period of 40 years. Also, the Paiper, Duru, Shuler and Wilcox diagrams were drawn in Ghorbaghestan and Doabmerck stations using the Aqua Chem software.
    Results
    The classification results of Wilcox in Ghorbaghestan and Doabmerck stations showed that the samples placed in the class slightly salty (C2S1);therefore, the river water in these stations was almost suitable for agricultural. The Shuler diagram showed that the water quality was inappropriate for drinking in Ghorbaghestan and Doabmerck stations.
    Conclision: For improving the quality of river water and its efficient use, point and non-point pollutants entry into the river water especially urban and non-urban sewage should be prevented with long-term plans.
    Keywords: Agricultural, Drinking Expenditure, Chemical Parameters, Gharasoo River, Water Quality
  • Soheil Sobhanardakani *, Samireh Mahmodnezhad, Masoumeh Heydari Pages 311-320
    Background and Objective
    Heavy metals being among the major pollutants of aquatic ecosystems are considered as high-toxicity pollutants for organisms due to the non-biodegradable and persistent potential in the environment. Therefore, this study was carried out to analyse the presence of heavy metals (Zn, Cd, Cr and Cu) in water of Marivan River in 2013.
    Material &
    Methods
    In this cross-sectional study, forty samples were taken from five selected stations during spring and summer seasons in 2013. After taken samples preparation, the concentrations of metal ions were investigated by spectrophotometry with three replications. All statistical analyses were performed using the SPSS 19.0 statistical package (p
    Results
    The results showed that the mean concentrations of metals (µg/l) in water samples for spring season were equal to 26.20±11.34, 0.73±0.06, 1.50±0.11 and 121.10±14.05 for Zn, Cd, Cr and Cu, respectively and in water samples for summer season were equal to 27.10±24.72, 0.72±0.05, 1.50±0.16 and 123.80±31.27 for Zn, Cd, Cr and Cu, respectively. Also, the mean concentrations of the evaluated metals compared with WHO and Iran DOE permissible limits showed a significant difference (P
    Conclusion
    Although the water of Marivan River was not contaminated to heavy metals during the study period. But due to the establishment and development of industrial, urban and agricultural activities along the river and its uncontrolled discharges of wastewater into the river, pollution and decrease of water quality in the near future is not unexpected.
    Keywords: Water Quality, Wastewater, Heavy Metal, Inductively Coupled Plasma
  • Ghorban Asgari, Javad Faradmal, Abdolmotaleb Seid Mohammadi, Halime Almasi, Somaye Akbari * Pages 321-332
    Background And Objective
    Industrialization has led not only to an increase in water demand, but also to an increase in water pollution due to the discharge of polluted industrial wastewaters with high salt content, and the organic compounds such as phenol into the water bodies.
    This study aimed to investigate the efficiency of electrocuagulation and electro-Fenton processes in phenol removal from saline wastewater using Taguchi exprimental design method.
    Material and
    Methods
    This experimental study was performed in a reactor (1 liter) with synthetic phenolic saline wastewater. In this study for electrocoagulation process, the effects of five operation parameters on phenol removal efficiency including reaction time (20-80 min), electrolyte (1-4%), pH (3-5-7-9), initial phenol concentration (500-1000-1500-250 mg/L) and current density (4-16 mA/cm2) were investigated in four levels by Taguchi L16 orthogonal array. Also for electro-Fenton process, the effects of six operation parameters on removal efficiency in five levels including reaction time (20-80 min), electrolyte (0-4%), pH (2-3-4-6-8), initial phenol concentration (250-500-1000-1500-2000), current density ( 0-16mA/cm2) and hydrogen peroxide (50-300mg/L) were evaluated by Taguchi L25 orthogonal array. The concentration of phenol was determined according to the estandard method in spectrophotometric wavelength of 500 nm.
    Results
    Experimental data showed that the optimum phenol elimination condition in electrocuagulation process was initial phenol concentration of 250 mg/L, pH = 5, electrolyt = 3%, curent density of 8 mA/cm2 and reaction time of 60 min. The most influential factor in removal efficiency was the initial concentration (63.2%), and the lowest effect belonged to the electrolyt (4.2%).
    The optimum phenol removal condition for electro-Fenton process was initial concentration of 250 mg/L, pH:3, electrolyt:2%, hydrogen peroxide:150 mg/L, current density of 8 mA/cm2 and 20 mine contact time. The most influential factor in elimination efficiency was the curent density (29.12%), and the lowest influence on response variable belonged to the reaction time (3.08%).
    Conclusion
    This study showed the electro-Fenton process was effective in the removal of phenolthat can be used as an appropriate process in wastewater treatment.
    Keywords: Electrocuagulation, Electro-Fenton, Phenol
  • Mahin Karbar *, Aliasghar Najaf Poor, Hossein Alidade, Habibollah Esmaily Pages 333-342
    Introduction
    Daily excreted large amounts of waste from human communities in different ways. A significant portion of this waste consists of organic material. The recycling of these materials and using them in different ways prevent the damage caused to the environment and conserve resources and energy is human attention. One of the appropriate methods of disposal of these wastes, production of organic fertilizer, vermicompost is.
    Objectives & ( hypothesis OR questions): Given that the municipality Ghochan, rotted cow manure and dried leaves of the trees used to produce vermicompost In this study the vermicompost production of cow manure, fruit waste, paper, sawdust and leaves (as carbon source) and germination index vermicompost is examined To finally be able to obtain the best additive to produce vermicompost.
    Materials and Methods
    5 treatments that are used to carry out the plan include: cow manure- Fruit lesions- Sawdust- leaf- Paper- Composition of the waste.
    Results
    Used waste includes waste sawdust, fruit, paper, leaf and composition of the waste is suitable for vermicomposting is Eisenia fetida earthworms and proper nutrition. Waste paper to produce vermicompost alone is not suitable and it is better to prepare vermicompost should be used in combination with other organic wastes..
    Conclusion
    Changes of ash and carbon and C / N ratio indicates the fact that virtually After 70 days, the bedding materials are firmly established.
    Keywords: vermicompost, Fruit lesions, Sawdust, leaf, Paper, Composition of the waste