فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال سوم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال سوم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فائزه برهانی، محسن میرمحمدی، علیرضا اصلمند صفحات 105-115
    زمینه و هدف
    توسعه شهرنشینی همواره با آلودگی هوا همراه بوده است. از جمله این آلاینده ها، ترکیبات آلی فرار شامل بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن (BTEX) می باشند. مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری غلظت این ترکیبات در فضای باز شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه برای اندازه گیری غلظت BTEX در 46 ایستگاه در زمستان و بهار سال 1394 و همچنین 19 ایستگاه در خرداد ماه سال 1382 از قوانین موسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی (NIOSH) استفاده شد. آماده سازی نمونه و استخراج آلاینده ها به وسیله حلال دی سولفید کربن انجام شد. تجزیه نمونه ها توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 16، SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    در سال 1382، آلودگی های ناشی از BTEX مشاهده شده در مناطق شرق، مرکز و جنوب شهر تهران بیشتر و متوسط غلظت این ترکیبات​​ 238، 130، 118 و ppb 69 بود. نسبت بنزن به تولوئن 0/8تا 3/2 بود که نشان دهنده کیفیت پایین بنزین است. در سال 1394، غلظت BTEX در منطقه 19 (در جنوب شهر تهران) بالاتر از مناطق شرقی و مرکزی که در مناطق ترافیک با توسعه گسترده در حمل و نقل عمومی واقع شده اند، بود.
    نتیجه گیری
    دلیل کاهش غلظت BTEX به مقدار مجاز آن، بهبود کیفیت بنزین، تجدید خودروهای شخصی و توسعه مترو و حمل و نقل عمومی تا سال 1394 در این مناطق می باشد. در این سال غلظت متوسط این ترکیبات به ترتیب ​​ 5/3، 9/2، 1/5 و ppb 2/6 و نسبت بنزن به تولوئن 0/39 تا 0/76 بود که این نوسان نقش قابل توجه تردد خودروها در آلودگی ناشی از ترکیبات BTEX را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوای تهران، اندازه گیری محیطی، BTEX
  • علی اصغر نجف پور، امید نعمتی ثانی، حسین علیدادی، علی اکبر دهقان کنگ، سعید آزرمی محب سراج صفحات 116-125
    زمینه و هدف
    سیپروفلوکساسین، یکی از مهم ترین آنتی بیوتیک های سنتتیک و از گروه فلوروکوئینولون می باشد که کاربرد گسترده ای در پزشکی و دامپزشکی دارد. حضور اتم فلوئور در ترکیب آن باعث ایجاد ثبات و پایداری شده است. اخیرا از ازن برای تصفیه فاضلاب، کنترل بو و حذف ترکیبات آلی مقاوم استفاده می شود. ازن از طریق اکسیداسیون مستقیم و یا مکانیسم واکنش های زنجیره ای که منجر به تولید رادیکال های هیدروکسیل آزاد می شود، عمل می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین کارایی فرآیند ازناسیون در حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین از محیط های آبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی ابتدا غلظت ازن تولیدی ژنراتور به روش یدومتریک تعیین گردید. پارامترهای مورد مطالعه در فرآیند شامل: سیپروفلوکساسین با غلظت 50-10 mg/L تا 50، pH 3 تا 12، مدت زمان واکنش min 60 و میزان ازن برابر 1/4mg/L.min در راکتور نیمه منقطع انجام شد. غلظت باقی مانده سیپروفلوکساسین در نمونه ها با استفاده از دستگاه HPLC سنجش شد.
    یافته ها
    در شرایط بهینه شامل pH برابر 12، میزان ازن 1/4mg/L.min و غلظت اولیه آنتی بیوتیک برابر با 10mg/L ، فرآیند ازناسیون قادر بود 94/6 درصد از آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین را حذف نماید.
    نتیجه گیری
    ازناسیون می تواند یک روش موثر در حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین از محلول های آبی باشد.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون پیشرفته، سیپروفلوکساسین، HPLC
  • رضا شکوهی، حسین فرجی، سید امیر غیاثیان، جواد فرمال، صلاح عزیزی، مهدی سالاری صفحات 126-135
    زمینه و هدف
    کادمیوم از فلزات سنگین خطرناک به شمار می رود که به عنوان یک عنصر غیر ضروری، غیر سودمند و با سمیت بالا برای انسان ها شناخته می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی توانایی بیومس قارچ آسپرژیلوس ترئوس در حذف کادمیوم از محیط های آبی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1394 انجام گرفت، از روش shake flask به منظور کشت بیومس قارچی استفاده شد. از بیومس مرده قارچ آسپرژیلوس ترئوس جهت حذف کادمیوم از محلول های آبی تحت شرایط غلظت کادمیوم 20، 40، 60، 80، 100 و L‏/PH ،120 mg های 3، 5، 7 و 9، زمان تماس 15، 30، 45، 60، 90 و min120 و دوز جاذب 1‏/0 ، 2‏/0، 5‏/0، 1 و g 2 استفاده شد. غلظت کادمیوم توسط دستگاه جذب اتمی قرائت شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در زمان تماس PH، 90min برابر با 7، غلظت اولیه کادمیوم mg/l 20 و دوز جاذب g 1، بیومس دارای جذب 94 درصدی می باشد. فرآیند جذب از ایزوترم فروندلیخ با 9463‏/0=R2 و سینتیک درجه اول با 9935‏/0=R2 پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    فاکتورهای pH، زمان تماس، دوز جاذب و غلظت کادمیوم دارای اثر قابل توجهی بر میزان جذب می باشند. با توجه به ظرفیت جذب بالای این بیومس در حذف کادمیوم در مقایسه با سایر جاذب ها می تواند در فرآیندهای تصفیه به عنوان یک جاذب مناسب استفاده شود.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس ترئوس، تصفیه فاضلاب، کادمیوم، محیط های آبی
  • عباس خدابخشی، محمد رسول اسدی امیرآبادی، مرتضی سدهی، کبری شاکری صفحات 136-141
    زمینه و هدف
    با پیشرفت جامعه و تغییر در شیوه زندگی مردم، استفاده از ظروف یکبار مصرف امری اجتناب ناپذیر شده است. استفاده از این ظروف می تواند سلامت فردی و عمومی جامعه را تهدید کند. در حال حاضر ایران جزء 5 کشور اول دنیا در استفاده از این ظروف است. مطالعه حاضر با هدف بررسی غلظت فلزات سنگین سرب، کروم و مس در ظروف یکبار مصرف مورد استفاده در شهرکرد انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی ظروف یکبار مصرف (فوم، گیاهی و پلاستیکی) موجود در شهرکرد انجام گرفت. برای این منظور از سه نمایندگی و از هر نمایندگی سه نمونه ظرف یکبار مصرف (فوم، گیاهی و پلاستیکی) انتخاب گردید. تعداد کل نمونه های جمع آوری شده 72 عدد بود. هضم نمونه ها بر اساس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران انجام گرفت و سپس غلظت فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی تعیین مقدار گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، ورژن 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات سنگین در این ظروف برای مس، کروم و سرب به ترتیب بر اساس جنس، فوم، گیاهی و پلاستیکی از راست به چپ (8/19، 7/4، 0/83 - 4/5، 6/04، 3/33 - 3/73، 7/09، 0)، بر اساس شکل، لیوان، بشقاب و قاشق (5/55، 6/07، 2/55 - 5/26، 7/48، 2 - 4/32، 6/75، 0) و بر اساس برند، ایرانیان، قائم و کیانی (5/36، 2/46، 1/56 - 5/68، 10/76، 1/68 - 4/35، 7/1، 1/12) mg به ازاء هر mg/kg) )kg) از وزن خشک نمونه به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مقایسه مقدار فلزات اندازه گیری شده در ظروف یکبار مصرف نشان داد که میانگین غلظت سرب بر اساس برند در مقایسه با حداکثر مقدار مجاز توصیه شده سرب ( 2mg/kg) در حد استاندارد بود. میانگین غلظت کروم در ظروف یکبار مصرف در مقایسه با حداکثر مقدار مجاز توصیه شده ( 1mg/kg) از استاندارد مورد نظر بیشتر بود. برای مس استاندارد خاصی مشخص نشده است.
    کلیدواژگان: جذب اتمی، ظروف یکبار مصرف، فلزات سنگین
  • محمود محمدیان، میلاد پورانصاری، رضا علی محمدپور تهمتن، راضیه یوسفی نژاد، شهرام اسلامی صفحات 142-149
    زمینه و هدف
    مواجهه با ذرات قابل استنشاق سیمان منجر به عوارضی در کارگران مواجهه یافته می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی خطر مواجهه شغلی کارگران با گرد و غبار قابل استنشاق در یک کارخانه تولید سیمان و ارائه راهکارهایی در جهت کاهش خطر مواجهه با گرد و غبار انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مواجهه تمام کارگران شاغل در بخش های مختلف تولید با ذرات قابل استنشاق سیمان بر اساس روش استاندارد شماره 0600 ارائه شده توسط انستیتوی ملی بهداشت و ایمنی شغلی آمریکا و با استفاده از پمپ نمونه بردار فردی و سیکلون و فیلتر مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ارزیابی خطر بهداشتی ذرات قابل استنشاق سیمان از روش ارائه شده توسط انستیتو ایمنی و بهداشت شغلی سنگاپور استفاده شد. در نهایت سطح خطر برای مواجهه با ذرات قابل استنشاق سیمان به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اغلب کارگران شاغل در بخش های مختلف تولید سیمان با گرد و غبار بیش از استاندارد تعیین شده توسط کمیته فنی بهداشت حرفه ای کشور ایران و استاندارد توصیه شده توسط مجمع دولتی متخصصین بهداشت صنعتی آمریکا مواجهه دارند. بر اساس ارزیابی خطر قسمت های مختلف تولید سیمان، سطح ریسک در همه بخش ها در حد متوسط بود.
    نتیجه گیری
    کارکنان شاغل در بخش های مختلف کارخانه در معرض ریسک ناشی از ذرات قابل استنشاق سیمان قرار دارند و به همین دلیل راهکارهای کنترل مواجهه با ذرات پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک شیمیایی، ذرات قابل استنشاق سیمان، صنعت تولید سیمان، مواجهه شغلی
  • محمود محمدیان، احمد علیزاده لاریمی، محسن گرگانی فیروزجایی، فاطمه تقوی سقندیکلایی صفحات 150-157
    زمینه و هدف
    میدان الکترومغناطیسی از دو قسمت میدان الکتریکی و میدان مغناطیسی و هر دوی آنها توسط جریان الکتریسیته تولید می شوند. مواجهه طولانی مدت با میدان های الکترومغناطیس اثرات زیان باری بر سلامت کارکنان در معرض دارد. استفاده از وسایل مولد امواج و اثراتی که این میدان ها می گذارند رو به گسترش است، لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شدت میدان های الکترومغناطیس در بخش های اداری و پست برق یکی از پایانه های نفتی استان مازندران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی شدت میدان های الکترومغناطیس ناشی از مانیتور و سرورهای کامپیوتر واحدهای مختلف و همچنین میدان های الکترومغناطیسی در پست های برق و دستگاه فتوکپی در 28 ایستگاه کاری با استفاده از دستگاه EMF MEASUREMENT اندازه گیری و با استانداردهای موجود ملی و بین المللی مقایسه شد. داده ها با استفاده از تست های آمار توصیفی و نرم افزار آماری20 SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین میدان الکتریکی اندازه گیری شده در تمام وسایل الکتریکی معادل m/v 44/4 و بیشترین و کمترین مقدار میدان الکتریکی اندازه گیری شده به ترتیب m/v 208 و 0/5 و مربوط به دستگاه تکثیر و ژنراتور برق بود. میانگین شدت میدان مغناطیسی در تمام ایستگاه ها mT 61/7×10-6 اندازه گیری شد. بیشترین شدت میدان مغناطیسی (mT 5×10-4) در تابلوی برق فشار قوی و کمترین آن ( mT0/2×10-6) مربوط به اتاق کنترل برق بود.
    نتیجه گیری
    شدت تمام میدان های الکتریکی و مغناطیسی اندازه گیری شده پایین تر از حدود استاندارد های ملی و بین المللی بود. با توجه به اینکه شدت میدان های الکتریکی و مغناطیسی مورد مطالعه از حدود توصیه شده ملی و بین المللی کمتر بود، احتمالا شاغلین با حدود ایمن میدان الکترومغناطیس در مواجهه هستند.
    کلیدواژگان: رایانه، شرکت نفت، میدان الکتریکی، میدان مغناطیسی
  • مریم قیاسی، حسن نصرالله زاده ساروی، محمد بینایی، محمود قانعی تهرانی صفحات 158-167
    زمینه و هدف
    مهم ترین مسئله در انتخاب منابع تامین آب شرب، عاری بودن آنها از عوامل مخاطره آمیز بهداشت انسانی خصوصا عوامل عفونی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کمی و شناسایی عوامل قارچی موجود در آب دریاچه سد شهید رجایی از دیدگاه بهداشتی در جهت استفاده از آن برای تامین آب شرب شهر ساری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نمونه برداری از پنج ایستگاه، طی شش مرحله در سال 1392 انجام گرفت. از هر نمونه دو رقت 1-10 و 100 تهیه و میزان mL 500 از آن در محیط سابرودکستروز آگار کشت داده شد و در دمای C°30-27 برای 5-3 روز گرم خانه گذاری گردید. پرگنه ها پس از شمارش، خالص سازی و شناسایی شدند. در این بررسی پارامترهای دما، pH، BOD5 و COD نیز اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    تعداد پرگنه های قارچی جداسازی شده در تیر و مرداد افزایش معنی دار و در بهمن کاهش معنی داری داشت ( P<0/05). در بین ایستگاه ها، تاج سد در تمام ماه ها بالاترین میزان شمارش عوامل قارچی را داشت. ضریب همبستگی بین تعداد پرگنه های قارچی جداسازی شده و فاکتورهای دما، BOD5 و COD به ترتیب 0/87، 0/60 و 0/66 بود. عوامل قارچی شناسایی شده به ترتیب درصد فراوانی آسپرژیلوس (31/4 درصد)، انواع مخمر (24/2 درصد)، پنیسلیوم (19/3 درصد)، کلادوسپوریوم (10/3 درصد)، موکور (5/4 درصد)، فوزاریوم (2/9 درصد)، آلترناریا (2/3 درصد)، هایف استریل (2/8 درصد) و پسیلومایسس (1/4 درصد) بودند.
    نتیجه گیری
    بالاترین ضریب همبستگی بین میزان جداسازی عوامل قارچی با فاکتورهای فیزیکوشیمیایی به ترتیب با دما، COD و BOD5 بود و این فاکتورها نقش مستقیمی در تغییرات کمی پرگنه های قارچی جداسازی شده از آب داشتند. همچنین عوامل قارچی جداسازی شده شامل قارچ های بیماری زای فرصت طلب برای انسان و نیز مولد سم بودند که دارای مخاطرات بهداشتی هستند.
    کلیدواژگان: عوامل قارچی، کیفیت بهداشتی، آب شرب، آسپرژیلوس، BOD5
|
  • Faezeh Borhani, Mohsen Mirmohammadi, Alireza Aslemand Pages 105-115
    Back ground: Urbanization and development has always been led to air pollution. Volatile organic compounds such as benzene, toluene, ethylbenzene, and xylene (BTEX) are known as one of the most important groups of air pollutants. The present study aims to measureand investigate the outdoor concentrations of BTEX in Tehran, Iran.
    Methods and Materials: The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)'s methods were applied to measure the concentrations of BTEX in winter and spring of 2015 at 46 stations as well as in July 2003 at 19 stations. Sample preparation and extraction were accomplished by CS2 solvent. Sample and data analysis were performed by Gas Chromathography (GC) and SPSS-16 software respectively.
    Results
    In 2003, The BTEX pollutants were more observed in the eastern, central and southern zones of Tehran, respectively. The average concentrations of BTEX were 238, 130, 69 and 118 ppb, respectively. The benzene to toluene (B/T) ratios were between 0.8 to 3.2, which indicated the poor quality of gasoline. In 2015, the BTEX concentrations in District 19 (south of Tehran) were higher than eastern and central regions, which located in traffic zones with extensive development in public transportations.
    Conclusions
    Improvement of gasoline quality, renewal of private cars and development of subway and public transportation till 2015 can be considered as the most important factors in decreasingBTEX concentrations to allowable amounts. During this year, thehe average concentrations of BTEX were 5.3 ppb, 9.2 ppb, 1.5 ppb and 2.6 ppb, respectively. The B/T ratio was fluctuated between 0.39 to 0.76, which depicted the remarkable role of vehicle traffic in BTEX pollution.
    Keywords: Tehran air pollution, BTEX, Ambient measurement
  • Ali Asghar Najafpoor, Omid Nemati Sani, Hosein Alidadi, Aliakbar Dehghan, Saeed Azarmi Moheb Seraj Pages 116-125
    Introduction
    Ciprofloxacin is one of the most important synthetic antibiotics from the fluoroquinolone group and is widely used in medicine and veterinary medicine. The presence of fluorine atom in its composition has made stability and Sustainability. Recently, ozone is used for wastewater treatment, odor control and removal of persistent organic compounds. Ozone acts through direct oxidation or the mechanisms of chain reactions that result in the release of hydroxyl radicals.
    Goal: The aim of this study was to determine the efficiency of ciprofloxacin removal by ozonation process from aqueous solutions.
    Material and
    Methods
    In this study, at first, concentrations of produced ozone of generator were determined by iodometric method. The studied parameters in the process includingciprofloxacin concentrations of 10-50 mg/L, pH of 3-12, a reaction time of 60 min and an ozone concentration of 1.4 mg/lit.min was investigated in a semiconductor reactor. The remained concentrations of ciprofloxacin in the samples were measured by HPLC.
    Results
    In the optimal condition, at pH: 12, O3: 1.4 gr/lit.min, and initial antibiotic concentration of 10 mg/L, 94.6% of ciprofloxacin was removed.
    Conclusion
    The results showed that ozonation can be a suitable method for removal of ciprofloxacin antibiotic from aqueous solutions.
    Keywords: Advanced oxidation, ciprofloxacin, HPLC
  • Reza Shokoohi, Hossain Farji, Seyed Amir Ghiasian, Javad Faradmal, Salah Azizi, Mahdi Salari Pages 126-135
    Background and Objective
    Cadmium is considered as one of the most hazardous heavy metals, a non-essential, non-beneficial and highly toxic element to people. In the current study, the ability of aspergillus terreus fungi biomass was surveyed in the removal of cadmium from aquatic solutions.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was carried out in 2015 using fungal biomass culture on a shake flask. The dead biomass of aspergillus terreus fungi was applied as an adsorbent for the treatment of aquatic solution under the conditions of cadmium concentrations: 20, 40, 60, 80, 100 and 120 mgþ/l, pH: 3, 5, 7 and 9, retention time: 15, 30, 45, 60, 90, and 120 min and adsorbent dose: 0.1, 0.2, 0.5, 1 and 2 g. The remained concentrations of cadmium after adsorption were determined by atomic absorption spectrophotometer.
    Results
    Results indicated that under condition of retention time: 90 min, pH: 7, initial cadmium concentration: 20mgþ/l and adsorbent dose: 1g, the biomass had a removal efficiency of 94%. Moreover, Adsorption process fitted to Freundlich isotherm with R2=0.9463 and first order kinetic with R2=0.9935.
    Conclusion
    In current study, it was observed that the factors of pH, retention time, dose of aspergillus terreus fungi and initial cadmium concentration had a noticeable effect on the adsorption amount. with regard to the high adsorption capacity of the biomass in comparison to other adsorbents in the removal of cadmium, this biomass can be used as a good adsorbent in wastewater treatment.
    Keywords: Aquatic solutions, Aspergillus Terreus, Cadmium, wastewater treatment
  • Abbas Khodabakhshi, Mohammad Rasoul Asadi Amirabadi, Morteza Sedehi, Kobra Shakeri Pages 136-141
    Introduction
    With the development of society and people's lifestyle changes/ the use of disposable containers has become inevitable. The use of these containers threatens public and personal health. At present/ Iran is among the 5 countries with the highest use of these containers in the world. This study is conducted to measure the concentrations of heavy metals including lead/ chromium and copper in disposable containers used in Shahrekord City.
    Method
    For this purpose/ three disposable container samples including foam/ plant/ and plastic were provided from each company. The total number of collected samples was 72 samples were collected from three different companies.. The samples are extracted based on ISIRI standard and the concentrations of heavy metals were determined by atomic absorption spectroscopy. SPSS was used to statistically analyse the obtained data.
    Results
    The mean concentrations of heavy metals in these containers for copper/ chromium and lead based on foam/ plant and plastic were (8.19/ 7.4/ 0.83- 4.5/ 6.04/ 3.33 and 3.73/ 7.09/ 0) based on the type of container glass/ food container and spoon (5.55/ 6.07/ 2.55- 5.26/ 7.48/ 2 and 4.32/ 6.75/ 0)/ and Iranian/ Ghaem and Kiyani in terms of brand (5.36/ 2.46/ 1.56- 5.68/ 10.76/ 1.68 and 4.35/ 7.1/ 1.12) per kg (mg / kg) of dry weight respectively.
    Conclusion
    The comparison of the amount of metals in disposable containers showed that the average concentration of lead compared to the maximum recommended amount of lead (2 mg.kg) is within the standard limits. And the average concentration of chromium in disposable containers is higher than the maximum recommended amount (1 mg.kg). No certain standard is determined for copper.
    Keywords: heavy metals, disposable containers, atomic absorption
  • Mahmoud Mohammadyan, Milad Pouransari, Reza Ali Mohammadpour Tahmtan, Razie Yousefinajad, Shahram Eslami Pages 142-149
    Introduction
    Exposure to respirable cement dust cause some adverse health effects on exposed workers. The aim of this study was to assess the risk of occupational exposure to respirable cement dust for a cement factory's workers and recommend controlling methods to reduce the risk of exposure.
    Materials And Methods
    The 0600 standard method of NIOSH was applied to evaluate worker's exposure to cement respirable particles using a personal sampling pump, a cyclone and a filter. For risk assessment of cement respirable particles, a standard method which provided by the Institute of the occupational health and Safety in Singapore was used. Finally, the risk level of exposure to respirable cement particles was assessed.
    Results
    The results of this study showed that most workers employed in various worksites of the cement production were exposed to dust higher than the OEL recommended by the Technical Committee of occupational health in Iran, and the TLV recommended by ACGIH. Exposure risk assessment in different parts of cement factory showed a moderate risk level for all worksites.
    Conclusions
    Employees who were working in different worksites of the plant were exposed to risk of cement respirable particles. Thus, the control methods of exposure to particles are suggested.
    Keywords: chemical risk assessment, occupational exposures, cement production industry, cement respirable particles
  • Mahmoud Mohammadyan, Ahmad Alizadeh Larimi, Mohsen Gorgani, Fatemeh Taghavi Soghondikolaei Pages 150-157
    Background & objeftive: Electromagnetic field comprises electric and magnetic fields which is produced by electricity current. Long term exposures to electromagnetic fields have some adverse health effects on exposed workers. Applications of equipment which create electromagnetic field are increasingly high. Therefore, the current study was carried out to evaluate electromagnetic fields in one of the oil product distribution company in Mazandaran province.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study a real time EMF measurement device was used to evaluate electromagnetic field in the vicinity of computers’ monitors, cases, servers, copying machines, and also in electricity posts. Measurement was carried out in 28 sites and the results were compared with national and international standards.
    Results
    The average of electric field for all stations was 44.4 v/m and the maximum and minimum rates of electric field were 208 and 0.5 v/m related to copying machine and the electricity generator respectively. The mean magnetic field density was 61.7×10-6 mT for all studied sites. The highest magnetic field intensity (5.0×10-4 mT) was found in high voltage fuse box and the lowest (0.2×10-6 mT) was related to electricity control room.
    Conclusion
    The measured electric and magnetic intensity fields were lower than national and international standards. As the intensity of evaluated electric and magnetic fields were lower than national and international recommended levels, the workers would exposed to safe level of electromagnetic field.
    Keywords: electric field, magnetic field, oil company, Computer
  • Maryam Ghiasi, Hassan Narollahzadeh Saravi, Mohammad Binaii, Mahmod Ghanei Tehrani Pages 158-167
    Introduction
    Being free from human health risk factors is considered as the most important parameter of drinking water sources.The aim of the present study was quantative evaluation and identification of fungi in water of Shahid Rajaeii dam lake, and assessment of its health quality as drinking water source of Sari (Mazandaran province).
    Materials And Methods
    In the present study, samples were taken from five stations in six stages from June to February 2012. Every sample was diluted by sterile saline (100 and 10-1) and was cultured on SD and incubated at 27-30°C for 3-5 days. Finally, the number of colonies was recorded as Colony Forming Unit (CFU) per 100 mL. Also, teamperature, BOD5 and COD were measured.
    Results
    The results showed that the numbers of isolated fungal colonies were significantly highest and lowest in August and February respectively. Moreover, the number of fungal colonies in the dam crown station was significantly higher than other stations. The correlation coefficient between the number of isolated colonies and the temperature, BOD5 and COD were 0.87, 0.60 and 0.66 respectively. The frequency of identified fungi were Aspergillus species (31.4%), various types of yeast (mainly Candida) (24.2%), Penicillium sp. (19.3%), Cladosporium sp.(10.3%), Mucor sp. (5.4%), Fusarium sp. (2.9%), sterile hype (2.8%), Alternaria sp. (2.3%) and Paecilomyces sp. (1.4%).
    Summery: The results showed the highest correlation coefficient between the counts of fungi and the changes in temperature, BOD5 and COD correspondingly. These factors play an important role in the fungal colonies counts. Moreover, the most fungal isolates were pathogenic, toxigenic and hazard to public health.
    Keywords: Fungi, Health quality, Drinking water, Aspergillus, BOD5