فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید قنبریان، مژگان احمدی ندوشن صفحات 257-271
    زمینه و هدف
    ارزیابی آسیب پذیری آب زیرزمینی، بخش مهمی از مدیریت منابع آبی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آسیب پذیری آبخوان دشت لردگان با استفاده از مدل های دراستیک، گادز، ای وی آی و نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی ورژن 10/5 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مدل دراستیک اصلاح شده، مدلی است که خصوصیات هیدروژئولوژیکی موثر بر آلودگی آب های زیرزمینی را با استفاده از 8 لایه بررسی کرد و با امتیازدهی و ترکیب این پارامترها در محیط جی ای اس، مناطق آسیب پذیر آبخوان را مشخص کرد. در مدل ای وی آی فقط بر اساس دو پارامتر، ضخامت هر یک از واحدهای رسوبی و ضریب هدایتی هیدرولیکی ، آسیب پذیری تعیین شد. در شاخص گادز از نوع آبخوان، منطقه غیراشباع، عمق سطح ایستابی و نوع خاک به منظور ارزیابی آسیب پذیری آبخوان استفاده شد. ابتدا اطلاعات مرتبط با سه مدل جمع آوری گردید و لایه های مربوطه پس از ورود به نرم افزار جی ای اس تهیه شد و با استفاده از روش های همپوشانی و اعمال ضرایب وزنی موردنظر بر روی هر لایه، نقشه های نهایی آسیب پذیری منطقه به سه روش تهیه شد. جهت اعتبار سنجی نتایج و تعیین اولویت پارامترها از آنالیز حساسیت استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تحقیق، به ترتیب 14%، 76% و 10% از مساحت منطقه دارای پتانسیل آسیب پذیری متوسط، زیاد و خیلی زیاد بودند. بر اساس نتایج مدل ای وی آی، بیش از 95% آبخوان در طبقه با حساسیت بالا قرار داشت. بر اساس مدل گادز، 45/3% از منطقه در کلاس آسیب پذیری کم و مابقی در کلاس متوسط قرار داشت.
    نتیجه گیری
    آنچه که از نتایج این مطالعه برمی آید مدل دراستیک اصلاح شده از صحت قابل قبول تری برخوردار است. مدل های ارزیابی آسیب پذیری آب های زیرزمینی، ابزارهای بسیار ارزشمندی برای مسئولان فراهم کرده تا بتوانند تصمیمات لازم را در جهت مدیریت آبخوان دشت لردگان اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: آبخوان دشت لردگان، آسیب پذیری، دراستیک، گادز، ای وی آی
  • سحر آذرمی ، علیرضا زهرایی رمضانی ، مهدی محبعلی ، امیر احمد اخوان ، یاور راثی، محبوبه پارساییان ، علیرضا صبوری، ذبیحاللهزارعی، امراله آذرم، رحیمه عبدلی، حمید عبدلی صفحات 271-281
    سابقه و هدف
    این مطالعه از مهر1395 تا مهر1396جهت تعیین فون و پراکندگی اکتوپارازیت های مخازن لیشمانیوز جلدی روستایی و در نهایت جهت پیشگیری وکنترل بیماری های زئنوتیک احتمالی در منطقه هایپراندمیک سگزی استان اصفهان درآینده انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    جوندگان بوسیله تله های زنده گیر شرمن و در فصول مختلف صید و سپس در آزمایشگاه با استفاده از کلیدهای معتبر تشخیص صفات مورفولوژیک و نیز اندازه گیری و مقایسه صفات مورفومتریک با نمونه های استاندارد، شناسایی شدند. اکتوپارازیت ها از روی جوندگان بیهوش شده با کلروفرم برداشته شد و در الکل 96% اتانول نگهداری و سپس با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی شدند.
    یافته ها
    در مجموع 92 عددگونه Rhombomys opimus و1 عدد از گونه Nesokia indica صید شدند.50 عدد (88/53%) از 93 عدد جونده،آلوده به اکتوپارازیت بودند و527 عدد اکتوپارازیت از روی آنها جمع آوری شد. در مجموع 9 گونه اکتوپارازیت شناسایی گردید که شامل؛1 گونه از کنه ها (19/0% Rhipicephalus sanguineus)،1 گونه از شپش ها (19/0% Polyplax spp.)، 5 گونه از کک ها؛ (71/75% Xenopsylla nuttalli، 73/8% Echidnophaga oschanini، 95/0% Nosopsyllus ziarus، 95/0% Coptopsylla mesghalii و 19/0% Nosopsyllus turkmenicus turkmenicus) و2 گونه از مایت ها (78/7% Dermanyssus sanguineus و31/5% Hirstionyssus sp.) می باشند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که R. opimus به وفور در منطقه سگزی یافت می شود و کک X. nuttalli بیشترین فراوانی را داشت. به منظور پیشگیری از شیوع بیماری های منتقله با جوندگان و ناقلین، بایستی کنترل جمعیت جوندگان، همزمان با کنترل اکتوپارازیت ها انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اصفهان، اکتوپارازیت، رومبومیس اوپیموس، سگزی، لیشمانیوز جلدی زئونوتیک
  • حسین علیدادی، سیده بلین توکلی ثانی، بتول ظریف قرائتی افتاده، محمد تفقدی، سید حسین شمس زاده، مریم فخاری، علی اصغر نوایی فیض ابادی، محسن یزدانی صفحات 272-282
    زمینه و هدف
    خوردگی و رسوب گذاری لوله های شبکه توزیع، یکی از شاخص های مهم ارزیابی کیفی آب و نیز از متداول ترین فرآیندهای زیان آوری است که سبب کاهش کیفیت، رنگ، بو و طعم آب آشامیدنی و افزایش فلزات سنگین در آب می گردد. خوردگی سبب ورود محصولات جانبی به آب و کاهش عمر لوله و رسوب گذاری سبب کاهش دبی و کاهش کارایی شیرها و اتصالات می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت خورندگی و یا رسوب گذاری آب شبکه توزیع آب شهر مشهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مقطعی حاضر، 72 نمونه از سطح شهر مشهد در سال 1396 به منظور بررسی خصوصیات کیفی آب، برداشت و بر اساس روش های مندرج در کتاب مرجع آزمایش های آب و فاضلاب مورد آنالیز قرار گرفت. سپس سه شاخص لانژلیه، رایزنر و تهاجمی در نرم افزار اکسل برنامه نویسی شده و خورندگی و رسوب گذاری آب تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین کلی شاخص های لانژلیه، رایزنر و تهاجمی برای آب شهر به ترتیب 0/14±0/48، 0/38±6/67 و 0/23±12/2 بود. بر اساس شاخص لانژلیه و رایزنر، 1/86% از کل نقاط مورد مطالعه رسوب گذار کم می باشند و بر اساس شاخص تهاجمی، 97/2% از کل نقاط رسوب گذار می باشند. همچنین نتایج نشان داد 58/3% نمونه های بررسی شده در فصل بهار رسوب گذاری کم و سایر نمونه ها رسوب گذار زیاد می باشند. در فصل تابستان 33/3% از کل نمونه ها رسوب گذار زیاد و سایر نمو نه ها رسوب گذار کم می باشند.
    کلیدواژگان: شبکه توزیع، آب، خوردگی، رسوب گذاری، مشهد
  • مهدی صادقی، سارا جرجانی، علی شهبازی، کاظم بابایی زیارتیاستادیار صفحات 283-290
    زمینه و هدف
    شوری، یکی از مهم ترین عوامل موثر در رشد و تولید متابولیت های ارزشمند در کشت انبوه جلبک ها می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر شوری بر رشد و وضعیت رنگیزه ای جلبک کلرلا. جمع آوری شده از شالیزارهای استان گلستان جهت ارزیابی توانمندی ورود به کشت انبوه انجام شد.
    مواد و روش ها
    به منظور تاثیر شوری بر رشد و وضعیت رنگیزه ای جلبک کلرلا ، تخلیص در محیط کشت N8 انجام شد و نمونه خالص تحت شدت نور 2 میکرومول کوانتا بر متر مربع در ثانیه در دمای 28 درجه سانتی گراد و روشنایی مستمر فلورسنت و pH 7/2قرار گرفت. تیمار شوری اعمال شده از نوع کلرور سدیم به میزان 0%، 0/25%، 0/5% و 1% ( 17 تا 170 میلی مولار) بود.
    یافته ها
    از روز پنجم پس از تلقیح، رشد صعودی در تیمار و شاهد مشاهده شد. رشد بهینه و بالاترین نرخ رشد ویژه در شوری 0/5% مشاهده گردید. رشد در شرایط شاهد و شوری در حد 1% و 0/5% معنی دار بود. میزان تولید رنگیزه کاروتنوئید در روز نهم پس از تلقیح در شوری 1% از بقیه تیمارها بیشتر بود و در میزان محتوای کلروفیل تغییر معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    جلبک کلرلا قابلیت خوگیری با غلظت شوری های مورد بررسی در این پژوهش را دارا می باشد و از این نظر می توان آن را از لحاظ تلقیح در زمین های کشاورزی به عنوان کود زیستی و اصلاح گر خاک در استان گلستان مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: میکروجلبک، کلرلا، خوگیری، شوری، کود ریستی
  • مصطفی ابیاره، فرهاد نژادکورکی، محمدرضا اختصاصی، محمد اخوان قالیباف صفحات 302-310
    زمینه و هدف
    افزایش جمعیت منجر به گسترش صنایع شده و مدیریت نادرست صنایع منجر به آلودگی اراضی و آسیب های جبران ناپذیر به طبیعت و موجودات زنده می گردد. لذا بررسی نقش مراکز صنعتی در آلودگی خاک، از مهم ترین اقدامات در زمینه کنترل آلودگی هاست. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آلودگی خاک سطحی به فلزات سنگین ناشی از صنایع فولاد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین کادمیوم و سرب خاک، 6 نمونه خاک از عمق 0-5 سانتی متر مناطق اطراف کارخانه جمع آوری شدند. میزان سرب و کادمیوم در نمونه توسط دستگاه جذب اتمی شعله اندازه گیری شد. شاخص های آماری غلظت عناصر مورد بررسی در غبار سطحی خاک محاسبه شد، سپس غلظت عناصر در خاک قبل و بعد کارخانه مقایسه شدند و برای ارزیابی وضعیت آلودگی فلزات سنگین و بررسی اثرات محیط زیستی درجه آلودگی اصلاح شده، شاخص های درجه آلودگی و درجه خطر بالقوه محیط زیستی محاسبه شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از آنالیز خاک، بیشترین میزان کادمیوم 35/60 میلی گرم بر کیلوگرم و کمترین 24/60 میلی گرم بر کیلوگرم و برای سرب بیشترین مقدار 156/30 میلی گرم بر کیلوگرم و کمترین 99/33 میلی گرم بر کیلوگرم بود که بین میزان کادمیوم قبل و بعد کارخانه اختلاف معناداری وجود داشت که نشان می دهد میزان شاخص آلودگی برای آن شدید و خطرناک است، در صورتی که برای عنصر سرب، آلودگی کم و بی خطر است.
    نتیجه گیری
    غلظت دو عنصر اندازه گیری شده نشان داد که تنها عنصر کادمیوم بالاتر از استانداردهای جهانی بوده و این نمایانگر میزان آلایندگی این کارخانه می باشد، لذا برنامه ریزی برای کنترل انتشار این فلز و آلاینده های دیگر باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، شاخص آلودگی، صنایع فولاد
  • مجتبی افشارنیا، علی اکبر دهقان کنگ، حسین علیدادی، نجمه افشارکهن، صدیقه مجیدیان صفحات 311-320
    مقدمه
    پسابهای رنگی حاصل از صنایع نساجی یکی از عظیم ترین منابع آلوده کننده ی محیط های آبی می باشند.یکی از رنگهای پرکاربرد در صنایع نساجی رنگ متیلن بلو می باشد.متیلن بلو که به دلیل آروماتیک بودن، اغلب سمی، سرطان زا، جهش زا و مقاوم به تجزیه بیولوژیکی است، اثرات مضری بر موجودات زنده در مدت زمان کوتاه مواجهه دارد. فرایند جذب سطحی در سال های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی امکان استفاده از نانو ذرات بیسموت اکسی یدید درجذب رنگ متیلن بلو از فاضلاب سنتتیک انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در مقیاس آزمایشگاهی روی نمونه های سنتیک رنگ در سیستم ناپیوسته انجام گرفت.اثر متغیرهای مهم در فرایند (pH، دز، زمان تماس و غلظت اولیه رنگ) و همچنین مطالعه ایزوترم و سنتیک فرایند مورد بررسی قرار گرفت. جاذب مورد استفاده بیسموت اکسی یدید بود که طبق استاندارد در آزمایشگاه تهیه گردید.
    یافته ها
    حداکثر راندمان حذف رنگ متیلن بلو از محلول در pH بهینه برابر 9، زمان تماس 30 دقیقه، دوز جاذب 3 گرم بر لیتر و غلظت اولیه 10 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد تبعیت حذف متیلن بلو از مدل کنیتیکی شبه درجه 2 و مدل ایزوترم لانگمویر نشان داد مرحله جذب به عنوان مرحله کنترل کننده فرایند مطرح بود.
    نتیجه گیری
    نتایج آزمایشات نشان داد که بیسموت اکسی یدید پتانسیل بالایی جهت حذف مولکولهای رنگ متیلن بلو از نمونه های آب آلوده برخوردار است.
    کلیدواژگان: بیسموت اکسی یدید، متیلن بلو، ایزوترم، سینتیک
  • محمدرضا حسینی، رضا فولادی فر صفحات 321-329
    زمینه و هدف
    آب سالم و بهداشتی یکی از فاکتورهای حیاتی برای زندگی بشر است. گواه این مطلب وجود استانداردهای سختگیرانه مختلف مثل WHO و EPA در دنیا و استاندارد 1053 در ایران در سالیان اخیر می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر تغییرات فصلی (بهار و پاییز) بر روی خواص فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی در روستای سفید الله استان قم انجام شد.
    مواد و روش ها
    سنجش پارامترهایی نظیر: PH، کدورت، هدایت الکتریکی، سختی، کلرور، نیترات، نیتریت، فسفات، آمونیاک، سولفات، فلوراید، کربنات، بی کربنات، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و منگنز مطابق روش های استاندارد آب های آشامیدنی(استاندارد 1053) انجام شد. اندازه گیری شاخص های فیزیکی و شیمیایی به وسیله سازمان آب و فاضلاب روستایی قم از منابع آب آشامیدنی روستای سفید الله در دو فصل بهار و پاییز در سالهای 1390 و 1391 انجام شد.
    نتایج
    میانگین کلی کلر باقیمانده، کدورت، PH، کل جامدات محلول(TDS)، سختی کل و قلیائیت کل به ترتیب 0 (mg/l)، 0.995 (NTU)، 7.41، 1037.5 (mg/l)، 478 (mg/l)، 288 (mg/l)گزارش شد. نتایج، حاکی از آن بود در بین کاتیون ها و آنیون ها به ترتیب توالی: پتاسیم< منیزیم< کلسیم< سدیم و آمونیاک - بی کربنات< نیتریت< فسفات< فلوراید< نیترات< کلرور< بی کربنات< سولفات برقرار بود. غلظت PH، بی کربنات و منیزیم از حداکثر مجاز توصیه شده بالاتر بود. همچنین تنها میانگین غلظتکدورت، کلسیم، سدیم و پتاسیم در فصل بهار، نسبت به فصل پائیز بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    به عنوان نتیجه گیری کلی، تغییر فصول باعث تغییراتی در برخی از شاخص های تحت بررسی شده بود. درنهایت این مطلب برداشت شد که کیفیت آب آشامیدنی روستای سفید الله ، با اصلاح بعضی از پارامتر ها، مشکلی برای مصرف آب شرب ندارد.
    کلیدواژگان: شاخص های فیزیکی، شاخص های شیمیایی، آب آشامیدنی، قم
|
  • Majid Ghanbarian, Mozhgan Ahmadi Nadoushan Pages 257-271
    Background and purpose: In this study, the vulnerability of Lordegan Plain Aquifer to pollution has been evaluated using DRASTIC, GODS, AVI and ArcGIS 10.5 software.
    Materials and methods
    The Modified DRASTIC model containing eight parameters, is a model to study the hydrogeological properties affecting groundwater pollution. By weighting and combining these parameters in the ArcGIS 10.5, vulnerable areas of the aquifer to pollution were identified. AVI method measured groundwater vulnerability using two physical parameters containing the thickness of each sedimentary rock above the uppermost saturated aquifer surface and estimated hydraulic conductivity. GODS model assessed aquifer vulnerability based on four layers of aquifer type, unsaturated area, surface depth and soil type. Sensitivity analysis was used to to show the effectiveness of the parameters used to evaluate the vulnerability index.
    Results
    The results of this study showed that based on modified DRASTIC model, 14, 76 and 10% of the study area had a moderate, high and very high potential vulnerability to pollution, respectively. The results of AVI model showed that more than 95% of the aquifers had high sensitivity to pollution. The results of the GODS model indicated that 45.3 percent of the region was in low vulnerability class and the rest in the middle vulnerability class.
    Conclusion
    Results indicated that vulnerability assessment models provides valuable tools for authorities and decision makers to manage the Lordegan aquifer.
    Keywords: Vulnerability, DRASTIC, GODS, AVI, Lordegan aquifer
  • sahar Azarmi, Alireza Zahraei Ramazani, Mehdi Mohebali, Amir Ahmad Akhavan Akhavan, Yavar Rassi Rassi, Mahboubeh Parsaeian, alireza saboori, Zabiholah Zarei, Amrollah Azarm, Rahimeh Abdoli, Hamid Abdoli Pages 271-281
    Background and
    purpose
    This study was done from October 2016 to October 2017 to determine funa and distribution of ectoparasites of zoonotic cutaneous leishmaniasis reservoirs to prevent and control of zoonotic diseases in the hyperendemic area (Segzi area), in Esfahan Province in the future.
    Materials and methods
    Rodents were collected by Sherman's Living Traps during different seasons and were identified by the standard morphological keys and comparison of morphometric characteristics with standard specimens. The collected rodents were anesthetized and ectoparasites were removed and conserved in 96% Alcohol. Then the ectoparasites were identified by the standard keys. 
    Results
    Ninety-two Rhombomys opimus and 1 Nesokia indica were captured. 50 out of 93 rodents (53.88%) were infested by the ectoparasites and a total of 527 ectoparasites were collected from them. The 9 species of identified ectoparasites were included 1 tick (0.19% Rhipicephalus sanguineus), 1 sucking lice (0.19% Polyplax spp.), 5 fleas (75.71% Xenopsylla nuttalli, 8.73% Echidnophaga oschanini, 0.95% Nosopsyllus ziarus, 0.95% Coptopsylla mesghalii and 0.19% Nosopsyllus turkmenicus turkmenicus) and 2 mites (7.78% Dermanyssus sanguineus and 5.31% Hirstionyssus sp.).
    Conclusion
    The current study showed that R. opimus rats are found in large numbers in Segzi area and the X. nuttalli fleas were the most frequency. It is suggested to prevent the prevalence of vector- and rodent-borne diseases, the population of rodents and their ectoparasites should be controlled at the same time.
    Keywords: Ectoparasites, Esfahan, Rhombomys opimus, Segzi, Zoonotic Cutaneous Leishmaniasis
  • Hosein Alidadi, Seyedeh Blin Tavakoli Sani, batoul zarif gharaati oftadeh, Mohammad Tafaghodi, Seyed Hossein Shams Zadeh, Maryam Fakhari, Ali Asghar Navaei fezabady, Mohsen Yazdani Pages 272-282
    Background and objectives
    Corrosion and Scaling in distribution network pipes is one of the most important indices in water quality evaluation and one of the most common environmental phenomena that deteriorate water quality, color, odor, taste and also increases the concentration of heavy metals in water. Corrosion causes entry of bye-products to water and decreases pipe life and sedimentation, reduces the flow rate and the efficiency of valves and fittings. The purpose of this study was to determine the corrosion or Scaling state of drinking water in Mashhad in 2017.
    Material and
    methods
    In this study, 72 samples were taken during 2017 to evaluate water quality characteristics, and analyzed based on the standard methods. Then, three indices including Langlier, Ryznar and Aggressiveness Indices were programmed in Excel software and based on this, Corrosion and scaling potential of drinking water were determined.
    Results
    Results showed that the averages of Langlier, Ryznar and Aggressiveness Indices for water were 0.14±0.48, 6.67±0.38 and 12.23±0.23, respectively. According to the Langlier and Ryznar indices, 86.1% of total samples had low scaling potential and according to Aggressive index 97.2% of total samples had scaling. Also, the results showed that 58.33% of the samples were low scaling in spring and other samples were high scaling. In addition, in the summer, 33.3% of the total samples were high scaling and other samples were low scaling.
    Conclusion
    The results showed that drinking water of Mashhad city was Scaling. Therefore, it is necessary to take measures to control scaling in distribution network pipes, especially in areas located in high scaling zones.
    Keywords: Distribution Network, water, Corrosion, Scaling, Mashhad
  • Mahdi Sadeghi, Sarah Jorjani, Ali Shahbazi, Kazem Babaei ziyarati Pages 283-290
    Background and Aim
    Salinity is one of the most important factors affecting growth, photosynthesis and valuable metabolites regarding large scale cultivations. The aim of this research was studying the effect of salinity on growth and pigment composition of Chlorella sp. Collected from paddy-fields of the Golestan Province for evaluating of the potentiality for large scale cultivation.
    Materials and Methods
    Purification was done using N8 culture media at 2 uE.m-2.S-1 irradiance, 280C and continuous illumination at pH 7.2. Salinity treatments were Sodium Chloride at 0, 0.25.0.5 and 1% ( 17 to 170 mM) concentration. Survival and growth were assayed by turbidity, pigment composition as in vivo and in vitro were measured after normalization at the dry weight unit.
    Results
    Results showed that the sharp increase in growth rate viewed at 5th day after inoculation at both control and treatments. Survivality would be keep at this salinity range. The optimum of growth and the highest degree of special growth rate were seen in 0.5% salinity. Difference between the growth at 0.5 and 1 % salinity were significant. The ability of carotenoide production at the 9th day after inoculation were significantly more than the other treatments and insignificant for chlorophyll production.
    Conclusion
    The results show that Chlorella sp., have acclimatized potentiality against this degree of tension and regarding that would be considered as a suitable candidates for future bio fertilizer and soil conditioner inoculation in Golestan province.
    Keywords: Microalgae, Chlorella, Acclimatization, Salinity, 'Bio fertilize
  • mostafa abyareh, Farhad Nejadkoorki, mohammad reza ekhtesasi, mohammad akhavan ghalibaf Pages 302-310
    Background and
    purpose
    Expanded industries and incorrect management led to land pollution, which caused irreparable damage to nature and organisms. Therefore, investigating the role of industrial centers in soil pollution is among the most important measures in field of pollution control. This study aimed to evaluate the Heavy Metals contamination in Surface Soil Caused by Steel Industry.
    Materials and Methods
    In this study, to determine the concentration of Cadmium and Lead in soil, 6 soil samples with a depth of 0-5 cm from surrounding areas were collected. Lead and Cadmium levels were measured in soil samples by flame atomic absorption. The statistical indices for concentrations of elements in soil dust were calculated, then the concentrations of the elements in soil before and after the factory were compared, and In order to evaluate the contaminations of heavy metals and to study the environmental impact of the modified degree of contamination, the degree of contamination and the potential environmental risk were calculated.
    Results
    The minimum and maximum amounts for Cadmium and Lead contamination in soil were 24.60, 99.30 and 35.60, 156.30 mg/kg respectively. The results indicated there was a meaningful difference between the amount of Cadmium before and after the company. The pollutant index for Cadmium was extreme and dangerous, whereas the pollutant index for Lead was not critical.
    Conclusion
    Concentrations of two measured elements showed that only level of cadmium was higher than global standards and this indicates polluting role of this factory. Therefore planning for control the release of this metal and other pollutants should be considered.
    Keywords: contamination soil, Pollution index, Steel Plant
  • Mojtaba Afsharnia, aliakbar dehghan, hosein alidadi, najmeh afsharkohan, sedigheh majidian Pages 311-320
    Background & Aim
    The colored waste from the textile industry is one of the most pollutants in the aquatic environment. One of the most widely used paints in the textile industry is methylene blue, which is often aromatic, often toxic, carcinogenic, mutated and resistant to biological degradation and has harmful effects on living organisms. The purpose of this study was to investigate the bismuth oxyiodide nanoparticles capability to absorb methylene blue from synthetic wastewater.
    Materials &methods
    The present study was carried out in a laboratory scale in batch mode. The effects of variables affecting the process including pH, adsorbent dose, contact time and initial concentration of color, kinetic and adsorption isotherm were investigated.
    Results
    The maximum removal efficiency of methylene blue from solutions was observed in optimal conditions as pH of 9, contact time of 30 minutes, absorbance dose of 3 g/L and initial concentration of 10 mg/L. Methylene blue adsorption compliance by BiOI from a pseudo-second kinetic model and Langmuir isotherm model shows that the type of reaction is chemical absorption.
    Conclusion
    The results of the experiments showed that bismuth oxide has a high potential for removal of methylene blue molecules from contaminated wastewater.
    Keywords: bismuth oxyiodide (BiOI, Methylene blue, Isotherm, kinetic
  • Mohammad Reza Hosseini, reza foladifar Pages 321-329
    Background and
    purpose
    The safe and health drinking water is one of the vital factors of human life. The reason for this issue is the existence of various strict standards as WHO and EPA in the world and 1053 standard in Iran in the recent years. This study was implemented to evaluate the effect of seasonal changes (spring and autumn) on the physical and chemical properties of drinking water in Sefid-allah village of Qom province.
    Materials and methods
    Measurement of physical and chemical indicators was carried out by the rural wastewater organization of Qom from the potable water sources of Sefid-allah village in two seasons spring and autumn 1390 and 1391. Analyze of parameters like pH, Turbidity, EC, Hardness, CL, NO3−, NO2− , PO34−, NH3, SO42−, F−, CO32−, HCO3−, Ca2+, Mg2+, Na+, K+ and Mn2+ was done according to the standard methods of drinking waters (1053 standard).
    Results
    The mean of residual chlorine, Turbidity, pH, TDS, Total Hardness and Alkalinity reported 0 (mg/lit), 0.995 (NTU), 7.41, 1037.5 (mg/l), 478 (mg/l) and 288 (mg/l, respectively. The results showed that, in among Cations and Anions there are the following sequence was established: Na+> Ca2+> Mg2+> K+ and SO42− > HCO3− > CL− > NO3− > F− > PO34−> NO2− > NH3- HCO3−, respectively. The concentration of pH, HCO3− and Mn2+ were higher than the limited value of the standard. As such, only the concentration average of Turbidity, Ca2+, Na+ and K+ in spring were more than autumn.
    Conclusion
    In conclusion, shift in seasons caused changes in some of the indicators under review. Finally, was found that the quality of drinking water of Sefid-allah village, by correcting some of the parameters, there is no problem for used to drinking water.
    Keywords: Physical indicators, chemical indicators, Drinking water, Qom