فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل رحمانی ثانی، احمد حسینی بنده قرایی، مهسا نعیمی، آمنه نویدزاده، الهام عاقلی * صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    آنتی بیوتیک ها از آلاینده هایی هستند که دفع و رها سازی آنها در محیط می تواند مشکلات زیست محیطی جدی را به وجود آورد. مطالعه حاضر با هدف بررسی حذف سولفا دی متوکسین از محلول های آبی با استفاده از نانولوله های کربنی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی- مشاهده ای تاثیر پارامترهای مختلفی از قبیل pH، زمان، دوزهای مختلف نانولوله و همچنین غلظت های مختلف سولفا دی متوکسین مورد بررسی قرار گرفت. تمام آزمایشات در یک راکتور 100 میلی لیتری، در دمای آزمایشگاه (oC 24 ±2) با استفاده از همزن مغناطیسی با سرعت rpm 350 انجام گرفت.
    یافته ها
    حداکثر راندمان حذف در 6=pH، دوز جاذب g 04/0، زمان تماس min 30 و غلظت اولیه L/mg 20 بود که 5/94 به دست آمد. یافته ها نشان داد که ظرفیت جذب با افزایشpH افزایش می یابد و در 6=pH به حداکثر مقدار خود می رسد و سپس مجددا کاهش پیدا می کند. میزان حذف با افزایش دوز نانولوله افزایش یافته و برای غلظت mg/L 100 و حجم mL 50، دوز g 04/0 بهینه است. میزان جذب با افزایش زمان تماس افزایش یافته و حداکثر جذب در زمان تماس min 30 اتفاق می افتد. جذب آنتی بیوتیک سولفا دی متوکسین از مدل ایزوترم لانگمویر (9800/0=R2) و سینیتیک درجه دوم کاذب (9937/0=R2) پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    نانولوله های کربنی به دلیل داشتن خصوصیاتی نظیر مساحت سطحی بالا، پتانسیل زیادی در حذف سولفا دی متوکسین از محلول آبی دارند.
    کلیدواژگان: سولفا دی متوکسین، آلاینده های دارویی، محلول آبی، نانو لوله های کربنی، جذب
  • محمدرضا اتابکی *، علی لطفی صفحات 23-35
    زمینه و هدف
    امروزه آلودگی خاک به فلزات سنگین به عنوان یکی از مهمترین آلاینده ها محسوب می شود و از نظر سمیت و پایداری، جز خطرناک ترین گروه طبقه بندی شده اند و به دلیل خصوصیات آلایندگی شان در خاک، سمی بودن، زمان ماندگاری بالا و تجمع آن ها در بافت جانداران، از اهمیت اکولوژیکی و بیولوژیکی زیادی برخوردارند. هدف از این تحقیق بررسی نحوه پراکنش و توزیع فلزات سنگین در خاک مناطق مختلف شمال اصفهان است.
    روش بررسی
    در این تحقیق تعداد 30 نمونه خاک از عمق 0-20 سانتی متر بصورت تصادفی و مرکب جمع آوری گردید و غلظت کل عناصر سرب، کادمیم، روی و مس با استفاده از دستگاه جذب اتمی پرکین المر اندازه گیری شد. برخی از ویژگی های خاک شامل pH، هدایت الکتریکی، درصد کربن و ماده آلی، درصد آهک و بافت خاک نیز در نمونه ها اندازه گیری گردید. جهت درونیابی غلظت کل فلزات سنگین سرب، کادمیم، روی و مس از روش وزن دهی عکس فاصله (IDW) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اندازه گیری میزان غلظت فلزات سنگین نشان داد که میانگین غلظت سرب، کادمیم، روی و مس در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 16/47، 26/2، 35/57 و 31/22 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. همچنین نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که انحراف معیار فلزات سرب، کادمیم، روی و مس در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 13/7، 51/0، 56/5 و 84/2 می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که، غلظت فلزات سرب و کادمیم در خاک های منطقه نسبت به میانگین استاندارد جهانی بالاتر و غلظت فلزات روی و مس نسبت به میانگین استاندارد جهانی پایین تر است.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، وزن دهی فاصله، توزیع مکانی
  • زهرا یعقوب زاده *، رضا صفری صفحات 36-48
    زمینه و هدف
    ارزیابی بیولوژیک منابع آبی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و وجود عوامل بیماریزا در منابع مذکور، سلامت مصرف کنندگان را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص های آلودگی باکتریایی آب شامل شمارش کلی باکتری ها، کل کلیفرم ها، کلیفرم های گرماپای و استرپتوکوک های مدفوعی در دریاچه سد آزاد انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آب سد آزاد سنندج در طی یک سال (ازتیر1394 تا خرداد1395) از نظر باکتری های شاخص مورد ارزیابی قرارگرفت. نمونه برداری از پنج ایستگاه در موقعیت های ناحیه دریاچه ای، انتقالی و رودخانه ای بصورت ماهانه در آب پشت سد انجام شد.
    یافته ها
    آنالیزهای ماهانه نشان داد که میانگین بیشترین و کمترین تعداد کل باکتری های آب به ترتیب در ماه دی CFU/100ml105 ×7/6 و در ماه شهریور CFU100ml104 ×6/1 بوده است. حداکثر میانگین کلیفرم کل آب در ماه آذر CFU/100ml104 ×3/2 و حداقل میانگین کلیفرم کل در ماه تیر CFU100ml62 مشاهده شد. تعداد کلیفرم گرماپای و استرپتوکوک مدفوعی در دریاچه سد در همه فصول، ماه ها و ایستگاه ها، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با بررسی های صورت گرفته برروی کلیه نمونه ها می توان دریافت که آب جمع آوری شده در پشت سد می تواند بدون هیچ گونه تصفیه ای جهت تامین آب کشاورزی و پرورش ماهی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به بار میکروبی مشاهده شده ، آب مورد بررسی جهت شرب مناسب نمی باشد.
    کلیدواژگان: باکتریهای اندیکاتور، کنترل کیفی آب، سد آزاد، استان کردستان
  • سید مصطفی طباطبایی *، علی شهیدی صفحات 49-74
    زمینه و هدف
    در منطقه رفسنجان استان کرمان سایت هایی برای محل دفن زباله در نظر گرفته شده است، در حالی که نفوذ شیرابه ناشی از وجود محل دفن برای منابع آب زیرزمینی که تنها منبع اصلی تامین نیاز آبی این منطقه است، تهدید جدی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین روند تغییرات آلودگی ناشی از نفوذ آلاینده ها از یک لندفیل فرضی بر اساس شرایط زمین شناسی و هیدروژئولوژیکی دشت رفسنجان برای نشان دادن تاثیر نفوذ شیرابه و انتشار و پخش آلودگی در منابع آب زیرزمینی انجام شد.
    مواد و روش ها
    انتقال آلودگی بر اساس تغییرات غلظت در دو نقطه ابتدایی و انتهایی لندفیل توسط مدل MT3DMS به صورت روزانه و برای مدت 22 سال بررسی گردید. غلظت آلودگی 2 و L/g 4 و شدت نفوذ آن 5/1 و cm 3 بر روز در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شیب خط افزایش غلظت در فرآیند انتشار، پخشیدگی با تاخیر در ابتدای لندفیل با غلظت 2 و L/g 4 و شدت cm 5/1 بر روز به ترتیب در طول 15 و 17 سال روند افزایشی دارد و پس از آن کاهش می یابد. در انتهای لندفیل برای غلظت L/g 2، در 5 سال اول و غلظت L/g 4 در 9 سال اول، 90 درصد افزایش غلظت آلودگی اتفاق می افتد و در سال های بعد روند ثابتی دارد.
    نتیجه گیری
    در فرآیند های مختلف انتقال پس از نفوذ آلودگی به آبخوان، غلظت آلودگی در ابتدا کم و به مرور زمان افزایش می یابد و در صورت ثابت بودن غلظت منبع آلاینده و شدت نفوذ ثابت، حداکثر غلظت آلودگی آبخوان در یک مقدار مشخص ثابت می شود و نوع فرآیند انتقال در زمان رسیدن به این مقدار ثابت تاثیر زیادی دارد؛ به طوری که در فرآیند انتشار- پخشیدگی به طور متوسط در 5 سال اول این مقدار ثابت می شود و در حالت با تاخیر پس از نزدیک 22 سال به مقدار ثابت می رسد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، انتشار، پخشیدگی، شیرابه، مدل MT3DMS
  • علی پاک فطرت، علی سجادی *، علی اکبر دهقان کنگ صفحات 75-85
    زمینه و هدف
    پسماند تولیدی در مراکز دندانپزشکی، یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی است که به علت داشتن عوامل خطرناک، سمی و بیماریزا از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی کمیت و کیفیت پسماند مراکز دندانپزشکی شهر مشهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 40 مرکز دندانپزشکی مورد مطالعه قرار گرفت. از هر مرکز سه نمونه در سه روز متوالی هر هفته برداشت شد. نمونه ها به صورت دستی جداسازی و به 64 جزء تفکیک شده و با ترازوی دیجیتال توزین شدند. اجزاء براساس ویژگی و پتانسیل خطر زایی در چهار گروه، پسماندهای عفونی، شبه خانگی، شیمایی و دارویی و سمی دسته بندی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 انجام شد .
    یافته ها
    میزان کل پسماند تولیدی در مراکزمورد مطالعه برابر با 224/137 کیلوگرم در روز و سرانه و میانگین پسماندهای تولیدی هر مرکز به ترتیب برابر g/day-patient 32/106 و g/day 5603 می باشد. سهم تولید پسماندهای عفونی، شبه خانگی، شیمیایی و دارویی و سمی به ترتیب برابر با 24/41، 17/44، 89/9و 7/4 درصد می باشد. اجزای اصلی تشکیل دهنده پسماندها، در بیش از 67 درصد موارد مربوط به 19 جزء می باشد.
    نتیجه گیری
    دررابطه با مدیریت بهینه پسماندهای دندانپزشکی پیشنهاد بر این است که علاوه بر آموزش دندانپزشکان جهت انجام فعالیتهای مربوط به کاهش، جداسازی و یا بازیافت پسماند در داخل مراکز؛ جمع آوری، حمل ونقل و دفع هرکدام از بخشهای پسماندهای دندانپزشکی به صورت جداگانه و مطابق با دستورالعملها و ضوابط مربوطه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: پسماتد دندانپزشکی، پسماند بالقوه عفونی، پسماند شبه خانگی، پسماند شیمیایی، دارویی، مشهد
  • الهام اسراری *، مریم پایدار صفحات 86-91
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا به عنوان یک مساله مهم زیست محیطی محسوب می شود. در ایران میزان انتشار آلاینده های هوا در بسیاری از شهرها از جمله مشهد افزایش یافته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی روند تغییرات غلظت ذرات معلق با داده های هواشناسی در هوای مشهد صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی - مقطعی با استفاده از داده های مربوط به 9 ایستگاه پایش آلاینده های هوا و ایستگاه سینوپتیک مشهد (شامل: دما، ساعات آفتابی، بارندگی، تبخیر، رطوبت، سرعت و جهت باد) طی سال های 95-1390 صورت گرفت. غلظت میانگین روزانه PM10 و PM2.5از ایستگاه ها دریافت و سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، ورژن 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    روند تغییرات فصلی نشان داد حداکثر غلظت ذرات معلق در فصل پاییز و در مهر ماه اتفاق می افتد. طی سال های 92-1390 تعداد روزهای ناسالم روند افزایشی داشته و در سال های 1393 و 1394 کاهش یافته و مجددا در سال 1395 افزایش یافته بود. تغییرات PM10 و PM2.5 با سال، فصل و ماه اختلاف معنی داری داشت (001/0p<). ارتباط PM10 با دما و تبخیر مستقیم و با رطوبت و بارندگی معکوس بود. همچنین ارتباط PM2.5 با حداقل دما، روزهای آفتابی، بارندگی و سرعت باد معکوس و با جهت باد مستقیم بود.
    نتیجه گیری
    بیشترین میزان غلظت ذرات معلق در فصل پاییز و خصوصا مهر ماه می باشد. نقشه های پراکندگی نشان می دهد که شرق و تا حدودی مرکز مشهد، آلودگی بیشتری نسبت به سایر مناطق دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، PM2، 5، PM10، مشهد، داده های هواشناسی
  • قربان وهابزاده *، حجت دلاور، جمشید قربانی، محمدرضا اشرافی صفحات 92-105
    زمینه و هدف
    تغییر کیفیت آب های زیرزمینی و شور شدن منابع آب، در حال حاضر خطری بزرگ برای توسعه کشاورزی کشور به خصوص در اراضی خشک و نیمه خشک می باشد. تهیه نقشه های هم مقدار شوری و املاح، گام مهمی در بهره برداری از منابع آب است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فرآیند های هیدروژئوشیمی موثر در کیفیت آب زیرزمینی در دشت فیروزآباد واقع در غرب استان فارس انجام شد.
    مواد و روش ها
    رسم نقشه های هم مقدار پارامترهای شیمیایی نظیر هدایت الکتریکی، تغییرات مقادیر هدایت الکتریکی و نقشه هم مقدار کلر و تغییرات آن، روند تغییرات مواد محلول موجود، نقشه تغییرات سختی کل و نقشه تغییرات نسبت جذب سدیم در دشت فیروزآباد استان فارس صورت گرفت که این امر با مطالعه پارامترهایی نظیر هدایت الکتریکی، اسیدیته، نیترات و مواد جامد محلول و استفاده از داده های هیدروشیمیایی چاه های اندازه گیری در شرق و غرب دشت و استفاده از روش های شولر و ویلکوکس جهت تهیه خطوط هم میزان و تحلیل آنها صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نقشه های هم مقدار پارامترهای شیمیایی در مناطق مورد مطالعه و نمودار تغییرات و کلاسه بندی داده ها بر اساس نمودار شولر و ویلکوکس، طبقه بندی آب آبیاری طبق نظر ویلکوکس در دو دوره 1383 و 1390 نشان دهنده کاهش کیفیت از نظر کشاورزی بود. بر اساس نتایج طبقه بندی آب شرب به طور کلی تغییرات زیادی از نظر کیفیت شرب به جز در سال 1390 به مقدار کم مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مقادیر کلر و هدایت الکتریکی دشت فیروزآباد از شمال و شمال غرب به سمت مرکز و بخش شرقی دشت و از شرق به سمت مرکز افزایش یافته بود. از نظر شرب، آب های زیرزمینی منطقه بر اساس دیاگرام شولر در سه طبقه خوب، قابل قبول و متوسط قرار داشت و کیفیت، جهت استفاده در کشاورزی در سال 1390 در کلاس های C2S1، C1S1، C3S1، C3S3، C3S4 و C3S2 و در دوره اول یعنی سال 1383 در کلاس هایC2S1 ، C1S1 و C3S1 قرار داشتند. به طور کلی تغییرات زیادی از نظر کیفیت شرب مشاهده نشد و فقط در سال 1390 به مقدار کمی کاهش کیفیت اتفاق افتاد. طبقه بندی آب آبیاری طبق نظر ویلکوکس در دو دوره 1383 و 1390 نشان دهنده کاهش کیفیت از نظر کشاورزی بود.
    کلیدواژگان: هدایت الکتریکی، کلر، باقیمانده خشک، شولر، ویلکاکس
|
  • Abolfazl Rahmani Sani, Ahmad Hosseini-Bandehgharaei, Mahsa Naeemi, Ameneh Navidzadeh, Elham Agheli * Pages 11-22
    Background And Aim
    Antibiotics are a category of organic pollutants that can cause serious environmental problems through their disposal and uncontrolled release to the environment. The purpose of this study was to investigate the removal of sulfadimethoxine from aqueous solutions using carbon nanotubes.
    Materials And Methods
    The present work was an experimental study in which the effects of different parameters, such as PH, time, doses of carbon nanotubes, and different concentrations of sulfadimethoxine, on the removal of antibiotic from solutions were examined. All experiments were carried out in a 100-mL reactor at laboratory temperature (24 ± 2 ° C) using a magnetic stirrer at 350 rpm.
    Results
    The results showed that the maximum removal efficiency (94.5%) was occurred at pH = 6, adsorbent dosage 0.04 g, contact time of 30 min, and initial concentration of 20 mg/L. The findings on the effect of pH showed that the adsorption capacity increases with increasing pH, and at pH = 6, it reaches its maximum and then decreases again. The extent of removal was increased by increasing the dose of carbon nanotubes and the optimum amount for initial concentration of 100 mg/L (50 mL) was 0.04 g. The amount of absorption increased with increasing contact time and the maximum absorption occurred when the contact time was 30 min. The sulfadimethoxine antibiotic isotherm followed the Langmuir isotherm model (R2 = 0.9800) and the pseudo-second-order kinetic model (R2 = 0.9937).
    Conclusion
    The results showed that carbon nanotubes have a high potential for removal of sulfadimethoxine from aqueous solutions, due to its properties like its high surface area.
    Keywords: Sulfase, di, methoxone, drug contaminants, aqueous solution, carbon nanotubes, adsorption
  • Mohammad Reza Atabaki *, Ali Lotfi Pages 23-35
    Background And Objective
    Heavy metals contamination of soils is one of the main environmental problems. Heavy metals are considered as one most dangerous groups of pollutants because of their toxicity and stability. The biological and ecological importance of heavy metals is due to their characteristics of polluting, their toxicity, persistence and bioaccumulation. The aim of this study was to investigate the spatial distribution of heavy metals in the different north areas of Isfahan.
    Method
    In the present study, 30 soil samples (0-20 cm depth) were randomly collected and the total concentration of Pb, Cd, Zn and Cu were measured using Perkin Elmer's atomic absorption device. Also, some other soil properties including pH, EC, organic carbon, soil texture and organic matter proportions were measured. The inverse distance weighting (IDW) method was used for interpolation and mapping of the heavy metals concentration.
    Findings: The results showed that the average concentrations of Pb, Cd, Zn and Cu in the study area were 47/16, 2/26, 57/35 and 22/31 mg/kg respectively. Also the results of statistical analysis showed that the standard deviations of Pb, Cd, Zn and Cu in the study area were 7.13, 0.51, 5.56 and 2.84 respectively.
    Conclusion
    The results indicate that the averageconcentrations of Pb and Cd in the soil of study area were higher than the global standard and Cu and Zn were lower than the global standard.
    Keywords: Soil pollution, Heavy metal, distance weighting, Spatial distribution
  • Zahra Yaghoubzadeh *, Resa Safari Pages 36-48
    Background And Objective
    Biological assessment of water resources is of particular importance and the presence of pathogens in these resources affects the health of consumers. The aim of this study was to determine the bacterial contamination of water including total coliforms, fecal coliforms and fecal streptococci in the Azad dam lake.
    Methods and Materials: In this study, Sanandaj Azad dam water was evaluated for the indicator bacteria during one year (from May 2015 to June 2016). Sampling was performed from five stations in the areas of lake, transients and river. Statistical analysis of the obtained data was accomplished by ANOVA and Duncan tests using SPSS 18 software (P
    Results
    Monthly analyzes showed that the maximum and minimum mean of total bacteria were recorded in the months of January (6.7×105 CFU / 100ml) and September, (1.6×104 CFU100ml). The maximum total mean value of total coliform was 2.3 × 104 CFU / 100ml in December and the minimum one was 62 CFU100ml in July. Neither thermophilic coliforms nor fecal streptococcus were observed in the lake of the dam in taken samples.
    Conclusion
    Based on the obtained results, the collected water behind the dam can be used without any purification for agricultural purposes and fish farming. However, this water supply is not suitable for drinking due to the observed microbial load.
    Keywords: Indicator bacteria, Water quality control, Azad Dam, Kurdestan Province
  • Seyed Mostafa Tabatabaei *, Ali Shahidi Pages 49-74
    Background & objeftive: In the Rafsanjan sites have been considered in the studied region for landfill construction, where the leachate diffusion caused by landfill for groundwater resources, which is the only source of water supply in this region, is a serious threat. The aim of this research is to study the trend of changes in the contamination concentration due to diffusion of a hypothetical landfill based on the geological and hydrogeological conditions of Rafsanjan plain in order to represent the effect of leachate diffusion and contamination spread across groundwater resources.
    Methods and Materials:Transmission of contamination has been studied on the basis of changes in concentration at two initial and final points of landfill by MT3DMS model daily and for 22 years period. The concentration of leachates has been considered 2 and 4 g / l, and its diffusion rate has been assumed 1.5 and 3 cm per day.
    Results
    The slope of the concentration increase in the propagation process and delayed diffusion at the beginning of the landfill with 2 and 4 g/l concentration and 1.5 cm rate during 15 and 17 years have an increasing trend, respectively and later it would have a decreasing trend. At the end of landfill, 90% increase in contamination will occur for 2 g/l concentration in the first five years and 4 g/l concentration in the first 9 years and it will have a fixed trend over the next few years.
    Conclusion
    In the various transmission processes after the penetration of the infection into the aquifer, the concentration of contamination is initially low and increasing over time and if the concentration of the source of the penetrating source of constant intensity is constant, the maximum concentration of aquifer pollution is fixed at a certain value. the type of transmission process has a huge impact on this constant value. So that in the propagation-diffusion process, the average in the first 5 years of this value is fixed and in a delayed state, it reaches a constant value after close to 22 years.
    Keywords: Groundwater, Diffusion, Dispersion, Leachate, MT3DMS Model
  • Ali Pakfetrat, Ali Sajjadi *, Aliakbar Dehghan Pages 75-85
    Background and Objectives
    Today, one of the most important environmental issues is dental solid wastes due to its high contents of toxic, pathogen and hazardous agents. The aim of this study was to quantity and quality analyses of dental solid waste in dental centers of Mashhad.
    Materials and Methods
    In this descriptive study 40 Dental centers were studied. From each Dental centers, three samples were analyzed at the successive working days (Sunday, Monday and Tuesday). The samples were manually sorted into 64 different components and measured by digital scale. Then, measured components were classified on the basis of characteristic and hazardous potential as well as material type. Data analyzed by using descriptive statistics, SPSS 16 software.
    Results
    According to the results, total waste produced in dental centers in Mashhad was 224.137 kg/day. Per capita and the average generation rate of each dentistry center were 106.32 g/day-patient and 5603 g/day, respectively. Potential infectious, domestic-type, chemical & pharmaceutical, and toxic wastes consisted of 41.24, 44.17, 9.89, and 4.7% of the waste generated, respectively.
    Conclusion
    The per capita waste generation in dental clinics in Mashhad is high and the highest share are related to infectious and domestic-type wastes.
    Keywords: Dental solid waste, Potential infectious waste, Domestic, type waste, Chemical, phar, maceutical waste, Mashhad
  • Elham Asrari *, Maryam Paydar Pages 86-91
    Background and
    Purpose
    Air pollution problem in metropolitan’s city caused by different sources pollutants. Dispersion of air pollutants in many city of Iran such Mashhad increased. This study aimed to investigate the trend of particular matter concentration changes with weather data in Mashhad air.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross - sectional study, data were collected from 11 monitoring stations and synoptic stations in Mashhad during 2010-2016. Daily average concentration (PM 10, PM2.5) was calculated and then relations between pollutant and metrological data analyzed by Spss18 software.
    Findings: The results showed that the maximum concentrations of particle matter occurred in october and autumn season. Numbers of unhealthy days has been increased during the years 2011-2013, decreased in 2014 - 2015 and increased again in 2016. The variation of PM10 and PM2.5 is significant with season, month and year (P
    Conclusion
    According to results, in the autumn and October, the highest concentration of particulate matter has been observed. Also, maps GIS maps showed that eastern of Mashhad is more polluted than other areas.
    Keywords: Air pollution, Mashhad, PM2.5, PM10, Meteorology data
  • Ghorban Vahabzadeh *, Hojat Delavar, Jamshid Ghorbani, Mohammad Reza Ashrafi Pages 92-105
    Background and
    Purpose
    Changing the quality of groundwater and saltinating of water resources are Concerning a major threat for country's agricultural development, especially in arid and semi-arid lands. Preparing maps of both Same amount maps for salinity and salts can be an important step in the proper utilization of water resources. This research was carried out in Firoozabad plain in west of Fars province to evaluate the hydrogeochemical processes affecting groundwater quality.
    Method
    Preparation of the map of the chemical parameters (isochromic) of Firoozabad plain using hydrodynamic data of wells measured in East and West of Firoozabad plain. Preparation of similar maps using Shooler and Wilcox methods to produce coincidence lines it placed.
    Findings : Based on the maps of the chemical parameters in the studied areas and the diagrams of the changes and classification of the data based on the Schuler and Wilcox diagrams, the irrigation water classification according to Wilcox's diagram in 2004 and 2011 showed a decline trend in agricultural quality. Based on the results of the classification of drinking water, there were generally no significant changes in drinking quality except in 2011.
    Conclusion
    The amount of chlorine and electrical conductivity parameters in the west and east of the Firoozabad plain increased from north and northwest to the center and eastern plain from east to center, respectively, in the east and west of the plain, the highest values ​​were observed. Also, the results showed that the groundwater of the area based on the Schuler diagram was classified into three classes: good, acceptable and moderate, and quality, for use in agriculture in 2011 in C3S1, C1S1, C2S1 C3S2, C3S4, C3S3 and in the first period, 2004, in C3S1, C1S1, and C2S1 classes. The irrigation water classification according to Wilcox, in terms of 2004 and 2010, indicates a decrease in agricultural quality. The results of the classification of drinking water (Shooler classification) show that overall there is no significant change in the quality of drinking water and only in 2011, reduced quality.
    Keywords: electrical conductivity, chlorine, dry residue, Schuler, wilcox