زمينه و هدف
بيش از 85 درصد فاضلاب شهري و بخش اعظم فاضلاب هاي صنعتي را آب تشكيل داده، از اين رو فاضلاب تصفيه شده مي تواند در هر بخش از فعاليت ها كه نيازمند آب باشد، به كار گرفته شود. مطالعه حاضر با هدف ارائه راهكار عملي جهت تجديد سفره هاي آب زيرزميني از لحاظ كمي و كيفي در مناطقي كه شرايط خاك و سفره هاي آب زيرزميني براي تغذيه مصنوعي مناسب باشد، با وارد كردن فاضلاب تصفيه شده به سفره هاي آب زيرزميني كه كيفيت كمتري نسبت به پساب تصفيه شده دارند، انجام گرفت.
مواد و روش ها
در اين مطالعه به منظور تغذيه مصنوعي، معيارهاي كيفيت شيميايي، هدايت هيدروليكي، ضخامت لايه غيراشباع خاك، توپوگرافي و كاربري اراضي در سيستم اطلاعات جغرافيايي مورد بررسي قرار گرفت و مناطق عمومي مستعد تغذيه مصنوعي با هدف تغذيه اي (افزايش كمي) در اراضي آبخوان دشت بيرجند مشخص گرديد. همچنين معيارها با هدف افزايش بهبود كيفيت شيميايي (افزايش كمي و كيفي) نيز با استفاده از روش ANP و نرم افزار Super Decisions وزن دهي گرديد؛ به طوري كه كيفيت شيميايي موجود آبخوان در اولويت تغذيه مصنوعي قرار گرفت.
يافته ها
بر اساس هدف تغذيه اي، 6/63km2 از اراضي در دسته بندي خيلي خوب و 50/56km2 در دسته بندي خوب منطقه قرار گرفتند. همچنين بر اساس هدف بهبود كيفيت شيميايي، 1/13km2 از اراضي در دسته بندي خيلي خوب و 55/61km2 در دسته بندي خوب قرار گرفتند. در اين هدف، پساب تصفيه شده در مناطقي از آبخوان كه كيفيت نامناسبي دارد، تزريق مي شود تا سبب بهبود كيفيت آن گردد.
نتيجه گيري
در اين پژوهش با استفاده از مكان يابي مناطق مستعد تغذيه مصنوعي، راهكاري ارائه شد كه ضمن تغذيه مناطقي از آبخوان كه كيفيت نامناسبي دارد، كيفيت آن را نيز افزايش مي دهد. اين امر سبب مي گردد آب آبخوان براي مصارف كشاورزي، مناسب و كارا گردد. اين راهكار منابع با كيفيت بالاتر را براي مصارف شرب و بهداشتي حفظ نمايد.
کليدواژگان: اولويت بندي بهبودكيفيت، چاه تغذيه، معيار، ANP
|