فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال دوم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال دوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا غلامی، مجتبی داودی*، سیمین ناصری، امیرحسین محوی، مهدی فرزادکیا، علی اسرافیلی، حسین علیدادی صفحات 101-115
    زمینه و هدف
    ترکیبات فنلی از جمله آلاینده های مقاوم به تجزیه بیولوژیک هستند و حذف موثر آن ها از محیط آب و فاضلاب از نظر بهداشتی و زیست محیطی دارای اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی فرآیند اکسیداسیون الکتروشیمیایی در حذف ترکیبات فنلی با استفاده از یک رآکتور دوقسمتی جریان مداوم انجام شد.
    روش کار
    رآکتوری حاوی آندهای کاتالیستی SnO2-Sb، کاتدهای آهن و یک جداساز سلولزی برای تفکیک محفظه آند از محفظه کاتد استفاده شد. تاثیر متغیرهای غلظت اولیه فنل (88/40-12/14 میلی گرم بر لیتر)، زمان ماند (77/82-23/32 دقیقه) و شدت جریان برق (42/0-18/0 آمپر) بر کارایی حذف و غلظت باقی مانده TPh و انرژی مصرفی با استفاده از متدولوژی سطح پاسخ تعیین شد.
    یافته ها
    کارایی حذف TPh بیش از همه به فاکتور زمان ماند و پس از آن به ترتیب به شدت جریان برق و غلظت اولیه آلاینده وابسته بود. غلظت اولیه آلاینده، مهم ترین عامل موثر بر غلظت باقی مانده TPh در پساب تعیین شد. انرژی مورد نیاز (kWh m‒3) عمدتا توسط فاکتور زمان ماند و سپس شدت جریان برق کنترل شد و مستقل از غلظت اولیه آلاینده بود. تحت شرایط بهینه، کارایی حذف TPh 21/93% به دست آمد که با مصرف انرژی 40/34 کیلووات ساعت بر متر مکعب حاصل شد. در این شرایط، باقی مانده ترکیبات فنلی در پساب خروجی از رآکتور در سطح 1 میلی گرم بر لیتر قرار داشت که با استاندارد تعیین شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران برای تخلیه به آب های سطحی همخوانی داشت.
    نتیجه گیری
    فرآیند الکترواکسیداسیون با جداساز سلولزی کارایی بسیار بالایی برای حذف ترکیبات فنلی دارد و قادر است حدود مجاز تخلیه پساب به محیط را برآورده کند.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون الکتروشیمیایی، جداساز سلولزی، حذف فنل، متدولوژی سطح پاسخ
  • مجید کرمانی، سودا فلاح جوکندان*، مینا آقایی، محسن دولتی صفحات 116-126
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین خطرات ناشی از گسترش روزافزون و بی رویه شهرها، توسعه اقتصادی و مصرف انرژی در قرن اخیر، آلودگی هوا می باشد که با روند افزایشی در شهرهای بزرگ، به طور جدی سلامت ساکنین را تهدید می کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات بهداشتی و برآورد تعداد موارد مرگ و بیماری ناشی از بیماری های قلبی عروقی، سکته قلبی و بیماری انسداد مزمن ریوی منتسب به آلاینده های PM10، PM2.5 و SO2 در کلان شهر تهران در سال 1392 با استفاده از مدل AirQ انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، داده های مورد نیاز از سازمان محیط زیست و شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران اخذ گردید. این داده ها توسط نرم افزار Excel پردازش گردید و بدین ترتیب اطلاعات پردازش شده به مدل AirQ وارد شد. سپس خطر نسبی، بروز پایه و جزء منتسب برآورد شده و در نهایت نتایج کلی به صورت موارد مرگ و بیماری در قالب جداول و نمودار ارائه شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه، متوسط غلظت سالیانه آلاینده های PM10، PM2.5 و SO2 به ترتیب برابر با 73، 43 و 41 میکروگرم در متر مکعب بود که به ترتیب تقریبا 3/65، 4/3 و 2/05 برابر استاندارد ملی هوای پاک ایران و رهنمود سازمان جهانی بهداشت می باشد. موارد کل مرگ منتسب به آلاینده های PM10، PM2.5و SO2 به ترتیب حدود 2187، 2842 و721 مورد بود که این میزان به ترتیب 3/65، 4/75 و 1/20 درصد از کل مرگ های این شهر (به غیر از تصادفات) را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشانگر اثرات بهداشتی منتسب به آلاینده های ذرات معلق و دی اکسید گوگرد شامل کل مرگ، مرگ های قلبی- عروقی، تنفسی، بستری در بیمارستان به دلیل بیماری انسداد مزمن ریوی و سکته قلبی در کلان شهر تهران بود که حاکی از افزایش آلاینده های مذکور و آلودگی هوای ناشی از آن ها در هوای شهر تهران است که نیازمند توجه هر چه بیشتر مسئولین و متخصصین امر جهت کنترل آلودگی هوا می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، اثرات بهداشتی، دی اکسید گوگرد، ذرات معلق، مدل AirQ
  • بهنام سپهرنیا*، آزاده نویدمهر، فضل الله چنگانی صفحات 127-136
    زمینه و هدف
    یکی از منابع تولید مواد زائد شهری، بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی است. در حال حاضر در کشور ما اطلاع دقیقی از کمیت و کیفیت پسماندهای تولیدی در مراکز بهداشتی درمانی در دسترس نمی باشد و متخصصان برای برنامه ریزی و مدیریت اصولی و صحیح پسماندهای تولیدی در این مراکز مجهولات بسیاری پیش روی خود دارند.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی و کاربردی طی سال های 94-1391 در 25 مرکز بهداشتی درمانی جنوب تهران انجام شد. در این مطالعه با بررسی 250 چک لیست که در فصول مختلف و توسط کارشناسان بهداشت محیط تنظیم شدند، میزان تولید پسماندهای عادی و عفونی در مراکز بهداشتی درمانی تعیین شد.
    یافته ها
    سرانه وزنی تولید پسماند در مراکز بهداشتی درمانی 41 گرم به ازای هر نفر مراجعه کننده تعیین شد. از این میزان 22/5 گرم را پسماند عادی و 18/6 گرم را پسماند عفونی تشکیل می داد. سرانه حجمی تولید پسماند 0/07 لیتر پسماند عادی و 0/056 لیتر پسماند عفونی-خطرناک بود. پسماندهای عفونی- خطرناک دارای دانسیته Kg/m3 329 و پسماندهای عادی Kg/m3 320 بودند.
    نتیجه گیری
    میزان تولید پسماند در مراکز بهداشتی - درمانی با توجه به نوع فعالیت این مراکز که بیشتر جنبه اداری و آموزشی دارد، پایین تر از حدی است که بتواند چالش جدی پیش روی مدیریت پسماند در این مراکز قرار دهد. ضعف در تفکیک پسماندها و عدم جلوگیری از اختلاط پسماند عادی و عفونی، لزوم آموزش به پرسنل و نظارت بیشتر را می طلبد. بهترین عملکرد سیستم مدیریت پسماند در این مراکز در خصوص دفع ایمن و صحیح زائدات نوک تیز در ظروف ایمن است.
    کلیدواژگان: پسماند عفونی، پسماند عادی، مراکز بهداشتی درمانی
  • غلامرضا جاهد*، فاطمه عموزاد خلیلی، آذر محمدی، ناهیده جلالی صفحات 137-145
    زمینه و هدف
    بروز بیماری های ناشی از خوردن مواد غذایی در اثر میکروارگانیسم ها، یکی از مشکلات عمده سلامت عمومی جوامع مختلف است و از آنجایی که وظیفه طبخ غذا اغلب به عهده زنان است و آنها نیاز دارند اطلاعات جامعی درباره سلامت و ایمنی مواد غذایی داشته باشند، از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی و نگرش زنان خانه دار شهر بهشهر درباره بهداشت و ایمنی مواد غذایی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی که در سال 1391 انجام شد، آگاهی و نگرش 350 نفر از زنان خانه دار شهر بهشهر درباره بهداشت و ایمنی مواد غذایی مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه ای که حاوی دو بخش آگاهی و نگرشی بود، استفاده شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه18) و آزمون ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره میزان آگاهی زنان خانه دار از دامنه عددی صفر تا 12 بود که میانگین نمره میزان آگاهی آنها در این مطالعه 16/6 به دست آمد و می توان گفت که میزان آگاهی زنان در حد متوسط بود. نمره میزان نگرش زنان می تواند عددی بین 10 تا 40 باشد که میانگین نمره میزان نگرش زنان مورد مطالعه 33/12 محاسبه شد. همچنین ارتباط معنا داری بین تحصیلات و میزان آگاهی و نگرش مشاهده شد (0/05>p)، اما بین سن و میزان آگاهی و نگرش ارتباط معناداری وجود نداشت (0/05>p).
    نتیجه گیری
    آگاهی و نگرش زنان خانه دار شهر بهشهر درباره بهداشت و ایمنی مواد غذایی در حد متوسط می باشد و ضروری است در جهت ارتقاء آگاهی و تغییر در نگرش زنان خانه دار در ارتباط با بهداشت و ایمنی مواد غذایی تلاش شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، بهداشت و ایمنی مواد غذایی، زنان خانه دار، شهر بهشهر، نگرش
  • مجید میرزابیگی، عباس عباس نیا، مژگان ناجی، جواد سلیمی، مجتبی سجادی، اسماعیل حراسی، امیرحسین محوی* صفحات 146-153
    زمینه و هدف
    دسترسی به آب آشامیدنی سالم، یکی از شاخص های بهداشتی تعیین شده توسط سازمان جهانی بهداشت و مورد توجه مسئولین ذیربط جوامع مختلف می باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان فلزات سنگین و مقایسه آن با استانداردهای ملی و بین المللی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی نمونه های آب آشامیدنی بر اساس روش استاندارد از 41 منبع تامین کننده اصلی آب شرب در روستاهای شهرستان تربت حیدریه تهیه و به آزمایشگاه ارسال شد. نمونه های مورد نظر با دستگاه جذب اتمی کوره گرافیت AA240FS مورد آنالیز قرار گرفت. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار Arc-GIS v10.3 و Excel v.2010 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات کادمیوم، سرب و کروم در چاه های آب شرب مناطق روستایی شهرستان تربت حیدریه به ترتیب 0/17±0/59، 1/7±1/8 و 33/4±33/5 میکروگرم در لیتر و در محدوده استاندارد بود. اما حداکثر غلظت فلز کروم در 11 روستا بیشتر از مقدار مجاز تعیین شده سازمان جهانی بهداشت و استاندارد ملی بود.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت فلزات اندازه گیری شده در بیشتر چاه های مورد بررسی روستاهای تربت حیدریه پایین تر از مقدار مجاز تعیین شده سازمان جهانی بهداشت می باشد، اما در مناطقی که حداکثر غلظت این فلزات بالاتر از حد مجاز تعیین شده می باشد، پیشنهاد می شود مطالعه ای در خصوص تعیین بیماری های مرتبط با این فلزات و مطالعه ای جامع تر در فصول کم آبی و پر آبی انجام شود.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، تربت حیدریه، فلزات سنگین، GIS
  • علیرضا احسان زاده*، فرهاد نژادکورکی، ستار خدادوستان صفحات 154-164
    زمینه و هدف
    ذرات معلق موجود در هوا با منشا طبیعی و انسانی، تاثیرات قابل توجهی بر آب و هوا، محیط زیست و سلامت انسان دارند. مطالعات اپیدمیولوژیک متعددی نشان داده اند که بین غلظت ذرات معلق با نتایج نامطلوب بهداشتی مختلف ارتباط مستقیمی وجود دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف کلی تعیین مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار بر غلظت PM10 ایستگاه تجریش تهران و ایجاد مدل برآوردگر PM10 انجام شد.
    روش کار
    در مطالعه حاضر یک مدل با استفاده از رگرسیون مولفه های اصلی (PCR) برای بررسی ارتباط بین غلظت ساعتی ذرات معلق کوچک تر از 10 میکرون با پارامترهای هواشناسی (سرعت و جهت باد، فشار، رطوبت و دمای هوا) و آلودگی هوای (CO، NO2، SO2، NOx، NMHC و THC) ایستگاه تجریش شهر تهران مربوط به دوره زمانی 1385 تا 1390 ارائه شد. نتایج ارزیابی عملکرد مدل PCR در مرحله آموزش و آزمون با استفاده از شاخص های آماری RMSE، MAE، R و IA مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج ورود مولفه های اصلی به مدل رگرسیون چندگانه نشان داد که مهم ترین متغیر موثر بر غلظت PM10، دمای هوا و سرعت باد می باشند. همچنین آلاینده های CO و SO2 عوامل تشدید کننده PM10 هستند. نتایج نشان داد مدل PCR در مرحله آزمون قابلیت تخمین 41 درصد مقادیر PM10 را دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل رگرسیون مولفه های اصلی نشان داد که پارامترهای هواشناسی از عوامل موثر بر کاهش غلظت PM10 در محدوده ایستگاه تجریش می باشند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، تحلیل مولفه های اصلی، ذرات با قطر کمتر از 10 میکرون، رگرسیون خطی چندگانه، شهر تهران
  • سهیل سبحان اردکانی*، بهاره بابایی صفحات 165-172
    زمینه و هدف
    استفاده از اسباب بازی در رشد و تحول کودکان نقش اساسی دارد. کودکان به دلیل استفاده از اسباب بازی های آلوده به فلزات سنگین ممکن است در خطر ابتلا به انواع بیماری قرار گیرند. از این رو کنترل کیفیت اسباب بازی حایز اهمیت است. لذا این پژوهش با هدف بررسی فلزات سنگین آرسنیک، سرب، کادمیوم و کروم در اسباب بازی های پلاستیکی تولید داخل و وارداتی عرضه شده در بازار شهر همدان در سال 1394 انجام یافت.
    مواد و روش ها
    پس از تهیه 30 نمونه اسباب بازی ، مراحل آماده سازی و هضم آن ها در آزمایشگاه انجام یافت غلظت عناصر در نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. پردازش آماری داده ها نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشینه میانگین غلظت عناصر برحسب میلی گرم در کیلوگرم در نمونه های اسباب بازی تولید داخل و وارداتی به ترتیب با 5/41±6/20 و 2/12±7/58 مربوط به عناصر کروم و سرب می باشد. همچنین میانگین غلظت هیچ کدام از عناصر بیش تر از رهنمود های سازمان ملی استاندارد ایران و کمیسیون اروپا نمی باشد.
    نتیجه گیری
    هرچند نتایج این پژوهش بیان گر عدم تجاوز میانگین غلظت عناصر مورد بررسی در نمونه های اسباب بازی است، اما با توجه به این که مواد شیمیایی موجود در اسباب بازی ها در اثر لیسیدن، جویده شدن و بلعیدن آن ها توسط کودکان به بدن وارد می شود، در صورت غیر استاندارد بودن اسباب بازی احتمال قرارگرفتن کودکان در معرض مخاطره فلزات سنگین وجود دارد. از این رو نسبت به پایش مداوم آلاینده ها از جمله فلزات سنگین در انواع اسباب بازی عرضه شده در کشور به منظور حفظ سلامت کودکان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسباب بازی، پایش، فلز سنگین و همدان
  • کژال کاکایی، علیرضا ریاحی بختیاری* صفحات 173-182
    زمینه و هدف
    دفن در انتهای سلسله مراتب دفع پسماند قرار دارد، ولی اجتناب کامل از آن امکان پذیر نیست. از طرفی دفن، هنوز معمول ترین روش برای دفع مواد زائد جامد است. در این میان ارزیابی اثرات محیط زیستی (EIA) به عنوان راهکاری جهت به حداقل رساندن اثرات منفی دارای اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف چگونگی وضعیت محل دفن پسماند همدان انجام شد.
    روش کار
    در این راستا ارزیابی اثرات محیط زیستی محل دفن پسماند همدان با روش ماتریس ارزیابی سریع اثرات محیط زیستی (RIAM) مبتنی بر بازدیدهای میدانی و جمع آوری اطلاعات از منابع متعدد در سال 1393 انجام پذیرفت و گزینه دفن حال حاضر همدان در روش ماتریس RIAM براساس اجزای محیط زیستی (فیزیکی- شیمیایی، بیولوژیکی- اکولوژیکی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی- عملیاتی) انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه، گزینه ادامه روند کنونی دفن با امتیاز محیط زیستی (ES) 1311- بیشترین اثرات منفی را داشت که بیشترین امتیاز منفی مربوط به اجزای فیزیکی- شیمیایی (768-) و کمترین امتیاز منفی مربوط به اجزای اجتماعی- فرهنگی (40-) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    ادامه دفن به شیوه کنونی از لحاظ بهداشتی غیر قابل قبول و ادامه روند کنونی با آسیب های محیط زیستی شدید همراه است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، مکان دفن پسماند همدان، RIAM
|
  • Mitra Gholami, Mojtaba Davoudi*, Simin Naseri, Amir Hossein Mahvi, Mehdi Farzadkia, Ali Esrafili, Hossein Alidadi Pages 101-115
    Backgrounds &
    Objectives
    Elimination of phenolic compounds which is considered as resistant pollutants to biological degradation has a great importance. This study aims to investigate the electrochemical oxidation process efficiency in removal of phenol compounds using a continuous and divided rector.
    Materials and Methods
    The catalytic anodes of Ti/SnO2-Sb and cathodes of iron were employed in a reactor divided into anolyte and catholyte chambers by a cellulosic separator. The influence of initial phenol concentration (14.12‒40.88 mg L‒1), retention time (32.23‒82.77 min), and current intensity (0.18‒0.42 A) on TPh removal efficiency, TPh residual concentration, and energy consumption was investigated using response surface methodology.
    Results
    The results showed that TPh removal efficiency strongly depends on retention time, followed by current intensity and initial phenol concentration. The importance order of factors affecting on TPh residual concentration were distinguished as initial TPh concentration > retention time > current intensity. The energy consumption in terms of kWh m‒3 is mostly affected by retention time and then current intensity, and irrespective of initial phenol concentration. Under the optimal conditions, removal efficiency of 93.21%, residual concentration of 1 mg L‒1, and energy consumption of 34.40 kWh m‒3 is achieved.
    Conclusion
    Based on the obtained results, the electro-oxidation is a very efficient process for diminution of wastewater phenolic content, and is able to set the allowable limits to discharge to the environment.
    Keywords: Electrochemical oxidation, Phenol removal, Cellulosic separator, Response surface methodology
  • Majid Kermani, Sevda Fallah Jokandan*, Mina Aghaei, Mohsen Dowlati Pages 116-126
    Background and Objective
    Air pollution is considered as one of the the most important risks of uncontrolled growth of cities, economic development and energy consumption in the last century. In large cities, such an increasing trend seriously threatens the health of residents.
    This study aims to evaluate the health effects of PM10, PM2.5 and SO2, and estimate the mortality and morbidity rate of cardiovascular, respiratory and Chronic obstructive pulmonary, attributed to the aforementioned pollutants, using AirQ model in metropolis of Tehran in 1392.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, Data required were collected from environmental protection organization and air quality control center of Tehran. These data were analyzed by Excel, and the processed data entered AirQ model. Then relative risk, basis risk and attributable fraction were estimated. Finally, the gained results, being mortality and morbidity rate, were presented in tables and graphs.
    Results
    The results showed that the average annual concentration of PM10, PM2.5 and SO2, were 73, 43 and 41 μg/m3, respectively, being 3.65, 4.3 and 2.05 times higher than the national standard of Iran and WHO guidelines, correspondingly. Total number of mortalities attributed to the PM10, PM2.5 and SO2, were about 2187, 2842 and 721, respectively, being 3.65%, 4.75% and 1.20% of total deaths of Tehran city (except accidents), correspondingly.
    Conclusion
    The results showed the health effects of particulate matter and sulfur dioxide pollutants, including total mortality, cardiovascular mortality, respiratory, hospitalizations due to chronic obstructive pulmonary disease and myocardial infarction in Tehran. So, it’s obviously clear that the proportion of mentioned pollutants are being increased in Tehran’s atmosphere that requires more attention of officials and experts to control air pollution.
    Keywords: air pollution, Health Effects, Particulate Matter, Sulfur dioxide, AirQ model
  • Behnam Sepehrnia*, Azadeh Navidmehr, Fazllolah Changani Pages 127-136
    Background and Objective
    One of the sources of municipal wastes is hospitals and health centers. At present in Iran, details regarding the quantity and quality of wastes generated in health centers are not available and specialists are facing many unknowns in planning, systematic and accurate management of wastes generated in these centers.
    Material &
    Methods
    This cross sectional-exploratory and applied study was accomplished in 25 health centers in south of Tehran during 2012-15. In this study, weights and volumes of regular and infectious wastes have been determined in health centers with evaluation of the 250 checklist set during different seasons by environmental health experts.
    Results
    Waste capitation per each person has been determined 41 gr, of which 22.5 gr and 18.6 gr belong to the regular and infectious wastes, respectively. The volume of produced regular and infectious wastes was also 0.07 and 0.056 (L/person/day), correspondingly. The density of the infectious and regular wastes was 329 and 320 (Kg/m3), in that order.
    Conclusion
    The amount of waste generated in health-care centers is much lower than that is able to be a serious challenge for the waste management of these centers regarding the type of their activity, being usually administrative and educational. Appropriate waste separation and not mixing of infectious and regular wastes need to be provided training and greater supervision. The best performance of waste management system in these centers was the safe and accurate disposal of sharp wastes in Safety boxes.
    Keywords: infectious waste, regular waste, Health care centers
  • Gholamreza Jahed*, Fatemeh Amoozad Khalili, Azar Mohammadi, Nahideh Jalali Pages 137-145
    Background and Objective
    Incidence of food borne diseases which it is caused by microorganisms is considered as a main public health problem in various communities, and With regard to the fact that women are responsible for food cooking and they need to know comprehensive information about health and food safety. The main objective of the present study was to investigate the knowledge and attitude of housewives about food safety and health in Behshahr city.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional and descriptive – analytical study, knowledge and attitudes of 350 housewives, who had randomly been selected, were investigated about food safety and health in Behshahr city in 2012. In order to gather information, a questionnaire, which consists of two knowledge and attitude sections, was used. Questionnaires were completed by housewives. The obtained data was statistically analyzed by SPSS-18 software.
    Results
    The obtained results showed that the mean and range of housewives knowledge scores were 6.16 and zero to 12, respectively. It can be mentioned that the awareness level of housewives was average regarding the mean knowledge score. Mean and range of attitude scores were 33.12 and 10 to 40, correspondingly. Also, there was a significant relationship among education level and levels of knowledge and attitude (p 0.05).
    Conclusions
    About food safety and health, the levels of knowledge and attitudes of housewives were moderate in Behshahr city. So, it is necessary to try to raise the knowledge, and also change the attitudes of housewives in Behshahr City.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Housewives, Food Safety, Hygiene, Behshahr City
  • Majid Mirzabeygi, Abbas Abbasnia, Mojtaba Sajadi, Javad Salimi, Mojtaba Sajadi, Esmail Harasi, Amir Hossein Mahvi* Pages 146-153
    Background and Objective
    Having an access to safe drinking water, which is considered as one of the health indicators by World Health Organization (WHO), has great importance for relevant authorities of different communities. Thus this study aimed to determine amounts of heavy metals and compare them with national and international standards.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study, drinking water samples were taken from 41 main drinking water supplies in villages of Torbat-e Heydariyeh city according to the standard method and transferred to the laboratory. These samples were analyzed by mean of atomic absorption spectrophotometer (AA240FS).Finally, obtained data were analyzed using Arc-GIS (v. 10.3) and excel (v.2010) softwares.
    Results
    The attained results revealed that the mean concentrations of metals including Cadmium, lead and Chromium were (0.59±0.17), (1.8±1.7) and (33.5±33.4) mg/l, respectively, in drinking water wells of rural regions of Torbat-e Heydariyeh . These amounts were in optimal ranges. While chromium concentrations were more than recommended permissible levels of WHO and national standards in 11 villages.
    Conclusion
    The mean concentrations of measured metals were lower than the recommended permissible levels by WHO in more cases of considered wells in villages of Torbat-e Heydarieh=. However, forregions in which the concentrations of heavy metals do not meet the standards, a comprehensive study is recommended to determine the heavy metal-related diseases in dry and wet seasons.
    Keywords: Heavy Metals, Drinking water, GIS, Torbat Heydariyeh
  • Alireza Ehsanzadeh*, Farhad Nejadkoorki, Sattar Khodadoostan Pages 154-164
    Background and Objectives
    Air particulate matters which have natural and human made origins have significant effects on the climate, the environment and human health. Several epidemiological studies have shown a direct relationship among the concentrations of suspended particles with different adverse health effects. The general purpose of this research was to determine the most important parameters affecting on the concentration of PM10 in Tajrish station (Tehran) and develop an estimator model for PM10.
    Materials and Methods
    In this study, a model is constructed using principal component regression (PCR) for the relationship between the hourly concentration of particulate matter smaller than 10 microns with meteorological parameters (WD, WS, T, P, H) and air pollution parameters (CO, NO2, SO2, NOx, NMHC, THC) in Tajrish station (Tehran). The results of the performance evaluation of PCR model were measured in training and testing stages using RMSE, MAE, R and IA as statistical indicators.
    Results
    The results of principal components import into multiple regression model showed that the most important variable affecting on the concentrations of PM10, are air temperature and the wind speed. Also, CO and SO2 emissions were known as synergic factors for PM10 concentration. The results showed that PCR model is able to estimate 41% of PM10 concentrations in the testing.
    Conclusion
    The principal components regression analysis showed that meteorological parameters are one of most important factors affecting on the reduction of PM10 concentration in Tajrish station (Tehran).
    Keywords: : Particulate matter smaller than 10 microns, multiple linear regression, principal component analysis, air pollution, Tehran
  • Soheil Sobhanardakani*, Bahareh Babaei Pages 165-172
    Background and Objective
    Toys are integral part of children’s developmental processes. Besides providing entertainment to children, toys also serve as educational materials for them. Chemical exposure to children, from toys, is an emerging concern. Therefore, quality control of toy is very important. The aim of this study was examined heavy metals (As, Pb, Cd and Cr) content within the plastic children’s toys marketed in Hamadan city in 2015.
    Materials And Methods
    Totally 30 specimens of toy were collected from market basket of Hamadan City. After preparation and processing the samples in the laboratory, the concentration of metals in samples were determined using atomic absorption spectrophotometer (AAS). Also, all statistical analyses were performed using the SPSS statistical package.
    Results
    The results showed that the maximum mean concentrations of metals in domestic production and imported plastic toys were 6.20±5.41 and 7.58±2.12 mg/kg for Cr and Pb, respectively. Also the mean concentrations of metals in all samples were lower than Iranian National Standards Organization and European Commission permissible limits.
    Conclusion
    Although the results showed that mean concentrations of metals in children’s toys were lower than ISIRI and CEN permissible limits, but as regards the chewing, licking and swallowing behavior of children is a common source of metals exposure, acting quickly by adopting policies to protect and educate consumers about the risks posed by plastic made toys needs a special attention which could help protect children’s lives especially in Iran.
    Keywords: Toy, Monitoring, Heavy Metals, Hamedan
  • Kazhal Kakaei, Ali Reza Riyahi Bakhtiari* Pages 173-182
    Background and Objective
    Landfill which is known as the most common strategy for disposal of solid waste is considered as the latest option of solid waste management; however it cannot be removed completely. For this mean, the environmental impact assessment (EIA) is regarded as an important strategy to minimize its negative impacts. The aim of this study was to assess the situation of Hamedan landfill.
    Materials and Methods
    For this object, in order to assess the environmental impact of Hamedan landfill was conducted by rapid environmental impact assessment matrix (RIAM) based on field visits and information gathering from multiple sources in 1393. Disposal option was evaluated by aferementioned method based on environmental components (physical-chemical (PC), Biological- ecological (BE), sociological-cultural (SC) and economical-operatinal (EO)).
    Results
    The results showed that continuance of landfill current trend had the most negative scores with environmental score (ES) of -1311.. The highest and lowest negative scores belonged to the PC and SC with -768 and -40,respectively .
    Conclusion
    In accordance with the obtained results, continuance of landfill current trend will led to the unacceptable health conditions along with severe environmental damages.
    Keywords: environmental impact assessment, landfill site in Hamadan, RIAM