فهرست مطالب

تاریخ نامه انقلاب
سال سوم شماره 8 (تابستان و پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن بهشتی سرشت*، علیرضا محسنی ابوالخیری صفحه 9
    در حوزه های مطالعاتی تاریخ انقلاب اسلامی ایران، بررسی و واکاوی تشکل ها، گروه ها و سازمان های مذهبی- سیاسی که در جریان انقلاب حضور داشتند، دارای اهمیتی ویژه است. در میان این تشکلهای منظم، گروه های اسلام گرا با مشی قهرآمیز نیز حاضر بودند. یکی از این گروه ها، حزب الله بود. این گروه در سال 1346 در تهران تشکیل شد و در سال1350 دچار انشعاب گردید و در نهایت در سال 1351 در حالیکه شبکه سازمان در تهران و چند شهرستان دیگر فعال بود، با دستگیری گسترده اعضایش توسط ساواک، فروپاشید. مقاله مزبور درصدد است با روشی توصیفی– تحلیلی، بدین پرسش پاسخ دهد که گروه حزب الله دارای چه ماهیت و ساختار تشکیلاتی بود؟ گروه مذکور جانشین بلافصل حزب ملل اسلامی و به دنبال برپایی حکومت اسلامی فراملیتی (جهانی) از طریق انقلاب انترناسیونالیستی اسلامی با مشی مسلحانه بود، و متناسب با این استراتژی و مشی، تشکیلاتی هرمی و سلسله مراتبی را برای خود تدوین نمود. فرایند عضوگیری چندان متناسب با معیارهای تشکیلاتی گروه مبنی بر حداقل شناخت اعضا از همدیگر نبود. در برنامه آموزشی حزب الله ، از لحاظ کمی و کیفی، کفه آموزش نظری (سیاسی- مذهبی) بر آموزش نظامی سنگینی مینمود. عدم تعیین خطوط ایدئولوژیک گروه در یک متن منسجم، یکی از بزرگترین ضعف های آن بود.
    کلیدواژگان: گروه حزب الله، تشکیلات، استراتژی، اسلام، عضوگیری، فرآیند آموزشی
  • حمید بصیرت منش*، مینا آونج صفحه 49
    انتخابات مجلس دوم شورای اسلامی در شرایطی متفاوت با دوره نخست برگزار شد. با کناره گیری تدریجی نیروهای ملی - مذهبی از ساختار سیاسی نظام، انتخابات این دوره از مجلس، منحصرا صحنه رقابت نیروهای موسوم به خط امام و یا مکتبی بود؛ بنابراین برخی با خوشبینی تصور می کردند که یک دست بودن داوطلبین نمایندگی مجلس، فضای سیاسی کشور را از هرگونه چالش مصون می دارد، اما شرایط به گونه ای دیگر رقم خورد. مدتی پیش از آغاز انتخابات، بذر اختلاف نظر و چالش در میان نیروهای مکتبی پاشیده شده بود. به تدریج، دو جناح معروف به «چپ» و «راست»، از دل نیروهای مکتبی سربرآورد، که بدیهی بود انتخابات نمی توانست بدون هیچگونه چالشی برگزار شود.
    یکی از ویژگی های انتخابات این دوره مجلس، حضور هدایت گرانه امام خمینی بود. ایشان به درستی متوجه جو حاکم بر انتخابات و شکل گیری منازعات جدید شدند، بنابراین به طرق مختلف تلاش نمود دسته بندی ها و جناح بندی های سیاسی، حق انتخاب را از مردم سلب ننماید. از آنجایی که ایشان اهمیت و ارزش ویژه ای برای جنبه مردم سالارانه، نظام جمهوری اسلامی قائل بود، در شرایط و موقعیت های مختلف، کاندیداهای مجلس را از درگیری های جناحی و گروهی برحذر می داشت.
    این مقاله درصدد است تا با رویکردی توصیفی به بررسی و شناسایی مواضع امام خمینی در باب چالش ها و منازعات سیاسی انتخابات این دوره از مجلس بپردازد. مسئله اصلی این است که در آستانه برگزاری انتخابات مجلس دوم شورای اسلامی، چه چالش ها و منازعاتی در درون حاکمیت سیاسی جمهوری اسلامی ایجاد شد و مواضع امام خمینی به عنوان رهبر نظام در جهت دهی انتخابات و هدایت جریانهای سیاسی چگونه بود؟
    کلیدواژگان: مجلس دوم شورای اسلامی، انتخابات، امام خمینی، مشارکت سیاسی، شورای نگهبان
  • مظفر شاهدی* صفحه 75
    اگرچه مهمترین هدف رفراندوم 6 بهمن 1341، قانونی جلوه دادن اجرای اصلاحات موسوم به انقلاب سفید بود، اما مخالفتها پس از آن هم ادامه یافت. در مقاله حاضر تلاش گردیده بسترهای فرایندی که طی 77 روز نخست سال 1342 (سیاستها و اقدامات امنیتی- انتظامی) با هدف مقابله و پایان دادن به مخالفتهای اسلام گرایان با اصلاحات موسوم به انقلاب سفید شکل گرفت، مطالعه و بررسی شود. مخالفان اسلامگرای حکومت - که خیلی زود آشکار شد از سوی آیت الله خمینی رهبری میشوند - در آستانه سال 1342، مهیای مقابله جدیتری با حکومت شدند. در طول ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد، حکومت پهلوی با ایجاد رعب و وحشت، وعده های بی اساس، شایعه سازی، تلاش برای ایجاد اختلاف میان علما و اسلام گرایان، تهدید پیدا و پنهان مخالفان، افزایش تمهیدات امنیتی- اطلاعاتی و انتظامی، تظاهر به دینداری، تقویت موقعیت روحانیون و وعاظ موافق و غیره، کوشید تا مانع از گسترش مخالفتها شود، اما تمهیدات مزبور نه تنها کارگر نیفتاد، بلکه به دلیل قاطعیت و صراحت آیت الله خمینی در مبارزه با حکومت، روندی رو به افزایش یافت. با فرا رسیدن دهه دوم ماه محرم، بحران سیاسی و اجتماعی چنان نگران کننده شد که حکومت جز برخورد قهرآمیز و سرکوبگرانه با مخالفان، چارهای دیگر پیش روی خود ندید.
    کلیدواژگان: انقلاب سفید، آیت الله خمینی، ساواک، حکومت پهلوی، بحران سیاسی، قیام 15 خرداد
  • فرهاد سهامی*، سمانه کرمیان بلداجی صفحه 107
    وضعیت بهداشت و سلامت کشور ایران طی قرن نوزده تا اوایل قرن بیستم، از وضعیت خوبی برخوردار نبود و مردم با مشکلاتی عدیده در زمینه بهداشت، سلامت، معیشت و درمان روبرو بودند. در این میان، وضعیت روستاها و شهرهای حاشیه ای به مراتب وخیمتر از مناطق اصلی شهری بود. سطح سواد و میزان درآمد مردم برروند وضعیت نامطلوب سلامت جامعه ایرانی، تاثیری مضاعف داشت و همین موضوع، زمینه ها ی تشکیل سپاه بهداشت را فراهم آورد؛ البته در این میان نباید از اهداف سیاسی تاسیس این نهاد نیز غافل ماند. بعد از تاسیس سپاه بهداشت و فعالیت نیروهای مربوطه در مناطق مختلف، وضعیت تا حدودی بهتر شد و مردم نقاط دور دست نیز توانستند از امکانات و خدمات بهداشتی استفاده کند. مقاله حاضر با بهرهگیری از شیوه تحلیلی- توصیفی و استفاده از منابع اصلی (کتاب و اسناد)، درصدد است تا به این سئوال پاسخ دهد: سپاه بهدشت چه تاثیری بر وضیعت بهداشت عمومی ایران در دوره پهلوی دوم نهاد؟ بر اساس یافته ها ی پژوهش، این نهاد بعد از مدتی تلاش و فعالیت، کارکرد اصلی خود را از دست داد و به جریانی تبلیغاتی مبدل گردید.
    کلیدواژگان: سپاه بهداشت، ایران، سطح سواد، درمان و بهداشت، روستاها، اصلاحات ارضی
  • حسن زندیه، حسین احمدی رهبریان* صفحه 135
    از خروج محمدرضا پهلوی از کشور تا پیروزی انقلاب در 22 بهمن 1357، تفکر کودتای نظامی با رهبری آمریکا و شاه و برخی از نظامیان با شرایط متفاوت به وجود آمد. این گزینه ها در شرایط متفاوت مطرح بود، اما دولت آمریکا به علت ترس از دخالت شوروی و نفوذ کمونیسم و همچنین عدم کارآمدی مستشاران نظامی آنها در ایران، دچار سردرگمی و تردید در عملیات کودتا شد. با اینحال، دولت آمریکا با ایجاد شایعه کودتا و در صورت امکان وقوع، آن را به عنوان آخرین راهکار برنامه ریزی کرد و شاه و برخی از نظامیان نیز به علت وابستگی به آمریکا و عدم اعتماد متقابل میان ارتش و شاه و دولت و عدم توجه شاه به ارتش در رده های پایین و پیوستن تدریجی آنها به انقلاب و ترس نظامیان از عواقب عدم موفقیت کودتا، ابتکار عمل را از دست دادند. در این میان نقش امام خمینی در رهبری انقلاب اسلامی بسیار موثر بود، به طوری که هر نوع طراحی کودتا را در نطفه از بین برد. هدف این پژوهش آن است که ضمن بررسی منشا داخلی و خارجی کودتا به اهداف و شرایط کودتاگران و عوامل شکست آن در آستانه انقلاب اسلامی ایران بپردازد.
    کلیدواژگان: کودتا، آمریکا، ارتش، شوروی، امام خمینی، انقلاب اسلامی
  • علی اکبر جعفری*، عظیمه پاینده صفحه 151
    صلح و همزیستی مسالمت آمیز از توصیه ها ی الهی در قرآن و از اهداف مهم انبیا، به ویژه پیامبر اسلام است. بر همین اساس، تحکیم و گسترش وحدت و اخوت در بین همه اقشار جامعه و ارتباط سالم با دیگر ملل، از اهداف اجتماعی اسلام محسوب میشود؛ بهطوری که در حکومت اسلامی مدینه، پیامبر علاوه بر عقد اخوت میان مسلمانان مهاجر و انصار، پیمان نامه ها یی را با قبایل و اقوام یهودی، مسیحی و غیره امضا نمود تا با عمل به قانون اساسی حکومت اسلامی، صلح و همزیستی حکم فرما باشد. آنچه که از نظر اسلام اهمیت دارد، آرامش، امنیت، رفاه و زندگی انسانی و الهی به دور از تفرقه و اختلاف و ظلم پذیری است که در قالب آموزه ها ی دینی عرضه شده است. این آموزه ها ، همواره مورد توجه رهبران و مصلحین بزرگ مسلمان قرار داشته است. امام خمینی به عنوان یکی از همین رهبران که هدفی جز احیای اسلام ناب محمدی نداشت، ضمن تبیین مفهوم واقعی صلح، دولتها و ملتها را به صلح و زندگی مسالمتآمیز فرا می خواند. از منظر ایشان، نتیجه اتحاد و همبستگی اقوام و ملتها با یکدیگر موجب پیروزی، اقتدار، خود کفایی و سازندگی میشود.
    امام، سیاست جمهوری اسلامی را نه تنها قطع رابطه با دولتها و قدرتهای دیگر نمیدانست، بلکه بر تحکیم روابط حسنه و انسانی نیز تاکید داشت و معتقد بود تا زمانی که دولتهای دیگر قصد تجاوز و دخالت و ظلم نداشته باشند، این رابطه برقرار میماند. صلحی را که با سرپوش گذاشتن بر تجاوز و جنایت همراه باشد، صلح تحمیلی و دروغین میدانست و محکوم مینمود. از منظر ایشان، صلح و همزیستی مسالمت آمیز، تشویق جانیان و جنایتکاران به ادامه ظلم نیست؛ نیز معتقد بود، صلح هنگامی جایگاه اسلامی و انسانی خود را پیدا میکند که ملتها و دولتها به حقوق خود قانع باشند. کلید این امر از نظر ایشان، ملاک قرار دادن قرآن برای تحقق صلح واقعی است. مجموعه آموزه ها ی مبتنی بر صلح و همزیستی مسالمت آمیز که در کلام و سیره امام خمینی تجلی یافت، رهیافتی برای بازآفرینی حرکت احیاگرانه اسلامی شد که پس از گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی در قالب ادبیاتی جدید همچون«تمدن نوین اسلامی»، «سبک زندگی اسلامی»،... بروز یافته است. این رویکرد اصیل که ریشه در مبانی اسلام ناب دارد، ایشان را از یک سو به عنوان نظریهپرداز احیاگری اسلامی مبتنی بر صلح و همزیستی به جهان بشریت معرفی نمود، و از سوی دیگر، موجد پدید آمدن مجموعهای از قواعد و اصول لازم برای تحقق جامعه ای مبتنی بر این اصول گردید. این پژوهش با هدف بازشناسی رویکرد تمدن ساز اسلامی مبتنی بر صلح و همزیستی مسالمت آمیز که در کلام و سیره امام خمینی دیده میشود، قصد پاسخ گویی به این سوال را دارد: آراء و نظرات امام خمینی در موضوع صلح و همزیستی مسالمت آمیز چیست و چگونه میتواند به حرکت احیاگرانه اسلامی منجر شود؟ در پاسخ به سوال فوق، این فرضیه مطرح شده: توانمندی بالای علمی و فقاهتی امام خمینی در شناخت و استخراج اصول همزیستی مسالمت آمیز نهفته در کلام وحی و احادیث، همراه با تجربیات عملی ایشان در تحقق این اصول، الگویی را فرا روی جامعه بشری برای تحقق حرکت احیاگرانه اسلامی قرار داد که میتواند به حرکت تمدن ساز نوینی منجر شود. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، تلاش مینماید تا الگویی در این راستا تدوین نماید.
    کلیدواژگان: احیاگری اسلامی، صلح، همزیستی مسالمتآمیز، امام خمینی، اسلام، تمدنسازی
|
  • Mohsen Beheshtiseresht*, Alireza Mohseni Abol Khairi Page 9
    In the study of history of the Islamic Revolution of Iran, it is important to examine and analyze institutions, groups and religious-political organizations that were involved in the process of the revolution. Among the disciplined organizations, there were also some militant Islamist groups. One of such groups was Hezbollah. This group was formed in 1967 in Tehran and was split in 1971 and finally while it was active in Tehran and several other cities it collapsed in 1972 with mass arrest of its members by the SAVAK. The present article employs descriptive and analytical method to provide answer to the following question: What was nature and structure of Hezbollah Group?” Hezbollah as immediate successor of Islamic Nations Party, looked for creating a transnational Islamic state through International Islamic Revolution based on armed struggle. In accordance with its strategy and policy, it adopted hierarchical organization. The group’s recruiting process in line with its organizational structure was not based a minimum knowledge of members of each other. In the educational program of Hezbollah, theoretical training (political and religious) was qualitatively and quantitatively more than military training. Lack of proper explanation of its ideological orientations in a coherent text was one of the greatest weaknesses of Hezbollah.
    Keywords: Hezbollah group, organization, strategy, Islam, recruitment
  • Hamid Basiratmanesh*, Mina Avanj Page 49
    Election for the second Islamic Consultative Assembly (Parliament) was held in different circumstances with the previous period. Liberal forces gradually left the political structure and hence the parliamentary election was only contested by forces that were known as the Line of the Imam. People thought that by unification of the candidates, the political environment is protected from any challenge, but the conditions changed. A while before the second round of parliamentary elections, the seeds of disagreement and the challenge spread among them. Gradually the two factions known as the “left” and “right” of the religious forces emerge. Therefore, the parliamentary elections were not held in absolute peace and harmony.One of the features of the parliamentary election was the leading presence of Imam Khomeini He was well aware of the atmosphere of the elections and the formation of new conflicts. So he tried to reduce the negative impact of these factions. Since he attached particular importance to the democratic aspect of the system, he prevented different factions from taking people’s right to elect from them.This study aims to present a descriptive approach to identify and investigate Imam Khomeini's positions on Parliament's election challenges and political conflicts. The main question of this research is: What challenges and conflicts during the second parliamentary elections surfaced and what were the positions of Imam Khomeini the Leader of the Islamic Revolution to conduct elections and manage political processes.
    Keywords: Imam Khomeini, the Islamic Consultative Assembly, elections, political participation, Guardian Council
  • Mozafar Shahedi* Page 75
    Although the main purpose of the 1962 Referendum was to legalize the reforms called the White Revolution, the opposition continued even after the referendum was held. In the meantime, Islamist opponents of the regime, who were led by Ayatollah Khomeini, from March 1963, were preparing themselves to confront the government more seriously. From March to June 1963, the Pahlavi regime through terror, unfounded promises and rumors tried to sow the seeds of discord among Ulama and Islamists, threatened the opponents, increased the threats by intelligence and law enforcement organizations and police forces and also pretended to be an advocate of religion by supporting the clerics and preachers who supported the regime to prevent the spread of opposition. But it did not succeed, especially, because of the determination and open opposition of Ayatollah Ayatollah Khomeini to the regime and hence oppositions gained momentum. Therefore, in the mid of the month of Muharram, social and political crisis became so threatening that the government had to forcefully suppress the dissidents.
    Keywords: White Revolution, Ayatollah Khomeini, SAVAK, The Pahlavi regime, political crisis, the uprising of June 3, 1963
  • Farhad Sahami*, Samaneh Karamian Boldaji Page 107
    Health condition was not good in Iran from nineteenth to early twentieth century and people were afflicted with many problems in health, treatment and livelihood. The condition was even worse in the rural and remote areas in contrast with urban areas. The literary and income levels had adverse effects on Iranian nation’s health. All of these conditions prepared the grounds for the establishment of health corps. Nevertheless, political reasons for the establishment of this corps should be also taken into consideration. However, the health corps improved the health condition and people in remote places gained access to the healthcare services provided by this newly established institution. Analytical-descriptive method has been applied and primary as well secondary sources have been used to study the impacts of the health corps on the general health condition of the people during the Pahlavi period. The findings of this study show that after a while this institution lost its main function and turned into propagation tool.
    Keywords: Health Corps, Iran, literacy level, healthcare, villages, land reforms
  • Hasan Zandiyeh, Hossein Ahmadi Rahbarian* Page 135
    From the time Mohammad Reza Pahlavi left Iran to the victory of the revolution on February 11, 1979, the idea of military coup, led by the US and the Shah, against the provisional government took shape in different conditions. These options come to the fore in different circumstances the US administration hesitated about the coup for fear of Soviet intervention and influence of communism as well as the ineffectiveness of their military advisors in Iran. However, the US administration was spreading rumors about the coup and if possible would engineer it as the last resort. The Shah and some of the military officers lost the initiative because of their dependence on the US and mutual mistrust between the army and the Shah and the government the Shah’s heedlessness to the army lower ranks. Thus the army lower ranks gradually joined the revolution and fear of the army officers were fearful of the failure of the coup and hence lost any initiative. In the meantime the role of Imam Khomeini was very effective in the leadership of the Islamic Revolution and hence any coup plan was nipped in the bud. The purpose of this research is to study the internal and external origins of the coup as well as the objectives and conditions of those who tried to engineer the coups and factors behind their failure on the threshold of Iran’s Islamic Revolution.
    Keywords: Coup, United States, army, Soviet Union, Imam Khomeini, Islamic Revolution
  • Ali Akbar Jafari*, Azimeh Payandeh Page 151
    Peace and peaceful coexistence both were among the most important purposes of Prophets, specially Prophet Mohammad who, besides singing some brotherhood pacts with Muslim tribes and the communities as well as the Migrants and Helpers, he also concluded some pacts with the Christian and Jewish communities to consolidate the newly established state in Medina. In the Quran, not only peace and peaceful coexistence do not depend on the ideology, but also Muslims can have constructive relations with different nations; evenwith the unbeliever groups. Accordingly to Imam Khomeini, invited all groups to peace. From his perspective, victory, authority, independence and prosperity would be the result of unity and solidarity of all groups, tribes and nations and the policy of Islamic Republic is develop fair relations with others based on humanitarian principles. When governments and nations are consent with their rights, then, peace will find its Islamic and humane position. The key to achieve this according to Imam Khomeini is to consider the Quran as the criterion. These teachings introduced Imam Khomeini as a revivalist theoretician of peace and peaceful coexistence and also led to the creation of a set of rules and laws for realization of a society based on peace and peaceful coexistence. The objective of this research is to identify the approach to establishment of Islamic civilization based on peace and peaceful coexistence from the perspective of Imam Khomeini. This main question of this research is: What is the position of Imam Khomeiniabout peace and peaceful coexistence and how can it lead to creation of Islamic revivalist movement? The hypothesis: Imam Khomeini`s command of jurisprudence and his individual inference in understanding and extracting the principals of peaceful coexistence in the Quran, traditions, and his own practical experiences have presented a model for human society that can lead to a movement for establishment of a new Islamic civilization. Analytical and descriptive method has been employed to study the hypothesis.
    Keywords: Islamic revivalism, peace, peaceful coexistence, Imam Khomeini, civilization