فهرست مطالب

نشریه اندیشه سیاسی در اسلام
پیاپی 15 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ارسلان قربانی شیخ نشین* صفحات 7-30
    انقلاب اسلامی ایران در سال پنجاه و هفت شمسی تنها یک انقلاب سیاسی نبوده که فقط به طور انحصاری در آن جا به جایی قدرت صورت گرفته باشد. بلکه شایسته آن است که در نظر داشته باشیم در این انقلاب یک فرآیند معرفتی و گفتمانی صورت گرفته است و پاسداشت انقلاب در مقام اول شناخت گفتمان معرفتی آن و سپس تحقق آن آرمان های گفتمانی در عرصه اجتماع، سیاست و اقتصاد و اخلاق می باشد. به عبارت دیگر نکته اول این است که توجه داشته باشیم، جوهره انقلاب اسلامی در ایران منبعث از یک تحلیل و برداشت گفتمانی است که در آن دال مرکزی اسلام است، آن هم اسلامی که ویژگی های تفکر اجتهادی شیعه در آن وجود دارد. تفکری که هم توسط سکولارهای جهان غرب و هم جهان اسلام و هم توسط اندیشه های سلفی اخباری گرا مورد نقد و هجمه شدید می باشد. به عبارت دیگر نه سکولارها و نه سلفی های اخباری در جهان اسلام مبانی معرفتی و تفکری انقلاب اسلامی ایران که مبتنی بر گفتمان معرفتی انقلاب اسلامی ایران بر اساس تفکر اجتهادی شیعه می باشد را نمی پذیرند. در قرن بیستم و با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران به رهبری حضرت امام بازگشت به دین در عرصه سیاست احیا شد. گفتمان انقلاب اسلامی در ایران، ره آوردهای مهمی داشت که یکی از آنها احیاگری دین در نظام بین الملل بود و پس از آن در کشورهای مختلف این موضوع به اشکال مختلفی تجلی یافته است. تفکر دینی در مقابل سکولاریسم که یکه تازی می کرد، بار دیگر احیا شد و تاکنون نیز این دو گانگی سپهر سیاست و دین مباحث زیادی را در کشورهای دنیا چه در عرصه سیاست و چه در عرصه آکادمیک و پژوهش گری به وجود آورده است. نوشتار حاضر، به ره آوردهای اخلاقی گفتمان انقلاب اسلامی می نگرد و ضمن ارایه تعریف، تبیین و تحلیل از اخلاق به وضعیت موجود و افق فراسو در این باره خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: گفتمان انقلاب اسلامی، اخلاق نتیجه محور، اخلاق فضیلت محور، فضیلت گرایی اخلاقی، سکولاریسم، عقل و شرع
  • محمدباقر خرمشاد* صفحات 31-56
    انقلاب اسلامی ایران به مثابه ی یک انقلاب بزرگ در تحولات نظام بین الملل اثرگذار بوده است. چرایی و چگونگی این اثرگذاری و نیز ابعاد و حوزه های آن موضوع این نوشتار است که با روش تفسیری به تحلیل داده های اسنادی و کتابخانه ای مرتبط می پردازد. انقلاب اسلامی ایران در یک نظام بین الملل دوقطبی مبتنی بر جنگ سرد روی داد که در آن ایران از اعضای حساس اردوگاه غرب به رهبری ایالات متحده به حساب می آمد. اولین منازعه ی جنگ سرد بین ابرقدرت ها بر سر موضع ایران اتفاق افتاد و ایران به عنوان عضو مرکزی پیمان مرکزی سنتو، حلقه ی وصل دو پیمان نظامی دیگر غرب یعنی ناتو و سیتو در برابر شرق به حساب می آمد. بعلاوه بیشترین کمک های اقتصادی، نظامی، فنی - کارشناسی و اطلاعاتی - امنیتی آمریکا در خارج از ناتو به ایران صورت می گرفت. درنتیجه ایران یک متحد تمام عیار غرب به حساب می آمد که به عنوان «ضربه گیر اول» در برابر شرق در شمال خود و «ژاندارم غرب» در خلیج فارس یعنی جنوب خود، به حساب می آمد. با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و خروج این کشور از سنتو، کمربند امنیتی - نظامی غرب در برابر شرق فروپاشید، دکترین دو ستونه ی نیکسون در خاورمیانه فروریخت، ژاندارم غرب در خلیج فارس از بین رفت، سیستم دفاعی غرب در شمال ایران از هم پاشید و محور اصلی سیاست آمریکا در منطقه یعنی اسراییل مورد تهدید جدی واقع شد. به علاوه با انقلاب اسلامی ایران این کشور از اردوگاه غرب خارج شد ولی به اردوگاه شرق نپیوست، باعث تحکیم و تقویت جنبش عدم تعهد و شکل گیری عدم تعهد واقعی گردید، ایده بلوک اسلامی مستقل را مطرح ساخت، الگوی جدیدی برای انقلاب در کشورهای جهان سوم ارائه کرد و باعث اوج گیری جنبش های اسلامی و تولد اسلام سیاسی به مثابه یک بازیگر غیردولتی موثر در نظام بین الملل گردید.
    کلیدواژگان: : انقلاب اسلامی، تحولات نظام بین الملل، نظام دوقطبی، جنگ سرد، جنبش عدم تعهد، بلوک اسلامی مستقل، اسلام سیا
  • سید جلال دهقانی فیروز آبادی، مهدی روحی* صفحات 57-80
    استکبارستیزی یکی از شاخصه های مهم سیاست خارجی دولت اسلامی و به تبع آن جمهوری اسلامی است. این شاخصه، مبنای مسلم قرآنی دارد. با آغاز مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی ایران با 6 قدرت جهانی و دست یابی به توافق برجام، مسئله نسبت میان استکبارستیزی با مذاکره و مصالحه مورد سوال قرار گرفت؛ بدین بیان که در صورت مذاکره و مصالحه با مستکبرین، تکلیف استکبارستیزی چه می شود؟ در نگاه اولی اصل استکبارستیزی با مذاکره و مصالحه در تعارض است درصورتی که در سنت و سیره نبوی نیز مذاکره و مصالحه با مستکبرین هم عصر خود، وجود دارد درحالی که نمی توان معصومین (علیهم السلام) را متهم به سازش با کفار کرد. برای دستیابی به مدلی برای تحلیل رفتار سیاست خارجی دولت اسلامی و همچنین سیره عملی معصومین، به این نکته دست یافتیم که احکام و قوانین اسلامی سه گونه است: اول؛ اصول ثابت و لایتغیر که استکبارستیزی ازجمله آن هاست. دوم؛ متغیر به حسب زمان و مکان. برخی احکام اسلام مربوط به موضوعات و مسائل خاص است که به حسب زمان، مکان و موقعیت قابل تغییر است. تاکتیک رویارویی مستقیم (جنگ)، تخاصم مستقیم بدون شرایط جنگ، مذاکره و صلح از احکام متغیر به حسب شرایط زمان و مکان است و مدل سوم، اصول ثابت اما متغیر که از آن تعبیر به اجتهاد، مصلحت، اهم و مهم و مقتضیات زمان و مکان می شود. حاکم اسلامی با ابزار اجتهاد، مصلحت و... اصول لایتغیر را بر موضوعات متغیر به حسب زمان و مکان و مقتضیات، تطبیق می دهد. لذا به لحاظ منطقی ممکن است دولت اسلامی استکبارستیز باشد در عین اینکه به خاطر شرایط خاص، دست به مذاکره زده و به توافقی هم دست یابد. در متن مقاله این مدل طراحی و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: استکبارستیزی، مذاکره، صلح، ثابت، متغیر، اجتهاد، مصلحت
  • ابراهیم متقی* صفحات 81-102
    انقلاب های سیاسی دارای ویژگی های منحصربه فرد بوده و بر اساس الگوی کنش رهبران سیاسی خود معنا پیدا می کند. انقلاب اسلامی ایران به گونه ای اجتناب ناپذیر با اندیشه سیاسی و راهبردی امام خمینی پیوند یافته است. اندیشه های امام خمینی شکل خاصی از مدل های کنش انقلابی را در ساختار سیاسی ایران و نظام بین الملل به وجود آورد که بر اساس نشانه هایی از عمل گرایی راهبردی تفسیر می شود. چنین رویکردی به معنای آن است که تحولات سیاسی و کنش انقلابی ایران تحت تاثیر آموزه های ایشان به این دلیل روند پیروزی سیاسی و گسترش قدرت منطقه ای را پیدا نمود که بر اساس نشانه هایی از عمل گرایی بوده است. عمل گرایی انقلابی نشانه هایی از کنش سیاسی مبتنی بر ابتکار عمل جهت کنترل فضای سیاسی و اجتماعی را منعکس می سازد. انقلاب اسلامی ایران همانند بسیاری از انقلاب های سیاسی به مثابه دگرگونی سریع، بنیادین و اثربخش در ساختار داخلی و محیط پیرامونی محسوب می شود. تحول انقلابی که توانست ارزش ها و اسطوره های مسلط بر یک جامعه، نهادهای سیاسی، ساختار اجتماعی و الگوی کنش راهبردی را تحت تاثیر قرار دهد. تغییر در نهادها، ارزش ها و فرآیندهای سیاسی در جوامع انقلابی نیازمند رهبرانی است که از قابلیت لازم برای عمل گرایی تاکتیکی و راهبردی برخوردار باشند. پرسش اصلی مقاله مبتنی بر این گزاره است که: «الگوی رهبری سیاسی امام خمینی دارای چه ویژگی هایی بوده و چه تاثیری بر فرآیند انقلاب اسلامی به جا گذاشته است؟» فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که: «رهبری انقلاب اسلامی مبتنی بر نشانه هایی از عمل گرایی راهبردی بوده و زمینه حفظ و تثبیت انقلاب اسلامی ایران را به وجود آورده است». در این مقاله از روش شناسی تفسیری استفاده شده و بیانگر آن است که هر یک از پژوهشگران می توانند الگوی خاصی از کنش انقلابی رهبران سیاسی را تفسیر نمایند. چارچوب نظری مقاله مبتنی بر «نهادگرایی مشارکتی رهبران انقلاب» بوده که منجر به افزایش میزان مشروعیت و کارآمدی سیاسی رهبران انقلاب می شود
    کلیدواژگان: کنش انقلابی، نهادگرایی مشارکتی، مشروعیت سیاسی، کارآمدی، عملگرایی راهبردی
  • غلامرضا کریمی* صفحات 103-126
    با وقوع انقلاب اسلامی در بهمن 1357واستقرار نظام جمهوری اسلامی در طول چهار دهه گذشته سیاست خارجی نظام انقلابی در عرصه نظری و سیاست اعلانی همواره در تقابل با نظام بین الملل بوده و به لحاظ عملی ضمن مقابله با هنجارها و قواعد نظام بین الملل در مواقع اضطرار سازواری و هماهنگی خود را نشان داده است ولی همواره تلاش نموده «نقطه اتکای مقاومت در برابر نظام بین الملل و قدرت های سلطه گر» را به عنوان مهم ترین کار ویژه خود در عرصه نظری و عملی به نمایش بگذارد. البته قدرت های بزرگ نظام بین الملل از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی همواره تلاش کردند نظام جمهوری اسلامی را وارد کوچه بن بستی کنند که به تغییر ماهیت بنیادین یا فروپاشی آن منجر شود؛ اما رهبران و تصمیم گیرندگان جمهوری اسلامی در لحاظ حساس و بحرانی با تطابق و سازواری، کشور را از بحران خارج کردند. سوال اصلی مقاله این است که نحوه مواجهه و میزان تاثیرگذاری انقلاب اسلامی بر جمهوری اسلامی با نظام بین الملل و بالعکس چگونه بوده است؟ در پاسخ به سوال، این فرضیه مطرح می گردد که انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی همواره به لحاظ نظری و سیاست های اعلانی در تقابل با نظام بین الملل بوده ولی به لحاظ عملی در مواقع اضطرار و بحرانی سازواری و انطباق حداقلی را با نظام بین الملل انجام داده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، نظام بین الملل، آمریکا، روسیه
  • مهراب صادق نیا* صفحات 127-142
    انقلاب اسلامی ایران را می توان به مثابه پیروزی هویت مقاومت در برابر هویت سلطه تحلیل کرد. در این رویکرد انقلاب اسلامی ایران با تکیه بر مولفه های مذهبی ای که در سخنان رهبرانش وجود داشت و نیز با پشتوانه ی باورداشت های مذهبی کنشگران اجتماعی توانست ورود و فعالیت در عرصه ی سیاست را تسهیل کند. اعتراض به نظام سلطه و هویت مورد حمایت آن را مشروع دانسته و انقلابیون را در شورش علیه نظم اجتماعی ای که با هویت بومی و مذهبی آنان بیگانه بود جسارت بیشتری بدهد. پیروزی انقلاب اسلامی هویت مقاومت را در بیرون مرزها نیز تقویت کرد. به جنبش های مقاومت جانی تازه داد و مردم کشورهای مختلف را به دخالت بیگانگان در ساختار قدرت خود بدگمان کرد. درنهایت چهل ساله ی مقاومت انقلاب اسلامی، این انقلاب را از حالت هویت مقاومت خارج کرده و آن به یک هویت برنامه دار تبدیل کرده است.
    کلیدواژگان: هویت، هویت مقاومت، انقلاب اسلامی، امام خمینی
|
  • Arsalan Qorbani Sheikhneshin* Pages 7-30
    The Islamic Revolution of Iran in the 1970s was not just a political revolution, which took place only exclusively the transformation of power. It is worth considering that in this revolution there has been an epistemological and discursive process, and the protection of the revolution is first of all an understanding of its epistemic discourse, and then the realization of those discursive ideals in the realm of society, politics, economics and ethics. In other words, the first point is to note that the essence of the Islamic Revolution in Iran derives from a discourse analysis in which the central slab is Islam, which is characterized by the Shiite ijtihad thinking. Thought criticized both by the secularists of the Western world and the Muslim world as well as by the Salafist. In other words, neither the secularists nor the Salafists in the Islamic world accept the epistemological and thought-provoking foundations of the Islamic Revolution of Iran which based on the epistemic discourse of .the Islamic Revolution of Iran and also based on Shiite ijtihadism In the twentieth century, with the victory of the Islamic Revolution in Iran led by Imam Khomeini, the return to religion was restored in the field of politics. The Islamic Revolutionary Dialogue in Iran had important repercussions, one of which was the revival of religion in the international system, and subsequently manifested in different ways in different countries. Religious thinking against secularism was restored once again, and so far, the dualism of politics and religion has created many debates in the world, both in the field of politics and in academia and scholarship. The present paper looks at the ethical principles of the Islamic Revolutionary Dialogue, while providing a definition, explanation and analysis of morality from the .present state and the horizons beyond that Key words: Islamic Revolution Discourse, Consequential Morality, Virtue Ethics, Moral Virtuality, Secularism, Intellect and Sharia
    Keywords: Islamic Revolution Discourse, Consequential Morality, Virtue Ethics, Moral Virtuality, secularism, Intellect, Sharia
  • Mohammad Baqir Khorramshad* Pages 31-56
    The Islamic Revolution of Iran has been effective as a major revolution in the transformation of the international system. Why and how this impact, as well as its dimensions and areas, is the subject of this article, which interprets the analysis of bibliographic and documentary data in an interpretative way.
    The Islamic Revolution of Iran took place in a Cold War-based bipolar international system, in which Iran was considered a key contributor to the US-led West Camp. The first Cold War conflict between the superpowers took place over Iran, and Iran, as the central member of the Central Treaty Organization, was connecting two other Western military allies, NATO and SEATO, to the East. In addition, most of the economic, military, technical, expertise, and intelligence-security assistance was provided outside of NATO to Iran. As a result, Iran was considered as a full perfect Western ally which was considered "the first bumper" against the East in the north and "West Gendarmerie" in the Persian Gulf.
    With the victory of the Islamic Revolution in Iran and the withdrawal of this country from CENTO, the Western-security belt of the West around the east collapsed, the Nixon double doctrine collapsed in the Middle East, the West gendarmerie in the Persian Gulf was destroyed, the defense system of the West in north of Iran disintegrated and The main axis policy of the United States in the region, Israel, was seriously threatened.
    In addition, with the Islamic Revolution of Iran, the country left the western camp but did not join the Eastern camp, strengthened the NAM and formed a real non-alignment, introduced the idea of ​​an independent Islamic bloc, a new model for revolution in the countries of the Third world, it prompted the rise of Islamic movements and the birth of political Islam {Islamists} as an effective non-governmental actor in the international system
    Keywords: Islamic Revolution, International System Developments, Bipolar System, Cold War, Non, alignment Movement, Independent Islamic bloc, Political Islam
  • Seyyed Jalal Dehgheni Firoozabadi, Mahdi Roohi* Pages 57-80
    Anti-Hegemonism is one of the important attributes of the foreign policy of the Islamic State and, consequently, the Islamic Republic of Iran. This feature is based on the Quranic thoughts. With starting Iran's nuclear talks with six world powers and reaching to the JCPOA accord, the ratio between anti-hegemonism and negotiation was questioned; that, in the event of negotiation and compromise with the arrogant, what would be the task of anti-hegemonism? At first glance, the principle of anti-hegemonism be in contrast with negotiation and reconciliation, while, in the tradition and mode of prophethood, there is also negotiation and compromise with the same arrogant, while we cant accused infallible Imam to compromising with the infidels. To achieve a model for analyzing the behavior of the Islamic State's foreign policy and the practice of the infallible, we have reached the point that the Islamic laws are threefold: first, the fixed and unconditional principles which anti-hegemonism is among them. Second; Variable principles according to time and place. Some of the Islamic laws relates to specific issues and issues that can be changed in terms of time, place, and position. Direct confrontation tactics (warfare), direct hostility without conditions of war, negotiation and peace are variable sentences according to the conditions of time and place, and the third model is a fixed but variable principles which nemed as ijtihad, expediency, importance, time and place. The Islamic ruler, with the tools of ijtihad, expediency, and ... adapts non-essential principles to variables based on time, space and requirements. Therefore, it is rationally possible that the Islamic State is anti-hegemonist, while in particular situations use negotiating and also reaching an agreement. This model is designed and explained in the text of this article
    Keywords: Islamic Revolution, International System Developments, Bipolar System, Cold War, Non, alignment Movement, Independent Islamic bloc, Political Islam
  • Ibrahim Motaqi* Pages 81-102
    Political revolutions have unique characteristics and it makes sense according to the model of action of its political leaders. The Islamic Revolution of Iran is inextricably linked with the political and strategic thinking of Imam Khomeini. Imam Khomeini's thoughts have created a special form of revolutionary models in the political structure of Iran and the international system, interpreted on the basis of signs of strategic pragmatism. Such an approach implies that the political and revolutionary developments of Iran, under the influence of imam's teachings, have led to the process of political victory and the expansion of regional power, which has been based on signs of pragmatism.
    Revolutionary pragmatism reflects the signs of political action based on the initiative to control the political and social environment. The Islamic Revolution of Iran, like many political revolutions, is considered as a rapid, fundamental and effective change in the internal structure and peripheral environment. Revolutionary transformation that could affect the dominant values ​​and myths of a society, political institutions, social structure, and strategic action patterns. Changes in institutions, values, and political processes in revolutionary societies require leaders who have the capability to take tactical and strategic pragmatism. The main question of the article is based on this proposition: "What is the characteristic of the political leadership of Imam Khomeini, and what has influenced the process of the Islamic revolution?" The hypothesis of the article points out that: "The leadership of the Islamic Revolution based on Are signs of strategic pragmatism and have created the ground for the preservation and consolidation of the Islamic Revolution of Iran". In this paper, interpretive methodology has been used and it is indicated that each of the researchers can interpret a particular pattern of revolutionary action of political leaders. The theoretical framework of the paper is based on the "participatory institutionalism of revolution leaders", which leads to an increase in the level of legitimacy and political efficiency of revolutionary leaders.
  • Gholamreza Karimi* Pages 103-126
    With the outbreak of the Islamic Revolution in February 1979 and the establishment of the Islamic Republic of Iran, during the past four decades, the foreign policy of the revolutionary system in theory and policy statements has always been in opposition to the international system and in practice while opposing the norms and rules of the international system, in times of emergency, it has shown its alignment and coordination, but has always tried to show itself as "the point of resistance against the international system and domineering powers" as its most important work in theoretical and practical field. However, the great powers of the international system have always tried to force the Islamic Republic of Iran into a dead-end corridor to change its fundamental nature or to collapse it, since the victory of the Islamic Revolution. But the leaders and decision makers of the Islamic Republic, in sensitive and critical situations, with a degree of harmony, have saved the country from the crisis. The main question of the article is how was the way of dealing with and the impact of the Islamic Revolution and the Islamic Republic on the international system and vice versa? In response to the question, it is hypothesized that the Islamic Revolution and the Islamic Republic have always been theoretically and tacitly in opposition to the international system, but in practice, in times of emergency and crisis, They have made a minimum of alignment and adoption with the international system
    Keywords: Islamic Revolution, Islamic Republic, International System, America, Russia
  • Mehrab Sadeq-Nia* Pages 127-142
    The Islamic Revolution of Iran can be analyzed as the victory of resistance identity vs. the domination identity. In this approach, the Islamic Revolution of Iran, based on the religious components were presented in the speeches of its leaders, as well as, with supporting religious beliefs, enabled social activists to facilitate entry and activity in the field of politics. The protest against the system of domination and identity supported by it was legitimate and made revolutionaries more insensitive to the revolt against a social order that was alien to their indigenous and religious identity. The victory of the Islamic Revolution strengthened the identity of the resistance beyond the borders. It began to hesitate peoples of different countries to interfere with foreigners in their power structure. Eventually, the Islamic Revolution resistance movement, which took this revolution out of the status of the resistance identity, turned it into a programmer's identity
    Keywords: identity, Identity of Resistance, Islamic Revolution, Imam Khomeini