فهرست مطالب

نشریه اندیشه سیاسی در اسلام
پیاپی 16 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا فارسیان ، علی پورمنوچهری صفحات 7-28
    بی شک در عصر حاضر غلبه گفتمان فقه حاکمیتی مدیون و متاثر از اندیشه های امام خمینی (ره) می باشد. پیگیری این گفتمان ما را به رویکرد کارکردگرایی فقه و پی ریزی مسیر تداوم انقلاب اسلامی بر آن مبنا رهنمون ساخته است. قوانین جهان تشریع (فقه) با رویکرد و پای های اخلاقی می توانند توفیق بیشتری را برای استحکام پایه های خود در متن جامعه فراهم آورند. افزایش و تداوم این توفیق بیش از هر چیز مرهون استخدام سیاست در گفتمان فقه اخلاق نگر و غلبه آن بر سایر گفتمان های حاکمیتی بوده است. اتصاف فقه سیاسی به گوهر اخلاق برای ایجاد هم راستایی بیشتر با قواعد عام انسانی و عقلائی و مورد تائید شارع، از جمله ابتکارات امام خمینی (ره) در عصر اخیر است که میدان عمل فقه را از ایستایی و سکون به تحرک و پویایی واداشته است. بررسی رویکرد فقاهت سیاسی اخلاق مدار و تلاش در جهت تداوم مسیر انقلاب اسلامی ما را بر این اندیشه استوار می نماید که حرکت در مسیر اخلاق مبتنی بر خرد جمعی با محوریت آزادی و مدارا به عنوان ارکان اخلاق فقه سیاسی می تواند مسیر تداوم انقلاب اسلامی را تثبیت نماید. آزادی به عنوان زیربنای حقوق و مدارا به عنوان شرط لازم برای حیات جامعه از ضروریات فقه سیاسی اخلاق نگر تلقی می گردند.
    کلیدواژگان: فقه، سیاست، اخلاق سیاسی، ظن عقلانی، امام خمینی
  • محمد احسانی صفحات 29-56
    این مقاله به منظور تبیین اخلاق اجتماعی از نگاه امام خمینی (ره) با روش توصیفی تحلیلی در فضای کتابخانه بر اساس منابع مکتوب و استناد به آثار نوشتاری و گفتاری حضرت امام (ره) تدوین یافته است. در گردآوری داده ها از روش کیفی تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده از آثار گفتاری و نوشتاری حضرت امام (ره) ، استفاده شده است. پاسخ سوال های طرح شده با ذکر مطالب ذیل به خوبی بیان شده است. اخلاق از منظر امام خمینی (ره) همان نظام اخلاق اسلامی است که در قرآن و حدیث و سیره معصومین (ع) بیان شده است. اخلاق از دیدگاه امام (ره) دارای جامعیت است و به همه ابعاد حیات انسان، اعم از زندگی دنیا و آخرت و فردی و اجتماعی، توجه کرده و بایدها و نباید های عملی را در این زمینه ارائه داده است. هدف نهایی اخلاق از منظر امام ره تقرب روحی و معنوی به خدای متعال است و هراندازه این قرب بیشتر شود، ارزش و کمال انسان افزایش می یابد. اخلاق اجتماعی از نگاه امام (ره) دارای مبانی فکری و انسان شناسی است که به مهم ترین آن ها در این مقاله اشاره شده است. ارزشمندی، اراده و اختیار و کمال خواهی انسان از جمله بنیان های نظری انسان شناختی اخلاق اجتماعی را تشکیل می دهند که در رفتار های اجتماعی انسان تاثیر بسزا دارند. جامع نگری، اعتدال گرایی، تقدیم معنویات بر مادیات، عقلانیت، انگیزه و مطلوب نهایی از دیگر پایه های نظری اخلاق اجتماعی در اندیشه امام خمینی (ره) هستند و هرکدام نقش اساسی در عملکرد آدمی دارد. در بخش اخلاق عملی در دو بعد رفتار های سیاسی و اجتماعی به برخی از دیدگاه ها و سیره اخلاقی حضرت امام (ره) مانند عدالت اجتماعی، رحمت و مهربانی، خدمت گزاری به مردم و اهتمام به بیت المال مسلمین اشاره شده که امام (ره) هم خود به آن ها عمل کرده و هم دیگران را به رعایت این ارزش های اخلاقی سفارش نموده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی ره، اخلاق، اخلاق نظری، اخلاق عملی، رفتار اجتماعی، رفتار سیاسی
  • امیر عظیمی دولت آبادی، احسان عسگری صفحات 57-92
    پژوهش حاضر با هدف بررسی سلسله مراتبی نگرش والدین و فرزندانشان نسبت به ارزش های سیاسی امام خمینی (ره) به انجام رسیده است. در این رابطه هفت بعد آزادی و نسبت دین بارای مردم، وحدت اسلامی، تکلیف گرایی و رابطه آن با نتیجه گرایی، استقلال وعدم دخالت بیگانگان، پیوند دین و سیاست، استکبارستیزی و حمایت از گروه های مبارز انقلابی و در نهایت حمایت از محرومین و مستضعفین در سرتاسر جهان به عنوان ارزش های سیاسی مهم انقلاب از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) مورد سنجش قرارگرفته است. سپس داده های تحقیق که از بین جوانان 25-17ساله شهر ایلام به همراه والدینشان به روش نمونه گیری سهمیه ای جمع آوری شده بود، مورد ارزیابی و تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند و در نهایت مشخص گردید که در بین والدین بیشترین میزان نگرش مثبت مربوط به بعد استقلال و بیشترین میزان نگرش منفی مربوط به بعد آزادی و همچنین در بین فرزندان آن ها بیشترین میزان نگرش مثبت مربوط به بعد استقلال و بیشترین میزان نگرش منفی مربوط به ابعاد آزادی و پیوند دین و سیاست بوده است.
    کلیدواژگان: ارزش، ارزش سیاسی، امام خمینی(ره)، انقلاب اسلامی
  • مهدی روحی ، غلامرضا بهروزی لک صفحات 93-118
    یافتن مشابهت ها و نقاط همگون اوصاف و شرایط حاکم در نظام سیاسی اهل سنت و ولایت فقیه در اندیشه شیعی مهم ترین دغدغه این مقاله است. نگارنده اذعان دارد، مبانی مشروعیت ولایت فقیه، بنا بر مشهور، نصب الهی است و خلیفه سنی بر مبنای انتخاب مردمی الهی منعقد می گردد؛ با این توصیف، معتقد است در مرحله تحقق عملی ولایت فقیه، اوصاف و شرایطی حاکم است که در اندیشه سنی همان ویژگی ها را برای خلیفه مطلوب مسلمین برشمرده اند. تاکید اهل سنت بر جانشینی از پیامبر، ضرورت تبعیت از وی، اجتهاد حاکم و اجرای شریعت، اوصافی است که مبنای مشروعیت حکومت ولایت فقیه در اندیشه شیعی است؛ لذا برای ارائه یک الگوی دینی از حاکم به جهان سنی کافی است اوصاف و شرایطی را که در کلام بزرگان اهل سنت بیان شده را مروری دوباره کرد؛ با نگاهی دقیق به این اوصاف و شرایط می توان دریافت که اوصاف حاکم دینی سنی با اجتهاد، عدالت و مدیریت در نظریه ولایت فقیه همپوشانی دارد؛ لذا بررسی تطبیقی ولایت فقیه با صفات حاکم مطلوب در اندیشه سنی می تواند مورد تحلیل قرار گیرد
    کلیدواژگان: خلافت، فقاهت، خلیفه، فقیه و ولی فقیه، حاکم اسلامی
  • سید محمدوهاب نازاریان ، مهدی شاهین، محمدعلی نظری صفحات 119-142
    تحولات سیاسی مستقیما زیر تاثیر چارچوب های معرفتی کنشگران در روند تجربیات و زندگی واقعی در جامعه و سیاست هستند. رهبری را می توان مهم ترین کنشگر در پویش تحولات سیاسی دانست. اهمیت رهبری در صورت تقبل هم زمان شان رهبری سیاست و نظریه پرداز سیاسی مسجل می شود. امام خمینی این دو شان هم زمان را داشت. قالب های معرفتی و روند رهبری سیاسی ایشان این امر را پیش رو می گذارد که هم واقعیت برای تطابق با الگوی معرفتی ایشان تغییر کرد و هم بخش هایی از الگویی معرفتی و رهبری با واقعیت های سیاسی معاصر تطابق یافته اند. به همین دلیل به مشروعیت مشارکت مردم در سیاست و برسازی مردم سالاری دینی رای داده اند. این وضعیت سبب تغییر نظام معرفتی ایشان و بدنه نیرو های سیاسی، ساختارسازی و تغییر نهادی در سیاست، تقسیم سیاسی معرفت و نوعی تنوع و تفاوت در آگاهی سیاسی شده است. در این چارچوب، مسئله محوری این پژوهش به نسبت رهبری و واقعیت سیاسی در نظام معرفتی امام خمینی مربوط می شود. پرسش اصلی ما این است که چگونه نظام معرفتی اندیشه امام خمینی به رهبری ایشان و روند تحولات عینی سیاسی ایران و واقعیت آن شکل و جهت می داده است. عمده ترین پاسخ ما نیز این است که نظام معرفتی معطوف به سیاست در تعامل با فرایند عملی و واقعی استقرار جمهوری اسلامی، با کمک به تشکیل ساختار های نهادی جدید، تقسیم و ساختار سیاسی تقسیم معرفت به ذخایر معرفتی نظام سیاسی و نخبگان انقلابی جمهوری اسلامی شکل داده و از این طریق روند تحولات عینی را شکل می داده است.
    کلیدواژگان: معرفت سیاسی، رهبری سیاسی، مردم سالاری دینی، واقعیت سیاسی، حکومت اسلامی، ولایت فقیه
  • عبدالرضا اصغری، مجید هاشمی صفحات 143-159
    حق تعیین سرنوشت، حقی بشری است که افراد و ملت ها می توانند به کمک آن وضعیت زندگی اجتماعی خود را بهبود و سرنوشت خود را در مسائل مختلف اجتماعی، سیاسی و غیره تعیین نمایند. تعیین سرنوشت صرفا یک اصل نیست بلکه حق است و این حق، حق ملت ها و متعلق به تک تک افراد مردم می باشد و در ماده یک منشور سازمان ملل در زمره اهداف این سازمان قرار گرفته است و به عنوان پایه و مبنای ایجاد صلح میان ملت ها و روابط دوستانه و مسالمت آمیز میان دولت و مردم یاد شده است. با توجه به میثاق حقوق سیاسی و مدنی و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی، حقوق ناشی از حق تعیین سرنوشت به حقوق سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تقسیم بندی می شود. این میثاقین این حق را برای مردم ایجاد کرد تا بتوانند نظام سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خودشان را تعیین کنند. از سوی دیگر حق تعیین سرنوشت و ایجاد نظامی تحت حاکمیت مردم، از برجسته ترین اهداف انقلاب امام خمینی (رحمه الله علیه) بود که همواره در دوران مبارزه علیه رژیم سلطنتی بدان تاکید داشتند و ایشان بیان می داشتند که اولا این حق، مبتنی بر حکم عقل و از حقوق اولیه انسان است و ثانیا بنا بر حکم عقل و اعلامیه جهانی حقوق بشر همه مردم ملت ها حق دارند در همه زمینه ها چه سیاسی و چه غیر آن سرنوشت خود را تعیین نمایند.
    هدف این پژوهش آن است که با به کارگیری روش تحلیلی_ توصیفی ماهیت و نمود حق تعیین سرنوشت را در تلالو انقلاب اسلامی ایران از دیدگاه امام خمینی (رحمه الله علیه) با مطالعه تطبیقی در اسناد بین المللی روشن نماید.
    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، امام خمینی، اسناد بین المللی
|
  • mohamadreza farsian, Ali Poormanuchehri Pages 7-28
    Undoubtedly, the current hegemony of the discourse of governancial jurisprudence is heavily indebted to Imam Khomeini's thoughts. It is through this discourse that we get to the functional approach to jurisprudence which is one of the bases for paving the way for the continuity of the Islamic Revolution. The laws of the Sharia (fiqh) with a moral approach can better function in different levels of the society. The growth and continuity of this success is more or less indebted to the employment of politics in moral jurisprudential discourse and its hegemony over other governancial discourses. The attribution of political jurisprudence to the gem of ethics to make it in tune with rational and universal human laws, which are also endorsed by the Legislator, is one of the initiatives of Imam Khomeini that has transformed jurisprudence from a static set of rules to a dynamic one. The study of the moral political jurisprudence and its role in the continuity of the Islamic Republic shows that relying on a morality based on collective wisdom, with the centrality of tolerance and freedom, as the pillars of moral political jurisprudence, can pave the way for the continuity of the Islamic Revolution. Freedom as the infrastructure of law and tolerance is the necessity condition for the survival of a society and also is an imperative of moral political jurisprudence.
    Keywords: Jurisprudence, politics, political ethics, rational suspicion, Imam Khomeini
  • Dr.Mohammad Ehsani Pages 29-56
    This paper is an attempt to explain social ethics in Imam Khomeini's thought by using an analytical-descriptive approach. Documental method has been employed to analyze the data collected from the works, speeches and books of Imam Khomeini. What follows is a good example for how the hypotheses have been tested in this paper. Ethics in Imam Khomeini's thought is the very Islamic ethical system which is based on Quran and hadith (traditions) handed down from the Infallibles. Ethics for Imam Khomeini encompasses the entire human life -- in this world and the Hereafter as well as individual and social life. Imam Khomeini has considered all aspects of ethics to propose a practical approach in this regard. For Imam Khomeini, the ultimate goal of ethics is for the human to get closer to spiritual values and God. Social ethics in Imam Khomeini's thought has intellectual and anthropological foundations, the most important of which are mentioned in this paper. Value, power of will, free-will and perfectionism are among the theoretical anthropological foundations of social ethics that leave a crucial influence on his social life. Comprehensiveness, moderation, priority of spirituality over materiality, rationality, incentive, and the ultimate ideal are among other theoretical foundations of social ethics in Imam Khomeini's thought each of which having its own influence on human life. In section of practical ethics in both political and social behaviors, some of Imam Khomeini's viewpoints and his ethical precept -- like social justice, mercy and kindness, serving the public, and attention to the Muslim's coffers – are mentioned that Imam himself did observe and asked others to follow suit.
    Keywords: Imam Khomeini, ethics, theoretical ethics, practical ethics, social behavior, political behavior
  • Amir Azimi, ehsan asgari Pages 57-92
    The present study has been conducted to investigate the hierarchical approach of the parents and children to Imam Khomeini's political values. To this end, seven dimensions, considered as the key Islamic Revolution's political values in Imam Khomeini's thought, have been assessed, namely, freedom and the relation of religion with people’s votes, Islamic unity, duty and its relation with result, independence and lack of foreigners' interference in Iran’s affairs, inseparability of religion and politics, fighting arrogance and support for revolutionary groups, and finally support for the disinherited in the world. The data that were collected, using quota sampling, from the youth aged 17-25 of Ilam city, were analyzed to determine parent vs children priorities of the Islamic Revolution political values. Among parents, the most positive approach was towards independence, while the most negative approach was towards freedom. Among children, the most positive approach was towards independence while the most negative approach was towards freedom and lack of separation of religion from politics.
    Keywords: Value, political value, Imam Khomeini, Islamic Revolution
  • mahdi roohi, ghola, reza behroozilak Pages 93-118
    Finding the similarities and qualifications of the ruler and between the political structure of Sunni Islam and velayat-e faqih (rule of jurisprudence) in Shia Islam is the main concern of this research. The principles of the legitimacy of the rule of jurisprudent (velayat-e faqih), according to majority of religious scholars are divine, while the Sunni caliph’s legitimacy is popular-divine. By studying velayat-e faqih one understands that the conditions for practical establishment of the rule of jurisprudent in Shia Islam are almost the same as those for a Sunni Caliph. Sunnis' emphasis on succession to the Prophet, necessity of obeying him, implementation of Sharia and ijtihad (individual inference) as a necessary qualification of the ruler are are the same as the bases for velayet-e faqih in Shia Islam. To present a religious model of a ruler to the Sunni world, it suffices to review the conditions and qualifications mentioned by great Sunni theologians. A closer look at these conditions and qualifications would reveal that a Sunni ruler needs to have ejtihad (power of individual inference from the text), justice, and management capability which all overlap with the conditions of velayat-e faqih. Therefore, the qualifications of velayt-e faqih can be comparative studied with the conditions and qualifications of an ideal ruler in Sunni.
    Keywords: Caliphate, inference from jurisprudential sources (fiqahat), caliph, jurisprudent, rule of jurisprudent (velayat-e faqih), Islamic ruler
  • Seyed Mohammad Ghobab Nazarene, mehdi shahin, Mohammad Ali nazaey Pages 119-142
    Political developments are directly affected by the epistemological frameworks of actors in the process of experiences and real life in the society and politics. Leadership is the key actor in the dynamism of political developments. The importance of leadership becomes evident when the leader enjoys the status of a political leader and a theoretician at the same time, something that Imam Khomeini did enjoy. The epistemological frameworks and the political leadership of Imam Khomeini indicate that the reality changed to become compatible with his epistemological model and some parts of his epistemological-leadership model became compatible with the contemporary political realities. That is why he supported the idea of public participation in politics and construction of a religious democracy. This reality led to a change in Imam Khomeini's epistemological system, construction of structures, changing the institutions in politics, political sharing of episteme and a kind of diversity and difference in political awareness. The research is centered on the relation of leadership and political reality in Imam Khomeini's epistemology. The main question of the research is: How Imam Khomeini’s epistemology of political thought shaped his leadership and led the trend of Iran's political realities on the ground? The findings of the paper indicate that Imam Khomeini’s politics-oriented epistemological system in interaction with the practical process for the establishment of the Islamic Republic through helping the establishment of new institutional structures and political structure of sharing episteme has shaped the epistemological sources of political system and revolutionary elites of the Islamic Republic and thus shaped the trend of the course of developments.
    Keywords: Political knowledge, political leadership, religious democracy, political reality, Islamic government, rule of jurisprudent (velayat-e
  • Abdul Reza Asghari, Majid Hashemi Pages 143-159
    Right to self-determination is a right for peoples and nations to determine their destiny and improve their social and political life. Self-determination is not a mere principle, but a right. This right belongs to nations and their individuals and has been mentioned in the first article of the United Nations Charter. Self-determination is the basis for creating peace, friendly relations, and peaceful coexistence among nations. In the light of the Convention on Political and Civil Rights and the International Covenant on Civil and Political Rights, the rights stemming from the right to self-determination are divided into political, economic and cultural rights. The two conventions have established the right for peoples to determine their own political, economic and social systems. At the same time, establishment of a system under the people’s rule was among the main goals of Imam Khomeini's revolution, something that he always insisted on during his struggles against the monarchical rule. Imam Khomeini maintained that this right is based on reason and is among peoples' fundamental rights. He was also of the opinion that based on reason and International Declaration of Human Rights, all nations, in all areas, should be able to determine what they wanted. The objective of this research is to investigate the reflection of the right to self-determination in light of the Islamic Revolution, in viewpoint of Imam Khomeini in comparison with international documents. To this end, descriptive-analytical method has been employed in this research
    Keywords: Self-determination, Imam Khomeini, international documents