فهرست مطالب

حسابداری دولتی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1395)

نشریه حسابداری دولتی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر امینی مهر، عبدالکریم مقدم، ساره باستانی جهرمی* صفحات 7-14
    شهرداری ها برای گزارشگری مالی خود از مبنای نقدی تعدیل شده و نظام بودجه ریزی برنامه ای استفاده می نمایند. در سال های اخیر تلاش هایی در جهت تغییر سیستم حسابداری و گزارشگری مالی به مبنای تعهدی و بودجه ریزی عملیاتی در شهرداری ها انجام گرفته است. پژوهش حاضر به بررسی مشکلات انطباق حسابداری تعهدی با بودجه ریزی برنامه ای در شهرداری ها پرداخته است. این مطالعه از توع توصیفی پیمایشی می باشد که شامل 153 نفر از مدیران و کارشناسان امور مالی شهرداری های استان فارس در سال 1393 است. اطلاعات پژوهش با استفاده از یک پرسشنامه 25 سوالی از مقیاس پنج گزینه ای لیکرت گردآوری و از روش های آماری توصیفی و استنباطی از قبیل آزمون کولموگروف-اسمیرنوف برای نرمال بودن توزیع داده ها و آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل واریانس فریدمن و ماتریس همبستگی استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که بین متغیرهای درآمدها، هزینه ها، دارایی ها، بدهی های ثبت شده در حسابداری تعهدی با بودجه ریزی برنامه ای مغایرت اساسی وجود دارد. با توجه به اینکه اساس بودجه ریزی برنامه ای، مبنای نقدی حسابداری می باشد لذا شهرداری ها در جهت بهبود گزارشگری و مستولیت پاسخگویی مدیران ناگریز به اجرای حسابداری تعهدی با رویکرد بودجه ریزی عملیاتی می باشند.
    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، بودجه ریزی، بودجه ریزی برنامه ای، شهرداری ها
  • نرجس قاضی مرادی * صفحات 15-24
    این تحقیق به بررسی مشکلات اجرای حسابداری تعهدی دردانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشورمی پردازد.با توجه به ماده 49 قانون برنامه توسعه چهارم و بند ب ماده 20 قانون برنامه توسعه پنجم دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی از کلیه قوانین و مقررات از جمله قانون محاسبات عمومی، خدمات کشوری و غیره مستثنی بوده و تابع آیین نامه های مالی و معاملاتی مصوب هیات های امنای خود می باشند. بر طبق مفاد ماده 54 آیین نامه مالی و معاملاتی مصوب سال 1383 و ماده 41 مصوب 1391 کلیه دانشگاه ها موظف بوده اند تا پایان سال 1392 حسابداری تعهدی را در دانشگاه ها اجرا نمایند لیکن از سال 1384 تاکنون این امر به دلایل مختلفی صورت نگرفته است. این تحقیق به دنبال بررسی مشکلات اجرای حسابداری تعهدی در دانشگاه ها به عنوان مراکز علمی و پیشرو میپردازد. پس از بررسی ادبیات و نوشتارها تعداد 30 عامل به عنوان مشکلات اجرایی در سه طبقه شامل بسترهای لازم، حمایت مدیران و اشنایی و تخصص پرسنل بررسی گردید. تحقیق با استفاده از ارسال تعداد 160 پرسشنامه برای مدیران مالی و کارشناسان صورت گرفت. نهایتااز میان پرسشنامه های دریافتی تعداد 118 پرسشنامه قابل قبول تشخیص داده شد. تحقیق با استفاده از آزمونهای آماری دو جمله ای و تی استیودنت صورت گرفت. نتایج تحقیق ضمن تایید فرضیه ها و شناسایی 16 عامل نشان میدهد که عدم حمایت مدیران عالی دانشگاه ها به عنوان مهم ترین عامل در اجرای حسابداری تعهدیمی باشد. بستر سازی لازم و آموزش پرسنل به ترتیب به عنوان دومین و سومین مشکل اجرای حسابداری تعهدی شناسایی گردیدند.
    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی در دانشگاه ها، قانون برنامه توسعه، آئین نامه مالی ومعاملاتی، حمایت مدیران، آموزش
  • جواد کرمخانی، اکبر ویسمرادی*، زهرا علی مدد صفحات 25-36
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان کارایی جرایم مالیاتی در جلوگیری از فرار مالیاتی در نظام مالیات بر ارزش افزوده در بین مودیان مالیاتی استان ایلام می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از دیدگاه شیوه انجام و گردآوری اطلاعات، توصیفی و بررسی اسنادی است.
    در این تحقیق جامعه آمادری عبارت است از کلیه مودیان (حقیقی و حقوقی) مالیات بر ارزش افزوده استان ایلام که در مراحل پنج گانه شناسایی و ثبت نام گردیده اند. تعداد جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی پرونده های مالیاتی ارزش افزوده استان ایلام به تعداد 1056 پرونده (540 پرونده اشخاص حقیقی و 516 پرونده مربوط به اشخاص حقوقی) تشکیل می دهد و حجم نمونه آماری از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول مورگان 280 پرونده (143 پرونده اشخاص حقیقی و 137 پرونده اشخاص حقوقی) می باشد.
    به منظور بررسی فرضیات پژوهش، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. تحلیل یافته ها نشان داد که اعمال جرایم ماالیاتی باعث جلوگیری از فرار مالیاتی در نظام مالیات بر ارزش افزوده استان ایلام می شود.
    کلیدواژگان: جریمه، مالیات، ارزش افزوده، مودی مالیاتی
  • مقاله پژوهشی
  • مریم کاهانی *، مهدی صالحی، کیانا حمیدپور صفحات 37-46
    پژوهش حاضربه بررسی تغییرات قیمت سهام و محافظه کاری برروی شرکتهای تولیدی دولتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از سال 86 تا 91 می پردازد که دربر گیرنده 348 مشاهده (سال– شرکت) می باشد. منظور از شر کتهای تولیدی شرکتهایی هستند که در زمینه تولید فعالیت دارند لذا بانکها، موسسات مالی و اعتباری، بیمه ها و شرکتهای واسطه گری در این تحقیق مد نظر قرار نمی گیرد و منظور از دولتی این است که بیشتر از 50 درصد سهام مربوط به شرکتهای دولتی باشد. برای اندازه گیری محافظه کاری بر اساس مدل باسو(1997) و برای اندازه گیری تغییرات قیمت سهام از شاخص درصد تغییرات قیمت نسبت به قیمت اولیه استفاده شد. نتایج آزمون نشان می دهد ارتباط معناداری بین تغییرات قیمت سهام و مجافظه کاری در شرکتهای دولتی وجود ندارد و همچنین نتایج فرضیه دوم و سوم نیزنشان می دهد که هیچ رابطه معناداری بین تغییرات قیمت سهام و شناسایی به هنگام ضررها و همجنین تغییرات قیمت سهام و شناسایی به هنگام سودها وجود ندارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، تغییرات قیمت سهام، شرکتهای دولتی تولیدی
  • رقیه تقی پور کاظمی*، محسن محمدیان ساروی صفحات 47-54
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی و ارزیابی عملکرد اداره کل نظارت بر ذیحسابی ها ی وزارت امور اقتصادی و دارایی بر اساس الگوی تعالی سازمانی مالکوم بالدریج است.
    برای انجام این پژوهش از پرسشنامه استاندارد الگوی تعالی سازمانی بالدریج استفاده شده است. در این پرسشنامه 29 سوال تخصصی در خصوص ارزیابی عملکرد هر حوزه طرح شده است که در میان نمونه مورد بررسی که شامل 110 نفر از ذیحسابان مستقر در تهران میباشند توزیع گردیده است.
    نتایج بیانگر آن است که عملکرد اداره کل نظارت بر ذیحسابی ها بر اساس مدل تعالی سازمانی مالکوم بالدریج مناسب است. همچنین نتایج حاصل از رتبه بندی متغیرهای پژوهش نشان داده است که بیشترین تاکید بر حوزه رهبری اداره کل و کمترین تاکید بر حوزه مشتری محوری مشهود است.
    لذا بر اساس نتایج به دست آمده می توان استفاده از مدل مالکوم بالدریج را در ارزیابی عملکرد سایر سازمان های دولتی پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، ارزیابی عملکرد، مدل های تعالی سازمانی، مدل مالکوم بالدریج
  • سیدعلی حسینی، آزاده مداحی، مرضیه مومن زاده* صفحات 55-68
    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی کارکرد حسابرسی داخلی در دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران است. هدف دیگر این تحقیق فراهم نمودن بینشی نسبت به فعالیت های جاری و آتی حسابرسی داخلی دانشگاه در 5 سال آینده است. به این منظور کارکردهای حسابرسی داخلی با استفاده از منابع مرتبط با حسابرسی داخلی و تحقیقات پیشین استخراج گردید سپس این کارکردها در قالب دو کارکرد عمده اطمینان بخشی و مشاوره ای به نظرسنجی از افراد مرتبط با حسابرسی داخلی در دانشگاه علوم پزشکی ایران و تهران گذاشته شد تا کارکرد اصلی حسابرسی داخلی در این دانشگاه ها شناسایی شود.
    نظرسنجی از طریق توزیع پرسشنامه بین 80 نفر افراد مطلع و مرتبط با حسابرسی داخلی دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران از جمله حسابرسان داخلی، مدیران و معاونان مالی و کارشناسان مالی و ستادی هر دو دانشگاه در سال 1393 انجام یافته و نتایج آن با آزمونهای آماری مناسب ارزیابی گردیده است.
    نتایج این تحقیق نشان داد که در حال حاضر در دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران،کارکرد اطمینان بخشی برای حسابرسان داخلی از اهمیت بیشتری نسبت به کارکرد مشاوره برخوردار است همچنین بررسی دیدگاه پاسخ دهندگان نسبت به فعالیت های آتی حسابرسی داخلی نشان می دهد که در 5 سال آینده از حسابرسان داخلی انتظار می رود از میان فعالیت های مرتبط با کارکرد اطمینان بخشی بیشتر حسابرسی عملیاتی و فعالیت های مرتبط با کارکرد مشاوره ای حسابرسی داخلی از جمله مشاوره مدیریت در زمینه راهبری، کنترل و پروژه های خاص بر حسب نیاز مدیریت را ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، اطمینان بخشی، مشاوره، دانشگاه
  • رضا جامعی*، فائزه رضایی یمین، ابراهیم ابراهیمی صفحات 69-80
    پژوهش حاضر به ارزیابی مسئولیت پاسخگویی سیستم حسابداری و گزارشگری مالی در سازمان امور مالیاتی استان کرمانشاه می پردازد. از دیرباز نقش مسئولیت پاسخگویی به عنوان یکی از مسئولیت های اساسی دولت ها مورد پذیرش قرار گرفته، به همین خاطر فراهم آوردن شرایط و چگونگی ایفای مسئولیت پاسخگویی در دولت ها اهمیت ویژه‫ای دارد.‬‬
    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی و از لحاظ هدف، کاربردی می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش حاضر، از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داد که بین مسئولیت پاسخگویی سیستم حسابداری و گزارشگری مالی در نظام مالیاتی با 1-انتشار حقایق مربوط 2-رعایت حقوق شهروندان و ارایه اطلاعات قابل فهم برای آنان3- تهیه گزارشات مربوط4- ویژگی های مورد انتظار از یک نظام گزارشگری مالی مطلوب برای ادای مسئولیت پاسخگویی، با سطح اطمینان 99 درصد رابطه معنا داری وجود دارد .
    نتیجه گیری نهایی از این پژوهش بیانگر آن است که نظام حسابداری و گزارشگری مالی دولتی با نقش مهمی که در سازمان های دولتی بر عهده دارد، سبب می شود تا وظیفه پاسخگویی خود را به نحو صحیحی انجام دهند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پاسخگویی، سیستم حسابداری، گزارشگری مالی، سازمان امور مالیاتی
  • حمید بداغی، حمیدرضا رضایی، مصطفی قناد * صفحات 81-96
    موضوع و
    هدف
    سیستم اطلاعاتی حسابداری به عنوان یکی از منابع تامین کننده اطلاعات، برای دستیابی به اهداف سازمان در شرایط دشوار محیطی و به جهت تصمیم گیری صحیح و عاقلانه ی مدیران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مبنای حسابداری مورد استفاده برای ارائه اطلاعات حسابداری بر گزارشگری واحدهای دولتی اثر می گذارد و به همین جهت تلاش های فراوانی برای به کارگیری یک مبنای مناسب در حسابداری بخش عمومی صورت گرفته است. هدف این نوشتار بررسی مشکلات و موانع به کارگیری مبنای تعهدی در حسابداری بخش عمومی است.
    روش پژوهش: داده های پژوهش از طریق توزیع پرسش نامه در بین مدیران مالی و حسابداران شاغل در سازمان های دولتی استان خراسان رضوی جمع آوری شده است. به دلیل غیر نرمال بودن نمونه برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون دوجمله ای استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که مدیران مالی و حسابداران شاغل در سازمان های دولتی، نبود قوانین و مقررات مبنی بر حمایت اجرای حسابداری تعهدی، نبود استانداردهای مدون حسابداری دولتی در ایران، نبود فرهنگ پاسخ گویی و پاسخ خواهی را از موانع اجرای مبنای تعهدی به شمار می روند.
    اصالت و افزوده ی آن به دانش: دراین پژوهش، در صدد شناسایی مشکلات و موانع به کارگیری مبنای تعهدی در سازمان های بخش عمومی برآمده است؛ رفع این موانع می تواند موجب تسهیل در تغییر در مبنا در حسابداری بخش عمومی شود.
    کلیدواژگان: موانع و مشکلات به کارگیری مبنای تعهدی، مبنای نقدی، مبنای تعهدی، تغییر در مبنای حسابداری بخش عمومی
|
  • Akbar Amini Mehr, Abdolkarim Moghadam, Sareh Bastani Jahromi * Pages 7-14
    In municipalities has used the adjusted cash basis and program budgeting in financial reporting. Lots of efforts in last decade have taken place to deploy accrual accounting in municipalities reporting systems. The present study investigates accrual accounting compliance problems with program budgeting in municipalities. Our sample includes 153 financial managers and experts in municipalities of Iran in 2014. Research data have been collected by means of questionnaire containing 25 proposition of 5-item Likert scale. Descriptive Kolmogorov and Smirnov tests were used to access the normality of data distribution, and also Spearman correlation coefficient and Friedman's analysis of variance and Regression analysis were used. Results of data analyses showed that there is basic conflict between variable income, costs, assets and debt in accrual accounting and program budgeting. Because of budget planning is basis cash
    accounting therefore Municipalities to improve reporting and Responsibility for the accountability of managers forced to implement accrual accounting and performance budget.
    Keywords: Accrual Accounting, Budgeting, Program Budgeting, Municipalities
  • Narjes Ghazimoradi * Pages 15-24
    This study investigates practical impediments to perform accrual accounting at universities and higher education institutions .According to article 49 of forth development plan and second section of article 20 of fifth development plan, universities and higher education institutions are exempted from all regulations including public audit act, civil services and so on. They follow trading and financial bylaw, approved by selves board of trustees. According to article 54 of trading and financial bylaw approved in 2004 and article 41 approved in 2012 , all universities must implement accrual accounting up to 2013 . however this is not realized because of different reasons . this study investigates practical impediments of a accrual accounting at universities as scientific centers with searching in literature, 30 factors are recognized as practical impediments including three categories, prerequisite context , managers sponsors and personnels familiarities and expert 160 questionnaires are to financial manager and experts. Finally 118 questionnaires are accepted. Binominal test and t- student test are used. Finding approved hypotheses and show 16 factors. Insufficient support by universities senior managers is recognized as most important practical impediment to perform accrual accounting . prerequisite context and personnel train are second and third practical impediments.
    Keywords: Accrual accounting at universities, Development plan, trading, financial Bylaw, managers support, Train
  • Javad Karamkhani, Akbar Veismoradi *, Zahra Alimadad Pages 25-36
    The purpose of this study is evaluation of the efficiency of tax Fines in the prevention of tax evasion in the system of VAT among taxpayers in Ilam province.
    This research was applicational by the target and descriptional and case study from the perspective of operate and data collection.
    In this study, the population includes all tax payers (real or legal) of VAT in Ilam province that have been identified and registered in five stages.
    Research population consists of all of VAT files in Ilam Province(1056 files 540 real persons and 516 legal persons) during a period of the second half of the year of 1387 to 1390. The sample was taken simply randomly the volume of which was set at 280 files according to Morgan's table (143 real persons and 137 legal persons). In this study, data was collected and analyzed by means of records of taxpayers (real or legal). To investigate this hypothesis, Pearson's correlation coefficient was used. Result Analysis, indicated that imposition of tax fines, cause the prevention of tax evasion in the VAT system of Ilam province.
    Keywords: Fine, Tax, VAT, Taxpayers
  • Maryam Kahani *, Mehdi Salehi, Kiyana Hamid Puor Pages 37-46
    The purpose of this paper is to investigate role of price changes on the conservatism in the production governmental organization listed on the Tehran Stock Exchange from 2007-2012. This study includes 58 institutes and 348 observations (year–company). Paper uses regression analysis based on Βusua (1997) model in which conservatism as the dependent variable and changes of price to initial price as independent variables. So means of production that organizations produce so that bank ,credit and financial institute ,insurance and intermediate organization are not considered. In addtion means of government that more than of 50% shares related to governmental organizations. The paper shows that changes of share price is not significantly with conservatism in the production governmental organizations so there is negative relation between them. Also the changes of share price are not significantly with timeliness of losses recognition and timeliness of gains recognition in the production governmental organizations so there is negative relation between them.
    Keywords: accounting conservatism, share price variation, production governmental organization
  • Roghieh Taghipoor Kazemi *, Mohsen Mohammedan Saravi Pages 47-54
    The aim of this study is the survey and evaluation performance of department of supervision on the comptrollers of Ministry of Economic Affairs and Finance based on the Organizational Excellence Model of Malcolm Baldrige.
    In this study, used a standard questionnaire based on the Malcolm Baldrige model to evaluated staff performance of department of Ministry of Economic Affairs and Finance. To do this study was used of Organizational Excellence Model questionnaire of Baldrige. In the questionnaire, 29 specific questions are designed regarding performance evaluation of each area that among the studied samples were distributed which includes 110 of the based comptrollers in Tehran.
    The results of the collected questionnaire has shown that the performance of department of supervision on the comptrollers is appropriate based on the model of organizational excellence of Baldrige. The results of the ranking of the variables has shown the emphasis on the areas of leadership, management and less emphasis on the areas of customer orientation is evident.
    Therefore, based on the obtained results can be suggested the use of the Malcolm Baldrige model in evaluating the performance of other government agencies.
    Keywords: Performance management, performance evaluation, organizational excellence models, the Malcolm Baldrige model
  • Seyed Ali Hoseini, Azadeh Madahi, Marzie Momenzadeh * Pages 55-68
    The main purpose of this study is identifying the internal audit function at Iran university of Medical Sciences and Tehran university of Medical Sciences. The other purpose of this research is providing an insight to the current and future internal audit activities of the university for next 5 years. So, internal audit functions were derived from the related resources of internal audit and literature review. Then, in order to identify the key internal audit function in the universities, two major functions (assurance and consulting) had surveyed from related internal audit individuals at Iran and Tehran universities of Medical Sciences. The survey were done by distribution of 80 questionnaires among knowledgeable and related people to internal audit of both universities such as internal auditors, chief financial officers and deputy finance, financial experts in 1393 and the results were analyzed using appropriate statistical tests. The results show that assurance activities are more important than consulting activities and more times and efforts are dedicated to financial and compliance auditing. But respondents believe that activities related to assurance function are not sufficient for both universities and investigating their prospective about the future activities of the internal audit shows that internal auditors are expected to perform operational and consulting internal audit such as governance, control and special projects based on management needs.
    Keywords: Internal audit, Assurance, Consulting, University
  • Reza Jamei *, Faezeh Rezaee Yamin, Ebrahim Ebrahimi Pages 69-80
    This study investigates the response of the accounting, in addition to the financial reporting system in the tax organization of the province of Kermanshah. In the past, the response role has been recognized as one of the prime responsibilities of the governments. As a result, providing the ground and conditions and knowing how to respond in a governmental system has considerable importance.
    While being a descriptive study, this research has some applied objectives. In order to investigate the hypotheses used in this research, the Prison Correlation and Regression test has been used.
    The results of examining the applied hypotheses depicted that there is a reasonable relationship with a confidence level of 99% between the response of the accounting/ financial reporting system in the tax organization and 1-revealing the pertinent facts, 2- respecting the civil rights and presenting easy-to-understand information to them, 3- preparing the related reports and 4- expected characteristics of an appropriate financial reporting system.
    The final conclusion of this study indicate that the governmental accounting and financial reporting plays an important role in governmental organizations, caused to do the right way duty to respond.
    Keywords: Response, Accounting system, Financial reporting, Tax organization
  • Hamid Bodaghi, Hamid Reza Rezaei, Mostafa Ghannad * Pages 81-96
    Purpose
    Accounting information system, as a supplier of information for managers in order for making accurate and reasonable decisions, is of great importance to achieve the organizational goals when encountering adversities. The applied accounting basis for presenting accounting information affects public section’s reporting. As a result, appropriate accounting basis should be deployed in the public section. The present study aimed to assess the adversities which may occur during the process of accrual basis in accounting of public section.
    Methodology
    Needed data was collected through a questionnaire distribution among the employed accountants and financial managers in public organizations of Khorassan Razavi. Binomial test was applied due to the non-normality of the research sample for testing the hypotheses.
    Findings: The achieved findings of hypotheses testing indicated that employed accountants and financial managers in public organizations regarded the followings as adversities ahead of executing accrual basis: paucity of rules and regulations based on supporting the execution of accrual accounting, lack of regulated standards of public accounting in Iran, cultural deficiencies in asking and giving response.
    Originality/value: The current study intended to investigated adversities and obstacles which may occur when applying accrual basis in public organizations. Removing these difficulties could facilitate and modify accounting basis in the public section.
    Keywords: Adversities, obstacles of applying accrual basis, cash basis, accrual basis, basis change in accounting of public section