فهرست مطالب

حسابداری دولتی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1396)

نشریه حسابداری دولتی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رحمت الله اکرمی، علی فعال قیومی، محمدحسین قدیریان آرانی * صفحات 7-16
    تعیین دوره زمانی غیر واقع بینانه، یکی از دلایل اصلی عدم موفقیت در پیاده سازی مبنای حسابداری تعهدی در بخش عمومی تلقی می شود، بنابراین تعیین بازه زمانی مناسب برای این امر بسیار با اهمیت است. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی عملی بودن اجرای کامل گذار به حسابداری تعهدی در بخش عمومی ایران در بازه زمانی تعیین شده در قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) می باشد. در این پژوهش با بررسی شرایط و منابع لازم برای پیاده سازی حسابداری تعهدی در بخش عمومی، عوامل موثر بر دوره گذار و مرور تجربه برخی کشورها در این زمینه، چنین نتیجه گیری شد که بازه زمانی تعیین شده در قانون یاد شده با توجه به گسترده بودن بخش عمومی ایران، محدودیت منابع و زیرساخت ها واقع بینانه نیست. از آن جا که استمرار حرکت به سوی حسابداری تعهدی در بخش عمومی و اجرای کامل آن می تواند دولت را در مسیر تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی یاری کند، پیشنهاد می گردد با در نظر گرفتن شرایط موجود و تجربه کشورهای دیگر، بازه زمانی مناسب و واقع بینانه ای برای اجرای کامل حسابداری تعهدی در بخش عمومی ایران در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: حسابداری بخش عمومی، مبنای تعهدی، مبنای نقدی، دوره گذار
  • سعید بذرافشان *، احمد خدامی پور صفحات 17-28
    بحران اقتصادی موضوعی است که می تواند هر کشوری را در فرآیند بودجه ریزی با مشکل انحراف بودجه مواجه نماید. با توجه به تحریم های اقتصادی فراوانی که ایران با آن مواجه است ضروری است تا حد امکان انحراف بودجه کاهش یابد. هدف این پژوهش، بررسی اثر استفاده از کنترل بودجه انقباضی بر انحراف بودجه ایران با در نظر گرفتن متغیر تعدیلگر آشفتگی بودجه است. داده های مربوط به متغیر کنترل بودجه انقباضی از روش پیمایشی و داده های مربوط به متغیر انحراف بودجه و آشفتگی بودجه از گزارش های درون سازمانی سازمان برنامه و بودجه برای سال های متوالی 1393 الی 1395 (3 سال) استخراج شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار Smart-PLS انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد ارتباط بین کنترل بودجه انقباضی و انحراف بودجه، معکوس و معنی دار است. اما متغیر آشفتگی بودجه اثری معنی دار بر این رابطه ندارد. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل نتایج نشان می دهد انحراف بودجه سال های گذشته بر انحراف بودجه سال های آینده اثری معنی دار دارد اما بر استفاده از کنترل بودجه انقباضی اثری معنی دار ندارد.
    کلیدواژگان: آشفتگی بودجه، انحراف بودجه، کنترل بودجه انقباضی
  • کاوه قادری * صفحات 29-40
    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر ارتقای مسئولیت پاسخگویی مدیران بخش عمومی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران ارگان ها و نهادهای دولتی سطح استان کردستان بوده است.
    تعداد سازمان های دولتی سطح استان 490 واحد بوده که به کمک آماره کوکران و در سطح خطای 1% و اطمینان 95% تعداد 204 مورد جامعه آماری در نظر گرفته شده است. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع پیمایشی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است.
    پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ سنجیده شده که در نهایت مقدار آلفای کرونباخ در همه موارد بیشتر از 7/0 بوده و این نشان دهنده قابلیت اعتماد یا همان پایایی است. و برای آزمون فرضیه ها با توجه به نرمال بودن داده ها از روش های آماری پارامتریک استفاده گردید. و بر اساس یافته های پژوهش سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت ومعنی دار بر ارتقای مسئولیت پاسخگویی مدیران بخش عموم دارد. در واقع مدیران بخش عمومی در مناطق با سرمایه اجتماعی مطلوب به بهترین نحو ممکن در قبال افکار عمومی پاسخگو خواهند بود.
    کلیدواژگان: اعتماد، بخش عمومی، پاسخگویی، سرمایه اجتماعی
  • فاطمه بابایی *، حسین جهانگیری کلوری، فاطمه پیکانی صفحات 41-56
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تجربی پیامدهای اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده در نظام مالیاتی ایران می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. فرضیه های پژوهش بر اساس پرسشنامه ای با طیف لیکرت طراحی شد و بین 105 نفر از کارکنان سازمان امور مالیاتی به طور تصادفی ساده و بدون جایگزینی توزیع گردید. اطلاعات استخراج شده از طریق اکسل تلخیص و طبقه بندی گردیده و درنهایت از طریق نرم افزار SPSS و با استفاده ازآزمون های آماری پارامتریک t فرضیات پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصل نشان می دهد که اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده تا حدود زیادی بر عملکرد اقتصادی دولت تاثیرگذار است. علاوه براین، یافته های این پژوهش موید این است که چالش های متعددی در مسیر اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد که بر نحوه اجرای آن تاثیر گذار است. از آنجا که اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده تاثیر مطلوبی بر عملکرد دولت دارد، بایستی تدابیر و تمهیدات لازم جهت مدیریت چالش های پیش روی اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و افزایش کارایی و بهره وری این سیستم توسط مسئولین ذیربط اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، عملکرد اقتصادی دولت، چالش های سیستم مالیات بر ارزش افزوده
  • محمدرضا ربیعی مندجین *، سعید قلی زاده نرگسی صفحات 57-68
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر توانمندسازی از طریق سطح انگیزه بر عملکرد شغلی ذیحساب ها در وزارت امور اقتصادی و دارایی می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا توصیفی پیمایشی می باشد. به منظور انجام این تحقیق پرسشنامه های استانداردی تهیه شد و در میان نمونه ای از جامعه آماری توزیع گردید. جامعه آماری در این تحقیق کلیه ذیحسابان دستگاه های اجرایی استان تهران و معاونین ذیحسابان و مدیران مالی دستگاه های اجرایی استان تهران می باشند که پرسشنامه ها بین نمونه ای مشتمل بر 148 نفر از اعضای این جامعه به روش تصادفی ساده توزیع گردید. نتایج تحقیق نشان داد توانمندسازی کارکنان و ابعاد آن که شامل احساس معناداری، شایستگی و تاثیرگذاری می باشد، از طریق بهبود سطح انگیزه، بر عملکرد شغلی کارکنان تاثیرگذار است ولی از میان ابعاد توانمندسازی، استقلال کارکنان از طریق بهبود سطح انگیزه نمی تواند بر عملکرد شغلی کارکنان تاثیر معناداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، سطح انگیزه، عملکرد شغلی، وزارت امور اقتصادی و دارایی
  • سید حسام وقفی *، محمد مهدی قمیان، علی فیاض، سامیران خواجه زاده صفحات 69-76
    یکی از مباحث انکارنشدنی در سازمان های امروزی این مسئله است که دانش بطور فزاینده ای بعنوان یک دارایی مهم مورد توجه قرار گرفته و در سازمان های بخش دولتی، عمومی و خصوصی برای ایجاد مزیت رقابتی، مدیریت می‏شود. در این تحقیق، میزان تاثیر مولفه های مدیریت دانش بر خلاقیت و یادگیری کارکنان شهرداری منطقه یک کلانشهر مشهد، مورد مطالعه قرار گرفته است. منطقه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه‏ای دو مرحله‏ای انتخاب شده است. برای تعیین حجم نمونه کارکنان از جدول مورگان و جهت انتخاب نمونه ها از روش تصادفی ساده استفاده گردیده است. ابزار سنجش، پرسشنامه پنج گزینه ای در مقیاس لیکرت (حاوی 58 پرسش متناظر با زیر متغیرهای تحقیق) بوده که روایی آن با استفاده از روش تحلیل محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (نرم افزار R)، تایید شده است. برونداد تحقیق نشان داده که ابعاد مدیریت دانش باعث افزایش خلاقیت سازمانی و افزایش یادگیری سازمانی می‏گردد.نمونه کارکنان از جدول مورگان و جهت انتخاب نمونه ها از روش تصادفی ساده استفاده گردیده است. ابزار سنجش، پرسشنامه پنج گزینه ای در مقیاس لیکرت (حاوی 58 پرسش متناظر با زیر متغیرهای تحقیق) بوده که روایی آن با استفاده از روش تحلیل محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (نرم افزار R)، تایید شده است. برونداد تحقیق نشان داده که ابعاد مدیریت دانش باعث افزایش خلاقیت سازمانی و افزایش یادگیری سازمانی می‏گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلاقیت، یادگیری سازمانی، سازمان های بخش عمومی، شهرداری
  • محمد نظری پور * صفحات 77-90
    حسابرسی عملکرد از طریق ارائه تجزیه و تحلیلهای عینی و بی طرف از عملکرد مقامات و کارکنان بخش عمومی تلاش دارد به آنها در مواردی همچون بهبود عملکرد، کاهش هزینه ها و اتخاذ تصمیمات داده محور و آگاهانه کمک نماید. هدف این پژوهش بررسی نقش حسابرسی عملکرد در بهبود عملکرد بخش عمومی است. جامعه آماری این پژوهش حسابرسان و حسابداران شاغل در بخش عمومی است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیکهای آمار توصیفی همچون میانگین و رتبه بندی میانگین استفاده شد. با توجه به نتایج پژوهش توجه به هر سه مولفه حسابرسی عملکرد (صرفه اقتصادی، کارآیی و اثربخشی) در انجام حسابرسی عملکرد ضروری است. بعلاوه، نتایج پژوهش نشان داد علاوه بر حرفه حسبرسی به تخصص سایر حرفه ها در انجام حسابرسی عملکرد نیاز است. مهمترین محدودیت حسابرسی عملکرد، عدم همکاری و تعهد مدیران ارشد در فرایند اجرای این نوع حسابرسی تشخیص داده شد. درنهایت، یافته های پژوهش نشان داد که حسابرسی عملکرد می تواند باعث ارتقاء پاسخگوئی بخش عمومی و استفاده اقتصادی، کارآمد و اثربخش از منابع بخش عمومی شود.
    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، صرفه اقتصادی کارآیی، اثربخشی و بخش عمومی
  • زهرا پورزمانی *، داوود معینیان صفحات 91-102
    وجود ضوابط معتبر برای اطمینان از کیفیت مطلوب گزارش های مالی یکی از مهمترین پایه های نظام پاسخگویی بخش دولتی است و استانداردهای حسابداری هسته اصلی این ضوابط را تشکیل می دهند.
    این پژوهش با هدف مطابقت ویژگی های کیفی گزارش های مالی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور از نظر نحوه ارائه اطلاعات، با استانداردهای حسابداری بخش عمومی صورت می گیرد.
    جامعه آماری شامل 104 نفر از مدیران مالی و بودجه دانشگاه های علوم پزشکی و کارشناسان مرتبط بودجه وزارت بهداشت است. داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری و از طریق نرم افزارهای Excel و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. روش های آماری مورد استفاده شامل آزمون کولموگوروف- اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن داده ها، ضریب همبستگی اسپیرمن برای بررسی همبستگی بین متغیر ها وآزمون میانگین یک جامعه و آزمون دو جمله ای برای بررسی فرضیه ها، می باشد.
    یافته ها بیانگر آن است که ویژگی های کیفی اطلاعات ارائه شده در گزارش های مالی دانشگاه های علوم پزشکی از نظر نحوه ارائه اطلاعات، با استانداردهای حسابداری بخش عمومی مطابقت دارد.
    نتیجه گیری
    دانشگاه های علوم پزشکی، با اندک تغییرات و بازنگری در نحوه ارائه صورت های مالی و گزارشگری خود می توانند با استانداردهای حسابداری بخش عمومی همسو شوند.
    کلیدواژگان: ویژگی های کیفی اطلاعات، پاسخگویی، دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، استانداردهای حسابداری بخش عمومی
|
  • S.R. Akrami, A. Faal Ghayoumi, M.H. Ghadirian Arani * Pages 7-16
    Since unrealistic timescales were identified as one of the reasons for accounting reform failures in the public sector, determining the appropriate timeframe for implementation of accrual accounting is very important. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the feasibility of the full implementation of accrual accounting in Iran public sector within the timeframe determined in the law of the regulation of part of the governmental financial rules (2). In this study, conditions and resources required for implementation of accrual accounting in the public sector, affecting factors in the transition period, and experience of some countries in adopting accrual accounting are reviewed and then, on that basis, it’s concluded that the determined timeframe in above law is not realistic and practicable due to constraints of resources, insufficient infrastructure, and size of Iran public sector. As the continuation of the move towards accrual accounting in the public sector to full implementation can help the government to achieve the goals of the resistive economy, it is suggested that by considering the existing conditions and experiences of other countries, a reasonable and realistic timeframe to be determined for full implementation of accrual accounting in Iran public sector.
    Keywords: Public Sector Accounting, Cash Basis, Accrual Basis, Transition Period
  • Saeed Bazrafshan *, Ahmad Khodami Pour Pages 17-28
    The main objective of this study is to investigate the effect of tight budgetary control (TBC) on budget deviation regard to budget turbulence as moderator variable. Tight budgetary control variable related data are extracted by Questionnaire method and budget deviation and budget turbulence related data are extracted from internal reports of Plan and Budget Organization(PBO) since years 2012 to 2015. Population of this study consisted of experts Budget and Planning Organization(BPO) of Iran. The results showed relation between TBC and budget deviation is reversed and significant. However, moderator variable does not have a significant effect on this relation. In addition, the results showed Past budget deviation has a significant effect on budget deviation coming years, but has no significant effect on the use of TBC. However, moderator variable does not have a significant effect on this relation. In addition, the results showed Past budget deviation has a significant effect on budget deviation coming years, but has no significant effect on the use of TBC.
    Keywords: budget deviation, budget turbulence, tight budget control
  • K. Ghaderi * Pages 29-40
    The present study aims at evaluating effects of social capital on improving accountability of public sector managers. The study consisted of all managers of state organs and institutions of the province of Kurdistan. The number of government organizations across the province to help 490 units Cochran statistic and the error level of 1% and 95% of the population is considered of 204. The research method was applied and the nature and description of the survey methodology. Data collection tool was a questionnaire. Its reliability was measured by Cronbach's alpha that the Cronbach's alpha higher than 0.7 in all cases, and this represents reliability. And to test hypotheses regarding the normality of the data, parametric statistical methods were used. The results show that is social capital and significant positive impact on improving the accountability of public officials is responsibility. In fact, public sector managers in areas with high social capital in the best way possible for the general public will be held accountable.
    Keywords: social capital, Accountability, trust, public section
  • F. Babaei *, H. Jahangiri Kalouri, F. Peykani Pages 41-56
    The aim of this study is to investigate the implications and challenges of the pilot implementation of the Value-Added Tax (VAT) in the Tax System in Iran. This study is a descriptive survey. The research hypothesis is based on the Likert scale questionnaire was designed .The required data were collected via questioners distributed among 105 employees of Taxation Affairs Organization. The gathered data was summarized and classified using Excel. Then, the research hypotheses were examined via SPSS software and parametric t-tests. The results indicate that the implementation of VAT influenced the economic performance of the government to a great extent. In addition, the findings of this study show that there are numerous challenges in the course of implementing VAT, which affect the way this law is executed. Since it was found that the implementation of VAT exerted a positive influence on the government’s performance, it is essential for the authorities to come up with some efficient policy to overcome the challenges facing the implementation of VAT and to boost the efficiency and productivity of this system.
    Keywords: Value-added Tax (VAT), government's economic performance, challenges of VAT system
  • Mohammadreza Rabiee Mandejin *, Saeed Gholizadeh Nargesie Pages 57-68
    The main purpose of this research is to investigate the effect of empowerment through the level of motivation on job performance in the Ministry of Economic Affairs and Finance. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive survey method. To do this research, standard questionnaires were prepared and distributed among a sample of the statistical population. The statistical population in this research is all the executive bodies of Tehran province and the deputies of Dhihsaban and financial managers of executive bodies of Tehran province. The questionnaires were distributed among a sample of 148 members of this society, distributed randomly. The results of the research showed that employee empowerment and its dimensions, including meaningfulness, competence and effectiveness, have an impact on employee performance through improving the level of motivation. But among empowerment dimensions, employee autonomy through improving the level of motivation can not affect job performance Employees have a significant impact.
    Keywords: Empowerment, motivation level, job performance, Ministry of Economic Affairs, Finance
  • S.H. Vaghfi *, A. Fayaz, Samiran Khajehzadeh Pages 69-76
    Obviously, the knowledge has been considered as an important asset and is managed for creation of competitive advantage in private and public sector organizations. In the present study, effect amount of knowledge management factors on creativity and learning of zone one Mashhad municipality employees as been studied. This zone has been selected via two phased clustered method. Morgan method has been used for determination of size of samples and simple accidental method has been used for selection of samples. Measuring tool is Likert questionnaire ( includes 58 questions) whose validity is confirmed with content analysis method and its reliability is confirmed with alpha cronbach method (software R). The output of the study indicates aspects of knowledge management causes increasing organizational creativity and learning. The output of the study indicates aspects of knowledge management causes increasing organizational creativity and learning. s of knowledge management causes increasing organizational creativity and learning. The output of the study indicates aspects of knowledge management causes increasing organizational creativity and learning.
    Keywords: Knowledge management, creativity, organizational learning, public sector organizations, municipality
  • Mohammad Nazaripour * Pages 77-90
    Performance audits provide elected officials and government employees with an objective, third- party analysis of their operations to help them improve performance, reduce costs, and make informed, data-driven decisions. The purpose of this study is to investigate the role of performance audit in improving public sector’s performance. The population of this study is the auditors and accountants working in the public sector (Supreme Audit Court). The needed data was gathered through questionnaire. Descriptive statistical analysis including mean score and mean score ranking was used to analyze data. According to the research findings, paying attention to all three elements of performance audit (economy, efficiency, and effectiveness) is necessary. In addition, the results show that the public auditor is not the only profession that can carry out performance audit, but can team up with other professions. “Lack of cooperation and commitment from top managers in conducting a performance audit” was recognized as the top most constraint. Furthermore, performance audit was claimed to be able to enhance public accountability, as well as to enable more economical, efficient and effective utilizing of public resources.
    Keywords: Performance Audit, Economy, Efficiency, Effectiveness, Public Sector
  • Zahra Pourzamani *, D. Moeiniyan Pages 91-102
    Valid regulations to ensure high quality of financial reporting is considered as one of the most important pillars of accountability in public sector and accounting standards will form the core of these regulations. This study aimed to match the qualitative characteristics of financial reporting in medical universities across the country in terms of providing information to the accounting standards in public sector. The population composed 104 financial executives and fund of medical universities and experts of Ministry of Health.The data collected through questionnaires and then were analyzed through Excel and SPSS software. Statistical methods used including Kolmogrov- Smirnov test for normality survey data, Spearman correlation coefficient to analyze the relationship between variables and the mean population test and binomial test is to check the hypotheses. The findings indicate that the qualitative characteristics of financial reporting information provided in medical universities are matched to the public sector accounting standards in terms of providing information.
    Keywords: Qualitative Characteristics of Information, Accountability, Public Sector Accounting Standards