فهرست مطالب

حسابداری دولتی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1395)

نشریه حسابداری دولتی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • رویا دارابی*، سید جواد حبیب زاده بایگی صفحات 7-18
    بی تردید یکی از بهترین راه های تحلیل تاثیر مالکیت دولت بر عملکرد شرکت، مقایسه عملکرد بنگاه های دولتی با شرکت های خصوصی است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر مالکیت دولتی بر عملکرد مالی و اقتصادی شرکت ها است.
    به این منظور نمونه آماریی شامل 150 شرکت طی سال های 1389 تا 1393 در نظر گرفته شده و از رگرسیون فازی جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است. در این تحقیق بازده دارایی به عنوان معیار عملکرد مالی و ارزش افزوده اقتصادی به عنوان معیار کمی نمودن عملکرد اقتصادی در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، اندازه شرکت و اهرم مالی شرکت به عنوان متغیر کنترل در مدل آماری منظور شده است.
    یافته های پژوهش حاکی از عدم وجود رابطه معنادار بین مالکیت دولتی با عملکرد مالی و اقتصادی شرکت است. از سوی دیگر نتایج آزمون نشان می دهد بین اندازه شرکت با عملکرد مالی و اقتصادی شرکت رابطه معنادار و مستقیم و بین اهرم مالی با عملکرد مالی و اقتصادی شرکت رابطه ی معنادار و معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: مالکیت دولتی، عملکرد مالی و اقتصادی، رگرسیون فازی
  • احمد پیفه، حمید زارعی*، حسین جعفری جم صفحات 19-34
    موضوع و هدف مقاله: با توجه به تفاوت های ساختار نظری ابعاد فرهنگ ملی در سراسر جهان و اثبات تاثیرگذاری فرهنگ بر روش های تجاری، نظام های قانومند، هنجارهای اجتماعی و حتی نرخ رشد اقتصادی، در این پژوهش به بررسی و توصیف اثر فرهنگ ملی بر بودجه بندی بخش عمومی پرداخته می شود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف بنیادی بوده و با روش میدانی در دسته نیمه تجربی با رویکرد همبستگی قرار دارد. در این مطالعه از 4 شاخص مطالعاتی هافستید به عنوان متغیرهای مستقل بهره گرفته شده است. بودجه بندی بخش عمومی با توجه به بسط مخارج بخش عمومی در کنترل قوه مقننه (قدرت مجلس یا قدرت کنترل مجلس ) و شفافیت بودجه بندی بخش عمومی انجام می شود. داده های این دو متغیر وابسته در جمهوری اسلامی ایران با استفاده از پرسشنامه های توزیع شده و برای سایر کشور جهان با استفاده از پایگاه داده سازمان های همکاری اقتصادی و توسعه و بانک جهانی استخراج شده است. جهت انجام محاسبات آماری از نرم افزار استتا 13 استفاده شده است.
    یافته های پژوهش: شاخص فاصله قدرت دارای رابطه منفی با قدرت کنترل مجلس بوده و شاخص های فردگرایی، مردانه طبعی و ابهام گریزی دارای رابطه مثبتی با قدرت کنترل مجلس می باشند. همچنین شاخص فردگرایی و مردانه طبعی دارای رابطه مثبت با شفافیت بودجه بندی است.
    نتیجه گیری
    بین شاخص های فرهنگی هافستید و بودجه بندی بخش عمومی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ابعاد فرهنگ ملی، روش های بودجه بندی، شفافیت بودجه بندی، قدرت کنترل مجلس
  • حیدر محمدزاده سالطه*، حمیده فرجی صفحات 35-46
    در سه دهه گذشته، یک حرکت جهانی آهسته اما پیوسته به وسیله اکثر دولتها برای تغییر از مبنای نقدی به مبنای تعهدی کامل حسابداری در حال انجام است .این تغییر در نتیجه خواستار پاسخگویی بیشتر، افزایش شفافیت اطلاعات و تصمیم گیری آگاهانه از بخشهای عمومی است.از این رو،هدف اصلی این پژوهش بررسی محرک ها و موانع تغییرات حسابداری دولتی در نظام گزارشگری مالی بخش عمومی ایران می باشد.
    پژوهش،از نوع پژوهشهای پیمایشی است. داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه طراحی شده با ضریب آلفای کرونباخ نهایی 82/0 ونمونه ی 96 نفری از میان اساتید دانشگاه ها،حسابرسان دیوان محاسبات،ذیحسابان و مدیران دستگاه های دولتی، از طریق دو آزمونT و آزمون فریدمن با نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.
    نتایج حاصل نشان دهنده این است که عوامل الزامات قانونی،غالب شدن دکترین خاص،الزامات و توصیه های جوامع بین المللی،بحران های مالی و اقتصادی و بهبود شفافیت مالی از محرک های تغییرات حسابداری دولتی در نظام گزارشگری مالی بخش عمومی ایران می باشند. از موانع تغییرات حسابداری دولتی نیز میتوان به کمبود نیروهای متخصص مالی،نارسایی برخی قوانین و مقررات مالی و محاسباتی،نبود استانداردها و روش های حسابداری دولتی کافی،نبود چارچوب نظری و فرهنگ پاسخگویی و پاسخ خواهی اشاره کرد.همچنین با توجه به یافته های پژوهش میتوان چنین نتیجه گرفت که،در بین محرک ها عامل بهبود شفافیت مالی و در بین موانع نیز عامل نارسایی برخی قوانین و مقررات مالی و محاسباتی در اولویت اول قرار دارد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی بخش عمومی، تغییرات حسابداری دولتی، محرکهای حسابداری دولتی، موانع حسابداری دولتی
  • قدرت الله حیدری نژاد*، کاوه پرندین صفحات 47-56
    نقاط ضعف و مشکلات مربوط به اندازه گیری عملکرد، ناشی از علاقه فروکش در مدیریت عملکرد نیست، بلکه به علت عوارض جانبی قابل توجه ناشی از بکارگیری نامناسب سیستم های مدیریت عملکرد در بخش دولتی می باشد. که باعث می شود مدیریت عملکرد به عنوان یک وظیفه سخت و پیچیده برای مدیران بخش دولتی مطرح باشد.دراین راستا در بخش اول مقاله مشکلات بکارگیری چک لیست های مدیریتی و کنترل بودجه ای (ویژه سازمان های دولتی) شاخص های کلیدی عملکرد ، کارت ارزیابی متوازن و مدیریت ناب (فن آوری های بخش خصوصی استفاده شده در بخش عمومی) بررسی گردیده و در بخش دوم براساس کمک گرفتن از نظریه پیچیدگی ،مدیریت عملکرد سازمان های دولتی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش با استفاده از نتایج تحقیقات پیشین و به صورت کتابخانه ای به بررسی این موضوع پرداخته است. نتایج نشان دهنده آن است که مدیریت عملکرد در بخش دولتی همچنان با مشکلات بزرگی مواجه هست و تجدیدنظر در شیوه های موجود برای جلوگیری از اثرات منفی بکارگیری آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، تئوری پیچیدگی، سازمان های دولتی
  • محمود لاری دشت بیاض، کامران قائم مقامی*، علی ملکی صفحات 57-66
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر در تعیین معیارهای حسابرسی عملکرد در دستگاه های اجرایی می باشد. این پژوهش از نوع قیاسی- استقرایی است که شامل 316 نفر از حسابرسان دیوان محاسبات کشور، ذیحسابان و مدیران مالی دستگاه های اجرایی است. اطلاعات پژوهش با استفاده از پرسشنامه ای شامل 36 سوال برای چهار عامل اجرای بودجه ریزی عملیاتی، اجرای حسابداری تعهدی در بخش دولتی،وجود قوانین و مقررات لازم الاجرا و چارچوب نظری استانداردهای حسابداری دولتی گردآوری و از روش های آماری توصیفی و استنباطی از قبیل آزمون همبستگی پیرسون، آزمون تفاوت میانگین و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که پیاده سازی و اجرای نظام بودجه ریزی عملیاتی، اجرای حسابداری تعهدی در بخش دولتی، وجود قوانین و مقررات لازم در اجرا و تدوین چارچوب نظری استانداردهای حسابداری دولتی مهم ترین عوامل در تعیین معیارهای حسابرسی عملکرد می باشند.
    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، معیار، بودجه ریزی عملیاتی، حسابداری تعهدی
  • غلامرضا کردستانی، حسین پارسیان *، فرشاد جمشیدی کلانتری صفحات 67-78
    در این پژوهش به بررسی تاثیر رویکرد مشارکتی در بودجه ریزی بر مبنای عملکرد بر پاسخگویی در بخش عمومی پرداخته شد. بودجه ریزی بر مبنای عملکرد مبنایی برای پاسخگویی بیشتر در برابر استفاده از منابع سازمان فراهم می سازد. این پژوهش از نوع پیمایشی-کاربردی است. جامعه آماری پژوهش کارشناسان و مدیران سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 80 نفر انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه بوده و برای آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و از نوع تحلیل عاملی تاییدی با رویکرد حداقل مربعات جزئی و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که زیرساخت های موجود بودجه ریزی بر مبنای عملکرد بر پاسخگویی مالی در بخش عمومی تاثیری ندارد، در صورتی که تاثیر منفی بر پاسخگویی عملیاتی دارد. استقرار زیر ساخت های بودجه ریزی بر مبنای عملکرد و به کارگیری رویکرد مشارکتی در امر بودجه ریزی موجب ارتقای سطح مسئولیت پاسخگویی دولت در بخش عمومی می شود.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، پاسخگویی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
  • محمدرضا عسگری، مهدی نجفی * صفحات 79-86
    صندوق بین المللی پول (IMF) یک موسسه مالی مستقل جهانی است که در سال 1947 تاسیس و در سال 1986 نظام آمارهای مالی دولت (GFS) را برای شفافیت بودجه ای اعضا پیشنهاد داده و در سال 2001 آن را مورد بازنگری قرار داد.
    این نظام به عنوان ابزاری برای گزارش های مالی جهت پاسخگویی به شهروندان و نمایندگان قانونی آنها مورد استفاده قرار می گیرد. این تحقیق به بررسی عوامل تاثیر گذار نظام آمارهای مالی دولت بر گزارشگری مالی دولتی پرداخته است. از بین عوامل تاثیرگذار نظام آمارهای مالی دولت سه عامل مبنای تعهدی، شناسایی صحیح جریان منابع و شناسایی دارایی ها، بدهی ها و ارزش افزوده به عنوان فرضیه های تحقیق درنظر گرفته شده است. تاکید این تحقیق بر نظارت، کنترل و گزارشگری به خصوص در ابعاد مالی و اقتصادی و تحقق اهداف کمی و کیفی منابع و مصارف بودجه ای با در نظرگرفتن الزامات صندوق بین المللی پول و نظام آمارهای مالی دولت می باشد.
    کلیدواژگان: نظام آمارهای مالی دولت، گزارشگری مالی دولتی، GFS
|
  • Roya Darabi *, Seyed Javad Habibzadeh Baygi Pages 7-18
    Undoubtedly one of the best ways to analyze the impact of government ownership of the company's performance is compare the performance of government agencies and private companies. The aim of this study was to evaluate the effect of government ownership of the economic and financial performance of the company.
    The samples included 150 companies during 2010 to 2014 and fuzzy regression was used to test the hypotheses. In this study, return on assets as a measure of financial performance and economic value added as a measure of economic performance is considered. In addition, the firm size and the financial leverage as control variables in the statistical model is intended.
    The results showed no significant relationship between state ownership and economic and financial performance of the company. The test results also show that the positive relationship between firm size with the financial and economic performance and negative relationship between financial leverage with the financial and economic performance.
    Keywords: Government Ownership, Financial, Economic Performance, fuzzy regression
  • Ahmad Pifeh, Hamid Zarei *, Hossein Jaafari Jam Pages 19-34
    Introduction
    Differences in cultural philosophy at the national level have been theorized to affect business practices, legal systems, social behavior norms, educational achievements and even the rate of economic growth. This literature is extended to examine the effect of national culture on government budgeting practices.
    Methodology
    This study is fundamental and classified as Semi-experimental with regression approach.
    In this research Hofstede's 4 factor cultural dimensions are used. Government budgeting practices are classified with respect to the extent to which the legislative body controls government expenditures (Legislative "Power of the Purse"), and also the extent to which the budgets are transparent to both the legislature and the general public (Budget Transparency). Dependent variable data are gathered using the Delphi method and questionnaires distributed among budgeting experts in Iran. Other 32 countries data covered in both the OECD / World Bank Government Budgeting Practices Surveys and Hofstede's national culture dimensions study in 2012. For statistical analysis the software Stata 13 is used.
    Findings: The followings has been achieved: Hofstede's Power of distance index has a negative relation with Legislative Power of the Purse measure while Individualism, Masculinity and Uncertainty Avoidance indices are remarkably and positively related to; Individualism and Masculinity indices are significantly and positively related to Budgeting Transparency.
    Results
    There is a significant relationship between Hofstede's national culture and public sector budgeting.
    Keywords: Budget Transparency, Cultural Dimensions, Legislative Power of the Purse, National Culture
  • Heydar Mohammadzadeh Salteh * Pages 35-46
    In the past three decades, a slowly global movement but uninterrupted by most governments to change from cash to accrual basis accounting in full progress. This change is the result call for greater accountability, increased transparence and more informed decisions in the public sector. Therefore, the main objective of this study was to examine the drivers and barriers to change in government accounting and financial reporting in the public sector of Iran. This study is a survey research. The Cronbach’s Alpha for designed questionnaire has been determined 82 percent and volume of sample was 96 numbers. Data examined with two statistical examinations: T test and and Friedman test which were analyzed using SPSS software.
    The result show that legal compliance, the dominance of a particular doctrine, requirements and recommendations of the international community , financial and economic crisis, improve the financial transparency of stimulus was the driver of changes in government accounting and financial reporting in the public sector of Iran .Barriers to public accounting changes including Shortage of financial experts, failure of some financial and accounting regulations, lack of adequate public accounting standards and methods, lack of a conceptual framework and a culture of accountability Can be mentioned. Also according to this research findings can be concluded that the first priority in driving factor is improving financial transparency and in barrier is failure of some financial rules and regulations and computing.
    Keywords: General Sector Financial Reporting, Governmental Accounting Changes, Government Accounting Drivers, Government Accounting Barriers
  • Ghodratolah Heydarinejad * Pages 47-56
    Weaknesses and problems related to performance measurement is not due to subsided interest in performance management, but due to side effects caused by the inappropriate application of performance management systems in public sector, which makes performance management a difficult and complex task for public sector managers. In this regard, in the first section of the article, difficulties of implementing managerial cheklists and budgetary control (especially governmental organizations) key indicators of performance, BSC and lean management (private sector's technologies used in the public sector) have been investigated and in the second part based on getting help from complexity theory, performance management of governmental organizations has been studied. This research using the results of previous researches and the library has examined this issue. Results indicate that performance management in the public sector is still a big problem and review of the current ways to prevent the negative effects of its application is necessary.
    Keywords: performance management, complexity theory, governmental organizations
  • Mahmood Lari Dasht Bayaz, Kamran Ghaem Maghami * Pages 57-66
    The aim of this study is investigation of factors affecting in determination of performance audit criteria in governmental executive agencies. This study is deductive - inductive, which includes 316 of the Supreme Audit Court of Auditors, accountants and financial managers is executive agencies. With using a questionnaire containing 36 questions for the four operating budget for operational planning, implementation of accrual accounting in the public sector laws and regulations in force and theoretical framework of government accounting standards, all data collected. Descriptive and inferential statistical methods such as Pearson correlation test, the mean difference test and Friedman ranking test was used. The results showed that the implementation of performance-based budgeting, implementation of accrual accounting in the public sector, laws and regulations in force and develop a theoretical framework of government accounting standards are important factors in determining performance audit criteria.
    Keywords: Performance Auditing, Benchmark, Performance Budgeting, Accrual Accounting
  • Gholam Reza Kordestani, Hossein Parsian *, Farshad Jamshidi Kalantari Pages 67-78
    In this study, the impact of participatory approach in performance-based budgeting (PBB) on accountability in the public sector was investigated. The performance-based budgeting provides a basis for more accountability in resources usage. This research is an applied survey. The statistical population of the study was Iranian experts and managers of management and planning organization (MPO) which 80 people were selected with using simple random sampling method. Measurement tool was a questionnaire. For hypothesis test, the SEM (Structural Equation Modeling) of Confirmatory Factor Analysis (CFA) with Partial Least Squares (PLS) method by Smart-PLS software was conducted. The result indicates that the existing of performance-based budgeting infrastructure in the public sector does not affect the financial accountability, while it has a negative impact on the operational accountability. The establishment of the infrastructure performance-based budgeting and team working approach in budgeting process would lead to improvement of government accountability in the public sector.
    Keywords: Performance-Based Budgeting (PBB), Accountability, Management, Planning Organization (MPO)
  • Mohammad Asgari, Mehdi Najafi * Pages 79-86
    International Monetary Fund’s (IMF) is a global independent monetary institution Created in 1947 and In 1986 agenda as the Government Financial Statistics (GFS) issued by the members to observe budgetary transparency which was reviewed in 2001. Through government regulation and financial reports meet the responsibilities of their roles and responsibilities of citizens and their legal representatives, as well as the report by the government accountability and arbitration have been evaluated. Government accounting system, and provide the financial information required by the comprehensive annual financial reports will be published. This research is based on three hypotheses of change in public sector accounting basis of assets, liabilities, and obligations of correct identification of appropriate resources and the public sector to study the subject has been discussed. Investigations of the functional approach. Because the law is applied theories and principles and techniques that have been developed from basic research to solve real problems and employs executive.
    Keywords: GFS, Government, Government Financial Statistics