فهرست مطالب

مطالعات روش شناسی دینی - پیاپی 2 (زمستان 1393)

مجله مطالعات روش شناسی دینی
پیاپی 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد پاکتچی صفحات 10-22
    حسن و قبح به عنوان یک زوج مفهوم کلیدی در حوزه کلام و اصول فقه نزد مذاهب مختلف محل بحث بوده و به خصوص برای مذاهب اهل عدل که یکی از برجسته ترین آنها مذهب امامیه است، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. در تحقیقاتی که در حوزه حسن و قبح ذاتی در دهه های اخیر انجام گرفته، جنبه های وجودشناسی و معرفت شناسی مسئله مورد بررسی قرار گرفته، ولی جای خالی بحث درباره جنبه معناشناسی مسئله کاملا محسوس است. در خصوص معناشناسی حسن و قبح باید توجه داشت به ازای هر یک از گفتمان هایی که می توانند خاستگاه برآمدن معنای حسن و قبح در کلام اسلامی باشند، لازم است معناشناسی این زوج مفهوم دنبال شود؛ این گفتمان ها را می توان در دو گروه اصلی دنبال کرد: گفتمانی شکل گرفته در عصر آغازین اسلامی که بیشتر تکیه بر آموزه های قرآنی و نبوی دارد و از خلال آیات قرآن کریم و احادیث نبوی و اخبار صحابه و تابعین قابل پی جویی است؛ و گفتمانی شکل گرفته در فضای روابط بین الادیانی که حاصل مواجهه عالمان مسلمان با متکلمان ادیان دیگر، اعم از یهودیان، مسیحیان، زردشتیان، مانویان و براهمه است. بی تردید معنای ساخت یافته در کلام اسلامی، برآیندی از این گفتمان ها و خاستگاه هاست و برای روشن شدن ابعاد و مولفه های آن، توجه به خاستگاه های بین الادیانی ضرورتی تمام دارد؛ اما به سبب محدود بودن مجال، این مقاله عهده خاستگاه اول، یعنی گفتمان بازتاب یافته در قرآن و احادیث است.
    کلیدواژگان: حسن و قبح، قرآن، روایت، معناشناسی
  • عبدالرحیم سلیمانی اردستانی صفحات 23-34
    پدیدارشناسی دین رویکردی خاص در مطالعات ادیان در عصر جدید است که از بارزترین مشخصه های آن، گرایش به توصیف در مقابل تحلیل و پرهیز از تحویل و فروکاهش و تعلیق باورهای شخصی و درک همدلانه و پرهیز از ارزش داوری است. از سوی دیگر انحصارگرایی، به معنای انحصار حقانیت و نجاتبخشی در یک دین، در کلام و الاهیات یافت می شود که دفاع و ارزش داوری وظیفه اصلی آن است. یک پرسش مهم در اینجا این است که آیا اساسا یک پدیدارشناس دین می تواند انحصارگرا باشد؟ رودلف اتو از دانشمندان مشهور عصر جدید است که پدیدارشناس دین و تکثرگرا شمرده شده است. سخن ما در این نوشتاراین است که اتو در معروف ترین اثرش، یعنی مفهوم امر قدسی، در واقع یک عالم الاهیات انحصارگراست و اصول پدیدارشناسی را نقض کرده است.
    کلیدواژگان: رودلف اتو، پدیدارشناسی دین، تکثرگرایی دینی، انحصارگرایی دینی
  • سید حسن قریشی کرین صفحات 35-52
    در این مقاله، تصوف، عرفان و فلسفه در سیر تحولی و تطوری اش، از ابتدا تا قرن سیزدهم هجری قمری بر مبنای اندیشه های یکی از علمای مشهور دوره قاجار، میرزای قمی، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. انگیزه اصلی مقاله حاضر، تبیین بستر برخی از مباحث مربوط به اندیشه های عرفانی، فلسفی، اجتماعی و سیاسی یکی از بزرگ ترین اصولیون و مجتهدان آغاز دوره قاجار است. این بررسی از آنجا اهمیت دارد که تفکرات او تاثیر بسیار زیادی در اندیشه های علمای عصر خود و پس از خود گذاشت و این اندیشه ها مبین وضعیت جامعه ایران در آغاز دوره قاجار است. علاوه بر آن عملکرد اشخاص مختلف بر مبنای، آرا و فلسفه و اندیشه اعتقادی و فلسفی خاص خود، طراحی و عملی می شود. به هرحال اقبال به این نوع مباحث می تواند راه گشای برخی از مسائل و معضلات علمی گردد. این مقاله می کوشد تا با اتکا بر اسناد، منابع اصلی و تحقیقات به عمل آمده، زوایای ناگفته حیات علمی، سیاسی و نظرات میرزای قمی را در ساحت تصوف، عرفان و فلسفه، با توجه به پویش تاریخی رخدادها و پیامدهای آن موردمطالعه قرار دهد.
    میرزای قمی، به عنوان یکی از اصولیون بزرگ، به تصوف و فلسفه بر اساس همان مبنایی که متشرعان داشتند، خوش بین نیست و شدیدا بر آنها خرده می گیرد. او با عرفان عملی سروکار دارد و با عرفای بنام عصر را اوج» توحید ناب «و» معنویت مداری «ارتباط دارد؛ او تکامل عرفانی و خلاصه و عصاره عمیق و شگرف و شگفت اسلام ناب برمی شمارد.
    کلیدواژگان: میرزای قمی، تصوف، عرفان، فلسفه، قاجار
  • حسین کلباسی اشتری صفحات 53-61
    نقش متون علمی و فلسفی تمدن اسلامی در بیداری و پیشرفت علمی، عقلی و صنعتی غرب، بر بسیاری از محققان تاریخ علم و حکمت، پوشیده نیست. در فاصله قرون یازدهم تا سیزدهم میلادی، انبوهی از آثار و نوشته های علمی و فلسفی مسلمانان از زبان عربی به زبان لاتینی برگردانده شد و در این فرایند حتی متون و منابع علمی و فلسفی یونانیان به ویژه فلسفه ارسطو نیز از طریق مسلمانان به دنیای غرب لاتینی شناسانده شد؛ به گونه ای که به اعتراف شماری از مورخان و اندیشمندان غربی، اگر این رویداد تاریخی یعنی نهضت ترجمه عربی به لاتینی اتفاق نمی افتاد، چه بسا دنیای غرب هیچ گاه با سرمایه عظیم دانش یونانی هم آشنا نمی شد. از سوی دیگر در جریان نهضت مذکور، علاوه بر ترجمه آثار یونانی از عربی به لاتینی، بسیاری از شروح و تفاسیر دانشمندان مسلمان نیز به دنیای غرب راه پیدا کرد و از این طریق نیز دشواری ها و پیچیدگی های علمی آن آثار با کوشش متفکران مسلمان مرتفع گردید. جزئیات و دقایق این رویداد بزرگ علمی فرهنگی هنوز هم کاملا روشن نیست و در این مقاله تنها به مهم ترین فقرات آن اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: نهضت ترجمه لاتینی، دارالترجمه ها، آثار منحول، کتاب العلل، اسپانیای مسلمان
  • حجت الله مرادی پردنجانی، ستار صادقی صفحات 62-72
    این مقاله ضمن تشریح یکی از روش های تحقیق کیفی که رویکردی فلسفی و تفسیری دارد، درصدد است کاربرد آن را در مطالعات کارآفرینی مورد بررسی قرار دهد. پدیدارشناسی به عنوان فلسفه یکی از سنت های رایج عقلانی که سایر روش های کیفی را تحت تاثیر قرار داده و همچنین به عنوان یک روش تحقیق در زمینه کارآفرینی، مورد استفاده فراوانی دارد. این روش ویژگی های بی شماری به لحاظ فلسفی و روش شناسی دارد که از جمله آن می توان توجه به علم گرایی که پیامد فلسفی آن اثبات گرایی است، توجه به کشف انواع ساختارهای اساسی تجربه و تاکید بر اهمیت موجودیت و هستی در جهان، اشاره داشت. این روش دربردارنده مجموعه ای از روش های تفسیری است که به دنبال توصیف، رمزگشایی و تجربه است. یکی از عوامل مشخص کننده آن این است زمینه «معین می شود تا» زمینه اکتشاف «که بیشتر در گرچه انجام روش تحقیق پدیدارشناسی بسیار. » توجیه مشکل و پیچیده است و نیازمند آگاهی دقیق از کاربردها، فرایند و موارد مورد نیاز جهت انجام آن است و انجام آن به محققان تازه کار پیشنهاد نمی شود، بااین وجود می توان از آن، با طی نمودن فرایند خاصش، به عنوان روشی سودمند در مطالعات کارآفرینی جست.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، رویکرد، فلسفی، تفسیری، روش شناسی، کارآفرینی
  • عابدین مومنی صفحات 73-98
    ابوحامد محمد غزالی از دانشمندان پرآوازه قرن پنجم هجری قمری که در آغاز قرن ششم بدرود حیات گفت. او به عنوان یک رفتار اخلاقی سعادتآفرین» عزلت «با طرح و معرفی الگوهای اخلاقی که عزلت گزیده و سعادتمند شده اند، به ارزیابی حرکت امام حسین علیه السلام پرداخته و می گوید: اگر امام حسین)ع(عزلت اختیار می کرد، گرفتار فاجعه خونبار کربلا نمی شد؛ ولی نصیحت خیرخواهان را نپذیرفت و برای رسیدن به حکومت راهی کوفه شد، سرانجام فاجعه کربلا به وجود آمد. در حالی که اگر عزلت گزینی مطلقا پسندیده باشد، باید نسبت به هرگونه مفاسد اجتماعی غمض عین و چشم پوشی شود. فعل امام حسین)ع(حجت شرعی است که اگر در جامعه اسلامی مفسده عظمائی همانند بر حکومت نشستن یزید ملعون پیش آید، نه تنها عزلت حرام است که قیام و حرکت واجب است و امام حسین)ع(تکلیف شرعی و الهی خویش را با قیام به جا آورده است.
    کلیدواژگان: حرکت، قیام، امام حسین، عزلت، غزالی
  • سیدمحسن میرباقری صفحات 99-111
    درباره قرآن کریم از زمان نزول آن مسئله ای به عنوان ظاهر و باطن مطرح شده که هریک، مدار بحث و گفتگوهای بسیاری قرار گرفته است. هدف این نوشتار، بررسی برخی آسیب ها در استفاده از قرآن کریم در جهت ظاهر و یا باطن است. اولین آسیب افراط و یا تفریط است. برخی گفته اند که قرآن برای امت اسلامی در همه امور کفایت می کند و با این سخن ضرورت معلم و مبین را در کنار قرآن انکار کرده اند. در مقابل برخی نظر داده اند که ظاهر قرآن حجت نیست و آنچه از درک ظاهر برای غیرمعصوم حاصل می شود، بدون تایید مقام عصمت جایگاهی در حوزه دانش وجود ندارد. در این زمینه در این مقاله چنین استدلال می شود: ظاهر قرآن کریم قابل درک و حجت است؛ فهم ظاهر قرآن درجات و مراتبی دارد؛ مجازهای به کار رفته در قرآن از ظاهر محسوب می گردد؛ امت اسلامی برای درک حقایق دین در کنار قرآن نیازمند به رسول اکرم و عترت نورانی او هستند؛ باطن قرآن از نظر بعضی به معنای درک ژرفای متن و در نظر برخی دیگر به معنای حقیقتی است که الفاظ مستقلا بدان دلالت ندارند؛ باطن قرآن کریم به هر معنا که باشد، نفی ظاهر نمی کند؛ بلکه معارفی افزون بر آن است.
    کلیدواژگان: قرآن، ظاهر، باطن، معصومین
|
  • Ahmad Pakatchi Pages 10-22
    Good and Nastiness as a couple of key concepts in the field of theology and jurisprudence in different religions has been controversial, especially for Religions of justice that the Imamiyah (Shiite) religion is one of the most prominent of them, has been the great importance. In researches that taked in recent years of inherent good and Nastiness, studied ontology and epistemology aspects of the subject, but discuss of semantics of the subject is absent. It must look after about semantics of Good and Nastiness for each of the discuss that can be origin of Good and Nastiness concepts in Islamic theology, its necessary that follow semantics of this couple of key concepts, these discourses can followed in two main cluste: discourse formed in the early Islamic era, which mostly based on the teachings of the Quran and the Prophet and through the HolyQuran verses and prophetic traditions and news of companions(Sahabis)and Tabein can be traced, and the discourse formed in status of interfaith relations that is results of encounter of scholars Muslim with theologians of other religions, including Jews, Christians and Zoroastrians and Manicheans and the Brahmanism. Undoubtedly structured means in Islamic theology is consequent of these discussions and origins and to clarify of its dimension and components, it's all necessarily favour to the origins of the interfaith, but due to limited space, this article assumes the first origin, ie: reflected discourse in the Quran and hadith.
    Keywords: good, Nastiness, the Quran, hadith, semantics
  • Abdol, Rahim Soleymani Ardestani Pages 23-34
    Phenomenology of Religion is a particular approach in studying religions in the modern age that its most distinctive features are: tendency toward description of a certain religion instead of an analysis of it, to avoid devaluing, derogating and suspending personal beliefs of other religions, empathic understanding and to abstain from value judgment. On the other hand, religious exclusivism as the doctrine or belief that only one particular religion is a legitimate and saving religion, is most prevalent in theology and religion that its main duty is advocating a particular religion and value judgment. An important question here is whether a phenomenologist of religion can be basically an exclusivist. In the modern age, Rudolf Otto has been accounted an eminent phenomenologist of religion and pluralist. In his most famous work titled "The Idea of the Holy", Otto is considered as an exclusivist theologian who has violated the principles of phenomenology. The aim of this article is to examine it.
    Keywords: Rudolf Otto, Phenomenology of Religion, Religious pluralism, Religious Exclusivism
  • Seyed Hassan Qorayshi Kerin Pages 35-52
    In this article discussed on Sufism, mysticism and philosophy in it's evolution and transmutation garlic, from beginning to the thirteenth hijri century based onmirzayeQomi's ideas, one of the famous literati and ulema in Qajar period, the main motivation for the present article is explaining the context of some of the topics related to the mystical, philosophical, social ideas for one of famous fundamentalists(Osuliyun) and greatest "Mojtahids "in the beginning of the Qajar period, importance of this review is that his thoughts has a huge efficacy on literati and ulema in his time and after times, and this thoughts are specify the circumstances of Iranian society at the beginning of the Qajar period. In addition, various peoples performance design and practical based on his special ideas and his own thoughts and philosophy, and philosophical beliefs, However the front to such as these topics can start solving some of the problems and scientific copiexity. This article tries to study and scan the untold angles of scientific, political life and comments of MirzayeQomi in Sufism, mysticism and philosophy context by relying on the documents, original sources and the researchs, with respect to the implications of historical events. Mirzaye Qomi as one of the great "Osuliyun "based on the same basis of canonists were not optimistic about philosophy and tightly take the cavil to them. He has deal with practical mysticism amd associated withfamous mystics of his time; and he counts "spirituality "and" pure monotheism "the culmination of the evolution of mystical and summary and deep extracts and wondrous and wonder of pure Islam.
    Keywords: Mirzaye Qomi, mysticism, Sufism, philosophy, Qajar
  • Hoseyn Kalbasi Ashtari Pages 53-61
    The role and share scientific and philosophical texts of Islamic civilization are not hidden with many researchers of the history of science and philosophy, at the West wake and scientific, rational and industrial awareness. During the eleventh to the thirteenth centuries AD, many of the scientific and philosophical works and writings of Muslims from Arabic language returned to Latina, and in this process even Greek’s philosophical and scientific texts and resources and -in particular the philosophy of Aristotle - through the Muslim was introduced to West Latina world; it as such who admit some Western historians and scholars, if this historical event - Arabic translation movement to Latina - were also not happen, The Western world may have no knowledge with great capital Greek's knowledge.On the other hand in the course of this movement, in addition to the Arabic translations of Greek works, many of Muslim scholar’s description and interpretations find a way to Western world and in this way also many scientific difficulty and complexity are unraveled. This great scientific-cultural event's details and intricacy still is not completely clear and in this article only referred to the most important parts of it.
    Keywords: movement of Latina translation, translation office, plagiarism works, Muslim Spain, Kitab al Ilal
  • Hojjatollah Moradi Pordanjani, Sattar Sadeghi Pages 62-72
    This article outlines one of the qualitative research methods with the philosophical and interpretive approach.is going to consider its application in entrepreneurship studies.Phenomenology as a one of most popular rational traditions that affect other qualitative ways and also as a research methodology in the field of entrepreneurship has the frequency of use.This method has countless features in philosophical and methodology viewpoint, which including it are: attend to scientism which its philosophical consequence is positivism, attend to species of the basic structures of experience; the emphasis on the importance of being in the world.This approach involves a series of interpretative techniques which seeks to describe, decode and experience.One of the identifying factors is that specified in the "exploration field" to "justify field".Though the method of phenomenology research is very difficult and complex and it require to detailed knowledge of the uses, the process and the required items to do it and its doing not recommended to the novice researchers, however it can be used during it's process as an utility in entrepreneur studies.
    Keywords: Phenomenology, Approach, Hilosophical, Methodology, Interpretive, Entrepreneurship
  • Abedin Momeni Pages 73-98
    Aboo Hamed Mohammad Ghazali is one of famous scientist in fifth century (A.H) who diedin the early sixth century. He introduce "seclusion "as a beatific ethical behavior and introduced moral patterns that are select seclusion and they get blissful, assessment the uprising of Imam Hussein (A.S) and say: If Imam Hussein in Karbala choose seclusion would not be involve in Karbala bloody tragedy but rejcet benevolent's advice and for attain to rule proceed to Kufa, upshot the Karbala tragedy occurred. While if seclusion absolutely is good, must connive toward of any social vice, Imam Hussein's act and practice is legal proof that If in the Islamic community comes grand corruption such as the cursed Yazid enthrone, the seclusion not only is forbidden ratheruprising and move is obligatory and Imam Husain act his religious and divine duty with his is uprising.
    Keywords: move, the uprising, Imam Hussein, seclusion, Ghazali
  • Seyed Mohsen Mir Bagheri Pages 99-111
    About the Holy Quran from it's descent time, the topic as a backend and appearance is raised. Each of these two topic located in the many discussions, what is desired in this document, reviews some of the damage in using the Holy Quran in order to the appearance or the backend. The first damaging is the excesses or wastage. Some said that the Quran is adequate for all of Islamic nation with this theory they denial necessity of teacher and specifier be side the Quran and against it some comments that appearance of Quran is not agument.and what non-infallible understand from the Quran appeared has no place in the realm of knowledge without infallible station support. In this context in this article will argument of the following opinions: The appearance of the Holy Quran is understandable; Understanding the Quran's appearance has a degrees and stairs; The torpies that used in the Quran are considered appearance; The Islamic nation to understand religion alongside the Quran need to the Messenger of God (PBUH(and his illuminated family; Some says the backend of the Quran means the depth of text and in other opinions is mean the truth which is that no words express it independently; The backend of Quran in any meaning not reject appearance but it is knowledges in addition to the appearance.
    Keywords: Quran, Infallible, Backend, Appearance